Pagar diperbuat daripada bata

Bagaimana untuk membuat pagar batu bata sendiri

Pembinaan pagar batu bata adalah satu tugas yang sangat sukar. Di samping itu, pagar seperti itu boleh menyebabkan anda mahal. Walau bagaimanapun, keputusannya adalah berbaloi. Selepas selesai semua kerja-kerja anda akan mendapat pagar yang boleh dipercayai, tahan lama dan sangat estetik yang akan dapat menghiasi tapak dan melindunginya dari sebarang pencerobohan.

Pasar pembinaan moden menawarkan banyak batu bata, banyak penyelesaian warna asli. Juga, anda sentiasa boleh menggabungkan bahan semula jadi ini dengan orang lain - dengan papan bergelombang dan logam yang ditempa, dengan batu semulajadi atau blok kaca. Ini akan menjadikan pagar tapak menjadi reka bentuk yang benar-benar eksklusif.

Bagaimana untuk membina pagar bata dengan tangan anda sendiri, tanpa merekrut pakar? Inilah yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

Untuk memulakan, kita perlu berhati-hati menyediakan kawasan di mana pagar batu estetik akan didirikan. Urutan tindakan pada peringkat ini adalah seperti berikut:

 • sepenuhnya membersihkan kawasan mana-mana tumbuh-tumbuhan, mencabut akar, jika mungkin, betul permukaan permukaan tanah dan keluarkan serpihan;
 • lakarkan lakaran pagar masa depan;
 • atas dasar lukisan yang kami lakukan markup. Untuk melakukan ini, sepanjang seluruh perimeter pagar masa hadapan, sapukan pin dan tarik tali di antara mereka. Perlu diketahui lokasi gerbang dan gerbang, serta menentukan panjang setiap rentang, dengan fokus pada ketinggian dan ketebalan pagar.

Selepas semua manipulasi ini, anda boleh mula membina. Peringkat utama meletakkan asas, kualiti yang menentukan kekuatan dan kebolehpercayaan seluruh pagar.

Pagar bata, walaupun dalam kombinasi dengan bahan lain akan mempunyai berat badan yang cukup besar. Oleh itu di bawahnya meletakkan asas reben, mampu menahan beban yang meningkat. Kedalaman kejadian bergantung kepada pelbagai faktor, tetapi dalam kebanyakan kes adalah 35-50 sentimeter.

Pengaturan pangkalan dilakukan mengikut skema berikut:

 • Parit disediakan secara manual atau menggunakan penggali;
 • ke bahagian bawah adalah kerikil (kerikil) dan pasir. Semua ini secara rapi merosakkan untuk meningkatkan kekuatan;
 • Rintangan dipasang dari papan-papan yang mana penguatan besi diletakkan;
 • menuangkan konkrit. Prosedur ini perlu dijalankan secara beransur-ansur, dalam beberapa peringkat;
 • kira-kira seminggu kemudian, apabila konkrit menjadi cukup kuat, kerja kalis air dijalankan.

Kurang popular, tetapi agak boleh dipercayai adalah asas kolumnar untuk pagar bata. Dalam pembinaannya, tiang digunakan, yang digali ke dalam tanah di tempat-tempat di mana pagar menyokong akan ditempatkan.

Untuk pagar bata, tiang dibuat dari bahan yang sama. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk membuat preconcrete paip keluli ke ruangan bawah tanah. Ia akan memudahkan penyediaan unsur-unsur sokongan dan memastikan kekuatannya meningkat. Ruang antara paip dan dinding bata dalaman dapat dituangkan dengan konkrit, menambah puing-puing atau batu-batu kecil kepadanya.

Mengenai jawatan, yang dimaksudkan untuk pemasangan pintu masuk atau pintu pagar, serta untuk pemasangan jarak dari bahan lain, perlu memasang bahagian tertanam. Mereka dikimpal terus ke paip dan meningkatkan kekuatan keseluruhan struktur.

Untuk melindungi dari kelembapan pada tiang sering dipakai topi khas. Mereka biasanya diperbuat daripada logam, tetapi pilihan bahan untuk tujuan ini hanya bergantung pada pilihan anda.

