Pagar dari papan

Cara membuat pagar kayu: arahan langkah demi langkah (3 foto)

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, lebih kerap anda dapat melihat tidak hanya rumah kayu baru, tetapi juga pagar. Orang akan sedar sedemikian rupa: produk yang sangat cantik diperolehi. Mereka juga bersetuju dengan warna biasa, tetapi berapa banyak yang akan berdiri, begitu banyak dan akan berdiri. Jika anda tergolong dalam pencinta kayu, anda boleh menjadi fotoreportor berguna mengenai bagaimana orang membina pagar kayu dengan tangan mereka sendiri. Sebagai peraturan, penyelesaian yang menarik digunakan. Mungkin tidak selalu 100% betul, tetapi bekerja.

Foto laporan 1: pagar biasa papan (pagar)

Pagar ini ditetapkan dengan bantuan berkala - kemudian disewa, maka pembantu sukarela, tetapi kebanyakan pagar dikumpulkan oleh tangan pemiliknya. Papan pertama diproses, kemudian dihantar ke laman web yang sudah sedia untuk digunakan.

Ini adalah pandangan tapak dengan tiang yang dipasang

Kerja utama dilakukan untuk musim sejuk - mereka digali oleh motobor, disewa, lubang. Perkara utama ialah melihat gerudi tidak berpenghuni. Kemudian prosesnya sukar walaupun di tanah biasa. Kami berbuat demikian: hari pertama kami menggerudi hanya 6 lubang dan kecewa: berapa lagi yang melakukan segala-galanya? Baik jiran itu diminta untuk menggantikan bilah. Dengan bahagian pemotong baru, semua yang lain telah dilakukan untuk hari yang ringan. Dibor sedikit di bawah kedalaman tanah beku. Membeku kepada 1.2 meter, kedalaman lubang - 1.3 meter (jaminan "hanya dalam kes"), jarak antara lubang-lubang 3 m tali tegang antara tanda sudut, ditanda sehingga 3 m plot (papan membuang) .. Akibatnya, ternyata betul-betul.

Selepas timbunan runtuhan dituangkan ke dalam lubang, liner dimasukkan dari ruberoid yang dilancarkan dalam dua lapisan. Dalam lengan ini memasukkan tiang 60 * 60 mm dengan dinding 3 mm. Kepada mereka, di bahagian bawah, kepingan tetulang dikimpal - untuk memegang dengan lebih baik, dan juga sudut "ketujuhpuluhan" di bawah penangguhan masa depan. Siaran sebelum pemasangan, atau lebih lama sebelum itu, adalah berwarna dan dilindungi terlebih dahulu dengan anti karat, kemudian dengan dua lapisan cat.

Siaran telah dipasang di dalam lubang

Perkara yang paling penting ialah meletakkan tiang dengan betul. Mereka juga melakukannya dengan tali. Posisi sudut terkena ketat di peringkat. Yang pertama meletakkan bahawa ia telah melekat sebanyak 1.8 meter, dan kemudian ia telah ditangguhkan oleh tahap laser kepada yang kedua, yang berdiri di tahap yang sama. Operasi ini diulang dengan semua "langkah". Penyokong dan perhentian membantu memegang kekunci sehingga tiang, konkrit dituang tanda M 200. Selepas penyelesaian telah menggenggam antara filamen tiang ditarik - satu di atas puncak tiang berkata, ketinggian pertengahan kedua - dipandu olehnya pada mempamerkan tiang lain.

Selepas mereka menuangkan konkrit (dalam beberapa hari) semua jawatan, mereka mula mencurahkan alas. Membuat acuan mudah alih papan pinus. Menetapkan semula, secara beransur-ansur menuangkan socle. Secara mendalam tidak dikebumikan - hanya dikeluarkan turf. Akibatnya, tiang-tiang telah diterima di mana jalur beton dipenuhi.

Sebelum memasang

Kayu itu kering, dicelup dengan sebatian antiseptik, yang berwarna sedikit berkilauan. Papan terang ternyata. Kepada jawatan yang ditetapkan, sokongan log bar-telah ditetapkan dengan seksyen 50 * 100 mm. Di bahagian atas mereka membiarkan bar dengan sengaja. Pertama, ia kelihatan lebih seperti itu, dan kedua, hujung papan dengan liang terbuka dilindungi. Bar ini ditetapkan pada papan tingkat pertama dan bantu, yang ditetapkan tiga meter kemudian. Oleh itu, satu demi satu papan dilampirkan kepadanya.

