Pokok Zebrano

Penerangan mengenai spesies pokok Zebrano

Zebrano adalah nama kayu tumbuhan Brachistegia fleuryana, yang tumbuh terutamanya di Cameroon dan Gabon di benua Afrika. Lukisan yang luar biasa dari jenis kayu ini menjadikan kayu jenis ini sebagai bahan mahal untuk pembuatan perabot eksklusif dan hiasan dalaman. Buah kayu ini mempunyai kualiti hiasan yang tinggi. Jika anda melihat potongan, anda dapat melihat bahawa teras berbeza dalam warna kuning dan kelabu, dan pada latar belakang utama, jalur gelap jelas kelihatan.

Kayu Zebrano mempunyai rintangan yang tinggi terhadap cuaca dan faktor biologi, ia mempunyai bersinar semula jadi, sangat indah dan tekstur yang besar. Pokok ini sangat mudah diproses menggunakan pelbagai alat. Tetapi apabila pengeringan Zebrano memerlukan perhatian khusus, kerana pokok ini terdedah kepada ubah bentuk dan retak. Malah Zebrano dapat diterima dengan baik untuk mewarna dan menggilap, yang merupakan elemen penamat pokok. Unsur-unsur yang terbuat dari kayu ini mudah dipasang bersama-sama, tetapi kekuatan dan ketumpatan tinggi kayu memerlukan lubang pra-penggerudian apabila mengikat bahagian-bahagian dengan skru.

Kawasan utama penggunaan

Lukisan yang asli, unik dari kayu Zebrano menjadikan baka ini sebagai bahan yang sangat baik untuk pembuatan venir hiasan yang berkualiti tinggi dan berkualiti tinggi. Sangat jarang sifat estetik tinggi Zebrano mengurangkan jalur gelap yang bertindih corak utama di atas pokok.

Ketumpatan tinggi dan kekuatan kayu ini membolehkan ia menghasilkan parket berkualiti tinggi dan sangat tinggi. Corak pokok yang indah dan kekuatan tinggi membolehkan kami membuat perabot mewah mewah Zebrano, yang sangat bernilai di seluruh dunia.

Zebrano mengeluarkan panel untuk menamatkan dalaman dalaman, menghasilkan papan lapis berkualiti tinggi, serta pelbagai maklumat dalaman. Masih dari kayu ini dijadikan pegangan kerang olahraga, serta alat pengiring. Dalam industri automotif Zebrano digunakan secara meluas untuk menampung bahagian dalam kereta.

Zebrano

Zebrano adalah spesies kayu eksotik yang tersebar luas kerana kekuatan dan tekstur kasar asli: corak zebra serupa dengan warna zebra - jalur gelap pada latar belakang cahaya. Bahan ini berat dan keras, mempunyai tekstur kasar, sering dengan kebolehan. Seperti kebanyakan spesies kayu tropika yang lain, svilety mencipta kesukaran dalam pemprosesan.

Bahan berharga ini, papan lapis, panel dinding, perabot, venir, penutup lantai, barangan dalaman eksklusif dibuat. Oleh kerana bahan ini agak pepejal, ia menghasilkan skis dan peralatan. Di samping itu, dia memasukkan masuk ke dalam isyarat biliard. Pokok ini sangat sering digunakan dalam hiasan dalaman kereta Mercedes-Benz.

Papan Zebrano telah meningkatkan daya tahan terhadap pelbagai kulat, tidak tertakluk kepada kerosakan oleh serangga (termasuk anai-anai). Persekitaran mempunyai praktikal tiada kesan pada kayu ini.

Zebran venir yang dilancarkan dan dikupas digunakan dalam menghadapi perabot, dalam keadaan perindustrian, dalam kerja pembinaan dan pertukangan kelas atas, dalam beralih operasi. Di samping itu, ia menghasilkan panel dinding, papan lapis, skis dan pelbagai alatan untuk alat.

Zebran zarah dijual di beberapa warna. Masukkan bahan ini akan menjadikan perabot lebih moden, menambah gaya dan penghalusan.

Bahan zebrano dicirikan oleh kontras yang tinggi - jalurnya lebih gelap daripada latar belakang, jadi zebrano, paling kerap digunakan di pedalaman moden yang laconic. Bahan ini sama sekali tidak digabungkan dengan kepelbagaian warna dan sebilangan besar butiran. Di dalam set dapur, countersop zebra akan sepadan dengan bahagian warna kaca Chartreuse dan fasad warna cahaya.

