Pagar kayu dengan tangan sendiri

Ciri pemasangan pagar kayu untuk kediaman peribadi dengan tangan sendiri

Pagar yang kuat di sekitar rumah adalah keperluan penting. Pagar yang tinggi bukan sahaja melindungi harta benda, tetapi mewujudkan perasaan keselesaan psikologi.

Pagar kayu sentiasa dianggap sebagai pilihan pagar yang ideal. Mereka diperbuat daripada bahan ekologi murni dan agak mudah dalam pembinaan bebas. Pagar yang dibina dengan betul dan diperbuat daripada kayu boleh bertahan sehingga empat dekad.

Anda boleh membahagikan semua produk jenis ini kepada dua kumpulan besar:

 1. Pagar. Ia terdiri daripada papan kayu, yang dilampirkan kepada jawatan. Catatan dalam situasi ini memainkan peranan sokongan yang boleh dipercayai. Terdapat pilihan yang berbeza untuk menghias pagar: ia boleh menjadi lukisan yang menarik, ukiran kayu. Papan boleh diperbaiki secara mendatar dan menegak.

Pagar diperbuat daripada kayu

Sekiranya kita menganggap pagar kayu dengan reka bentuk, pilihan berikut boleh dibezakan:

 1. Pagar. Reka bentuk ini adalah yang paling popular. Ambil papan menegak yang dipaku ke salib. Akibatnya, pagar dibentuk. Bahagian atasnya boleh menjadi bentuk yang berbeza untuk memberikan hiasan tambahan pagar.

Lindung nilai buluh

Apa jenis kayu untuk membuat pagar

Pakar menasihatkan untuk digunakan pokok-pokok konifer. Ia boleh larch atau spruce, cedar, pain. Perlu diingat bahawa pain tidak begitu kuat. Pada dasarnya, untuk kayu pagar apa-apa jenis kayu sesuai, perkara utama adalah bahawa ia harus berkualiti tinggi. Sekiranya anda ingin menyimpan, anda boleh dengan selamat mengambil cemara atau pain. Sebelum digunakan, kayu mesti dirawat dengan baik dengan antiseptik dengan zaitun.

Bagaimana untuk memasang pagar dari pagar kayu belajar dari artikel ini.

Betapa mudahnya untuk membina pagar rotan papan dengan tangan anda sendiri boleh didapati di sini.

Apakah kelebihan pagar dari papan bergelombang di bawah pokok yang anda boleh baca dalam artikel ini.

Penyediaan alat untuk pemasangan

 • snaketiny kering dari spesies pokok koniferous atau broadleaved. Mereka harus secara kualitatif digilap dan dirawat khusus terhadap parasit;
 • pengencang zink. Sebelum menggunakan kuku, perlu terlebih dahulu melincirkan minyak biji rami;
 • salib;
 • menyokong tiang;
 • sekop (anda boleh menggunakan gerudi);
 • pasir;
 • lacing;
 • pasak;
 • simen.

Langkah demi langkah pembinaan pagar kayu dengan tangan anda sendiri

Pasak kayu diambil kira-kira 60 cm panjangnya. Setiap orang perlu mempertajam. Kemudian pelan tapak akan diambil, dan pasak akan dihancurkan sepanjang seluruh perimeter wilayah.

Kemudian pasak perlu dilingkari dengan lacing. Ia mesti dibentangkan dengan baik.

Menandai wilayah di bawah sokongan

Ia adalah perlu untuk menentukan ketinggian yang diperlukan pagar. Adalah penting bahawa ia tidak terlalu tinggi (kerana ia boleh teduh pendaratan) atau terlalu rendah (tidak mendedahkan tapak untuk tontonan). Optimal ketinggian purata ialah 1.5-2.5 meter.

Papan dipotong ke panjang yang ditetapkan. Mereka perlu diproses pada mesin pengisar dan membuat profil separuh bulat atau segi tiga. Sekiranya anda perlu menjimatkan masa, anda boleh membeli papan yang sudah siap sedia.

