Pagar batu

Pagar batu dengan tangan sendiri: pemilihan bahan, arahan

Pagar diperbuat daripada batu, yang digunakan oleh manusia sejak dahulu lagi. Pada masa ini, bahan semula jadi, semula jadi, termasuk batu, berada di puncak populariti. Pelbagai jenis batu semulajadi sering membawa penduduk ke kekeliruan. Oleh itu, adalah penting untuk memilih dan membuat pilihan yang tepat bagi jenis batu tertentu, sesuai untuk membina pagar, reka bentuk yang dikandung.

Pemilihan bahan (jadual perbandingan)

- pecahan 105-300 mm - 2500 rubel / m3;

- Cobblestone untuk gabion -70-130 mm - 300 rubel / m3.

Bahan bangunan yang sama penting untuk pagar batu adalah batu buatan. Kosnya jauh lebih rendah daripada kos batu semula jadi, semulajadi.

Pagar dari batu permata

Sebelum pembinaan pagar batu dengan tangan anda sendiri, anda perlukan menentukan lokasi yang tepat, lukiskan skim pembinaan, pelan yayasan, serta membuat anggaran jumlah bahan binaan yang diperlukan.

Sekiranya plot dan pemilikan rumah berada berdekatan dengan jiran, maka anda harus mendapatkan kebenaran bertulis mereka untuk mendirikan bangunan. Untuk mengelakkan perselisihan dan pertikaian mengenai sempadan plot, adalah perlu untuk menyediakan dan mengatur pakej dokumen untuk pembinaan di Biro Inventori Teknikal. Aktiviti-aktiviti ini akan membolehkan anda membina pagar tanpa komplikasi dan masalah.

Untuk peringkat persiapan mendirikan pagar batu semula jadi, anda juga boleh memasukkan:

 • membersihkan tanah dari semua jenis serpihan dan tata letaknya (meratakan);
 • menandakan asas yayasan mengikut skim dan lukisan. Penandaan (garisan pagar, tempat pintu, wicket) di medan dilakukan menggunakan tali yang dilekatkan pada taruhan;
 • pembelian bahan binaan - batu, pasir, simen, tetulang;
 • pembelian alat yang diperlukan - mesin kimpalan, sekop, tangki untuk penyediaan mortar simen atau pengadun konkrit kecil.

Langkah seterusnya dalam pembinaan pagar batu adalah susunan asas.

Pagar dari batu pasir

Penggalian parit di bawah asas dibuat mengikut tanda yang dihasilkan. Memandangkan batu adalah bahan binaan yang cukup berat dan kuat, asas itu dengan mudah dapat menahan beban yang betul, memastikan kebolehpercayaan dan kekuatan struktur.

Pagar diperbuat daripada bahan batu sedang dibina secara eksklusif pada asas pita berdasarkan blok beton bertetulang atau batu bata. Di peringkat asas yayasan itu perlu mematuhi syarat dan peraturan berikut:

 • bersedia lebar asas mesti lebih besar daripada ketebalan pagar 15.0 cm parit yang dalam digali kepada 80.0 cm Jika pagar didirikan untuk ketinggian 2 meter, kedalaman parit itu meningkat kepada 10.0 cm per pagar meter .;
 • Pertama sekali, kusyen pasir digunakan tidak kurang daripada 50.0 mm tebal, yang tumpah dan dipijak;
 • maka batu blok konkrit bertetangan dibuat dengan menggunakan mortar dan tetulang sambungan tambahan dari diameter 30.0 hingga 40.0 mm;
 • maka di alur bingkai bertetulang diletakkan di sekitar yang membentuk tiang yang dibentuk dari papan tepi, yang naik di atas permukaan tanah dengan kira-kira 20.0-30.0 sentimeter, dan seluruh struktur diisi dengan mortar;
 • pembongkaran formwork dilakukan dalam beberapa minggu (3-4 minggu), selepas pengerasan terakhir grout;
 • bukaan pintu dan pintu memerlukan pemasangan tiang sokongan, jadi bahagian sokongan digali dan diisi dengan konkrit bertetulang.

