Pagar diperbuat daripada bata dan papan beralun

Pagar diperbuat daripada bata dan papan beralun

Pagar bata dan papan beralun, apa yang diperlukan untuk ini dan bagaimana untuk membuat pagar dengan betul

Baru-baru ini, pagar yang diperbuat daripada papan beralun kelihatan hanya pilihan bajet untuk penduduk musim panas. Namun, masa, seperti teknologi, telah berubah. Sekarang, pagar papan bergelombang, digabungkan dengan bahan-bahan lain: bata, kayu, batu - walaupun tidak selalu murah, tetapi pilihan pagar fungsian yang menarik dan berfungsi untuk setiap selera, sama ada rumah negara elit atau pondok kecil.

Bagaimana untuk membuat pagar papan beralun, dan apa yang begitu baik, kami akan cuba memberitahu anda mengenai contoh bangunan pagar bata dan papan beralun.

Lembaran yang berprofil: kebaikan dan keburukan

Lembaran berprofil, berprofil atau galvanized lembaran, disalut dengan lapisan salutan polimer - satu, menuntut, bahan binaan moden, yang digunakan secara meluas dalam kerja-kerja bumbung, bagi pembinaan pelbagai jenis pagar, dinding, struktur sementara atau bangunan ladang (garaj, bangsal).

Terdapat bumbung dan papan beralun dinding. Jenis-jenis papan bergelombang ini berbeza dengan kekuatan dan ketegarannya.

Untuk pembinaan pagar dan dinding menggunakan lembaran berprofil dinding.

Kelebihan pelapisan berprofil adalah:

 • Sturdy (diperbuat daripada kepingan keluli, ketebalannya berbeza, bergantung kepada tujuan lembaran profil: dinding atau bumbung),
 • Keras (disebabkan oleh pengeras yang diperoleh semasa proses penyiasatan),
 • tahan terhadap pengaruh alam sekitar: kelembapan dan tahan fros - semua terima kasih kepada galvanizing dan salutan dengan komposisi polimer, warna tidak membakar di matahari - sekali lagi, terima kasih kepada komposisi polimer khas,
 • murah - ini difasilitasi, secara langsung, dengan adanya bahan dari mana ia dibuat, dan permintaan untuk papan beralun itu sendiri,
 • berbeza dengan warna dan bahan corak, mampu menghasilkan hampir apa-apa kesan: kerja keras atau kayu.

 • mudah dioperasikan (kedua-duanya dalam bentuk produk siap, dan apabila memasang) bahan.

Oleh kontra adalah hanya itu, walaupun kekuatannya, ketegaran dan penentangan terhadap kesan hujan, papan beralun itu cukup nipis, dengan mudah mengalami trauma, ketika memotong, bahan pelapis polimer pelindung.

Walau bagaimanapun, kelemahan ini adalah relatif, kerana, memilih alat yang betul untuk memotong dan memotong kunci berprofil (gergaji besi atau jigsaw), sistematik dandanan, melaras, dan membaik pulih kawasan yang rosak lapisan polimer pada lantai, bahan yang akan berlangsung, tanpa sebarang masalah, bertahun-tahun lamanya .

Pagar dari papan bergelombang: kelebihan

Pagar dari papan bergelombang Adalah jenis khas pagar, menggabungkan kemampuan, pemasangan mudah dan pantas, dan kebolehpercayaan 100%.

Kelebihan pagar dari profail adalah bahawa, pertama sekali, pagar padu, serta pagar yang:

- dibina dengan cepat, terima kasih kepada kesederhanaan pembinaan dan agak berpatutan untuk pembinaan sendiri,

- adalah mungkin untuk mendirikan di tapak dengan sebarang bantuan, tanpa melakukan penggalian sukar,

- menyediakan keselamatan yang diperlukan, privasi kawasan persendirian, serta penebat bunyi dan debu dari jalan raya: berkat kemungkinan untuk membina pagar hampir mana-mana ketinggian (sehingga 7 meter tinggi) (meletakkan kepingan beralun, kedua-dua menegak dan melintang)

- boleh menggabungkan beberapa bahan: kayu, penempaan, bata dan batu. Pagar ini bukan sahaja berfungsi, tetapi kelihatan sangat asli dan cantik.

Terdapat pagar papan beralun dan pagar gabungan papan beralun.

Jenis pagar gabungan dari papan bergelombang:

- pagar dengan kutub beralun atau tiang, dihiasi dengan batu,

- pagar dengan memalsukan

- pagar dengan bata / batu dan tempa.

