Bagaimana untuk menghidupkan mesin basuh pinggan mangkuk

Mula-mula mesin basuh pinggan mangkuk: arahan

Sehingga baru-baru ini kebanyakan kita tidak dapat membayangkan mesin basuh pinggan mangkuk di dapur mereka sendiri, kerana teknologi seperti itu seolah-olah seperti kemewahan - ia banyak mahal. Hari ini, hampir setiap keluarga purata mampu membeli peralatan tersebut. Harga telah menurun, dan mesin pencuci pinggan dari atribut mewah telah berubah menjadi teknik jika bukan yang pertama, maka keperluan kedua di dapur.

Ia adalah perlu untuk memulakan mesin basuh pinggan mangkuk - permulaan pertama, di mana operasi selanjutnya akan bergantung. Dalam artikel ini, kita akan mengkaji perkara-perkara utama dan aspek ujian pelancaran mesin pencuci pinggan jenama terkenal Bosch dan jenama yang kurang terkenal Siemens dan Hansa.

Adakah ia layak untuk menguji mesin basuh pinggan mangkuk?

Pasti ya! Ini dilakukan sebelum unit dimasukkan ke dalam operasi. Pengilang peralatan dengan nama di seluruh dunia tidak hanya dinasihatkan, tetapi bersungguh-sungguh menguji mesin basuh pinggan mangkuk: permulaan pertama, atau permulaan sejuk. Prosedur ini diperlukan untuk beberapa sebab:

 1. Memulakan penyejukan akan membantu untuk menghilangkan serpihan yang berlebihan yang terkumpul dalam sistem, yang boleh masuk ke dalam salah satu peringkat pengeluaran atau semasa pelinciran unit-unit.
 2. Langkah sedemikian akan membantu untuk memeriksa juruteknik untuk kebolehmampuan: mesin itu memenuhi semua fungsi dan sama ada tugasnya sesuai dengan standard pengajaran.
 3. Setelah menjalankan ujian sedemikian, adalah mungkin untuk memahami sama ada pemasangan mesin pencuci pinggan betul dilaksanakan.
 4. Apabila anda memulakan mesin basuh pinggan mangkuk untuk kali pertama, anda boleh meletakkan detergen khas di dalamnya, jadi peranti akan dibilas dengan lebih baik daripada kotoran berlebihan.

Selepas pemasangan struktur ada keinginan yang tidak dapat dilupakan untuk memulakan kereta dan mengujinya dalam amalan, terutama jika ia adalah salinan pertama peralatan tersebut di dalam rumah. Tetapi jangan tergesa-gesa: sebelum melancarkan, baca arahan, di mana anda akan menemui penerangan terperinci tentang apa yang anda perlukan untuk menjalankan ujian unit dan semak operasi mesin pencuci pinggan dengan ujian dijalankan. Jika arahan ke mesin basuh pinggan mangkuk tidak mengandungi maklumat sedemikian, maka kami akan membantu anda dengan ini.

Ciri-ciri awal ujian mesin basuh pinggan mangkuk

Sebelum menguji mesin pencuci pinggan, dimuatkan dengan perkakas, pengilang, termasuk Bosch, dan Siemens, mengesyorkan menguji mesin pencuci pinggan (permulaan pertama).

Sesetengah pengguna mengatakan bahawa terdapat sedikit perkara dalam prosedur sedemikian, tetapi kami akan menyenaraikan sebab-sebab, setelah mempelajari yang mana, anda akan mengubah pendapat anda.

Mengapa pelancaran ujian sangat penting

Termasuk mesin basuh pinggan mangkuk untuk kali pertama, mengetahui bagaimana air yang cepat direkrut, sama ada ia dibenarkan untuk memanaskan, sama ada ia berjaya menggabungkan sebelum akhir kitaran, dan bagaimana proses pengeringan berlaku. Berdasarkan ini, anda akan dapat menentukan sama ada mesin basuh pinggan mangkuk boleh digunakan. Permulaan pertama juga adalah pemeriksaan pemasangan unit yang betul. Kadang-kadang berlaku bahawa tuan-tuan, memasang peralatan, kerana kecerobohan, menekan wayar elektrik dengan perabot sehingga bahkan peluncuran ujian tidak dapat dilakukan.

Perhatikan! Apabila membasuh tanpa mencuci, jangan lupa tentang deterjen dan garam, mesti mesti dilakukan.

