Dapur dalaman 10 m persegi foto

Reka bentuk dapur 10 m persegi - 30 gambar idea reka bentuk dalaman

Sepuluh meter persegi kawasan ini cukup untuk melengkapkan dapur yang selesa. Ruang membolehkan anda mengatur set perabot dengan cara yang mudah, tanpa membatasi kebebasan bergerak. Bagaimanapun, kuadratur yang baik bukan jaminan reka bentuk yang betul. Pakar menegaskan bahawa reka bentuk dapur 10 meter persegi seharusnya tidak hanya bergaya tetapi juga berfungsi. Oleh itu, pereka bentuk telah membangunkan beberapa cadangan untuk hiasan bagi pemilik premis tersebut. Adalah penting untuk memahami bahawa masakan moden tidak hanya berfungsi sebagai makanan memasak. Dalam "tugas" beliau juga termasuk menyediakan tetamu dengan tempat untuk perhimpunan, rehat tuan rumah dalam seminggu. Selanjutnya, kami akan membentangkan perkembangan ini dengan lebih terperinci, supaya pembaca mempunyai kesan holistik.

Tujuan dapur membuat jelas fungsi yang mesti memenuhi objek reka bentuk:

 • Penyimpanan makanan segar dan peralatan dapur;
 • Memasak;
 • Penyimpanan makanan siap sedia;
 • Cuci alat dapur;
 • Menyediakan pemilik dengan keselesaan.

Pertama sekali, ia berkaitan dengan set minimum: plat, peti sejuk dan meja kerja. Tanpa mereka, sukar untuk membayangkan bilik berfungsi. Bergantung kepada bilangan orang yang hidup, nilai set ini akan berubah mengikut kadar terus. Sebagai contoh, gaya hidup bujangan tidak membayangkan kewujudan meja makan panjang, sebilangan besar kerusi.

Satu lagi perkara ialah apabila apartmen mempunyai keluarga yang besar, yang, sebagai tambahan kepada meja, juga akan memerlukan banyak produk perabot. Kita bercakap tentang loker untuk meletakkan aksesori dapur yang membolehkan kita menjaga anak-anak kita dengan baik. Loker ini hendaklah jenis tertutup, supaya seorang kanak-kanak kecil tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan juicer atau pengisar, dan mencederakan mereka.

Dapur segi empat tepat cahaya 10 m persegi

Arah aliran umum dalam reka bentuk dapur

Memandangkan premis moden adalah pelbagai fungsi, bahagian dalam dapur 10 meter persegi menganggap zonasi yang penuh perhatian ruang. Varian terkecil mungkin ialah pembahagiannya ke dalam dua zon berikut:

1. Kawasan kerja - dimaksudkan untuk proses memasak. Ia terletak di mana ia mungkin untuk menyambung komunikasi kejuruteraan yang diperlukan. Di sini, tanpa gagal, terdapat peralatan dapur utama, serta sinki dan set perabot.

Kabinet untuk menjaga bahan kimia rumah tangga tidak sepatutnya terletak di sebelah produk.

Ia agak mungkin untuk meletakkan kawasan kerja berhampiran dinding dengan tingkap, jika ini tidak menyebabkan masalah dengan menyambung semua komunikasi.

2. Tempat makan - dimaksudkan untuk proses makan. Reka bentuk teknologi dapur yang dirancang sebanyak 10 persegi. Membolehkan untuk melengkapkan zon ini bukan sahaja dengan meja dan kerusi. Di sini anda boleh meletakkan sudut lembut, menyediakan tempat untuk papan kaki, loker ergonomik untuk aksesori.

Trend yang bergaya adalah penggunaan praktikal elemen pelbagai fungsi pedalaman. Ini membawa kepada penjimatan ruang berguna di dapur dan mengurangkan jumlah peralatan yang diperlukan, tanpa merosakkan fungsi yang diperlukan pada masa yang sama. Perabot juga boleh menjadi destinasi pelbagai guna.

