Pagar batu dengan tangan sendiri

Bagaimana untuk membina pagar batu yang cantik dan tahan lama dengan tangan anda sendiri oleh semua peraturan

Pagar batu adalah sejenis pagar, yang berbeza daripada ketahanan dan kekuatan lain yang tidak dapat dilalui. Tetapi satu-satunya kualiti utilitarian yang cemerlang adalah senarai kelebihan - ia terdiri daripada batu permata terpilih yang mahir, ia mempunyai tekstur indah yang luar biasa, digabungkan dengan landskap yang sempurna. Satu-satunya kelemahan pagar sedemikian adalah kos tinggi ereksi mereka, tetapi kecacatan ini boleh dengan mudah dihapuskan - mengambil, dan membina pagar batu dengan tangan anda sendiri.

Pengiraan dan kerja persediaan

Pembinaan pagar batu bermula dengan spesifikasi sempadan tanah anda sendiri. Setelah mengetahui tempat jalur sempadan, lukiskan pagar, selepas itu memutuskan jenis batu yang akan anda gunakan. Membuat anggaran perbelanjaan yang akan datang, membeli barangan yang diperlukan, di sepanjang jalan, dapatkan alat yang diperlukan, dan kemudian lanjutkan ke kerja pembinaan.

Sebelum anda membina pagar batu dengan tangan anda sendiri, jangan terlalu malas untuk memperjelas sempadan rumah anda - mungkin mereka tidak berada di tempat yang anda anggap dulu. Setelah merampas sebahagian dari peruntukan jiran dengan pagar anda, anda akan mendapati diri anda berada dalam kedudukan yang sangat halus, karena pagar batu adalah struktur monolitik, dan memindahkannya apabila kesalahan itu ternyata tidak dapat lagi. Untuk mengelakkan situasi seperti ini, jemput juru ukur dan minta mereka menjalankan tinjauan tanah.

Setelah menentukan sempadan wilayah peribadi anda, ukur panjang semua pihak dan lukis lakaran struktur masa depan. Untuk melakukan ini, tentukan ketinggian yang dikehendaki dari pagar (sebagai peraturan, ia adalah 2-2.2 m), kemudian tandakan lokasi pintu masuk dan pintu, kemudian hitunglah jumlah tiang. Bilangan sokongan hendaklah dikira berdasarkan panjang span yang dicadangkan iaitu 2.5-3.2 m.

Memilih batu untuk membina pagar

Dalam reka bentuk landskap moden, pelbagai jenis batu semulajadi yang tidak dirawat digunakan, yang kebanyakannya sesuai untuk mendirikan semua jenis pagar.

Selalunya untuk pembinaan pagar digunakan:

 • cobblestone (dia adalah ganas atau telanjang) - batu yang sangat kuat kelabu-keluli warna, sebenarnya adalah serpihan bulat basalt atau granit;
 • dolomit - putih atau kelabu muda kekuningan, rata dengan tepi tajam batu, secara luaran agak menyerupai marmar;
 • batu kapur (shell) - cahaya yang lembut, baik boleh dirawat dan bahan ringan, satu-satunya kelemahan yang mana adalah hygroscopicity yang tinggi;
 • batu pasir - batu berlamina yang kuat, fros dan tahan lasak, yang telah lama digunakan untuk pembinaan pagar;
 • Boot (aka pecah batu) - kepingan batu pasir, batu granit atau batu kapur yang tidak teratur, biasanya digunakan untuk asas.

Jika anda seorang tukang kayu baru, untuk pembinaan pagar batu dengan tangan anda sendiri, lebih baik memilih batu pasir plat atau batu kapur hewn. Mempunyai bentuk yang agak biasa, bahan tersebut mudah masuk ke dalam barisan walaupun, jadi mudah dan mudah untuk bekerja dengan mereka. Walau bagaimanapun, demi keadilan, harus diperhatikan bahawa pagar rekabentuk asli sebenarnya diperolehi hanya dari sudut dan berbukit kaki atau batu bulat.

Penyediaan bahan habis dan alat

Setelah dibeli atau secara bebas memperoleh jumlah batu yang tepat, beli bahan binaan berikut:

 • simen M300 atau M400;
 • runtuhan bahagian tengah;
 • pasir dengan saiz zarah 0.15-5 mm;
 • mengukuhkan bar dengan diameter 8-12 mm;
 • paip tebal baja 3.5-4 m panjang;
 • papan separuh bermata untuk pembuatan acuan;
 • unsur hiasan - jubin tanah liat, lampu suluh, tiang pommel palsu, puncak atau gratings.

