Foto pagar batu

Pagar batu dengan tangan sendiri

Setakat ini, pereka menggunakan pelbagai bahan dan kombinasi mereka, serta teknologi untuk membina pagar. Salah satu yang terkuat adalah batu itu. Ia akan berkhidmat dalam jangka panjang dan akan dapat melindungi harta benda daripada gangguan yang tidak dibenarkan. Dalam kebanyakan kes, pembina profesional terlibat dalam pendirian. Tetapi jika ada masa, anda boleh membina pagar batu dengan tangan anda sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil kira nasihat pakar, dan ikut arahan langkah demi langkah yang disediakan dalam artikel ini.

Ciri-ciri batu dan jenis utamanya

Batu untuk pagar telah digunakan untuk masa yang lama. Malah pada zaman dahulu, orang menggunakannya untuk melindungi rumah mereka. Dalam pembinaan moden dan reka bentuk landskap, bahan semula jadi sangat popular. Berbagai batu alam dan buatan boleh membawa anda kepada kekeliruan. Adalah penting untuk memilih jenis batu yang betul, yang akan menekankan gaya dan arah yang dimaksudkan.

Varieti batu alam banyak. Antaranya ada beberapa yang paling popular:

 1. Cobblestone (batu batu). Pilihan yang agak biasa dan berpatutan. Walaupun kesederhanaannya, ia adalah salah satu batu paling berkekalan. Pada asasnya, batu cobblestone mempunyai warna kelabu yang tidak disukai semua orang. Tetapi anda boleh membeli batu permata berwarna merah-coklat.
 2. Kerikil. Tidak kurang barangan popular. Terima kasih kepada puak yang berbeza, anda boleh membuat pagar apa-apa bentuk. Banyak menggabungkan batu besar dan kecil. Pilihan kedua sesuai untuk mengisi bingkai besi. Selalunya ia digabungkan dengan batu bata untuk membuat pagar yang kuat.
 3. Batu Dolomit. Mempunyai bentuk yang rata, saiz dan ketebalan yang berlainan. Ia dilombong di dalam lombong terbuka gunung. Oleh kerana kualiti yang tinggi, pagar batu semulajadi bukan sahaja menarik, tetapi juga tahan lama.
 4. Batu kapur. Batu ini dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu batu permata, marmar, berlian. Oleh kerana limestone kelembutannya sangat mudah dikendalikan. Itulah sebabnya pilihan ini dipilih oleh ramai pendatang baru yang memutuskan untuk bereksperimen dengan pagar mereka. Satu-satunya kelemahan adalah penyerapan kelembapan. Untuk mengelakkan pemusnahan batu kapur yang telah dirawat dengan hydrophobizer.
 5. Batu pasir. Selama bertahun-tahun, batu pasir telah digunakan untuk mendirikan pagar di laman web. Antara kelebihan adalah kekuatan tinggi, rintangan fros dan rintangan kelembapan.
 6. Booth. Mereka mengeluarkannya dari batu pasir, tongkat dan dolomit. Batu ini mempunyai bentuk yang tidak teratur. Panjang tulang rusuk boleh dari 15 hingga 50 cm. Boleh digunakan bukan sahaja untuk pembinaan, tetapi juga untuk menghadapi pagar.

Tidak kurang popular pada tahun-tahun kebelakangan ini adalah pilihan pagar batu buatan. Kosnya akan beberapa kali kurang daripada batu semulajadi. Dalam kebanyakan kes, konkrit digunakan untuk pengeluarannya, yang mana pigmen ditambah. Produk yang diperolehi sukar dibezakan daripada batu semula jadi.

Sebelum membuat pilihan, perlu mengkaji keadaan air bawah tanah, kawasan sekitarnya, dan juga mengambil kira pengaruh atmosfera.

Kelebihan dan kelemahan pagar, diperbuat daripada batu

Sebelum pakar pembinaan menasihati untuk membiasakan diri dengan semua sisi positif pagar yang diperbuat daripada batu semula jadi. Kelebihan utama:

 • hayat perkhidmatan tidak kurang daripada setengah abad, dan dengan meletakkan lebih banyak kualitatif dan tetap;
 • kerana batu itu adalah bahan semulajadi, ia bermakna - ia adalah sepenuhnya ekologi dan selamat;
 • pelbagai harga, yang berbeza dari jenis batu dan pecahannya;
 • keselamatan kebakaran meningkat;
 • Kesederhanaan pemasangan (dengan semua kerja boleh dikendalikan sahaja);
 • sifat estetika batu yang harmoni sesuai dengan landskap;
 • kemungkinan menggabungkan dengan bahan yang berbeza.