Mula pemasangan pagar

Apabila memasang pagar, penting untuk memasang papan pertama dengan tegak secara menegak. Memeriksa garis plumbum (beberapa kali menipu tahap, jadi kini di mana jua menegak penting, periksa garis plumbum). Kemudian ada masalah teknologi. Dipasang papan tidak rapat, dan dengan jurang sebanyak 1.2 cm jurang dikekalkan secara stabil, ketebalan papan itu didapati (lapisan) dan memotong sekeping panjang yang sama seperti pagar - 1.8m kerja adalah seperti berikut: .. Dan mengambil shtaketinu siap jalur lapisan. Kepada yang telah dipaku, kami melampirkan lapisan, kami menegakkannya dengan shtaket, menyelaraskan bahagian atas, kemudian pasangkannya dengan dua skru untuk setiap ketinggalan. Akibatnya, jurang adalah sama. Tetapi fokus sedemikian mungkin jika papan mempunyai geometri yang ideal.

Jurang di mana-mana yang sama

Mengenai jurang itu. Saiz (1.2 mm) adalah ideal. Jika anda melihat di luar, anda tidak boleh melihat apa-apa, dan dari dalam jalan kelihatan baik.

Lihat dari sisi plot

Mengenai kelebihan pagar kayu: jiran yang mempunyai pagar obzavidovalis berprofil: pada musim panas saya berada di halaman yang sejuk, mereka - seperti di dalam oven, di bawah pagar, semua bunga dibakar. Kami mempunyai rusuhan warna sehingga sangat lewat pada musim gugur.

Ini adalah pandangan dari sisi

Laporan foto 2: pagar mendatar papan yang tidak dijawab "papan catur"

Pagar ini, dari kisah dongeng. Dia sebahagiannya berkumpul secara berasingan oleh pemilik laman web tersebut. Pekerja pekerja menggali lubang, meletakkan tiang. Bekerja di atas tiang pemotongan logam dan bru - merit seorang kawan. Semua yang lain, termasuk pemprosesan papan dan pemasangan bahagian pagar, dilakukan oleh pemilik dan istrinya (lukisan).

Menggunakan papan unedged 20 mm tebal, muka digilap berubah pada lisopilke (dalam perjanjian), berkurang difilemkan secara bebas dan kemudian mesin digilap, kemudian disalut dengan antiseptik "loofah" berasaskan air tick warna. Sapukan berus lebar dalam dua lapisan. Inilah hasil dari pekerjaan.

Pagar dari papan yang tidak dijawab

Di kutub kami menggunakan paip berprofil logam seksyen persegi: 60 * 60 mm, ketebalan dinding 3 mm. Di dalamnya, dari kedua-dua pihak, papan tepi 150 * 30 mm dilampirkan. Diikat pada jarak 10 cm dari atas dan kemudian pada 100 cm dan 190 cm. Dibentuk "sandwich dua papan, bosan melalui, semua bolt dengan mesin basuh sendiri berpusat.

Bagaimanakah tiang-tiang itu

Tiang dengan ketinggian keseluruhan 3 m setiap 1 m dikumpulkan ke dalam tanah. Adakah terdedah pada kord yang direntangkan di antara jawatan kawalan awal yang ditubuhkan. Prosedur itu adalah piawai, hanya luar biasa (2 meter yang tinggal di atas tanah) yang dibungkus dalam sebuah filem. Penyelesaiannya terbukti betul: selepas pengangkutan dan konkrit filem itu kotor, dan kayu di bawahnya bersih. Filem itu dikeluarkan selepas konkrit itu telah dikeringkan.

Tiang pasca-posting dan larian yang pertama dipasang

Perintah perhimpunan adalah:

 • Pilih papan pertama dengan kelebihan yang lebih rendah.
 • Kami mengukur jarak antara tiang, melihat papan satu sekeping 1 cm lebih pendek daripada jarak yang diukur (menjadi normal).
 • Kami merendam ujung gergaji dengan antiseptik.
 • Kami menetapkan papan pertama 5 cm di atas tanah, membetulkannya dengan pengapit. Di setiap tepi dari bahagian dalam, kami mengetatkan dua skru menegak sendiri (45 mm).
 • Menetapkan tegak. Kami mendapati tengah, kami memasukkan bar, kami tidak berehat di atas tanah, pinggir tergantung. Betulkan dua skru di bahagian atas papan yang dipasang.
 • Pemasangan tali baru. Ia harus bertindih walaupun unjuran terbesar di bahagian bawah. Ia juga menutup skru yang memegang bar tengah.

Urutan ini dipelihara di bahagian paling atas. Oleh itu secara beransur-ansur larian akan didail. Perhatikan bahawa pandangan sebelumnya mempunyai tepi serong, mereka semua kelihatan "keluar": untuk menjatuhkan hujan jatuh.

Secara beransur-ansur, satu demi satu, pagar berkembang

Untuk mendapatkan kelebihan atas licin, mereka dipilih, dipangkas, berwarna dengan antiseptik, dan kemudian diperbaiki selepas itu ke akhir, meratakan semua puncak dalam satu baris.