Pagar batu kapur

Untuk mempercepat kerja pembinaan, semua kutub mesti dibina serentak. Dalam pembinaan kandang batu, bentuk terapung (acuan) digunakan secara meluas. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat jumlah acuan keratan yang diperlukan dari skru dan papan mengetuk sendiri dengan ketinggian kira-kira 150 mm. Parameter dalaman yang bersesuaian dengan saiz asas. Untuk satu lajur, 2 potongan borang lipat yang diperlukan.

Selepas fabrikasi rangka, anda perlu meneruskan mengikut algoritma berikut:

 • Bentuk acuan yang dipasang dan meletakkan lapisan asal batu. Mereka diletakkan supaya mereka sedekat mungkin dengan bentuk lipat dan satu sama lain;
 • mengisi tebal selanjutnya mengisi semua retak dan lompang;
 • maka kerja-kerja seterusnya akan diikat dengan skru sendiri mengetuk dan mengisi dengan batu dan mortar adalah serupa.

Dalam satu atau dua hari, bahagian bawah borang yang boleh dibuang boleh dibuang dan pembinaan lapisan berikutnya bermula. Lompang-lompang yang ditemui selepas pembongkaran formwork mesti diisi segera dengan penyelesaiannya. Di tempat penetapan lag, anda perlu melepaskan sudut logam, yang dikimpal ke paip.

Dibentuk dan dibina tiang harus dilindungi dari kesan pemendakan atmosfera. Pilihan yang sempurna ialah pemasangan penutup plastik atau logam.

Pagar di granit

Pembinaan dinding pagar bermula dengan penggunaan tanda pada asas. Pagar pagar batu telah dibuat dengan tiang setiap 100.0 mm, iaitu, tembok dipindahkan ke dalam oleh 50.0 mm dari sisi luar dan dalaman. Di tepi dinding dengan bantuan tahap menghasilkan pemasangan batu-batu simetris. Saiz optimum batu untuk meletakkan dinding adalah sehingga 25.0 cm.

Pada ketegangan antara bahagian-bahagian, benang berorientasikan semasa peletakan dinding berikutnya. Untuk kemudahan dalam kerja dan kekuatan pembinaan batu, disyorkan untuk meletakkan bahagian rata ke atas, dengan hati-hati mengisi retakan dan lompang di antara mereka dengan mortar simen-pasir.

Barisan dinding masonry sangat disyorkan untuk melakukan dengan perban. Untuk baris atas rentang pagar, batu dipilih dengan saiz yang sama. Pilihan ini akan membolehkan bahagian atas pagar menjadi tahap.

Pagar batu bata

Rawatan permukaan dan sambungan adalah proses terakhir untuk pembinaan pagar yang diperbuat daripada batu semula jadi dan tiruan.

Lapisan batu batu dapat dibingkai dengan tiga cara: dalam, cembung dan cetek. Pilihan pertama secara visual meningkatkan jumlah batu.

 • pembersihan - satu jalur logam (4 mm x 150 mm x 2.5 mm), pada akhirnya terdapat penonjolan ("gigi") berukuran 10.0 mm dengan 20.0 m;
 • sisir rata dan berus dengan tidur logam;
 • potongan kain dan getah buih.

Langkah demi langkah baki yang mendalam kelihatan seperti ini:

 • pembersihan batu dan jahitan dengan berus logam;
 • penciptaan lekukan yang rapi dan segi empat tepat kepada 20.0 mm oleh pembersih;
 • membasuh jahitan dan batu dengan getah busa.

Sekiranya anda mengabaikan penombongan, daya tarikan luaran pagar batu akan merosot dengan ketara.