Rajah rajah pemasangan

Walaupun kehadiran sejumlah besar sisi positif, pagar yang dibuat dari batu mempunyai beberapa kelemahan:

 • harga tinggi (harga untuk beberapa bahan sangat tinggi);
 • untuk memastikan kekuatan keseluruhan struktur memerlukan asas.

Jika anda bekerja membina pagar batu dengan tangan anda sendiri, anda dapat mengurangkan kos dengan ketara.

Terdapat pelbagai pagar batu, berikut adalah beberapa kombinasi batu dan bahan lain:

 1. Kayu dan batu - ini adalah gabungan asli, di mana anda boleh mendapatkan pagar yang harmoni di tapak. Proses yang agak kompleks, yang memerlukan perhatian khusus, serta kemahiran khusus dan pembangunan permulaan.
 2. Batu dalam grid. Antara reka bentuk terkini pengetahuan, gabions (dari bahasa Perancis bermakna "batu dalam grid") menjadi sangat popular. Asas pagar akan menjadi kawat dawai logam tebal, yang diisi dengan kerikil pecahan kecil dan sederhana. Di samping itu, anda boleh menggunakan sisa bahan bangunan (bata, batu, batu). Bentuk pagar boleh ada - semuanya bergantung pada reka bentuk. Hasilnya, adalah mungkin untuk mendapatkan pagar kekuatan tinggi.
 3. Batu dan bata. Gabungan bahan yang paling biasa. Pada asas bata tertanam meletakkan tiang dan beberapa baris untuk pangkalan. Dalam penerbangan yang terhasil antara tiang meletakkan batu. Gabungan ini membolehkan anda membuat pagar indah. Kekuatan yang tinggi, ketahanan, ketahanan terhadap perubahan mendadak dalam suhu dan pemendapan menjadikannya popular.

Sekiranya anda memutuskan untuk membuat pagar gabion, anda boleh menggunakan tumbuh-tumbuhan menenun secara langsung. Penyelesaian ini kelihatan sangat asli.

Peringkat kerja-kerja pembinaan

Jika anda tidak tahu cara membuat pagar batu dengan tangan anda sendiri, anda boleh membiasakan diri dengan teknologi berikut:

 1. Membuang asas pita. Perlu diingatkan bahawa ia boleh dilakukan dalam dua cara utama: batu konkrit, runtuhan dan mortar. Tidak dinafikan, teknologi dengan buta akan menjadi lebih mudah, tetapi asas seperti ini tidak akan sangat dipercayai. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggunakan konkrit, yang disebabkan oleh penuaan dalam beberapa bulan akan menjadi kuat. Mula langkah seterusnya hanya selepas substrate kering sepenuhnya.
 2. Kalis air. Perhatian khusus diberikan kepada kalis air asas, yang dijalankan dalam dua peringkat. Yang pertama mesti dilakukan sebelum menuang konkrit dengan rasa bumbung. Mereka ditutup dengan kedua-dua dinding dan bawah. Tahap kedua dilakukan selepas asas kering sepenuhnya. Bahan bumbung yang sama diletakkan di atas kawasan yang disediakan. Oleh kerana kalis air, air dari tanah tidak akan masuk ke dalam struktur dan tidak akan mula memusnahkannya.
 3. Batu batu. Proses utama adalah kerja keras. Proses utama dan agak sukar adalah pemilihan batu dalam saiz dan bentuk. Sekiranya perlu, anda boleh memotong batu belulang, tetapi ia memerlukan banyak masa dan usaha. Teknologi itu sendiri bergantung sepenuhnya pada jenis batu. Sebagai contoh, batu batu pasir dan dirawat, teknologi batu bata boleh digunakan. Apabila memilih puing-puing, ia patut mempertimbangkan teknologi penetapan acuan. Pertama sekali, adalah perlu untuk mengeluarkan tiang-tiang, yang sepatutnya lebih luas daripada selekoh.
 4. Pemprosesan jahitan. Selepas pagar sepenuhnya didirikan, anda boleh mula mengelak semua lipit. Sekiranya anda terlepas masa ini, maka daya tarikan pagar akan hilang. Untuk lipit yang terlalu dalam, anda perlu menggunakan penyelesaian tambahan. Sekiranya terdapat pencemaran yang besar terhadap batu, perlu membersihkan lebihan dengan berus logam. Dengan beberapa jenis batu, perlu mengeluarkan larutan yang tidak keras.