Ia boleh dilaksanakan menggunakan kaedah yang berbeza:

 • Pencahayaan bertingkat. Reka bentuk yang kompetitif dapur 10 sq.m. m membolehkan anda menyusun dalam ruang tertentu ruang pencahayaan tempatan bahagian individu. Pelbagai jenis lampu ditempatkan semudah mungkin untuk pemilik: mereka boleh dibina ke dalam set perabot, digantung di dinding, disusun di siling, dan hanya diletakkan pada satah mendatar. Tugas untuk peranti ini adalah satu - untuk menerangi kawasan berfungsi dengan baik.
 • Kemasan hiasan. Ia adalah mungkin untuk menggunakan warna dan tekstur yang berbeza bahan penamat. Permukaan bertekstur secara nyata mengasingkan objek dapur antara satu sama lain tidak lebih buruk daripada warna. Untuk memisahkan kawasan fungsian antara satu sama lain, anda perlu mengatur headset salah satu daripada mereka adalah lebih gelap. Sebagai peraturan, ini boleh menjadi kawasan kerja.
 • Organisasi podium. Ketinggian boleh dibuat di mana-mana zon. Ia membenarkan penandaan ruang yang sangat jelas.
 • Pemasangan partition. Kaedah membezakan zon yang paling jelas, yang kreatif digunakan oleh pereka moden. Sebagai partition, mereka memohon elemen hiasan yang ada di dalam bilik. Dengan fungsi membahagi zon, kaunter bar berbuat baik. Juga, sudut dapur boleh dibahagikan kepada bahagian-bahagian.

Ramai pengguna mahu zon di premis menggunakan gaya hiasan yang berbeza. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk merancang dapur sebanyak 10 meter persegi dalam satu kunci, kerana kombinasi gaya yang berbeza yang harmoni adalah tugas yang sukar.

Sebagai tambahan kepada peralatan pelbagai fungsi ruang kerja, reka bentuk dapur 10 meter persegi mencadangkan kerja-kerja penamat. Menghadapi bahan-bahan untuk permukaan dinding dapur biasanya panel plastik dan kertas dinding boleh dibasuh. Lantai dibuat dengan jubin, lamina atau pilihan bajet - linoleum.

Pada masa yang sama, warna yang berbeza boleh digunakan, yang, di samping membatasi zon, direka untuk mengimbangi beberapa atau kelemahan susun atur lain. Kadang-kadang anda perlu mengembangkan ruang, yang mana warna gelap bahan hiasan digunakan untuk menekankan aksen yang terang. Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati dengan palet warna, kerana warna tepu harus harmoni dengan semua elemen lain di dapur.

Populariti telah memenangi bahan yang meniru batu atau kulit asli. Unsur-unsur pelapis yang bergaya ini menghiasi dapur dengan imej kayu mulia, batu bata dan bahan-bahan semula jadi lain.

Jika pada masa lalu, syarat ketat dikenakan terhadap perabot dan pilihan warna putih tidak dipertimbangkan, maka teknologi progresif secara radikal mengubah keadaan ini. Sekarang permukaan alat dengar praktikal mudah dibersihkan dari kotoran, dan kesucian salji putih putih melambangkan kebersihan pemilik.

Susunan dapur dengan keluasan 10 m persegi

Susun atur khas elemen dapur di angkasa adalah seperti berikut:

 • Tata letak huruf G. Ketat, versi klasik menyiratkan penempatan ergonomik papak, mangkuk pembasuhan dan pemasangan peti sejuk. Oleh kerana akses kepada komponen dapur ini adalah yang paling penting, ia semudah mungkin. Adalah penting untuk memastikan kebebasan bergerak.
 • Letakkan alat dengar dalam garisan lurus. Biasanya kaedah perancangan ini digunakan dalam dapur kecil. Walau bagaimanapun, pemilik bilik 10 meter persegi juga boleh menggunakan teknik ini untuk kebaikan. Ia cukup untuk memilih satu set yang bergaya dengan aksen yang terang. Ia boleh menjadi hiasan putih minimalis, dan baroque sombong. Perkara utama ialah terdapat ruang untuk imaginasi.
 • Tata letak sudut. Banyak yang dianggap sebagai pilihan terbaik, kerana ia menjimatkan ruang yang berguna di dapur. Susunan perkiraan semua elemen dapur memudahkan kehidupan nyonya rumah, dan ruang kosong meninggalkan ruang untuk organisasi di dalamnya sudut untuk bersantai. Sofa atau meja kopi yang lembut akan kelihatan hebat dengan zon yang berasingan. Kepraktisan kaedah ini juga untuk memastikan keselamatan pelancong yang tidak terancam oleh persekitaran agresif kawasan kerja.
 • Lokasi meja dapur di tengah, dalam bentuk sebuah pulau. Pilihan ini sangat bergaya. Keputusan asal untuk meletakkan meja pelbagai fungsi di tengah membuat peluang baru. Ia boleh dibuat mudah alih tanpa perlu dipasang di satu tempat. Pulau semacam itu mungkin menjadi kabinet berhampiran dinding, membebaskan ruang tengah. Juga, ia dengan cepat berubah menjadi meja makan biasa, jika ia diletakkan di tengah-tengah dapur. Bahagian bawah pulau ini mudah dilengkapi dengan bahagian yang kompak untuk menyimpan aksesori atau produk. Untuk reka bentuk reka bentuk kawasan tertentu - ini adalah salah satu pilihan yang paling sesuai.

