Pagar buluh

Bagaimana untuk membuat pagar buluh?

Saya mendengar bahawa anda boleh membuat pagar menarik buluh yang mudah. Saya ingin mempelajari rahsia teknologi.

Teknologi bergantung pada reka bentuk.

Anda boleh membuat diri anda di atas meja besar, dan jika anda tidak mempunyai satu, hanya gunakan helai papan atau papan besar. Potong buluh lebih baik bermula pada bulan Ogos dan pada musim luruh. Potong buluh dan biarkan ia kering sehingga musim bunga. Selepas memetik daun. Menyebarkan ranting pada lapisan atas meja 10 cm atau lebih, dan Lay campuran jenis bicu bawah kepala, dalam apa-apa kes ia tidak bertukar di sebelah satu tebal dalam nipis lain. Dan menjahit dengan wayar atau benang yang kuat. Contoh jelas firmware sentiasa di hujung jari anda - lihat penyapu.

Akibatnya, ini "maty9quot;

Kosong itu boleh dibuat dengan panjang yang berlainan.

Anda juga boleh melampirkannya ke bingkai kayu dan lakukan, sebagai contoh, di sini adalah tunang yang cantik.

atau ini lebih mudah

Pleshi di sini adalah seorang penjaga di lapisan satu tongkat yang saya tidak nasihat, terlalu rapuh ia akan berubah, ia bukan buluh.

Secara umum, anda boleh menggunakan jenis tenunan yang berlainan.

Sebagai contoh, seperti ini, tetapi saya lebih suka jenis anggur atau ranting seperti semak atau pokok. lebih kukuh.

Dan jika anda menyambung fantasi dalam menenun, maka inilah cara anda boleh mencuba. Skim untuk mengikat juga boleh dipinjam dari pagar dari pokok anggur, ranting.

Di rantau ini, anda sering dapat melihat pagar buluh untuk pen dibuat seperti berikut: di atas tiang kayu menyokong selat dipaku pada kedua-dua pihak dalam tempoh dua hingga tiga baris dan menegak dalam ruang di antara selat hanya memasukkan buluh. Tetapi ia mungkin dan mendatar di sini

dan selepas itu anda boleh menutup dengan tanah liat, maka dinding akan berubah atau pagar dinding.

Untuk taman dapur, kotej musim panas, bunga bunga boleh dibuat di sini dengan menenun seperti itu, melihat gambar teknologi itu dapat dimengerti dengan segera.

Tidak ada teknologi khas untuk perniagaan ini, kita hanya perlu rehat dan rehat. Satu untuk menangani keperluan sukar seperti pembantu, maka anda perlu membina mesin khas untuk menenun tikar buluh dan itu dari tikar, dan anda akan membuat pagar.

Bagaimana untuk membuat pagar buluh

Apa yang diperlukan untuk membuat pagar buluh?

Pertama sekali, anda memerlukan tongkat. Anda boleh mendapatkannya sendiri, atau menggunakan buruh yang disewa dalam proses ini. Reed mempunyai harta yang secara beransur-ansur menakluk kawasan air, maka dengan rehat tajam tidak akan ada masalah bahkan di tasik dan rawa yang dimiliki secara persendirian. Tempoh terbaik untuk menuai bahan mentah adalah akhir musim panas atau awal musim gugur. Potong buluh dibersihkan dari daun dan dibaringkan di bawah kanopi sehingga musim bunga.

Untuk mengeluarkan tongkat dari buluh, anda perlu meja kerja. Adalah penting bahawa panjangnya tidak kurang dari 2 m, dan lebarnya sedikit lebih besar daripada lebar yang dirancang dari tikar. Jadual ini perlu dibina dari papan rata, di antara yang dibiarkan menjadi ketebalan ketebalan ini, sehingga mereka bebas melewati kawat mengikat diletakkan dalam 2-3 lapisan.