Pagar hiasan dengan granit cincang

Kadang-kadang ia perlu untuk mengubah rupa atau reka bentuk pagar. Tukar landskap, kehadiran kelemahan atau banyak penyelewengan. Dalam kes ini, granit yang hancur yang boleh menyegarkan pagar adalah sempurna.

Untuk melaksanakan kerja, perlu memohon primer topeng. Selepas ia selesai, gam khas atau mortar simen digunakan, di mana plasticizer ditambah. Granit yang dihancurkan tegas dengan permukaan yang disediakan. Jangan lupa tentang pengembangan lipit, dan pada akhirnya lap permukaan.

Bagi dekorasi hiasan pagar batu, pelbagai kombinasi bahan rata dan plaster struktur boleh digunakan.

Pembinaan pagar apa-apa jenis batu adalah proses yang sukar. Tetapi hasilnya akan menyenangkan semua orang. Buruh, waktu dan kos yang dilaburkan akan dibayar balik oleh jenis denda dan asal yang diterima, dan juga pagar kekuatan tinggi. Ia akan berkhidmat kepada pemilik selama bertahun-tahun, tanpa kehilangan daya tarikannya.

Belajar dari video yang disediakan tentang ciri-ciri membuat pagar batu:

Berikut adalah beberapa gambar di mana anda dapat melihat pelaksanaan yang berbeza dari pagar batu:

Pagar kerja pagar dibuat dari batu

Pilihan yang menarik

Dengan penyemburan serbuk batu

Pagar gabungan

Dari batu-batuan itu

Dari batu liar

Selesai dengan granit yang terkelupas

Daripada batu buatan

Pagar batu dengan tangan sendiri

"Rumah saya benteng saya!". Tetapi untuk melaksanakan pepatah sepenuhnya, seseorang harus berfikir secara serius tentang pagar - dipercayai, selamat dan cantik. Cara memilih bahan binaan dan teknologi mendirikan struktur itu sendiri adalah perkara pertama yang perlu diselesaikan dengan meletakkan kecerdasan dan kemahiran kreatif yang maksimum.

Adalah penting untuk diingati, "segala yang baru adalah yang lama dilupakan". Masih beratus-ratus abad yang lalu, nenek moyang kita tahu bagaimana untuk membina riang dan pada masa yang sama pagar tahan lama. Ia adalah serpihan pagar batu yang telah bertahan hingga masa kita, menunjukkan ciri-ciri stabilnya yang sangat baik. Dan semua kerana batu adalah bahan asal semula jadi, kebolehpercayaan yang telah diperiksa oleh masa. Tetapi kembali kepada perkara utama. Bagaimana untuk membina pagar batu dengan tangan anda sendiri?

Teknologi pendirian pagar batu menyediakan:

 • menandakan pagar;
 • meletakkan asas;
 • pendirian rel penjaga.

Sebelum memulakan pembinaan pagar, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah markup, yang termasuk membuat pelan awal dengan penunjuk panjang dan tinggi pagar, tidak melupakan pintu dan pintu, dan kemudian meneruskan untuk menggali parit di bawah asas. Perlu diingat bahawa batu semulajadi cukup kuat dan bahan binaan berat, oleh itu, asas mestilah direka untuk beban yang sesuai untuk memastikan kekuatan dan kebolehpercayaan struktur.

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, untuk membina pagar batu dengan tangan anda sendiri, ia cukup untuk melekat pada 35-40 cm lebar parit dan kedalaman 70 cm. Apabila membina pagar dengan ketinggian lebih dari 2 meter, disyorkan untuk meningkatkan kedalaman parit dengan 10 cm dengan setiap meter pagar. Untuk mengelakkan kemunculan retak di dasar, bahagian bawah parit harus tumpah dengan runtuhan atau pasir 3-5 cm tebal dan meletakkan rangka tetulang. Selepas penetapan borang, teruskan mengisi penyelesaiannya.

