3 kebolehpercayaan bekalan kuasa kategori

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa elektrik dalam RF pada 2018

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa di Persekutuan Rusia pada 2018 digunakan untuk memastikan keselamatan penduduk Rusia dalam proses menggunakan pemasangan elektrik.

Di tengah-tengah peraturan abad yang lalu untuk peranti pemasangan elektrik (dalam pengurangan PES) telah dibangunkan. Sejak tempoh ini, peraturan telah tertakluk kepada pindaan dan pelarasan berulang.

Objektif utama dokumen ini tidak berubah - untuk menjamin keselamatan penduduk bandar, yang secara aktif menggunakan pemasangan elektrik.

Sebelum mengkaji isu utama, pada mulanya disyorkan untuk membiasakan diri dengan maklumat teoritis asas dan peraturan pengawalseliaan.

Ini akan mengurangkan risiko pelbagai salah faham.

Keperluan utama yang secara langsung berkaitan dengan penerima elektrik bekalan elektrik dipaparkan di PES.

Malangnya, beberapa nuansa keperluan ini tidak dipaparkan sepenuhnya.

Ia perlu bermula dengan fakta bahawa PES menyediakan kategori kebolehpercayaan bekalan elektrik. Serentak dengan ini, hanya untuk 3 kategori mereka dicat dengan spesifik relatif.

Atas dasar ini, untuk kategori 3 bekalan elektrik, syarat berikut telah diwujudkan:

Bagi pengguna bagi 2 kategori pertama, tempoh penutupan ditetapkan:

Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa undang-undang Rusia juga menetapkan liabiliti untuk pembekal elektrik untuk tindakan mereka atau sebaliknya, tidak bertindak, yang menyebabkan kerugian atau kerosakan.

Untuk dapat menerima pembayaran pampasan, beberapa syarat asas harus dipatuhi:

 1. Tuliskan tindakan perisai teknologi atau kecemasan.
 2. Menulis dan memfailkan penyataan tuntutan kepada pihak berkuasa kehakiman dengan matlamat pampasan bagi kerosakan.

Perlu diingatkan bahawa pampasan akan lebih mudah diperolehi jika kontrak bekalan elektrik termasuk seksyen gangguan bekalan. Dalam erti kata lain, tanggungjawab bersama akan disediakan.

Berapa banyak daripada mereka yang diperuntukkan oleh peraturan peranti EC

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa untuk pengguna PUE 7 dibahagikan kepada:

Untuk setiap kategori diambil secara berasingan penerima elektrik untuk kebolehpercayaan bekalan kuasa elektrik PUE merujuk ciri-ciri mereka sendiri, yang sangat penting untuk diketahui.

Dokumen normatif utama-undang-undang dianggap sebagai Perintah Kementerian Tenaga Rusia No. 204 Julai 2002 (bersempena dengan Peraturan untuk pemasangan pemasangan elektrik, 7 Edisi, 1 bahagian "Peraturan Am").

Adalah disyorkan untuk membiasakan pengguna dengan dokumen normatif ini dalam tempoh mengkaji isu mengenai kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa dan kemungkinan peralihan.

Ia menyenaraikan semua maklumat yang diperlukan, serta menerangkan segala macam nuansa mengenai isu yang sedang dipertimbangkan.

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa mengikut PUE

Bergantung kepada kategori kebolehpercayaan yang terlibat, perlu memberi perhatian kepada beberapa ciri penting. Mari kita pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

Pengguna kategori pertama kebolehpercayaan bekalan kuasa dianggap sebagai penerima elektrik yang gangguan kuasa mungkin memerlukan:

 • ancaman langsung kepada kehidupan rakyat:
 • bahaya untuk negeri itu sendiri;
 • kerosakan bahan substansial;
 • gangguan yang dipanggil proses teknologi yang rumit;
 • pelanggaran dalam kegiatan unsur-unsur utama sektor utilitas awam;
 • pelbagai objek komunikasi dan televisyen.

