Rantai rantaian mengasah dengan tangan mereka sendiri

Rantai rantaian mengasah dengan tangan mereka sendiri: arahan dan video

Permulaan musim luruh dalam kayu api taman atau penuaian untuk musim sejuk, disebabkan bukan sahaja untuk jumlah besar kerja-kerja fizikal, tetapi juga adanya kualiti, dan yang paling penting, peralatan yang tajam.

Oleh itu, setiap orang bermula check-alat kerja mereka, termasuk rantai, yang diiktiraf dalam musim sebelumnya boleh menjadi tumpul dan ia adalah perlu untuk mengasah. Bagaimana untuk melakukannya dan apa yang kita perlukan untuk ini, dan cuba memahami dengan lebih terperinci.

Ciri mengasah rantai chainsaw

Ramai pemilik villa dan perumahan swasta tidak berfikir banyak tentang bagaimana untuk melaksanakan mengasah rantaian saw dengan tangan anda, kerana mereka tahu bahawa untuk perkhidmatan tersebut, anda boleh menghubungi pusat khidmat yang terdekat, di mana isu ini akan diselesaikan dalam masa beberapa minit.

Tetapi, apa yang perlu dilakukan kepada orang-orang yang tinggal di sebuah kampung kecil di mana tidak ada perkhidmatan yang sama, dan secara khusus pergi untuk ini ke bandar terdekat mahal, panjang dan tidak selesa.

Secara umum, sebab rantaian gergaji diri adalah cukup dan oleh itu anda perlu memahami ciri-ciri proses ini. Iaitu, untuk mengetahui bagaimana, dalam keadaan rumah, untuk mengasah rantai yang dipakai oleh diri sendiri.

Untuk apa yang perlu untuk mengasah rantai

Pada dasarnya, soalan ini memerlukan penjelasan, kerana semua orang memahami bahawa bekerja dengan alat yang tumpul, panjang dan tidak selesa, tetapi selain daripada itu, terdapat aspek-aspek lain yang hanya diketahui oleh pakar.

Plus, teknologi gergaji mengendalikan apa-apa kerja perlu bermula hanya dengan rantai yang runcing, kerana apabila memotong kayu dengan alat yang tumpul mengurangkan bukan sahaja kecekapan, tetapi juga amat mekanisme gergaji rantaian haus.

Ringkasnya, apabila memulakan apa-apa kerja, rantaian gergaji mesti tajam, dan alat itu sendiri boleh digunakan. Menurut para profesional, rantai tajam jauh lebih penting daripada kekuatan alat motor.

Prosedur mengasah gergaji tidak terlalu sukar, walaupun dengan tangan anda sendiri, secara semulajadi, jika anda mempunyai pengalaman dan alat tertentu. Tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk mengambil kira Ciri-ciri geometri gigi rantai, yang sangat merumitkan kerja.

Kenapa instrumen itu tumpul?

Memahami bahawa gergaji tumpul tidak hanya boleh mengurangkan kelajuan pemotongan, dan penampilan getaran, yang ditransmisikan ke tangan manusia. Pengecutan cepat litar boleh difasilitasi oleh intensiti kerja yang tinggi.

Sangat kerap dalam proses menuai sejumlah besar kayu bakar di hutan, alat ini diasah beberapa kali sehari. Alasan utama untuk ini adalah sejumlah besar bahan yang diproses dan faktor-faktor atribut lain: simpul di dalam kayu, menyentuh bumi gergaji dan elemen pepejal lain.

Bekerja chainsaw tumpul boleh menyebabkan masalah yang serius yang dikaitkan bukan sahaja dengan pengurangan kecekapan, tetapi juga meningkatkan penggunaan bahan api, dan kemusnahan lebih teruk lagi tayar dan bahagian-bahagian lain instrumen kerana berlakunya getaran.

Masalah seperti ini boleh membawa kepada pembaikan yang serius atau keperluan untuk membeli alat baru, kos yang sukar untuk diklasifikasikan sebagai anggaran.

Untuk mengelakkan masalah seperti mekanisme gergaji petrol, perlu dilakukan penyelenggaraan alat biasa. Sebuah rangkaian saw tumpul cepat nyata sendiri oleh penurunan mendadak dalam kadar kerja yang dilakukan, meningkatkan beban pada chainsaw, tahap yang tinggi getaran, dan yang paling penting, mula menanggalkan cip kecil daripada kayu memotong.

Juga, masalah itu ditunjukkan oleh kegelapan cip, yang menunjukkan 100% bahawa ia adalah masa untuk mengasah alat.

