Pengeluaran blok cinder

Pengeluaran blok cinder dengan tangan sendiri di rumah

Blok terak adalah bahan binaan yang diperbuat daripada campuran konkrit khas oleh vibrocompression. Bangunan dari bahan ini diperolehi hangat, proses pembinaan agak mudah dan tidak mengambil banyak masa. Disebabkan ini, blok sanga menjadi sangat popular dalam pembinaan swasta.

Di samping itu, adalah mungkin untuk membina perniagaan yang menguntungkan pada blok sanga. Untuk melakukan ini, anda perlu mempunyai resipi khas dan teknologi pengeluaran, dan juga cuba mengotomatisasi proses pembuatan blok penghalang sendiri di rumah.

Blok gelembung boleh berongga atau bertubuh penuh. Blok cinder pepejal yang paling sering digunakan untuk pelapis luaran dan asas, kerana ia mempunyai ciri kekuatan yang sangat baik. Sebaliknya, blok lembaran berongga mampu memberikan bunyi dan penebat haba dinding. Di samping itu, berkat kekosongan, anda boleh mengurangkan penggunaan bahan mentah dengan ketara, yang akan menjejaskan kos pengeluaran. Ciri-ciri kekuatan dalam kes ini sepenuhnya memenuhi semua keperluan.

Blok berongga di mana sanga (blok sanga), tanah liat yang diperluas (blok liat berkembang) atau habuk papan (blok arbolite) digunakan sebagai pengisi. Blok tersebut mempunyai sifat penebat haba yang sangat baik, yang membolehkannya digunakan sebagai pemanas. Memohon blok penebat haba yang diterangkan di atas, adalah mungkin untuk membuat dinding bangunan lebih panas tanpa meningkatkan ketebalan mereka. Blok ini jauh melebihi saiz bata konvensional, supaya kerja pembinaan lebih cepat dan lebih mudah, dan ketika meletakkan larutan disimpan.

Apabila menggunakan pengisi, yang paling kerap dilakukan secara percuma, anda boleh mengurangkan kekonduksian terma dan kos produk dengan ketara, serta meningkatkan ciri kekuatan mereka.

Kelebihan bahan bangunan ini termasuk yang berikut:

 1. Anda boleh membuat slumplock sendiri di rumah.
 2. Terdapat kaedah yang berbeza. Bahan, sebagai tambahan kepada autoklaf, boleh dikeringkan dengan mengukus atau pada suhu bilik.
 3. Bangunan itu akan mengalami kehilangan haba yang minimum.
 4. Tempoh pembinaan pendek dan kos rendah. Dinding-dinding itu didirikan dengan cepat kerana saiz blok yang besar. Di samping itu, penggunaan mortar semasa pembinaan agak kecil, yang menjimatkan masa penyediaannya.
 5. Dengan mengubah perkadaran perumusan dalam pembuatan blok sanga, adalah mungkin untuk memberi produk beberapa atau harta lain yang diperlukan untuk permohonan mereka.
 6. Anda boleh menghasilkan produk apa-apa bentuk dan saiz, yang sangat mudah. Di samping itu, selalunya ini boleh memudahkan pemasangan.

Tetapi blok sanga, seperti bahan lain, mempunyai beberapa kekurangan:

 1. Persoalan mengenai ekologi agak akut, terutama bagi produk yang mengandungi sanga letupan relau.
 2. Petunjuk rendah rintangan fros.
 3. Bahan ini memerlukan perlindungan yang lebih baik terhadap kelembapan.
 4. Blok gelongsor agak rapuh dan oleh itu tidak sesuai untuk pemasangan yayasan. Walaupun semasa membina dinding, beban dan ketinggian bangunan masa depan mesti diambil kira.

Selalunya, blok sanga digunakan untuk pembinaan bangunan rendah, tetapi menurut beberapa data, blok sanga juga boleh digunakan untuk membina asas dalam hal jika mereka mengandungi semen gred "tinggi".

Blok gelembung boleh bertindak sebagai penebat tambahan, apabila mendirikan struktur bingkai.

Blok cinder berkualiti boleh dihasilkan walaupun di garaj, dengan syarat anda mengetahui teknologi perumusan dan pengilangan. Blok cinder standard mempunyai dimensi 39x19x20 cm dan tiga lubang kecil.