Laporan foto 3: pagar pagar kayu

Satu lagi varian dilaksanakan secara praktikal "solo". Pagar kayu yang dikepala dengan tangan sendiri dipasang hampir tanpa penglibatan luar. Kadang-kadang dalam pembantu beliau - dalam lukisan jawatan - isterinya bekerja, pembantu kedua - anjing.

Ternyata pagar papan sedemikian))

Untuk pagar mendatar papan bengkok, yang juga dikenali sebagai kisan, kadang-kadang sebuah kubah Austria, bahan berikut digunakan:

 • untuk profil profil paip 60 * 60 mm, pemasangan langkah 2.7 m;
 • Lembaga bermata, yang dirancang 100 * 20 mm, panjang 6 m;
 • bar perantaraan 50 * 50 mm, tetapi lebih baik untuk mengambil kurang - ia lebih mudah untuk membengkokkan;

Papan tersebut diputuskan untuk cat dengan antiseptik dengan pigmen gelap, tiang berwarna kelabu muda. Dari jauh di latar belakang gelap seperti jahitan. Kepada siapa yang tidak menyenangkan - cat dengan nada dengan papan.

Tiang berwarna dan tiga plak pertama, diikat antara dua ekstrim

Masa utama mengambil lukisan dan pengeringan papan. Sekiranya mereka sudah siap, semuanya akan cukup cepat: pengikat adalah minimum, hanya papan pertama di peringkat yang ditetapkan, selebihnya dipasang di atasnya. Papan panjangnya enam meter, dikepalai dengan tiga tiang. Di antara tiang jaraknya adalah kira-kira 5.4 -5.5 m, bakinya masih tetap, tetapi hasilnya kelihatan asli.

Ia adalah lebih mudah untuk mengumpul lawan pedang-plaiting dari papan bukan dengan larian, tetapi secara mendatar - dengan melapisi beberapa papan di sepanjang keseluruhan panjang

Fokus utama adalah menenun tiga papan pertama. Tanpa bar perantaraan mereka hanya ditumpuk: dua di satu sisi di pinggir, satu di sisi lain. Kemudian mereka perlu diatur supaya mereka berada di atas yang lain. Jika terdapat dua pembantu, mereka memegang papan di dua jawatan terdekat, dan orang ketiga membongkok papan dan menyisipkan bar perantaraan. Selepas tiga papan pertama dipasang, yang lebih rendah disamakan dan diskru ke jawatan (kita meringankan lubang, kemudian skru dalam skru).

Bagaimana ia kelihatan dekat dan di bawah sudut

Jika anda membuat pagar kayu yang ditenun dari papan dengan tangan anda sendiri, lebih mudah untuk tidak menambah jarak semasa pemasangan, tetapi untuk pergi secara mendatar. Pada mulanya, tiga plak bawah telah dipenuhi panjang penuh, disesuaikan dan ditetapkan. Kemudian mereka mengumpul selebihnya - sebagai cat kering.

Inilah pandangan depan. Anda boleh melihat "ekor" di mana papan berakhir dan mereka mula, tetapi mereka tidak merosakkan gambar, mereka menambah semangat

Versi yang lebih mudah - hanya tiga tiang dan papan yang lebih pendek - ditunjukkan dalam video. Di sini, tiang dibuat dari kayu, teknologi pemasangan mereka ditunjukkan. Video yang baik - keseluruhan proses penyuntingan difahami.

Dalam ketiga-tiga contoh, terdapat dua peringkat yang dapat dikesan dengan jelas, yang, jika pagar kayu dilakukan oleh diri sendiri, mengambil banyak masa. Yang pertama ialah memasang tiang dan menuangkan asas atau tiang. Yang kedua ialah kerja penyediaan kayu. Jika tapak baru, tidak didiami, terdapat masalah dengan keselamatan, dan proses lukisan, dan, terutama, pengisaran - yang panjang. Adalah masuk akal untuk membeli kayu terlebih dahulu dan menyediakan dan memprosesnya di bengkel atau di garaj. Apabila tiba masanya untuk meletakkan pagar kayu, ambil bahan siap di tapak sebelum pemasangan.

Jika semua bahan telah siap, anda boleh membuat pagar kayu dengan cepat. Pemasangan kayu itu sendiri tidak mengambil masa yang lama. Dari keseluruhan tempoh pembinaan, 40% masa dibelanjakan untuk menyediakan papan, 20% lagi - untuk menyediakan tiang, jika mereka adalah logam, dan 10% untuk kayu, dan 20% untuk pemasangan mereka (tiang). Oleh itu, perhimpunan itu tidak begitu banyak masa.