Prosedur ini dijalankan menggunakan buburan simen tradisional, yang mampu mengatasi beban berat dan menahan sebarang pengaruh alam sekitar yang agresif untuk jangka masa yang lama. Adalah lebih baik jika masonry dijalankan mengikut peraturan berikut:

 • semestinya membasahi bata sebelum meletakkan untuk memastikan lekatan terbaik untuk mortir simen;
 • dengan bantuan kuku menetapkan poryadovki yang dipanggil di sudut, yang akan memastikan permukaan yang sempurna rata dinding masa depan;
 • dalam proses bekerja kita sentiasa mengawal tahap. Untuk melakukan ini, anda boleh mengalihkan bilah itu, atau gunakan bingkai kayu pasang siap. Lebih disukai ialah kaedah kedua, kerana ia mengelakkan rupa penyelewengan.

Selepas kerja bata selesai, jahitan di antara mereka dirawat dengan mortar simen. Juga, anda boleh menggunakan sebatian polimer khas yang memberikan perlindungan tambahan terhadap jurang dan boleh didapati dalam pelbagai warna.

Pasang pintu dan pintu pagar

Peringkat terakhir dari pagar pembinaan adalah pemasangan gerbang dan pintu gerbang. Unsur-unsur pagar ini boleh dibuat dari pelbagai bahan - papan bergelombang, struktur logam palsu atau dikimpal, polikarbonat dan lain-lain. Ideal - untuk melampirkan kanvas ke bingkai logam sudut, yang akan menghapuskan belayar, dan juga menekankan penampilan hebat produk.

Untuk pagar, pintu dan pintu masuk dijamin dengan bahagian tertanam yang telah disebutkan. Kepada mereka bahawa engsel pemasangan dikimpal.

Kembali ke topik bahan untuk struktur ini, kami boleh mengesyorkan menggunakan papan beralun. Ia mudah diterima oleh semua jenis pemprosesan moden dan memungkinkan untuk membuat produk konfigurasi yang sangat berbeza. Di samping itu, ia tidak buruk untuk bergabung dengan unsur-unsur palsu hiasan, diletakkan di bahagian atas pintu dan pintu pagar.

Pagar bata menawarkan kemungkinan hampir tidak terbatas untuk reka bentuk laman web anda. Pada masa yang sama, sangat mungkin untuk membinanya secara berasingan, dipandu oleh cadangan kami yang diberikan dalam artikel ini.

Membina pagar bata: petua dan helah

Pagar, diperbuat daripada batu bata, adalah salah satu yang paling dipercayai dan tahan lama. Ia melindungi wilayah bukan sahaja daripada penembusan di dalam, tetapi juga melindungi ia dari angin, tidak membenarkan orang asing untuk melihat tapak tersebut. Sebab itulah persoalan bagaimana untuk membina pagar batu bata sangat popular di kalangan pemilik rumah dan pembina baru.

Pagar bata siap

Seluruh proses pendirian dibahagikan kepada beberapa peringkat, yang masing-masing sangat penting dan ketepatan pelaksanaannya kemudiannya akan dipaparkan di seluruh struktur.

Parit yang disediakan untuk konkrit dengan tetulang, tiang dan acuan

Pembinaan standard pagar batu bata melibatkan pembuatan asas yang kuat (Belajar juga bagaimana untuk membuat asas untuk pagar). Pada masa yang sama, kedalaman dan lebarnya bergantung bukan hanya pada pembinaan yang ia bawa, tetapi juga pada jenis tanah.

Dalam manual ini, reka bentuk standard akan digunakan untuk mengecualikan jahitan dan pasir yang bergerak.

 • Pertama sekali, adalah perlu untuk menggali parit, lebar yang sepatutnya 10 cm lebih daripada ketebalan yang diharapkan dari pagar.
 • Kedalamannya biasanya kira-kira 100 cm, tetapi dalam kes ini anda boleh menyimpan sedikit dan memotongnya hingga 60 cm.
 • Seterusnya, perhatikan lokasi tiang. Walau bagaimanapun, arahan yang mengatakan bagaimana untuk membina pagar bata dengan tangan mereka sendiri, menasihatkan supaya tidak membuat jarak di antara mereka lebih daripada 300 cm, dan bukaan untuk pintu dan pagar di kedua belah pihak dipisahkan oleh lajur.
 • Selepas tempat ditandai, di parit mereka mula membuat alur tambahan di bawah timbunan. Untuk melakukan ini, gunakan gerudi, yang diperkuat dengan 40 cm.
 • Dalam cerucuk yang terhasil, cerucuk atau pipa dengan diameter kira-kira 60 mm dimasukkan, menyatukan mereka dengan paras bawah parit.
 • Kemudian mereka membuat kerja kayu, mengangkatnya 10-15 cm di atas tanah. Ia berada di ketinggian ini dan akan memulakan pagar bata.
 • Seterusnya, adalah perlu untuk meletakkan tetulang logam di parit, mewujudkan rangka untuk konkrit. Pada masa yang sama, lebih baik untuk menyambung semua elemen dengan wayar, supaya apabila pengecutan tidak memecahkan sambungan.
 • Pada peringkat seterusnya kita tuang konkrit. Ia mesti padat dengan batang. Ia juga mungkin untuk menguruskan lubang saliran di ruangan bawah tanah dengan meletakkan paip dalam larutan di cenderung ke arah jalan.
 • Kemudian perlu menunggu beberapa hari sehingga substrat kering sepenuhnya.

