1 kebolehpercayaan bekalan kuasa kategori

Kategori bekalan elektrik kepada pengguna

Menurut PUE, semua pengguna tenaga elektrik dibahagikan secara kondisional ke dalam tiga kategori (kumpulan), bergantung pada kepentingan mereka. Dalam kes ini, kita bercakap tentang betapa boleh dipercayai bekalan tenaga pengguna, dengan mengambil kira semua kemungkinan faktor. Berikut adalah ciri-ciri setiap kategori bekalan elektrik kepada pengguna dan keperluan yang berkaitan dengan kebolehpercayaan makanan mereka.

Kategori pertama bekalan kuasa termasuk pengguna yang paling penting, rehat bekalan elektrik yang boleh membawa kepada kemalangan, kemalangan utama, menyebabkan kerosakan bahan yang besar disebabkan kegagalan seluruh kompleks peralatan, sistem yang saling berkaitan. Pengguna sedemikian termasuk:

perlombongan, industri kimia dan industri berbahaya yang lain;

kemudahan kesihatan penting (unit rawatan intensif, dispensari besar, wad bersalin, dll) dan institusi awam yang lain;

bilik dandang, stesen pam kategori pertama, rehat bekalan elektrik membawa kepada kegagalan sistem sokongan hayat bandar;

pencawang traksi pengangkutan elektrik bandar;

pemasangan komunikasi, penghantaran sistem bandar, bilik pelayan;

lif, alat penggera kebakaran, alat pemadam kebakaran, sistem penggera keselamatan bangunan besar dengan sejumlah besar orang di dalamnya.

Pengguna kategori ini perlu dikuasakan oleh dua sumber tenaga bebas - dua talian kuasa, yang dikuasakan oleh transformer kuasa berasingan. Pengguna yang paling berbahaya boleh mempunyai sumber kuasa bebas ketiga untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi. Pecah bekalan kuasa elektrik bagi pengguna bagi kategori pertama hanya dibenarkan untuk masa penukaran bekalan kuasa rizab secara automatik.

Bergantung kepada kuasa pengguna, sebagai sumber sandaran bekalan elektrik boleh bertindak sebagai penjana kuasa, bateri atau penjana diesel.

PUE mendefinisikan sumber kuasa bebas sebagai sumber di mana voltan kekal dalam mod selepas kegagalan dalam had terkawal apabila ia hilang pada sumber kuasa yang lain. Bekalan kuasa bebas termasuk dua bahagian atau sistem bas satu atau dua stesen kuasa atau pencawang, sementara pada masa yang sama memenuhi dua syarat berikut:

Kategori bekalan kedua termasuk pengguna, apabila mengalihkan kuasa yang mana, kerja sistem bandar penting berhenti, pengeluaran membawa kepada pembaziran besar-besaran produk, terdapat risiko kegagalan sistem yang saling berkaitan, kitaran pengeluaran.

Sebagai tambahan kepada perusahaan, kategori kedua bekalan elektrik termasuk:

institusi perubatan dan farmasi;

institusi bandar, institusi pendidikan, pusat membeli-belah yang besar, kemudahan sukan, di mana mungkin terdapat ramai orang ramai;

semua dandang dan stesen pam, kecuali yang dimiliki oleh kategori pertama.

Kategori kedua bekalan elektrik memberikan kuasa kepada pengguna dari dua sumber bebas. Pada masa yang sama, terdapat rehat dalam bekalan kuasa untuk tempoh di mana servis kakitangan elektrik tiba di kemudahan itu dan melaksanakan pertukaran operasi yang diperlukan.

Kategori ketiga bekalan elektrik kepada pengguna termasuk semua pengguna lain yang tidak memasuki dua kategori pertama. Biasanya, ini adalah penempatan kecil, kemudahan bandar, sistem, pemecahan bekalan elektrik yang tidak membawa kesan. Juga dalam kategori ini termasuk rumah pelbagai pangsapuri, sektor swasta, koperasi dacha dan garaj.