Peraturan untuk mengasah rantai dengan tangan anda sendiri

Sekiranya seseorang mahu belajar dengan betul, kirakan rantaian gergaji supaya, pada akhir proses ini, alat berfungsi seperti yang baru, adalah penting untuk mematuhi peraturan tertentu:

 • Limiters memotong ketinggian dan sudut tepi pautan memotong selepas setiap mengasah harus memenuhi tetapan asal yang ditentukan oleh pengeluar, dan oleh itu tergesa-gesa dalam proses ini tidak boleh diterima.
 • Ia juga tidak boleh diterima dengan kuat atau mengubah urutan pautan, kerana identiti mereka secara langsung mempengaruhi bagaimana gergaji berfungsi. Sekiranya kesilapan pada peringkat ini, bukan sahaja beban pada motor akan bertambah, tetapi rantaian boleh pecah, yang sangat berbahaya bagi seseorang.
 • Apabila memilih fail pusingan untuk mengasah rantaian gergaji, penting untuk membiasakan diri dengan parameternya, yang mesti sama seperti padang dan saiz gigi.
 • Adalah penting bahawa fail tidak menonjol di atas bahagian atas gigi dengan lebih daripada 1/5.

Juga dalam proses mengasah gergaji gergaji yang anda perlukan letakkan fail dengan betul berkenaan dengan satah gigi supaya alat itu diletakkan pada sudut 90 darjah ke permukaan menegak dan kira-kira 10-30 ° kepada pesawat mendatar.

Bagaimana untuk mempertajam rantai gergaji dengan fail

Menggunakan standard fail proses mengasah sangat sukar, dan oleh itu ia adalah dinasihatkan untuk membeli satu set alat dalam kit tersebut, yang termasuk: fail bulat dan rata, serta unsur buku itu untuk membersihkan rantai itu.

Penggunaan alat sedemikian adalah mudah kerana di atasnya mercu tanda khas, membenarkan seberapa banyak yang mungkin dengan betul untuk menjalankan pengasah rantai. Plat akan berehat di limiter kedalaman dan pada garis atas gigi pemotongan, yang akan membolehkan fail diletakkan di bawah tepi pemotongan.

Oleh itu, untuk mengasah dengan betul rantaian gergaji, anda perlu melihat video kognitif dan berpegang pada urutan kerja tertentu.

 1. Tudung tayar yang kemas tetapi dipercayai boleh dilakukan dan fail yang sesuai dipilih.
 2. Mengasah bermula sedemikian rupa sehingga fail pusingan menonjol ke atas canggih gigi dengan tidak lebih dari 1/5.
 3. Pergerakan fail mesti berada dalam satu arah.
 4. Setelah melakukan beberapa pengasah, anda perlu membetulkan penyumbat pemotong.

Jika kita menganggap urutan umum mengasah gergaji, maka ia terdiri daripada tindakan berikut:

 • pemasangan brek rantai;
 • pemasangan alat mengikut templat;
 • tandakan gigi awal agar tidak melakukan penajaman bulat;
 • pengisaran terus.

Ciri-ciri teknikal proses pengisaran

Jika seseorang memiliki alat profesional, maka ia sangat tidak diingini untuk sentiasa mengasah rantaiannya dengan tangannya sendiri. Aktiviti sedemikian hanya dibenarkan sekiranya berlaku kecemasan.

Dalam kes lain, lebih baik mempercayakan kerja kepada profesional atau gunakan mesin khas. Tetapi jika seseorang mengambil fail itu, adalah wajar untuk menonton video tentang bagaimana untuk mempertajam rantaian gergaji dengan tangan anda sendiri, dan juga ikut cadangan profesional:

 1. Anda tidak boleh membuat banyak usaha ke dalam fail itu. Adalah penting untuk membuat semua pergerakan lancar dan tepat.
 2. Ia adalah perlu untuk melakukan perubahan fail secara berterusan. Ini membolehkan bukan sahaja untuk mengasah gigi sama rata, tetapi juga untuk mengurangkan memakai fail.
 3. Mengasah gigi rantai mesti berlaku berturut-turut.
 4. Ia mudah untuk mengisar gigi pertama dalam satu arah, dan kemudian ke arah yang bertentangan.
 5. Bagi setiap elemen pemotongan rantai, tekanan yang sama dan bilangan pergerakan fail yang sama adalah penting. Terima kasih kepada ini, pengasah rantai akan menjadi seragam.
 6. Jika gigi rantai tidak rata, titik rujukan adalah elemen dengan ketinggian minimum.

