Pagar papan

Cara membuat pagar kayu: arahan langkah demi langkah (3 foto)

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, lebih kerap anda dapat melihat tidak hanya rumah kayu baru, tetapi juga pagar. Orang akan sedar sedemikian rupa: produk yang sangat cantik diperolehi. Mereka juga bersetuju dengan warna biasa, tetapi berapa banyak yang akan berdiri, begitu banyak dan akan berdiri. Jika anda tergolong dalam pencinta kayu, anda boleh menjadi fotoreportor berguna mengenai bagaimana orang membina pagar kayu dengan tangan mereka sendiri. Sebagai peraturan, penyelesaian yang menarik digunakan. Mungkin tidak selalu 100% betul, tetapi bekerja.

Foto laporan 1: pagar biasa papan (pagar)

Pagar ini ditetapkan dengan bantuan berkala - kemudian disewa, maka pembantu sukarela, tetapi kebanyakan pagar dikumpulkan oleh tangan pemiliknya. Papan pertama diproses, kemudian dihantar ke laman web yang sudah sedia untuk digunakan.

Ini adalah pandangan tapak dengan tiang yang dipasang

Kerja utama dilakukan untuk musim sejuk - mereka digali oleh motobor, disewa, lubang. Perkara utama ialah melihat gerudi tidak berpenghuni. Kemudian prosesnya sukar walaupun di tanah biasa. Kami berbuat demikian: hari pertama kami menggerudi hanya 6 lubang dan kecewa: berapa lagi yang melakukan segala-galanya? Baik jiran itu diminta untuk menggantikan bilah. Dengan bahagian pemotong baru, semua yang lain telah dilakukan untuk hari yang ringan. Dibor sedikit di bawah kedalaman tanah beku. Membeku kepada 1.2 meter, kedalaman lubang - 1.3 meter (jaminan "hanya dalam kes"), jarak antara lubang-lubang 3 m tali tegang antara tanda sudut, ditanda sehingga 3 m plot (papan membuang) .. Akibatnya, ternyata betul-betul.

Selepas timbunan runtuhan dituangkan ke dalam lubang, liner dimasukkan dari ruberoid yang dilancarkan dalam dua lapisan. Dalam lengan ini memasukkan tiang 60 * 60 mm dengan dinding 3 mm. Kepada mereka, di bahagian bawah, kepingan tetulang dikimpal - untuk memegang dengan lebih baik, dan juga sudut "ketujuhpuluhan" di bawah penangguhan masa depan. Siaran sebelum pemasangan, atau lebih lama sebelum itu, adalah berwarna dan dilindungi terlebih dahulu dengan anti karat, kemudian dengan dua lapisan cat.

Siaran telah dipasang di dalam lubang

Perkara yang paling penting ialah meletakkan tiang dengan betul. Mereka juga melakukannya dengan tali. Posisi sudut terkena ketat di peringkat. Yang pertama meletakkan bahawa ia telah melekat sebanyak 1.8 meter, dan kemudian ia telah ditangguhkan oleh tahap laser kepada yang kedua, yang berdiri di tahap yang sama. Operasi ini diulang dengan semua "langkah". Penyokong dan perhentian membantu memegang kekunci sehingga tiang, konkrit dituang tanda M 200. Selepas penyelesaian telah menggenggam antara filamen tiang ditarik - satu di atas puncak tiang berkata, ketinggian pertengahan kedua - dipandu olehnya pada mempamerkan tiang lain.

Selepas mereka menuangkan konkrit (dalam beberapa hari) semua jawatan, mereka mula mencurahkan alas. Membuat acuan mudah alih papan pinus. Menetapkan semula, secara beransur-ansur menuangkan socle. Secara mendalam tidak dikebumikan - hanya dikeluarkan turf. Akibatnya, tiang-tiang telah diterima di mana jalur beton dipenuhi.

Sebelum memasang

Kayu itu kering, dicelup dengan sebatian antiseptik, yang berwarna sedikit berkilauan. Papan terang ternyata. Kepada jawatan yang ditetapkan, sokongan log bar-telah ditetapkan dengan seksyen 50 * 100 mm. Di bahagian atas mereka membiarkan bar dengan sengaja. Pertama, ia kelihatan lebih seperti itu, dan kedua, hujung papan dengan liang terbuka dilindungi. Bar ini ditetapkan ke papan tingkat pertama dan tambahan, yang ditetapkan tiga meter kemudian. Oleh itu, satu demi satu papan dilampirkan kepadanya.

Mula pemasangan pagar

Apabila memasang pagar, penting untuk memasang papan pertama dengan tegak secara menegak. Memeriksa garis plumbum (beberapa kali menipu tahap, jadi kini di mana jua menegak penting, periksa garis plumbum). Kemudian ada masalah teknologi. Dipasang papan tidak rapat, dan dengan jurang sebanyak 1.2 cm jurang dikekalkan secara stabil, ketebalan papan itu didapati (lapisan) dan memotong sekeping panjang yang sama seperti pagar - 1.8m kerja adalah seperti berikut: .. Dan mengambil shtaketinu siap jalur lapisan. Telah dipaku meletakkan dua tingkat, shtaketinoy prop beliau, menyelaraskan bahagian atas, kemudian mengikat kedua-dua skru untuk setiap lag. Akibatnya, jurang adalah sama. Tetapi silap mata ini adalah mungkin, jika lembaga mempunyai geometri yang ideal.

