Pembuatan kerusi dari kayu

Kerusi dengan tangan sendiri yang diperbuat daripada kayu - lukisan dan dimensi

Adakah anda ingin mengemas kini pedalaman dengan perabot baru? Buat kerusi yang diperbuat daripada kayu semula jadi dengan tangan anda sendiri, yang tidak hanya indah luaran, tetapi juga berguna dalam kehidupan seharian.

Dalam artikel ini, anda akan mendapati cadangan dan nasihat berharga mengenai apa yang penting untuk memberi keutamaan, bagaimana untuk memulakan kerusi kayu dan alat apa yang diperlukan untuk ini.

Lukisan siap dengan dimensi akan memudahkan proses untuk pemula di pertukangan kayu.

Untuk menghasilkan kerusi yang diperbuat daripada kayu semula jadi, anda boleh menggunakan kayu berikut:

Dalam kebanyakan kes, gunakan gabungan beberapa jenis bahan, masing-masing melaksanakan fungsinya dalam reka bentuk kerusi.

Anda boleh membeli bahan siap pakai atau, jika anda mempunyai peralatan yang diperlukan, buat sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan log yang berkualiti tinggi. Apabila memilih balak, perhatikan penampilan mereka: kehadiran simpul, retakan, penyakit kulat. Periksa lapisan atas kayu - kadang-kadang balak berwarna untuk memperbaiki sifat pengguna.

Jika anda memutuskan untuk membeli kayu untuk kerusi, anda harus memberi perhatian kepada cadangan berikut:

  1. Rasuk dan papan harus kering, dengan tepi, tanpa retakan. Perhatikan distorsi - penyimpangan kecil hanya dibenarkan, serta kehadiran lubang (diameter 2 hingga 4 mm), gejala reput, acuan.
  2. Papan mempunyai ketebalan sehingga 100 mm, balok - dari 100 mm.

 1. Arahan adalah bahan di mana hanya pokok semulajadi hadir tanpa sebarang kekotoran. Memilih pelbagai melibatkan mencari spesies pokok yang paling sesuai untuk membuat kerusi.
 2. Kerusi disukai diperbuat dari kayu oak atau mahoni - jenis ini dikenali kerana kualiti dekoratif dan praktikal yang sangat baik (kekuatan, ketahanan, proses mudah).
 3. Bahan-bahan lain yang sesuai termasuk pinus dan beech.

Proses membuat kerusi bermula dengan penciptaan lukisan. Jika ini adalah produk pertama anda, sebaiknya meninggalkan reka bentuk yang rumit dan cuba membuat kerusi reka bentuk yang paling mudah dengan upholsteri tempat duduk kain. Anda boleh menggunakan lukisan di bawah (semua dimensi berada dalam milimeter):

Dalam proses membuat kerusi, anda memerlukan bahan berikut:

 • papan (tebal - 10-15 mm);
 • bar (parameter - 40 hingga 60 mm dan 40 hingga 40 mm);
 • kertas untuk pengisaran;
 • busa getah dan kain tahan lama;
 • skru mengetuk diri;
 • gam perabot.

Sekiranya anda ingin membuat bar sendiri, maka anda perlu memperoleh peralatan khas. Alat untuk pemprosesan kayu:

Langkah 1. Sediakan bar: satu diperlukan untuk belakang kerusi (80 cm panjang), kedua untuk kaki yang terletak di depan (44 cm). Lakukan lubang di bar pada ketinggian yang sama - mereka diperlukan untuk pangkalan.

Bahagian-bahagian yang dibuat mesti disusun di atas satu sama lain dan selari dengan kaki. Perhatikan lokasi lubang.

Ia dikehendaki melakukan dua lubang pada kaki kerusi yang terletak bersebelahan, sehingga pada akhirnya sejenis segi empat tepat muncul di atas kaki.

Langkah 2. Menggunakan pahat, membuat lubang di tempat tanda. Menghilangkan habuk papan, jelas kaki.

Langkah 3. Menghasilkan 2 bilah longitudinal dan 2 langkah kaki (bahagian mendatar yang menghubungkan bahagian bawah kaki kerusi). Ambil 4 batang ini dengan menandakan pancang masa depan. Dimensi mereka sepadan dengan sekitar 10-12 mm.

Menjalankan penanda dan memotong pancang seperti yang kemas kerana mereka patut bersesuaian ke dalam lubang. Pastikan tiada jurang yang tinggal.