Pengguna kategori ketiga menerima kuasa dari satu sumber kuasa. Pecah bekalan elektrik kepada pengguna kategori ini, sebagai peraturan, tidak lebih dari satu hari - untuk masa kerja pemulihan kecemasan.

Apabila membahagikan pengguna ke dalam kategori, banyak faktor yang diambil kira, kemungkinan risiko dinilai, pilihan yang paling boleh dipercayai dan optimum dipilih.

Maksimum jumlah jam yang dibenarkan bagi setiap tahun dan masa pemulihan bekalan tenaga

Isu bekalan elektrik, termasuk kebolehpercayaan bekalan elektrik, ditakrifkan dalam kontrak pengguna dengan entiti industri tenaga elektrik. Kontrak ini menetapkan bilangan waktu penutupan yang dibenarkan setiap tahun dan masa pemulihan bekalan elektrik (ini sebenarnya adalah tempoh yang dibenarkan bagi kegagalan kuasa di PUE).

Untuk I dan II kategori kebolehpercayaan bilangan yang dibenarkan jam off setahun dan kuasa pemulihan masa ditentukan oleh pihak-pihak sebagai fungsi parameter tertentu litar bekalan kuasa, adanya kuasa dan ciri-ciri pengguna proses siap sedia, tetapi tidak boleh lebih daripada nilai yang berkaitan diperuntukkan III kategori kebolehpercayaan, yang mana jumlah yang dibenarkan jam setiap tahun kira 72 jam (tetapi tidak lebih daripada 24 jam berturut-turut, termasuk kuasa masa yang dipulihkan).

Apa yang menjadikan pembahagian pengguna menjadi kategori

Pembahagian pengguna ke dalam kategori pertama membolehkan anda dengan betul merancang bahagian ini atau bahagian grid kuasa, untuk menghubungkannya dengan sistem tenaga bersatu. Matlamat utama adalah untuk membina rangkaian yang paling cekap, yang, dalam satu tangan, mesti memenuhi sepenuhnya keperluan bekalan elektrik kepada semua pengguna, memenuhi keperluan untuk kebolehpercayaan bekalan elektrik, dan sebaliknya semudah mungkin untuk mengoptimumkan dana untuk penyelenggaraan dan pembaikan rangkaian.

Dalam proses pengendalian rangkaian elektrik, pemisahan pengguna ke dalam kategori bekalan kuasa memungkinkan untuk mengekalkan kestabilan sistem kuasa bersepadu sekiranya berlaku kekurangan kuasa akibat pemotongan unit loji kuasa atau kemalangan serius di rangkaian tulang belakang. Dalam kes ini, peranti automatik beroperasi yang terputus dari rangkaian pengguna kategori ketiga, dan untuk defisit kuasa besar - kategori kedua.

Langkah-langkah ini membolehkan pengguna yang paling penting dalam kategori pertama beroperasi dan mengelakkan bencana teknologi dalam skala wilayah, kehilangan nyawa, kemalangan di tapak individu, dan kerosakan material.

Sistem bekalan kuasa domestik paling biasa digunakan prinsip siap sedia panas: transformer kuasa, pencawang pengubah, GLP (dan kapasiti keseluruhan rantaian bekalan kepada mereka) dipilih lebih besar daripada yang diperlukan untuk mengekalkan operasi biasa, untuk memastikan bekalan kuasa untuk pengguna kuasa kategori I dan II dalam mod pasca kecemasan, di mana satu litar kuasa gagal akibat daripada kegagalan (atau dirancang dimatikan).

Rizab sejuk, sebagai peraturan, tidak digunakan (walaupun lebih berfaedah untuk jumlah kapasiti), saat ini sebagai menyediakan untuk dimasukkan secara automatik unsur-unsur rangkaian di bawah beban tanpa pengujian awal.

PUE: memastikan kebolehpercayaan bekalan elektrik

Walaupun ada masa ketika orang hidup tanpa elektrik hari ini, kekurangan arus selama satu jam dianggap oleh kami sebagai ujian yang serius, dan pada masa yang sama walaupun kanak-kanak menyedari kuasa yang merusak kuasa elektrik yang tidak dapat dikendali di dalamnya.