Kompartmen garam akan dibuka untuk dilihat selepas bakul yang lebih rendah ditarik keluar, kerana ia berada di bahagian bawah mesin basuh pinggan mangkuk. Keluarkan penutup dan isi bekas dengan garam kira-kira 2/3 daripada pek setengah kilogram, tetapi supaya tangki tidak penuh sesak. Apabila anda mengisi tangki dengan garam, air berlebihan akan mengalir keluar ke dalam tangki - ini adalah proses biasa.

Selepas itu, tentukan jenis dana yang akan anda gunakan: serbuk, gel, bilasan atau tablet "3 in 1". Kompartmen detergen terletak di bahagian dalam pintu. Kemudian hidupkan mesin dan pada panel kawalan dengan bantuan butang khas menetapkan jenis alat yang digunakan.

Sebelum menekan butang memulakan basuh, tetapkan tahap kekerasan air. Pengambilan garam bergantung kepada parameter ini. Kekukuhan ditentukan dengan jalur ujian, ini adalah salah satu pilihan paling mudah. Atau anda boleh mengetahui maklumat daripada pekerja Vodokanal di bandar anda.

Selepas semua langkah ini, pilih mana-mana mod pencucian yang ada di bawah butang pada panel dan mulakan mesin basuh pinggan mangkuk.

Penting! Sebelum memulakan mesin basuh pinggan mangkuk untuk kali pertama, buka paip air, jika tidak proses pembersihan di mesin tidak akan bermula.

Jangan basuh pinggan selepas permulaan sejuk. Ia perlu menunggu sehingga mesin telah disejukkan. Pemuatan jentera yang kerap boleh mengakibatkan pemuatan unsur pemanasan dan pam bekalan air.

Selepas mesin basuh pinggan mangkuk telah disejukkan, anda boleh meletakkannya dibersihkan dari sisa-sisa peralatan makanan. Tempat detergen di dalam kotak khas, dan garam dan bilas bantuan anda dimuatkan pada mencuci ujian pertama. Di sana mereka boleh disimpan sehingga dua bulan, sehingga mereka habis.

Untuk mencuci secara kualitatif, cuba letakkan hidangan dan pinggan mangkuk yang betul di bahagian khas kamera. Pastikan anda telah meletakkan semuanya, pilih program dan mulakan unit.

Ingat! Sekiranya salah satu barangan perkakas atau kutleri belum dihantar ke kamera, maka dalam beberapa model, contohnya Bosch, Siemens, Electrolux dan lain-lain, terdapat fungsi khas untuk menghentikan proses tersebut. Permulaan pertama mesin basuh Bosch boleh diteruskan selepas memuatkan.

Cara mengendalikan mesin pencuci pinggan dengan betul

Bekerja dengan mesin basuh pinggan mangkuk, anda perlu memberi tumpuan kepada beberapa peraturan keselamatan. Untuk permulaan mesin pertama, baca manual arahan peralatan:

 1. Jangan gunakan teknik ini di luar rumah, di luar rumah: ini adalah dilarang.
 2. Jangan sambungkan mesin ke saluran keluar elektrik melalui penyesuai atau kord sambungan.
 3. Jangan hubungi peranti apabila ia dihidupkan; Jangan sentuh mesin dengan tangan basah atau lembap.
 4. Jangan biarkan objek asing masuk ke mesin basuh pinggan mangkuk.
 5. Kanak-kanak perlu diawasi untuk memastikan mereka tidak bersentuhan dengan perkakas rumah. Ini boleh membahayakan kehidupan dan kesihatan mereka.

Hayat mesin pencuci pinggan boleh dilanjutkan dengan mematuhi peraturan mudah ini. Oleh itu anda akan dapat menjimatkan wang untuk membaiki dan menggantikan bahagian-bahagian mesin basuh pinggan mangkuk. Hasilnya boleh dibelanjakan untuk perkara yang lebih menyenangkan daripada pembaikan peralatan rumah tangga.

Semasa mengendalikan mesin basuh pinggan mangkuk, perhatikan model dan jenama. Ini bergantung pada ciri-ciri fungsian setiap jenis peralatan. Oleh itu, pelancaran pertama mesin pencuci pinggan "Bosch" adalah sama dengan skim asas kerja perkakas rumah yang sama Siemens.

Ciri-ciri memulakan mesin basuh pinggan Bosch

Pelancaran pertama perkakas rumah syarikat ini disertai dengan penggunaan bahan tambahan khusus, seperti garam, meningkatkan kekerasan air. Apabila menggunakan air lembut, kereta anda akan bekerja lebih senyap, dan elemen dalaman akan bertahan lebih lama. Akibatnya, anda akan menjimatkan wang untuk memperbaiki peralatan.

Tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara pelancaran mesin pencuci pinggan Bosch dan Siemens. Prosedur piawai bagi permulaan mesin pencuci pinggan Siemens biasanya sama seperti kebanyakan model unit lain. Mematuhi syor dan peraturan, anda akan dapat melindungi diri anda daripada kemungkinan kesukaran dalam operasi atau dari pecahan peralatan yang cepat.

Menjalankan mesin basuh pinggan mangkuk untuk kali pertama adalah prosedur yang penting, yang penting sebelum permulaan operasi peralatan. Jadi, pastikan semua mekanisme dan sistem berfungsi bersama, kamera telah membersihkan pengumpulan habuk dan sampai di sana semasa pengangkutan, pemasangan dan pengujian zarah kotoran.

Mesin basuh pinggan mangkuk di dalam rumah sangat memudahkan kehidupan setiap suri rumah. Sekarang tidak perlu menghabiskan banyak masa membasuh pinggan mangkuk. Ia cukup untuk membersihkannya dari sisa-sisa makanan, dan segala-galanya akan dilakukan oleh juruteknik. Mendapatkan masa yang boleh anda belanjakan untuk diri anda atau orang tersayang.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk bertindak dengan mesin basuh pinggan mangkuk pada masa pemasangan di dapur, apa yang perlu ditonton dan apa yang perlu dicari. Kami berharap bahan yang disediakan akan membantu anda mengetahui keadaan dengan lebih cepat apabila anda melihat keadaan sedemikian untuk kali pertama.

Bagaimana untuk memulakan mesin basuh pinggan mangkuk untuk kali pertama

Selepas membeli, jangan tergesa-gesa untuk memulakan mesin basuh pinggan mangkuk baru dalam operasi biasa dengan beban penuh. Permulaan pertama mesin pencuci pinggan dengan beban mesti disediakan, memandu ia kosong dalam mod ujian.

Apakah permulaan kosong untuk?

Kebanyakan pengeluar menganggap satu peluncuran ujian sebagai peringkat latihan pra-operasi yang penting dan penting. Walaupun mengabaikan cadangan ini oleh sebahagian besar pemilik baru, ia mempunyai alasan yang baik. Mesin basuh pinggan mangkuk bermula pada kelajuan terbiar untuk:

 • membersihkan petak pembersihan serpihan mungkin dan gris industri;
 • untuk mengetahui keadaan teknikal, kebolehfungsian pelbagai fungsi;
 • Sahkan pemasangan adalah betul.

Walaupun kekurangan peralatan ketika melahu, penggunaan garam dan detergen adalah wajib. Satu set komponen yang diperlukan hadir dalam apa yang dipanggil "mula" ditetapkan. Ia termasuk alat asas dan tambahan yang digunakan semasa membasuh mesin dan perkakas yang dimuatkan. Komponen utama termasuk:

 • tablet mudah atau gabungan yang membuang bahan cemar dan plak dari permukaan hidangan;
 • garam untuk pengion, yang melembutkan air;
 • rinser, yang menyediakan hidangan dengan gloss.

Kit dibeli secara berasingan, ia boleh disyorkan untuk mesin pencuci pinggan tertentu atau direka bentuk untuk kegunaan sejagat.

Biasanya, arahan lampiran terperinci bagaimana untuk memulakan peranti yang sama untuk kali pertama. Pertama, anda perlu menyemak sambungan rangkaian dan buka paip air. Kemudian lakukan operasi berikut:

 • pastikan pendesak pemercik berputar secara normal;
 • semak pemasangan penapis;
 • keluarkan sisa bahan bungkusan dari petak pemuatan, serpihan lain;
 • mengisi ionizer dengan larutan garam;
 • Letakkan tablet permulaan dalam cuvet petak detergen;
 • tentukan alat yang akan digunakan dengan menggunakan program pengurusan;
 • pilih mod operasi terpanjang dengan suhu yang tinggi;
 • hidupkan sink.

Semasa permulaan pertama, mesin pencuci pinggan mesti dipantau. Ini akan memungkinkan untuk menilai kesediaan peranti untuk operasi berterusan. Kriteria penilaian akan menjadi operasi normal semua fungsi:

Sekiranya semua ciri-ciri biasa, mesin basuh pinggan mangkuk telah menjalankan kitaran dengan betul, anda boleh pergi ke sink dengan memuatkan hidangan.