Pagar batu dengan batu oleh tangan sendiri

Selepas kira-kira 10 hari, perlu untuk memulakan pembinaan acuan untuk jawatan sokongan, selepas itu dipasang pada asas dengan penetapan pada panggangan dan peringkat seterusnya.

Untuk membina pagar batu dengan tangan anda sendiri, anda harus menggunakan mortar simen dengan pasir dalam nisbah 1: 3. Untuk tujuan hiasan estetik, anda boleh menggunakan pigmen coklat: 10 ekor mortir simen digunakan 4 sudu pigmen.

Pelaksanaan batu dilakukan dengan meletakkan batu-batu dari sisi datar ke luar, rapat antara satu sama lain dan menyesuaikan bentuk dengan tukul. Lompang-lompat semasa batu itu diisi dengan mortar pasir semen. Perlu diingatkan bahawa campuran ini tidak jatuh di permukaan batu itu sendiri, dan jika ini berlaku, tunggu sehingga ia kering sepenuhnya dan keluarkannya dengan berus logam khas. Tidak perlu menggunakan air, kerana ia boleh, bersama-sama dengan penyelesaian, masuk ke dalam batu dan menukar warna warna semula jadi blok batuan.

Berpendapat dari fakta bahawa kadar pendirian pagar batu oleh pakar adalah kira-kira 35 hari setiap 100 meter, adalah perlu untuk meminta bantuan beberapa pembantu, supaya batu itu tidak tertakluk kepada pengerasan. Sekiranya berlaku penamatan batu itu, atas sebab-sebab wajib, ia perlu menyemburkannya dengan air sebelum memulakan kerja.

Teknologi memasang pagar batu dengan tangan anda sendiri boleh dilihat pada video, sekali lagi secara visual memberi penekanan kepada aspek utama proses pembinaan.

Setelah menyelesaikan semua kerja di atas pagar dan pelucutan batu, anda boleh meneruskan ke reka bentuk luaran pagar dan jahitan yang merobek dengan spatula sempit.

Pagar batu yang indah: idea-idea gambar untuk kesedaran

Jika anda sentiasa percaya bahawa reka bentuk dan gaya adalah penting hanya untuk dalaman dan bangunan, maka anda amat tersilap. Kemunculan tapak desa anda adalah sama pentingnya dengan reka bentuk kotej musim panas atau kotej negara, di dalam dan di luar. Hanya melihat pagar foto yang diperbuat daripada batu, anda akan memahami bahawa reka bentuk yang bergaya dan indah ini bukan hanya pagar, tetapi kad perniagaan laman web, malah "sorotan" mereka. Dengan berhati-hati membaca bahan ini dan mengkaji gambar-gambar pagar yang pelbagai dan bergaya dari pelbagai bahan semula jadi dan tiruan, anda pasti akan menyedari betapa pentingnya memilih pagar ideal anda, yang akan berfungsi bukan sahaja sebagai struktur perlindungan, tetapi juga sebagai perhiasan tapak!

Pagar - kepelbagaian spesies

Pagar yang boleh dipercayai dapat menghiasi laman web, menarik perhatian kepadanya, atau, sebaliknya, hanya menyembunyikan harta persendirian dari mata palsu, lumpur jalanan dan tetamu yang tidak diundang.

Pagar diperbuat daripada batu semula jadi

Hampir mana-mana batu boleh dipanggil bahan tahan lama, bersahaja, tahan lasak dan luar yang menarik, ini menjadikan pagar pembinaan hampir tidak dapat dikawal. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengetahui bahawa reka bentuk pagar tidak bersinar dengan pelbagai. Penampilan mereka bergantung kepada lima faktor: bentuk batu, saiz mereka, teduhan batu, kaedah yang sesuai, dan juga dari gaya pagar (ia boleh menjadi pepejal, gabungan, menggabungkan batu dan memalsukan, pagar logam atau kayu dan sebagainya).

Pagar diperbuat daripada batu bata atau batu-batu adalah sukar untuk dibuat oleh renda, tetapi sangat mungkin, jika dikehendaki, untuk menonjolkan untuk zaman yang berlainan, gaya seni bina, seperti Yunani Kuno, Timur, Eropah. Contoh-contoh seperti itu juga boleh dilihat pada foto yang dibentangkan di sini.