Langkah 4. Di peringkat seterusnya, belakang dibuat. Untuk asasnya adalah lebih baik untuk mengambil papan jenis tepi. Buat lubang-lubang pada bahagian belakang sokongan untuk menyesuaikan ketinggian dan ketebalan sandaran - alur untuk mengikatnya. Tempat duduk tetap dengan skru. Untuk membuat kerusi itu cukup sengit, pasangkan pendakap kecil.

Langkah 5. Mengendalikan belakang dan kaki kerusi dari luar supaya mereka ada bulat bentuk, dan kemudian mengisar mereka.

Langkah 6. Yayasan kerusi masa depan mesti dirawat lakuer dan menggilap. Adalah lebih baik untuk membeli pernis berasaskan air tanpa bau. Tunggu sehingga elemen struktur sepenuhnya akan kering.

Langkah 7. Jika anda ingin membuat kerusi dengan kerusi lembut, ambil buih saiz yang diperlukan dan bungkusnya dengan kain yang cukup padat. Lampirkan getah buih ke tempat duduk dengan stapler pembinaan.

Langkah 8. Proses memasang kerusi kayu bermula dengan segera selepas memproses semua elemen struktur. Duri perlu dipoles dengan gam dan memacu mereka ke dalam alur, menggunakan kyanku. Agar tidak merosakkan lapisan lacquer kerusi, perlu untuk menyerang sebanyak mungkin kemas.

Langkah 9. Langkah terakhir ialah memasang kerusi dan kembali ke pangkalan kerusi. Untuk memasang skru mengetuk diri untuk perabot, gunakan latihan yang sesuai.

Skru skru mengetuk diri boleh dilekatkan dengan menggunakan gam PVA dan habuk papan. Campurkan kedua-dua bahan tersebut dan sapukannya ke topi. Selepas memproses najis dengan varnis, skru menjadi hampir tidak dapat dilihat.

Mungkin anda juga akan tertarik dengan cara membuat pagar untuk tangga yang terbuat dari kayu.

MengenaiPada masa akan datang, anda boleh mengambil reka bentuk yang lebih kompleks - kerusi dengan kaki dan belakang, dengan kerusi tangan, kerusi diukir, dan juga membaiki kerusi kayu secara berasingan. Mungkin anda ingin membuat kerusi tinggi yang asal untuk memberi makan bayi anda atau mengejutkan rakan anda hak cipta produk reka bentuk luar biasa.

Kelas induk untuk membuat kerusi dari paparan kayu pepejal dalam video:

Adakah anda suka artikel itu? Langgan kemas kini laman melalui RSS, atau ikuti kemas kini di Facebook, Twitter, atau Google Plus.

Kerusi kayu dengan tangan mereka sendiri - pepejal dan selesa

Setiap orang yang pernah bekerja dengan pokok semulajadi, tetap menghormati dia. Tidak ada, walaupun kualiti terbaik, plat terpaku tidak dibandingkan dengan kayu semula jadi. Mana yang lebih baik: mana-mana pseudo-kerusi serbuk habuk kayu atau kerusi kayu dengan tangan mereka sendiri, diperbuat daripada kayu oak? Jawapannya jelas. Sudah tentu, harga perabot yang bagus di kedai-kedai menggigit, jadi cuba buat sendiri.

Kami menawarkan arahan bagaimana membuat kerusi kayu yang kukuh

Kerusi jenis ini diperbuat daripada kayu gergaji besar oak. Anda boleh mengambil pelbagai mahogany (jika anda memilikinya), kerusi tidak akan menjadi lebih buruk. Keratan radial adalah baik kerana serat kayu padat dan teragih sama rata sepanjang lebar papan. Perabot yang diperbuat daripada kekosongan yang sama adalah kuat, tanpa had lama, mengekalkan konfigurasi awalnya. Di samping papan, anda perlu skru, gam pertukangan, noda, lakuer poliuretana.

Mana-mana kayu semulajadi adalah bahan hidup yang bertindak balas terhadap perubahan suhu, kelembapan dan komposisi udara. Oleh itu, papan kayu oak, dari mana kami akan membuat kerusi kayu dengan tangan kita sendiri, harus terletak di dalam bilik baru sekurang-kurangnya seminggu. Selepas penyesuaian semula pokok, adalah mustahil untuk memotong kosong.

Satu set alat untuk membuat kerusi dari kayu

 • Mesin pengilangan.
 • Mesin pengikat tali pinggang.
 • Jigsaw elektrik.
 • Pengapit.