Pagar bata dengan foto papan beralun

Pilihan untuk menghias pagar bata menggunakan pelapisan berprofil sangat berbeza. Dengan kehadiran pemikiran dan imaginasi kreatif, pilihan untuk merekabentuk pagar batu seperti itu hanya beragam dan tidak terbatas.

Pagar diperbuat daripada bata dan papan beralun

Bagaimana untuk membina pagar batu bata menggunakan pelapisan profil sendiri? Kami akan cuba untuk menerangkan prinsip asas mendirikan pagar tersebut.

Lembaran berprofil - bahannya ringan, jadi untuk pembinaan pagar papan beralun dan bata akan ada asas kolumnar yang cukup. Hanya jawatan dan batu bata. Tetapi, jika anda ingin membuat lebih banyak pagar modal dengan socle, maka tidak ada yayasan pita tidak cukup.

Secara skematik ia akan kelihatan seperti ini:

Sekarang kita perlu menentukan bilangan lembaran profil untuk pagar ini: untuk ini, dari panjang pagar, anda perlu tolak lebar tiang bata yang didarabkan dengan jumlah keseluruhannya.

Untuk pembinaan lajur, anda perlu membeli paip, bata, mortar untuk batu. Dan bagi pengancing kepingan yang berprofil anda akan memerlukan beban galas bebola daripada paip berprofil yang lebih kecil daripada untuk pembinaan tiang, contohnya, 40x20 mm, serta mesin pencuci akhbar tekan tergalvani dan skru mengetuk diri.

- kita ditentukan dengan jenis asas dan mendirikannya,

- kami menubuhkan tiang dan, mungkin, satu socle,

- kami melangkah bersebelahan: kami melengkapkan bantalan galas dan lembaran berprofil.

- kami menetapkan topi pada pagar bata, lebih tepatnya, pada tiang bata, untuk melindungi dari kemungkinan kesan merosakkan cuaca dan, pada masa yang sama, menghiasi, untuk memberikan pandangan yang telah selesai kepada pagar siap yang diperbuat daripada bata dan papan beralun.

Pagar bata dengan kepingan berprofil

Pagar bata kelihatan mewah dan dihormati, ia pasti akan melindungi wilayah kawasan homestead atau pinggir bandar daripada penembusan oleh orang yang tidak dikenali. Pagar seperti hari ini tergolong dalam segmen elit dan dengan serta-merta menunjuk kepada status sosial yang tinggi pemilik wilayah berpagar.

Tetapi kos yang sangat ketara, yang memerlukan pembinaan pagar batu bata, tidak selalu dibenarkan. Pagar seperti itu kelihatan besar dan agak membosankan dan suram. Mereka tidak selalunya masuk ke dalam ensemble seni bina sebuah negara atau negara yang agak kecil. Lebih menarik lagi melihat gabungan pagar dengan tiang-tiang bata dan bahagian-bahagian papan bergelombang. Pilihan ini bukan sahaja lebih murah daripada pagar batu bata, tetapi ia juga kelihatan lebih ringan dan lebih elegan.

Dalam pagar gabungan, tiang bata mempunyai tujuan dwi. Sebagai tambahan kepada daya tarikan luar, mereka meningkatkan reka bentuk pagar dengan ketara. Pagar dengan tiang bata lebih tahan lama dan boleh dipercayai daripada pagar cahaya yang diperbuat daripada lembaran berprofil logam dengan sokongan yang diperbuat daripada paip logam.

Brick pagar dengan lantai kelihatan pelengkap dan bangunan menghias pemandangan kaki langit tengah lapangan elegan dan rapi, terutama dalam kes-kes di mana fasad negara atau rumah negara yang diperbuat daripada batu bata yang sama.

Tetapi ini tidak bermakna prasyarat. Batu bata itu digabungkan dengan hampir semua bahan moden yang digunakan untuk menyelesaikan facades. Pagar diperbuat daripada papan bergelombang dengan tiang bata boleh menjadi banyak pilihan jenis batu bata yang dihadapi moden.

Berhasil memenuhi fungsi estetika, tiang bata adalah rusuk ketegaran pagar, memastikan kestabilannya di bawah pengaruh sebarang daya miring.

Perincian hiasan penting pagar seperti itu adalah lembaran profil, dari mana bahagian pagar dibuat. Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa lembaran berprofil moden boleh hampir sama warna dan naungan, ia juga mungkin menggunakan pelapisan profil untuk bata yang dibuat menggunakan teknologi percetakan foto optik moden.