Agar blok cinder menjadi berkualiti tinggi dan dengan kekuatan yang diperlukan, anda perlu:

 • peralatan vibrocompression;
 • simen berkualiti tinggi (tidak lebih rendah daripada M400);
 • sanga letupan;
 • pasir kasar.

Slag dihasilkan semasa pemprosesan arang batu, iaitu pengisi terbaik untuk blok. Tetapi pada masa ini, disebabkan penggunaan gas yang aktif, abu dan sanga mula dihasilkan dalam jumlah yang lebih kecil. Oleh itu, semakin banyak sanga diganti dengan zitobeton, yang mempunyai kos yang lebih tinggi.

Bahan binaan ini kini menjadi lebih dan lebih popular kerana harga yang rendah dan bunyi dan penebat haba yang sangat baik. Di samping itu, pengiraan menunjukkan bahawa apabila pembuatan blok sanga dengan tangan anda sendiri untuk satu blok, anda perlu 0.011 meter padu penyelesaian (jika anda menggunakan nisbah 1: 7), iaitu, anda mempunyai beg simen yang mencukupi untuk pengeluaran 36 blok! Ini hanya hasil yang hebat.

Blok cinder berkualiti mesti mempunyai geometri yang tepat yang mungkin, kerana di hadapan pelbagai kelemahan dan ketidaksamaan yang besar di permukaan blok, anda perlu membelanjakan sejumlah besar wang untuk membina dinding bangunan anda. Untuk mendapatkan blok cinder yang halus, selalu diperlukan untuk mengisi vibroform pada tepi yang paling, jika tidak, blok akan melengkung. Mengisi vibroform adalah wajar, tidak sekata, tetapi dengan margin, sejak itu konkrit akan sedikit digoncang dengan getaran.

Proses pengeluaran adalah seperti berikut: mula-mula vibroform dihidupkan selama 5-15 saat, setelah itu perlu untuk mengestimasi tingkat larutan dalam acuan. Sekiranya ia berada di bawah tepi acuan, anda perlu menetapkan pengapit dan menghidupkan getaran sekali lagi. Matikan getaran pada ketika berhenti di limiter. Selepas ini anda perlu secara serentak mengeluarkan bentuk dan mematikan penggetar.

Jika anda ingin menguruskan penghasilan blok penghalang bebas, perlu ingat bahawa komposisi yang ideal tidak semestinya, kerana setiap tuan mempunyai resipi tersendiri, bergantung pada sanga yang tersedia dan sesuai untuk keperluan khusus. Tetapi terdapat beberapa piawai, mengikut mana slablock mempunyai komposisi berikut: 1.5-3 bahagian air, 1.5 bahagian simen, tanda yang tidak boleh lebih rendah daripada M400, 2 bahagian pasir dan 7 bahagian sanga. Seperti yang telah disebutkan di atas, blok piawai standard mempunyai dimensi 39x19x20 cm, manakala saiz pembinaan swasta 40x20x20 cm boleh digunakan.

Sebagai tambahan kepada sanga, sisa pembakaran arang batu lain, serta batu bata, gipsum, granit dan batu ayam, perlite, habuk papan yang diproses, kerikil dan abu boleh digunakan sebagai pengisi untuk blok. Untuk mencapai keplastikan yang lebih besar, ada kemungkinan untuk menambahkan plasticizer pada setiap blok apabila menghidrolisasi 5 gram. Pemperemonan dengan ketara dapat meningkatkan kekuatan blok, simpan dari retak, dan juga meningkatkan rintangan air dan rintangan fros.

Sangat berhati-hati merawat jumlah air, pastikan bahawa blok tidak tersebar semasa penyingkiran. Untuk keyakinan yang lebih tinggi, anda boleh menguji penyelesaiannya - jika ia bersandar di kepalan tangan, dan runtuh apabila jatuh, maka inilah yang anda perlukan!

Konkrit, yang akan diperlukan untuk pembinaan mandi peribadi kecil, anda boleh menyediakan diri secara manual, dan jika anda mula membina objek yang lebih besar, maka anda memerlukan pengadun konkrit elektrik dengan jumlah kira-kira 0.2-0.5 meter padu.