Jurang di mana-mana yang sama

Mengenai jurang itu. Saiz (1.2 mm) adalah ideal. Jika anda melihat di luar, anda tidak boleh melihat apa-apa, dan dari dalam jalan kelihatan baik.

Lihat dari sisi plot

Bagi kelebihan pagar kayu: jiran yang mempunyai pagar obzavidovalis beralun: musim panas di kawasan saya adalah sejuk, mereka - seperti oven, di bawah pagar dibakar semua bunga. Kami mempunyai rusuhan warna sehingga sangat lewat pada musim gugur.

Ini adalah pandangan dari sisi

Laporan foto 2: pagar mendatar papan yang tidak dijawab "papan catur"

Pagar ini, dari kisah dongeng. Dia sebahagiannya berkumpul secara berasingan oleh pemilik laman web tersebut. Pekerja pekerja menggali lubang, meletakkan tiang. Bekerja di atas tiang pemotongan logam dan bru - merit seorang kawan. Semua yang lain, termasuk pemprosesan papan dan pemasangan bahagian pagar, dilakukan oleh pemilik dan istrinya (lukisan).

Menggunakan papan unedged 20 mm tebal, muka digilap berubah pada lisopilke (dalam perjanjian), berkurang difilemkan secara bebas dan kemudian mesin digilap, kemudian disalut dengan antiseptik "loofah" berasaskan air tick warna. Sapukan berus lebar dalam dua lapisan. Inilah hasil dari pekerjaan.

Pagar dari papan yang tidak dijawab

Di kutub kami menggunakan paip berprofil logam seksyen persegi: 60 * 60 mm, ketebalan dinding 3 mm. Di dalamnya, dari kedua-dua pihak, papan tepi 150 * 30 mm dilampirkan. Diikat pada jarak 10 cm dari atas dan kemudian pada 100 cm dan 190 cm. Dibentuk "sandwich dua papan, bosan melalui, semua bolt dengan mesin basuh sendiri berpusat.

Bagaimanakah tiang-tiang itu

Tiang dengan ketinggian keseluruhan 3 m setiap 1 m dikumpulkan ke dalam tanah. Adakah terdedah pada kord yang direntangkan di antara jawatan kawalan awal yang ditubuhkan. Prosedur itu adalah piawai, ia hanya luar biasa bahawa bahagian atas (2 meter yang kekal di atas tanah) dibalut dalam filem. Penyelesaiannya terbukti betul: selepas pengangkutan dan konkrit filem itu kotor, dan kayu di bawahnya bersih. Filem itu dikeluarkan selepas konkrit itu telah dikeringkan.

Tiang pasca-posting dan larian yang pertama dipasang

Perintah perhimpunan adalah:

 • Pilih papan pertama dengan kelebihan yang lebih rendah.
 • Kami mengukur jarak antara tiang, melihat papan satu sekeping 1 cm lebih pendek daripada jarak yang diukur (menjadi normal).
 • Kami merendam ujung gergaji dengan antiseptik.
 • Kami menetapkan papan pertama 5 cm di atas tanah, membetulkannya dengan pengapit. Di setiap tepi dari bahagian dalam, kami mengetatkan dua skru menegak sendiri (45 mm).
 • Menetapkan tegak. Kami mendapati tengah, kami memasukkan bar, kami tidak berehat di atas tanah, pinggirnya hang. Betulkan dua skru di bahagian atas papan yang dipasang.
 • Pemasangan tali baru. Ia harus bertindih walaupun unjuran terbesar di bahagian bawah. Ia juga menutup skru yang memegang bar tengah.

Urutan ini dipelihara di bahagian paling atas. Oleh itu secara beransur-ansur larian akan didail. Perhatikan bahawa pandangan sebelumnya mempunyai tepi serong, mereka semua melihat "keluar": untuk menjatuhkan hujan jatuh.

Secara beransur-ansur, satu demi satu, pagar berkembang

Untuk mendapatkan kelebihan atas licin, mereka dipilih, dipangkas, berwarna dengan antiseptik, dan kemudian diperbaiki selepas itu ke akhir, meratakan semua puncak dalam satu baris.

Laporan foto 3: pagar pagar kayu

Satu lagi varian dilaksanakan secara praktikal "solo". Pagar kayu yang dikepala dengan tangan sendiri dipasang hampir tanpa penglibatan luar. Kadang-kadang dalam pembantu beliau - dalam lukisan jawatan - isterinya bekerja, pembantu kedua - anjing.

