Penggantian meterai di dalam peti sejuk

Compactor for refrigerator: penggantian atau pembaikan?

Tidak semestinya kehidupan bahagian tertentu dari peti sejuk sepadan dengan yang dituntut. Sering memakai unsur-unsur seperti sealant. Penggantinya tidak memerlukan banyak masa dan wang, jika anda membaiki diri sendiri. Bagaimana untuk menukar band getah di dalam peti sejuk, kami akan membincangkannya dalam artikel ini.

Kenapa saya memerlukan meterai getah untuk peti sejuk? Sealant adalah sebuah jalur elastik di mana pintu peti sejuk ditekan ketat terhadap ruang penyejuk, supaya udara tidak menembusi dalam. Jika udara masuk, peti sejuk mula berfungsi untuk dipakai. Kerosakan pada meterai boleh ditentukan oleh hakikat bahawa di dalam peti sejuk mula memikirkan ais, yang biasanya terkumpul di dinding belakang, dan juga jika pintu peti sejuk tidak ditutup dengan ketat. Jurang ini dapat dilihat walaupun dengan mata kasar.

Pakai meterai lama: apa yang perlu dilakukan?

Pembersihan di dalam peti sejuk ditentukan dengan menggunakan kertas konvensional. Untuk melakukan ini, ia mesti dimasukkan ke dalam slot dan bergerak. Sekiranya lembaran bergerak dengan bebas, maka perlu menggantikan jalur getah, jika tidak semuanya berfungsi dengan betul.

Dalam sesetengah kes, anda boleh dengan cepat memulihkan meterai untuk peti sejuk dengan tangan anda sendiri. Sudah tentu, jika meterai itu koyak atau busuk, anda perlu mengubahnya. Jika getah kedap sedikit cacat untuk membaikinya dengan tangan anda sendiri, anda boleh menggunakan kaedah ini: memanaskan ubah bentuk dengan menggunakan pengering rambut, ubah bentuk dengan jari anda dan ketatkan pintu dengan ketat, memegangnya untuk beberapa lama. Kerosakan kecil terhadap manipulasi tersebut diperbetulkan. Dengan ubah bentuk yang besar, elastik harus diturunkan ke dalam air panas, dan kemudian dimasukkan ke dalam tempatnya.

Tetapi kadang-kadang mudah untuk menyesuaikan pintu peti sejuk, dengan sambungannya yang longgar. Dalam borang ini, tiada apa-apa perubahan yang perlu, hanya untuk menyesuaikan diri. Apabila terdapat keretakan dalam reka bentuk, ia patut memeriksa bagaimana ia terbentuk.

Bagaimana untuk memilih getah gantian untuk penggantian

Gusi kedap untuk peti sejuk boleh menjadi pelbagai jenis dan boleh diperbaiki dengan banyak cara. Produk adalah satu dan dua belon. Mereka hanya boleh dipasang di rehat, atau dipasang dengan gam ke permukaan, atau dipasang dengan skru menegak sendiri.

Juga anda perlu memberi perhatian kepada bahagian yang akan terpaku, ia harus sesuai dengan ketat. Dalam sesetengah model peti sejuk terdapat ceruk khas untuk memasukkan dalam alur anjal. Ini sangat mempermudahkan proses keseluruhan, maka tidak ada keperluan untuk lem itu, anda hanya perlu menyelitkannya di alur, dan struktur yang mudah alih lebih mudah dibasuh.

Sekiranya anda menyusun struktur pada skru, kaedah ini boleh merosakkan pintu atau meterai itu sendiri. Ia boleh terpaku, tetapi ia akan menjadi sukar untuk merobohkannya selepas itu. Oleh itu, lebih baik memilih jalur getah yang sesuai untuk model peti sejuk.