Dengan bahan habis pakai, menyewa pengadun konkrit dan mesin kimpalan dan menyediakan peralatan dan kelengkapan yang diperlukan, iaitu:

 • kepentingan kayu;
 • 5-6 gegelung kren pembinaan;
 • tahap ketegangan dan semangat;
 • hacksaw untuk kayu dan logam;
 • rolet;
 • ramming;
 • bayonet dan spade;
 • trowel;
 • bersih;
 • berus dawai;
 • beberapa baldi besar.

Susunan asas tali pinggang bertetulang

Selepas menyiapkan penyediaan semua yang perlu, teruskan ke penggalian dan untuk memulakannya, jelaskan tapak pembinaan serpihan dan tumbuh-tumbuhan. Setelah menyelesaikan pembersihan, tingkatkan tanah di kawasan yang dikehendaki dan pindahkan pelan pagar ke kawasan tersebut.

Kerja persediaan wajib

Sebelum anda membina pagar batu dengan tangan anda sendiri:

 1. Tandai sudut luar pagar masa depan didorong ke tanah dengan pegangan panjang.
 2. Secara bersambung sambungkannya dengan ketat di dekat kancing tanah.
 3. Memperbaiki cara ini sempadan luaran, tentukan lokasi tiang sokongan dan tandakannya dengan pasak.

Pagar batu - pembinaan berat, terdedah kepada penyimpangan dan penenggelaman. Versi optimum asas untuk struktur yang besar itu adalah asas jalur pepejal yang diperkuat, yang lebarnya 15-20 cm lebih tinggi daripada ketebalan pagar itu sendiri.

Bahawa pagar batu tidak dimusnahkan oleh tindakan permukaan air, ia didirikan di dasar, menjulang di atas permukaan tanah dalam bentuk topi 15-sentimeter yang kuat.

Penggalian dan pembinaan tapak kerja

Ketat memerhatikan urutan penggalian:

 1. Di sepanjang sempadan yang ditetapkan pagar, dari dalam perimeter, keluarkan jalur rumput dengan lebar 50-70 cm.
 2. Selaras dengan kontur yang digariskan, menggali parit sempit yang mendalam dalam 80 sentimeter.
 3. Di tempat-tempat di mana jawatan pagar dipasang, di samping itu, isi parit dengan 40 cm lagi.
 4. Bahagian bawah parit dan tiang pit harus ditapis dengan teliti dan ditutup dengan lapisan pasir lima sentimeter.
 5. Pasir kusyen dengan hati-hati dengan rammer manual.

Bina rangka dan mengukuhkan bingkai dalam urutan berikut:

 1. Dari papan potong ke saiz, ketatkan papan membentuk 1.10 m tinggi dan letakkannya dekat dengan sisi parit. Untuk membaiki bahagian-bahagian acuan melalui setiap meter, kencangkan mereka dengan jawatan menegak dan sokongan dengan struts diagonal.
 2. Dari bar besi mengimpal bar pengukuhan dengan saiz sel 15 hingga 15 cm.
 3. Turunkan jejari pengukuhan ke bahagian bawah parit dan aturnya pada ketinggian 5 cm di atas paras pasir.
 4. Tetapkan grid kedua 20 cm di bawah permukaan tanah.
 5. Untuk mengikat grid tetulang ke tahap yang dikehendaki, gunakan rod keluli yang didorong ke bahagian bawah parit dengan dua baris selari dalam 50 cm langkah.
 6. Di tengah bahagian jawatan sokongan dalam kedudukan tegak menegak, memasang paip keluli.

Penyediaan mortar dan konkrit asas

Dalam pengadun konkrit dari simen, air, pasir, pemplastik dan batu dihancurkan menyediakan konkrit berat standard dan isikannya di dalam acuan.

Massa beton dengan vibrator (atau spade), licin permukaan larutan dan tutupkannya dengan filem polyethylene tebal untuk mencegah penyejatan awal kelembapan. Dalam haba, anda boleh menghidangkan konkrit dengan air sejuk.

Apabila konkrit mendapati kekerasan terakhir, keluarkan acuan, tetapi jangan mula meletakkan pagar lagi - diperlukan sebulan untuk memecahkan sepenuhnya dan mengeras mortar.

Pembinaan tiang batu

Lajur sokongan adalah parallelepiped dengan seksyen salib 300 300 atau 400 oleh 400 mm dan ketinggian 2.3-2.5 m. Letakkan tiang batu tersebut dengan kaedah kerja gelongsor gelongsor. Untuk belian yang berlabuh, sokongan dilengkapi dengan mortar besi.