Hiasan utama batu semula jadi adalah tekstur dan warna. Oleh itu, pagar yang diperbuat daripada batu semulajadi adalah mandiri dan tidak memerlukan penggunaan butiran hiasan untuk memperbaiki penampilan. Bagaimanapun, jika dikehendaki, bahagian atas tiang boleh dilengkapi dengan struktur kalis air pintar - tudung dengan puncak.

Selalunya, pagar batu monumental menghiasi kerangka kerja terbuka, pelbagai lampu dan elemen hiasan "hidup" - memanjat tumbuhan-lianas (anggur, mawar).

Kain pagar yang buta dapat dihidupkan kembali dengan bantuan mozek kaca, panel yang terbuat dari botol plastik dan CD yang digunakan. Penggunaan butiran hiasan tertentu bergantung pada pilihan dan keinginan pemilik plot tanah di mana pagar batu didirikan.

Pagar diperbuat daripada batu mempunyai banyak kelebihan positif, tetapi walaupun ini, terdapat beberapa kekurangan:

 • mendirikan pagar batu - prosedur pembinaan agak panjang, teliti;
 • untuk pembinaan kemudahan sedemikian memerlukan asas;
 • kos bahan batu semula jadi yang tinggi.

Pembinaan pagar batu jauh lebih mahal daripada kayu atau logam. Susunan yayasan, kos bahan semulajadi, kos pengangkutannya, pembayaran tenaga kerja tambahan mungkin memerlukan dana yang besar. Mengurangkan kos kewangan boleh melalui pelaksanaan kerja pembinaan sendiri.

Pada masa ini, tidak sukar untuk mendapatkan kelas induk (pelajaran video) untuk mendirikan struktur batu, termasuk pagar, kerana ini cukup untuk pergi ke "YouTube" dan menggunakan enjin carian untuk memilih video yang sesuai. Contoh pagar dari batu permata dengan lapisan dalam:

Berikut adalah beberapa gambar di mana anda dapat melihat pelaksanaan yang berbeza dari pagar batu:

Pagar batu "Mosaic".

Pagar batu yang terbuat dari buta tidak meminjamkan dirinya kepada sebarang pengaruh mekanikal, kimia dan atmosfera.

Versi menarik pagar diperbuat daripada batu di grid.

Pagar batu liar, dihiasi dengan memalsukan.

Pagar pasir biasanya umum dan menikmati kejayaan yang tidak berubah.

Sama popular dengan pemilik rumah digabungkan pagar.

Video di bawah menunjukkan cara meletakkan batu runtuhan dengan betul. Menjelaskan ciri-ciri buku sudut.

Pagar batu dengan tangan sendiri

Setakat ini, pereka menggunakan pelbagai bahan dan kombinasi mereka, serta teknologi untuk membina pagar. Salah satu yang terkuat adalah batu itu. Ia akan berkhidmat dalam jangka panjang dan pasti akan melindungi harta benda daripada pencerobohan yang tidak dibenarkan. Dalam kebanyakan kes, pembina profesional terlibat dalam pendirian. Tetapi jika ada masa, anda boleh membina pagar batu dengan tangan anda sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil kira nasihat pakar, dan ikut arahan langkah demi langkah yang disediakan dalam artikel ini.

Ciri-ciri batu dan jenis utamanya

Batu untuk pagar telah digunakan untuk masa yang lama. Malah pada zaman dahulu, orang menggunakannya untuk melindungi rumah mereka. Dalam pembinaan moden dan reka bentuk landskap, bahan semula jadi sangat popular. Berbagai batu alam dan buatan boleh membawa anda kepada kekeliruan. Adalah penting untuk memilih jenis batu yang betul, yang akan menekankan gaya dan arah yang dimaksudkan.