Penggantian pemadat untuk peti sejuk

Sekiranya pembaikan tidak membawa hasil yang diingini, ia perlu membeli getah kedap baru untuk peti sejuk. Proses penggantian berlaku dalam beberapa cara. Pada dasarnya ia bergantung pada bagaimana meterai itu dipasang pada mulanya. Mari kita pertimbangkan beberapa cara penggantian getah kedap:

 1. Pertama, keluarkan pintu peti sejuk dan letakkan di permukaan. Potong segel lama di tempat dok dengan pintu dan luncurkannya. Potong getah kedap baru, supaya tepinya tidak melampaui pintu. Meterai baru boleh diletakkan pada pita bermuka dua.
 2. Untuk mengeluarkan anjing laut lama, anda perlu mengambil spatula dan, mengangkat meterai, perlahan-lahan mengeluarkannya dari alur. Jadi keluarkan semua barangan lama. Getah kedap baru dipasang di alur, untuk ini anda boleh menggunakan pemutar skru. Juga, untuk memastikan meterai lebih selamat ia boleh terpaku pada superglue.
 3. Jika getah kedap telah diletakkan di atas buih pelekap, maka anda boleh menggunakan pahat atau pisau untuk membongkarnya. Pertama keluarkan pintu peti sejuk dan selesaikannya di permukaan rata. Meterai meterai itu dan keluarkannya. Kami membersihkan pintu pembasuhan dengan berhati-hati. Untuk menetapkan getah kedap baru, lubang digerudi di sekeliling perimeter pintu untuk skru mengetuk diri. Potongkan getah saiz yang diperlukan dan letakkan pada skru. Tutup pengikat dengan bebas, tanpa ketegangan. Pintu ditetapkan dan dengan bantuan awning, menyesuaikannya agar ia bersesuaian dan bersebelahan dengan peti sejuk.

Jadi, membaiki atau menggantikan beberapa bahagian unit mampu menyimpannya. Tidak perlu segera membuang peti sejuk, anda boleh membaiki hanya satu bahagian di dalamnya, dan ia akan berfungsi dalam mod yang sama.

5 fikiran mengenai "Compactor for a refrigerator: replacement or repair?"

Ia perlu mengubah meterai pintu, Biryusa. Saya akan membelinya sendiri. Ia mungkin dengan bantuan anda. Sosnovoborsk, untuk menguruskan hari?

Kami tidak berurusan dengan pembaikan. Kami hanya membantu dengan sokongan maklumat)

Zdr telah digantikan oleh sebuah band getah di dalam peti sejuk Pintu tidak ditutup, menasihatkan bagaimana saya harus memegang pintu peti sejuk untuk sementara waktu atau adakah ia tidak berubah

Kemungkinan besar, jalur elastik tidak sesuai, atau tidak dipasang secara kualitatif. Memegang pintu tidak akan membantu.

Bagaimana untuk mengukur meterai yang betul? Di dalam peti sejuk, Vestal, apa jenis meterai yang dilampirkan?

Compactor for refrigerator: 2 sebab penggantian

Pemburu anjing laut bertanggungjawab terhadap ketidakmekuatan ruang peti sejuk. Pada zaman kita, perkakas rumah seperti peti sejuk adalah praktikal untuk semua orang. Dan setiap hari kita masing-masing membukanya beberapa kali, untuk mendapatkan makanan dari situ. Dan untuk hakikat bahawa pintu peti sejuk sentiasa membuka jalur getah dengan cukup cepat untuk menjadi tidak boleh digunakan dan memerlukan pembaikan atau penggantian. Sering kali, ternyata peti sejuk yang bekerja selama bertahun-tahun tanpa gangguan dan tidak membiarkan pemiliknya membawanya tidak mula gagal. Penyebab pecahnya adalah memakai getah kedap untuk peti sejuk. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini?

Menggantikan meterai di dalam peti sejuk: bagaimana untuk memahami bahawa sudah tiba masanya untuk berubah

Setiap dapur perlu mempunyai peti sejuk pada masa kita. Seperti peralatan rumah lain, peti sejuk memerlukan sejenis penjagaan dan menjalani pembaikan. Pecah yang boleh dihapuskan dengan sendirinya adalah kekurangan meterai pintu, yang menyebabkan suhu tidak mencukupi untuk menyimpan makanan.

Peti sejuk perlu diganti hanya dalam 2 kes:

 • Penampilan ais di dinding belakang di dalam peti sejuk;
 • Penutup pintu tidak mencukupi.