Sebelum anda mula meletakkan jawatan pagar batu dengan tangan anda sendiri, melengkapkan mereka dengan gadai janji keluli. Untuk melakukan ini, potong batang pengukuh 60-70 cm panjang dan kimpal mereka ke bingkai logam rak. Panjang rod adalah berorientasikan selari dengan pangkalan topi dan mengikatnya satu di atas yang lain dalam langkah 30-50 cm.

Peringkat pembinaan tiang batu:

 1. Selaras dengan dimensi yang dipilih, membina corak untuk jawatan dari papan - kotak kotak rendah (30-40 cm) dengan bahagian bawah dan penutup.
 2. Pasang kerja pada asas supaya asas sokongan keluli menegak diletakkan tepat di tengah kotak.
 3. Sediakan penyelesaian yang agak tebal dari tiga bahagian pasir yang disemai dan satu bahagian dari simen. Untuk ikatan yang kuat dari batu, tambahkan ¼ gam PVA ke campuran. Jika anda ingin mendapatkan jahitan warna yang berbeza, masukkan larutan pigmen kering.
 4. Seboleh-bolehnya, dengan muka rata di luar, letakkan barisan permulaan batu di dalam acuan. Kekosongan di antara mereka, tukul penyelesaian.
 5. Mengisi kotak pertama dengan batu, letakkan yang kedua di atasnya, dan teruskan meletakkannya.
 6. Dalam sehari, hapus baris bawah papan, pasangkannya di atas tingkat kedua dan juga mengisi dengan batu dan simen.
 7. Bertindak dalam perintah ini dan kemudian - secara beransur-ansur memindahkan kotak itu, mengetuai lajur ke ketinggian yang dikehendaki.
 8. Mengesan jurang selepas penghapusan retakan antara batu dengan berhati-hati dan mortar.

Peringkat yang paling penting ialah pendirian jarak dari batu. Urutan di sini adalah ini:

 1. Susun batu dengan bentuk dan saiz. Sekiranya perlu, menewaskan tepi yang menonjol, pada batu permata yang licin membuat cengkerang, batu-batu terbesar yang terbahagi kepada beberapa bahagian.
 2. Antara pendukung yang berdekatan, berhampiran pondasi, tarik dua baris tali, yang akan membatasi pesawat luar dan batin dinding.
 3. Sapukan mortar pada tiang dan dalam satu langkah (supaya simen tidak mempunyai masa untuk memahami) membuat julat permulaan rentang.
 4. Pertama, letakkan satu barisan batu di sepanjang pinggir luar dan dalaman dinding, kemudian isi jurang di antara mereka. Cobblestones cuba meletakkan bahagian yang rata, jurang antara mereka, mengisi dengan penyelesaian.
 5. Dalam satu hari, selepas lapisan awal batu mengeras, angkat tali dan letakkan baris seterusnya, jangan lupa untuk membuat pembalut dari semasa ke semasa.
 6. Apabila tahap pagar mencapai hipotik pertama, kimpalan mesh mengukuhkan nipis kepada mereka dan teruskan batu itu.
 7. Dengan cara ini, tarik pagar ke ketinggian yang dikehendaki. Dalam proses kerja, ketebalan dinding perlu dikawal oleh corak berbentuk U kayu, dan ketegangannya dengan garis tali plumbum.
 8. Dalam rangka untuk tekstur yang indah dari batu yang tidak teratur untuk menjadi lebih jelas, 4 jam selepas pendirian setiap peringkat, memperluas jahitan antara batu-batu dengan kujang atau kulim berbentuk sempit.

Bersedia berus dawai pagar semburan berus buburan simen kering, kemudian basuh dengan 30 peratus daripada penyelesaian hidroklorik sokongan kisloty.Verhushki post penutup topi kalis air hiasan.

Sekiranya dikehendaki, dekorasi pagar dengan lampu, balusta kayu atau unsur-unsur palsu.

Ciri-ciri membina pagar batu buatan

Batu buatan kos beberapa kali kurang daripada batu semulajadi. Menghasilkannya dari konkrit, yang dengan bantuan pewarna dan acuan khas memberikan warna, bentuk dan tekstur spesies liar. Batu buatan sangat tahan lama, tetapi masih tidak bernilai menggunakannya di kawasan dengan kejadian air bawah tanah yang cetek, serta di tempat-tempat yang terletak berhampiran dengan jalan motor yang sibuk.

Teknologi bangunan pagar batu buatan praktikal tidak berbeza dari susunan ereksi pagar batu alam. Satu-satunya perbezaan di antara mereka adalah kemungkinan menggunakan tiang siap dan kaedah penempelan mudah, yang lebih dekat menyerupai kaedah klasik "bata".