Ia tidak disyorkan untuk melibatkan diri dalam penghasilan blok penghalang bebas di udara terbuka. Adalah lebih baik untuk bekerja di bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik dengan lantai yang lebih baik.

Untuk mendapatkan hasil daripada blok sanga yang berkualiti, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 • Pada mulanya, adalah perlu untuk meletakkan larutan ke dalam acuan dengan slaid dan menghidupkan penggetar selama 3-5 saat untuk mendakan penyelesaiannya. Jika penyelesaiannya tidak mencukupi, maka ia harus dilaporkan. Selepas ini, masukkan pengapit dan mulakan penggetar sekali lagi. Apabila tekanan mencapai pembatas, pembentukan blok akan selesai.
 • Seterusnya, anda perlu mengeluarkan borang dengan teliti termasuk mesin.
 • Blok siap hendak dikeringkan selama 5-7 hari, dan penuh pengerasan, hangat dan kelembapan yang tinggi, mereka hanya sampai sebulan.
 • Berhati-hati membawa blok, tidak takut bahawa mereka akan pecah, anda sudah boleh dalam sehari, tetapi anda tidak boleh menyimpan bersama dalam seminggu. Jika anda menambah plasticizer apabila membuat blok, maka anda boleh memindahkan dan menyimpannya dalam 6-8 jam.

Lebih kerap, blok slag siap sedia disimpan dalam susunan piramida, masing-masing boleh mempunyai kira-kira seratus blok, mempunyai antara satu sama lain ruang kecil untuk pengeringan yang baik. Selepas beberapa bulan pengeringan, blok ini menjadi sesuai untuk pembinaan.

Sekiranya anda mempunyai matlamat untuk membina satu struktur kecil, sebagai contoh, mandi, maka anda boleh menghasilkan blok dalam kotak-kotak biasa. Sekiranya anda akan membina objek yang lebih besar, maka kemungkinan besar anda memerlukan sebuah mesin yang tidak mempunyai pemadat plat dan dibuat sendiri. Selain itu, pengeluaran blok boleh mengetatkan anda dan, mungkin, anda akan mahu membuka perniagaan anda sendiri, yang akan mengharuskan anda mengautomasikan proses itu. Di samping itu, selepas pembinaan bilik mandi, anda boleh membina sebuah kandang yang baik, sebuah gazebo yang indah atau malah sebuah garaj. Jika anda mempunyai vibroostank buatan tangan di hujung jari anda, anda boleh menyimpan banyak masa menggunakannya.

Untuk membuat mesin untuk penghasilan blok cinder sendiri, anda perlu:

 • tetulang, mempunyai diameter 12 mm;
 • besi lembaran mempunyai ketebalan kira-kira 3 mm;
 • bulgarian dan kimpalan elektrik;
 • enjin berkelajuan tinggi dengan kekuatan kira-kira 0.5-0.7 kW, yang semestinya mempunyai dua batang.

Apabila blok slag pembuatan dengan tangan mereka sendiri, masa getaran hanya 5-15 saat. Kemudian vibroform dikeluarkan dan selepas sehari blok-blok slag boleh disimpan. Menggunakan mesin rumah ringkas, anda boleh menghasilkan kira-kira 50 blok cinder sejam, yang merupakan hasil yang baik.

Kerangka biasa, sebagai contoh, kayu, tidak begitu menarik seperti yang kita katakan dihiasi.

Pergola adalah penyelesaian yang sempurna untuk menghias taman atau teres musim panas. Dengan cara sendiri.

Semua orang tahu bahawa semasa pembaikan dan susunan premis berikutnya tidak.

Jika dinding rumah itu kayu, maka anda boleh menggantungkan gambar di dinding dengan tukul dan.

Saya melihat dengan keseronokan. Mungkin, saya akan membuat sluglock. Untuk bermula dengan - untuk diri sendiri, maka saya akan melihat bagaimana dan bagaimana.

Ia sangat penting bagi setiap orang yang suka membuat perkara-perkara penting dalam rumah tangga sendiri.

Setiap lelaki muda mahu membuat ruang dalaman khas di dalam biliknya, tidak suka dan tidak boleh dibandingkan.

Termos rumah hijau - rumah hijau, yang dengan ketara menjimatkan penggunaan tenaga untuk pemanasan.