Pagar papan: pelbagai pilihan dan pembinaan dengan tangan mereka sendiri

Ketika datang untuk melindungi harta pusaka, dewan paling sering dipindahkan ke pesawat terakhir. Bahan ini dianggap oleh ramai untuk menjadi pilihan sementara dan tidak kreatif.

Walau bagaimanapun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, reka bentuk pagar papan telah berubah dengan ketara. Dari "tangga" primitif mereka berubah menjadi karya seni bina kayu. Penampilan yang sangat baik, kemudahan pemasangan dan kos yang minimum menarik perhatian ramai pemilik perumahan pinggir bandar.

Dalam artikel ini kami menawarkan gambaran keseluruhan pagar moden dari papan dan cadangan praktikal untuk pembuatannya. Kami berharap bahawa selepas mengenali pilihan yang dibentangkan, anda akan mengubah pendapat anda dan membina pagar papan papan yang indah dan praktikal di dacha dengan tangan anda sendiri.

Untuk memasang pagar kayu anda tidak perlu menimbulkan imaginasi anda dan menguji bakat reka bentuk anda. Puluhan jenis pagar yang menarik telah dibina dan ditangkap dalam foto.

Versi paling mudah ialah pagar mendatar yang dibuat dari papak. Kosnya adalah minimum, dan kualiti estetik adalah tinggi. Sebelum pemasangan, pemotong harus diperkaya dengan pengisaran, kencang dengan memanggang dan dipernis. Jika tidak, luarannya akan menyebabkan persatuan dengan rumput lembu.

Petua lain. Pagar kayu yang diperbuat daripada papan yang tidak dijaga kelihatannya sesuai dengan bangunan kayu. Dalam gambar di bawah ini, warna putih dinding rumah dan ruang masuk kumpulan tidak sepadan dengan baik dengan pagar kayu.

Dalam reka bentuk ini, berjalan dari papan ditetapkan di antara dua jawatan kayu. Dari hujan, hujung rak dilindungi oleh bar yang miring. Tempat yang paling terdedah - hubungan kayu dan konkrit memerlukan pengasingan kualitatif. Di sini perlu menggunakan impregnasi moden-antiseptik atau penutup dengan bitumen panas.

Sangat cantik di pagar kelihatan seperti croaker, dikupas dari kulit dan memasang tumpang tindih. Dia dipaku ke jawatan kayu. Ujian depan ditutup dengan papan tepi. Kanopi mudah diperbuat daripada papan mahkota pembinaan.

Pilihan lain yang menarik ialah papak "buatan". Dalam kes ini, tepi papan dipotong supaya ia membentuk corak simetri.

Untuk membuat kontras warna, pad kayu di tiang diperlakukan dengan noda gelap.

Kaedah "perubahan hiasan" adalah sama untuk kedua-dua papak dan papan tepi. Dalam kes yang kedua, kita mendapat pagar pagar estetika. Dengan pandangan langsung, dia kelihatan pekak. Walau bagaimanapun, disebabkan jurang antara selat, reka bentuk ini bukan sahaja berventilasi dengan baik, tetapi juga sebahagiannya memancarkan sinaran matahari.

Menanam tumbuh-tumbuhan seperti pagar-pagar ini dan dengan cepat menjadikannya menjadi bunga-bunga kecil.

Secara lulus, kita perhatikan bahawa asas terbaik untuk memasang papan pagar adalah bar logam. Pilihan kompromi adalah penyambungan klip keluli dari keratan paip profil dalam konkrit. Mereka meletakkan penahan kayu dan membetulkannya dengan skru.

Sedikit gougebel-fantasi dan biasa kelihatan Obapol menjadi pagar berjenama, menjaga "kerajaan Berendey."

Pos untuk pagar ini boleh dipotong daripada roundwood-tonkomer yang murah. Bentuk semulajadi bahan ini akan sesuai dengan "reka bentuk negara" yang dipilih untuk pagar ini.

Pagar klasik (papan yang dirancang dengan kelebihan bulat) kekal sebagai elemen sebenar struktur pagar. Satu-satunya keadaan - jangan cat dengan cat hijau atau coklat yang membosankan. Lebih baik merawat selat dengan antiseptik dan buka beberapa kali dengan varnis yang baik. Kayu selepas debugging itu akan memainkan warna emas dan akan bertahan selama 10 tahun lagi.

Sekiranya anda suka kayu berwarna, kemudian gunakan cat coklat gelap untuk tujuan ini. Ia pasti melindungi pagar daripada kelembapan dan memberikannya rupa yang mulia.

Pagar yang buta dari papan tepi kelihatan lebih baik apabila bar menegak tidak dipasang di satu pihak, tetapi di kedua sisi bertindih. Skim pemasangan ini mewujudkan struktur berirama berirama. Hujung papan ditutup dari atas dengan bar yang dirancang. Bingkai bingkai hiasan dan bahagian bawah pagar.