Saiz optimum tebu adalah 2.1 m, ketebalan - 10 cm. Selepas permulaan kerja pembuatan kanvas, kemahiran muncul cukup cepat, dan tidak lebih dari 5 minit untuk membongkar satu bahagian pagar.

Reeds dalam berkas bundar 15-20 cm yang tersebar di bangku bangku. Adalah penting bahawa semua bar panjangnya sama. Dalam rangka untuk rasuk dari kedua-dua sisi menjadi jumlah yang sama, separuh batang diletakkan dengan serat dalam satu arah, setengah di sisi yang lain. Kaedah ini akan membolehkan tudung buluh menjadi seragam sepanjang panjangnya.

Untuk berkas bersatu, sama ada wayar yang mengikat atau benang nilon yang kuat digunakan. Selepas gulungan telah diletakkan di atas meja, dawai ditolak melalui lubang antara papan pertama dan kedua, bungkusan yang terletak berhampiran tepi dilindungi dari bawah dan diketatkan dengan simpul. Kemudian operasi diulang. Kemudian mereka terus menghubungkan kumpulan buluh yang seterusnya. Oleh itu, teruskan sehingga matlamatnya siap.

Selang-selang yang disiapkan diikat ke blok kayu yang telah dipasang terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, gunakan wayar mengikat yang sama. Untuk mengelakkan pagar daripada membunuh tikus, batang-batang itu dipersiapkan dengan penyelesaian kapur tebal tebal. Bar ditutup dengan impregnasi, yang mengandungi antiseptik.

Pagar buluh dengan tangan anda sendiri: cantik dan tidak mahal

Pagar adalah sebahagian daripada tapak yang pada masa yang sama melindunginya, dan merupakan sebahagian daripada landskap.

Pembinaan pagar dengan tangan mereka daripada buluh boleh dilakukan dalam dua cara - sama ada mahu melakukan segala yang mungkin murah dari bahan-bahan buangan, atau mahu sesuatu dalam gaya kaum yang tidak seolah-olah sudah menjadi bosan pagar beralun dan mesh jaring.

Kamysh - hartanah di mana untuk mencari dan bagaimana untuk mengumpul

Reed adalah tumbuhan yang tumbuh di sepanjang tebing sungai dan tasik, di rawa, di pantai atau di air cetek, kawasan pantai. Nama ini tersilap disebut buluh, yang mereka maksudkan apabila mereka ingin membina pagar buluh dengan tangan mereka sendiri. Buluh ini tumbuh pada plot yang lebih kering dan tidak sesuai untuk bangunan.

Kattail juga dipanggil tersilap. Rogoz mempunyai tangkai pineal di bahagian atas, yang mengandungi banyak biji, dilengkapi dengan tip-tip berbulu, seperti dandelion. Rogoz adalah lebih padat, lebih berat, mempunyai batang tebal dan daun. Untuk pembinaan, ia juga kurang sesuai daripada buluh biasa.

Sekiranya anda masih belum pasti apa yang perlu anda gunakan untuk membina pagar buluh dengan tangan anda sendiri, gambar tumbuhan yang sesuai adalah lebih rendah.

Reeds untuk pagar

Kemungkinan besar, di kawasan anda. Lihatlah di tebing takungan, jika anda tidak menemuinya - maka, mungkin, tidak masuk akal untuk membina daripadanya, jika anda perlu membawanya dari jauh. Maksud keseluruhan pembinaan murah dari bahan buangan telah hilang.

Reed (aka reed) adalah bahan mudah terbakar, tetapi ia tidak menyokong pembakaran. Perkara yang paling kuat ialah membakar penyapu - ia adalah sumber utama bahaya. Batang mengandungi sejumlah besar kalsium dan mineral, dan walaupun dalam keadaan kering tidak banyak membakar. Di zaman dahulu, bumbung rumah terbuat dari jerami atau buluh, buluh yang dibakar kurang kerap dan lebih selamat.