Terdapat masa apabila satu pasang dikeluarkan, dan di tempat mereka Sebuah sumur digerudi dengan kedalaman kira-kira 50-80 cm di bawah sokongan untuk pagar masa depan. Untuk membuat kerja lebih pantas, lebih baik melakukannya menggunakan gerudi. Jika tidak ada akses ke gerudi, maka lubang dapat dibuat sekop biasa.

Mengebor lubang di bawah tiang

Sokongan pra-siap kini boleh digali ke tanah. Bar boleh dengan seksyen 50 * 50 mm atau 75 * 75 mm. Untuk memasang rasuk mesti tegak tegak, untuk ketepatan yang lebih tinggi disyorkan untuk menggunakan bob panjang. Wells dipenuhi dengan tanah dan padat dipijak. Untuk menyatukan hasil kerja dan menjadikan pagar kukuh, sokongan harus disemen.

Di bahagian atas setiap bar, kuku dipalu, dan mereka diperketatkan bersama-sama di sekeliling perimeter dengan lacing ketat. Ini mesti dilakukan dengan betul sejajar dengan pagar tinggi.

Pembuluh darah (bahagian 10 * 2.5 cm) diikat dengan paku ke balok. Mereka harus berada di jarak yang sama antara satu sama lain. Ini dilakukan pada ketinggian kira-kira 20-30 cm di atas paras tanah. Kuku mestilah saiz yang sesuai untuk menembusi urat melalui dan menonjol dari bahagian belakang beberapa sentimeter. Bahagian-bahagian kuku yang terpanjang harus dilipat dengan hati-hati.

Anggaran lukisan pagar kayu untuk bangunan dengan tangan sendiri

Kuku yang disediakan untuk pagar dipaku pada kuku. Jika anda ingin membuat pagar yang membosankan, maka papan akan dipakukan ke belakang dan sebagainya. Juga di antara mereka, anda boleh meninggalkan jarak yang jauh dari satu hingga lima sentimeter.

Lukisan dan pemprosesan pagar dari pokok

Peringkat pemasangan pagar kayu telah selesai, tetapi masih banyak kerja di hadapan. Ia adalah perlu untuk melindungi pagar kayu daripada cuaca buruk dan serangga. Untuk tujuan ini, langkah-langkah khas diambil, khususnya - pemprosesan dan lukisan.

Sebagai bahan perlindungan, para pakar mencadangkan penggunaan minyak biji rami konvensional. Ubat ini biasa dan mampu dibeli dengan kosnya. Jika kewangan membolehkan, maka di kedai-kedai pembinaan menawarkan banyak pilihan untuk perlindungan pokok yang lebih kuat dan lebih mahal.

Selepas lapisan pelindung yang digunakan telah kering, anda boleh mula melukis.

Ini penting! Lukisan pagar kayu harus diulang sekali dalam dua, maksimum tiga tahun.

Pagar kayu mempunyai banyak kelebihan: mereka adalah kesesuaian ekologi bahan dan rupa yang indah, perlindungan yang boleh dipercayai dan hayat perkhidmatan yang panjang. Kepada pokok ini mendedahkan kualiti ini, anda perlu memasang pagar dengan betul dan tanpa gagal melindungi kayu dengan minyak dan cat pengeringan.

Bagaimana untuk memanjangkan umur pagar kayu

Untuk perlindungan tambahan dari hujan dan salji, ramai profesional mengesyorkan memasang visor khas di bahagian atas pagar. Untuk melakukan ini, anda perlu memasang bilah tambahan khas, di mana visor boleh dilampirkan.

Untuk melindungi bahagian bawah pagar, perlu sentiasa:

 • Keluarkan rumput berlebihan. Banyak tumbuh-tumbuhan berhampiran pagar membawa kepada peningkatan kelembapan. Ini boleh menyebabkan kerosakan awal pokok.
 • Selepas mengeluarkan rumput berlebihan di sepanjang pagar, lapisan nipis yang dicurahkan dicurahkan. Ini akan membolehkan kelembapan berlebihan untuk tidak berkumpul di tempat ini.