Pagar batu boleh menjadi ketinggian yang sangat berbeza, tetapi, sebagai peraturan, ketinggian minimum pagar tersebut adalah ketinggian satu setengah meter. Ia adalah ketinggian yang berkesan melindungi dan sama-sama mengasingkan diri dari dunia luar. Tinggi maksimum batu "raksasa" dapat mencapai bahkan tiga, empat meter, tetapi lebih sering ada pagar ketinggian dua, dua setengah meter. Mereka melaksanakan semua fungsi mereka sebagai "saudara" mereka yang sangat tinggi.

Jenis penutup dengan jenis batu

Terdapat tiga jenis batu utama: yew, yew yang bertambah baik, dan juga "liar" butoh:

 1. Yang pertama dianggap biasa, tradisional, kerana ia adalah perlu untuk mengambil batu-batu hanya dari bentuk yang betul, permukaan mereka mesti sama sekali lancar atau terkelupas.
 2. Perkembangan bricklaying bertambah baik melibatkan penggunaan batu-batu yang diperlakukan lebih baik daripada jenis batu dahulu. Itulah, bentuk mereka mestilah sempurna, dan permukaannya - sangat lancar.
 3. Buton batu "liar" terbuat dari batu alam, bahkan yang memiliki bentuk yang sangat tidak teratur dan jauh dari permukaan yang sempurna.

Jenis pagar dengan cara pembinaan

Asas asas jenis konkrit akan diperlukan untuk struktur batu mana-mana, tetapi tiang dan tiang dibuat berdasarkan kehendak, unsur-unsur ini diperlukan untuk memperkuat struktur, dan juga untuk memberikan kepantasan dan kepantasan. Bahagian antara tiang batu dapat diisi tidak hanya dengan batu atau batu bata, tetapi juga dengan berbagai macam bahan - papan beralun, polikarbonat, kayu dan logam palsu. Memilih bahan yang murah seperti papan beralun atau polikarbonat boleh menjimatkan wang.

Di samping pagar yang dibuat secara eksklusif dari batu, pakar moden hanya sangat mengesyorkan mempertimbangkan pagar dengan pembinaan bercampur. Contoh yang jelas ini adalah kombinasi harmonis unsur-unsur palsu dan tiang dan tiang yang dibuat dari batu, semula jadi atau buatan. Lekapan pagar ini diperbuat daripada penempaan, yang dilekatkan dengan selamat ke lajur batu, pada engsel. Dalam kes ini, lajur boleh dibuat daripada bata, batu runtuhan, granit dan batu lain.

Jenis pagar, ditentukan oleh jenis batu

Ciri-ciri bangunan dan rupa batu yang digunakan untuk membuat pagar, hanya membenarkan anda membina pelbagai reka bentuk:

 • batu dolomit pada awalnya cukup rata, mudah untuk memilih ketebalan yang tepat, mudah untuk memberikan bentuk yang diperlukan - semua ini memberikan banyak peluang dari segi pagar rekabentuk;

 • granit sangat keras dan agak mahal, ia jarang digunakan untuk pagar, satu lagi tolak - pada kotoran permukaan kasar mudah terkumpul;

 • dengan batu kapur untuk bertindak lebih mudah, tetapi ia takut kelembapan untuk mencegah kemusnahan akibatnya, batu itu dirawat dengan penyelesaian khas, ciri-ciri yang sama berlaku untuk batu pasir;
 • digunakan secara meluas dan bangunan kuno bahan shell batu, ia berliang dan lembut, tetapi pada masa yang sama kuat, sempurna withstands fros dan kelembapan.

Bergantung pada stylistics umum tapak ini, batu ditebang, batu kasar atau hancur batu dipilih. Hari ini, anda juga boleh mencari pagar di mana batu-batu dengan permukaan yang berbeza harmoni digabungkan, serta batu-batu dari pelbagai saiz dan warna. Adalah menarik untuk melihat gabungan batu halus dan tahap yang dibuat dengan menggunakan sekeping, batu digilap, dan batu dari batu kasar dengan penyelewengan semulajadi. Hiasan pagar batu juga menyediakan peluang yang mencukupi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

29 − = 22