Mempunyai reka bentuk dapur 10 meter persegi dengan balkoni

Kehadiran balkoni dalam susunan dapur mencipta untuk pemilik dilema yang menyenangkan: untuk menyusun daripadanya kesinambungan kawasan pedalaman atau meninggalkan sahaja. Sekiranya terdapat keperluan untuk kuadrat tambahan, maka pendekatan sedemikian adalah mungkin. Dalam kes ini, di balkoni anda boleh meletakkan pelbagai produk perabot untuk menyimpan makanan atau benda lain. Ini adalah perkara pertama yang berlaku, tetapi penciptaan ruang makan di loggia, dengan pemasangan meja dan kerusi, menjadi popular.

Lebih baik tidak untuk tirai balkoni kaca. Tirai pendek, tirai cahaya memberikan kebebasan pergerakan pemilik yang lebih baik, serta pencahayaan tambahan ruang dapur.

Memandangkan pencahayaan yang baik, suite di balkoni dipilih dalam warna gelap, dan dinding dihiasi dengan bahan penamat cahaya.

Kaedah kardinal mengubah susun atur adalah untuk menghancurkan dinding yang memisahkan balkoni dari dapur. Selepas itu, dalam gaya yang dipilih, partition diatur. Ia boleh menjadi gerbang atau sesuatu yang lain.

Kawasan 10 meter persegi membolehkan anda menggunakan pelbagai gaya, tetapi yang paling popular masih klasik. Gaya ini membayangkan penggunaan produk perabot besar-besaran, aksesori elegan, dan perkakas rumah dibina ke dalam alat dengar. Rak terbuka direka untuk menampung aksesori cantik yang sepadan dengan gaya.

Pilihan yang menarik adalah menggunakan gaya gaya negara Amerika. Reka bentuk yang selesa ini menganggap penggunaan komponen semulajadi semulajadi: perabot yang diperbuat daripada kayu semula jadi, bahan penamat warna pastel, aksesori tekstil.

Reka bentuk minimalis tidak mempunyai banyak kemudahan, menggunakan bahan penanda tiruan dan direka bentuk untuk menjimatkan ruang. Teknologi berteknologi tinggi dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar unsur keluli dan kaca keadaan. Keadaan moden disebabkan oleh penggunaan aktif butiran berkilat, kombinasi warna terang dengan corak tumbuhan di dinding, serta lampu terbina dalam.

Pendekatan yang kompeten untuk menganjurkan reka bentuk dapur sebanyak 10 meter persegi membolehkan anda mewujudkan suasana yang selesa dan untuk mengimbangi kemungkinan kekurangan dalam tata letak premis. Berikutan cadangan kami, pemilik dapat dengan mudah mula membangunkan projek reka bentuk.

Reka bentuk dalaman dapur 10 m persegi - contoh, idea, tip

Sebuah dapur 10 meter persegi tidak seperti bilik besar untuk menampung semua yang anda inginkan.

Walau bagaimanapun, tidak begitu kecil bahawa dalam susunan yang kompeten, ia tidak sesuai dengan segala yang diperlukan di dapur. Bahagian dalaman dapur sebanyak 10 meter persegi boleh disusun supaya selesa dan selesa tidak hanya untuk makan malam, tetapi juga untuk berehat.