Pagar yang membosankan tidak akan kelihatan membosankan jika litarnya melengkung menggabungkan kisi-kisi melengkung dari bar nipis.

Memilih bahan untuk pagar, perhatikan papan teres. Ia kuat, ekspresif dan tahan lama. Kencangkannya kepada tiang logam yang dipasang di dalam asas konkrit.

Gambar di bawah menunjukkan varian pemasangan mendatar dua hala papan teres (pagar Amerika). Untuk meningkatkan ketegaran di bahagian tengah rentang adalah bar menegak.

Pagar seperti itu tidak boleh dipanggil murah, tetapi ia sangat tahan lama dan cantik. Papan teres diperbuat daripada komposit kayu polimer berwarna dan tidak memerlukan lukisan.

Dalam struktur pagar, papan boleh digabungkan dengan bar. Di bawah ini kita melihat versi pagar, di mana bar dipasang dari luar, dan papan dipaku dari dalam. Sendi-sendinya tidak dapat dilihat, kerana ia dilindungi oleh bar. Kayu kayu coklat berbeza dengan asas putih memberikan struktur yang kukuh dan kelihatan bunyi.

Dari depan pagar ini dibuat pepejal. Di sisi pagar di bahagian bawah papan di sana. Keputusan ini dibuat untuk memperbaiki kawasan pengudaraan.

Jauh dari Rusia dari Amerika, tetapi romantik ranch koboi sampai kepada kami. Di tapak yang luas, jauh dari bangunan lain, kelihatan pagar yang rendah dengan gaya negara. Asasnya adalah tiang kayu tebal, yang mana, di satu pihak, tiga tali pinggang papan dipaku secara mendatar. Di bahagian atas, bar kayu berbentuk salib, menutup "tingkap" terbuka bahagian.

Jika seseorang memberitahu anda bahawa anda boleh menenun pagar keluar dari papan, jangan ragu-ragu. Hari ini ini adalah topik yang paling bergaya. Ia kelihatan seperti pagar rotan papan yang hebat, dan terdapat banyak pilihan untuk pemasangannya.

Lembaga untuk pagar rotan tidak boleh terlalu tebal. Oleh itu, setelah membeli "tiga puluh" di gudang, anda dapat meregangnya dari kedua belah pihak dengan ketebalan 25 mm. Lebar optimum bar adalah dari 8 hingga 10 cm.

Versi paling mudah seperti pagar seperti menyerupai dinding gazebo musim panas. Setelah diperbuat daripada panel bilah keratan kayu, mereka dipasangkan ke jawatan. Pada kontur untuk kontras anda boleh pakai bingkai dari papan hitam.

Dan di sini adalah satu lagi, plak plaited yang tidak menarik.

Di sini, papan pelan nipis 25 mm tebal dan 2.5 meter panjang terhuyung-huyung ke jawatan dalam corak papan jambatan. Selekoh dilampirkan pada kaedah pemasangan asal: hujung papan seli diikat pada satu dan sisi lain tiang kayu. Di bahagian tengah rentang terdapat rak menegak, memasang bengkok. Tempat pelekap papan ke rak dilindungi oleh papan.

Plaiting menegak dari papan tidak kelihatan lebih buruk. Dalam kes ini, jawapan kepada persoalan yang lebih baik digunakan untuk pagar untuk pagar adalah jelas: pada panjang 2 meter, lath paling mudah dibengkokkan, dengan ketebalan tidak lebih daripada 16 mm dan lebar 8 cm.

Setiap orang suka pagar rotan, tetapi ia dapat diperbaiki dengan menggabungkannya dengan pagar.

Reka bentuk ini agak sukar untuk dipasang, tetapi penampilannya yang menarik membenarkan semua usaha yang dibelanjakan.

Mereka yang ingin membina pagar eksklusif dari papan harus menghubungi tuan yang berpengalaman. Hanya dia akan dapat merancang reka bentuk yang ditangkap dalam foto ini.

Setiap papan bagi pagar tersebut dipotong secara berasingan, berdasarkan templat seksyen. Di hujung dan sisinya, pancang bersambung dipotong, di mana papan dipasangkan bersama mengikut prinsip teka-teki, diikat pada tiang dan ke tali pinggang bawah.

Cadangan praktikal untuk memasang pagar dari papan

Nasihat yang kami berikan dalam perjalanan artikel harus ditambah dengan parameter elemen utama pagar papan:

 • Saiz keratan rentas tiang kayu adalah 10 x 10 cm.
 • Dalam kes penggunaan untuk rak profil keluli, seksyen keratanya mestilah tidak kurang daripada 40x40 mm (dinding 2 mm).
 • Bar mendatar (berjalan) harus mempunyai seksyen tidak kurang dari 30x50 mm dengan langkah 2 meter.
 • Untuk kemudahan memasang girders kayu, rak keluli perlu mengimpang "telinga" plat pengikat dengan lubang yang dibor di dalamnya untuk skru mengetuk diri.