Pagar kayu pagar hiasan

Bagaimana boleh memperluaskan kehidupan pagar yang diperbuat daripada kayu masih di peringkat pembinaan:

 • Pastikan tiada sarang di tempat pemasangan dan belukar besar.
 • Keluarkan kayu dengan antiseptik khas sebelum pembinaan bermula.
 • Selepas pemasangan, tutup keseluruhan struktur dengan primer. Ini akan menguatkan pagar dan memberikan perlindungan yang sangat baik dari keadaan cuaca buruk. Melakukan primer boleh dilakukan hanya dalam cuaca panas, apabila pokok itu benar-benar kering.
 • Primer tambahan dilakukan dengan cat, yang termasuk minyak semula jadi. Ini menggandakan kekuatan bahan. Lapisan cat minyak perlu kering selama 24 jam sebelum memohon yang kedua. Kemudian bahan tersebut akan dibalut dengan baik.

Apabila bahan-bahan disediakan, ada alat, serta masa lapang, pembinaan pagar kayu oleh tangan sendiri adalah perniagaan yang bahkan seorang pemula dapat melakukan dalam pembinaan. Tetapi adalah penting bukan sahaja untuk memasang pagar dengan betul, tetapi juga untuk memberi dia penjagaan dan perlindungan yang berterusan. Kemudian pagar kayu akan berlangsung selama empat puluh lima tahun.

Arahan video langkah demi langkah mengenai pembinaan pagar diperbuat daripada kayu

Dalam video - pembinaan bebas daripada pagar kayu:

Galeri foto pelbagai pagar kayu

Dalam gambar, contoh-contoh pelaksanaan pagar kayu hiasan dan luar biasa yang dipasang di kawasan pinggir bandar. Sesetengah idea boleh membantu anda dalam memilih penyelesaian anda sendiri.

Pagar diperbuat daripada kayu dengan tangan mereka sendiri: cara membuat, pandangan, idea - 49 foto

Pagar kayu pada setiap masa terkenal dengan populariti mereka. Dalam banyak aspek, ini telah menjadi sebab harga yang agak murah dan kemudahan pemasangan. Tetapi hari ini keadaan telah berubah sedikit, dan sekarang dari pokok membuat tidak hanya pagar, tetapi karya sebenar.

Mari kita perhatikan semua secara terperinci.

Mewujudkan pagar kayu di rumah. Prosedur Langkah demi Langkah

Pembinaan pagar kayu boleh dibahagikan kepada beberapa tahap, iaitu:

 1. Pemasangan tiang;
 2. Pemasangan salib;
 3. Bingkai bingkai yang dipasang.

Setiap peringkat dalam pembinaan mestilah dijalankan sepenuhnya.

Pemasangan tiang sokongan dilakukan dengan cara penyusunan semula. Algoritma tindakan adalah seperti berikut:

 1. Saya menggunakan gerudi, spade dan sekerap taman (jika tanah bercampur dan perlu untuk melonggarkannya terlebih dahulu) membuat lubang kedalaman 1.5 meter dengan garis pusat sehingga 50 sentimeter.
 2. Di bahagian bawah pit menyeberang pasir dan disusun dengan teliti. Ketebalannya sekurang-kurangnya 15 sentimeter.
 3. Selepas ini, perlu memasang tiang di tengah lubang dan pasir sekali lagi.
 4. Kira-kira pada ketinggian 25 cm dari bahagian bawah harus ditutup dengan runtuhan, dicampur dengan pasir, dan sekali lagi semua trambuda.
 5. Kemudian anda perlu menyemak pemasangan yang lancar sokongan (ia harus berdiri tegak pada menegak).
 6. Kemudian perlu mengulangi prosedur tidur pasir yang tertidur dengan runtuhan dan padat. Tindakan sedemikian mesti diulang sehingga campuran mencapai puncak lubang.

Cross lags, yang diperbuat daripada kayu, adalah yang terbaik untuk memasang menggunakan kurungan.