Secara langsung untuk pengguna dari kategori pertama bekalan kebolehpercayaan adalah perlu untuk memastikan bekalan elektrik dari beberapa sumber kuasa. Sumber semacam itu mestilah bebas.

Mengenai persimpangan garisan penanda padat apabila memotong RF, baca di sini.

Skim sedemikian digunakan untuk mengurangkan risiko kecemasan kuasa kecemasan terpaksa untuk penerima elektrik dari kategori kebolehpercayaan 1.

Sekiranya keadaan kecemasan di salah satu sumber kuasa khas, pengguna akan dibekalkan dengan kuasa melalui saluran kedua (merujuk kepada input kedua).

Dan bagi penerima elektrik dari kategori kebolehpercayaan 1, adalah mungkin untuk menghentikan bekalan elektrik hanya untuk masa yang tidak melebihi versi automatik peralihan kepada pembekalan pengguna akhir dengan input kedua (mengikut sumber kuasa kedua).

Di samping itu, di kalangan pengguna kebolehpercayaan kategori pertama adalah adat untuk memperuntukkan kategori istimewa.

Penerima elektrik kumpulan khas dari kategori 1 disifatkan oleh hakikat bahawa bekalan tidak terganggu diperlukan untuk:

 • penutupan aktiviti pengeluaran tanpa kemalangan;
 • pencegahan situasi kebakaran;
 • pencegahan kecemasan lain.

Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa bekalan kuasa kumpulan khas dari kategori kebolehpercayaan pertama adalah dari saluran input bebas ketiga (sumber kuasa ketiga), yang mungkin penjana diesel dengan bateri yang disambungkan kepadanya.

Sekiranya terdapat kemungkinan kekurangan kuasa sandaran bagi penerima elektrik bagi sesuatu kumpulan tertentu, adalah mungkin untuk menggunakan redundansi teknologi yang dipanggil dan hentian proses pengeluaran secara berperingkat.

Atas dasar Peraturan EU, yang diterima pakai untuk kategori kedua kebolehpercayaan bekalan elektrik kepada pengguna, lazimnya merujuk secara eksklusif kepada penerima elektrik yang gangguannya dalam aktiviti mungkin melibatkan pengurangan ketara dalam pengeluaran produk yang dihasilkan oleh pengguna, yang terjadi kerana:

 • pengangguran kakitangan yang diupah;
 • peralatan pengeluaran mudah.
 • dan juga apa yang dipanggil kekurangan fungsi normal majoriti rakyat.

Khususnya, kategori kedua juga termasuk lampu luaran. Begitu juga, untuk kategori kebolehpercayaan pertama, untuk kedua, bekalan kuasa yang berlebihan diperlukan sepenuhnya.

Dengan kata lain, bekalan kuasa penerima elektrik bagi kategori kebolehpercayaan kedua mesti dilakukan dari beberapa bekalan tenaga bebas.

Sekiranya berlaku pelanggaran bekalan elektrik dari satu saluran kuasa, mungkin terdapat ketidakhadiran sementara elektrik untuk tempoh proses beralih kepada sumber rizab oleh kakitangan operasi pakar atau briged pekerja. Contohnya, jika automasi tidak dapat dipatuhi.

Ke dalam kebolehpercayaan kategori ketiga adalah adat untuk memasukkan semua, tanpa pengecualian, penerima elektrik yang tidak termasuk dalam kumpulan pertama dan kedua.

Khususnya, kategori kebolehpercayaan ketiga termasuk:

Tempoh yang mungkin untuk menghentikan bekalan elektrik semasa tempoh pensuisan kategori ketiga tidak melebihi satu hari berturut-turut atau sehingga 72 jam secara keseluruhan untuk satu tahun kalendar.

Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa semua pengguna tanpa pengecualian dari kategori kebolehpercayaan ketiga mempunyai hak undang-undang untuk pergi ke ke-2 atau kumpulan pertama seperti yang diperlukan.