Video: Membina pagar batu dengan tangan anda sendiri

Sekarang anda tahu cara membuat pagar batu dengan tangan anda sendiri, dan anda dapat memastikan bahawa pendirian pagar batu adalah proses yang panjang, menyusahkan dan susah payah. Tetapi hasil pembinaan itu seratus kali ganda membayar semua wang, usaha dan masa yang dibelanjakan. Sekiranya pengalaman anda sendiri tidak mencukupi - berikan kerja kepada profesional.

Besser adalah batu buatan dalam bentuk blok warna yang berbeza. Nama kebangsaan berasal dari pengilang - Amerika. Masa depan

Untuk membuat tiang konkrit untuk pagar dengan tangan sendiri adalah mungkin dalam keadaan rumah, tetapi sekaligus perlu diperhatikan bahawa kilang. Masa depan

Dalam pembinaan swasta adalah pemasangan pintu dan wicket yang sangat popular dari papan bergelombang dengan tangan mereka sendiri - gambar plot rumah. Masa depan

Memilih pagar untuk halaman, taman atau plot taman, setiap pemilik berusaha untuk memilih yang paling dipercayai, mudah dalam teknikal. Masa depan

Sesungguhnya orang-orang yang telah ke Eropah, telah memperhatikan apa pagar yang asli yang dikelilingi oleh rumah-rumah persendirian dan. Masa depan

Dengan masalah memasang pagar baru, setiap penduduk musim panas atau pemilik sebuah rumah persendirian dihadapkan. Semua orang mahu menjadi. Masa depan

Ciptaan Karl Rabitsa yang dipatenkan adalah versi yang dapat diandalkan dari bahan untuk pagar bukan abad pertama. Dalam pagar koperasi. Masa depan

lebih banyak idea:

pada bulan Mac Mari kita bercakap tentang kerja bermusim bulan ini untuk memastikan kebun anda dalam keadaan sempurna

Pagar batu dengan tangan sendiri: pemilihan bahan, arahan

Pagar diperbuat daripada batu, yang digunakan oleh manusia sejak dahulu lagi. Pada masa ini, bahan semula jadi, semula jadi, termasuk batu, berada di puncak populariti. Pelbagai jenis batu semulajadi sering membawa penduduk ke kekeliruan. Oleh itu, adalah penting untuk memilih dan membuat pilihan yang tepat bagi jenis batu tertentu, sesuai untuk membina pagar, reka bentuk yang dikandung.

Pemilihan bahan (jadual perbandingan)

- pecahan 105-300 mm - 2500 rubel / m3;

- Cobblestone untuk gabion -70-130 mm - 300 rubel / m3.

Bahan bangunan yang sama penting untuk pagar batu adalah batu buatan. Kosnya jauh lebih rendah daripada kos batu semula jadi, semulajadi.

Pagar dari batu permata

Sebelum pembinaan pagar batu dengan tangan anda sendiri, anda perlukan menentukan lokasi yang tepat, lukiskan skim pembinaan, pelan yayasan, serta membuat anggaran jumlah bahan binaan yang diperlukan.

Sekiranya plot dan pemilikan rumah berada berdekatan dengan jiran, maka anda harus mendapatkan kebenaran bertulis mereka untuk mendirikan bangunan. Untuk mengelakkan perselisihan dan pertikaian mengenai sempadan plot, adalah perlu untuk menyediakan dan mengatur pakej dokumen untuk pembinaan di Biro Inventori Teknikal. Aktiviti-aktiviti ini akan membolehkan anda membina pagar tanpa komplikasi dan masalah.

Untuk peringkat persiapan mendirikan pagar batu semula jadi, anda juga boleh memasukkan:

 • membersihkan tanah dari semua jenis serpihan dan tata letaknya (meratakan);
 • menandakan asas yayasan mengikut skim dan lukisan. Penandaan (garisan pagar, tempat pintu, wicket) di medan dilakukan menggunakan tali yang dilekatkan pada taruhan;
 • pembelian bahan binaan - batu, pasir, simen, tetulang;
 • pembelian alat yang diperlukan - mesin kimpalan, sekop, tangki untuk penyediaan mortar simen atau pengadun konkrit kecil.

Langkah seterusnya dalam pembinaan pagar batu adalah susunan asas.

Pagar dari batu pasir

Penggalian parit di bawah asas dibuat mengikut tanda yang dihasilkan. Memandangkan batu adalah bahan binaan yang cukup berat dan kuat, asas itu dengan mudah dapat menahan beban yang betul, memastikan kebolehpercayaan dan kekuatan struktur.