Pagar buluh

Walau bagaimanapun, jika anda mahu pagar itu bertahan lebih lama dan tidak membuat bahaya kebakaran, ia harus dirawat dengan retardan api. Kebanyakan bahan-bahan ini juga berkesan terhadap pembentukan kulat, bakteria yang menjangkiti batang, serangga. By the way, reeds serangga juga tidak terlalu gemar, tetapi tikus mampu menyebabkan masalah - bagi mereka ia cukup dimakan.

Rawatan ini dapat dilakukan walaupun sebelum pembinaan, tetapi lebih mudah diproses setelah pagar didirikan - lebih mudah untuk menutup batang dengan sikat atau roller dan tidak perlu risau tentang mengalokasikan tempat khusus untuk lapisan dan pengeringan.

Kaedah rawatan alternatif adalah penyiraman. Batang diletakkan di atas lapisan asas penyerap 5-10 cm dan disiram dari air boleh dengan komposisi melawan pembakaran. Apabila mereka direndam dengan baik, mereka dikumpulkan dan dibasuh.

Sebelum membina pagar buluh dengan tangan anda sendiri, kelas tuan untuk menangani retardan api tidak akan berlebihan. Tanya kepada orang yang berpengalaman sama ada pemprosesan adalah berkesan, formulasi mana yang terbaik digunakan dan cara mempersiapkannya dengan betul - mereka biasanya dijual sebagai pekat.

Memasang pangkalan dan menetapkan batang

Dasar untuk pagar mungkin tidak terlalu kuat. Hakikatnya ialah bahawa buluh (tongkat) adalah salah satu bahan bangunan termudah yang dapat dibayangkan. Ia mempunyai batang berongga dan graviti khusus yang sangat kecil. Jumlah berat pagar akan kurang daripada timbunan kayu.

Selepas pemasangan tiang-tiang membuat asas di mana batang akan berdiri. Dua teknologi digunakan - pagar tradisional pada tiang atau dawai trellis atau asas dalam bentuk jaring jaring dengan langkah yang sangat luas.

Apabila menggunakan Rabitza, anda memerlukan satu sel yang mempunyai sel kira-kira 10 cm. Ia seperti biasa, meletakkan setiap 2-3 meter. Anda boleh menggunakan mesh bangunan yang biasa dengan jejaring 10 cm. Kemudian, tangkai buluh bersilang di dalamnya, bergantian dengannya - satu diletakkan terbalik, yang lain diturunkan. Dalam kes ini, kawasan itu diisi sama rata sepanjang ketinggian pagar. Cuba untuk membuat sisipan pada satu ketinggian, terutamanya dengan berhati-hati sejajar dari atas. Jika sesuatu tidak berfungsi - anda boleh memotong bahagian atas di sepanjang satu baris selepas memasang pagar.

Pagar asal dengan pintu

Kelebihan reka bentuk sedemikian - ketelusan kecil pagar dan ketegaran yang lebih besar, sukar untuk menarik batang dari pagar.

 • Ia perlu meletakkan tiang agak kerap, kerana arnab akan melompat di bawah pilar jarang, terutama tenunan yang jarang berlaku. Untuk meletakkan tiang lebih kerap, anda perlu menggunakan trellise wayar tambahan, dan hanya kemudian memakainya ke rabitsa.
 • Kelemahan kedua adalah bahawa ia mengambil banyak masa dan usaha untuk meletakkan batang menjadi rabitsa. Memandangkan mereka mengambil banyak pagar, akan ada masa yang cukup untuk bekerja juga.

Lebih praktikal apabila menggunakan rabitsa menenun batang secara mendatar - seperti wattle klasik. Dalam kes ini, ketegaran pagar dicapai dengan menegak menegak, batang memainkan peranan tetulang untuk rabitsa, adalah mungkin untuk meletakkan jawatan sokongan kurang kerap dan trellis wayar tambahan tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, tenunan seperti itu memerlukan pengalaman.

