Ipb untuk dandang

UPS untuk dandang gas

Dandang gas moden adalah baik dengan itu, dengan kehadiran keadaan kerja biasa, mereka berfungsi sepenuhnya secara autonomi. Campur tangan manusia biasanya diperlukan hanya untuk menyesuaikan parameter. Tetapi bagi operasi yang stabil, mereka memerlukan tekanan dan kualiti gas tertentu, serta bekalan kuasa yang berkualiti tinggi dan berterusan. Dengan tugas terakhir, bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas sedang diurus. Pilihan dan parameter mereka akan dibincangkan.

Di negara kita di musim sejuk tanpa pemanasan tidak boleh dilakukan. Dan pemanasan adalah wajar tanpa kegagalan dan berhenti - dalam frosts yang teruk pembelahan sistem mungkin. Apabila menganjurkan sistem, harus diingat bahawa kebanyakan dandang moden dikawal oleh automasi, dan peredaran penyejuk dalam sistem disediakan oleh pam edaran. Semua peralatan ini dikuasakan oleh elektrik.

Apabila mencipta sistem kuasa yang berlebihan, perlu memasang bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas (juga dikenali sebagai UPS, UPS atau bekalan kuasa yang tidak terganggu)

Memandangkan hakikat bahawa semasa musim sejuk kekurangan kuasa tidak biasa, langkah-langkah tambahan perlu diambil untuk mencipta bekalan kuasa yang berlebihan. Dalam kebanyakan kes, UPS dipasang - bekalan kuasa tidak terganggu. Tugasnya adalah untuk membekalkan kuasa dari bateri apabila voltan dalam rangkaian hilang atau "reda".

Ciri-ciri pilihan untuk dandang gas

Bekalan kuasa tidak tergenggam untuk dandang gas perlu dipilih dengan syarat bahawa ia membekalkan voltan bentuk yang betul - sedekat mungkin ke sinusoid yang ideal. Dalam kes ini, penyegerakan sinusoid dalam fasa masih penting.

Semua keperluan ini diperlukan untuk memastikan operasi biasa unit kawalan. Di kebanyakan dandang gas yang diimport, automasi dipasang secara elektronik, dan ia menuntut kualiti bekalan kuasa. Untuk menilai betapa pentingnya keperluan ini, adalah wajar untuk mengatakan bahawa mengikut statistik pusat perkhidmatan, kira-kira 40-55% kerosakan dandang gas dikaitkan dengan kegagalan kad kawalan. Dalam kes ini, papan hampir tidak pernah dibaiki. Mereka hanya perlu diganti.

Kira-kira ini kelihatan seperti gambarajah blok sambungan UPS

Ia juga perlu diingat bahawa kegagalan papan kawalan disebabkan oleh kuasa yang tidak stabil adalah kes tidak dijamin (hampir semua pengeluar). Jadi kos lembaga dan penggantinya harus dibayar dari saku anda sendiri. Dan banyak papan dihantar "di bawah perintah", dan ini - beberapa minggu menunggu. Pada masa ini untuk memanaskan rumah - satu soalan yang menarik ... Jika anda ingat bahawa kos pembayaran adalah kira-kira 40-50% daripada kos unit, anda secara sukarela berfikir tentang membeli bekalan kuasa yang tidak boleh dikawal dan berkualiti untuk dandang gas.

Berita baiknya adalah bahawa satu UPS kuasa yang mencukupi dapat "memberitahu" teknik lain, yang memerlukan kuasa yang berkualiti dan terjamin, atau anda hanya ingin memastikan operasinya tidak terganggu. Selalunya ini adalah komputer, set TV dan beberapa mentol lampu kecemasan.

Hari ini rangkaian perdagangan menawarkan tiga jenis UPS:

  • off-line (on-line);
  • on-line (off-line);
  • Talian-Interaktif (line-interaktif atau linear-interaktif).

Jenis UPS untuk dandang gas dan rajah blok untuk sambungan mereka

Ini adalah bekalan kuasa yang paling mudah dan paling tidak termaju. Off-line dari bahasa Inggeris boleh diterjemahkan sebagai "tidak selaras", yang mencerminkan prinsip pengendalian peranti ini. Dalam jenis yang tidak terganggu jenis ini, had voltan atas dan bawah ditetapkan, di mana dandang itu beroperasi secara normal. Selagi parameter rangkaian dalam julat ini, kuasa dibekalkan terus - dari garisan.