Pagar diperbuat daripada bahan batu sedang dibina secara eksklusif pada asas pita berdasarkan blok beton bertetulang atau batu bata. Di peringkat asas yayasan itu perlu mematuhi syarat dan peraturan berikut:

 • bersedia lebar asas mesti lebih besar daripada ketebalan pagar 15.0 cm parit yang dalam digali kepada 80.0 cm Jika pagar didirikan untuk ketinggian 2 meter, kedalaman parit itu meningkat kepada 10.0 cm per pagar meter .;
 • Pertama sekali, kusyen pasir digunakan tidak kurang daripada 50.0 mm tebal, yang tumpah dan dipijak;
 • maka batu blok konkrit bertetangan dibuat dengan menggunakan mortar dan tetulang sambungan tambahan dari diameter 30.0 hingga 40.0 mm;
 • maka di alur bingkai bertetulang diletakkan di sekitar yang membentuk tiang yang dibentuk dari papan tepi, yang naik di atas permukaan tanah dengan kira-kira 20.0-30.0 sentimeter, dan seluruh struktur diisi dengan mortar;
 • pembongkaran formwork dilakukan dalam beberapa minggu (3-4 minggu), selepas pengerasan terakhir grout;
 • bukaan pintu dan pintu memerlukan pemasangan tiang sokongan, jadi bahagian sokongan digali dan diisi dengan konkrit bertetulang.

Pagar batu kapur

Untuk mempercepat kerja pembinaan, semua kutub mesti dibina serentak. Dalam pembinaan kandang batu, bentuk terapung (acuan) digunakan secara meluas. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat jumlah acuan keratan yang diperlukan dari skru dan papan mengetuk sendiri dengan ketinggian kira-kira 150 mm. Parameter dalaman yang bersesuaian dengan saiz asas. Untuk satu lajur, 2 potongan borang lipat yang diperlukan.

Selepas fabrikasi rangka, anda perlu meneruskan mengikut algoritma berikut:

 • Bentuk acuan yang dipasang dan meletakkan lapisan asal batu. Mereka diletakkan supaya mereka sedekat mungkin dengan bentuk lipat dan satu sama lain;
 • mengisi tebal selanjutnya mengisi semua retak dan lompang;
 • maka kerja-kerja seterusnya akan diikat dengan skru sendiri mengetuk dan mengisi dengan batu dan mortar adalah serupa.

Dalam satu atau dua hari, bahagian bawah borang yang boleh dibuang boleh dibuang dan pembinaan lapisan berikutnya bermula. Lompang-lompang yang ditemui selepas pembongkaran formwork mesti diisi segera dengan penyelesaiannya. Di tempat penetapan lag, anda perlu melepaskan sudut logam, yang dikimpal ke paip.

Dibentuk dan dibina tiang harus dilindungi dari kesan pemendakan atmosfera. Pilihan yang sempurna ialah pemasangan penutup plastik atau logam.

Pagar di granit

Pembinaan dinding pagar bermula dengan penggunaan tanda pada asas. Pagar pagar batu telah dibuat dengan tiang setiap 100.0 mm, iaitu, tembok dipindahkan ke dalam oleh 50.0 mm dari sisi luar dan dalaman. Di tepi dinding dengan bantuan tahap menghasilkan pemasangan batu-batu simetris. Saiz optimum batu untuk meletakkan dinding adalah sehingga 25.0 cm.

Pada ketegangan antara bahagian-bahagian, benang berorientasikan semasa peletakan dinding berikutnya. Untuk kemudahan dalam kerja dan kekuatan pembinaan batu, disyorkan untuk meletakkan bahagian rata ke atas, dengan hati-hati mengisi retakan dan lompang di antara mereka dengan mortar simen-pasir.

Barisan dinding masonry sangat disyorkan untuk melakukan dengan perban. Untuk baris atas rentang pagar, batu dipilih dengan saiz yang sama. Pilihan ini akan membolehkan bahagian atas pagar menjadi tahap.

Pagar batu bata

Rawatan permukaan dan sambungan adalah proses terakhir untuk pembinaan pagar yang diperbuat daripada batu semula jadi dan tiruan.

Lapisan batu batu dapat dibingkai dengan tiga cara: dalam, cembung dan cetek. Pilihan pertama secara visual meningkatkan jumlah batu.

 • pembersihan - satu jalur logam (4 mm x 150 mm x 2.5 mm), pada akhirnya terdapat penonjolan ("gigi") berukuran 10.0 mm dengan 20.0 m;
 • sisir rata dan berus dengan tidur logam;
 • potongan kain dan getah buih.

Langkah demi langkah baki yang mendalam kelihatan seperti ini:

 • pembersihan batu dan jahitan dengan berus logam;
 • penciptaan lekukan yang rapi dan segi empat tepat kepada 20.0 mm oleh pembersih;
 • membasuh jahitan dan batu dengan getah busa.