Algoritma pemasangan adalah seperti berikut:

 1. Untuk setiap sokongan, ia perlu menggunakan beberapa pengikat. Log itu disediakan dalam 2 panjang dari 10 hingga 15 sentimeter.
 2. Di hujung setiap segmen, lubang mesti dibuat untuk sambungan bolted.
 3. Di hujung setiap bar, buat lubang. Di sini adalah perlu untuk mengambil kira bahawa lubang itu sendiri bersamaan dengan yang digerudi di sudut.
 4. Selepas itu, ia mengikuti dari bahagian atas tiang untuk berundur kira-kira 40 sentimeter. Selepas menandakan jarak, anda perlu mengimpal bahagian pertama sudut, yang harus ditolak.
 5. Selepas ini, anda perlu berundur lagi 4.5 sentimeter dan mengimpal sekarang sudut yang digunakan terus ke atas.
 6. Di masa depan, perlu melangkah ke belakang kira-kira 1 meter dan melekapkan pendakap bawah dengan cara ini.
 7. Selepas ini, dengan menggunakan skru kayu, anda perlu memasang panduan tersebut.

Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa jarak antara ketinggalan melintang dapat dikurangkan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, reka bentuk boleh mengurangkan kekuatannya. Sokongan itu sendiri semestinya berada di atas kulit tidak kurang dari 10 sentimeter, dan bahagian bawahnya harus berada jauh dari tanah pada jarak tidak lebih dari 15 sentimeter.

Bingkai bingkai yang dipasang

Sebelum memulakan pemasangan papan pelekap sendiri, perlu diingat bahawa terdapat beberapa cara.

Dalam salah satu cara piket dipasang pada balak sebelum dipasang di dalam sokongan, iaitu:

 1. Lags melintang terdedah kepada jarak yang diperlukan antara mereka, sambil mengekalkan pesawat. Ini mungkin akan dilakukan dengan menggunakan sokongan pra-siap dari sebarang bahan.
 2. Tidak perlu membuat template yang akan digunakan pada jurang antara papan.
 3. Tepi bawah dan atas kanvas ditetapkan dengan penguasa. Adalah dibenarkan dan bukan seorang pemerintah untuk menggunakan mana-mana balok silang, yang tetap, tidak terlibat.
 4. Skru untuk kayu dipasang secara langsung pada yang tersendiri.
 5. Selepas ini, kain siap dan penetapannya kepada kurungan yang disediakan berlaku. Perlu diperhatikan bahawa tidak mustahil untuk melakukan ini sahaja, jadi seorang pembantu diperlukan. Sekiranya tindakan telah betul sebelum ini, perhimpunan helaian selesai akan lulus dengan cepat dan tanpa sebarang usaha.

Sekiranya kita bercakap tentang kaedah pemasangan kedua, maka ia menggambarkan pemasangan segera setiap lembaga secara berasingan. Dalam kes ini, anda perlu bersedia untuk proses yang lama dan memakan masa. Selepas setiap papan yang dipasang, adalah perlu untuk mengukur jarak antara mereka (jika terdapat jurang di antara papan) dan periksa tegak yang jelas.

Perlu diingatkan bahawa mana-mana kaedah yang popular dengan pemilik rumah persendirian dan negara, jadi untuk mengatakan siapa mereka adalah lebih baik daripada mustahil. Semua orang memilih pilihan untuk diri mereka sendiri, bergantung kepada pilihan reka bentuk pagar kayu.

Daripada mungkin untuk memproses dan cat pagar kayu

Perlu difahami bahawa pagar kayu yang dipasang mengambil iklim yang berubah-ubah pada setiap masa sepanjang tahun. Atas sebab ini, ia semestinya harus dilindungi dari kelembapan, kebakaran, dan perosak.

Jangan lupa bahawa radiasi sinaran ultraviolet merosakkan pagar kayu kerana sebab akibatnya, kelembapan hilang ke kayu, sehingga kehilangan kapasiti galas dan penampilannya sendiri.

Atas sebab ini, disyorkan untuk merawat kayu dengan pengeras UV khas, yang boleh dibeli di mana-mana kedai pembinaan.

Penimpalan ini mesti diproses beberapa kali di buku primer dengan kemungkinan penembusan yang mendalam. Selepas itu, anda boleh menggunakan cat tahan api dan varnis untuk memasang pagar kayu kepada penampilan yang menarik.