Sekiranya voltan menjadi lebih kurang, geganti beralih dipicu, kuasa dibekalkan melalui UPS dari bateri. Apabila parameter rangkaian kembali normal, relay bertindak balas sekali lagi, memecahkan bekalan kuasa yang tidak terganggu. Untuk dandang gas, perlindungan sememangnya lebih baik daripada apa-apa, tetapi apabila beralih / mati, lonjakan voltan yang ketara diperhatikan dalam rangkaian. Jadi penstabilan dalam kes ini tidak lengkap - tiada penurunan atau puncak besar, tetapi voltan bekalan jauh dari ideal. Kelemahan kedua peranti tidak terganggu luar talian adalah bahawa mereka tidak boleh membetulkan bentuk sinusoid.

Skim kerja UPS luar talian (UPS)

Oleh itu, bekalan kuasa luar talian yang tidak terganggu untuk dandang gas harus digunakan hanya jika anda sudah mempunyai penstabil yang dipasang di sekerap atau pangsapuri. Ia menyediakan voltan ideal, dan UPS dalam litar ini hanya menghubungkan bateri tanpa ketegangan. Skim ini mahal, tetapi ia mewujudkan keadaan normal untuk operasi peralatan yang menuntut kualiti bekalan kuasa.

Jenis ini juga dipanggil bekalan kuasa tidak terganggu dengan penukaran berganda. Semua kerana prinsip kerja:

  • Input input voltan AC ditukar kepada voltan malar dan digunakan untuk mengecas bateri yang disambungkan ke peranti.
  • Voltan DC ditukar menjadi pemboleh ubah dengan bentuk sinusoidal.

Ternyata bekalan kuasa ditukar dua kali. Ini menjamin penstabilan voltan dan bentuk ideal sinusoid.

Skim kerja dalam talian

Bekalan kuasa tidak terganggu dalam talian disambungkan kepada litar bekalan kuasa. Selagi voltannya adalah normal, kuasa talian ditukarkan, di bawah voltan dikurangkan, kekurangannya dikompensasi dengan mengecas bateri, jika tiada bekalan kuasa dibekalkan dari bateri.

Kelemahan peralatan ini adalah harga yang tinggi dan pelepasan bateri yang cepat, yang disebabkan oleh hakikat bahawa ia dibelanjakan untuk meluruskan melompat. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan bekalan kuasa yang tidak terganggu terbaik untuk dandang gas - membeli peralatan dalam talian jenis.

Line-Interactive (linear-interactive)

Ciri-ciri dan ciri-ciri jenis peranti tidak terganggu ini tidak sepadan dengan model dalam talian, tetapi mereka tidak sepadan dengan unit luar talian. Terdapat semua bateri dan suis yang sama, apabila voltan diturunkan, menghubungkan UPS. Tetapi untuk menstabilkan voltan terdapat unit khas - pengatur voltan automatik (AVR dalam angka di atas).

Bagaimanakah bekalan kuasa tidak terganggu interaktif

Kelemahan bekalan tenaga tak interinteraktif linear-interaktif untuk dandang gas adalah pensuisan tidak serta-merta dengan perubahan voltan. Tetapi ia jauh lebih kecil daripada peranti luar talian, tetapi voltannya tetap malar (dalam had tertentu). Peralatan ini adalah pilihan yang optimum, kerana pada harga yang relatif kecil menjamin hasil yang baik.

Tentukan jenis bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas yang anda perlukan - itu tidak semua. Ia perlu mengetahui sekurang-kurangnya dua lagi parameter: kuasa UPS dan kapasiti bateri, yang boleh dikenakan.

Contoh ciri teknikal bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas

Bagaimana untuk menentukan kuasa bekalan kuasa yang tidak terganggu

Untuk menentukan berapa kuasa yang anda perlukan bekalan kuasa yang tidak terganggu, cari garisan "penggunaan kuasa" dalam pasport gas dandang. Secara purata, ia adalah 150-170 watt. Sekiranya terdapat pam edaran kedua dalam sistem, penggunaan tenaga harus ditambahkan pada angka ini.

Bezpereboyniki mesti dipilih mengikut kuasa peralatan bersambung

Untuk bekerja tanpa masalah, rizab kuasa sekurang-kurangnya 20-30% diperlukan. Jika boleh, apabila memilih UPS, hasilnya boleh dua kali ganda - sekiranya berlaku. Cepat atau lambat anda akan mahu menambah beberapa peranti ke beban, kerana ia sangat mudah - apabila tanpa elektrik, anda mempunyai sekurang-kurangnya sesuatu yang berfungsi. Ini akan menjadi kuasa minimum bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas.

