Pagar dari pagar kayu

Bagaimana untuk membuat pagar pagar kayu dengan tangan anda sendiri? Foto

Kayu telah lama menjadi salah satu bahan yang paling popular dalam bidang pembinaan. Ia digunakan untuk membina rumah kayu, membuat objek dalaman dan bingkai untuk tingkap. Senarai ini jauh dari lengkap. Bahan ini mesra alam, dengan bantuannya, anda dapat mewujudkan suasana nyaman dan nyaman di dalam premis.

Kenapa pilih pagar

Kayu juga boleh membentuk dasar pagar yang diperbuat daripada pagar, yang bertindak sebagai salah satu jenis pagar yang paling luas, yang terutama berlaku dalam soal pembinaan pinggir bandar. Dengan bantuan pagar ini, anda boleh menetapkan sempadan plot, tidak menyembunyikan wilayah. Membangun pagar pagar kayu dengan tangan anda sendiri, anda boleh memberikan apa-apa bentuk dan ketinggian. Jarak antara unsur-unsur juga boleh dipilih secara individu, terima kasih kepada reka bentuk yang memperoleh penampilan yang asli dan menarik, melengkapi bahagian luar desa.

Populariti pedang ini dijelaskan oleh parameter tertentu, di antaranya:

Membuat pagar pagar kayu dengan tangan anda sendiri, anda boleh memasukkan reka bentuk di mana-mana landskap. Ia sempurna menggabungkan dengan bahan-bahan lain dan kelihatan secara organik walaupun dengan produk yang diperbuat daripada bata, batu, logam dan konkrit. Menubuhkan pagar sedemikian adalah cukup mudah, kerja sedemikian adalah mungkin di bawah mana-mana tuan rumah dan vila. Para profesional tidak perlu menggunakan bantuan.

Ia agak mudah untuk menjaga pagar sedemikian. Permukaannya boleh dicat, dan jika perlu - diganti dengan beberapa elemen yang rosak semasa musim. Membuat pagar pagar kayu dengan tangan anda sendiri, anda boleh membuat pembinaan yang agak tinggi, yang akan menjadi perlindungan harta benda yang boleh dipercayai. Sebagai salah satu kelebihan utama pagar adalah kemungkinan menanam tumbuhan di dasarnya.

Untuk membina pagar, anda perlu menyediakan beberapa bahan, di antaranya:

Catatan boleh dibuat dari balok tebal atau paip logam. Bagi pagar, ia mempunyai rupa rel berasingan, lebarnya yang agak kecil. Anda boleh membuat shtaketiny dari papan yang dirancang atau ditepi. Jalur salib untuk pagar akan terletak secara mendatar, panjangnya harus sama dengan batas dari 2 hingga 2.5 m.

Asas urat akan menjadi bar, seksyen salib yang 40 mm. Jika anda memutuskan untuk membuat pagar pagar kayu dengan tangan anda sendiri, maka bahan tersebut boleh dibeli dengan siap atau dijalankan secara bebas. Pendekatan pertama membolehkan anda menjimatkan masa. Pagar boleh dipasang pada hari pembelian. Walau bagaimanapun, tolaknya boleh berfungsi sebagai kayu berkualiti rendah mentah, yang merupakan asas pagar.

Jika anda mempunyai masa, maka anda boleh membuat pagar sendiri, setelah menghabiskan beberapa hari di atasnya. Anda boleh menjamin hasilnya. Untuk bermula, tentukan panjang pagar, padang antara pendukung, ketinggian struktur dan saiz pagar. Sekiranya anda membuat keputusan untuk membeli kayu, maka pilihan harus diberikan kepada produk kering. Apabila bahan disediakan sendiri, tuan biasanya diajukan dan diproses dengan bahagian atas kulit. Tiang sokongan kayu dari bawah diproses oleh stim panas. Ini akan menghilangkan kerosakan dan memanjangkan umur kayu dengan ketara.

Pagar kayu pagar dengan tangan mereka sendiri, foto yang boleh anda pertimbangkan dalam artikel, dibuat berdasarkan tiang. Tetapi pertama, wilayah ke arah pagar harus dibebaskan dari cabang-cabang pokok, semak dan rumput, yang boleh mengganggu pembinaannya. Tali diluaskan di tapak dan tempat untuk memasang tiang ditandakan. Jarak di antara mereka hendaklah 3 m atau kurang. Jika rentang dibuat terlalu lama, silang silang boleh mengendap di bawah berat rod.