Oleh itu, manusia datang dengan sistem keseluruhan yang membolehkan anda memantau kesinambungan dan keselamatan elektrik.

Sistem ini dibangunkan sepanjang sejarah perkembangan tenaga, sentiasa diperbaiki dan ditambah, dan tidak hairanlah bahawa industri ini adalah salah satu yang paling berteknologi dan sentiasa berubah.

Hari ini beberapa dokumen normatif telah dibangunkan dalam bidang bekalan tenaga

 • GOST R 50571.17-2000 piawaian perlindungan kebakaran
 • GOST R 50571.18-2000 norma perlindungan overvoltage
 • GOST R 50571.19-2000 piawaian perlindungan kilat
 • GOST R 50571.20-2000 piawaian perlindungan elektromagnet
 • SanPiN peraturan kesihatan dan peraturan
 • PПFIN peraturan untuk operasi teknikal pemasangan elektrik pengguna
 • PUE peraturan pemasangan elektrik

Antaranya terdapat dokumen yang mempunyai tahap perundangan, serta bawahan.

Kaedah untuk pemasangan pemasangan elektrik, yang akan dibincangkan, adalah bawahan dan, menggunakannya, hendaklah juga dibimbing oleh piawaian tersenarai yang lain.

Kategori Kebolehpercayaan Bekalan Kuasa

PES, yang dipertimbangkan di sini, disenaraikan sebagai edisi ketujuh, yang diterbitkan di bahagian sejauh pembentukan, Bahagian terakhir berkuat kuasa pada 01.11.2003 dan telah diluluskan oleh perintah Kementerian Tenaga Rusia pada 20 Jun 2003. N242.

PES pertama diterbitkan pada tahun 1947-1949.

Salah satu perkara penting dalam dokumen ini ialah kewujudan di dalamnya kategori kebolehpercayaan bekalan tenaga dan penyatuan konsep ini.

Menurut Aturan, pengguna adalah penerima elektrik tunggal atau sekumpulan orang yang melaksanakan satu proses teknologi atau satu sasaran pengeluaran tunggal oleh penerima elektrik adalah sistem mekanisme, agregat dan pemasangan yang memastikan penukaran tenaga elektrik ke dalam bentuk lain.

Keperluan penerima elektrik pengguna kepada sumber bekalan kuasa

Setiap pengguna ingin bekalan elektrik yang tidak terganggu, tetapi pada hari ini ini mustahil, kerana ada hal seperti litar pintas yang berlaku apabila penebat antara fasa rosak.

Walaupun sains tidak boleh menghasilkan cara yang sangat boleh dipercayai untuk mengelakkannya.

Sistem bekalan kuasa disusun supaya seseorang tidak dapat menghapuskan ini atau kerosakan lain, ini hanya dilakukan dengan bantuan suis geganti atau mekanisme dan peranti lain.

Pada masa yang sama, terdapat sejumlah pengguna yang penerima elektriknya berfungsi dengan lancar untuk memastikan tahap perlindungan penduduk yang mencukupi, untuk mengelakkan bencana teknologi atau mencegah barang-barang pengguna yang dibebaskan.

Dua atau tiga sumber autonomi digunakan untuk bekalan semasa yang tidak terganggu.

Sumber kedua, sekiranya berlaku kecemasan, mungkin stesen kuasa mudah alih dengan enjin pembakaran dalaman dengan kuasa yang berlainan, atau bateri yang akan membolehkan kuasa untuk mendapatkan jumlah elektrik yang diperlukan jika perlu.

PES yang beroperasi pada edisi ketujuh mengawal operasi tanpa gangguan pemasangan elektrik melalui peruntukan kategori kebolehpercayaan bekalan elektrik.

PTiga kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa dibezakan oleh peranti pemasangan elektrik:

 • Kategori pertama, yang mempunyai kumpulan pertama yang berasingan, mengandaikan kewujudan dua sumber elektrik bebas, dan kumpulan pertama melibatkan tiga sumber. Di sini adalah perlu untuk memastikan bekalan berterusan semasa berterusan.
 • Kategori kedua mengandaikan bahawa terdapat dua sumber, gangguan aliran semasa tidak boleh melebihi 30 minit
 • kategori ketiga, semuanya, yang tidak tergolong dalam kategori 1 dan 2.