Sekiranya terdapat kemahiran dalam menganyam bakul - ia akan menjadi berguna, jika tidak, akan ada penyelewiran berterusan apabila menenun sepanjang ketinggian pagar. Kekurangan utama tenunan ini akan mengambil lebih banyak masa dan hujung batang akan menonjol ke dalam dan ke luar, maka mereka perlu berhati-hati dipotong atau digigit.

Pilihan kedua adalah pagar klasik. Tiang-tiang dipasang kurang kerap, tiang-tiang itu dipukul oleh mereka pada jarak yang hampir sama selari dengan tanah. Tiang mestilah sekurang-kurangnya tiga, dianjurkan untuk membuat 5 keping untuk pagar tinggi 1.5-2 meter. Bilangan mereka mestilah ganjil. Daripada tiang ia dibenarkan menggunakan penyadur yang diperbuat daripada dawai - dawai itu harus dibentangkan dengan menggunakan alat penegangan dan tetap tegas.

Apabila pemasangan, batang dimasukkan di antara tiang secara menegak, menyambungkannya. Apabila tenunan adalah satu penggantian - satu tangkai tangkai dalam satu arah, yang lain - di sisi yang lain, seperti ketika menganyam bakul. Gantikan bahagian atas dan bawah batang, seperti ketika menenun pagar pada grid-rabitsa. Menenun jenis ini dengan lebih cepat - tidak perlu memasukkan batang dari atas ke bawah, anda boleh mengetuknya di sebelah dan kemudian menenunnya sepanjang keseluruhannya dengan tiang atau trellise.

Cara bebas membuat pagar buluh - pada video:

Menemui ralat? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter, untuk memberitahu kami.

Komen: Pagar dari buluh dengan tangan mereka sendiri: cantik dan tidak mahal

Sebenarnya, selama 25 tahun saya telah hidup di dunia putih dan buat kali pertama saya mengetahui bahawa mungkin untuk membuat keindahan semacam itu dengan tangan saya sendiri. Di dacha sangat kecil di luar bandar. Video dan artikel itu cukup mudah. Tetapi yang menghadapi amalan dan boleh mengatakan sesuatu?

Pagar yang besar! Kami berhadapan masalah pagar antara jiran-jiran sebagai sesuatu yang sudah cukup dalam keadaan yang menyedihkan. Pertimbangkan pilihan ini. Dan dompet tidak terkena dan jiran-jirannya akan membantu melakukannya.

Sebagai pagar dari jalan, tentu saja, tidak sesuai, tetapi pagar antara jiran adalah sama. Ia akan perlu untuk cuba membuat, berhampiran pondok itu hanya tasik di mana buluh cukup banyak.

Artikel baru

Bagaimana mengisar kerangka: pilih alat

 • Daripada menjahit rumah kayu dari luar murah, cantik dan tahan lama

 • Cara meletakkan kerja keras dengan betul: petua dan cara

 • Mandi dengan hitam dengan tangan mereka sendiri: kelebihan dan kekurangan

 • Bagaimana cara menggosok linoleum antara: nasihat praktikal

  Memasang pintu masuk pintu logam dengan tangan anda sendiri

  Cara meletakkan kerja keras dengan betul: petua dan cara

  Cara membuat plaster hiasan sendiri

  Biofilter untuk tangan sendiri septik: mengapa overpay?

  Petua tentang cara membuat plaster hiasan dengan tangan anda sendiri untuk menjadikannya berkualiti dan tahan lama

  Apakah tahap pembekuan tanah dan bagaimana untuk menentukannya

  Bagaimana untuk merapatkan cermin ke dinding: nota untuk tuan rumah

  Lereng luaran untuk tingkap plastik: kenapa mereka diperlukan

  Bagaimana untuk menambal dengan betul halaman: pilihan alat dan bahan, ciri dan tip

  Pengiraan betul onduline di atas bumbung: beberapa petua berguna

  Hak Cipta © 2015 - 2016 Hak cipta terpelihara.

 • Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  19 − = 11