Meterai yang dipakai di dalam peti sejuk boleh menyebabkan perubahan suhu

Adalah penting untuk mengetahui bahawa kerosakan sedikit pada meterai pintu membawa kepada penyejukan yang tidak mencukupi. Dari awal ini tidak akan menjejaskan simpanan makanan, tetapi masuk ke tengah-tengah peti sejuk udara hangat tidak membenarkan pemampat berehat untuk masa yang diperlukan, dan memendekkan hayat perkhidmatan peralatan. Terdapat cara biasa untuk memeriksa meterai pintu peti sejuk. Untuk melakukan ini, perlu mencubit sekeping kertas di antara pintu dan bahagian utama, jika meterai tidak dipakai, lembaran tidak akan digantung ke bawah.

Bagaimana untuk memulihkan kedap getah di dalam peti sejuk

Jika jalur getah di pintu peti sejuk agak cacat, maka ia boleh dipulihkan. Peti sejuk perlu berada dalam kedudukan mendatar, berdiri tegak dan tidak condong. Untuk bermula, sealant mesti dibersihkan dengan ammonia dari kotoran, habuk dan lain-lain.

Ammonia mengeluarkan minyak, kotoran dan membuat plastik getah getah.

Sekarang kita perlu mencari tempat ubah bentuk sealant yang kita ambil kertas kosong dan tekan pintu peti sejuk, di mana kunci itu akan bergerak, tempat ini rosak. Sekiranya ubah bentuk itu tidak melebihi dua milimeter, ia mungkin meletakkan bahan di bawah meterai itu sendiri, yang akan sesuai saiznya.

Pulihkan jalur getah di pintu peti sejuk boleh menjadi panas

Pemulihan getah kedap dengan kaedah panas:

 • Habakan gelang getah dengan pengering rambut hingga tujuh puluh darjah, dan selepas itu perlu memberikan sealant bentuk yang diinginkan dan tampalkannya di pintu peti sejuk anda;
 • Anda juga boleh menggunakan air panas, tetapi dalam kaedah sedemikian adalah perlu untuk mengedarkan sealant dengan air mendidih sebelum memanaskan gusi, kemudian berikan bentuk yang diinginkan;
 • Satu lagi cara yang lebih rumit ialah menggunakan besi dengan wap.

Periksa juga sesak dengan lampu suluh. Lampu suluh perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk, kemudian pada perimeter pintu untuk mencari kehadiran lumen.

Daripada meletakkan tali elastik di dalam peti sejuk

Untuk memulakan penggantian getah kedap di pintu peti sejuk, adalah perlu untuk merawat satah pintu dengan pelarut yang tidak berkesan. Pelarut terbaik untuk tujuan ini adalah pelarut alkohol untuk cat akrilik.

Untuk mengeluarkan gam yang tinggal selepas mengeluarkan getah kedap, anda memerlukan aseton, tetapi hanya untuk mengeluarkan gam, dan untuk pembersihan akhir ia mempunyai kesan yang sangat kuat.

Walaupun bagi penggantian getah kedap, adalah mutlak diperlukan untuk menggunakan kaedah pemasangan yang sama yang digunakan untuk memperbaiki bahan lama.

Meter getah boleh diperbaiki dengan gam atau skru

Memasang meterai getah untuk peti sejuk boleh seperti berikut:

 1. Pengikat skru. Untuk kaedah ini adalah perlu untuk mencuba getah kedap di pintu peti sejuk dan jika ia sesuai dengan pantas dan tidak menyebabkan anda ragu-ragu bahawa ia akan memelihara ketegangan peti sejuk anda, hanya mengetatkan elemen pengikat.
 2. Betulkan gluing dengan gam. Selepas mencuba sealant baru di pintu peti sejuk, adalah perlu memohon lapisan gam nipis di sekitar perimeter pintu dan pasangkan jalur elastik yang disediakan.

Lem harus dipilih pada asas silikon dan sangat berkualiti tinggi, jika anda membeli pelekat yang tidak berkualiti atau palsu palsu, anda akan segera menggantikan meterai tersebut. Penggunaan dan penggunaan peti sejuk hanya dibenarkan selepas gam telah dikeringkan sepenuhnya.