Varieti batu alam banyak. Antaranya ada beberapa yang paling popular:

 1. Cobblestone (batu batu). Pilihan yang agak biasa dan berpatutan. Walaupun kesederhanaannya, ia adalah salah satu batu paling berkekalan. Pada asasnya, batu cobblestone mempunyai warna kelabu yang tidak disukai semua orang. Tetapi anda boleh membeli batu permata berwarna merah-coklat.
 2. Kerikil. Tidak kurang barangan popular. Terima kasih kepada puak yang berbeza, anda boleh membuat pagar apa-apa bentuk. Banyak menggabungkan batu besar dan kecil. Pilihan kedua sesuai untuk mengisi bingkai besi. Selalunya ia digabungkan dengan bata untuk membuat pagar yang kuat.
 3. Batu Dolomit. Mempunyai bentuk yang rata, saiz dan ketebalan yang berlainan. Ia dilombong di dalam lombong terbuka gunung. Oleh kerana kualiti yang tinggi, pagar batu semulajadi bukan sahaja menarik, tetapi juga tahan lama.
 4. Batu kapur. Batu ini dibahagikan kepada beberapa spesies, iaitu batu permata, marmar, berlian. Oleh kerana limestone kelembutannya sangat mudah dikendalikan. Itulah sebabnya pilihan ini dipilih oleh ramai pendatang baru yang memutuskan untuk bereksperimen dengan pagar mereka. Satu-satunya kelemahan adalah penyerapan kelembapan. Untuk mengelakkan pemusnahan batu kapur yang telah dirawat dengan hydrophobizer.
 5. Batu pasir. Selama bertahun-tahun, batu pasir telah digunakan untuk mendirikan pagar di laman web. Antara kelebihan adalah kekuatan tinggi, rintangan fros dan rintangan kelembapan.
 6. Booth. Mereka mengeluarkannya dari batu pasir, tongkat dan dolomit. Batu ini mempunyai bentuk yang tidak teratur. Panjang tulang rusuk boleh dari 15 hingga 50 cm. Boleh digunakan bukan sahaja untuk pembinaan, tetapi juga untuk menghadapi pagar.

Tidak kurang popular pada tahun-tahun kebelakangan ini adalah pilihan pagar batu buatan. Kosnya akan beberapa kali kurang daripada batu semulajadi. Dalam kebanyakan kes, konkrit digunakan untuk pengeluarannya, yang mana pigmen ditambah. Produk yang diperolehi sukar dibezakan daripada batu semula jadi.

Sebelum membuat pilihan, perlu mengkaji keadaan air bawah tanah, kawasan sekitarnya, dan juga mengambil kira pengaruh atmosfera.

Kelebihan dan kelemahan pagar, diperbuat daripada batu

Sebelum pakar pembinaan menasihati untuk membiasakan diri dengan semua sisi positif pagar yang diperbuat daripada batu semula jadi. Kelebihan utama:

 • hayat perkhidmatan tidak kurang daripada setengah abad, dan dengan meletakkan lebih banyak kualitatif dan tetap;
 • kerana batu itu adalah bahan semulajadi, ia bermakna - ia adalah sepenuhnya ekologi dan selamat;
 • pelbagai harga, yang berbeza dari jenis batu dan pecahannya;
 • keselamatan kebakaran meningkat;
 • Kesederhanaan pemasangan (dengan semua kerja boleh dikendalikan sahaja);
 • sifat estetika batu yang harmoni sesuai dengan landskap;
 • kemungkinan menggabungkan dengan bahan yang berbeza.

Rajah rajah pemasangan

Walaupun kehadiran sejumlah besar sisi positif, pagar yang dibuat dari batu mempunyai beberapa kelemahan:

 • harga tinggi (harga untuk beberapa bahan sangat tinggi);
 • untuk memastikan kekuatan keseluruhan struktur memerlukan asas.

Jika anda bekerja membina pagar batu dengan tangan anda sendiri, anda dapat mengurangkan kos dengan ketara.