Adakah anda ingin menghidupkan semula atau memodenkan ruang tamu anda? Jika ya, sila lihat gambar contoh-contohnya.

Baru-baru ini, jika mereka bertanya: "Apa jenis lantai yang anda pilih?" - mereka berkumpul.

Membina gazebo dengan tangan anda sendiri adalah menarik dan menarik. Setiap daripada kita boleh cuba.

Untuk mencipta rumah kecil dan selesa, pasangan itu bekerja dengan senang hati dan bersemangat. Di rumah.

Seperti dalaman hitam dan putih yang unik di apartmen boleh menjadi pilihan bagi mereka yang suka futuristik.

Ruang hiburan mungkin merupakan bahagian paling penting ruang tamu. Biasanya di tengah-tengah ruang tamu.

Bilik-bilik kanak-kanak yang indah sepatutnya bukan sahaja kepada orang dewasa tetapi juga kanak-kanak. Selain keindahan yang diperlukan.

Pengeluaran blok cinder oleh tangan sendiri

Sebelum ini, kami telah mempertimbangkan ciri-ciri utama blok slag. Seperti yang anda tahu, hari ini, bahan bangunan ini menjadi semakin popular kerana harganya yang sangat berpatutan, ciri-ciri kejuruteraan haba yang sangat baik, penebatan yang baik bunyi dan kekuatan yang mencukupi untuk dinding pelbagai bangunan - dari mandi dan garaj ke rumah.

Tetapi sepanjang masa, dan bahan-bahan lain yang mana mereka juga kini dikeluarkan blok membara - pasir dan batu, perlite, tanah liat berkembang, abu, bata perjuangan, dan juga sesuai untuk ciri-ciri fizikal sisa yang dihasilkan dalam negara.

Blok gelongsor dihasilkan dalam pelbagai tahap kekosongan - dari batu pepejal hingga blok dengan kekosongan sebanyak 40%.

Komposisi pengisi blok cinder

Dengan bahagian bawah terbuka

Dengan bahagian bawah tertutup

Dengan bahagian bawah tertutup

Dengan bahagian bawah tertutup

Dengan bahagian bawah tertutup

Seperti yang dapat dilihat dari meja, blok sanga dihasilkan dengan bahagian bawah terbuka dan tertutup. Blok untuk partition adalah separuh lebar.

Walaupun banyak kelebihan bahan ini, dia mempunyai minus sendiri. Ini termasuk:

 • penyerapan kelembapan yang meningkat;
 • rintangan fros rendah;
 • peningkatan keperluan untuk hiasan luar;
 • kerapuhan yang lebih tinggi daripada batu bata.

Tetapi kelemahan ini mudah dikurangkan dengan lebih banyak jumlah tambah, dan juga oleh fakta bahawa penghasilan blok slag boleh ditubuhkan secara langsung di tapak pembinaan. Pada masa yang sama untuk mengatasi pengilangan mereka adalah sangat mungkin walaupun bagi seseorang tanpa pengalaman.

Nisbah campuran untuk blok gelongsor

Untuk pengeluaran blok, sanga digunakan dalam pelbagai saiz dan termasuk beberapa pecahan yang berbeza. Ini membolehkan anda memberi blok kekuatan yang lebih tinggi dan meningkatkan ciri-ciri terma.

Selain sanga, mortar batu bata, batu hancur, abu, kerikil, dan gipsum boleh ditambah ke campuran.

Borang pengeluaran blok slag

Cara paling mudah untuk menghasilkan blok adalah untuk mencurahkan campuran ke dalam bentuk khas papan ke mana silinder kayu atau segi empat tepat dimasukkan untuk membentuk lompang dalam blok saiz yang betul.

Lebih banyak blok kualitatif diperoleh dengan menggunakan alat vibropress khas dengan acuan untuk menuangkan campuran cinderblock. Oleh kerana getaran, campuran dipadatkan dengan baik dan menjadi lebih seragam.

Mesin sedemikian boleh dibeli atau dibuat sendiri.