Sebelum anda mula melakukan pembaikan dapur sebanyak 10 meter persegi, tentukan sendiri apa yang anda inginkan:

 • sama ada ia adalah tempat untuk memasak. Dalam kes ini, anda akan makan malam di tempat lain, sebagai contoh, di ruang tamu;
 • sama ada akan ada zon memasak dan kawasan penerimaan makanan di dapur;
 • akan dapur membawa sebagai tambahan kepada fungsi memasak dan fungsi rehat.

Selalunya dapur 10 meter persegi dijumpai di bangunan tinggi bertaraf bandar biasa dan "Khrushchevs". Dan biasanya ia menggabungkan kawasan memasak dan makan, serta kawasan rekreasi. Seringkali dalam kes-kes seperti itu, terdapat penyekatan lengkap ruang dan reka bentuk dapur 10 meter persegi kelihatan lemah dan berantakan. Oleh itu, dalam kes ini, semua imaginasi liar anda perlu dihadkan dan buat dapur secara percuma, berfungsi sepenuhnya dan pada masa yang sama selesa.

Pilihan gaya dan perabot untuk dapur 10 meter persegi

Pemilihan gaya dapur 10 meter persegi bergantung kepada selera pemilik premis. Ia boleh dilakukan dalam gaya umum dengan keseluruhan apartmen, dan berbeza secara radikal. Perkara utama ialah gaya yang dipilih sekejap mungkin ruang dapur dan visual menjadikan bilik lebih. Gaya ini termasuk gaya Provence, Art Nouveau, hi tach dan lain-lain. Gaya klasik, barok dan lain-lain gaya "berat" adalah yang terbaik untuk bilik atau ruang tamu.

Perabot di sini mesti mematuhi sepenuhnya gaya yang dipilih. Jika anda lebih suka gaya hi tach, kehadiran sejumlah besar kaca secara visual akan menjadikan ruang lebih besar. Perabot tidak boleh banyak dan adalah wajar bahawa ia bersudut dan terbina dalam. Dibenamkan dalam kabinet, rak dan relung, pelbagai peralatan elektrik akan mengambil ruang yang lebih sedikit daripada jika mereka hanya meletakkan kerusi kosong. Daripada sofa dapur, lebih baik menggunakan kerusi. Sekiranya anda boleh, sila lakukan tanpa bar.

Pencahayaan di dapur sedemikian tidak penting. Ia boleh digunakan sebagai kandil biasa di tengah-tengah dapur, serta lampu sorot yang diletakkan di sekeliling perimeter bilik. Juga, pencahayaan tambahan boleh dilakukan di atas ruang makan dan di atas kawasan kerja.

Untuk menyerlahkan ruang makan, anda boleh menggantung plafond pada kord yang panjang di atas meja atau di atas meja untuk meletakkan lampu meja kecil. Pilih kawasan kerja boleh menjadi tanglung tunggal yang terletak di atasnya.

Reka bentuk dapur 10 m persegi

Dapur, yang mempunyai saiz 10 meter persegi - pada mulanya kelihatannya tidak bagus ... Tetapi masalah dengan dapur ini lebih daripada dengan bilik biasa lebih daripada 20 petak. Jika anda berfikir tentang dapur di 7 dataran, tentang reka bentuk dan perabot, maka ia tidak akan mengambil masa 1 jam. Katakan anda mempunyai dapur kecil yang mengukur 8 petak dan anda ingin membekalkannya, meletakkan kaunter bar, menggantung rak untuk microwave dan sebagainya. Hasilnya, dapur kecil anda akan menjadi lebih kecil, anda perlu berfikir dengan teliti tentang apa yang anda perlukan di dapur dan apa yang tidak.

Jika hendak mendekati dengan reka bentuk dan keadaan dengan fikiran, dapur anda akan menjadi tidak hanya tempat pengambilan makanan, tetapi juga tempat berehat.

Fungsi dapur dapur 10 sq.m.

Jika dapur mempunyai sudut sofa, kerusi, tangki ikan besar, maka semua ini harus dikeluarkan. Dapur harus membenarkan dirinya sendiri, di dapur ada microwave, peti sejuk, periuk gas.

Mengapa kita memerlukan dapur:

 • peralatan untuk memasak, mestilah di dapur;
 • Makanan yang dimasak lebih baik disimpan di dapur daripada koridor;
 • masak, di sebalik perkataan ini tersembunyi, microwave, kompor, kulkas, dan semua peralatan yang Anda sediakan makanan.
 • makan tengah hari dan sarapan pagi berlaku di kawasan dapur;
 • di kawasan dapur, kami mencuci piring, dan segala yang lain yang kotor semasa makan.