Di peringkat bahan pembelian, timbul pertanyaan, bagaimana untuk mengira berapa banyak papan yang diperlukan untuk pagar. Ia diselesaikan semata-mata. Sekiranya pagar itu pepejal, maka panjangnya harus didarab dengan ketinggian dan ketebalan papan yang dibeli.

Untuk pagar kisi pagar, pengiraan dilakukan secara berbeza. Memandangkan langkah yang dipilih, bar menentukan bilangan mereka dengan 1 meter berjalan pagar. Potongan yang diperolehi didarab dengan jumlah panjang pagar, dan, jika perlu, dipindahkan ke meter padu, mengalikan jumlah kawasan dengan ketebalan satu bar.

Satu lagi perkara penting - bagaimana untuk cat pagar papan? Jika anda menyimpan kualiti cat, maka pagar itu perlu dikemas kini lebih kerap. Oleh itu, kami mengesyorkan membeli cat mahal untuk kerja luar. Sebelum memohon, bawa papan dengan minyak biji rami panas atau impregnasi antiseptik. Pengambilan cat dan impregnasi akan menjadi minimum apabila digunakan pada papan yang dirancang. Catat nuansa ini apabila memilih bahan.

Memandangkan kawasan besar pagar papan, cat dengan senapang roller atau spray. Pas dan kelemahan yang dilakukan semasa kerja diperbetulkan oleh berus cat.

Komen (0)

Baru di laman web ini

Anak benih berkembang dan membina massa vegetatif dalam jumlah terhad substrat. Dan jumlah ini.

Musim sejuk - ujian teruk untuk haiwan kesayangan. Terutamanya sukar untuk menanggungnya meletakkan ayam-ayam. Pendek.

Kekecewaan Tahun Baru dengan hadiah dan komposisi kebimbangan menu perayaan dan menghias dalaman rumah.

Keselesaan kotej yang dibina jauh dari rangkaian bekalan gas tidak dapat dibayangkan tanpa dapur. Dalam sejuk.

Liputan wilayah kawasan pinggir bandar dianggap sebagai peringkat susunan yang berasingan dengan zon perancangan dan.

Frasa umum tentang kehidupan seekor anjing di zaman kita hanya berlaku untuk anjing yang sesat. .

Membeli plot tanah dan membuat rancangan untuk rumah masa depan, anda perlu memikirkan penempatan.

Selama 10 tahun yang lalu telah diadakan perbincangan aktif mengenai seminar sayur-sayuran dan berkebun dan forum.

Susah sekarang untuk mencari orang yang tidak pernah mendengar apa-apa mengenai pinggan.

Melihat beg dengan simen dan timbunan pasir, tidak setiap pemaju merasakan dirinya sendiri.

Semua peraturan untuk membuat pagar papan dengan tangan anda sendiri

Papan perlindungan yang dirawat dengan cara perlindungan berlangsung lebih lama

Pembinaan pagar yang indah dan lestari di rumah negara atau di dacha adalah satu kemestian bagi banyak pemilik harta tanah. Pagar ini memberikan rasa psikologi untuk keselesaan dan melindungi daripada "serangan" yang tidak dijangka dari ayam jiran atau anak-anak, yang membolehkan anda bersantai dalam alam semula jadi di gazebo atau membaca buku di bangku simpanan tanpa rasa takut terhadap pandangan yang ingin dituju oleh orang yang lewat.

Pagar kayu dengan tangan mereka sendiri mudah dilakukan, anda hanya perlu menyimpan pengetahuan, kesabaran, bahan dan alat. Tetapi sebelum meneruskan proses pembuatan, kami akan mengenali maklumat ringkas tentang struktur kayu.

Kelebihan pagar kayu

Pagar kayu - reka bentuk yang mesra alam dan menarik

Bersama pagar diperbuat daripada logam, struktur kayu menjadi semakin popular. Apakah kelebihan pemilik pagar kayu:

 • keserasian ekologi dan keselamatan bangunan yang diperbuat daripada kayu;
 • penciptaan suasana luar bandar yang unik ("sarang mulia" lama, ladang koboi);
 • kesederhanaan dalam bahan pemprosesan dari kayu;
 • pelbagai jenis spesies kayu, seperti oak, abu, linden, willow, hazel dan lain-lain;
 • bahan murah berbanding bata atau batu.

Kekurangan pokok dengan pemprosesan dan penyediaan yang betul dengan mudah dihapuskan, perkara utama adalah memilih perlindungan yang tepat terhadap kemusnahan dan faktor-faktor yang tidak menguntungkan. Dalam hal ini, rawatan wajib pokok dengan antiseptik dan pelbagai sebatian akan membantu.