Di bawah ini anda dapat melihat video menggunakan mesin untuk blok penghalang kilang:

Kongsi halaman ini dengan rakan-rakan anda di rangkaian sosial:

Blok gelongsor dengan tangan sendiri: analisis proses pengeluaran dan resipi + pembinaan rak bergetar

Slagblock adalah bahan binaan yang dihasilkan oleh vibrocompression dari konkrit. Ia mudah untuk membina darinya, proses berjalan dengan cepat, dan sauna itu sendiri menjadi agak panas. Mengapa, dalam pembinaan swasta, blok cinder telah lama memenangi popularitinya - dan ada juga yang membina perniagaan mereka sendiri yang menguntungkan di atasnya. Anda hanya perlu mengetahui formula, teknologi pembuatan dan dapat mengautomasikan keseluruhan proses pengeluaran domestik blok cinder.

Keperluan umum untuk pelaksanaan kerja

Anda boleh membuat blok yang baik di garaj - perkara utama adalah mengetahui teknologi dan berpegang kepada formula. Oleh itu, blok piawai standard - 39h19h188 mm, dengan tiga lubang kecil. Dan untuk menjadikannya kualitatif dan tahan lama, adalah penting bahawa:

 • Pasir itu besar;
 • Slag - domain;
 • Simen - kualiti, tidak kurang daripada M400;
 • Peralatan - dengan vibrocompression.

The slag itu sendiri dihasilkan oleh pemprosesan arang batu, dan, sebenarnya, ia adalah pengisi yang sesuai untuk blok. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, terima kasih kepada gas aktif, sanga dan abu dari arang batu telah dihasilkan kurang. Itulah sebabnya sanga semakin digantikan dengan zitobeton, yang, sayangnya, jauh lebih mahal.

Bahan binaan ini semakin popular kerana ia harganya murah, dan penebat panas dan bunyinya sangat baik. Di samping itu, kami akan membuat pengiraan: untuk pembuatan blok cinder di rumah, 0.011 meter padu larutan diambil pada nisbah 1: 7 (ini satu bahagian). Dan ini bermakna bahawa dari satu beg simen anda akan mendapat 36 blok yang betul-betul tidak sama sekali!

Salah satu keperluan yang paling penting untuk kualiti slumplock adalah geometri mereka. Lagipun, lebih besar ketidaksamaan dan kelemahan di blok, semakin serius ia akan membelanjakan wang pada pendirian dinding. Dan untuk membuat blok cinder dengan sempurna lancar, pentingnya bahawa vibroform itu sendiri sentiasa dipenuhi dengan kegeraman - sebaliknya blok akan berubah menjadi lengkung. Dan bukan sekadar untuk kegeraman - tetapi dengan slaid, kerana getaran kemudian perlahan-lahan menyelesaikan konkrit.

Semua proses yang kelihatan seperti ini: vibroforma dihidupkan sekali dalam 5-15 saat off, dan tahap penyelesaian dalam bentuk anggaran - jika adalah tepi lebih rendah daripada bentuk, anda perlu meletakkan pengapit, semula membolehkan getaran - dan apabila ia menyentuh penyumbat, mematikannya. Lakukan ini pada masa yang sama: hidupkan penggetar dan tarik bentuknya.

Jika anda membuat pengeluaran blok membara di rumah, anda tahu - tiada struktur universal, setiap artis memilih sendiri, resipi yang unik, yang lebih sesuai untuk mandi tertentu dan yang bergantung kepada sanga yang sedia ada. Tetapi apa-apa shlakobloka penggubalan standard: 7 bahagian sanga pasir dan 2 bahagian 2 bahagian batu, 1.5 bahagian simen baik (tanda dagangan M400), dan dari yang setengah lagi kepada 3 bahagian air. Dimensi blok cinder adalah 39x19x20 cm, tetapi digunakan dalam pembinaan swasta dan dimensi 40x20x20 cm.

Selain daripada sanga untuk blok pengisi seperti mengambil abu dan lain arang batu sisa pembakaran, batu dirawat habuk papan, perlite, batu kelikir dan batu granit, plaster, pertempuran bata, dan sebagainya. Untuk kepekaan blok yang lebih besar, satu plasticizer ditambah - ini adalah 5 gram seunit, dengan getaran. Untuk apa? Ia adalah bahan yang meningkatkan kekuatan blok, rintangan fros dan rintangan air dengan ketara, menghilangkan retakan.