Menandai dan memotong butiran kerusi kayu

Sebelum anda, jadual terperinci produk terperinci.

Gambar lengkap perhimpunan kerusi diberikan oleh lukisan grafik dengan butiran bernombor. Apabila kita menyemak dengannya, kita mulakan untuk memotong elemen yang diberikan.

Skim kerusi kayu

Yang pertama selalu melihat kaki belakang kerusi (dalam angka yang ditunjukkan oleh nombor 1). Dengan bilah yang dilancarkan lebar 75 mm, tebal 38 mm, kami memotong dua butiran bentuk ini, tinggi 1075 mm. Kami mengukur dan mencari tempat-tempat alur di bawah salib-salib melintang di belakang.

Kami memotong dua kaki depan dari bahan kerja (2). Kami menjadikan mereka mesin penggiling. Kami menandakan dan memilih alur untuk menyambung kaki dengan lintel dan butiran kuk dengan mesin penggilingan. Hujung atas semua kaki dipotong supaya piramid rendah terbentuk.

Kami memotong lintel untuk belakang: dua mendatar (3 dan 4) dan lima menegak (5 dan 6). Mereka semua panjang sama, 475 mm. Tandai dan buat alur di selat mendatar. Kami membentuk pancang pada hujung butiran 3,4,5,6, menyesuaikan dimensi mereka kepada saiz dan bentuk sarang. Bahagian atas bahagian mendatar 3 mesti mempunyai serong dari tengah ke tepi.

Menyelesaikan persoalan bagaimana membuat kerusi diperbuat daripada kayu tanpa kelemahan yang sedikit, kami mengumpul belakang kering dahulu. Kami menyesuaikan sambungan alur-lonjakan. Setelah meyakinkan konjugasi yang sempurna, kami hapus bahagian belakang, kami duduk semua butiran pada gam dan tarik bersama pengapit. Struktur yang dipasang (yang disebut sub-assembly) mestilah segi empat tepat dan datar.

Kami tarik bahagian-bahagian subassembly dengan pengapit sehingga gam kering

Memasang dan memasang panel sampingan

Kami sedang menunggu bahagian paling sukar kerja - pembentukan dua sisipan sisi kerusi. Satu sisipan termasuk jembatan melengkung atas 7, palang bujur segi empat yang lebih rendah 8, lima bilah 9 dan 10. Kami memotong kosong bagi mereka dan untuk jambatan gerbang 11.

Oleh kerana semua empat barisan arka adalah sama, seseorang tidak dapat melakukan tanpa templat. Membuat kerusi kayu dengan tepi melengkung tanpa corak tidak dapat difikirkan. Potong MDF dengan ketebalan 20 mm. Atas dasar stensil kita melampirkan rel sokongan dan sisipan teknologi, yang akan memegang jalur giling dalam kedudukan yang dikehendaki. Semua bahagian gergaji adalah tanah.

Alat templat khas untuk membelah hujung bahagian atas sisipan sisipan sampingan

Kami menandakan dan memilih alur pada lalang yang melengkung panel sisi. Di dalam lubang-lubang ini kita akan mengikat pada duri-alas papan 9 dan 10. Kemudian, lukiskan lengkung di corak pada semua 4 jumper. Kami memotong empat bahagian yang sama dan menggilap dengan teliti.

Kami meletakkan bar 9 dan 10 dalam urutan yang betul, kami merancang di ujung paku. Kami menandakan hujung atas menggunakan templat. Potong mereka dalam lengkung yang lancar, laraskan pisau pemotong. Untuk memotong kancing pada hujung atas bulat, gunakan pemotong silinder untuk memilih lipatan. Pada semua unsur yang melengkung, serta pada balok 12 dan 13, kami memotong pancang ke kami. Kami mengumpul sisipan sisi, jika perlu, kami diselaraskan, dibongkar dan terpaku bersama. Squeeze subassemblies dengan pengapit dan biarkan kering.

Kami menggulung hujung bahagian atas jalur mengikut templat

Untuk memotong kancing pada hujung atas bulat, gunakan pemotong silinder untuk memilih lipatan.

Sendi sendi biasanya cuba untuk mengetatkan dengan skru, yang akan kami lakukan. Kami menandatangani dan menggerakan sarang yang tidak diingini untuk perkakasan kecil. Setiap lubang ditutup dengan palam kayu 15.