Di samping itu, dalam keadaan sedemikian terdapat keperluan untuk membayar sambungan teknologi kepada organisasi rangkaian sebagai sambungan baru kepada sistem elektrik kepada saluran kuasa yang paling hampir untuk kategori ketiga.

Bagaimana untuk menukar kategori

Menurut Peraturan yang diterima oleh sambungan teknologi peralatan penerima kuasa pengguna akhir ke sistem elektrik yang diluluskan oleh Keputusan Persekutuan Rusia No. 861 Disember 2004, kategori kebolehpercayaan penerima elektrik pengguna dibentuk semasa sambungan teknologi peralatan ke sistem elektrik.

Pada masa yang sama, pengguna mempunyai hak undang-undang untuk memilih sendiri keperluan ketepatan bekalan elektrik.

"Sambungan teknologi peranti penerima tenaga untuk memastikan bekalan dan kualiti tenaga boleh dipercayai boleh dilakukan mengikut salah satu kategori kebolehpercayaan yang diterima. Penugasan peralatan penerima tenaga pemohon yang berpotensi (pengguna utama elektrik) ke kategori kebolehpercayaan khusus boleh dilakukan oleh pengguna sendiri. Penugasan kuasa peralatan penerima kuasa ke kategori kebolehpercayaan pertama dijalankan secara langsung sekiranya terdapat keperluan untuk mod operasi berterusan peranti penerima kuasa. Selain itu, kemungkinan gangguan bekalan elektrik boleh melibatkan bukan sahaja ancaman kepada kehidupan penduduk sekitar dan negeri itu sendiri, tetapi juga kerosakan material yang besar. "

Di samping itu, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa semasa pemilihan kategori kebolehpercayaan pertama atau kedua, kos sambungan elektrik meningkat sebanyak beberapa kali berhubung dengan sambungan dalam kebolehpercayaan kategori 3.

Oleh kerana ia adalah pendaftaran sementara tanpa permit kediaman tetap, baca di sini.

Bagaimana untuk membayar duti negeri untuk pasport melalui Perkhidmatan Negeri dalam talian, lihat di sini.

Ini adalah kerana bekalan elektrik untuk kumpulan pertama atau kedua adalah perlu untuk mempunyai beberapa sumber tenaga yang bebas. Pematuhan sebenar kepada masing-masing adalah pada harga yang sama.

Selepas terdapat keperluan untuk mengubah kategori kebolehpercayaan, perlu mengikuti mekanisme tindakan yang diterima umum, iaitu:

Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa pemberian kategori 3 jauh lebih murah daripada sambungan mungkin kumpulan pertama atau kedua.

Kesimpulannya, saya ingin menunjukkan - kategori kebolehpercayaan, pertama sekali dibentuk dengan tujuan menyediakan jaminan keselamatan kepada pengguna elektrik.

Sekiranya perlu mengubah kategori itu, sudah cukup untuk memohon kepada badan yang berkaitan dengan kenyataan yang dibuat.

Kategori bekalan elektrik kepada pengguna

Menurut PUE, semua pengguna tenaga elektrik dibahagikan secara kondisional ke dalam tiga kategori (kumpulan), bergantung pada kepentingan mereka. Dalam kes ini, kita bercakap tentang betapa boleh dipercayai bekalan tenaga pengguna, dengan mengambil kira semua kemungkinan faktor. Berikut adalah ciri-ciri setiap kategori bekalan elektrik kepada pengguna dan keperluan yang berkaitan dengan kebolehpercayaan makanan mereka.