Terdapat pelbagai pagar batu, berikut adalah beberapa kombinasi batu dan bahan lain:

 1. Kayu dan batu - ini adalah gabungan asli, di mana anda boleh mendapatkan pagar yang harmoni di tapak. Proses yang agak kompleks, yang memerlukan perhatian khusus, serta kemahiran khusus dan pembangunan permulaan.
 2. Batu dalam grid. Antara reka bentuk terkini pengetahuan, gabions (dari bahasa Perancis bermakna "batu dalam grid") menjadi sangat popular. Asas pagar akan menjadi kawat dawai logam tebal, yang diisi dengan kerikil pecahan kecil dan sederhana. Di samping itu, anda boleh menggunakan sisa bahan bangunan (bata, batu, batu). Bentuk pagar boleh ada - semuanya bergantung pada reka bentuk. Hasilnya, adalah mungkin untuk mendapatkan pagar kekuatan tinggi.
 3. Batu dan bata. Gabungan bahan yang paling biasa. Pada asas bata tertanam meletakkan tiang dan beberapa baris untuk pangkalan. Dalam penerbangan yang terhasil antara tiang meletakkan batu. Gabungan ini membolehkan anda membuat pagar indah. Kekuatan yang tinggi, ketahanan, ketahanan terhadap perubahan mendadak dalam suhu dan pemendapan menjadikannya popular.

Sekiranya anda memutuskan untuk membuat pagar gabion, anda boleh menggunakan tumbuh-tumbuhan menenun secara langsung. Penyelesaian ini kelihatan sangat asli.

Peringkat kerja-kerja pembinaan

Jika anda tidak tahu cara membuat pagar batu dengan tangan anda sendiri, anda boleh membiasakan diri dengan teknologi berikut:

 1. Membuang asas pita. Perlu diingatkan bahawa ia boleh dilakukan dalam dua cara utama: batu konkrit, runtuhan dan mortar. Tidak dinafikan, teknologi dengan buta akan menjadi lebih mudah, tetapi asas seperti ini tidak akan sangat dipercayai. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggunakan konkrit, yang disebabkan oleh penuaan dalam beberapa bulan akan menjadi kuat. Mula langkah seterusnya hanya selepas substrate kering sepenuhnya.
 2. Kalis air. Perhatian khusus diberikan kepada kalis air asas, yang dijalankan dalam dua peringkat. Yang pertama mesti dilakukan sebelum menuang konkrit dengan rasa bumbung. Mereka ditutup dengan kedua-dua dinding dan bawah. Tahap kedua dilakukan selepas asas kering sepenuhnya. Bahan bumbung yang sama diletakkan di atas kawasan yang disediakan. Oleh kerana kalis air, air dari tanah tidak akan masuk ke dalam struktur dan tidak akan mula memusnahkannya.
 3. Batu batu. Proses utama adalah kerja keras. Proses utama dan agak sukar adalah pemilihan batu dalam saiz dan bentuk. Sekiranya perlu, anda boleh memotong batu belulang, tetapi ia memerlukan banyak masa dan usaha. Teknologi itu sendiri bergantung sepenuhnya pada jenis batu. Sebagai contoh, batu batu pasir dan dirawat, teknologi batu bata boleh digunakan. Apabila memilih puing-puing, ia patut mempertimbangkan teknologi penetapan acuan. Pertama sekali, adalah perlu untuk mengeluarkan tiang-tiang, yang sepatutnya lebih luas daripada selekoh.
 4. Pemprosesan jahitan. Selepas pagar sepenuhnya didirikan, anda boleh mula mengelak semua lipit. Jika anda terlepas titik penting ini, maka daya tarikan pagar akan hilang. Untuk lipit yang terlalu dalam, anda perlu menggunakan penyelesaian tambahan. Sekiranya terdapat pencemaran yang besar terhadap batu, perlu membersihkan lebihan dengan berus logam. Dengan beberapa jenis batu, perlu mengeluarkan larutan yang tidak keras.

Pagar hiasan dengan granit cincang

Kadang-kadang ia perlu untuk mengubah rupa atau reka bentuk pagar. Tukar landskap, kehadiran kelemahan atau banyak penyelewengan. Dalam kes ini, granit yang hancur yang boleh menyegarkan pagar adalah sempurna.