Kerusi papan lapis akan berada di jalur 16, disisir dengan skru 18 ke salib. Sarang untuk skru harus dibor terlebih dahulu.

Bagaimana untuk membuat kerusi kayu dengan tangan anda sendiri, tanpa membuang masa anda? Kami meletakkan unsur-unsur dan subassemblies sedia untuk produk, semak semua rakan pseudo-spike untuk kebetulan. Kami mengumpul struktur keseluruhan dalam susunan tertentu:

 • Kepada kaki belakang kami melekat bahagian 11, 12, 19. Kami menghidupkan struktur dan tampal pancang dari ujung bebas ke dalam alur kaki belakang kedua. Kami memampatkan subassembly dengan pengapit. Kami mengetatkan skru ke dalam sendi alur-alur.
 • Kami lem untuk dipasang kembali butiran sebelah kuk dan kedua-dua sisipan sampingan. Segera tampalkan jambatan jambatan yang melengkung dan bahagian depan cams ke alur kaki depan. Reka bentuk yang dihasilkan dipakai pada kancing dari sisi dinding. Kami menetapkan pengapit di atasnya dan, tanpa mengetatkannya, periksa segi empat segi produk, meletakkan kerusi pada permukaan rata. Kencangkan pengapit dan skru skru ke sendi stud.
 • Apabila gam merampas, kami merongrong lubang dengan skru dengan palam kayu. Kami menjalankan pengisaran terakhir najis, merawatnya dengan noda gelap, 2-3 kali dengan varnis poliuretana.
 • Ia kekal untuk menutup kerusi itu. Untuk melakukan ini, anda memerlukan kulit lembut dan busa perabot padat. Selepas membuat upholsteri, seperti yang ditunjukkan dalam angka, skru tempat duduk dengan skru ke elemen 16. Ke bahagian bawah kaki kami melekat plat terasa 20, supaya tidak merosakkan penutup lantai.

Kerusi upholsteri. Kami mengambil sekeping kulit 600x600 mm, di sudut kami memotong jalur lebar 25 mm. Kami memotong tepi getah buih 50 mm pada sudut 30 ° (sebelah bawah bersaiz sama dengan kerusi papan lapis). Jarum dilipat dipaku dengan alat pengukur perabot.

Apabila anda melihat produk siap, anda mendapat gambaran kepantasan, kepantasan dan keselesaan, terutamanya dengan bantuan penambahan kecil kerusi dengan mudah bertukar menjadi kerusi yang selesa dengan sandaran tangan.

Kerusi upholsteri dengan tangan sendiri

 • Bantal di kerusi dengan tangan mereka sendiri - menjahit dan menghiasi

 • Kursi di kerusi dengan tangan mereka sendiri akan menghiasi pedalaman anda

 • Buat rak kayu yang asli dengan tangan anda sendiri - dan mengejutkan semua tetamu anda

 • Bagaimana untuk membuat kerusi lipat yang elegan dan praktikal dengan tangan anda sendiri

 • Kami mencadangkan untuk membiasakan dengan rubrik laman web kami:

  © 2013 Circle Furniture

  Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan petunjuk sumbernya

  MirTesen

  TANGAN - KERJA, PELBAGAI - HOLIDAY

  Kerusi kayu dengan tangan sendiri

  Teres sejuk yang terlindung adalah tempat yang bagus untuk berehat musim panas, tempat terbaik untuk makan keluarga di petang musim panas yang panas.

  Meja plastik selama beberapa tahun berjaya diatasi dengan peranan makan, sehingga ia pecah di bawah berat yang tidak dapat dipertanggungjawabkan oleh seorang tetamu yang tidak berani. Saya terpaksa mencari jadual gantian, kerana jumlah kerosakan adalah kritikal.

  Ia adalah giliran keterangkuman yang dihasilkan dalam projek itu. Setelah melihat beberapa idea dalam sampel pengeluaran industri dan kerajinan, saya mula memodelkan.

  Seni halus sudah selesai. Saya bergerak dari komputer ke bangku simpanan. Tempat tidur tertakluk kepada baik pulih global, saya tidak mahu kehilangan tempat tidur demi kerusi. Butir-butir Oak tempat tidur diganti dengan bahagian-bahagian baru yang diperbuat daripada papan pinus terburu-buru.

  Dengan bantuan gergaji pekeliling manual, papan itu tersebar di bar, kira-kira 33-34mm lebar. Kayu keras dipotong lebih perlahan daripada pain, tetapi masih tanpa sebarang masalah.