Terima kasih kepada kelebihan yang disenaraikan di atas, pagar bata dan pagar berprofil adalah salah satu pilihan paling umum yang digunakan untuk melindungi kawasan pinggir bandar dan pinggir bandar. Dan ini walaupun fakta bahawa bahan-bahan yang digunakan, contohnya, menghadapi bata, agak mahal, dan proses pendirian tiang bata agak panjang dan memerlukan kelayakan yang tinggi.

Walau bagaimanapun, hasil yang diperolehi akan mewajarkan segala usaha dan sumber yang dibelanjakan. Tiang bata yang tepat menghias apa-apa reka bentuk, menonjolkan rasa pemilik tapak, dan untuk kekuatan dan ketahanan gabungan pagar mudah berhujah dengan pagar bata.

Susunan tiang bata pagar gabungan

Ketinggian tiang bata yang terbuat dari bata dan papan beralun boleh sangat berbeza. Pilihnya bergantung pada ketinggian yang dirancang bagi seksyen pagar, manakala tiang harus 100-150 mm di atas bahagian atas lembaran profil.

Ciri yang sangat penting bagi pos pagar ialah bahagiannya. Selalunya tiang dalam seksyen dibuat dengan saiz yang sama dengan 380x380mm, iaitu satu batu bata. Bahagian silang ini memastikan kekuatan yang mencukupi dan kestabilan lajur pada penggunaan bahan terendah.

Di dalam tiang tiang, lebih baik meletakkan tetulang keluli. Ini akan meningkatkan kestabilan jawatan untuk membengkokkan beban. Dengan bar pengukuhan, ia adalah wajar, melalui kimpalan elektrik, untuk juga menghubungkan bahagian tertanam, yang mana panduan sisi untuk memasang lembaran berprofil di bahagian pagar akan dilampirkan.

Kerja batu tiang di mana pintu dan gawang akan dipasang diperkukuhkan dengan paip keluli atau profil. Ini adalah perlu supaya mereka dapat bertahan dengan berat yang cukup besar dari pintu logam dan sayap pintu.

Di atas tiang pagar bata ditutup dengan logam khas atau tudung konkrit yang melindungi kerja keras dari pemusnahan yang mungkin apabila kelembapan masuk ke dalam.

Di samping itu, elemen-elemen ini menjadikan pembinaan tiang lebih lengkap.

Adalah sangat penting untuk memilih tiang pagar kanan, iaitu jarak di antara mereka. Jika anda membuatnya terlalu kecil, kos pagar akan meningkat dengan ketara dan penampilannya akan bertambah buruk, jarak yang terlalu besar akan meningkatkan beban yang bertindak pada tiang pagar. Biasanya padang pagar dipilih dalam jarak antara 2.5 hingga 3.5 m.

Seperti yang telah disebutkan, dalam batu tiang pagar dipasang logam gadai janji. Dengan ketinggian pagar sekitar 2 meter, ia terletak pada ketinggian 300 dan 1600 mm dari topi pagar. Selepas kerja bata telah mencapai kekuatan yang diperlukan, pagar mendatar keluli sudut atau profil telah dipasang pada bata menggunakan kimpalan elektrik.

Kepada pas dengan bantuan skru mengetuk sendiri untuk papan bergelombang, lembaran profil yang konvensional atau lembaran berprofil khas untuk menetapkan "Volna9raquo; atau "Peak9raquo;.

Jenis asas bagi pagar kepingan berprofil. Bagaimana untuk membuat asas kolumnar, reben dan asas kolum untuk pagar dari proflista dalam angka dan gambar rajah.

 • Memasang teknologi pemasangan dari papan bergelombang

  Adakah anda ingin mengetahui cara memasang pagar dengan betul dari lembaran profil? Kemudian artikel ini adalah untuk anda. Di dalamnya anda akan mendapati maklumat lengkap mengenai penetapan papan beralun kepada pagar, pembinaan asas dan kerumitan lain.

 • Apakah jenis papan beralur untuk dipilih untuk pagar?

  Sekiranya anda tidak tahu mana jenis papan bergelombang yang paling sesuai untuk pagar anda - maka artikel ini adalah untuk anda. Kelebihan dan kekurangan ini atau jenis profail, tip untuk memilih dari segi harga, kebolehpercayaan dan reka bentuk.

 • Situs oprofnastile.ru - maklumat yang terkini dan berguna tentang lantai profesional, pemasangan dan penggunaannya, nasihat profesional dan arahan langkah demi langkah untuk anda.