Hitung jumlah kos sememangnya tidak mungkin, kerana semuanya bergantung kepada jumlah material yang diperlukan.

Jika kita bercakap tentang kos bahan bangunan yang diperlukan, harga purata ditunjukkan dalam jadual:

Setakat ini, masih tiada bahan lain selain kayu, yang dibaca sebagai mematuhi pelaksanaan pelbagai penyelesaian reka bentuk (sementara pokok itu sangat berpatutan dalam kategori harga).

Tetapi dengan cara ini pagar ini mempunyai penampilan dalaman. Tiada siapa yang akan mengatakan bahawa penglihatan semakin buruk.

Dalam versi keputusan reka bentuk ini, perhatian telah dibayar kepada setiap butiran, anda dapat melihat betapa konturnya sendiri dihasilkan, dan sudutnya sepenuhnya diratakan. Dalam foto anda boleh melihat pintu gelangsar dari halaman yang sama.

Setuju, sangat sedikit daripada kita tahu apa teknik ini atau pereka yang menggunakan untuk merealisasikan fantasinya. Dan selepas semua, mereka menggunakan: memanggang, mencipta kesan zaman dahulu, berjaya menggabungkan kayu dengan pelbagai unsur-unsur palsu logam, dan bahkan melarang kayu dan catnya dalam pelbagai warna.

Dan bagaimana perasaan anda tentang gaya kejam? Setuju, pandangannya sangat menarik.

Untuk melaksanakan penyelesaian reka bentuk sedemikian, anda hanya perlu melihat jig, penggiling dan kemahiran untuk kerja kayu. Dengan alat dan hasrat, anda boleh mencapai kesan kayu lusuh.

Dan bagaimana untuk merawat teka-teki? Jika anda mahu, anda boleh terlebih dahulu membuat gambar di papan tulis, dan kemudian memotong template. Perlu berhati-hati dengan hakikat bahawa kerja ini dianggap sebagai perhiasan, kerana setiap papan mempunyai saiz dan bendanya yang jelas.

Dalam kes ini, proses yang paling sukar dalam pembinaan pagar kayu sedemikian adalah pemasangannya (tidak semua orang mempunyai kuasa untuk membuat susun atur sedemikian).

Untuk pembinaan pagar kayu dari papak di tempat pertama, anda mesti berhati-hati mempertimbangkan pemilihan lembaga. Tidak boleh sekiranya ia dibenarkan di mana-mana papan ada ketebalan atau lebar yang berlainan. Dalam versi ini, ciri membezakannya adalah harga yang berpatutan, tetapi ini dikompensasikan oleh usaha besar yang diperlukan untuk mencipta penciptaan sedemikian.

Walaupun ketebalan papan sehingga 1.5 sentimeter tidak sangat sesuai untuk pagar, dengan bantuannya, anda dapat membuat kisi yang sangat baik dalam bentuk kisi. Setuju, pandangan tidak lebih buruk daripada versi terdahulu. Dan jika anda menghiasnya dengan ladang hijau yang akan menyeberangnya, pemandangannya akan menjadi cantik.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, papan tidak bermata telah meningkat harga lebih daripada 15-20%, tetapi ini tidak menghalangnya daripada mengekalkan julat harga yang rendah. Dengan berbuat demikian, ia sering digunakan apabila membina pagar kayu dalam gaya ini.

Rupa-rupanya, contoh ini dengan jelas menunjukkan salah satu daripada varian penyelesaian reka bentuk ketika bekerja dengan papan yang tidak bermata. Jika dikehendaki, anda boleh mencapai sebarang penyelesaian eksklusif.

Dan bagaimanakah anda merancang gaya tirai? Setuju, pandangan itu hanyalah bom.

Pagar indah diperbuat daripada kayu

Memiliki kemahiran kecil bekerja dengan kayu, anda boleh membuat pagar indah dalam masa yang singkat.