Ternyata pagar papan sedemikian))

Untuk pagar mendatar papan bengkok, yang juga dikenali sebagai kisan, kadang-kadang sebuah kubah Austria, bahan berikut digunakan:

 • untuk profil profil paip 60 * 60 mm, pemasangan langkah 2.7 m;
 • Lembaga bermata, yang dirancang 100 * 20 mm, panjang 6 m;
 • bar perantaraan 50 * 50 mm, tetapi lebih baik untuk mengambil kurang - ia lebih mudah untuk membengkokkan;

Papan tersebut diputuskan untuk cat dengan antiseptik dengan pigmen gelap, tiang berwarna kelabu muda. Dari jauh di latar belakang gelap seperti jahitan. Kepada siapa yang tidak menyenangkan - cat dengan nada dengan papan.

Tiang berwarna dan tiga plak pertama, diikat antara dua ekstrim

Masa utama mengambil lukisan dan pengeringan papan. Sekiranya mereka sudah siap, semuanya akan cukup cepat: pengikat adalah minimum, hanya papan pertama di peringkat yang ditetapkan, selebihnya dipasang di atasnya. Papan panjangnya enam meter, diikat dengan tiga tiang. Di antara tiang jaraknya adalah kira-kira 5.4 -5.5 m, bakinya masih tetap, tetapi hasilnya kelihatan asli.

Ia adalah lebih mudah untuk mengumpul lawan pedang-plaiting dari papan bukan dengan larian, tetapi secara mendatar - dengan melapisi beberapa papan di sepanjang keseluruhan panjang

Fokus utama adalah menenun tiga papan pertama. Tanpa bar perantaraan mereka hanya ditumpuk: dua di satu sisi di pinggir, satu di sisi lain. Kemudian mereka perlu diatur supaya mereka berada di atas yang lain. Jika terdapat dua pembantu, mereka memegang papan di dua jawatan terdekat, dan orang ketiga membongkok papan dan menyisipkan bar perantaraan. Selepas tiga papan pertama dipasang, yang lebih rendah disamakan dan diskru ke jawatan (kita meringankan lubang, kemudian skru dalam skru).

Bagaimana ia kelihatan dekat dan di bawah sudut

Jika anda membuat pagar kayu yang ditenun dari papan dengan tangan anda sendiri, lebih mudah untuk tidak menambah jarak semasa pemasangan, tetapi untuk pergi secara mendatar. Pertama, tiga plak bawah telah diisi panjang penuh, diratakan dan ditetapkan. Kemudian mereka mengumpul selebihnya - sebagai cat kering.

Inilah pandangan depan. Anda boleh melihat "ekor" di mana papan berakhir dan mereka mula, tetapi mereka tidak merosakkan gambar, mereka menambah semangat

Versi yang lebih mudah - hanya tiga tiang dan papan yang lebih pendek - ditunjukkan dalam video. Di sini, tiang dibuat dari kayu, teknologi pemasangan mereka ditunjukkan. Video yang baik - keseluruhan proses penyuntingan difahami.

Dalam ketiga-tiga contoh, terdapat dua peringkat yang dapat dikesan dengan jelas, yang, jika pagar kayu dilakukan oleh diri sendiri, mengambil banyak masa. Yang pertama ialah memasang tiang dan menuangkan asas atau tiang. Yang kedua ialah kerja penyediaan kayu. Jika tapak baru, tidak didiami, terdapat masalah dengan keselamatan, dan proses lukisan, dan, terutama, pengisaran - yang panjang. Adalah masuk akal untuk membeli kayu terlebih dahulu dan menyediakan dan memprosesnya di bengkel atau di garaj. Apabila tiba masanya untuk meletakkan pagar kayu, ambil bahan siap di tapak sebelum pemasangan.

Jika semua bahan telah siap, anda boleh membuat pagar kayu dengan cepat. Pemasangan kayu itu sendiri tidak mengambil masa yang lama. Of sepanjang tempoh pembinaan 40% daripada masa yang dibelanjakan untuk menyediakan papan, 20% lagi - di jawatan latihan jika mereka logam dan 10% - jika kayu, walaupun 20% daripada pemasangan mereka (tiang). Oleh itu, perhimpunan itu tidak begitu banyak masa.

Pagar dari papan yang tidak dijawab. Pagar dari papan dengan tangan anda sendiri. Pagar untuk kediaman musim panas

Ladang akan mendapat manfaat daripada segala-galanya, termasuk residu selepas menggunakan kayu. Papak, atau papan yang tidak dijadikan - adalah bahan yang paling optimum untuk membuat pagar. Perbezaan utama bahan ini adalah bahawa tepinya tidak dipotong atau dipotong sebahagiannya. Tetapi ia adalah mungkin untuk menggunakan papan ini sebagai battens atau pelapis bumbung, yang mempunyai struktur, dek dan sebagainya, iaitu, di mana tidak ada sebarang keperluan khas mengenai penampilan adalah.