  Semua bahan teks yang diposkan di laman web ini BANYAK dilindungi menurut undang-undang semasa, di mana terdapat semua dokumen yang diperlukan, termasuk perjanjian.

  Walau bagaimanapun, jika anda ingin berkongsi apa-apa bahan dengan pembaca anda, anda boleh mencetak semulanya. Dengan berbuat demikian, anda mesti menyediakan artikel yang tidak dilindungi daripada pengindeksan oleh hiperpautan ke halaman laman web ini dari tempat bahan disalin. Pada satu sumber, anda boleh meletakkan tidak lebih daripada 5 artikel yang disalin dari laman web ini.

  Pagar dari papan bergelombang dan bata dengan tangan sendiri - penerangan terperinci mengenai semua kerja pemasangan

  Pagar dari lembaran profil dan tiang bata dengan penutup keluli

  Mencari pilihan terbaik untuk melindungi sebuah rumah persendirian atau plot taman? Beri perhatian kepada pagar gabungan bata dan papan beralun. Ia akan sesuai dengan reka bentuk landskap tapak dan gaya seni bina bangunan itu, dan pada masa yang sama ia akan menjadi penyelesaian yang sangat ekonomis, namun berkekalan.

  • Lembaran berprofil Adakah lembaran berprofil keluli bersalut dengan polimer berwarna atau tergalvani untuk perlindungan kakisan. Pagar bahan semacam ini adalah kebolehpercayaan yang sangat baik: lembaran dapat dibengkokkan, tetapi mustahil untuk memecah integriti mereka dengan tangan yang tidak bersenjata. Dengan cara ini, lembaran yang rosak boleh digantikan dengan yang baru (walaupun selepas pemasangan keseluruhan struktur).
  • Ketahanan pagar yang diperbuat daripada kepingan berlapis berprofil antara 25 hingga 50 tahun (semuanya bergantung kepada keadaan operasi). Perlu diingatkan bahawa bahan ini mempunyai rintangan yang tinggi terhadap cahaya matahari, perubahan suhu, serta kesan atmosfera, angin dan mekanikal.
  • Pelbagai warna dan warna yang meluas memberi peluang untuk memilih pilihan yang paling optimum, yang akan digabungkan dengan muka bangunan bangunan dan unsur lain wilayah homestead.

  Beberapa varian kepingan profil

  • Pagar diperbuat daripada bata dan papan beralun dipasang agak cepat, kerana ini adalah bahan yang agak ringan. Di samping itu, tidak perlu menarik peralatan khas.
  • Tiang bata sangat meningkatkan reka bentuk pagar yang diperbuat daripada papan bergelombang dan menambah kepadanya kepantasan dan ekspresi lebih.
  • Merangkak melalui pagar ini sangat bermasalah, kerana kelebihannya adalah halangan yang serius bagi penceroboh.

  Pagar bata dengan kepingan berprofil dibina secara berperingkat:

  • pengukuran perimeter;
  • penyediaan asas;
  • pembuatan lajur;
  • memaparkan kepingan berprofil.

  Perhatikan! Papan beralun diperbetulkan dalam dua cara: atas sokongan (iaitu, hasilnya, menutup unsur-unsur lain struktur) atau di antara sokongan (dalam kes ini ia paling sering digunakan dengan tiang bata). Dalam artikel itu, kita bercakap mengenai kaedah pemasangan yang terakhir.

  Jenis helaian berprofil

  Di bawah ini kami memberi beberapa tip untuk memilih papan beralun untuk membina pagar dengan tiang bata. Kami berharap mereka akan berguna kepada anda.

  • Sebagai peraturan, pengeluar menggunakan polyvinyl chloride sebagai pelapis untuk kepingan profil. Ia mewujudkan lapisan luar yang agak tebal dan kuat, yang menghalang kerosakan mekanikal, memakai dan hakisan helai. Tekstur boleh sama ada lancar atau bertekstur. Walau bagaimanapun, selepas beberapa tahun bahan akan pudar dan terasa pudar.
  • Selain polivinil klorida, pewarna lembaran juga digunakan. Nasib baik, cat moden dan bahan varnis memenuhi keperluan tertinggi untuk perlindungan terhadap kerosakan dan kakisan. Seseorang tidak boleh membantu tetapi menyatakan sifat estetik: ketepuan warna lembaran beralun berwarna sangat panjang. Di samping itu, pengeluar menawarkan, sebagai tambahan kepada penebat elektrik, penunjuk termo-indikator elektrik yang biasa, bercahaya.
  • Kehadiran lapisan pelindung adalah wajib di kedua belah pihak.
  • Warna bahan adalah lebih baik untuk memilih warna fasad bangunan.
  • Pakar mengesyorkan parameter helaian berikut setiap bahagian: ketebalan - 0,5 mm dan lebih; ketinggian profil - C10 - С8.