Kehadiran gigi yang berbeza dalam rantaian rantaian akan membawa kepada untuk memakai cepat dan kerosakan yang kerap semua bahagian instrumen.

Mengasah alat menggergaji pada mesin

Selalunya tidak mungkin untuk menghasilkan mengasah kualitatif rantaian mekanisme menggergaji sendiri menggunakan fail bulat. Selalunya terdapat haus yang tidak rata dari gigi pemotongan, dan tidak mungkin untuk menyesuaikan mereka dengan satu saiz dengan tangan. Oleh itu, untuk tujuan ini, lebih baik menggunakan mesin pengisaran elektrik atau manual.

Mekanisme kompleks seperti alat pengisar itu membolehkan cepat dan cekap mengasah gergaji. Setelah menyesuaikan alat untuk gigi terkecil, pengasah seragam rantai keseluruhan dibuat, yang membolehkan memastikan kayu menggergaji berkualiti pada masa akan datang.

Perkara pertama yang perlu dilakukan mengasah kawalan satu elemen pemotongan yang akan menjadi templat. Selanjutnya, tanpa mengubah tetapan, baki gigi akan diasah. Sekiranya anda mempunyai mesin yang serupa dalam senjata anda, masalah mengasah rantaian gergaji dengan tangan anda sendiri akan dikeluarkan untuk masa yang lama. Tetapi sebelum memulakan kerja, adalah dinasihatkan untuk melihat video proses penggilingan dan ikut peraturan kerja.

 • Skru penyesuai rantai gergaji dilonggarkan.
 • Saw adalah tetap pada mesin penggilingan supaya arah batu pengisar diarahkan ke arah rantai tajam.
 • Sudut mengasah yang betul ditetapkan, yang pada mulanya sepadan dengan 30 darjah. Parameter yang tepat ditentukan oleh ciri rantai alat.
 • Untuk mengasah, beberapa kaedah digunakan - secara beransur-ansur dan melalui gigi, yang lebih praktikal, kerana ia mengambil masa yang lebih sedikit dan tidak membenarkan kesilapan.

Memandangkan video itu, proses mengasah rantaian gergaji dengan tangan anda sendiri, anda boleh membuat kesimpulan bahawa tidak ada supernatural mengenai hal ini. Walau bagaimanapun, jika tidak ada keyakinan diri, selalu ada kemungkinan dapatkan bantuan profesional, yang akan menjimatkan masa dan saraf pemilik instrumen, melaksanakan semua kerja dengan cepat dan cekap.

Rantai rantaian gergaji tumpul

Operasi dan penyelenggaraan yang betul amat menjejaskan kualiti dan produktiviti alat tersebut. Untuk kerja yang selesa, anda perlu mengasah rantaian gergaji dalam masa. Rantai Blunted boleh dikaitkan dengan pakar atau mengasahnya dengan tangan mereka sendiri, terutamanya kerana keseluruhan prosesnya tidak begitu sukar. Ia hanya perlu untuk memperoleh kemahiran tertentu, kerana gigi di atasnya mempunyai bentuk yang luar biasa.

Bila hendak mengisar dan bagaimana untuk mengetahui

Masalah yang mungkin timbul disebabkan oleh penyelenggaraan rantaian yang tidak matang:

 • lengkung saw;
 • beban berat;
 • peningkatan penggunaan bahan api;
 • memakai lebih cepat bahagian-bahagian utama rantai melihat dan memendekkan hayat perkhidmatannya.

Kelajuan membosankan gigi bergantung kepada kekerapan alat dan keadaan. Ia cukup beberapa kali untuk mengikat di tanah atau batu, dan anda sudah perlu mengisar rantai gerudi.

Tanda-tanda di mana anda dapat mengetahui bahawa rantaian itu tumpul:

 • instrumen cuba melarikan diri dari tangan, terjebak;
 • Cip krim, boleh dikatakan habuk;
 • Buah gergaji itu lebih dalam hanya dengan usaha yang besar;
 • meningkatkan masa pemotongan.

Di samping itu, gigi tumpul boleh diperiksa dengan mudah. Malah mata tanpa bantuan akan menunjukkan tanda-tanda membaling.

Sebelum ini rantaian gergaji diasah, logam kurang kotor, yang bermaksud ia boleh bertahan lebih lama.

Rantai gigi untuk saw mempunyai bentuk tidak standard. Mereka terdiri daripada asas, bilah dan tolok kedalaman. Bilah mempunyai pisau menegak dan bilah mendatar yang cerun pada sudut. Ini adalah terima kasih kepada bilah-bilah ini yang menyaksikan kayu gergaji. Mereka bekerja pada prinsip kapal terbang, kepingan cukur, dan pelarasan menyesuaikan ketebalan mereka (perbezaan ketinggian di antaranya dan bilah mendatar dan akan ada ketebalan cip). Rantai melihat rantaian boleh diasah secara manual atau dengan bantuan mesin.