Di dapur, objek bergantung pada anda, jika anda seorang sarjana muda, maka meja bersaiz besar tidak sesuai dengan anda. Dan bagi keluarga yang besar bukan sahaja memerlukan yang besar, tetapi juga banyak loker, yang akan menyimpan peralatan untuk memasak.

Dan jika anda mempunyai anak, tetapi anda mahu membuat rak terbuka, maka anda perlu melupakan idea ini. Kita perlu memikirkan keselamatan kanak-kanak, kerana objek berat, seperti jem, boleh berehat di atas rak terbuka. Dan anak itu hanya boleh membuangnya bukan bank ini.

Saiz peralatan rumah tangga secara langsung bergantung kepada bilangan orang biasanya 4 pembakar, mungkin dengan 2 pembakar untuk seorang sarjana muda.

Cara pembinaan semula dapur sebanyak 10 meter persegi

Adalah penting untuk mengambil kira: Perabot dapur diperlukan bukan hanya cantik, tetapi juga dapur yang selesa dan selesa dengan perasaan yang baik.

Prinsip meletakkan perabot dapur dan permukaan:

 • "G" (susun atur sama dengan huruf - D);
 • langsung (jenis ini membayangkan pemasangan perabot sepanjang dinding);
 • sudut (pemasangan perabot di sudut-sudut kawasan;
 • dengan pulau (gaya ini dipanggil pulau kerana meja makan di pusat dapur).

Di tengah-tengah dapur dengan sebuah pulau, gunakan meja makan yang lengkap. Di dalam meja ini dibina rak dan kotak lain, yang sesuai dengan peralatan rumah tangga.

Pulau ini mempunyai kastor, ini adalah tambahan besar meja. Dalam kes apabila meja menghalangnya, anda boleh dengan mudah memindahkannya, dan apabila anda akan makan malam di tempat!

Jika dapur anda kecil, kami mengesyorkan menggunakan perabot dalam satu barisan dengan dinding, dan pemilik dapur dari 10 kotak boleh dengan mudah menunjukkan imaginasi mereka dalam susunan dapur. Oleh kerana ruang dapur tidak mengganggu perwujudan reka bentuk.

Petua lain kepada pemilik dapur kecil, menggunakan kertas dinding putih atau cat untuk cat dinding dapur. Oleh itu, anda boleh meningkatkan ruang di dapur (yang bermaksud imej visual).

Semasa mengatur perabot, perhatikan kompor gas, tenggelam dan ruang penyejuk. Kawasan kerja di dapur terdiri daripada bahagian-bahagian ini, pastikan bahawa mudah untuk mengambil dan meletakkan alat makan di tempat, laluan ke setiap sudut haruslah mudah. Seseorang yang menyediakan makanan sekurang-kurangnya bergerak di dapur, segala-galanya perlu ditutup.

Varian yang paling penting ialah reka bentuk dapur adalah 10 meter persegi. Ini adalah susun atur sudut, benar-benar semuanya berada di tangan. Sekiranya terdapat ruang kosong, maka anda boleh menjadikannya kawasan rekreasi di dapur. Ingat berapa lama untuk membakar pancake, dan mahu duduk.

Reka bentuk dapur yang megah 10 sq.m dengan foto

Dengan cara yang lama, kebanyakan orang menggunakan balkoni untuk menyimpan sledges, basikal, kasut dan kesesakan. Sekiranya anda mendekati masalah moden, maka balkoni boleh menjadi penerusan masakan anda yang indah, terutamanya jika ia berkilat. Perhatikan bahawa balkoni boleh digunakan sebagai kajian peribadi, seperti kawasan duduk, atau bar. Ia semua bergantung kepada imaginasi anda.

Sekiranya ada tingkap di antara dapur dan balkoni (bukan balkoni), maka ia boleh dikeluarkan, dan ambang tingkap harus digunakan sebagai kaunter bar. Tetapi perhatikan, jika balkoni tidak terisolasi, maka di dapur ia akan menjadi sejuk pada musim sejuk, jadi sebelum memikirkan kelanjutan dapur, fikirkan pembaikan di balkoni. Maklumat lanjut tentang reka bentuk dapur 10 sq.m boleh dilihat dalam foto

Pilihan yang sangat baik adalah untuk membuat balkoni dengan suasana yang selesa. Untuk memulakannya adalah perlu untuk ditakrifkan dengan perabot, tetapi pada reka bentuk ia tidak sepatutnya berbeza dari dapur.