Kategori pertama bekalan kuasa termasuk pengguna yang paling penting, rehat bekalan elektrik yang boleh membawa kepada kemalangan, kemalangan utama, menyebabkan kerosakan bahan yang besar disebabkan kegagalan seluruh kompleks peralatan, sistem yang saling berkaitan. Pengguna sedemikian termasuk:

perlombongan, industri kimia dan industri berbahaya yang lain;

kemudahan kesihatan penting (unit rawatan intensif, dispensari besar, wad bersalin, dll) dan institusi awam yang lain;

bilik dandang, stesen pam kategori pertama, rehat bekalan elektrik membawa kepada kegagalan sistem sokongan hayat bandar;

pencawang traksi pengangkutan elektrik bandar;

pemasangan komunikasi, penghantaran sistem bandar, bilik pelayan;

lif, alat penggera kebakaran, alat pemadam kebakaran, sistem penggera keselamatan bangunan besar dengan sejumlah besar orang di dalamnya.

Pengguna kategori ini perlu dikuasakan oleh dua sumber tenaga bebas - dua talian kuasa, yang dikuasakan oleh transformer kuasa berasingan. Pengguna yang paling berbahaya boleh mempunyai sumber kuasa bebas ketiga untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi. Pecah bekalan kuasa elektrik bagi pengguna bagi kategori pertama hanya dibenarkan untuk masa penukaran bekalan kuasa rizab secara automatik.

Bergantung kepada kuasa pengguna, sebagai sumber sandaran bekalan elektrik boleh bertindak sebagai penjana kuasa, bateri atau penjana diesel.

PUE mendefinisikan sumber kuasa bebas sebagai sumber di mana voltan kekal dalam mod selepas kegagalan dalam had terkawal apabila ia hilang pada sumber kuasa yang lain. Bekalan kuasa bebas termasuk dua bahagian atau sistem bas satu atau dua stesen kuasa atau pencawang, sementara pada masa yang sama memenuhi dua syarat berikut:

Kategori bekalan kedua termasuk pengguna, apabila mengalihkan kuasa yang mana, kerja sistem bandar penting berhenti, pengeluaran membawa kepada pembaziran besar-besaran produk, terdapat risiko kegagalan sistem yang saling berkaitan, kitaran pengeluaran.

Sebagai tambahan kepada perusahaan, kategori kedua bekalan elektrik termasuk:

institusi perubatan dan farmasi;

institusi bandar, institusi pendidikan, pusat membeli-belah yang besar, kemudahan sukan, di mana mungkin terdapat ramai orang ramai;

semua dandang dan stesen pam, kecuali yang dimiliki oleh kategori pertama.

Kategori kedua bekalan elektrik memberikan kuasa kepada pengguna dari dua sumber bebas. Pada masa yang sama, terdapat rehat dalam bekalan kuasa untuk tempoh di mana servis kakitangan elektrik tiba di kemudahan itu dan melaksanakan pertukaran operasi yang diperlukan.

Kategori ketiga bekalan elektrik kepada pengguna termasuk semua pengguna lain yang tidak memasuki dua kategori pertama. Biasanya, ini adalah penempatan kecil, kemudahan bandar, sistem, pemecahan bekalan elektrik yang tidak membawa kesan. Juga dalam kategori ini termasuk rumah pelbagai pangsapuri, sektor swasta, koperasi dacha dan garaj.

Pengguna kategori ketiga menerima kuasa dari satu sumber kuasa. Pecah bekalan elektrik kepada pengguna kategori ini, sebagai peraturan, tidak lebih dari satu hari - untuk masa kerja pemulihan kecemasan.

Apabila membahagikan pengguna ke dalam kategori, banyak faktor yang diambil kira, kemungkinan risiko dinilai, pilihan yang paling boleh dipercayai dan optimum dipilih.

Maksimum jumlah jam yang dibenarkan bagi setiap tahun dan masa pemulihan bekalan tenaga

Isu bekalan elektrik, termasuk kebolehpercayaan bekalan elektrik, ditakrifkan dalam kontrak pengguna dengan entiti industri tenaga elektrik. Kontrak ini menetapkan bilangan waktu penutupan yang dibenarkan setiap tahun dan masa pemulihan bekalan elektrik (ini sebenarnya adalah tempoh yang dibenarkan bagi kegagalan kuasa di PUE).