Salah satu kaedah yang paling biasa adalah menggunakan satu set fail bulat dan rata, pemegang, templat untuk limiter dan cangkuk yang digunakan untuk mengeluarkan habuk papan. Untuk kedudukan kedudukan pemegang yang betul, tanda khas diletakkan di atasnya, membolehkan anda menentukan sudut yang tepat untuk mengasah. Ia dipasang pada bahagian atas gigi dan limiter, manakala fail bulat kekal di bawahnya dan terletak berdekatan dengan pisau. Terima kasih kepada pemegang, fail pada ketinggian yang betul, atau lebih tepatnya, 1/5 menonjol di atas bilah. Untuk mempertajam gigi pemotong, hanya berkas bulat yang digunakan, kerana kontur gigi mempunyai bentuk bulat.

Set perlu dibeli, memandangkan saiz rantaian rantai. Anda tidak boleh menggunakan set yang sama untuk mengasah rantai yang berbeza.

Sebelum anda mula mengasah rantaian gergaji di rumah, tayar perlu diamankan dengan najis atau dengan pengapit, perkara utama adalah bahawa gergaji tidak bergerak semasa rawatan. Setelah menubuhkan pemegang mengikut tanda, mulailah dengan lancar dan tidak terlalu menekan, gerakkan fail itu dengan ketat dari sendiri 2-3 kali. Tindakan serupa diulangi dengan semua gigi lain. Fail mestilah dihidupkan dari semasa ke semasa supaya tidak ada pakaian satu sisi. Kekuatan tekanan dan jumlah pergerakan untuk semua harus sama, ini perlu untuk mengasah semua gigi. Jika mereka berbeza, rantaian boleh membentuk retak, yang akan mengakibatkan pecahnya.

Untuk berfungsi, ia lebih mudah, pertama mengasah gigi di satu sisi, dan selepas itu saw telah diserahkan dan gigi bersesuaian dengan yang lain.

Untuk mengasah bermula dengan gigi terkecil supaya panjang semua yang lain sama dengannya. Selepas kerja-kerja pemprosesan bilah selesai, pergi ke pembatas. Di atas rantaian set template dari kit dalam kedudukan sedemikian sehingga limiter berada di dalam lubang. Bahagian protruding dijahit oleh fail yang rata.

Video ini menunjukkan contoh bagaimana untuk mempertajam rantaian gergaji dengan satu fail:

Terdapat set lain, yang bukannya pemegangnya, mempunyai satu templat, kedua-duanya untuk mengasah bilah, dan untuk mengisar pembatas. Pasangnya supaya rantaian masuk ke dalam lubang. Kemudian fail pusingan ditapis di atas penggelek dan dibawah bilah. Semasa pengisaran, anda perlu memastikan bahawa ia sentiasa selari dengan bahagian-bahagian template.

Bagi limiter terdapat 2 lubang berasingan, dengan tulisan Praset, yang bermaksud untuk kayu lembut, dan Keras untuk keras. Bahagian menonjol dari slot dijahit dengan fail yang rata.

Mengasah hanya dilakukan dari dirinya sendiri dan pergerakan lancar, jumlah yang terakhir harus sama untuk semua gigi.

Sistem ini membolehkan anda mengasah rantaian dalam beberapa saat, walaupun tanpa mengeluarkannya dari bas. Set termasuk rantai PowerSharp, rasuk kasar, bar gergaji dan peranti pengisar. Untuk mengasah rantai, anda perlu melakukan 3 langkah berikut:

 • Pasang bas dan litar PowerSharp;
 • Untuk menetapkan bar di dalam peranti pengisar, selepas itu ia dipasang pada tayar;
 • Akhir gergaji terletak pada objek dan dipecat selama beberapa saat.

Video di bawah menunjukkan lebih terperinci bagaimana untuk mempertajam rantaian gergaji dengan tangan anda sendiri menggunakan sistem ini:

Sekiranya giginya sudah haus, dan pisau pemotong telah kehilangan bentuknya, maka menjajarkannya dengan tangan akan mengambil banyak masa. Dalam kes ini, biasanya mesin manual atau elektrik dengan roda pengisaran digunakan. Jenis peranti pertama mempunyai bentuk gergaji bulat dengan fail bulat. Mesinnya tidak bergerak dan mudah alih, yang boleh dipasang secara langsung di dalam bas.