Sekiranya anda mengabaikan penombongan, daya tarikan luaran pagar batu akan merosot dengan ketara.

Hiasan utama batu semula jadi adalah tekstur dan warna. Oleh itu, pagar yang diperbuat daripada batu semulajadi adalah mandiri dan tidak memerlukan penggunaan butiran hiasan untuk memperbaiki penampilan. Bagaimanapun, jika dikehendaki, bahagian atas tiang boleh dilengkapi dengan struktur kalis air pintar - tudung dengan puncak.

Selalunya, pagar batu monumental menghiasi kerangka kerja terbuka, pelbagai lampu dan elemen hiasan "hidup" - memanjat tumbuhan-lianas (anggur, mawar).

Kain pagar yang buta dapat dihidupkan kembali dengan bantuan mozek kaca, panel yang terbuat dari botol plastik dan CD yang digunakan. Penggunaan butiran hiasan tertentu bergantung pada pilihan dan keinginan pemilik plot tanah di mana pagar batu didirikan.

Pagar diperbuat daripada batu mempunyai banyak kelebihan positif, tetapi walaupun ini, terdapat beberapa kekurangan:

 • mendirikan pagar batu - prosedur pembinaan agak panjang, teliti;
 • untuk pembinaan kemudahan sedemikian memerlukan asas;
 • kos bahan batu semula jadi yang tinggi.

Pembinaan pagar batu jauh lebih mahal daripada kayu atau logam. Susunan yayasan, kos bahan semula jadi, kos pengangkutannya, pembayaran tenaga kerja tambahan yang mungkin memerlukan pelaburan besar. Mengurangkan kos kewangan boleh melalui pelaksanaan kerja pembinaan sendiri.

Pada masa ini, tidak sukar untuk mendapatkan kelas induk (pelajaran video) untuk mendirikan struktur batu, termasuk pagar, kerana ini cukup untuk pergi ke "YouTube" dan menggunakan enjin carian untuk memilih video yang sesuai. Contoh pagar dari batu permata dengan lapisan dalam:

Berikut adalah beberapa gambar di mana anda dapat melihat pelaksanaan yang berbeza dari pagar batu:

Pagar batu "Mosaic".

Pagar batu yang terbuat dari buta tidak meminjamkan dirinya kepada sebarang pengaruh mekanikal, kimia dan atmosfera.

Versi menarik pagar diperbuat daripada batu di grid.

Pagar batu liar, dihiasi dengan memalsukan.

Pagar pasir biasanya umum dan menikmati kejayaan yang tidak berubah.

Sama popular dengan pemilik rumah digabungkan pagar.

Video di bawah menunjukkan cara meletakkan batu runtuhan dengan betul. Menjelaskan ciri-ciri buku sudut.

Bagaimana untuk membuat pagar batu sendiri

Sebelum anda membuat pagar batu, teliti membaca bahan ini. Kami menawarkan semua pilihan untuk pagar seperti itu dan memberikan maklumat tentang meletakkan asas, meletakkan pagar dan memasang struktur. Untuk mula membuat pagar batu dengan tangan anda sendiri dengan pemasangan asas asas yang betul. Pagar batu mempunyai jisim fizikal yang besar, jadi untuk menetapkan kedudukannya, asas yang agak besar diperlukan.

Pagar batu, mungkin, adalah yang tertua di antara yang digunakan oleh manusia untuk melindungi rumahnya. Mereka datang dalam pelbagai jenis.

Pagar batu "liar" - dibina dari batu dari sebarang saiz dan konfigurasi, mempunyai bentuk sudut yang tidak teratur. Untuk mendapatkan lebih banyak atau bahkan permukaan menegak dari sisi depan dan belakang pagar, kerja itu dilakukan dengan segera di sepanjang garis dalaman dan luaran dinding, mengisi bahagian tengah dengan kepingan-kepingan dan cip batu yang tidak diperlukan.

Sekiranya bahan sumbernya cukup besar, pagar batu dibuat ke dalam padding, meninggalkan lipit 2-5 cm dalam. Ini memberikan pagar pesona istimewa dan penampilan semula jadi.

Jika blok adalah cetek, ia diletakkan di bawah bar, sepenuhnya mengisi lapisan dan pemprosesan dengan alat khas - kulit. Untuk batu "liar", batuan berikut sangat sesuai: batu pasir, dolomit, beberapa jenis syal dan botol.

Batu bata dari pagar batu itu terbuat dari batu-batu sudut, yang sebelumnya dipangkas pada bentuk segi empat lebih atau kurang. Semakin baik rawatan, semakin licin lipit dan batu itu sendiri. Walau bagaimanapun, pemprosesan kasar lebih kerap digunakan, memberikan pagar rupa semula jadi. Lebih lancar permukaan depan dan lebih tepat sudut-sudut batu, lebih banyak batu seperti menyerupai menghadap dengan ubin biasa.