Banyak model bekalan kuasa yang tidak terganggu mempunyai bateri terbina dalam. Dalam kes ini, anda tidak perlu mengira sesuatu. Sekiranya bateri disambungkan secara berasingan, adalah perlu untuk mencari dalam data teknikal baris "arus cas maksimum". Nombor ini didarabkan tidak sebanyak 10, kami mendapat kapasiti bateri yang dikenakan oleh UPS ini. Anda boleh menyambung lebih banyak bateri, tetapi dalam kes ini, mereka tidak akan dicas sepenuhnya, yang memendekkan hayat perkhidmatan mereka.

Ketergantungan keupayaan bateri penyimpanan dan tempoh operasi dandang

Bagaimana untuk memilih UPS dengan bateri terbina dalam? Mengikut hayat bateri yang anda perlukan. Ketergantungan waktu operasi ke atas kapasiti bateri dan penggunaan kuasa diberikan dalam jadual. Tidak sukar untuk memilih bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas.

Kriteria untuk memilih UPS untuk dandang gas

Dari semua yang telah dikatakan, adalah mungkin untuk memperolehi keperluan berikut untuk bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas:

  • Memerlukan UPS khas dengan voltan keluaran dalam bentuk sinusoid. Komputer kekal tidak sesuai untuk komputer. Mereka mengeluarkan bukan gelombang sinus, tetapi berliku - voltan juga berubah, tetapi tidak bulat, seperti sinusoid, tetapi dengan ujung terputus. Bagi komputer, voltan ini bukan penghalang, dan untuk sistem pemanasan, masih terdapat beberapa. Voltan sedemikian tidak baik untuk pam edaran - mereka berdengung, bekerja dengan jerks. Akibatnya, pendesak itu cepat dikeluarkan, dan pam mesti diubah.
  • Kuasa UPS dipilih dengan margin. Jika boleh, gandakan penggunaan kuasa dua kali ganda.
  • Adalah dinasihatkan untuk memilih jenis dalam talian, pilihan yang baik adalah jenis interaktif.
  • Kapasiti bateri perlu dipilih supaya apabila bekalan kuasa dipotong, pemanasan boleh berfungsi selama beberapa jam (sekurang-kurangnya). Keperluan ini tidak kritikal jika terdapat penjana. Dalam kes ini, bateri perlu bertahan hanya untuk mendapatkannya. Dengan cara ini, ini adalah satu lagi sebab mengapa ia tidak perlu memasang kerosakan komputer untuk dandang - ia direka bentuk untuk mengendalikan peralatan dalam masa 10-15 minit. Pada masa ini, anda boleh menutup semua program dengan betul dan mematikan peralatan. Untuk dandang, minit ini terlalu singkat.
  • Adalah wajar untuk menyambungkan bateri luar tambahan (mesti ada penyambung). Ini berguna jika anda memutuskan untuk meningkatkan masa pemanasan daripada sumber kuasa sandaran atau apabila menyambungkan peralatan lain.

Skim menyambungkan dandang gas ke bekalan kuasa tidak terganggu (UPS)

Keperluan bukanlah yang paling sukar, melainkan dengan sebaik-baiknya. Apabila menyambung bekalan kuasa tidak terganggu, memerhati berperingkat (fasa UPS mesti disambungkan kepada fasa dandang, sifar dan tolak - dengan konduktor masing-masing). Jika tidak, dandang tidak akan berfungsi. Memeriksa pemisahan yang betul adalah mudah: tarik plag dandang dari sesalur kuasa. Dandang harus terus berfungsi. Sekiranya api dimatikan - semak ketepatan sambungan, keupayaan kerja tanah. Jika semuanya OK, tetapi dandang masih tidak berfungsi, maka UPS anda dibina tanpa "melalui sifar". Untuk memulakan dandang, anda perlu menyambungkan terminal neutral N (sifar) pada terminal input dan output pada pemutus. Bagi kebanyakan dandang, kerja semula ini menyelesaikan masalah. Tetapi terdapat beberapa jenama dandang, sebagai contoh - Buderus (Buderus), yang mesti mengandungi antara PE input dan N (tanah dan sifar) untuk menetapkan rintangan nilai nominal antara 1 dan 10 megohms (Buderus juga menawarkan untuk membeli perintang tandatangan mereka).

Sebenarnya, itu semua tentang memilih dan menyambungkan bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang gas.