Laraskan parameter yang diperlukan dari gigi terkecil. Selepas semua gigi diasah dan diselaraskan, fail pusingan digantikan dengan yang rata untuk mengisar batas.

Kelebihan mesin elektrik ialah pemacu diberi makan terus di bawah bilah tajam. Di samping itu, kualiti mengasah dalam kes ini dijamin dan semua gigi akan mempunyai saiz yang sama.

Video di bawah menunjukkan contoh mengasah gergaji dengan tangan anda sendiri menggunakan mesin elektrik.

Pada mulanya, bilah sentiasa diasah, dan hanya kemudiannya adalah pembatas.

Sudut mengasah boleh diubah - ia bergantung pada tujuan pelantikan. Untuk memotong kayu keras menggunakan sudut yang lebih kecil, dan untuk yang lebih besar lembut. Walau bagaimanapun, ia mestilah dari 25 ° hingga 35 °. Sudut 10 ° digunakan untuk rantai yang dimaksudkan untuk seksyen membujur.

Peralatan elektrik, pencahayaan, pencahayaan

Benar-benar semua pemilik kuasa melihat wajah cepat atau lambat dengan keperluan untuk mengasah rantai. Masalah ini dapat diselesaikan dengan dua kaedah - untuk memberikan rantai ke bengkel, atau untuk menjalankan dengan mengasah rantai untuk gergaji. Dengan penyelesaian pertama, segala sesuatu adalah jelas, tetapi kadang-kadang panggilan ke pusat servis tidak mungkin - contohnya, rantaian itu mereda ketika bekerja di dacha, dari mana beratus kilometer ke bengkel terdekat. Dalam kes ini, anda perlu mengatasi anda sendiri. Mari kita bercakap tentang bagaimana untuk mempertajam rantaian sawit bertenaga petrol.

Prosedur untuk mengasah rantaian gergaji tidak lebih sukar daripada mengasah alat pemotongan dengan alat khas. Gigi saw kuasa mempunyai geometri kompleks. Pinggir pemotong sisi dan atas, yang kedua adalah chamfered ke arah gerak rantai pada sudut tertentu, menjadikan operasi ini sukar.

Untuk sebahagian besar, kecekapan tinggi gergaji dipengaruhi oleh penggunaan rantai yang betul, yang semestinya harus tajam dan tajam terlebih dahulu. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan operasi yang berkesan dan selamat ketika digunakan. Lagipun, gergaji rantaian yang lebih tajam adalah lebih penting daripada enjin yang kuat. Mengganti gergaji harus dilakukan setelah bengkoknya, yang merupakan kerja lambat, dan mesin didorong ke sisi.

Operasi rantai gerak secara intensif menimbulkan kecederaan rantai yang cepat. Kadang-kadang pada siang hari, anda mungkin perlu memegang beberapa pengasah. Masalahnya diperparah oleh hakikat bahawa gigi-gigi semakin kusam apabila mereka bertemu dengan tanah. Walaupun anda sekali atau dua kali memukul tanah dengan tayar, anda boleh menghentikan kerja - tatanan akan menjadi cetek, dan saw tidak akan lagi masuk ke dalam kayu. Sebelum ini, gigi yang tumpul dikasah, bahan yang kurang perlu dikeluarkan semasa mengasah, sebagai akibatnya - masa servis berguna rantai gergaji menjadi lebih lama.

Sayangnya, mengasah rantai untuk gergaji sering tidak dilakukan dalam masa - pengguna hanya tidak melihat tanda-tanda yang menunjukkan bahawa rantaian itu tumpul. Jangan dipotong dengan bilah gergaji yang rosak atau rantai tumpul, menyebabkan keputusan pemotongan yang lemah, pemuatan siklik yang tinggi, penggunaan bahan api yang tinggi, pemusnahan pemancuan pemacu dan tayar. Ini membawa, pada gilirannya, kepada penurunan produktiviti, peningkatan haus pada semua bahagian rantaian rantai dan kejatuhan dalam kehidupan berguna gergaji.

Agar tidak menghadapi masalah tersebut, beri perhatian kepada kemunculan cip semasa operasi. Mengikut keadaan kerepek, anda boleh menentukan bila anda perlu mengasah rantai. Jika ia menjadi lebih gelap daripada sebelumnya, ini adalah petunjuk jelas bahawa rantai memerlukan penajaman. Rantaian yang membosankan dapat diakui jika hanya kerepek kecil yang dikeluarkan dari potongan bukannya tebal yang besar. Di dalam cip terdapat banyak habuk, dan ia kelihatan seperti jarum.