Selepas perobihan tingkap, dalam kes apabila anda tidak mahu menggunakan ambang sebagai kaunter bar, ia perlu dirobohkan. Kira apa kos yang anda perlukan untuk ini.

Jika anda adalah parti bujang dan cinta, maka bar di balkoni adalah apa yang anda perlukan. Jika anda berada di tingkat atas, orang yang lewat tidak mungkin dapat menonton parti anda, dan ini adalah tambahan penting.

Terdapat contoh lain, untuk membuat balkoni taman musim sejuk yang mekar. Anda boleh menanam Dill, bawang, bunga di rumah. Atau hanya menggunakan tumbuh-tumbuhan hiasan. Warna hijau menenangkan dan sangat berguna.

Cara membaiki dapur dengan balkoni

Semua orang mahu bersenang-senang di balkoni, tidak kira apa cuaca di jalan, salji atau ribut salji:

 • anda perlu memerah balkoni (memerintahkan tetingkap panas, jika tidak, ia mungkin sejuk pada musim sejuk)
 • melindungi balkoni (akan ada akibat yang tidak menyenangkan jika dinding dan lantai balkoni akan mempunyai konkrit di bawah lapisan parket dan kertas dinding. Pastikan untuk memikirkan bagaimana untuk melindunginya)

Di lantai, anda boleh meletakkan pengasingan hidro, pemanas, dan selepas lamina (saya mengarahkan lamina di my-floor.com.ua) atau permaidani, bagaimana mudah untuk anda

Penting! Ia tidak boleh disimpan, kerana bahan murah tidak tahan lama, cip dibentuk dengan cepat pada lamina murah, dan penebat ditutup dengan acuan.

Ia mungkin untuk memegang bateri di balkoni, setelah menyelaraskan semua kerja dengan tukang paip, atau memasang lantai yang hangat. Jika tidak, ia boleh menjadi lebih sejuk daripada di kawasan dapur.

Sekiranya balkoni mempunyai protrusinya yang tidak mengganggu reka bentuk anda, kemudian berfikir tentang cara membuat langkan ini yang paling sesuai untuk reka bentuk

Dapur adalah tempat untuk makan makanan, tetapi dapur sentiasa mendapat kotoran, titisan lemak, serbuk, makanan di lantai, semburan dari wastafel dan mixer. Tanpa ini, dengan cara apa pun, terutamanya jika anak-anak di rumah, atau tetamu. Oleh itu, dapur perlu membersihkan lebih kerap daripada di bilik lain

Fikirkan kebersihan secara bersungguh-sungguh, kerana perabot, yang dibuat dari bahan biasa, lambat laun akan mendapat kesan yang tidak menyenangkan dan naungan. Cepat atau lambat, tembikar putih yang disisipkan dengan kertas dinding akan disembur, atau berwarna dengan kanak-kanak. Berfikir dengan teliti mengenai apa jenis perabot yang hendak dibeli, anda boleh membeli perabot kulit yang akan bertahan lama dan tidak akan mengambil banyak masa dalam pembersihan. Di dinding anda boleh menggunakan cat, jika dinding menjadi kotor, maka anda boleh mengecatnya semula. Jika lukisan itu mengambil masa yang lama (selepas semua, membaiki dengan setiap tempat baru tidak akan menjadi kegembiraan orang lain). Anda boleh menggunakan cat berasaskan air khas, mudah dibersihkan dan tidak tinggalkan residu selepas mencuci.

Juga ada lapisan plastik, mudah dibersihkan dan mudah dipasang.

Bahan yang paling sesuai untuk dapur adalah lamina (tidak murah), jubin ubin, kertas dinding atau cat yang dibasuh.

Untuk menyimpan kebanyakan item di dapur, gunakan hud, pastikan untuk menghidupkannya semasa memasak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pembaikan kosmetik dapur

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

© 2018. Semua hak terpelihara.

Menyalin hanya dibenarkan apabila menggunakan pautan aktif ke tapak ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

4 + 2 =