Sebelum membuat pagar papan dengan tangan anda sendiri, anda perlu memilihnya dengan cekap. Sebelum membeli bahan binaan ini, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara. Pertama sekali, tidak ada knot di papan, kerana mereka tidak hanya mengganggu struktur kayu dan merosakkan penampilannya, tetapi juga mempengaruhi panjang umur bahan. Papan tidak dijumpai diperoleh dari kayu lembut, dan kualitinya dapat dinilai oleh beberapa parameter:

 1. Permukaan bahan harus bebas daripada berlubang, keretakan, cip.
 2. Pilih tukang cukur tanpa knot.
 3. Bahagian rentas mestilah bentuk yang betul.

Memilih bahan untuk membuat pagar untuk kawasan pinggir bandar, banyak menggunakan batu atau papan beralun, tetapi penyelesaian yang paling ekonomis adalah penggunaan kayu. Pagar dari papan yang tidak dijahit boleh dipungut untuk setiap pemilik tapak, sedangkan dari bahan ini adalah mungkin untuk membuat pagar yang sangat asli. Kami telah menyebut parameter utama untuk memilih bahan ini. Dengan cara ini, sebelum cuba untuk memasang pagar, anda perlu memastikan untuk mengendalikan antiseptik perlindungan bahan - ia bukan sahaja akan menjadikan permukaan pagar yang lebih cerah dan lebih cantik, tetapi juga membantu melindungi daripada kesan fenomena negatif.

Untuk membuat pagar, kita perlu membeli papan yang tidak dijawab dan menyerahkannya kepada objek. Tambahan pula papan perlu menyimpan beberapa bahan lain, iaitu tiub profil yang akan bertindak sebagai sokongan tonggak: keratan rentas mestilah 40x60, dan panjang - tidak kurang daripada tiga meter. Untuk mengira jumlah kekangan logam, anda perlu mengambil kira panjang pagar masa depan dan kawasan tapak. Sebelum anda mula membuat pagar papan dengan tangan anda sendiri, anda harus melakukan semua pengukuran dan merancang wilayah.

Tiang sokongan perlu digali ke tanah, dan untuk pemadatan, kusyen persediaan berdasarkan kerikil dan pasir diperlukan. Kedalaman tiang rendaman perlu dikira, bergantung kepada apa kelakuan tanah di musim sejuk, tetapi pemupukan kedalaman purata -. 0,8-1,2 m antara penyokong perlu meninggalkan jarak kira-kira 2.5 m tiang Penetapan dilakukan dengan menggunakan penyelesaian konkrit. manakala profil itu sendiri boleh disalut dengan sebatian yang melindungi mereka daripada kakisan. Kepada tiang-tiang yang digali harus dilampirkan ke belakang mendatar, di mana papan akan diikat. Lokasi mereka bergantung semata-mata atas kehendak setiap pemilik tapak individu. Ciri utama lembaga yang tidak disahkan adalah kemungkinan untuk membuat pagar jenis tertentu, terutama jika anda menambah reka bentuk landskap dengan bantuan trek dari gergaji pokok.

Apakah pagar kayu gergaji yang baik?

Kos pagar adalah faktor penentu yang menerangkan populariti bahan ini di kalangan pembeli. Pada masa yang sama, setiap reka bentuk boleh diberikan rupa yang menarik, contohnya, dengan menggunakan imej di atas lukisan atau beberapa langkah reka bentuk yang lain. Kelebihan kedua pagar ini adalah kesederhanaan pemasangan, yang boleh dilakukan secara bebas. Satu-satunya kelemahan, yang agak ketara, adalah keperluan untuk pemprosesan tambahan, kerana pokok itu mesti dibersihkan dengan antiseptik dan memperbaharui lukisan secara berkala.

papan Unedged, walaupun pada hakikatnya yang seolah-bahan buangan semasa pengeluaran papan, - bahan yang mesra alam yang boleh digunakan untuk membuat pagar hiasan, dinding bangunan di bangsal dan bangunan luar untuk mencipta peti. Dalam kes ini, pemasangan pagar dengan teknologinya tidak boleh menjadi lebih rendah daripada pembinaan rumah itu. Dan kerana pemilik bertanggungjawab bahkan membuat pagar di atas dasar, sehingga dapat dipercaya, kuat dan tahan lama. Ia mudah untuk mengesan analogi kedua-dua proses pembinaan:

 1. Apabila bangunan rumah dan pagar, asas jalur digunakan.
 2. Dalam kedua-dua kes, papan boleh bertindih.
 3. Lembaga, sebagai bahan bangunan, memerlukan penjagaan khas, iaitu impregnasi. Dari apa yang diperlukan untuk melindungi pagar - air, matahari, salji, kumbang kulit kayu dan tikus. Dan ini berlaku untuk kedua-dua pagar kayu dan dinding kayu.
 4. Kedua-dua proses - kedua-dua pendirian pondok, dan pemasangan pagar - boleh dijalankan secara bebas.

Walau bagaimanapun, lembaga memerlukan pengambilan khas dari pengaruh atmosfera, serta kumbang kulit dan pembusukan. Hujung atas pagar, seperti dinding rumah, adalah wajar untuk menutup bumbung atau kanopi. Dan yang paling penting - dan dinding rumah, dan pagar dari papan yang tidak dijahit dengan mudah boleh dibina dengan tangan mereka sendiri, tetapi bagaimana, arahan kami akan memberitahu.