Untuk melaksanakan kerja, perlu memohon primer topeng. Selepas ia selesai, gam khas atau mortar simen digunakan, di mana plasticizer ditambah. Granit yang dihancurkan tegas dengan permukaan yang disediakan. Jangan lupa tentang pengembangan lipit, dan pada akhirnya lap permukaan.

Bagi dekorasi hiasan pagar batu, pelbagai kombinasi bahan rata dan plaster struktur boleh digunakan.

Pembinaan pagar apa-apa jenis batu adalah proses yang sukar. Tetapi hasilnya akan menyenangkan semua orang. Buruh, masa dan kos yang dilaburkan akan dibayar balik oleh jenis yang baik dan asli yang diterima, dan juga pagar kekuatan tinggi. Ia akan berkhidmat kepada pemilik selama bertahun-tahun, tanpa kehilangan daya tarikannya.

Belajar dari video yang disediakan mengenai ciri-ciri membuat pagar batu:

Berikut adalah beberapa gambar di mana anda dapat melihat pelaksanaan yang berbeza dari pagar batu:

Pagar kerja pagar dibuat dari batu

Pilihan yang menarik

Dengan penyemburan serbuk batu

Pagar gabungan

Dari batu-batuan itu

Dari batu liar

Selesai dengan granit yang terkelupas

Daripada batu buatan

Pagar diperbuat daripada batu - jenis, pembinaan dengan tangan sendiri

Berfikir tentang pembinaan pagar, perkara pertama yang harus dilakukan adalah menentukan bahan tersebut. Dan jika kriteria utama adalah kestabilan, ketahanan dan kekuatan, maka batu adalah pilihan terbaik.

Pagar yang terbuat dari batu telah diketahui sejak zaman purba.

Ini adalah tembok yang kuat yang dapat menahan bukan hanya serangan cuaca buruk, tetapi juga menahan musuh.

Membina mungkin dengan tangan mereka sendiri. Di samping itu, anda bukan sahaja mendapat perlindungan daripada penembusan yang tidak diingini, tetapi juga elemen reka bentuk landskap yang cantik.

Kelebihan dan jenis pagar batu

Mengapa anda memilih jenis pagar ini?

Kerana kelebihannya adalah seperti berikut:

 • hayat perkhidmatan hampir tidak terhad dan akan bergantung kepada kualiti mortar yang digunakan untuk pembinaannya daripada pada batu;
 • Batu adalah bahan semulajadi, dan, akibatnya, ia adalah mesra alam dan selamat bagi orang-orang di sekeliling dan alam semula jadi;
 • pelbagai harga bergantung kepada pelbagai batu;
 • telah meningkatkan keselamatan kebakaran;
 • untuk menubuhkannya berkuat kuasa semata-mata;
 • penampilannya sesuai untuk hampir semua gaya dan harmoni menyatu dengan landskap sekitarnya.

Pagar yang diperbuat daripada batu boleh dikelaskan.

Terdapat jenis batu semula jadi yang digunakan untuk pembinaan pagar tapak:

 • Pilihan yang paling murah adalah batu semulajadi, seperti batu permata, atau batu batu. Walaupun ia murah, kekuatannya sangat tinggi. Sudah tentu, anda boleh menyimpan banyak dengan mengumpulnya sendiri di ladang. Tetapi ia akan menjadi warna kelabu, suram, tetapi tidak ada pertikaian tentang citarasa. Tetapi lebih baik memilih batu permata berwarna merah. Ia mempunyai bentuk bulat, yang akan memberikan pagar beberapa kekasaran. Sekiranya anda ingin mempunyai permukaan licin, maka batu tersebut mesti dihancurkan dengan tukul sledge untuk mendapatkan permukaan yang rata pada permukaannya. Ingat pada masa yang sama mengenai langkah-langkah keselamatan. Kos bahan sedemikian untuk 1 kg adalah kira-kira 4 rubel.
 • Bahan-bahan yang paling jarang digunakan adalah kerikil pecahan dan kerikil yang berlainan. Biasanya juga memilih warna merah-coklat. Mereka digunakan kurang kerap disebabkan oleh fakta bahawa ini adalah bahan yang kecil. Selalunya, untuk memberikan kekuatan pagar seperti itu, sudut dan asasnya diperbuat daripada bata. Dan pada umumnya, pagar bata dan batu kelihatan menarik. Harga adalah 10-15 rubel. untuk 1 kg.
 • Batu Dolomit - rata, mempunyai saiz, bentuk dan ketebalan yang berbeza, dilombong dalam kuari, di mana batuan meletup.
 • Batu kapur mempunyai beberapa jenis. Ia adalah batu shell, marmar, berlian. Harga untuk 1 persegi. m menghadap adalah kira-kira 250 Rubles. Di samping itu, ia adalah batu lembut, yang sangat mudah untuk digunakan, tetapi terdapat kelemahan - ia menyerap kelembapan dan runtuh dalam iklim yang sejuk dan lembap, jadi batu itu harus terlebih dahulu dirawat dengan penghalau air.
 • Batu pasir digunakan untuk masa yang lama, dan ia juga agak popular. Ia tahan lama, bertolak ansur dengan fros, tahan kelembapan. Boleh mempunyai permukaan yang digilap (kebanyakannya tidak digunakan dalam pembinaan dacha), tesannuyu. Ia juga boleh menjadi bahan yang terkelupas.
 • Batu kuar tidak teratur, panjang tulang rusuk adalah dari 15 hingga 50 cm. Ia diperolehi dari dolomit, batu pasir dan batu limau. Ia digunakan untuk pembinaan dan juga untuk menghadapi.

Juga anda boleh memilih sama ada ia akan menjadi batu liar atau diproses.

Baru-baru ini, populariti mula memperoleh batu buatan. Ia lebih murah daripada semulajadi dan sememangnya ia adalah konkrit biasa, yang diberi penampilan bahan semulajadi. Hayat perkhidmatannya adalah kira-kira 50 tahun, umur panjang sedikit berkurang apabila pagar terletak di tempat yang rendah atau berdekatan dengan jalan raya.

Jika anda bukan pakar, maka untuk membezakan batu seperti itu dari alam adalah hampir mustahil. Di pasaran barang-barang anda boleh mencari batu buatan apa-apa warna dan tekstur (lancar, terkelupas, kasar, batu koyak dan lain-lain).

Permohonan yang luas diperolehi oleh apa yang dipanggil batu Perancis. Ia dihasilkan menggunakan mesin khas, prinsip yang boleh anda lihat pada video.

Oleh itu, anda boleh menyimpan dengan ketara pada bahan binaan. Jenis blok penghalang yang paling popular adalah di Crimea dan bersaing dengan batu permata.

Bagaimana hendak membuat pagar batu?

Jika anda membuat keputusan untuk membina pagar bahan semula jadi, anda harus tahu bahawa ini adalah proses perlahan, agak sukar dan sukar.

Teknologi pembinaan adalah seperti berikut:

 • kami menandakan pagar masa depan;
 • meletakkan asas;
 • Kami mendirikan pagar.

Ia seolah-olah segala-galanya mudah, tetapi mari kita lihat langkah-langkah di atas dengan lebih terperinci.

Peringkat pertama Ia tidak bergantung kepada bahan yang digunakan dan dilaksanakan secara sama rata untuk semua jenis pagar kandang. Mula-mula kita membuat lukisan awal, menentukan panjang pagar, hitungkan bilangan bahan yang diperlukan, bergantung pada ketinggian yang diunjurkan. Juga secara selari menentukan tahap ketinggian dari semua sisi tapak.