Untuk I dan II kategori kebolehpercayaan bilangan yang dibenarkan jam off setahun dan kuasa pemulihan masa ditentukan oleh pihak-pihak sebagai fungsi parameter tertentu litar bekalan kuasa, adanya kuasa dan ciri-ciri pengguna proses siap sedia, tetapi tidak boleh lebih daripada nilai yang berkaitan diperuntukkan III kategori kebolehpercayaan, yang mana jumlah yang dibenarkan jam setiap tahun kira 72 jam (tetapi tidak lebih daripada 24 jam berturut-turut, termasuk kuasa masa yang dipulihkan).

Apa yang menjadikan pembahagian pengguna menjadi kategori

Pembahagian pengguna ke dalam kategori pertama membolehkan anda dengan betul merancang bahagian ini atau bahagian grid kuasa, untuk menghubungkannya dengan sistem tenaga bersatu. Matlamat utama adalah untuk membina rangkaian yang paling cekap, yang, dalam satu tangan, mesti memenuhi sepenuhnya keperluan bekalan elektrik kepada semua pengguna, memenuhi keperluan untuk kebolehpercayaan bekalan elektrik, dan sebaliknya semudah mungkin untuk mengoptimumkan dana untuk penyelenggaraan dan pembaikan rangkaian.

Dalam proses pengendalian rangkaian elektrik, pemisahan pengguna ke dalam kategori bekalan kuasa memungkinkan untuk mengekalkan kestabilan sistem kuasa bersepadu sekiranya berlaku kekurangan kuasa akibat pemotongan unit loji kuasa atau kemalangan serius di rangkaian tulang belakang. Dalam kes ini, peranti automatik beroperasi yang terputus dari rangkaian pengguna kategori ketiga, dan untuk defisit kuasa besar - kategori kedua.

Langkah-langkah ini membolehkan pengguna yang paling penting dalam kategori pertama beroperasi dan mengelakkan bencana teknologi dalam skala wilayah, kehilangan nyawa, kemalangan di tapak individu, dan kerosakan material.

Sistem bekalan kuasa domestik paling biasa digunakan prinsip siap sedia panas: transformer kuasa, pencawang pengubah, GLP (dan kapasiti keseluruhan rantaian bekalan kepada mereka) dipilih lebih besar daripada yang diperlukan untuk mengekalkan operasi biasa, untuk memastikan bekalan kuasa untuk pengguna kuasa kategori I dan II dalam mod pasca kecemasan, di mana satu litar kuasa gagal akibat daripada kegagalan (atau dirancang dimatikan).

Rizab sejuk, sebagai peraturan, tidak digunakan (walaupun lebih berfaedah untuk jumlah kapasiti), saat ini sebagai menyediakan untuk dimasukkan secara automatik unsur-unsur rangkaian di bawah beban tanpa pengujian awal.

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa - litar dan perihalan

Terdapat PUE (peraturan untuk pemasangan pemasangan elektrik), di mana seseorang boleh menentukan klasifikasi pengguna elektrik dan mengenali pemisahan bersyarat dengan kebolehpercayaan. Jika kita menganggap sebuah rumah berbilang tingkat dan sebuah hospital, maka kebolehpercayaan kedua, sepatutnya lebih tinggi. Oleh kerana bilik pemulihan dan operasi disambungkan kepada bekalan kuasa, oleh itu, penutupan kecemasan boleh mengakibatkan kehilangan nyawa manusia atau ancamannya.

Jika kita menganggap perusahaan kimia, maka pemotongan dari elektrik akan menyebabkan letupan, mangsa dan kerosakan bahan akan menyebabkan, maka objek ini penting dan memerlukan bekalan kuasa yang boleh dipercayai.

Semua objek dikaji dengan teliti, dan ia ditugaskan kategori kebolehpercayaan.