Kategori kebolehpercayaan pertama bekalan elektrik

Kategori pertama termasuk pengguna, menghentikan proses teknologi yang mungkin diperlukan

 • ancaman kepada kehidupan rakyat, atau untuk kesihatan mereka
 • menyebabkan teknologi malapetaka
 • melibatkan kerugian besar dalam bidang pengeluaran, pengurangan barang pengguna keperluan asas

Di dalam dan banyak lagi kes-kes lain adalah perlu untuk memastikan bekalan berterusan semasa, tanpa mengira masalah sistem bekalan kuasa.

Kumpulan pertama kategori 1 menyediakan tiga sumber bebas semasa atau bebas, yang akan membolehkan untuk memulihkan bekalan kuasa dalam masa 2-10 saat, daripada memberikan perlindungan terhadap akibat yang mungkin berbahaya.

Kategori sangat menyediakan kehadiran dua sumber bebas, yang membolehkan untuk memastikan bekalan semasa yang tidak terganggu.

Malah, pecahan bekalan kuasa dalam kategori keselamatan pertama tidak dirasai untuk proses teknologi dan tidak dapat dilihat oleh orang biasa.

Kategori kedua kebolehpercayaan bekalan elektrik

Pengguna dengan dua sumber bekalan bebas dirujuk kepada kategori kebolehpercayaan II.

Apabila gangguan bekalan semasa dari satu sumber, kedua secara automatik dimatikan atau kakitangan tugas melakukannya.

Gangguan dalam operasi penerima elektrik dikira oleh masa yang diperlukan untuk menyambungkan sumber kedua, tetapi ia tidak boleh melebihi 30 minit.

Adalah dipercayai bahawa masa ini sepatutnya cukup untuk menjalankan bekalan kuasa autonomi pada personel bertugas atau kru kecemasan.

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa ketiga

Kategori ketiga adalah penerima elektronik yang tidak termasuk kategori 1 atau 2. Sekiranya terdapat kegagalan kuasa, proses itu akan dihentikan sehingga kesalahan itu diperbetulkan.

Di sini gangguan proses tidak boleh melebihi satu hari.

Pemasangan bekalan kuasa tambahan sekiranya berlaku kemalangan dalam kategori ini tidak disediakan. Dan pemulihan bekalan tenaga berlaku dengan penyelesaian masalah.

Memilih atau menukar kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa

Menurut SAE, setiap pengguna secara bebas memilih sendiri kategori kebolehpercayaan.

Dan datang, sebagai peraturan, dari keperluan dan peluang produksi mereka sendiri, keanehan dari kerja perusahaan.

Kadang-kadang bekalan bebas ditubuhkan untuk kawasan yang paling penting, sementara keseluruhan kompleks mempunyai tahap perlindungan yang lebih rendah.

Sebagai contoh, peranti untuk rawatan rapi dan bilik operasi adalah kumpulan pertama, dan bilik hospital umum adalah kategori 1.

Bekalan elektrik pangsapuri kami tergolong dalam kebolehpercayaan kategori ketiga ini, tetapi pencahayaan kecemasan tangga, sistem asap, pemasangan lif ke stesen 1.

Langkah-langkah perlindungan disediakan untuk institusi dan hospital kanak-kanak. Dalam setiap kes tertentu mereka meneruskan keperluan mereka untuk kebolehpercayaan bekalan elektrik

Pilihan kategori bergantung kepada kos perkhidmatan, kerana penggunaan dua atau tiga penerima tenaga tenaga bertambah energi berkadaran dengan jumlah mereka dalam dua atau tiga kali.

Perubahan dalam kategori hanya boleh dilakukan dengan perubahan dalam ciri-ciri proses teknologi, yang, dalam praktiknya, tidak mungkin.

Mengikut peraturan yang ada, peraturan ini dikenakan kepada pemasangan elektrik baru yang ditugaskan atau dibina semula dalam bahagian ini.