Bagaimana untuk menukar meterai pada peti sejuk Stinol dan Indesit sendiri

Untuk menggantikan jalur getah pada peti sejuk: Indesite atau Stinol anda memerlukan pemutar skru rata, kerana pada model peti sejuk seperti meterai getah diikat dengan skru.

Tempat duduk sealant agak mendalam, apabila peti sejuk dibuat, meterai pintu diperbaiki sehingga dipasang pada unit. Oleh itu, tanpa membongkar pintu ketat yang sama dengan perkakasan pembetulan kilang, anda tidak dapat mencapai, disarankan untuk menggunakan skru mengetuk diri dengan mesin basuh akhbar.

Pengancing sealant getah pada peti sejuk Stinol dan Indesit menjalankan skru

Cadangan bagaimana untuk mengalih keluar sealant dengan betul dan tolak yang baru dalam peti sejuk Indesit dan Stinol:

 • Tanggalkan peti sejuk dari rangkaian, jika saiz pintu peti sejuk besar, maka disyorkan untuk mengeluarkannya dari engsel dan letaknya secara mendatar, dan jika pintu tidak besar, penggantian boleh dilakukan dalam kedudukan tegak;
 • Tarik keluar tepi getah, masukkan pemutar skru rata ke dalam jurang di antara meterai dan pintu dan pemutar skru, merobek busa pemasangan yang menjejaskan meterai;
 • Keluarkan elastik dari alur di sepanjang perimeter pintu, cuba untuk tidak merobeknya;
 • Sealant, yang bertujuan untuk membaiki peti sejuk jenama Indesite dan Stinol, hampir mustahil untuk dicari, jadi mereka menggunakan gasket yang sama;
 • Ia mungkin perlu membersihkan alur;
 • Membeli pemburu anjing laut di sepanjang perimeter pintu peti sejuk, kita mula membaiki dari sudut: masukkan pemutar skru rata antara plastik dan logam pintu dan masuk ke tempat slot getah ini;
 • Kami meletakkan meterai di pintu peti sejuk;
 • Ujian pengedap getah sedikit diregangkan dan dengan jarak sepuluh atau lima belas sentimeter kita memutar skru ke dalam plastik;
 • Kemudian memanaskan semua pengering rambut bangunan hingga kira-kira tiga ratus darjah;
 • Jika jalur anjal dipasang dengan betul, pintu peti sejuk akan dibuka dengan sedikit usaha.

Membaiki peti sejuk Ariston atau Atlant, jika anda meletup atau memecahkan getah, anda boleh dengan cara yang sama. Ia semua bergantung pada tahap pecah band getah, jika ia sedikit koyak, maka meterai itu boleh dilembutkan, dimeteraikan, gasket dapat diletakkan. Kemudian semuanya mesti dilincirkan dan diletakkan di tempatnya. Sekiranya anda tidak dapat membaiki atau memampatkan, maka tayar perlu diganti. Bagaimana untuk memasang semuanya dengan betul, telah diterangkan di atas, seperti yang anda dapat lihat aliran kerja dalam video khas.

Dalam kes yang teruk, getah untuk pengedap boleh dipasang dari bahagian-bahagian. Kaedah pengikat adalah sama, tetapi untuk penyegel semua sendi antara potongan-potongan ini dioles dengan gam dan disisipkan dengan plester pelekat. Dengan cara ini, model usang peti sejuk paling sering terdedah.

Penggantian meterai di peti sejuk Stinol (video)

Setiap kerosakan, tentu saja, akan lebih mudah untuk mencegah daripada menetapkan kemudian. Selalunya, anjing laut itu tidak boleh digunakan kerana hakikat bahawa pintu tidak dibuka untuk pemegang yang direka khas. Dengan pembukaan ini, anda berpaut kepada anjing laut getah dengan jari anda, daripada yang paling menyulitkan, ia menjadi kotor dan beralih. Sekiranya semua keperluan dipenuhi, meterai pintu akan bertahan lama tanpa sebarang ubah bentuk dan keperluan penggantian.