Pagar batu memperoleh gaya individu dan reka bentuk luaran kerana pemilihan besar bahan batu. Antara yang paling popular dibentangkan di bawah.

Pengawal melintang rata. Dibentuk dari batuan batu berlapis atau kobblestones, yang diletakkan di baris dalam kedudukan mendatar.

Batu menegak rata. Lakukan dari batu-batu jenis yang sama sebagai batu yang mendatar, tetapi dalam kedudukan tegak. Kaedah ini digunakan sangat jarang, terutamanya dalam pagar gabungan untuk mengisi lompang. Peletakan bermula hanya selepas jawatan sokongan telah dipasang atau diletakkan.

Butted Masonry. Dihasilkan kira-kira dengan cara yang sama seperti pagar-pagar. Sebagai bahan permulaan, batu bulat berbentuk bulat digunakan yang, pada saat menuang, ditempatkan bersebelahan dengan dinding sisi dari cetakan.

Menghadapi Masonry. Jenis batu ini biasanya dirujuk sebagai kerja penamat. Dalam kes ini, batu-batu rata kira-kira ketebalan yang sama ditetapkan pada kawasan asas yang telah disediakan sebelum ini, dinding atau permukaan lain. Untuk membuat wajah batu lebih kurang atau kurang, pasang memasang jubin paling tebal, dan kemudian selaraskan seluruh batu dengan mereka, jangan lupa untuk menyelaraskan mendatar atau menegak.

Terlepas dari jenis batu, pembinaan kandang termasuk dasar untuk pagar batu dan tiang sokongan. Ia adalah kekuatan dan kualiti mereka yang menentukan ketahanan dan estetika struktur keseluruhannya.

Pagar batu mempunyai berat yang besar, dan batu-batu itu sendiri tidak cukup berliang, yang secara signifikan memburukkan lagi adhesi ke mortar. Itulah sebabnya hubungan antara unsur-unsur lebih lemah daripada batu bata. Pada tanah yang lemah, berpaya dan berpasir, serta di tempat-tempat yang mempunyai manifestasi aktiviti seismik yang kerap, pagar tersebut tidak boleh dibina.

Bentuk acuan buatan dan pengukuhan asas bertetulang di dalam gambar.

Yayasan itu mestilah padat dan tahan terhadap penenggelaman dan perpindahan yang tidak merata di sepanjang paksi mendatar dan menegak. Untuk mencapai matlamat ini, teruskan seperti berikut. Pertama menggali parit kira-kira 50 cm lebar kedalaman pembekuan tanah (biasanya 60-80 cm). Dan jika sistem pagar merangkumi pintu dan pintu, parit juga terletak di bawahnya. Kemudian sediakan ruang untuk menuang "gelas", atau, seperti yang dipanggil, "kasut". Untuk melakukan ini, di lokasi tiang, alur melintang menggali dengan parameter yang sama seperti parit. Alur berserenjang dengan paksi pagar dengan outlet 60 cm supaya persimpangan paksi parit dan alur berada di tengah-tengah keratan rentas rak. Di lokasi ini, rak dikebumikan lagi 40 cm. Akibatnya, salib dengan "ekor" yang terkubur harus dibentuk di tapak pemasangan mereka.

Peletakan tiang untuk pagar dijalankan serentak dengan menuangkan asas. Biasanya, operasi ini melibatkan pemasangan cengkerang, tetulang dan menuang campuran konkrit. Jarak antara "gelas" disimpan dalam lingkungan 2-5 m. Bergantung pada padang, "gelas" boleh dituangkan untuk setiap rak atau melalui satu.

Setelah kerja tanah selesai, mereka mula tetulang. Varian yang optimum adalah kerangka kuadrangular dengan sisi 30-40 cm, sudut yang tetulang beralur dengan keratan rentas sekurang-kurangnya 12 mm, disokong oleh 40-40 cm. di lokasi rak. Titik persilangan terikat bersama antara satu sama lain.

Di peringkat seterusnya, satu acuan dengan ketinggian 10-30 cm atau lebih dipasang. Pada masa yang sama, mereka cuba untuk memajangnya untuk mencurahkan asas dan "gelas" pada satu masa, meninggalkan siaran rebar untuk rak. Untuk siaran lateral, kerja acuan tidak dipasang, penuangan dilakukan hanya di aras tanah. Begitu juga menuangkan parit, melewati pintu dan gawang.