Nasihat undang-undang percuma

Kami bekerja tanpa hari dari 24/7

Adakah anda dari rantau lain?

Pada kerjasama, sila hubungi melalui e-mel: [email protected]

Maklumat di laman web disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Sebelum membuat sebarang keputusan, berunding dengan seorang peguam. Pengurusan PozvoniUristu.ru tidak bertanggungjawab untuk penggunaan maklumat yang dipaparkan di laman web ini.

© 2015 All rights reserved. Nasihat percuma peguam PozvoniUristu.ru

Menyalin bahan hanya boleh dilakukan dengan pautan aktif ke laman web ini.

1 kebolehpercayaan bekalan kuasa kategori

Penting

Kaedah-kaedah perkhidmatan pesanan:

Kategori kebolehpercayaan bekalan kuasa 1,2,3. Keperluan untuk sumber bekalan kuasa

Oleh kebolehpercayaan bekalan kuasa penerima elektrik dibahagikan kepada tiga kategori. Penerima elektrik bagi kategori pertama adalah penerima elektrik, gangguan dalam kerja yang boleh membawa kepada akibat yang serius: ancaman kepada kehidupan rakyat, kerosakan bahan utama, pemusnahan peralatan teknologi, perkahwinan secara besar-besaran dalam produk perkilangan, tidak berfungsi dalam proses teknologi yang kompleks, gangguan dalam kerja kemudahan awam. Kumpulan khas dalam kategori pertama bekalan kuasa termasuk penerima elektrik, kerja berterusan yang diperlukan untuk menutup pengeluaran secara tetap semasa menyimpan orang, menghalang letupan, kebakaran dan merosakkan peralatan mahal. Penerima elektrik bagi kategori kedua adalah penerima elektrik, gangguan dalam kerja yang menyebabkan kegagalan dalam penghantaran produk, downtime kakitangan, jentera dan mekanisme, gangguan aktiviti kehidupan biasa penduduk. Untuk penerima elektrik bagi kategori ketiga semua penerima lain tergolong.

Penerima elektrik 1 kategori bekalan kuasa Ia perlu untuk menyediakan bekalan elektrik dari dua sumber kuasa bebas. Dua input saling menjamin antara satu sama lain dan mencipta rizab kuasa. Dalam kes kegagalan satu input, satu lagi secara automatik disambungkan secara automatik. Kegagalan kuasa hanya dibenarkan untuk masa penukaran input secara automatik. Bagi kumpulan khas bagi kategori pertama bekalan kuasa, sumber tenaga bebas ketiga (bateri, penjana diesel, dan lain-lain) perlu disediakan.

Penerima elektrik 2 kategori bekalan kuasa Ia juga disyorkan untuk menyalurkan dua bekalan kuasa bebas. Sekiranya tidak ada voltan pada input pertama, input kedua secara manual dihidupkan oleh pegawai tugas atau anggota kru kecemasan. Untuk talian overhead, dibenarkan menggunakan satu baris dengan kemungkinan pembaikan dalam masa 24 jam. Untuk kategori kedua bekalan kuasa, adalah mungkin untuk membekalkan satu kabel dari beberapa kabel dari satu peranti. Sekiranya mungkin untuk menggantikan pengubah dalam tempoh 24 jam, adalah dibenarkan untuk mengecas daripada satu pengubah. Penerima elektrik 3 kategori bekalan kuasa boleh disediakan dengan elektrik dari sumber kuasa tunggal, dengan kemungkinan membaiki nod out-of-order setiap hari.

Lihat juga:

 • Peraturan bekalan kuasa wajib haruslah

© Semua bahan dilindungi oleh undang-undang hak cipta Persekutuan Rusia dan Kod Sivil Persekutuan Rusia. Dilarang menyalin sumber sepenuhnya tanpa kebenaran pentadbiran. Penyalinan separa dengan rujukan langsung kepada sumber dibenarkan. Penulis artikel ini: pasukan jurutera JSC "Energetik LTD"

Telefon untuk konsultasi: (495) 638-50-01 / 02

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

26 + = 27