Sokongan biasanya dipasang di tanah, tetapi jika anda ingin membuat struktur lebih tahan lama, maka anda harus menggunakan teknologi mortar yang mencurahkan dari simen dan pasir. Membuat pagar pagar kayu dengan tangan sendiri menyediakan untuk pemasangan sokongan pada kusyen kerikil, yang akan mengecualikan penyempitan tiang apabila tanah membeku. Pos harus dipasang secara menegak, meliputi dengan lapisan tanah dan konkrit.

Di barisan pagar, jawatan hendaklah setinggi mungkin. Di antara mereka urat kadang-kadang dipasang. Pemasangan pagar biasanya dijalankan oleh salah satu daripada dua kaedah, yang pertama melibatkan pemasangan salib antara pendukung, dan juga memasang pagar. Teknologi kedua mengandaikan pemasangan rentang secara berasingan, selepas dipasang pada blok sokongan. Biasanya padang antara pin adalah sama dengan lebar papan. Jalur salib dipasang pada tiang kayu dengan bantuan skru, paku atau bolt. Pintu-pintu itu dipasang pada tiang logam dengan sudut-sudut untuk mendapatkan kayu.

Cadangan untuk memasang tiang

Sentiasa baca arahan sebelum memulakan kerja. Pagar diperbuat daripada pagar kayu dengan tangan sendiri dikumpulkan hanya selepas pemasangan tiang. Di tempat pasak, yang digerakkan ke tanah di peringkat markup, perlu menggali lubang-lubang. Kedalaman mereka mestilah 50 cm atau lebih. Apabila memasang sokongan, seseorang itu tidak sepatutnya mempercayai mata, ia adalah lebih baik untuk memasang plumb atau level. Bahagian bawah lubang harus dikumpulkan. Agar jawatan itu tidak menjejaskan, ia adalah disyorkan untuk membuat spacer sementara yang akan memegang produk sehingga campuran itu menjadi kukuh.

Sekiranya anda memikirkan persoalan bagaimana membuat pagar pagar kayu dengan tangan anda sendiri, adalah penting untuk mengenali teknologi pemasangan struktur. Untuk meneruskan proses ini diperlukan hanya selepas tiang dipegang dengan selamat dalam campuran konkrit. Untuk melakukan ini, selepas menuangkan, anda perlu menunggu kira-kira 2 hari. Kerja lebih lanjut akan menyerupai pemasangan pereka.

Pemuat dipasang pada pos. Tolok ditekan ke pengikat dengan skru menegak sendiri. Pada peringkat ini perlu diperhatikan tempat-tempat di mana pagar di pondok-pondok harus ditempatkan. Gunakan untuk tujuan ini penanda atau pensil. Ini akan membolehkan anda memantau pemeliharaan jarak antara unsur-unsur pagar. Untuk mengawal rel lebih baik menggunakan pemutar skru.

Sebelum memulakan kerja, para pakar mengesyorkan membaca idea-idea. Pagar diperbuat daripada pagar kayu boleh kelihatan sangat asli. Dalam banyak cara, penampilannya ditentukan oleh penamat hiasan. Di samping itu, penggunaan lapisan perlindungan membolehkan untuk melanjutkan hayat struktur. Sekiranya kita bercakap mengenai papan baru yang dicincang, kita tidak perlu menggunakan ejen pembentuk filem, kerana mereka berbaring teruk, tetapi tidak bertahan lama. Ia adalah perlu untuk membersihkan permukaan kayu dengan kertas pasir bergred sederhana. Permohonan varnis akan melindungi bahan daripada kelembapan. Anda boleh menggunakan pelbagai telus atau noda.

Pemasangan pagar dari pagar kayu dengan tangannya sendiri dapat menyediakan penggunaan pendukung dari bahan yang berlainan, antara lain:

Dalam sebarang kes, jarak yang sama harus dipatuhi di antara unsur-unsur, bahagian yang siap akan terletak di antara pendukung. Untuk ketegaran tambahan, tiang dapat ditambah dengan pangkalan dalam bentuk berhenti, yang akan pergi ke sisi. Selepas menuang konkrit dan pengerasannya, alur yang terhasil boleh ditutup dengan tanah.

Seringkali baru-baru ini, pagar logam digunakan untuk membuat pagar. Ia mempunyai salutan polimer, jadi ia tidak memerlukan lukisan. Tetapi jika anda ingin membuat luaran lebih semula jadi, maka lebih baik menggunakan kayu, ia tertutup di peringkat akhir dengan cara antiseptik yang noda dan khas. Oleh itu, ia mungkin untuk mengekalkan warna semulajadi bahan dan untuk mengecualikan pengaruh faktor-faktor negatif di atasnya.