Pagar kayu dibezakan oleh jenis "bahan mentah" untuk pagar, dan oleh konfigurasi, cara papan disusun, jenis asas atau sokongan.

Jenis tiang dan asas bagi pagar kayu

Penggunaan bahan logam untuk papan tiang

Bahagian utama struktur yang menanggung berat adalah tiang. Mereka melaksanakan bukan sahaja fungsi sokongan, tetapi juga fungsi hiasan dalam beberapa kes. Menyokong untuk pagar kayu boleh menjadi logam, bata, kayu:

 1. Tiang logam untuk pagar adalah jenis yang paling biasa, mereka tahan lama dan tahan lama.
 2. Tiang bata memberi kepadatan pagar dan kelihatan hebat. Satu-satunya negatif adalah kos batu tinggi.
 3. Tiang kayu untuk pagar kayu - reka bentuk klasik. Pembinaan tiang dilakukan dari balok bulat dan balok segi empat tepat. Awalnya diperlukan untuk membuat rawatan dengan antiseptik dan menekan pendukung.

Untuk melindungi pokok dari faktor-faktor buruk yang bersentuhan dengan tanah, adalah perlu untuk membina pagar pada asas tali pinggang atau kolumnar.

Yayasan sabuk dipasang untuk pagar kelas berat yang terbuat dari bata atau konkrit. Pembinaan pagar kayu dengan kombinasi tiang bata juga memerlukan asas pita.

Asas kolumnum dibuat untuk struktur kayu ringan atau jaring mata, apabila beban berat utama diambil oleh tiang.

Cahaya dan reka bentuk asal papan untuk kotej

Apakah jenis pagar yang sesuai untuk susunan kotej, dan apa untuk rumah negara?

Pagar rotan diperbuat daripada willow atau hazel sesuai untuk dacha. Walau bagaimanapun, sebelum membina, anda perlu menyediakan rod untuk pagar dan menutupnya dengan impregnasi pelindung.

Dan jika anda membuat pagar kayu dalam gaya kebangsaan anda sendiri, maka ia akan sesuai dengan pondok Rusia dan mana-mana kampung luar bandar lain. Terutama rotan tradisional mencadangkan banyak variasi tenunan dan corak tenunan.

Jenis pagar - "wicker" dari papan. Pagar hiasan, membiarkan udara masuk dan mewujudkan kesan bakul. Ia tidak mudah untuk membina pagar seperti itu, tetapi ia berbaloi. Jenis ini akan kelihatan cantik di hadapan rumah persendirian, terutamanya jika ia dibingkai dengan batu.

Pagar adalah jenis yang paling mudah, kontemporari datuk nenek kita dibezakan dengan kesederhanaan pembinaan dan pemasangan, sesuai di mana-mana wilayah dengan rangka yang sesuai.

Pembinaan pagar "kisi" dilakukan menggunakan rel yang terletak di arah yang berbeza. Arah boleh menegak, mendatar dan pepenjuru. Digabungkan dengan tiang logam atau tiang bata, kisi kelihatan menarik, dan mengambil penampilan yang mahal di kalangan pemilik rumah dan kotej.

Di dacha, parit dibina untuk menyokong tumbuhan memanjat (anggur, pelbagai bunga, timun yang sama) dan digunakan sebagai elemen hiasan dalam peranti gazebo atau taman depan.

"Peternakan" - "telus" pandangan untuk ladang pagar dan wilayah untuk berjalan kaki kuda. Papan itu diikat satu di bawah yang lain dengan jurang yang besar. Apabila memasang peti yang lebih kerap, reka bentuk berjaya digunakan di negara ini apabila memagar taman.

Perwakilan skematik cara menganyam papan untuk pagar

Jenis pagar yang paling moden adalah pagar papan, ia tidak begitu sukar untuk membina sendiri, seperti yang kelihatan pada pandangan pertama.

Anda perlu:

 1. Sokongan jawatan 3 meter panjang.
 2. Papan-papan yang diletakkan dengan panjang 6 meter dan ketebalan 25 mm.
 3. Kuku atau skru.
 4. Tahap.
 5. Boer petrol.
 6. Batu dan konkrit dihancurkan.
 7. Sekop.
 8. Papan perantaraan 2 m panjang, tebal 25 mm.

Jarak antara pendukung tidak lebih dari 3 meter, apabila menggunakan papan tipis, jarak antara lajur harus dikurangkan menjadi 2.5-2 meter.

Jarak antara jawatan utama dan pertengahan mestilah sama dengan panjang papan ditambah 3-4 cm.

Sokongan kutub adalah wajar untuk dikumpulkan, kerana span yang luas mewujudkan peningkatan beban pada sokongan dan meningkatkan pagar belayar.