Kemudian seterusnya terus meletakkan penyelesaian konkrit. Ia bergetar, dipadatkan dan dipadatkan dengan apa-apa cara yang ada untuk mengelakkan berlakunya lompang dalam struktur asas dan "gelas".

Selepas 5-6 jam, acuan dibongkar dan dibiarkan untuk mengisi selama 2-3 minggu. Sekiranya cuaca terlalu panas (+30 ° C atau lebih tinggi) atau hujan, adalah wajar untuk menyebarkan tarpaulin tebal di atasnya, dan di sisi untuk bersandar pada dinding acuan.

Dalam pembinaan pagar batu, ada yang membuat kesalahan besar dan tidak menggunakan sepenuhnya fungsi-fungsi sokongan tiang, mengingat mereka hanya sebagai elemen hiasan. Walaupun tiang-tiang menyumbang kepada pemeliharaan integriti struktur: mereka pasti berpegang teguh batu dan melindungi mereka dari retakan, herotan dan kemusnahan.

Apabila membina pagar batu, perhatian khusus harus dibayar kepada pengancing yang berkualiti tinggi dari ujung span dengan lajur. Terdapat beberapa pilihan.

Dengan berpakaian. Pemasangan pagar ini dengan tangan mereka sendiri biasanya digunakan untuk batu, diperbuat daripada batu bentuk sudut. Batu-batu pertama dan kedua diletakkan di atas kedua-dua sisi tetulang untuk rak. Kemudian, pembalut dibentuk, membentuk baris pertama dan kedua jawatan, serta baris pertama pengawal. Untuk rak, batu-batu terbaik dari bentuk yang lebih kurang atau kurang daripada kira-kira saiz yang sama dipilih. Batu bersaiz sederhana dari pelbagai saiz digunakan untuk membentuk dinding pagar, dan kepingan kecil, cip dan serpihan - untuk mengisi lompang dalam rak dan dinding.

Pembinaan pagar batu

Pembinaan pagar batu dengan pembebasan gadai janji disyorkan untuk semua jenis cengkaman, kecuali menghadapi.

Sebelum ini, pada rangka diperkukuhkan rak, kepingan tetulang dikimpal supaya ia selari dengan garisan asas dan menonjol di luar rak. Langkah dipilih berdasarkan saiz batu: jika ketinggiannya menjadi 10-15 cm - 30 cm, jika lebih daripada 15-20 cm - tidak kurang daripada 50 cm.

Apabila meletakkan barisan, apabila ketinggian pagar mencapai tahap gadai janji yang dikimpal, barisan yang dibarisi terakhir akan disaring secara mendatar, menggunakan batu yang sesuai dengan saiz yang berbeza. Kemudian mesh atau bahagian pengukuhan lain dikimpal kepada mortar dan terus bertelur.

Pertimbangkan persoalan bagaimana untuk membina pagar batu dengan pelakon dari campuran konkrit. Kaedah ini adalah wajar untuk digunakan dalam batu, di mana batu bentuk bulat digunakan. Clutch dihasilkan dengan segera di sepanjang garis pagar keseluruhan. Pertama meletakkan tiga, empat baris batu, mendedahkan tepi hamparan ke bar penguatan rak. Kemudian, di lokasi rak, pasangkan kerja berbentuk C, di mana konkrit dituangkan. Selepas 2-3 jam kerja acuan dikeluarkan, tinggalkan penyelesaian untuk sehari, supaya akhirnya merampas, dan terus membina pagar di rejim sebelumnya.

Untuk membuat batu yang baik, ikut garis panduan di bawah.

Cara membuat pagar batu dan meletakkan batu liar pada video

Anda boleh membina pagar batu yang indah, tahan lama dan murah. Benar-benar bilas batu-batu dalam air yang mengalir, dan tempat-tempat yang bersentuhan dengan larutan itu dipersiapkan dengan gam pada berasaskan lateks, berasaskan albumin atau apa-apa lagi yang digunakan untuk merapikan jubin seramik.

Sebelum membuat pagar batu, sapukan batu pada permukaan licin sebelum menempelkannya dengan gam dan pasang. Anda juga boleh membuat sekeping di tempat hubungan dengan penyelesaiannya.

Untuk sambungan yang boleh dipercayai dari batu-batu, sediakan mortar dari satu bahagian simen, tiga bahagian pasir kuning dan 1/4 daripada pelekat penyebaran air jenis PVA.

Untuk mengagumkan penampilan batu itu, tintik batu di bawah pewarna batu. Untuk melakukan ini, tambahkan pewarna pada larutan atau cermin jahitan selepas ia telah kering sepenuhnya.

Maklumat lanjut mengenai peletakan batu liar pada video:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

49 − 48 =