Fasa pertama: menumpahkan asas

Sudah tentu, tidak semua orang melakukan pagar papan yang tidak dijadikan berdasarkan asas, tetapi jika pagar cukup besar, maka tanpa menguatkan pangkalan adalah sangat diperlukan. Untuk mewujudkan asas reben sarang yang cukup bertitik atau pegun. Kaedah pertama adalah yang paling biasa dan ekonomi. Pengisian akan dilakukan dalam beberapa tahap:

 1. Pertama, penandaian dilakukan: untuk ini, pasak didorong ke sudut-sudut tapak, yang berkaitan dengan tali. Jadi kita akan membuat garis penandaan.
 2. Setiap dua atau tiga meter kami menyediakan lubang. Padang itu bergantung pada bilangan dan panjang papan yang akan digunakan untuk membuat pagar. Telaga mestilah kedalaman yang mencukupi.
 3. Kami meletakkan saluran di lubang siap.
 4. Kami mencurahkan lubang campuran batu, pasir dan simen. Tambahkan air sehingga anda mendapat gruel.
 5. Selaraskan lajur dan biarkan hingga konkrit mengeras.

Pagar untuk memberi boleh dilakukan dengan beberapa cara. Papan tidak dijajarkan boleh dipasang secara mendatar, menegak atau bertindih. Cara paling mudah ialah meletakkan papan secara mendatar: kami mengisi balang dengan papan atau membetulkannya dengan skru. Oleh kerana bahan telah tidak diurus tepi untuk mengeluarkan slot, anda boleh menutupnya di bahagian dalam dengan papan yang sama. Pagar menegak mempunyai pembinaan yang lebih kompleks: pada papan melintang dari atas dan ke bawah adalah perlu untuk bahan.

Perlindungan daripada perosak - pada teras asas

Mana-mana pagar dari papan mestilah diproses, kerana apa-apa bahan semula jadi terdedah kepada pelbagai pengaruh. Menyediakan perlindungan dalam beberapa cara: cat, varnis atau komposisi antiseptik. Walau bagaimanapun, idealnya, kerja-kerja ini perlu dilakukan terlebih dahulu. Mula-mula, papan perlu dibersihkan daripada kulit, disandul dan direndam dengan agen antiseptik atau primer - ini akan melindungi permukaan dari faktor biologi. Pada peringkat kedua, kita selesai penamat, contohnya, varnis dengan cat noda atau khas untuk kayu.

Untuk memastikan bahawa pagar papan yang tidak dijana mempunyai penampilan estetik dan pada masa yang sama bertahan lebih lama, beberapa aktiviti boleh dilakukan. Sebagai contoh, untuk mengelakkan kelembapan daripada terkumpul di atas pagar, anda boleh menutupnya dengan kanopi yang diperbaiki. Di samping itu, pagar boleh diberi penampilan hiasan, contohnya, menghias pasu bunga dengan bunga atau melukisnya dalam komposisi yang menarik.

Ramai enggan membina pagar kayu tradisional, yang digantikan secara beransur-ansur oleh pagar pagar. Terima kasih kepada bahan ini, pagar itu sempurna dan menarik. Pada masa yang sama, pagar boleh menjadi ketinggian, bentuk, warna, menjadikan kawasan pinggir bandar itu asli dan bergaya. Ciri khas pagar pagar termasuk:

 • universiti - pagar kayu harmoni sesuai dengan lanskap, dengan sempurna digabungkan dengan bata, batu, konkrit, logam;
 • Kesederhanaan pemasangan - pemasangan pagar boleh dilakukan dan secara bebas tanpa penyertaan pakar;
 • kemudahan penjagaan, yang hanya terdiri daripada pewarnaan dan penghapusan kecacatan tepat pada masanya yang mungkin berlaku dari semasa ke semasa;
 • kebolehpercayaan;
 • kemungkinan pendaratan di sebelah pagar katil bunga.

Pertama, kita akan memerlukan tiang yang diperbuat daripada paip logam atau bar besar-besaran. Kedua, secara langsung perancah adalah rak sempit, yang dibuat dari papan yang dirancang. Ketiga, urat akan ditempatkan di antara tiang: kita memerlukan bahan-bahan dengan panjang hingga 2.5 m dan seksyen 40 mm. Untuk membuat pagar pagar papan, bahan itu boleh dibuat sendiri atau dibeli sudah siap. Dalam kes pertama, anda perlu bekerja keras, dan dalam kes kedua anda boleh melakukan pemasangan pada hari yang sama. Satu-satunya bahaya - pagar boleh dibuat dari bahan mentah yang berkualiti rendah, kerana apa yang reka bentuk pagar boleh menjadi condong. Jika bahan keperluan pengeringan, anda perlu menggunakan pengering khusus untuk kayu.

Untuk membuat pintu pagar, pagar dari pagar, anda perlu mematuhi teknologi tertentu.