 • Yang pertama. Kumpulan ini juga dipanggil sangat penting. Sejak dari sini kekurangan pemakanan membawa kepada proses yang tidak dapat dipulihkan, dan, yang paling penting, mewujudkan bahaya kehidupan manusia, keadaan dan situasi kecemasan boleh diwujudkan, yang akan mengakibatkan kerosakan material yang besar. Oleh itu, kuasa tidak terganggu dari dua sumber bebas dihidupkan di sini, apabila beralih automatik dari satu bas ke yang lain dijalankan dalam masa beberapa saat. Juga dalam kumpulan pertama, untuk meningkatkan kebolehpercayaan, sumber ketiga disediakan, contohnya, bateri yang boleh dicas semula, tumbuh-tumbuhan mini kuasa sendiri, dan lain-lain. Sumber ini bertujuan untuk kumpulan khas. Mereka juga boleh makan pengangkut tenaga kedua.
 • Yang kedua. Kuasa kecemasan boleh membawa kepada penolakan massa, gangguan proses teknikal, kehidupan rakyat. Dua sumber bebas dan boleh ditukar ganti juga digunakan di sini. Kumpulan ini menikmati sejumlah besar pengguna elektrik.
 • Ketiga. Pengguna yang tidak termasuk dalam dua kategori pertama adalah dalam kumpulan 3. Satu bekalan kuasa digunakan di sini, hanya syarat wajib untuk menghentikan kuasa selama tidak lebih dari satu hari. Sumbernya boleh menjadi satu KTP pengubah dan dalam satu tahun 72 jam penutupan dibenarkan.

Keperluan untuk sumber bekalan kuasa

Penerima elektrik setiap kategori mengikut peraturan pemasangan mempunyai keperluan tertentu.

 • Dalam kumpulan 1 penerima elektrik kuasa disambungkan dari bekalan kuasa bebas. Dan jika kita bercakap mengenai kumpulan penerima khas, maka terdapat unit tambahan elektrik yang bersandar secara berasingan. Oleh itu, kuasa elektrik yang tidak terganggu dan boleh dipercayai dapat dipastikan. Oleh kerana kegagalan kuasa boleh membawa kepada kecederaan manusia, kerosakan harta benda, gangguan teknikal, kerosakan televisyen, dan sebagainya.
 • Dalam kumpulan kedua penerima elektrik Terdapat juga peruntukan dari dua sumber bebas. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa ada masa yang dibenarkan untuk menyambungkan sumber sandaran, sedangkan dalam kategori pertama penukaran itu adalah automatik. Kuasa sandaran boleh dihubungkan oleh pasukan operasi di tempat atau kakitangan bertugas. Penembusan dalam makanan dalam kumpulan ini boleh menyebabkan masa yang tidak dibuang pekerja dan peralatan elektrik, penghapusan output.
 • Dalam penerima elektrik kumpulan ketiga makanan disediakan oleh satu sumber dan makanan dalam masa istirahat tidak boleh melebihi 24 jam.

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa bangunan / kemudahan

Terdapat jadual di mana kategori kebolehpercayaan rumah apartmen, asrama, bangunan institusi dan objek dipaparkan:

 • Rumah kediaman, di mana terdapat kehadiran dapur elektrik, diberikan kepada kumpulan 2.
 • Rumah itu, di mana 8 pangsapuri dan terdapat dapur elektrik - kumpulan ke-3.
 • Plot taman - 3.
 • Bilik dengan peralatan api - 1.
 • Asrama, di mana lebih daripada 50 orang hidup - 2. Kurang daripada 50-3.
 • Titik panas individu dan TSC - 1.
 • Bangunan di mana lebih daripada 2 ribu orang bekerja - 1.
 • Bangunan bertingkat tinggi lebih daripada 16 tingkat - 1.
 • Bangunan sanatorium dan rumah rehat - 1.
 • Institusi insurans dan kewangan negeri dengan kehadiran penggera keselamatan dan peralatan memadam kebakaran - 1.
 • Perpustakaan dengan peralatan keselamatan - 1.
 • Perpustakaan di mana seribu salinan buku disimpan - 2.
 • Pemeliharaan salinan buku kepada 100 unit - 3.
 • Institusi pra sekolah dan sekolah dengan peralatan keselamatan - 1.
 • Hotel dengan peralatan keselamatan dan kebakaran - 1.
 • Kantin, kafe dan bilik lain untuk pengambilan makanan - 1.
 • Bangunan perkhidmatan pengguna (pendandan rambut, di mana lebih daripada 15 orang, atelier, apabila 50 orang dan pembersih kering dengan produktiviti 500 kg) - 2.
 • Muzium kepentingan persekutuan, wilayah dan republik - 1.
 • Bangunan perubatan dengan terapi intensif, bilik operasi, ruang kanak-kanak pramatang - 1.
 • Objek sementara - 3.