Bantuan! Pelayaran adalah harta objek untuk melihat tenaga kinetik udara, jika objek telah meningkat belayar, ia mudah tunduk kepada gusti angin dan boleh "terbang".

Jarak antara tanah dan tepi bawah pagar harus sekurang-kurangnya 10-15 cm. Untuk menghalang struktur dari meluncur ke bawah, pasangkan bar salib tetap dengan paku atau skru kayu.

Untuk melindungi daripada membusuk, bahagian bawah tiang kayu (100 x 100 mm) dirawat dengan resin panas atau hanya dibakar sehingga rupa kerak arang batu. Bahagian atas dipotong pada sudut, jadi kesan merosakkan salji atau hujan di atas pokok akan berkurang. Pada paip atau profil logam (40 x 40 mm, ketebalan logam 2 mm), gunakan primer dan tutup atas dengan "patch" (plag).

Lakaran yang menunjukkan arah menenun papan untuk pagar

Pertama, anda perlu membuat markup wilayah dengan bantuan pasak dan benang. Kami menandakan dan mengukur jarak antara sokongan, tidak melupakan pintu dan pintu. Pada garis penanda sepanjang tali, lubang gerudi dengan diameter 25 cm dan kedalaman 100 cm.

Kami tertidur dengan pasir di bahagian bawah lubang-lubang, kemudian dengan runtuhan selama 1/3 panjang, kami padat dan memasang tiang, menyusunnya dan meratakannya dengan ketinggian menggunakan alat meratakan.

Walaupun simen menguatkan, kami memproses papan yang dirancang dengan primer dan impregnasi dari perosak.

Kami memasang papan menegak dengan ketebalan 25 mm dan lebar 100 mm antara pendukung, mereka akan berfungsi untuk membuat corak "tenun".

Bar bawah pertama ditetapkan pada jarak 15-20 cm dari tanah, menetapkannya untuk kekuatan dengan skru menegak sendiri. Begitu juga, betulkan balok atas. Tenunan bermula dari bahagian atas. Kami memutar papan, seperti menanam keranjang dalam susunan papan.

Apabila kerja selesai, kami menutup permukaan pagar dengan minyak biji rami, selepas kering - dengan varnis atau 2-3 lapisan cat enamel.

Penciptaan pagar "kisi" dari papan dalam dua versi

Pagar mudah dan praktikal dari gril

Apabila membina pagar, matlamat yang agak bertentangan timbul. Tugas pertama adalah kediaman musim panas yang terbuka dengan fungsi menyokong anggur. Dengan tugas ini akan mengatasi pagar grid tradisional, untuk tumbuhan ia dibina dengan lubang sekurang-kurangnya 10-15 cm diameter.

Untuk memasang parut, buat bingkai "bingkai" lebar dan ketebalan yang lebih besar. Selepas ini, buat "grid", letakkan selat selari dengan satu sama lain dan berserenjang. Lokasi rak dalam jarak yang sama pada sudut antara satu sama lain memerlukan ketepatan dan mata yang baik.

Siaran ditetapkan berdasarkan dimensi lebar parut, dan salib dipasang pada pendukung. Di antara mereka, spacers diskru, selepas itu "grid" itu sendiri ditetapkan.

Tugas kedua adalah membuka seksyen dan angin dacha supaya tanah kering lebih cepat dan menutupnya dari penampilan yang ingin tahu dari jiran-jiran. Dalam kes ini, pagar kisi dari papan akan membantu, dengan tangan anda sendiri dapat dibuat bahkan dari papan yang belum diproses. Ketidakpastian tentang pagar ini adalah bahawa dalam reka bentuknya ia menyerupai tirai, itulah sebabnya ia dipanggil.

Pilar untuk jenis ini dipasang kedua-dua logam dan kayu, penyediaan dan pemasangan tiang kayu berlaku dengan cara yang sama seperti pagar "plait". Paip logam dari atas dilapisi dengan papan, di mana papan mendatar dilampirkan - lamellas.

Pemasangan "plat" terdiri daripada menetapkan papan pertama pada sudut dengan skru bumbung (35-50 mm), supaya kelebihan berikut boleh ditolak melalui tepi bawah lamella sebanyak 1.7-2 cm.

Juga, masukkan yang berikut di bawah pinggir bawah papan sebelumnya, lengkapkan pagar. Lamela terakhir dipasang tanpa menghirup.

 • Semua tentang memasang pagar dari papak dengan tangan anda sendiri
 • Nuansa memilih dan mendirikan pagar berduri
 • Permohonan cat akrilik untuk pagar lukisan

Tiada komen untuk artikel ini. Tinggalkan komen terlebih dahulu.

Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan petunjuk sumbernya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

81 − 77 =