Ia cukup mudah untuk menentukan masa ketika penajaman diperlukan. Satu ciri penting ialah daya pemakanan. Matlamatnya, diasah dengan betul, ditarik ke dalam rim sudah dengan tekanan yang kecil. Jika, sebaliknya, gergaji dipaksa melihat dengan meningkatkan daya pemakanan, gigi tumpul.

Lihatlah rapat pada gigi rantai - bengkak dalam banyak kes boleh dilihat dengan mata kasar. Keperluan untuk mengisar rantaian gergaji adalah tenang yang dapat anda tentukan pada tahap prestasi yang kurang - lebih sukar untuk dilihat, dan kerja mengambil lebih banyak masa untuk pengguna.

Pautan pemotongan rantai gergaji terdiri dari: pisau gigi, pangkalan pautan dan tolok kedalaman. Bilah pahat mempunyai bilah bilah yang disusun secara menegak, dan bilah atas jatuh yang diletakkan mendatar.

Untuk mencapai sifat-sifat pemotongan yang optimum, perlu memberi sudut tertentu pada pisau gigi. Bahagian belakang gigi, yang jatuh di sudut belakang, membentuk sudut bilah atas, yang diperlukan untuk memotong ke dalam kayu bilah atas. Bilah gigi, yang menampal belakang, membentuk sudut bilah akhir, yang diperlukan untuk pemangkasan sisi cip yang terbang dari bawah gergaji.

Hujung bilah akhir dengan permukaan slip hubungan membentuk sudut depan, yang berbeza dalam rantai yang berbeza dari 60 hingga 85 darjah. Kecenderungan belakang bilah atas diukur sesuai dengan satah slip dari pautan dan bergantung pada pelbagai rantaian gergaji, dan mencapai 50-60 darjah. Bilah atas adalah bilah utama, dan sudut bilah atas adalah sudut paling penting. Sudut bilah atas tidak boleh diukur, nilai yang betul adalah mungkin dengan semua nilai yang dinyatakan di atas.

Anda boleh menukar rantai gergaji melihat sudut bergantung kepada aplikasi. Peraturan utama: semakin besar nilai sudut mengasah, semakin tinggi kelajuan pemotongan apabila memotong kayu lembut yang tidak beku. Apabila menggergaji kayu pepejal dan beku, mengurangkan sudut mengasah membantu mengurangkan getaran dan kelancaran saw. Tetapi ingat bahawa sudut mengasah tidak boleh melebihi 35 dan kurang daripada 25 darjah. Pengecualian dibuat oleh rantai yang direka untuk penggerudian membujur, sudut ini adalah 10 °.

Sudut bilah atas, sudut mengasah dan sudut depan berubah apabila mengasah. Kriteria semacam itu mempunyai pengaruh tegas terhadap keupayaan pemotongan rantai. Sebelum spade gigi pada setiap pautan terdapat limiter kedalaman. Perbezaan ketinggian di antara pinggir belakang gigi dan pinggir tolok kedalaman ditakrifkan sebagai jarak tolok kedalaman.

Daripada indeks ini, bergantung pada tahap memotong ke dalam kayu bilah atas (ketebalan cip) dan oleh itu produktiviti. Tetapkan jarak tolok kedalaman, bergantung pada jenis pelaksanaan dan langkah rantai. Ia sepatutnya berada dalam norma 0.5-0.8 milimeter, paling kerap - 0.6 milimeter.

Nilai tinggi menyebabkan kecenderungan yang meningkat dari gergaji gergaji untuk mengatasi, getaran rantai dan terlalu banyak cengkaman. Nilai rendah menyebabkan kejatuhan prestasi. Oleh kerana setiap rantaian mengasah melihat jarak stop mendalam berkurangan kerana ulas penurunan permukaan atas, stop mendalam juga memerlukan podpilivanie berkala - sepuluh mengasah.

Pengasah rantai gerudi yang betul perlu mengikuti beberapa cadangan. Sebelum mengasah rantai, sangat disyorkan untuk memberi perhatian kepada mereka. Ketajaman sudut pemotongan dan ketinggian pemotong mesti memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh pengilang. Di samping itu, adalah penting bahawa dimensi semua pautan pada rantaian yang sama adalah serupa. Jika tidak, prestasi boleh berkurang, dan tahap getaran dan beban pada motor mungkin meningkat. Oleh kerana beban yang tidak sekata, kebarangkalian pecah litar bertambah.