Selepas ujian selesai, jangan buru ke ujian pertama di bawah beban. Mesin basuh pinggan mangkuk perlu dibiarkan seketika, biarkan sejuk. Kemudian sediakannya untuk bekerja dengan hidangan. Ini memerlukan:

 • tambah detergen seperti yang diperlukan;
 • membersihkan hidangan makanan sisa;
 • beban perkakas dalam bakul mengikut perintah yang dinyatakan dalam arahan;
 • tutup petak pembersihan;
 • pilih program kerja yang sesuai;
 • berikan perintah "Start".

Mesin pencuci pinggan yang pertama juga boleh dianggap sebagai hidangan ujian. Ia akan membolehkan anda menyemak ketepatan pilihan mod pengendalian, kualiti basuh, menilai keberkesanan detergen.

Cadangan untuk kegunaan selanjutnya

Pada masa akan datang, mesin basuh pinggan mangkuk hendaklah digunakan mengikut peraturan yang dinyatakan dalam arahan. Mereka tidak kompleks, tetapi penting untuk operasi jangka panjang dan bebas masalahnya. Dalam istilah umum, mereka boleh dihuraikan seperti berikut:

 • Sebelum mencuci baru, tambah detergen dan bilas bantuan yang diperlukan;
 • semak tahap penyelesaian garam;
 • Anda tidak boleh mengabaikan pesanan meletakkan hidangan di bakul;
 • elakkan muatan pembersihan petak pembersihan, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada penurunan kualiti pembasuhan;
 • adalah perlu untuk sentiasa menyemak kebolehcapaian penyembur dan muncung, kebersihan penapis;
 • Pilihan mod operasi sepadan dengan tahap pencemaran peralatan.

Mengembangkan hayat perkhidmatan, menghalang kerosakan yang tidak diingini dan memastikan keselamatan penggunaan akan membantu menggariskan langkah berjaga-jaga dalam manual. Mereka adalah sedikit dan mereka adalah relevan untuk mesin pencuci pinggan mana-mana jenama dan model. Anda tidak boleh:

 • sentuh mesin basuh pinggan mangkuk dengan tangan basah;
 • Gunakan penyesuai dan sambungan wayar apabila dipasang ke rangkaian;
 • membenarkan kanak-kanak bekerja untuk unit dan panel kawalan;
 • membenarkan objek asing memasuki petak pembersihan;
 • Mengelak pembersihan penapis secara tetap, dinding corong, sendi dengan pintu dari makanan dan sisa gris.

Cadangan yang disenaraikan adalah bersifat umum. Setiap model mempunyai ciri teknikal dan ciri operasi. Oleh itu, sebelum permulaan yang sia-sia dan permulaan pertama di bawah beban, anda perlu membaca dengan teliti dokumentasi yang disertakan dalam kit peranti itu.

Bagaimana untuk memulakan mesin basuh pinggan mangkuk untuk kali pertama

Selepas memasang mesin basuh pinggan mangkuk, ramai pemilik tidak sabar-sabar ingin menghidupkannya dan melihat betapa baiknya hal itu, terutama jika mesin pencuci piring yang pertama. Tetapi jangan tergesa-gesa, pada mulanya, sekurang-kurangnya membaca arahan, di mana anda pasti akan mencari maklumat yang sebelum pencuci piring pertama, kereta perlu diuji. Sekiranya tidak ada maklumat sedemikian dalam manual, maka kami akan memberitahu anda bagaimana untuk melancarkan dengan betul.

Mula ujian mesin basuh pinggan mangkuk

Sebelum menguji mesin basuh pinggan mangkuk dengan memuatkannya dengan perkakas, pengilang, termasuk Bosch dan Siemens, mencadangkan mencuci ujian (mula terbiar). Sesetengah pengguna mengatakan bahawa mereka tidak melihat titik, tetapi kami akan menunjukkan sebab-sebab mengapa ia perlu dilakukan:

 1. Pembilasan pertama mesin basuh pinggan mangkuk dengan air akan menjimatkan mesin dari runtuhan secara tidak sengaja semasa pemasangan, serta dari pelinciran unsur-unsur.
 2. Dalam proses penukaran pertama, berapa cepat air direkrut, sama ada pemanasan, sama ada ia menggabungkan pada akhir kitaran, bagaimana pengeringan dijalankan, dengan itu ia dapat dimengerti sama ada unit itu boleh digunakan.
 3. Idling juga ujian pemasangan mesin basuh yang betul. Terdapat kes apabila pemasang oleh ketidaktepatan menekan kawat elektrik dari perabot mesin pencuci pinggan supaya walaupun pelancaran pertama tidak dapat dibuat.