Nasihat! Paip longkang digunakan plastik yang paling baik. Mereka jarang menyumbat dan tidak membusuk.

Reka bentuk terperinci pemasangan pagar bata, dengan asas yang tipikal dan menunjukkan dimensi yang diperlukan

Biasanya, arahan yang menceritakan bagaimana membuat pagar batu bata tidak menyebutkan kelembapan itu memberi kesan kepada batu tersebut secara negatif. Walau bagaimanapun, fakta ini tidak boleh dilupakan dan langkah-langkah perlu diambil untuk melindunginya.

Oleh itu, sebelum meneruskan peletakan, perlu meletakkan kalis air dari filem atau bahan bumbung di atas asas.

 • Selepas perlindungan terhadap kelembapan dilakukan, anda perlu menarik benang panjang sepanjang sepanjang pagar. Ia akan berfungsi sebagai titik rujukan bagi setiap baris batu, menjadi kelebihannya.
 • Seterusnya, kami membina pagar bata, meletakkannya di tengah-tengah ruangan bawah tanah. Paksi mendatar dikawal oleh benang, dan menegak mengikut tahap. Harus diingat bahawa bata dari baris atas harus bertindih bersama sendi yang lebih rendah.

Teknologi meletakkan bata

 • Jika bahan lapisan digunakan untuk kerja, maka jangan kuatkan tanah dengan mortar. Ia perlu bekerja dengan sangat hati-hati, menggunakan spatula getah kecil dan span lembap.
 • Tiang dibuat dengan meletakkan batu di sekitar paip, letupan di dalamnya.
 • Sekiranya terdapat keperluan untuk memasang elemen-elemen tambahan dalam bentuk besi besi tempa atau bahan-bahan lain, ia mesti terikat di batu sekurang-kurangnya dua baris.

Meletakkan batu bata, yang memerlukan pelapis berikutnya

 • Juga, pembinaan pagar bata memerlukan sedikit peningkatan. Untuk ini, dawai logam dialamatkan sepanjang keseluruhan struktur baris 3-4. Ia akan berfungsi sebagai sejenis berkas dalam bahan.

Nasihat! Selepas 5-6 baris didirikan, ia perlu menarik tali dari sudut bawah satu tepi pagar ke sudut atas sisi lain. Ia akan menunjukkan kecacatan dalam kerja, yang boleh diperbetulkan menggunakan tukul dengan tip plastik atau getah.

Bekerja dengan tahap dan benang, untuk memeriksa kualiti meletakkan

Memandangkan persoalan bagaimana membuat pagar bata, anda perlu memberi perhatian untuk melindungi keseluruhan struktur daripada kelembapan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan topi khas, yang dipakai pada tiang (lihat juga artikel Caps pada tiang pagar: pelantikan dan pemasangan). Ia juga mungkin untuk memohon perlindungan yang sama untuk keseluruhan struktur.

Sekiranya tidak ada keinginan untuk memasang unsur-unsur tersebut atau harga mereka melampaui anggaran, ada kemungkinan untuk membuat kalis air sendiri.