Sejak ulas gelung dalaman dalam keadaan yang berhampiran dengan bulatan, dan bahan litar adalah lembut cukup untuk mengasah rantai membuat fail bulat, yang mempunyai diameter kecil. Pengasah gergaji memerlukan kedudukan yang tepat dari fail berkenaan dengan gigi tajam.

Kelebihan atas fail harus menonjol di atas tepi atas gigi kira-kira 1/5 diameter fail. Segera sebelum mengasah gergaji gergaji berkuasa petrol, disarankan untuk mengetahui parameternya, disarankan untuk memilih diameter fail bergantung pada langkah rantai. Ia biasanya berkisar antara 4-5.5 milimeter.

Pada video rantaian gergaji rantaian melihat bahawa fail harus diletakkan di sudut kanan dalam satah menegak ke rantai dan 10 atau 30 darjah - dalam mendatar. Kesemua syarat ini dapat dipenuhi dengan bantuan hanya satu fail - agak sukar, oleh itu adalah mungkin untuk menggunakan alat yang berbeza untuk mengasah gergaji gergaji, yang membolehkan untuk menyediakan parameter penggilingan yang diperlukan. Mereka menetapkan yang lengkap dengan gergaji bertenaga petrol, atau mereka dibeli di mana-mana gedung bangunan secara bebas.

kit spread untuk mengasah gergaji Gasoline terdiri daripada fail pusingan, yang dipasang dalam pemegang khas, pemegang fail rata yang diperlukan untuk mengisar tolok kedalaman, memberikan corak operasi terakhir untuk mengasah rantaian saw, dan cangkuk khas untuk membersihkan habuk papan dari melihat.

Pemegang dengan bulat fail mempunyai garis yang membolehkannya diposisikan dengan betul berkenaan dengan rantai. Pemegang dipasang pada gigi tajam, masing-masing, dengan garis orientasi. Plat kemudian terletak pada tolok kedalaman dan tepi atas gigi, dan fail diletakkan di bawah canggih.

Penggunaan pemegang memastikan bahawa ia sesuai dengan ketinggian yang betul dari fail ke gigi. Terdapat pemegang yang berlainan untuk langkah rantai yang berbeza. Pemilihan pemegang yang kompeten sesuai dengan garis pusat yang betul bagi memastikan bahawa yang terakhir akan memproyeksikan 1/5 diameternya di atas bahagian belakang gigi. Gunakan hanya fail khas.

Sebelum mengisar rantai gerudi secara manual, tayar mesti dijaga. Fail harus dipilih mengikut jenis rantai, kriteria utama pilihan dalam kes ini adalah langkahnya. Fail pusingan mempunyai diameter 3 - 6 milimeter dan bertujuan untuk mengasah gigi pemotongan. Untuk fail rata, lebarnya bervariasi antara 4 dan 12 milimeter, ia digunakan untuk mengeluarkan gigi kawalan.

Beri perhatian kepada cadangan itu, yang dapat membantu mengasah rantaian enjin petrol dengan betul:

 • Mengasah harus dilakukan sedemikian rupa sehingga 1/5 dari fail untuk mengasah rantaian gergaji menonjol di atas canggih;
 • alat itu tidak boleh bergerak ke belakang dan sebagainya, tetapi satu cara;
 • setiap 2-3 gigi yang mengasahnya adalah perlu untuk melemahkan pemotong potong.

Mengasah dilakukan dengan cara ini:

 • pra-set brek rantai, ketat mengunci gerudi di antara lutut;
 • kemudian letakkan template sedemikian rupa sehingga "anak panah9raquo; menunjuk kepada "hidung9raquo; tayar. Jangan lupa untuk menandai dengan kapur gigi dari mana tajam bermula;
 • Pindahkan fail ke sebelah yang ditunjukkan oleh anak panah, gerakkan "dari diri sendiri" dan melakukan penajaman;
 • Menggunakan fail rata dan lapisan, gigi kawalan mesti dikeluarkan. Dalam kes ini, arah gerakan boleh menjadi apa-apa.

Harus diingat bahawa bekerja dengan set pengisaran gergaji memerlukan kemahiran tertentu, oleh sebab itu tidak diinginkan untuk mempertajam rantai yang mahal tanpa pengalaman.

Jangan cuba tekan terlalu banyak fail, lakukan gerakan yang diukur dan lancar. Berputar fail secara berkala untuk mengelakkan memakai unilateral. Begitu juga, mengasah semua gigi lain. Ia lebih mudah untuk mengasah gigi pertama satu arah, dan kemudian melakukan perkara yang sama dengan gigi arah yang lain, mengubah kedudukannya.