Khususnya dengan berhati-hati adalah perlu untuk mengukur jumlah air: blok tidak boleh menyebar semasa penyingkiran. Ia adalah mungkin untuk menjalankan ujian sedemikian: jika satu penyelesaian hancur di atas tanah, tetapi ia bersandar di tinju, inilah yang anda perlukan. Dengan cara ini, konkrit untuk pembinaan mandi kecil boleh disediakan secara manual, tetapi untuk struktur yang lebih serius, lebih baik pada awalnya mempunyai pengadun konkrit elektrik yang direka untuk jumlah 0.2-0.5 meter padu.

Seluruh proses menjalankan kerja dalam 4 langkah

Menghasilkan blok sanga oleh tangan mereka sendiri adalah tidak wajar di udara terbuka, seperti yang dilakukan oleh tuan dalam video di atas, tetapi lebih baik untuk melakukannya di dalam bilik dengan lantai yang lebih baik dan pengudaraan yang baik.

Inilah cara untuk membuat blok penghalang yang baik di rumah:

 • Langkah 1. Larutan ini dimasukkan ke dalam acuan dengan slaid, penggetar dihidupkan selama 3-5 saat dan menyelesaikan penyelesaian. Sekiranya tidak mencukupi - anda perlu melaporkan, masukkan pengapit dan hidupkan penggetar sekali lagi. Sebaik sahaja tekanan memerah pada perhentian - pembentukan selesai.
 • Langkah 2. Getaran dihidupkan semula selama 5-10 saat, selepas itu borang dikeluarkan - tanpa mematikan mesin.
 • Langkah 3. Dari lima hingga tujuh hari, blok perlu dikeringkan. Dan pengerasan penuh mereka berlaku dalam masa sebulan, pada kelembapan yang tinggi dan panas.
 • Langkah 4. Dalam satu hari, blok boleh dipindahkan dengan berhati-hati - mereka tidak akan pecah, tetapi meletakkannya bersama dalam seminggu. Tetapi jika plasticizer telah ditambahkan ke blok, kemudian dalam 6-8 jam, ia boleh dikeluarkan dari laman web dan disimpan.

Blok gelongsong siap disimpan dalam susunan piramida yang dipanggil, dengan serta-merta selepas seratus dan dengan selang kecil antara satu sama lain - untuk mengeringkan tepi dengan baik. Beberapa bulan pengeringan - dan anda boleh membina mandi baru!

Bagaimana untuk membuat alat vibrator rumah?

Sudah tentu, jika anda hanya perlu membina satu struktur dan yang kecil, seperti mandi, maka itu adalah yang paling mudah untuk membuat blok tersebut dalam kotak standard yang membawa botol. Tetapi untuk kerja yang lebih luas, anda sudah memerlukan mesin - walaupun ia dibuat sendiri dan tanpa plat getaran. Lagipun, siapa yang tahu, mungkin anda akan menyukai batu pengikat oleh diri sendiri dan anda akan melihat manfaat yang besar dalam pengeluaran bahan bangunan tersebut yang anda memutuskan untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Dan untuk ini, automasi diperlukan. Dan mengapa tidak membina garaj, gazebo yang indah, dan gudang yang baik dari bahan yang murah selepas mandi? Dan vibroostank buatan sendiri akan menjimatkan masa yang banyak.

Ia tidak menjadi masalah untuk membuat mesin slagblock yang baik dengan tangan anda sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu:

 • Motor elektrik berkelajuan tinggi - dengan dua batang, kuasa - 0,5-0,7 kW.
 • Kimpalan elektrik dan bahasa Bulgaria.
 • Ketebalan besi kira-kira 3 mm.
 • Cangkuk itu berukuran 12 mm.

Masa getaran akan menjadi 5-15 saat, selepas itu vibroform perlu dikeluarkan secara menegak dan, dalam sehari, blok sanga disimpan. Pada mesin buatan sendiri konvensional, pembuatan blok cinder oleh tangan mereka sendiri membolehkan mereka menyembunyikan sehingga 50 keping setiap jam - dan ini cukup pantas.

Beberapa contoh video dengan pengalaman peribadi

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

Stroy-Banya © 2018. Semua hak terpelihara.

Menyalin hanya dibenarkan apabila menggunakan pautan aktif ke tapak ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

29 − = 28