Rakan-rakan yang dihormati!

Malangnya, penyemak imbas anda tidak menyokong teknologi moden yang digunakan di laman web kami.

Sila kemas kini pelayar dengan memuat turunnya dari pautan di bawah, atau hubungi pentadbir sistem anda yang menggunakan komputer anda.

Bekalan Kuasa Tidak Terputus dalam Sistem Pemanasan

Penyelesaian yang paling mudah untuk masalah pemanasan

Musim sejuk kami - salji, sengit - adalah ujian kekuatan yang baik untuk mana-mana rumah dan semua sistemnya. Dan tidak mengapa jika rumah itu hangat, ringan dan nyaman. Dan jika sesuatu sesuatu tidak diambil kira dan tidak dipikirkan? Malam musim sejuk sejuk bukan masa terbaik untuk menghapuskan kekurangan.

Jadi, kita periksa: dandang sedang berfungsi - haba, pam sedang berjalan - ada air, dan tiba-tiba lampu keluar. Sesuatu yang berfungsi? Dalam kebanyakan kes, tiada apa-apa. Kami mengambil lilin dan mula menunggu. Sekiranya kita menunggu lama, kita boleh membekukan. Tetapi penyelesaian yang paling mudah untuk masalah ini ialah bekalan kuasa yang tidak terganggu, atau untuk dandang gas. Ada kemungkinan bahawa dia dijual di kedai di seberang jalan. Ia perlu membuat satu langkah sahaja.

Kenapa dandang "bebas masalah", atau tentang keperluan

Bagi kami, hampir semua adalah jelas: agar dandang berfungsi, anda memerlukan bekalan kuasa yang tidak terganggu, atau "tidak terganggu". Tetapi di sini sebenarnya dalam apa soalan: sama ada output ini membantu atau membantu? Tidak, tidak semestinya.

Sekiranya cahaya tidak hadir sebanyak atau kurang, maka tiada sumber kuasa sandaran akan membantu. Dia tidak akan mempunyai masa untuk mengenakan bayaran. Masih terdapat beberapa kes khas di mana peranti sebegini tidak semestinya diperlukan. Tetapi dalam keadaan standard kebanyakan rumah, kadang-kadang sangat diperlukan.

Bekalan Kuasa Uninterruptible (UPS) UPS (Bekalan Kuasa Uninterruptible Bahasa Inggeris) adalah sumber elektrik menengah. Lagipun, bagi kebanyakan pengguna, penutupannya tidak diingini kerana pelbagai sebab.

Prinsip pengoperasian UPS adalah berdasarkan pengumpulan awal tenaga elektrik di dalam bateri dan pulangan berikutnya yang diperlukan. Semua proses dalam peranti sedemikian berlaku secara automatik.

Penting! Satu peraturan yang perlu diingat ialah proses pengecasan dalam bekalan kuasa tidak terganggu biasanya lebih lama daripada pelepasan.

Untuk dandang gas moden, rangkaian elektrik hanya diperlukan untuk operasi pam kecil dan kawalan modul automasi. Jumlah kuasa peralatan sedemikian adalah 100-200 W, bersamaan dengan 1-2 lampu pijar.

Jika elektrik hilang jarang dan tidak lebih daripada 10-30 minit, maka dandang seperti ini untuk mengambil peralatan sandaran adalah mudah. Dan harganya tidak terlalu tinggi.

Bagaimana hendak menyambungkan ibp?

Sumber bekalan kuasa (tidak terganggu) termasuk unit bekalan kuasa tidak terganggu dan satu atau beberapa bateri (bateri) 12 volt. Ia berfungsi dengan cara ini.

Dalam mod biasa (dikuasakan oleh 220), bateri sedang dicas. Voltan selang 220 V ditukar kepada 12 V dan dimasukkan ke dalam pengecas terbina dalam. Secara selari, bekalan 220 V pergi ke peralatan elektrik dandang terus dari rangkaian. Oleh kerana bateri telah dicas sepenuhnya, penutupan berlaku. Kuasa terus mengalir dalam transit dari rangkaian, melewati automasi peranti.

Jika tiada arus masuk dari rangkaian, peranti mula menukar voltan DC 12 V dari bateri ke dalam voltan berselang 220 V. Ia diberi makan kepada input dandang dan pengguna lain yang berkaitan.

Kesimpulannya adalah bahawa tempoh dandang bergantung kepada jumlah kapasiti bateri dan kuasa peralatan elektrik dandang.