Perhatikan! Mencuci mesin basuh pinggan mangkuk tanpa membasuhnya sekali tidak bermakna bahawa, jika tiada hidangan, anda tidak perlu meletakkan detergen di dalamnya. Sebaliknya, basuh dan garam untuk mesin basuh pinggan mangkuk - wajib!

Sebuah petak garam yang akan anda lihat apabila anda menolak bakul bawah, ia berada di bahagian bawah kereta. Buka penutup dan isi petak itu, kemudian taburkan garam kira-kira 2/3 dari satu setengah kilogram, tetapi supaya tangki tidak penuh sesak. Apabila anda terjatuh garam, air yang berlebihan akan keluar ke dalam tangki, tidak perlu risau. Mengenai kepentingan menggunakan garam, baca artikel Mengapa saya memerlukan garam untuk mesin basuh pinggan mangkuk.

Kemudian pilih ubat yang akan digunakan untuk membasuh pinggan: serbuk, gel, bilas atau tablet 3 hingga 1. Pada permukaan dalam pintu, cari bahagian-bahagian untuk ubat-ubatan ini. Sekarang hidupkan mesin dan pada panel kawalan, bergantung kepada model, dedahkan alat apa yang anda gunakan.

Di samping itu, sebelum menekan butang "Mula", anda perlu menetapkan kekerasan air, ini akan menentukan penggunaan garam. Kekuatan ditentukan menggunakan jalur ujian (ini adalah yang paling mudah), tetapi anda boleh belajar tentang kekerasan air di Vodokanal di bandar anda. Pilih mana-mana mod basuh, dan kemudian anda boleh mengklik butang "Mula".

Penting! Jangan lupa buka paip air sebelum beralih. Jika tidak, proses pembersihan tidak akan bermula.

Selepas pemalasan, jangan segera memulakan mesin basuh pinggan mangkuk dengan hidangan, anda perlu menunggu sedikit ketika ia sejuk. Beban kerap boleh menyebabkan beban muatan dan pam pemanasan.

Apabila mesin telah disejukkan, masukkannya dengan peralatan, selepas membersihkannya dari baki makanan, letakkan detergen di dalam petak jika perlu. Garam dan bilas sudah di dalam petak, mereka boleh bertahan selama dua bulan. Untuk memaksimumkan kualiti basuh, perlu betul tersebar pinggan mangkuk dan kutleri untuk bakul apa-apa yang menghalang pergerakan lengan jumpelang dan akses kepada semua zon ruang air. Selepas memastikan bahawa segala-galanya dibungkus dan tiada yang dilupakan, pilih program tersebut dan klik butang "Mula".

Permulaan pertama mesin basuh pinggan mangkuk mungkin memerlukan sedikit masa untuk meletakkan hidangan, tetapi jangan bimbang, tidak lama lagi keseluruhan proses akan mencapai automatik, dan anda akan melihat berapa banyak masa lapang akan muncul dengan pemerolehan "pembantu" tersebut.

Perhatikan! Jika anda masih terlupa untuk meletakkan beberapa objek di dalam kereta, maka pada beberapa model Bosch, Siemens, Electrolux dan lain-lain, ada butang khas untuk menghentikan proses tersebut, setelah memuat proses pembersihan akan diteruskan.

Apabila terus mengendalikan mesin basuh pinggan mangkuk, perlu mematuhi beberapa peraturan dan langkah berjaga-jaga yang dinyatakan dalam arahan dalam hampir semua model Bosch, Electrolux, Ariston, ini akan membantu memanjangkan hayat pencuci pinggan mangkuk:

 1. Jangan sentuh mesin dengan tangan basah.
 2. Apabila menyambungkan mesin ke rangkaian, jika boleh, jangan gunakan penyesuai, atau kord sambungan.
 3. Jangan biarkan kanak-kanak menekan butang kawalan.
 4. Pastikan tiada objek asing dalam mesin basuh pinggan mangkuk.
 5. Secara tetap bilas penapis kering sisa makanan.
 6. Bilas kamera dan pastikan bahawa selebihnya makanan dan lemak tidak tinggal di bawah pintu di persimpangan dengan kamera.

Untuk meringkaskan, sekali lagi, kami menekankan bahawa permulaan mesin pencuci pinggan pertama hanya akan dilakukan selepas mengkaji arahan untuk model tertentu mesin basuh pinggan Bosch atau yang lain. Setiap model mempunyai nuansa sendiri, termasuk nuansa penyesuaian kekerasan air, nuansa menetapkan program pencucian.

 • Kongsi pendapat anda - tinggalkan komen

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

8 + 1 =