Lukisan yang asli, unik dari kayu Zebrano menjadikan baka ini sebagai bahan yang sangat baik untuk pembuatan venir hiasan yang berkualiti tinggi dan berkualiti tinggi. Sangat jarang sifat estetik tinggi Zebrano mengurangkan jalur gelap yang bertindih corak utama di atas pokok.

Ketumpatan tinggi dan kekuatan kayu ini membolehkan ia menghasilkan parket berkualiti tinggi dan sangat tinggi. Corak pokok yang indah dan kekuatan tinggi membolehkan kami membuat perabot mewah mewah Zebrano, yang sangat bernilai di seluruh dunia.

Zebrano mengeluarkan panel untuk menamatkan dalaman dalaman, menghasilkan papan lapis berkualiti tinggi, serta pelbagai maklumat dalaman. Masih dari kayu ini dijadikan pegangan kerang olahraga, serta alat pengiring. Dalam industri automotif Zebrano digunakan secara meluas untuk menampung bahagian dalam kereta.

Perihalan log

Nota: . Kayu dari coklat kuning hingga coklat muda, dengan urat coklat gelap. Kadang-kadang kekeliruan tinggi serat.

Sifat mekanikal

¹ pada kelembapan 12%; 1 MPa = 1 N / mm²

Ciri-ciri fizikal dan mekanikal adalah berdasarkan kepada sampel kayu teras matang. Ciri-ciri ini boleh berbeza-beza bergantung kepada keadaan asal dan pertumbuhan.

Rintangan semulajadi dan kebolehtelapan

Nota: . Kelas biohazard disediakan oleh rintangan semulajadi (mengikut piawaian EN).

Rintangan kepada kulat dan rayap diberikan untuk produk siap di iklim sederhana. Kecuali untuk komen khas untuk sapwood, ketahanan semula jadi diberikan untuk soundwood matang.

Zabolon mesti selalu dianggap sebagai tidak stabil terhadap faktor-faktor yang merosakkan.

Keperluan rawatan perlindungan

Mod pengeringan yang mungkin

Mod ini diberikan hanya sebagai contoh dan untuk ketebalan tidak melebihi 38 mm.

Mereka harus digunakan mengikut amalan yang diterima.

Untuk ketebalan 38 hingga 75 mm, kelembapan relatif udara perlu ditingkatkan sebanyak 5% pada setiap langkah.

Untuk ketebalan melebihi 75 mm, kenaikan itu hendaklah 10%.

Zebrano

Benua hitam yang berwarna-warni dan unik terkenal bukan sahaja untuk haiwan langka dan suku liar, tetapi juga untuk pokok-pokok yang mencerminkan intipati tanah-tanah ini. Zebrano adalah pokok Afrika dengan nama yang sangat fasih, ditentukan oleh sifat kayu. Tekstur yang sangat berbeza ditarik balik, dibentuk oleh beberapa rangkaian warna cahaya dan gelap, dalam penampilan menyerupai kulit zebra Afrika, dari kesamaan dengan namanya. Dalam variasi bahasa yang berbeza ia dipanggil Zebrano, Zebrawood, Zebron, Zingana - semuanya konsonan dan berasal dari akar yang sama - zebra, bergaris-garis. Microberlinia brazzavillensis - zebra nama botani tidak begitu mendedahkan, dan tidak biasa. Sesetengah ahli botani memanggil tumbuhan Brachistegia fleuryana ini, tetapi semua orang bersetuju bahawa zebran tergolong dalam keluarga celiphinia. Pengambilan baka ini agak aktif, tetapi hanya dalam tempoh kering dari pertengahan September hingga Mei, di mana hujan lebat bermula.

Keturunan Afrika yang eksotik berkembang di Afrika Barat - yang sekarang adalah Congo, Guinea, Cameroon dan Gabon, kebanyakannya di sepanjang tebing sungai dan kolam. Baka yang sangat jarang, hilang, yang, jika tidak terhad kepada mangsa biadabnya oleh orang asli Afrika, akan diketahui oleh keturunan kami hanya dengan keterangan dan objek moden dalam kehidupan sehari-hari, kehidupan dalam dan kehidupan sehari-hari. Mujurlah, walaupun keupayaan hiasan yang luar biasa, permintaan untuk kayu zebra amat bergantung kepada perubahan fesyen. A diadakan dari semasa ke semasa saham "green9raquo; (contohnya, satu dekad yang lalu, wakil Amerika organisasi ini menganjurkan perarakan bantahan terhadap penggunaan zebrano dalam reka bentuk kedai Prada di Manhattan) tidak ada hasil yang berkesan.