  Contoh lakaran pagar masa depan

  Jadi, kita beralih kepada soalan utama - bagaimana untuk membuat pagar bata dan papan beralun? Pertama sekali, anda perlu menetapkan lokasi sebenar struktur, pilih tahap asas yang sesuai dan tentukan ketebalan pagar itu sendiri.

  Pagar dari tapak pembinaan boleh menjadi cara yang paling mudah - pada sudut masa depan pagar pagar dipasang, dan benang nilon diluaskan ke atasnya. Selepas ini, dengan bantuan rolet adalah perlu untuk membuat semua ukuran dan membuat draf pagar masa depan.

  Wilayah berpagar dengan parit sudah digali

  Dalam artikel kami, sebagai contoh, pemasangan pagar yang sempit dari kepingan berpapis dan bata diambil. Katanya, bata akan mempunyai satu bata tebal, dan bahagian hadapan satu setengah. Untuk mengukuhkan tiang, paip profil 40x40x2 mm dan pengukuhan setiap baris kedua kerja bata dengan mesh plaster keluli tergalvani 25x25x1 mm digunakan. Di samping itu, bagi pengancing gerbang digunakan tiang dengan elemen tertanam, diperkuat dengan paip keluli 80x2, 8 mm. Bata - "Bassoon".

  Profil paip 40x40x2 mm

  Sebelum anda membina pagar batu dan papan beralur dengan tangan anda sendiri, anda perlu memutuskan di mana untuk meletakkan tanah digali semasa menggali parit.

  Perlu diingat! 1 kubus tanah semasa penggalian dilonggarkan dan meningkat jumlahnya di suatu tempat dalam 1.5 kali.

  Jika pilihan untuk menyebarkan tanah yang berlebihan di sekitar pagar masa hadapan tidak sesuai dengan anda, maka anda perlu mengeluarkannya. Beg polipropilena (40-50 kg) sesuai untuk tujuan ini. Kira-kira 30 beg tersebut pergi ke 1 m³. Sangat mudah. Lapisan subur atas (chernozem) boleh bertaburan secara berasingan dari tanah liat dan tanah. Baja yang sangat baik untuk ladang dan penjimatan tambahan pada eksport.

  Selalunya, untuk prestasi kerja tanah, mereka menggunakan bantuan penggali, tetapi ketika membina pagar, jumlah parit yang diperlukan tidak begitu besar, hanya 3 celah. Jadi menggali parit dengan penggali hanya tidak menguntungkan dan menyusahkan.

  Untuk kerja tanah manual, alat berikut diperlukan:

  Untuk menyediakan parit dengan kelantangan 4 m³ tanah tanpa batu, dua pekerja akan memerlukan kira-kira 5 jam masa, dengan mengambil kira rehat akaun.

  Formwork boleh dilakukan sebaik sahaja parit digali. Sebagai peraturan, untuk asas pagar, acuan hanya dikumpulkan untuk bahagian bawah tanah 10-20 cm di bawah paras tanah. Sebagai bahan, ia akan menjadi rasional untuk menggunakan papan setengah berbentuk pembinaan - ia agak kuat dan murah.

  Bersenjata dengan gerudi elektrik dan skru kayu, kita mula memasang pemasangan acuan. Perlu diingatkan bahawa tekanan yang konkrit di atas acuan agak tinggi, dan oleh itu papan juga diikat dengan jambatan kayu dan bata. Ini dilakukan sehingga yayasan dituangkan, kerana papan sudah bengkok akan sukar untuk dikembalikan. Perisai dipasang terus ke dalam parit. Kami bermula dengan papan atas, terletak di sepanjang benang caprone, yang diregangkan di peringkat asas masa depan.

  Juga perlu untuk menjaga tetulang asas. Untuk ini, bar pengukuhan 10 mm berguna. Setiap 1.5 m, batang menegak diletakkan di parit. Untuk tetulang mendatar, kita mengambil semua rod yang sama: secara mendatar di kedua belah pihak pada jarak 10 cm ke atas parit, dan juga di kedua-dua belah pada jarak 5 cm dari permukaan konkrit.

  Bingkai yang diperbuat dari bar pengukuhan lebih mudah untuk dipasang di permukaan, dan kemudian diturunkan ke dalam bentuk acuan yang sudah ada dalam bentuk siap. Batang rod diikat oleh dawai anil dengan garis pusat 1 mm.