Compactor for refrigerator: penggantian atau pembaikan?

Sering kali ia berlaku bahawa peti sejuk, yang melayani tuannya selama beberapa tahun, dengan setia dan jujur, tiba-tiba mula bertindak. Punca kerosakan adalah meterai untuk peti sejuk. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini - untuk menghidupkan semula yang lama, mengubahnya atau pergi ke kedai untuk unit baru?

Bagaimana untuk memahami bahawa meterai tersebut telah terlepas?

Tiada dapur hari ini tidak boleh dilakukan tanpa peti sejuk. Seperti peralatan rumah tangga lain, ia memerlukan penjagaan yang betul, dan kadang-kadang diperbaiki. Kerosakan yang boleh dihapuskan oleh diri anda adalah meterai yang dipakai di pintu peti sejuk. Ini boleh menyebabkan perubahan dalam rejim suhu.

Meterai hendaklah ditukar dalam kes berikut:

 • ais muncul di dinding (belakang) peti sejuk;
 • pintu ditutup longgar.

Perlu diketahui bahawa kecacatan meterai yang paling tidak penting membawa kepada hakikat bahawa peti sejuk mula berfungsi dengan buruk. Pada mulanya, ini tidak menjejaskan kualiti storan produk, tetapi udara panas yang memasuki bilik menyebabkan pemampat menjadi lebih kerap. Sering kali ini membawa kepada pengurangan dalam kehidupan unit.

Terdapat cara yang sangat mudah untuk memeriksa bagaimana meterai itu boleh dipercayai untuk peti sejuk. Untuk melakukan ini, anda memerlukan sekeping kertas. Letakkannya di jurang antara kamera dan pintu dan tutupnya. Dalam kes ini, kertas mesti dikawal rapat dan tidak bergerak dari sisi ke tepi.

Getah cacat kecil di pintu peti sejuk boleh dibaiki. Ini memerlukan pengering rambut. Dengan bantuannya, perlu mengunyah pad getah dengan baik dan perlahan-lahan meregangkannya di kawasan masalah.

Ada cara lain. Ia terdiri daripada merendam sealant dalam air. Untuk melakukan ini, ia mesti dikeluarkan dan diletakkan di dalam air panas. Apabila ia melembutkan dan menjadi lebih kenyal, anda boleh menetapkannya di tempatnya.

Penggantian meterai di dalam peti sejuk

Jika pemulihan tidak membawa hasil yang diinginkan, maka anda perlu membeli meterai baru untuk peti sejuk. Anda boleh mengubahnya dengan beberapa cara. Dalam banyak aspek, ia bergantung pada bagaimana ia dipasang pada mulanya. Mari kita pertimbangkan dua cara.

Mengasah getah lama dengan pisau tajam. Meterai baru perlu dipotong di tepi dalaman supaya ia tidak melepasi pintu. Ia boleh dilekatkan dengan pita scotch bermuka dua.

Puk lapisan dan tarik meterai. Getah baru dipasang di alur dengan pemutar skru (titik tepi keras ke dalam). Untuk memastikan meterai untuk peti sejuk lebih baik, anda boleh menggunakan beberapa titik superglue untuk kebolehpercayaan.

Sekiranya bola sealant terdahulu dipasang pada buih, gunakannya dengan pisau tajam. Dan untuk menggantikannya dengan yang baru, anda akan memerlukan skru mengetuk sendiri. Pintu peti sejuk hendaklah dikeluarkan dan diletakkan pada permukaan yang stabil dan paras. Di tempat memasang getah ke pintu, berhati-hati memotong dan merobeknya. Benar-benar membersihkan pintu buih. Di perimeter pintu, lubang gerudi untuk skru mengetuk diri. Potong anjing laut ke saiz yang betul dan pasangkannya ke pintu dengan skru. Getah harus diikat dengan bebas, tanpa ketegangan. Kini pintu boleh dikembalikan ke tempatnya. Menggunakan kanopi, laraskan keseragaman dan sesak sesuai.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

40 − = 34