Apabila mengasah, buat jumlah pergerakan yang sama dengan fail untuk setiap gigi pada tekanan yang sama. Oleh itu, panjang gigi yang sama diperolehi. Panjang semua gigi pemotongan mestilah sama. Panjang gigi yang berbeza menyebabkan pergerakan rantai yang tidak seimbang dan pembentukan keretakan di dalamnya. Dalam kes panjang gigi yang tidak sama rata, semua gigi pemotongan mesti disalurkan kepada panjang gigi terpendek.

Untuk mengasah fail, tidak mungkin setiap rantai. Jika kuasa itu melihat dengan teliti dibajak batu atau tanah berpasir, atau ia tidak diasah terlalu lama, yang kelebihan itu benar-benar hilang bentuk mereka, diasah dengan fail yang memerlukan terlalu banyak masa dan usaha. Adalah munasabah untuk menggunakan mesin pengisar chainsaw dalam kes sedemikian. Mesin sedemikian terbahagi kepada mesin elektrik yang dilengkapi dengan roda pengisaran, dan alat tangan.

Bahagian kerja alat-alat itu untuk mengasah gergaji rantai struktur menyerupai saw bow berbentuk di mana bilah saw dimasukkan menggantikan fail pusingan panjang. Mesin mengasah dan meluruskan rantai, menyesuaikan panjang tepi atas semua gigi dengan satu gigi kecil, dengan menganggap gigi kawalan untuk satu dimensi. Mekanisme persediaan yang kompleks akan membantu anda menetapkan semua parameter yang diperlukan.

Mengasah perlu dilakukan dalam 2-3 gerakan, kemudian selepas gigi seterusnya dan meninggalkan semua tetapan yang dibuat untuk gigi kawalan. Ini memastikan bahawa parameter prosedur pengisaran yang sama adalah sama untuk semua gigi. Apabila anda mengisar limiter, tukar fail bulat ke rata.

Alat elektrik untuk mengasah rantaian gergaji mudah dan mudah digunakan. Ia dilengkapi dengan sistem penalaan yang membantu memasang rantai pada sudut yang diperlukan dan dengan tepat membawa kepada tepi tajam cakera. Terdapat mesin yang melakukan penjepit automatik naib apabila cakera diturunkan ke rantai.

Mesin itu, sebenarnya, melakukan peranan yang sama seperti lingkaran untuk mengasah rantaian gergaji dan berkaliber, tetapi dengan ketepatan yang lebih tinggi. Mengasah dilakukan seperti berikut:

 • Seketika melonggarkan skru untuk permulaan, yang melaraskan penjepit rantaian.
 • Pasang rantai di alur panduan sedemikian rupa supaya pautan kelihatan ke arah batu pengisar.
 • Kemudian tetapkan sudut mengasah yang dikehendaki. Nilai standard ialah sudut akut 300, tetapi pilihan lain mungkin, bergantung kepada skop litar. Pilih kekutuban bergantung pada pengasah pemotong - kiri atau tangan kanan.
 • Menjalankan pengasah. Terdapat dua pilihan. Yang pertama adalah mengasah urutan, memproses incisors satu demi satu, tetapi setiap kali dalam kes ini anda perlu mengubah polariti. Yang satu lagi adalah untuk mengasah setiap pemotong kedua: pertama tangan kiri, dan kemudian gigi kacangan kanan, atau yang anda suka. Dengan mengurangkan bilangan operasi, kerana tidak perlu menukar polariti setiap kali, kelajuan kerja meningkat.

Dalam proses kerja, penting untuk mengikuti peraturan tertentu. Pertama, tahap mengasah yang optimum ditentukan oleh panjang gigi yang paling membosankan, yang berfungsi sebagai panduan. Kedua, mengasah tidak diinginkan untuk melakukan terlalu mendalam, kerana ini menyebabkan penurunan kekuatan link tersebut. Setelah melakukan kerja, disarankan untuk meniup rantai dengan udara termampat dan biarkan dalam minyak murni untuk masa tertentu.

Sekarang anda tahu apa prosedurnya seperti mengasah rantaian gergaji dengan tangan anda sendiri, dan apakah harga rantaian gergaji tajam. Kerja ini tidak mudah, ia mempunyai keunikan dan nuansa tersendiri, ia memerlukan kemahiran asas yang minimum, tetapi ia benar-benar diselesaikan di rumah. Ia tetap hanya untuk memilih salah satu daripada pilihan untuk perkembangan peristiwa - penggunaan fail atau mesin tangan.

Saya tidak boleh memulakan gergaji

Saya tidak boleh memulakan gergaji

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

3 + 7 =