  Sudut atau paip untuk mengukuhkan tiang bata dipasang di dalam acuan hanya apabila acuan itu sendiri dan kerangka rod pengukuhan siap sepenuhnya. Mereka disamakan menggunakan tingkat bangunan dan dipasang ke papan.

  Kerja keras dan pemasangan paip secara kualitatif

  Yayasan pelbagai peringkat siap

  Di bawah tiang bata, pilihan terbaik adalah asas konkrit bertetulang. Pita monolitik berterusan kelihatan sangat pepejal, dan selainnya tidak membenarkan menembus kawasan berpagar dengan air hujan dari jalan. Lebar pangkalannya adalah lebih baik untuk melakukan hal yang sama seperti tiang bata.

  Walau bagaimanapun, di sini adalah perlu menyebutkan satu masalah. Seringkali pembina profesional dan tuan rumah berhadapan dengan perbezaan tahap yang baik. Dalam kes kami, sebagai contoh, perbezaan tahap melebihi 0.5 m pada panjang 10 m Dalam kes sedemikian, pendirian asas peringkat tunggal membawa kepada penggunaan konkrit yang berlebihan. Di samping itu, asas sedemikian boleh mengganggu penangguhan pintu. Cara yang paling rasional daripada situasi ini ialah memecahkan rekabentuk asas ke beberapa bahagian berasingan dengan tahap yang berbeza sekurang-kurangnya 10 cm.

  Perlu diingat bahawa ketebalan yayasan juga boleh berbeza-beza. Sebagai contoh, di bawah tiang, pangkalan itu boleh menjadi lebar penuh, dan di bawah kepingan profil boleh lebih sempit. Sisi positif pilihan ini ialah pengurangan kerja tanah dan penjimatan konkrit. Minus - pemasangan borang kerja adalah lebih rumit. Kami mengambil contoh asas homogen untuk contohnya.

  Bagi kedalaman pangkalan di bawah jawatan pagar. Yang paling optimum ialah jarak, yang sama dengan kedalaman pembekuan tanah di kawasan pembinaan. Dalam contoh kami angka ini adalah 1 meter.

  Ingat bahawa yayasan mestilah, pertama sekali, memastikan fungsi pintu masuk yang boleh dipercayai, yang akan dipasang pada paip profil di tiang bata oleh kimpalan. Di tempat-tempat di mana pagar akan mempunyai beban kurang, iaitu, di bawah kepingan papan beralun, kedalaman yayasan boleh dikurangkan kepada 50 cm.

  Perhatian sila! Bentuk ruang bawah tanah harus dilanjutkan ke dasar lubang. Ini dilakukan untuk mengatasi kekuatan tangen tanah, yang dapat mengurangkan kehidupan pagar dan mengganggu operasi normal pintu pagar.

  Pengadun konkrit - sangat berguna dalam pembinaan

  Sekarang mari kita bincangkan tentang kerja konkrit yang perlu dilakukan ketika membina pagar. Untuk menjimatkan tenaga dan masa, asas harus dituangkan ke pagar menggunakan pengadun konkrit. Adalah lebih baik untuk meletakkannya di sebelah acuan, supaya kurang seret konkrit berat secara manual.

  Jadi, prosedur untuk mencampurkan konkrit dalam pengadun konkrit:

  • Letakkan pengadun konkrit pada sudut 35-45º dan isi runtuhan. Mengapa runtuhan? Ia adalah agregat terbesar dan tidak membenarkan pasir dan pasir basah untuk mematuhi dinding.
  • Kemudian anda perlu mencurahkan aditif pengadun konkrit kepada konkrit dan separuh jumlah air yang diperlukan.
  • 0.5 daripada pasir yang diperlukan tidur selepas mencampurkan batu hancur dengan air.
  • Selepas pencampuran selama 30 saat, adalah perlu untuk meletakkan pengadun konkrit pada sudut 60-70 °, supaya pasir kering dan simen tidak mematuhi dinding basah. Kemudian kita menutupi simen dan pasir yang tinggal.
  • Baki air dituangkan selepas pengadun konkrit sekali lagi pada 35-40 °.
  • Semua campuran ini dicampur dengan baik selama kira-kira 2 minit dan, jika anda tidak melihat benjolan campuran, pengadun konkrit dibuang.

  Baik untuk tahu! Pemasangan yang ideal dalam peralatan - 0,5 kelantangan maksimum. Beban gradien terbesar meningkatkan masa memasak beton berkualiti tinggi.