Bahan dan alat yang diperlukan:

• Roulette, tahap pembinaan, bilah kuat;

• paip logam atau balak kayu untuk pembuatan sokongan;

• lags melintang (urat) diperbuat daripada logam atau kayu konifer padat 50x100 mm (10 sokongan dan 20 lubang tiga meter diperlukan untuk setiap 30 meter pagar);

• hacksaw dengan gigi sederhana;

• pahat dengan bilah lebar;

• Memasang kurungan dan bolt untuk memasang salib ke jawatan;

• Skru menegak sendiri atau paku galvanis;

Kayu pasir untuk mengempelas kayu;

• minyak biji rami, cat dan kuas untuk pewarna.

Untuk membuat pagar licin, tanah perlu ditapis dengan berhati-hati. Sebelum meratakan, kawasan di mana pagar itu dirancang untuk dibersihkan dibersihkan, dan pokok-pokok dan pokok renek dicabut. Akar banyak tumbuh-tumbuhan (poplar, willow, anjing naik, dan lain-lain) adalah agak kuat, jadi walaupun keratan kecil perlu dikeluarkan. Jika tidak, selepas beberapa tahun, rootlets yang baki boleh memberikan keuntungan yang banyak dan merosakkan pagar.

1. Di perimeter tapak di tapak sokongan masa depan, pintu dan wicket disembelih oleh kecil pasak, antara yang tali diregangkan. Agar pagar itu sempurna, sebelum memulakan pemasangan tiang, adalah perlu untuk mengukur lokasi mereka beberapa kali dengan bantuan tahap bangunan.

Di perimeter pagar ada cambuk

Pemasangan sokongan logam

Di antara tiang-tiang tali rentetan terbentang

1. Di alur tiang kayu (dua untuk setiap tiang) dengan kedalaman 30 cm disediakan. Lokasi mereka diukur dengan tahap bangunan.

Memperbaiki sokongan pada venir kayu dengan menggunakan pengapit

Papan-papan itu diikat dengan jurang yang kecil

Lukisan pagar dan hiasan

Agar pokok itu tidak menyerap terlalu banyak cat, sebelum lukisan ia ditutup dengan minyak biji rami dan dibenarkan kering. Untuk lukisan gunakan cat tahan fros, noda atau varnis hiasan.

Jenis pagar dari pagar

Pilihan untuk pagar hiasan dari pagar

Cara memasang pagar dari pagar kayu dengan tangan anda sendiri

Pagar desa pedesaan dalam gaya desa

Hanya 50 tahun yang lalu, pagar dari pagar kayu dapat dilihat di sekitar kebanyakan rumah negara. Tetapi, mereka adalah jenis struktur menegak yang sama. Sekarang, pagar yang boleh dipercayai dan tahan lama dari pagar boleh didirikan dalam pelbagai konfigurasi dan bahkan dalam kombinasi dengan bahan lain. Pagar mudah didirikan dengan pengiraan yang betul dan penyediaan bahan. Dia akan berfungsi sebagai perlindungan yang boleh dipercayai dari laman web ini, dan menghiasnya dengan penampilannya.

Semua orang mahu menjadikan rumah mereka cantik, dan pagar adalah unsur kawasan desa, yang mereka perhatikan terlebih dahulu. Oleh itu, adalah penting untuk memberikan unsur estetik maksimum ini. Salah satu bahan yang jatuh ke dalam kategori estetika dan lentur untuk bangunan yang unik boleh dianggap kayu. Jika anda mempunyai kemahiran untuk bekerja dengan kayu dan keinginan untuk membina pagar di sekitar tapak anda sendiri, maka persoalan tentang cara membuat pagar dari pagar akan diputuskan dengan sendirinya.

Pagar yang diperbuat daripada pagar, dipasang dengan tangan mereka sendiri, dengan imaginasi yang dilampirkan dan kemahiran kecil, akan kelihatan hebat pada mana-mana rupa bumi dan menentang sebarang struktur.

Kebolehpercayaan pagar kayu bergantung pada kayu yang dipilih untuk pengeluarannya, serta dimensi pagar tunggal. Jika anda membuat pilihan yang tepat, maka pagar akan bertahan selama bertahun-tahun.

Melakukan penjagaan yang betul untuknya sama sekali tidak sukar. Semua yang perlu dilakukan oleh tuan rumah adalah dengan menggunakan zat perlindungan di permukaan pada waktu yang tepat. Adalah juga penting bahawa pagar pagar hampir tidak mengaburkan kawasan dan mempunyai kapasiti udara yang sangat baik. Berhampiran dengannya, anda boleh menanam tumbuhan yang memerlukan cahaya matahari.