Memasang tudung pada pagar untuk melindungi daripada kelembapan

 • Untuk melakukan ini, letakkan seluruh satah puncak batu dengan ruberoid, yang dipasang dengan kuku.
 • Kemudian kaca cair ditambah ke dalam buburan simen, kacau dengan teliti.
 • Apabila kelembapan yang jelas diperhatikan menghilang dengan tajam dalam campuran itu, ia perlu meletakkannya di atas struktur, mewujudkan lekuk seperti bumbung gable.
 • Apabila mereka membuat apa-apa atas dengan tangan mereka sendiri, maka untuk meningkatkan perlindungan terhadap pencuri memasukkan serpihan pecah kaca ke dalamnya, dengan mata menunjuk ke atas. Walau bagaimanapun, keputusan sedemikian bertambah buruk dengan penampilannya.

Pilihan untuk sendi dalam batu

 • Perlu diingat bahawa peringkat akhir boleh dikaitkan dan pengikisan lapisan. Pada gambar-gambar yang diberikan adalah mungkin untuk melihat pelbagai variasi penerimaan teknikal ini. Untuk melakukan ini, gunakan spatula khas dengan kedudukan tertentu, yang dibawa pada sendi batu, membentuk langkan atau alur yang indah.

Nasihat! Sesetengah tuan menggunakan sedikit mortar apabila meletakkan, supaya ia tidak bocor. Kemudian mereka menambah pewarna ke campuran simen dan menggunakannya untuk mengelak lipit. Jadi ternyata kombinasi batu bata yang sangat indah dan sulaman berwarna.

Jahitan bersama warna menggunakan alat khas

Selepas mengkaji semula video yang dicadangkan, menjadi jelas bahawa mendirikan pagar batu atau batu adalah proses yang agak susah dan bertanggungjawab. Apabila melaksanakannya, adalah perlu untuk terus membuat pengukuran untuk mengelakkan berlakunya kecacatan dalam bentuk perang, lebam atau palung. Walau bagaimanapun, dengan mematuhi arahan pemasangan yang ketat, kerja ini boleh dilakukan oleh pembina baru.

Pagar bata dengan tangan sendiri

Pagar yang boleh dipercayai rumah atau plot anda adalah tugas yang paling penting yang harus dilakukan segera setelah membeli tanah tersebut. Penyelesaian yang paling rasional dalam kes ini adalah penggunaan pagar bata. Menjalankan pemasangan itu sendiri tidak akan menjadi sukar, dan objek yang dihasilkan akan dapat melayani pemiliknya dengan panjang dan terpercaya.

Jadi, bagaimana untuk membuat pagar bata dengan tangan anda sendiri? Perkara pertama yang diperlukan pemilik ialah pembelian bahan. Ia memerlukan campuran simen, bata, pasir, kerikil dan pengukuhan semulajadi, yang akan menjadi komponen "galas beban" untuk pagar.

Pembelian batu bata akan ditentukan oleh parameter bahan terpilih dan saiz pagar bata yang dibina oleh tangan sendiri. Bergantung kepada ketebalan (dalam satu atau dua batu bata), ketinggian (yang boleh mencapai lebih daripada tiga meter) dan panjang pagar, serta parameter bahan itu sendiri, ia juga bernilai dihitung.

Arahan untuk pembinaan pagar bata

Untuk memulakan pembinaan pagar bata dengan tangan anda sendiri, anda perlu menjalankan pemasangan asas dan pemasangan kelengkapan.

Di wilayah yang ditanda, yang sepatutnya sempurna, tanda diletakkan di bawah "tiang". Mereka boleh terletak pada jarak 1.5 meter hingga 4 meter. Dalam lekukan penggalian (1.5 meter dalam setiap) sokongan dimasukkan. Ia ditetapkan dan mengikut tahap kecenderungan dan relatif terhadap unsur-unsur lain. Adalah perlu diingati bahawa garis lancar dan betul-betul walaupun baris harus dibentuk.

Selepas meratakan, batu hancur dan pasir dituangkan ke dalam kemurungan yang sedikit berkembang. Lapisan-lapisan ini dipotong secara maksimum untuk kekuatan struktur. Langkah pertama dalam membina pagar bata dengan tangan kita sendiri selesai. Anda boleh meneruskan untuk mencurahkan asas.

Pilihan yang paling praktikal ialah pemasangan asas pita. Untuk melakukan ini, anda perlu menggali parit dan memasang acuan. Selepas kusyen pasir diatur untuk berlabuh yang lebih selamat dan hanya kemudian tetulang dibuat.