Bangunan yang mempunyai 3 kumpulan dan kuasa berada pada garis yang sama, peralatan keselamatan dan kebakaran harus dihubungkan dengan sumber autonomi.

Pencawang transformer digunakan untuk bangunan awam yang terbina dalam atau dilampirkan.

Bangunan kediaman boleh dikuasakan dari pencawang yang terpasang hanya jika ia diisi dengan dielektrik cecair.

Penggunaan TP di bangunan kediaman dan sekolah adalah dilarang.

Untuk meletakkan TP sepatutnya sedemikian rupa sehingga terdapat kemungkinan akses penuh waktu untuk organisasi dan personil yang terlibat dalam penyelenggaraan.

Keadaan yang sangat diperlukan untuk penerima kumpulan pertama ialah bekalan kuasa bebas. Dan sekiranya berlaku kegagalan kuasa, terdapat pemulihan automatik dari bekalan kuasa sandaran. Elektrik sumber bebas dijalankan dari pelbagai pencawang atau dari satu. Pada masa yang sama, syarat tertentu mesti dipenuhi:

 • Tayar atau bahagian disambungkan dari sumber bebas;
 • Sambungan antara bas atau bahagian tidak seharusnya. Shutdown berlaku secara automatik dalam keadaan kecemasan.

Sumber kuasa sandaran boleh berfungsi sebagai bateri, bekalan kuasa tidak terganggu, loji kuasa tempatan.

Rajah 1 menunjukkan skim jejari pengguna Kategori 1. Semasa potongan kecemasan kecemasan, salah satu bahagian akan secara automatik menukar suis pada bas.

Dengan kategori kedua pengguna, jika terdapat pelanggaran integriti litar elektrik, kelewatan kuasa tertentu mungkin dilakukan sehingga peranti elektrik sandaran dihidupkan.

Rajah 2

Rajah kedua dalam Rajah 2 menunjukkan pengguna kategori ke-2. Juga boleh digunakan untuk 1 kumpulan.

Kuasa kecemasan di salah satu bahagian tidak menghalang kesinambungan seksyen kedua.

Rajah 3 menunjukkan skim pengguna bagi kategori ketiga. Menggunakan sumber kecemasan, litar boleh digunakan untuk kategori 1 pengguna.

Kriteria untuk memilih kategori dalam bekalan elektrik adalah bilangan orang. Pertama sekali, keselamatan mereka dan tahap kerosakan material dianggap, jika terdapat kegagalan kuasa. Untuk tujuan tersebut, para pereka telah mengembangkan pengeluar untuk pelbagai jenis bekalan kuasa. Ia menunjukkan jenis bangunan, objek, hanya perlu memilih struktur yang dikehendaki dengan kategori tertentu.

Kadang-kadang kategori bangunan dan bekalan kuasa tidak sepadan. Ini berlaku di titik panas, dan dalam keadaan teknikal, keupayaan yang dibenarkan adalah individu yang diberikan untuk setiap kumpulan bekalan kuasa.

 • HQsignal - sistem pengawasan video. Semua hak terpelihara. Menyalin bahan adalah mungkin dengan penempatan pautan aktif ke laman sumber kami.

 • Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  73 − 71 =