Bahawa keturunan kita boleh belajar, bagaimana jenis pokok langka ini kelihatan, kita akan memberitahu tentang sifat-sifatnya dan bidang asas aplikasi. Dan hakikat bahawa mereka akan dapat melihatnya dalam produk siap, tidak ada keraguan - terima kasih kepada ketahanan dan ketahanan, perabot dan parket dari zebra akan bertahan lebih dari satu abad.

Pokok zebra kepunyaan keturunan bunyi dengan sempadan ketara antara sapwood cahaya dan teras gelap, yang digunakan dalam pengeluaran perindustrian produk kayu. Kayu zebra keras berat mempunyai tekstur yang agak kasar dengan garis-garis ciri, sama dengan corak pada kulit zebra. Dalam bentuk yang baru digali ia menghasilkan bau yang tidak menyenangkan, yang terhakis semasa penyimpanan dan pengeringan. Ciri-ciri teknikal - dalam bentuk kering, kepadatan adalah 0.8 t / m3, kekerasan Brinell adalah kira-kira empat, ia mudah diproses, tetapi kemasukan mineral tidak merosakkan dan tidak tumpul alat.

Boleh digunakan di semua kawasan di mana kayu keras, tahan lama, tahan haus digunakan, tetapi kerana pewarna dan tekstur yang luar biasa ia digunakan terutamanya dalam produk elit, bukan dalam barangan pengguna. Ia adalah pemegang alat, untuk mengeluarkan ski dan isyarat biliard, dihiris (jarang dikupas) venir, yang dipenuhi dengan perabot premium, dan juga untuk pengeluaran lantai, terutamanya eksklusif dan parket agak mahal. Syarikat Mercedes-Benz menggunakan zebra di pedalaman salun auto.

Pengeringan agak sukar dan lambat, dengan pelanggaran rezim, ia retak dan balang. Tetapi kayu zebra yang sangat kering adalah sangat tahan terhadap perubahan suhu dan kelembapan, kepada lesi kulat dan tidak praktikalnya tidak dimakan oleh serangga - kayu cacing. Mudah untuk gam, ia juga dihubungkan dengan bantuan kuku dan skru, tetapi dengan kaedah ini berpaut lebih baik untuk menggerudi lubang untuk menghubungkan unsur-unsur terlebih dahulu. Ia mengambil warna dan menggilap dengan baik. Sebelum penamat, demineralization mungkin diperlukan.

Kelebihan utama pokok zebra dalam warna dan tekstur yang asli dan unik, mampu menampung aksen utama di pedalaman bilik. Corak yang unik dari jalur gelap dan cahaya "kulit zebra" memberikan permukaan kayu warna dan ungkapan khas. Dan keupayaan permukaan digilap untuk menukar warna dan keamatan warna bergantung kepada kekuatan dan arah cahaya memberikan kesan hiasan khas. Fenomena ini, yang dikenali sebagai "dawai berduri" - merosakkan penampilan (dan, dengan itu, menurunkan nilai), sedikit air mata bergantian dalam band gelap. Walaupun menurut pandangan sesetengah pereka kesilapan ini muncul sebagai kebaikan tambahan - sememangnya, untuk rasa dan warna. Parket dari zebrano mempunyai pada liar, aneh dan tidak terkawal sabar aplikasi pakar ' "seperti langit Afrika hitam yang mendalam mengurangkan cahaya matahari keemasan dan kemudian memberikan laluan kepada terik matahari tengah hari tropika.

Nilai sebenar untuk tukang kayu adalah pokok dengan garis pusat batang kira-kira satu meter. Ia mengambil masa kira-kira satu abad untuk menumbuhkan pokok sebegini. Dan terdapat sedikit dan kurang dari mereka. Sebenarnya, Amerika Selatan "harimau 9raquo; pokok-pokok - Gonsalo alves, mempunyai corak bergaris serupa, walaupun beberapa warna lain. Sesetengah orang juga menyebutnya sebagai "pokok zebra", tetapi apa zebra di Amerika Selatan? Walau bagaimanapun, dan harimau.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

5 + 1 =