 1. Tentukan arah pagar.
 2. Kami melepaskan tapak di bawah pagar dari serpihan, rumput.
 3. Kami menetapkan suar dan menggunakan benang untuk menentukan tempat di bawah tiang.
 4. Di antara tiang kita meninggalkan jarak kira-kira tiga meter, jika tidak, jarak antara pendukung boleh menyebabkan kendur di bawah berat pin.
 5. Kami memasang tiang sokongan di tanah, jika kita perlu mengukuhkan struktur - kami menggunakan mortar pasir simen.
 6. Untuk memasang lajur adalah perlu untuk menggali lubang kira-kira 1.3 meter dalam. Dengan kusyen kerikil, kami menghalang penyemperitan sokongan apabila tanah membeku.
 7. Selepas pemasangan tiang-tiang, ia mungkin untuk mendirikan jalur-jalur, yang diikat di antara tiang, dan papan ditetapkan kepada mereka.
 8. Mula-mula kita melampirkan pendakap secara menegak, dan yang lain sejajar dengannya mengikut corak berbentuk T.

Pagar itu untuk kediaman musim panas adalah indah, ia adalah mungkin untuk menggunakan pelbagai cara hiasan. Pemprosesan mandatori, contohnya, menggunakan noda, lakuer atau cat. Agar bahan-bahan untuk mematuhi dengan baik dengan permukaan papan, anda mesti terlebih dahulu membersihkannya dengan kertas pasir. Stain akan melindungi kayu daripada mikroorganisma dan acuan, dan varnis - dari kelembapan.

Walaupun struktur kayu sekarang popular sekali lagi, tidak perlu mendirikan pagar papan yang tidak dijawab di sekeliling tapak mereka. Terdapat banyak pilihan lain. Sebagai contoh, ia sangat popular untuk pemasangan troli euro pagar, yang diperbuat daripada keluli tergalvani dan ditutup dengan komposisi polimer. Bahan ini dicirikan oleh kekuatan, kebolehpercayaan, ketahanan, kemudahan pemasangan dan penjagaan bersahaja. Mewujudkan pagar seperti itu, anda tidak boleh takut bahawa ia akan mewujudkan kesan ruang tertutup, di mana tiada cahaya akan pergi. Oleh kerana palet warna yang luas, ia mungkin membuat reka bentuk landskap yang harmoni.

Untuk membuat pagar sedemikian, tiang diperlukan dalam bentuk paip berbentuk dengan seksyen 60x60. Pos dipukul ke tanah dengan kedalaman 1.2 m, konkrit, jika tanahnya longgar. Selepas itu, 40x20 paip profil melintang dikimpal kepada mereka, dan jas dikimpal dirawat dengan primer dan cat, sesuai untuk warna pagar logam. Kami melancarkan pintu dan gerbang, memilih perkakasan yang diperlukan untuknya. Untuk mengelakkan air daripada terkumpul di dalam paip, palam plastik boleh dipasang ke hujung tiang. Evroshtaketnik dilampirkan kepada bingkai dengan skru dirawat, sekali gus meninggalkan jurang antara pagar adalah agak kecil -. 2-4 cm Untuk memberikan penampilan estetik kandang, ia adalah mungkin untuk menghiasi bilah rabung.

Ramai pemilik memilih pagar ekonomi dari papan yang tidak dijawab. Foto ini menunjukkan bahawa walaupun dari bahan tersebut adalah mungkin untuk membuat pembinaan yang menarik. Mana-mana pagar kayu kelihatan bergaya dan semula jadi, sementara ia boleh dibuat dari pagar atau papan yang tidak diseret, dalam gaya desa dalam bentuk pagar atau semangat ladang Amerika.

Pagar logam juga popular kerana mereka lebih dipercayai dan tahan lama. Tetapi sebaliknya, mereka juga memerlukan pemprosesan tambahan daripada kakisan dan kelembapan. Pagar logam yang paling ekonomik dan yang paling mudah dari segi pendirian ialah grid Rabitsa. Ia hanya boleh ditarik pada tiang logam atau bingkai, atau anda boleh membuat bahagian berasingan. Lebih kompleks akan menjadi pembinaan mesh bergelombang, yang merupakan rangkaian kabel melengkung. Pagar mesh sedemikian dihiasi dengan harmoni dengan bantuan tumbuh-tumbuhan menenun. Penutup logam akan dibezakan oleh hayat perkhidmatan yang panjang, peningkatan kekuatan, ketahanan api, penampilan estetik dan kemudahan pendirian.

Lebih mahal dari segi kos untuk bahan akan menjadi pagar papan beralun. Sebaik-baiknya, bahan yang mempunyai ketebalan kira-kira 0.5 mm harus digunakan. Lantai seperti itu tidak akan ditutup dengan penyok dan tidak akan hilang daya tarikannya. Lebih baik menggunakan papan beralun dengan salutan polimer dua belah - ini akan menghalang noda dan kakisan. Jika anda membandingkan harga, penyelesaian yang paling berfaedah adalah pendirian pagar logam.