  Seterusnya, kami akan memberikan komposisi campuran campuran konkrit dalam jumlah yang diperlukan untuk asas pagar yang diperbuat daripada bata dan papan beralun.

  Untuk 1 bahagian jenama simen PTS-400, sebagai peraturan, diambil:

  • 6 batu hancur;
  • 0.7 air;
  • 3 pasir;
  • campuran udara 0.1% daripada massa simen.

  Nasihat! Sabun cecair biasa dengan sempurna akan menggantikan penambah udara dan penukar plastik. 10 ml sabun setiap 1 ember simen. Dalam kes ini, meletakkan konkrit akan menjadi lebih mudah, dan ia akan menjadi lebih tahan beku.

  Sabun cecair isi rumah

  Bagaimana untuk membuat pagar papan beralun dan batu bata, jika pada masa yang sama tidak ada pengadun konkrit? Konkrit boleh disediakan secara manual. Berikut adalah arahan kecil:

  • Ambil bekas kira-kira 100 liter dan isi dengan 1 baldi simen dan 3 baldi pasir. Kami mencampurkannya dalam bentuk kering. Untuk pengadun, rake taman boleh berguna.
  • Tuangkan 10 ml ke dalam baldi yang kosong dan isikannya dengan air. Di permukaan perlu mendapatkan banyak buih, dan campuran konkrit hanya sama dengan plastik yang lebih baik, busa lebih banyak. Dan ini bermakna konkrit akan lebih mudah untuk menguli dan menyusun.
  • Air sabun ini dicampurkan dengan campuran kering yang telah disediakan sebelum ini.
  • Apabila anda mempunyai jisim homogen, tuang 6 balak runtuhan ke dalamnya dan kacau dengan baik.

  Kekurangan menguli dengan tangan mereka sendiri - banyak masa (untuk menyediakan 100 liter konkrit mengambil kira setengah jam). Dan selain itu, kerana peningkatan jumlah air, campuran konkrit menjadi kurang tahan lama. Tetapi, malangnya, dengan kurang air, beton pencampuran dengan tangan sangat, sangat sukar.

  Selepas menuangkan asas, konkrit itu segera ditutup dengan filem polietilena, untuk mengelakkan pengeringan permukaannya dengan cepat. Dalam cuaca panas (25-30ºC), penghiasan lengkap dijalankan dalam masa satu minggu.

  Sebagai peraturan, batu-bata untuk pagar lembaran berprofil dibentangkan dengan menghadapi bata (contohnya, seperti dalam gambar di bawah - bata "Fagot"). Sudah tentu, untuk kerja ini, lebih baik melibatkan tukang kerani mason yang berpengalaman dan pekerja bantu beliau.

  Untuk bata meletakkan mortar simen-pasir digunakan. Ia disediakan nisbah 1 hingga 3 (sekali lagi, untuk kelelahan dengan penambahan sabun cecair). Peletakan dijalankan secara beransur-ansur - 0.5 m tinggi dalam 1 hari bekerja. Pada masa yang sama dengan meletakkan, jurang yang sama diisi dengan jurang antara tiang keluli dan bata. Setiap baris diperkuat dengan 50x50x4 mm grid batu khas untuk kekuatan yang lebih besar.

  Jarak yang disyorkan antara tiang bata apabila membina pagar kepingan berprofil tidak melebihi 3 m Tinggi bergantung pada parameter berikut:

  • reka bentuk laman web itu sendiri;
  • estetika pagar;
  • beban angin;
  • ketinggian lembaran berprofil.

  Untuk memasang papan beralur dalam kerja keras batu, terdapat plat masukkan, sudut (di tengah, di bawah dan di atas jawatan). Tiga ketinggalan sudah cukup untuk penyepit kepingan tiga meter yang boleh dipercayai.

  Peringkat terakhir dari desain hiasan tiang adalah pemasangan penutup. Mereka memberikan tiang bata penampilan lengkap, dan juga melindungi mereka daripada jatuh ke dalam kelembapan. Perlindungan sedemikian dibuat daripada keluli konkrit atau tergalvani dan dicat. Hayat perkhidmatan produk berkualiti tinggi adalah sama dengan hayat perkhidmatan lembaga beralun.

  Perlindungan hiasan dan pelindung untuk tiang

  Nasihat! Setelah memberi keutamaan kepada penutup konkrit, lebih baik membeli mereka yang berwarna dengan pigmen mineral. Di bawah pengaruh keadaan luaran, cat tidak akan membuang diri dari mereka, dan warna mereka tidak akan pudar dengan masa.