Pilihan sedemikian popular dengan banyak pemilik rumah persendirian, kerana penciptaannya tidak mengambil banyak masa dan usaha. Setuju bahawa pandangan itu sangat menarik.

Pagar standard, yang sesuai untuk rumah persendirian, dan untuk kawasan pinggir bandar. Tidak memerlukan kemahiran khusus, tetapi pada masa yang sama mempunyai pandangan yang indah.

Untuk membuat pagar yang diukir dengan tangan anda sendiri, anda perlu mempunyai kemahiran ukiran kayu.

Untuk membuat pagar seperti itu boleh mengambil masa lebih dari 3 bulan, kerana setiap perkara kecil memainkan peranan yang besar. Tetapi ia berbaloi. Pagar ini sesuai dengan mana-mana bahagian dalam.

Dan bagaimana dengan versi pemotongan ini? Sudah tentu banyak impian seperti pagar, kerana dia tidak hanya dapat menekankan gaya individu, tetapi juga menciptakan ilusi zaman dahulu.

Pagar hiasan sering digunakan dalam penciptaan taman-taman batu atau hanya dalam reka bentuk landskap.

Pagar kayu kecil, akan dapat menekankan keanehan tumbuhan tertentu, melengkapkan bahagian dalam infield.

Jika dikehendaki, anda boleh membuat apa-apa pagar hiasan warna tertentu. Ini tidak memerlukan sebarang kemahiran.

Ramai orang bermimpi mewujudkan kisah dongeng kecil dari laman web mereka dan menenggelamkan diri mereka sepenuhnya pada zaman dahulu.

Versi ini kesan zaman dahulu sangat baik untuk kawasan di mana rumah-rumah kayu terletak. Dalam kombinasi dengan pagar yang sama, anda boleh membuat sendiri kisah dongeng yang sebenar.

Dan jika anda menambah hiasan kecil dalam bentuk tali tebal? Pandangan itu hanya menakjubkan. Sesungguhnya jiran-jiran akan datang kepada pemilik pagar itu dengan kekaguman.

Pagar diperbuat daripada kayu bergelombang

Jika, atas sebab tertentu, tidak ada keinginan untuk bekerja dengan pokok, anda boleh memasang pagar berprofil berprofil. Oleh itu, adalah mungkin bukan sahaja untuk melanjutkan hayat perkhidmatan, tetapi juga untuk mewujudkan ilusi pagar kayu.

Sekiranya dikehendaki, anda boleh menggunakan warna cahaya berprofil untuk pokok yang sesuai dengan mana-mana bahagian dalam. Hayat pedang itu lebih daripada 25 tahun.

Pilihan lain adalah dengan menggunakan papan hitam yang lebih lembut, yang membolehkan anda membuat ilusi dari varnishing kayu. Besar untuk rumah kayu, atau bangunan plastik berbingkai kayu.

Bergantung kepada kehendak pemilik rumah persendirian, pagar itu sendiri boleh dilaksanakan dalam apa jua gaya.

Pagar yang tinggi sentiasa popular dengan pemilik rumah persendirian. Terima kasih kepada mereka, anda boleh menyembunyikan segala-galanya yang berlaku di wilayah tapak dari mata orang luar, untuk menjadikan pagar indah dan eksklusif.

Pilihan lain ialah memasang pagar dengan slot kecil. Pagar jenis ini sesuai untuk mana-mana rumah persendirian, tanpa mengira saiz dan gayanya.

Sebagai peraturan, pemasangan pagar jenis ini pada harganya boleh didapati untuk mana-mana pemastautin negara kita. Pagar ini bagus untuk dipasang di mana-mana, tanpa mengira sama ada ia memberikannya atau rumah persendirian anda.

Dalam foto ini, anda dapat melihat bahawa lembaran yang berprofil dapat menggabungkan gabungan batu hias dan pokok itu sendiri. Ia kelihatan hebat dan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang.

Bagi mereka yang suka minimalism, pilihan untuk membuat pagar yang dibuat dari lembaran berprofil kayu adalah pilihan yang sangat baik. Sikap semacam ini kepada gaya klasik dan sangat sesuai untuk kedua-dua tugas terus melindungi laman web ini, dan sebagai elemen hiasan yang baik.