Pagar diperbuat daripada plastik. Disebabkan fakta bahawa teknologi moden sentiasa berubah dan bertambah baik, bahkan bahan ini menjadi lebih dipercayai, cekap dan berkualiti. Untuk menetapkan pagar sedemikian adalah mudah, sementara struktur pagar akan menjadi kuat dan tahan terhadap pembentukan keretakan. Pagar sedemikian akan tahan kepada cahaya matahari, perubahan suhu, kelembapan yang tinggi.

Pagar boleh dibuat secara bebas, dan dari mana-mana bahan. Beberapa peraturan harus diambil kira:

 1. Pembinaan galas mesti dijalankan dengan mengambil kira berat pagar.
 2. Di dasar mana-mana pagar mesti ada tiang, yang boleh dipercayai dan padat mendalam dan tetap di dalam tanah.
 3. Atas dasar apa bahan pagar akan dibina, padang pendukung bergantung.
 4. Sebelum anda melakukan pemasangannya, anda mesti terlebih dahulu membiasakan diri dengan teknologi kerja.

Perhimpunan sendiri sangat mudah dan menguntungkan, kerana anda dapat mengawal penggunaan sumber dan menyimpannya.

Pembinaan rumah-rumah

Pagar di halaman belakang rumah atau kotej adalah kad pengunjung pemilik rumah. Dan pagar yang lebih asli, lebih cantik dan lebih berfungsi, semakin banyak gambaran yang dihasilkan oleh seluruh rumah negara, rumah dan pemilik semua bangunan itu sendiri. Tetapi, tidak baik untuk membina pagar batu atau batu, sudah pasti, kelihatan cantik dan kaya, dengan keinginan dan pengalaman, praktikal tidak mungkin. Satu lagi perkara, apabila sebagai bahan bangunan yang digunakan untuk tepi papan pagar - pembinaan dan bahan hiasan murah dan asli, boleh menjimatkan wang dan membina pagar unik, unik, hiasan dan sangat berfungsi 100%.

Papan tidak dijawab: pengenalpastian dan jenis

Apa itu papan tidak dijawab jelas sudah dari perkataan "unedged" 9raquo; - ini adalah papan, dengan tidak dirawat, tidak disunat, tepi tidak rata dengan atau tanpa kulit.

Terdapat beberapa jenis papan yang tidak dijawab:

- Papan tidak langsung: papan dengan permukaan yang belum diproses, tidak sekata, asal, ditutup dengan kulit atau tanpanya.

- croaker: Spesies papan unedged, sehingga baru-baru ini, dianggap hanya sisa pengeluaran kayu, diperolehi apabila menggergaji balak dan mempunyai bentuk separuh bulat, dalam satu tangan, lembaga ditutup dengan kulit atau ketiadaannya.

Papan tidak dijadikan: gunakan

Papan tidak dijawab - Cukup pembinaan dan kemasan bahan yang murah. Tetapi, dalam mana-mana keadaan - mesra alam, kerana ia adalah pokok sebenar. Setelah menunjukkan imaginasi dan kebijaksanaan, anda boleh menyimpan wang anda dengan ketara, tetapi mewujudkan struktur yang padat, cantik.

Sebagai contoh, papan yang tidak dijadikan digunakan bukan sahaja sebagai bahan pemanggang atau sebagai asas untuk membuat cip, tetapi juga untuk kemasan dalaman dan luaran rumah, mandi, arbours,

serta, pembinaan pagar.

Pagar papan yang tidak dijangka: spesies

Pagar yang diperbuat daripada papan yang tidak diserahkan, sama ada papan atau papan tidak langsung, adalah pagar kayu yang sama. Oleh itu, kita boleh membezakan jenis pagar berikut dari papan yang tidak dijawab.

Mengikut kaedah asas, pagar papan yang tidak dijawab adalah:

- papan yang tidak dijangka dengan asas reben;

- pagar yang diperbuat daripada papan yang tidak dijahit dengan asas kolumnar.

Mengikut kaedah menggabungkan bahan-bahan, pagar kayu yang dibuat dari papan yang tidak dijahit boleh seperti berikut:

- pagar kayu tulen: sebagai bahan binaan asas adalah papan yang tidak dijawab atau penjual, yang dilampirkan kepada jawatan kayu.

- pagar diperbuat daripada kayu dan logam: sebagai bahan utama untuk pagar adalah papan atau croaker yang tidak diselaraskan, tetapi tiang - logam, seperti pintu pagar, yang boleh dari lembaran profil.

- pagar kayu dan konkrit / batu / bata: pagar bahan utama - papak atau papan tepi, tetapi tiang, dan sering juga sebahagian daripada asas (pita), diperbuat daripada batu atau bata atau dihiasi dengan mereka, kerana bukan sahaja berfungsi tetapi juga hiasan.

- pagar kayu dan konkrit / batu / bata dengan unsur-unsur penempaan: sekali lagi, bahan utama - croaker, tiang dan asas - batu atau bata, dan hiasan tambahan dan meningkatkan ketinggian pagar - pola palsu.