  Selimut konkrit diletakkan di atas jawatan pada mortar simen-pasir. Untuk memasang penutup keluli, anda akan memerlukan satu lagi pengancing - cincin, dengan mana ia akan dilampirkan dari bawah ke batu bata.

  Perlindungan memberikan pagar yang lengkap dan asli

  Tahap pembinaan pagar ini boleh dimulakan setelah konkrit ditinggalkan di dalam acuan selama sekurang-kurangnya beberapa hari. Terdapat bingkai dari paip profil 20x40x2 mm menggunakan kimpalan arka manual. Kemudian ia akan dilampirkan kepadanya dan papan bergelombang.

  Berikut adalah skema untuk memasang kerangka sedemikian:

  1. Kami memotong paip profil ke dalam panjang menegak panjang yang diperlukan;
  2. Kami meletakkan tanda pada kepingan menegak di tempat-tempat di mana paip mendatar akan dikimpal (stok 30 cm dari setiap tepi pagar);
  3. Di tempat-tempat yang ditandakan kami merampas paip mendatar di satu pihak;
  4. Kami memeriksa dengan tahap bangunan kedudukan paip yang betul;
  5. Kami mengimpal paip mendatar sepenuhnya.

  Perhimpunan bingkai lebih mudah dilakukan oleh dua pasang tangan kerja. Untuk kimpalan, mesin kimpalan dengan output maksimum 6.5 kW akan mencukupi. Selepas kimpalan, rangka mesti dicat. Enam alfa PF-115 sesuai. Tetapi jika karat dilihat pada paip, maka perlu diterapkan penukar karat terlebih dahulu.

  Rajah ini menunjukkan cara meletakkan paip menegak dan mendatar keluli

  Memasang papan beralun pada bingkai dan berpasangan ke jawatan

  Skim pembinaan umum

  Tahap terakhir pembinaan pagar adalah pemasangan papan bergelombang. Sebelum anda pergi ke perniagaan, lebih baik untuk menutup yayasan dengan kadbod, supaya tidak merosakkan bahagian bawah lembaran profil.

  Kemudian penanda diletakkan pada penanda untuk mengetatkan skru. Kepada saiz paip profil 20x40x2 mm, papan beralun tetap di bahagian bawah koronasi melalui satu gelombang dengan bantuan skru bumbung tergalvani 4.8x30 mm dengan gasket getah. 6 skru penekanan diri diperlukan setiap 1 m kepingan profil. Lembaran berlapis dilapisi. Skru sendiri mengetuk perlu dipintal pada kelajuan yang lebih rendah. Ini adalah untuk memastikan bahawa canggih skru tidak terlalu panas dan tidak menjahit.

  Pretty cute, sparingly and safe

  Tidak perlu dikatakan, pagar yang diperbuat daripada papan beralun dan bata tidak begitu mahal. Pagar ini mengambil masa dua minggu kerja pembinaan (tidak termasuk masa yang tidak dibuang) dan kira-kira 50 ribu rubel belanjawan. Jumlah ini dikira untuk tiang bata 6 dan pagar itu sendiri adalah 9 m panjang.

  Sekiranya anda mengetahui perimeter kawasan tertutup, anda boleh mengira bilangan helaian berprofil dan tiang bata yang dikehendaki dengan mudah. Untuk melakukan ini, perpecahan panjang pagar dengan panjang lembaran lembaran beralun yang anda pilih untuk diri sendiri. Pos biasanya diletakkan tidak melebihi 3 meter.

  Perhatikan! Ketinggian pagar hampir tidak terbatas. Anda boleh menempah di kilang kepingan, saiz yang anda perlukan. Dan dalam hal ini adalah mungkin untuk membina pagar siap.

  Harga keseluruhan pagar termasuk komponen berikut:

  • simen;
  • aditif untuk konkrit;
  • lembaran profil;
  • paip profil;
  • rod bertetulang;
  • mengikat wayar;
  • skru sendiri mengetuk.

  Ia kelihatan seperti reka bentuk yang mudah, dan kelihatan seperti yang menakjubkan!

  Alat yang diperlukan untuk pembinaan:

  Dalam artikel ini, kami cuba menerangkan secara terperinci proses pembinaan pagar berprofil dan bata. Lebih banyak maklumat yang anda akan dapati dalam video tematik yang disediakan terutamanya bagi mereka yang ingin membina yang boleh dipercayai, tahan lama, cantik dan, pada masa yang sama, pagar murah di laman web mereka!

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  95 − = 86