Sebaik sahaja angker diletakkan, mungkin untuk membuat konkrit dan tuangkan ke dalam substrat yang diperolehi, iaitu perlu menuangkan konkrit ke lubang dan pangkalannya. Pembekuan struktur akan bergantung kepada bahan yang digunakan dan kedalaman tapak penggalian. Parameter yang digunakan ialah 50 cm dan lebar 25 cm. Tahap pembuatan pagar bata dengan tangan Anda sendiri, video yang ada dalam artikel, dapat dipelajari secara lebih terperinci.

Setelah selesai pengerasan konkrit, anda boleh meneruskan peletakan batu bata secara langsung. Tetapi di antara asas yang diperoleh dan bahagian utama harus menjadi kalis air berkualiti tinggi. Untuk tugas ini, anda boleh menggunakan ruberoid atau mastic.

Masonry paling sederhana adalah reka bentuk satu peringkat dengan setengah batu bata diimbangi. Ia mempunyai rupa yang menarik. Jika dikehendaki, anda boleh menggunakan bahan-bahan dengan warna yang berbeza dan mencipta corak.

Pembinaan bermula dengan komponen sokongan obkladyvaniya. Ia akan mengambil empat elemen untuk melapis setiap "tonggak". Konkrit harus terletak di dasar dan di antara batu bata. Pada masa yang sama, penyusunan harus padat. Ia perlu melakukan penorehan untuk menyebarkan campuran secara seragam dan sebahagiannya padat.

Baris pertama diletakkan dari jawatan ke jawatan. Lapisan seterusnya lebih dahulu oleh analogi. Dan sehingga anda mendapat pagar penuh. Jangan lupa bahawa bahagian atas boleh menjadi sederhana atau dibuat dalam bentuk tebing kecil. Untuk ini, adalah perlu untuk meletakkan batu bata yang sebelum diletakkan.

Terdapat banyak pilihan dan pelbagai pagar yang diperbuat daripada bata oleh tangan mereka sendiri. Gambar-gambar yang dibentangkan dalam artikel ini akan membantu menentukan jenis yang paling sesuai.

Pagar foto diperbuat daripada bata dengan tangan sendiri

Video membina pagar bata dengan tangan anda sendiri

 • Baca

Pagar dari papan yang tidak dijahit oleh tangan sendiri

Pagar diperbuat daripada polikarbonat

Pagar dari grid Gitter oleh tangan sendiri

Pagar dari jala mata sendiri

Pagar dari papan bergelombang dengan tangan anda sendiri

Adakah anda suka artikel itu? Tunjukkan kepada rakan anda:

 • Baca

Pagar dari papan yang tidak dijahit oleh tangan sendiri

Pagar diperbuat daripada polikarbonat

Pagar dari grid Gitter oleh tangan sendiri

Pagar dari jala mata sendiri

Pagar dari papan bergelombang dengan tangan anda sendiri

Ya, satu perkara yang perlu dilakukan, anda diseksa! Adalah lebih baik menyewa briged dan tidak menyesal wang daripada merosakkan punggung dan kesihatan anda. Seperti pagar bata sepanjang musim panas akan dilakukan. Saya akan melakukan sesuatu yang lebih mudah, misalnya, pagar diperbuat daripada papan beralun. Untuk wang dan buruh, ternyata lebih kurang, kepada siapa kuda-kuda ini diperlukan

Ia sangat menarik untuk membaca bagaimana membuat pagar bata dengan tangan anda sendiri. sekarang saya mempunyai pekerjaan yang sama di dacha. Saya faham bahawa ini sangat memakan masa dan memerlukan perhatian khusus, jadi saya akan mengikuti arahan dan cadangan anda yang ada di dalam video. Sudah tentu, tidak mungkin untuk mengatasi, saya akan mengganggu seluruh keluarga, untuk membantu saya dalam pembinaan bebas pagar bata. Seperti yang saya fahami adalah sangat penting untuk membuat asas yang kuat, jika tidak, pagar berat ini boleh memimpin dan memecah dalam jangka panjang. Saya mengenali harga pagar sedemikian di firma itu, ada meter kira-kira 12-15 ribu rubel, yang tentunya sangat banyak! Oleh itu, saya memutuskan untuk membina pagar bata dengan tangan saya sendiri, saya mencadangkan kepada anda. Selepas akhir kerja saya akan cuba memuat naik gambar di sini, jika mungkin, tetapi untuk satu perkara saya akan menulis bagaimana saya melakukannya!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

3 + 1 =