Dengan cara peranti itu sendiri pagar, iaitu. lokasi di atasnya papan yang tidak dijawab:

- papan yang tidak dijangka, menegak, di mana, tanpa mengira pola yang dipilih dan langkah pemasangan papan, semuanya diatur secara menegak. Dalam kes ini, pilihan untuk memasang papan sendiri mungkin berbeza sekali:

- pagar papan tidak mendatar yang mendatar, di mana papan atau papan yang tidak diseret adalah mendatar. Cara memasang pemasangan dewan itu sendiri boleh berbeza, tetapi tidak kurang daripada menang dengan pemasangan papan tanda menegak.

Dengan pelantikan, semua pagar papan yang tidak dijawab boleh dibahagikan kepada:

- pagar sementara dari papan yang tidak dijangka atau papak, dipasang untuk tempoh kerja apa-apa.

- berfungsi: Kebiasaannya, ia adalah pagar modal dengan asas yayasan, dan juga, dengan menggunakan yang disediakan, dibersihkan dari kulit kayu, diproses dengan cara khas, papan atau papan yang tidak diserahkan. Pagar seperti ini akan bertahan lama dan melindungi rumah dari mata dan percanggahan tetamu yang tidak diundang.

- hiasan: sebagai bahan asas untuk pagar seperti itu, anda boleh menggunakan apa-apa jenis papan yang tidak dijawab, mungkin dengan kehadiran kulit. Pagar ini sering dipasang menggunakan asas kolumnar dan, malangnya, jika terdapat kulit di papan - jangka pendek. Terdapat serangga dalam kulit yang merosakkan pokok itu. Dan untuk menghilangkannya dari kulit dengan bantuan racun serangga sepenuhnya, itu tidak mustahil.

Sebelum mula membina pagar papan yang tidak diserahkan, anda perlu tahu papan mana yang diperlukan untuk pagar yang baik:

- Papan yang tidak dijangka hendaklah sekurang-kurangnya 20 cm lebar, Untuk mengelakkan kerepek dan memecahnya semasa memasang pagar.

- Ketebalan papan untuk pagar harus sekurang-kurangnya 2 cm, sekali lagi, untuk pengawalan papan tahan lama dan lebih ringan, mudah dan tahan lasak lembaga itu sendiri, dan juga, untuk mendapatkan pagar yang lebih tahan lama.

- panjang papan atau papak yang tidak dijawab boleh, tetapi sebaiknya sama, Ini amat penting apabila membina pagar mendatar dari papan yang tidak disambungkan, supaya rentangnya sama dan kemas.

- papan kering pengambilan - salah satu kriteria yang paling penting, kerana ia tidak kering dokter, pertama, tidak dirawat dengan agen pelindung dan varnis, dan kedua, selepas pemasangan papan basah, di bawah pengaruh persekitaran luaran, ia boleh berpecah, longgarkan, iaitu benar-benar merosakkan rupa dan integriti pagar.

Setelah menentukan kualiti papan yang tidak dijadikan untuk membina pagar dari itu, kita menentukan corak peletakan papan dan mengira berapa banyak papan yang diperlukan untuk pagar. Ke nombor ini menambah satu lagi kira-kira 15-20% daripada saham, dalam hal suatu papak (untuk papak - bahan buangan, dan oleh itu tidak ada syarat untuk menjadi), dan 5-10% dalam hal penggunaan ia tepi kapal.

Untuk ketahanan dan kewujudan pagar yang lebih besar, perlu membersihkan kulit kayu di mana hidup dan mengeluarkan semula kulat dan serangga, seperti yang ditunjukkan di sini

Dan cara memproses papan pagar akan memberitahu profesional:

noda-hal memberi, Lakuer atau cat untuk membantu melindungi pagar kayu depan terhadap acuan, kulapuk dan pudar untuk 8-10 tahun.

Bagi peranti bingkai untuk mendirikan pagar, tiang pagar lembaga boleh menjadi apa-apa: logam, konkrit, batu, bata dan kayu.

Perhatian khusus diperlukan dalam pembinaan pagar kayu, dengan tiang kayu: bahagian bawah tiang kayu harus diproses hanya hal memberi, tetapi juga bitumen bahan bumbung atau ditutup dengan geotekstil,

dan digunakan sebagai pengisian untuk tiang kayu konkrit adalah sangat wajar, kerana ia dapat mempercepat pemusnahan kayu. Lebih baik menggunakan puing-puing.

Pemasangan tiang Algoritma adalah: kedalaman - tidak kurang daripada 1m, jarak antara tiang - tidak lebih daripada 2 - 2.5 m, yang lebih kecil, yang lebih kukuh akan menjadi pagar.

Bagaimana untuk membuat pagar dari penjuru dengan tangannya sendiri akan memberitahu video:

Pagar video papan tidak dijawab

Rupa dan fungsi pagar papan yang tidak dijawab:

Pagar dari foto papan tidak dijawab

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

18 − = 16