  Ketidaksamaan yang ditinggalkan dari kerja bulat, manual, selepas semua, saya membersihkan dengan pistol elektrik. Permukaan pokok itu kekal rata dan licin. Anda boleh menolak lagi pengisaran. Pesawat yang sama saya menembak sudut tepat di sepanjang bar, saya membuat chamfers. Untuk kerja yang selesa, saya menggunakan alas kayu dengan garis leher berbentuk berlian. Peranti mudah ini boleh dipercayai memegang bar "di pinggir".

  Bahagian-bahagian backrest pada sudut akut miter saw adalah masalah, jadi saya melakukan mereka dengan jigsaw elektrik. Kain memotong dijangka "berjalan", tetapi tidak penting. Saya memerah beberapa bahagian bersama-sama dan menyelaraskan pesawat yang tidak rata dengan penggiling dengan pita kasar.

  Sebaliknya, masa penting, penandaan dan lubang penggerudian di bar di bawah skru perabot. Dari kualiti dan ketepatan perhimpunan tiga bahagian: kaki belakang, belakang dan tempat duduk, membentuk segitiga penunjang utama, bergantung pada kekuatan kerusi dan keindahannya. Perhimpunan perhimpunan yang tidak tepat ini boleh menyebabkan hakikat bahawa bukannya objek dalaman yang bergaya, orang yang lumpuh hodoh mungkin muncul.

  Saya memerah bahagian kiri dan kanan bahagian karkas dalam keadaan naib. Terdapat satu peluang untuk membetulkan kesilapan kecil dengan menggilap penghujung kerusi kerusi salah satu "segitiga" yang dipasang untuk mencapai simetri maksimum mereka.

  Saya membuat lubang "di tempat" dan kemudian skru skru perabot yang menyambung bahagian belakang dan tempat duduk tanpa mengeluarkan pemasangan dari vise.

  Lengan lengan berada dalam barisan. Bagi mereka saya mengambil papan pain pain biasa. Saya memotong kosong segi empat tepat. Keriting yang saya buat dengan jig melihat dengan kain sempit. Saya membawa ketebalan papan ke 15 mm. Pemprosesan akhir lengkungan dan permukaan dilakukan oleh penggiling.

  Saya menyambung kaki depan ke bahagian kerusi dengan Confirmate. Titik penetapan masih tunggal dan oleh itu kaki tidak memegang tegar.

  Untuk sambungan ini, saya mengambil skru yang kurang panjang. Saya mempunyai 7x55mm, panjang ini cukup.

  Operasi terakhir peringkat ini adalah sambungan backrest dan armrest. Di sini anda memerlukan skru perabot panjang.

  Saya juga mengumpul separuh bingkai kedua.

  Saya mengikat semua lapan butiran. Bahagian dipasang kerusi ini digabungkan dengan separuh bingkai yang lain dan saya mengikat pinggan di sisi lain.

  Ia tetap hanya memasang pasang silang antara kaki depan dan membaikinya dengan skru perabot panjang melalui lubang pra-siap mengikut lukisan. Tanpa crosspiece anda tidak boleh lakukan, jika tidak kaki akan berpisah.

  Beberapa perkataan mengenai lukisan. Saya suka perparitan berasaskan air akrilik hiasan dan pelindung satu pengeluar Eropah. Tidak seperti varnis, sebahagiannya diserap ke permukaan kayu. Apabila pengeringan, akrilik memampatkan bahagian-bahagian berliang pokok, menekankan corak tekstur dan dengan sempurna melindungi kayu dari kelembapan atmosfera. Mewarna dengan berus biasa dalam dua lapisan menghilangkan perbezaan ketara dalam warna spesies kayu yang berbeza, sambil mengekalkan tekstur yang terlihat.

  Ia tetap hanya untuk melengkapkan alat dengar dengan bantal lembut untuk berehat yang selesa, tetapi saya fikir bahawa tugas ini akan lebih baik dikendalikan oleh tangan wanita.

  Reaksi terhadap artikel itu

  Komen

  Maklum balas kepada ulasan

  Maklum balas kepada ulasan

  • © 2007-2018. Apabila menggunakan bahan, sebutan tapak "Lakukan sendiri" adalah wajib

  Aktiviti mencurigakan telah didaftarkan dari akaun anda. Untuk keselamatan anda, kami ingin memastikan bahawa ini benar-benar anda

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  − 1 = 1