Apabila membuat pagar, bata dan kayu menggabungkan dengan sempurna. Mereka sering cuba untuk menggabungkan pereka apabila membuat dalaman di dalam bilik itu sendiri dan seterusnya.

Pagar dibuat dalam gaya klasik menggunakan batu bata biasa dan papan. Terima kasih kepada gabungan palet warna yang berjaya dipilih, pagar ini kelihatan bukan sahaja kaya, tetapi juga sangat menarik.

Dalam komposisi ini, elemen keriting pagar kayu dengan batu bata digabungkan. Palet warna yang berjaya dipilih untuk menggunakannya dalam sebarang mete.

Kombinasi bahan binaan ini dalam kebanyakan kes digunakan di rumah dan kotej negara.

Sangat sukar untuk membina semula pagar tersebut dengan kekuatannya sendiri, dan seseorang itu bukan sahaja dapat mengendalikan bahan ini, tetapi juga mengetahui kerumitan pencampuran penyelesaian khusus. Tetapi anda mesti bersetuju, pagar seperti itu dapat mengejutkan walaupun pengkritik paling kritikal dengan keindahannya.

Pagar kayu digabungkan dengan batu hiasan mencipta ilusi kubu kuno. Mereka sering digunakan untuk pemasangan di kotej negara atau di wilayah syarikat swasta.

Sekarang di dunia pagar kayu mula menunjukkan kecenderungan untuk menggunakan corak tambahan. Mereka membenarkan dari pagar mudah untuk mencipta sesuatu yang istimewa dan unik dengan cara sendiri.

Ternyata corak sedemikian sangat sukar dilakukan oleh tangan sendiri, jika hanya seseorang yang tidak mempunyai kemahiran yang mencukupi untuk bekerja dengan ukiran kayu.

Anda boleh memesan ukiran kayu dari komposisi gaya Cina, seperti yang ditunjukkan dalam foto. Pilihan ini dianggap agak biasa di negara kita.

Pasti setiap pemilik tapaknya ingin memasang pagar asal. Tetapi apakah jenis mereka?

Reka bentuk asal pagar kayu di negara kita tidak biasa. Dalam banyak hal ia dihubungkan dengan kesenangan yang tidak murah (kos permulaan boleh dibuat dari 40-50 ribu rubles).

Penyelesaian reka bentuk sedemikian membolehkan bukan sahaja untuk menjadikan jiran-jirannya melihat pagar dengan iri hati, tetapi juga membuat laman web ini sangat kaya dan individu.

Pagar diperbuat daripada kayu, mendatar

Ramai senegara kita dalam pemasangan pagar sering tertanya-tanya - yang lebih baik menegak atau mendatar? Malah, perbezaan di sini hanya dalam rasa.

Bercakap tentang pagar menegak itu, kita dengan yakin boleh mengatakan bahawa semua orang boleh melakukannya sendiri, sambil menghabiskan masa dan wang yang singkat. Gaya klasik sesuai untuk pedang mana-mana wilayah.

Foto menunjukkan bahawa pagar menegak dibuat menggunakan ciri reka bentuk yang kompleks. Melakukannya di rumah sangat sukar, dan jika anda ingin mendapatkan bantuan daripada pakar. Tetapi ia berbaloi.

Unsur-unsur palsu pada setiap masa memberikan kuasa dan daya tarikan. Walau bagaimanapun, kerana harga yang agak besar tidak begitu popular.

Pagar kayu yang menggunakan lekapan logam palsu pada foto menjadikannya asli dalam jenisnya. Memberi laman web ini gaya dan kecantikan. Lebih-lebih lagi, unsur-unsur palsu membuat reka bentuk pagar sangat tegar, yang dengan ketara meningkatkan kehidupan perkhidmatan.

Pilihan ini menggabungkan kayu, bata dan, sebenarnya, unsur-unsur palsu, membuat pagar hampir sepanjang hayat. Ia bukan keadaan cuaca yang sukar, ia sukar untuk merosakkan, dan yang paling penting - ia cantik dan bergaya.