Jenis meletakkan pagar menegak

Secara tradisinya, apabila membuat pagar kayu, pin dipasang secara menegak. Tetapi ia juga mungkin mempunyai gaya mendatar. Reka bentuk ini diperbuat daripada beberapa papan atau tiang. Dengan cara lain, pagar jenis ini dipanggil "ladang". Ia sesuai untuk mencipta gaya desa.

Anda juga boleh memiringkan selat di satu sisi, dan kemudian anda akan mendapat lebih banyak lawan pedang yang lebih luar biasa. Dan memandangkan sudut kecenderungan dapat berbeza, pilihan untuk membuat reka bentuk luar biasa tidak dapat dipertimbangkan.

Penampilan yang menarik mempunyai pagar "catur". Ia kelihatan cantik bukan sahaja dari luar, tetapi juga dari dalam. Keanehan susunan bahagian-bahagian kayu adalah pin dipasang pada kedua-dua pihak, tetapi digerakkan relatif terhadap satu sama lain. Jurang, di satu pihak, ditutup oleh batang dengan yang lain, dan sebaliknya.

Skim peranti pagar klasik untuk pendirian bebas

Pagar diperbuat daripada pagar kayu sangat mudah untuk dipasang yang tidak memerlukan banyak alat untuk memasangnya.

Untuk pembuatan pagar itu sendiri, sebagai tambahan kepada kayu, kita perlu:

 • pengikat - kuku atau skru;
 • hacksaw tangan atau jigsaw;
 • pemutar skru;
 • ejen pelindung untuk permohonan permukaan. Produk ini termasuk penghalau air dan impregnasi antiseptik, serta pernis, noda dan cat;
 • sekop untuk menggali lubang di bawah tiang sokongan;
 • Hammer, jika paku dipilih sebagai elemen pembetulan;
 • tingkat bangunan, supaya semua elemen pagar dipasang tepat.

Anda boleh membeli kayu dan membuatnya sendiri, atau anda boleh membeli piket yang telah siap. Dalam kes yang kedua, anda perlu membayar lebih banyak, tetapi akan kurang kerja.

Perhatikan! Sebelum membuat pagar dari pagar, penting untuk melakukan pengiraan yang betul dari bahan dari kayu. Berdasarkan perimeter wilayah, serta lebar stud dan jurang di antara mereka, bilangan elemen kayu yang diperlukan dikira. Sebagai contoh, jika lebar satu shtaketiny 4 cm dan 6 cm lebar jurang, dan di mana kandang dirancang untuk 30 m panjang, maka untuk mengira jumlah 30 m untuk dibahagikan dengan 10 cm, iaitu dengan jumlah lebar satu jurang dan satu shtakentiny.

Berapa banyak yang diperlukan, bergantung pada reka bentuk yang dipilih. Contohnya, jika pagar didirikan dengan jurang, maka ia akan mengambil bahan yang kurang untuknya daripada struktur tuli panjang yang sama.

Adalah penting bahawa anda tidak lupa untuk mengira semuanya dalam unit pengukuran yang sama. Lebih mudah untuk menyatakan meter dalam sentimeter, dan kemudian 3000 akan dibahagikan kepada 10. Selepas pengiraan, ternyata bahawa untuk pagar ini 300 keping shtaketin akan diperlukan. Sebagai tambahan kepada bahan untuk pembuatan pagar itu sendiri, kami juga memerlukan bar sokongan. Tiang tersebut harus cukup lama dan kuat. Kita harus ingat bahawa mereka akan tenggelam sekurang-kurangnya setengah meter.

Menyusun pagar dengan urutan yang berperingkat

Proses pemasangan deretan pertama pagar dalam urutan berperingkat

Anda boleh memasang pagar dari pagar dengan bekerja mengikut urutan berikut:

 1. Markup. Adalah perlu untuk menentukan tempat siaran sokongan akan ditempatkan. Dalam kes ini, tali yang kuat di sepanjang perimeter boleh membantu. Jarak optimum antara pendukung adalah 2-3 meter. Memandangkan ini, adalah perlu untuk membuat tanda di atas tanah di tempat di mana lubang akan digali.
 2. Menggali lekukan. Diameter mereka mestilah lebih besar daripada diameter lajur pendukung. Pengiraan kedalaman lubang bergantung kepada berapa banyak ketinggian pagar di masa akan datang. Selalunya ia melebihi 1 meter.
 3. Pemasangan tiang dalam alur yang disediakan. Jika mereka kayu, anda boleh lakukan dengan menggunakan bahan perlindungan ke permukaan. Ia adalah mungkin untuk meletakkan pagar kayu dan menggunakan tiang logam, dalam hal ini perlu meletakkan campuran konkrit di alur.
 4. Selepas sokongan akan dipasang, anda boleh mula untuk melampirkan kepada mereka slug prozhiliny atau - lebih tebal lembaga, yang perlu selari dengan permukaan tanah yang berserenjang dengan tiang sokongan. Sekurang-kurangnya dua urat diperlukan. Jumlah mereka bergantung pada ketinggian keseluruhan struktur.
 5. Pengiraan jarak di antara mereka juga boleh berbeza-beza. Ini bergantung pada ketinggian pagar yang akan dipasang dan dalam perjalanan pin dipasang pada mereka. Perkara utama adalah untuk tidak mendekati bumi yang lebih rendah telah turun kepada kurang daripada 25 cm, dan bahagian atas tidak boleh meningkat shtaketin terlalu tinggi, tepi dipaku tersergam lebih beliau oleh sekurang-kurangnya 25 cm.
 6. Apabila pemasangan urat selesai, anda boleh meneruskan untuk mengikat pagar itu sendiri. Apabila memasang shtaketiny yang pertama, lebih baik menggunakan tahap bangunan, supaya pagar keseluruhan tidak berubah menjadi bengkok. Sekiranya tidak ada tahap, anda boleh menggunakan garisan plumbum, yang mudah dibuat dengan menggunakan beban berat dan benang. Untuk melampirkan semua pin lain, ia hanya mencukupi untuk menentukan lebar jurang. Anda boleh menjadikannya sama dengan lebar tali dan mengukur jarak yang diperlukan tanpa masalah, dengan menggunakan salah satu rak. Tetapi ada kemungkinan untuk membuat landasan khas lebar yang perlu, untuk menggunakannya hanya untuk membuat clearances.
 7. Apabila di sepanjang sepanjang pagar, slaid akan dipaku, anda boleh berpuas hati dengan kerja yang telah dilakukan, kerana, sebenarnya, pagar klasik sudah siap.

Untuk membuat "permainan catur", anda perlu pergi ke sisi lain untuk memasang satu lagi baris pin. Untuk mengelakkan gangguan dan ketidaktepatan, perlu memasang rel yang pertama dengan betul. Ia harus terletak betul-betul bertentangan dengan jurang antara dua strikethan jiran di sebelah yang lain. Selepas memasang kereta api ini, ia tetap hanya untuk kuku semua yang lain, mengukur panjang jurang menggunakan templat.

Lukisan pembinaan siap

Untuk melukis pagar dari pagar dengan tangan anda sendiri tidak sukar, tetapi masih perlu berhati-hati dengan butirannya. Kualiti kerja ini bergantung kepada ketahanan bukan sahaja lapisan cat, tetapi juga struktur keseluruhan. Untuk salutan berkualiti tinggi, perlu membersihkan kayu pencemaran, dan kemudian perdana dengan bahan yang mampu menembusi jauh ke dalam struktur.

Anda boleh memohon beberapa lapisan. Sebelum memohon yang akan datang, anda mesti menunggu sehingga lapisan sebelumnya telah dikeringkan. Ramai pengeluar boleh memberi jaminan bahawa sebelum melukis, tidak ada keperluan untuk permukaan primer. Tetapi, bagaimanapun, adalah lebih baik untuk tidak memberi perhatian kepada pernyataan ini, dan untuk menjalankan buku asas. Ini akan memberi kesan positif kepada panjang umur kayu dan ekonomi salutan utama.

Cat juga lebih baik dalam beberapa lapisan. Selepas penggunaan lapisan pertama, lebih baik digiling dengan kertas pasir selepas pengeringan. Untuk lukisan, lebih baik menggunakan berus, dan bukan roller, kerana ia akan membolehkan anda untuk mencapai tempat yang sukar dicapai. Tetapi jika ada keinginan untuk mempercepat proses, anda boleh mengambil roller, tetapi hanya dalam kes ini perlu diingat bahawa anda masih perlu cat banyak tempat dengan berus.

 • Semua peraturan untuk membuat pagar papan dengan tangan anda sendiri
 • Kaedah mendirikan pagar buluh di negara ini
 • Nuansa memilih dan mendirikan pagar berduri

Tiada komen untuk artikel ini. Tinggalkan komen terlebih dahulu.

Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan petunjuk sumbernya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

35 − = 26