Pembinaan pagar batu melibatkan pemasangan asas yang kukuh, tali pinggang, dengan meletakkan rangka bar pengukuhan, dengan kalis air. Kemudian beberapa hari kemudian mereka membuat kerja keras untuk pembinaan tiang sokongan. Lebih baik untuk melakukan dari papan, saiznya sama dengan tiang. Kemudian kita pasangkan kerja di atas asas, pasangkannya ke grillage dan buat batu itu.

Jika anda membuat batu permata, kemudian cuba memilih batu dengan diameter yang sama (lebih baik 20-30 cm). Penyelesaian untuk mengikat unsur-unsur dilakukan seperti berikut: simen bercampur dengan pasir (sieved, sederhana, tanpa kotoran tanah liat) dalam nisbah 1: 3. Anda boleh menambah coklat pewarna untuk kecantikan (4 sudu setiap 10 balak). Campuran tidak boleh cair, tersebar. Apabila kerja berlangsung, bentuk batu dapat disesuaikan dengan tukul.

Kami meletakkan mortar di atas asas, kemudian tetapkan batu di atasnya rata ke luar, ketat menyesuaikannya dengan satu sama lain. Semua lompang yang dibentuk harus ditutup dengan berhati-hati dengan penyelesaian, mengelakkannya di permukaan batu, kerana sukar untuk membersihkan campuran beku dan untuk menggunakan berus logam ini. Perkara utama adalah tidak menggunakan air, kerana terdapat risiko menembusnya dengan simen ke dalam batu, yang akan mengakibatkan kehilangan warna semulajadi (ia akan menjadi kelabu).

Selepas selesai meletakkan baris pertama, yang kedua bermula hanya selepas sehari, kerana penyelesaian mesti mengeras. Dan semasa anda tidak menyelesaikan siri sepenuhnya, anda tidak boleh menghentikan kerja. Tetapi jika anda masih digantung, maka anda perlu teruskan batu itu sehingga ia tidak membeku.

Setelah selesai pendirian pagar dan setelah membersihkan batu-batu, mungkin untuk membuat lapisan-lapisan sendi, yang akan memberikan kepungan tiga-dimensi dan daya tarik. Lakukan ini dengan spatula sempit untuk kedalaman kira-kira 1-1.5 cm.

Di atas gawang untuk kecantikan anda boleh membuat gerbang. Pakar memerlukan kira-kira 100 hari bekerja selama 40 hari, sedikit lebih cepat - dari dolomit, batu pasir, batu kapur, kerana ia lebih mudah diproses. Sekiranya anda membuat keputusan untuk melakukan semuanya, lebih baik memanggil beberapa pembantu.

Komen (0)

Baru di laman web ini

Anak benih berkembang dan membina massa vegetatif dalam jumlah terhad substrat. Dan jumlah ini.

Musim sejuk - ujian teruk untuk haiwan kesayangan. Terutamanya sukar untuk menanggungnya meletakkan ayam-ayam. Pendek.

Kekecewaan Tahun Baru dengan hadiah dan komposisi kebimbangan menu perayaan dan menghias dalaman rumah.

Keselesaan kotej yang dibina jauh dari rangkaian bekalan gas tidak dapat dibayangkan tanpa dapur. Dalam sejuk.

Liputan wilayah kawasan pinggir bandar dianggap sebagai peringkat penyusunan yang berasingan dengan zon perancangan dan.

Frasa umum tentang kehidupan seekor anjing di zaman kita hanya berlaku untuk anjing yang sesat. .

Membeli plot tanah dan membuat rancangan untuk rumah masa depan, anda perlu memikirkan penempatan.

Selama 10 tahun yang lalu telah diadakan perbincangan aktif mengenai seminar sayur-sayuran dan berkebun dan forum.

Susah sekarang untuk mencari orang yang tidak pernah mendengar apa-apa mengenai pinggan.

Melihat beg dengan simen dan timbunan pasir, tidak setiap pemaju merasakan dirinya sendiri.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

17 − = 14