Memilih bekalan kuasa yang tidak terganggu untuk dandang

Dalam contoh yang dipertimbangkan, kami menetap di UPS luar talian. Automasi peranti sedemikian diaktifkan apabila bateri perlu dicas semula atau apabila menukar DC ke AC apabila sesalur kuasa diputuskan.

Selebihnya dandang suapan di sepanjang garis transit, memintas otomatik peranti. Oleh itu, voltan keluaran dalam mod biasa sepenuhnya sesuai dengan parameter rangkaian. Jika parameter ini tidak stabil, maka mereka juga memasukkan dandang dengan cara ini.

Ini, mungkin, kekurangan peranti sedemikian. Lagipun, parameter semasa yang stabil dan tegas amat penting untuk operasi pam.

Jenis UPS yang sedia ada "on-line" tidak mempunyai garis transit. Voltan, tanpa mengira mod, mengalami transformasi dalam penyongsang penukaran berganda. Pertama, voltan 220 V berselang-seli dari rangkaian ditukarkan kepada 12V tetap, kemudian sebaliknya, selepas itu output.

Dalam peranti sedemikian, voltan sentiasa mempunyai parameter yang stabil dan tidak bergantung kepada parameter rangkaian pada input.

Kos peranti sedemikian lebih tinggi, tetapi dalam keadaan voltan yang tidak stabil dalam rangkaian mereka akan menyediakan dandang dengan arus elektrik dengan parameter yang stabil.

UPS untuk menyambung bateri tambahan mesti dapat menyambungkan bateri luaran. Bateri dalaman jarang mempunyai kapasiti lebih dari 20 A / h, tetapi selalunya ini tidak mencukupi.

Apabila memilih bateri dan mengecas dalam peranti, perlu mengikuti formula mudah: nisbah arus pengecasan kepada kapasiti bateri harus sama dengan 1:10. Iaitu pengecas dengan arus cas 5 A secara berkesan boleh mengenakan bateri dengan kapasiti 50 A / h.

Perhatian sila! Ia tidak disyorkan untuk menggunakan bateri asid plumbum yang diservis kerana bahaya asap asidnya.

Unit elektronik digital mempunyai pengecas automatik laras, tetapi mereka juga mempunyai pelbagai arus cas. Sebagai contoh, julat arus ini ialah 4.5-6.0 A. Ini bermakna bateri dengan kapasiti 45 -60 A / h boleh digunakan dengan peranti ini.

Jangan letakkan bateri dari penyongsang. Ini dapat mengurangkan jumlah semasa.

Pengiraan masa sandaran

Pengiraan masa operasi dandang bergantung kepada kapasiti bateri

Masa maksimum di mana dandang akan terus beroperasi adalah parameter yang paling penting dan tujuan utama memasang peralatan tambahan ini.

Untuk pengiraan yang tepat, terdapat jadual khas. Kami akan mengharapkan kira-kira, "plus-tolak" 30 minit. Untuk dipandu oleh meja sedemikian adalah lebih mudah.

Untuk maklumat: output dandang gas haba sehingga 25 kW biasanya mempunyai terbina dalam pam, jadi bersama-sama dengan penggunaan elektronik yang paling mudah dandang akan sekitar 90-150 watt. Oleh itu, dengan mengambil kira rizab itu, kuasa bekalan kuasa tidak terganggu yang diperlukan mestilah 300 W.

Ia dapat dilihat dari jadual bahawa untuk memastikan operasi yang tidak terputus dari dandang 150 Watt kecil dalam masa 10 jam, bateri 150 A / h diperlukan. Dan ini bukan bateri kecil, tetapi agak kuat.

Sudah tentu, IBP untuk dandang gas menyelesaikan tugas utama - menyediakan kuasa elektrik untuk memanaskan peralatan untuk tempoh yang singkat tanpa arus dalam rangkaian elektrik luaran.

Dengan pemadaman kuasa yang berterusan dan berterusan, bekalan tenaga yang tidak terganggu untuk dandang gas perlu dipertimbangkan sebagai sistem tambahan dalam keseluruhan konsep kuasa sandaran.

Biasanya, sistem sedemikian dibina berdasarkan penjana kuasa sandaran. Dalam kes ini, tidak perlu memasang sistem kuasa sandaran yang besar dan mahal untuk hanya satu dandang. Unit pembekalan kuasa yang tidak terganggu kecil adalah mencukupi, yang hanya diperlukan untuk masa automasi dihidupkan dari kuasa utama kepada kuasa siap sedia.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

12 − = 2