Kebanyakan warga kita membuat pagar dari pagar. Dengan bahan ini, anda boleh membuat pagar yang sangat baik. Hanya cukup untuk melihat foto-foto ini.

Sudah tentu, jika pagar ini dicat, dan kemudian ditutup dengan varnis dan ternyata sangat baik, tetapi juga begitu menarik. Apa ciri - ia boleh dilakukan dalam masa yang sesingkat mungkin (tempoh pendiriannya tidak melebihi 1 - 2 hari).

Dengan kehadiran imajinasi liar dan keinginan pemilik laman web ini, anda boleh memberikan pagar reka bentuk yang luar biasa, yang tidak akan berhenti menggembirakan mata semua orang di sekeliling anda.

Pagar tangga tidak biasa dalam kehidupan harian para pemilik rumah persendirian. Pertama - pelbagai ini membolehkan anda menjimatkan papan, kerana jurang kecil membolehkan anda mengurangkan jumlah bahan, dan kedua - ternyata pada akhirnya sangat baik.

Dalam foto itu terdapat pagar tangga, yang masih dilapisi dengan papan beralun dari dalam. Terima kasih kepada ini di luar, sangat berkesan untuk campuran, sementara di dalam pagar kelihatan sangat kemas.

Ini jenis tangga kebanyakannya dipasang di rumah-rumah swasta di pinggir bandar. Jurang kecil antara papan membolehkan anda melihat kehijauan yang indah yang boleh ditanam di luar pagar.

Video di bawah menunjukkan bagaimana untuk membuat pagar murah diperbuat daripada kayu.

Bagaimana untuk membuat pagar kayu untuk rumah peribadi dengan tangan anda sendiri

Hari ini pagar kayu semakin popular. Analog moden dari bahan-bahan lain, tentu saja, tidak lebih buruk, tetapi dari zaman dahulu lagi, manusia telah menghargai dan menghayati alam semula jadi hingga ke hari ini. Tidak ada yang sepadan dengan keanekaragaman massif kayu. Di laman web kami terdapat beberapa jenis pagar kayu dan pagar rumah dan arahan terperinci bagaimana untuk membuat tangan anda sendiri.

Jenis utama pagar kayu

Bagi mana-mana pemilik rumah persendirian, pagar yang dibuat oleh diri sendiri adalah kebanggaan khas. Tetapi sebelum anda mula membinanya, anda perlu memilih jenis pembinaan. Jenis pagar kayu untuk rumah persendirian dan foto kepada mereka:

Pagar kayu dikepala. Mengikut jenis, ini adalah versi tertua - dipasangkan di antara mereka sendiri dengan cara yang khas dan dipalu ke lutut tanah. Pagar kayu di bawah wickerwork lama (dalam gambar di bawah ini boleh dianggap lebih terperinci) adalah sangat luar biasa, ia tidak sukar untuk membuatnya sendiri, tetapi, malangnya ia mempunyai hayat perkhidmatan pendek.

Walaupun nama itu mengingatkan filem-filem Amerika tentang koboi, harus diperhatikan bahawa di wilayah negara kita, struktur tersebut didirikan lama dahulu. Mereka melindungi taman-taman, taman-taman sayuran, pertanian, zon haiwan ragut. Dengan reka bentuk - ia dipaku dengan kayu papan beberapa papan (zherdin).

Ini juga merupakan jenis pagar kuno yang boleh anda buat sendiri. Stakes, di bahagian atas dikasah pada sudut 40 darjah. Mempunyai rupa yang mengagumkan

Penampilan menarik, seperti pagar kayu terbuka untuk dacha untuk membuat tangan mereka sendiri semata-mata, berfungsi lebih kerap sebagai elemen hiasan infield atau untuk zonnya. Pagar kayu hiasan tidak begitu kuat. Ia boleh dilakukan dengan melintasi rak atau papan sempit secara langsung atau di atas.

Jenis pagar tradisional yang diperbuat daripada kayu adalah pagar pagar. Versi paling mudah pengeluaran: papan di kedudukan menegak dilampirkan pada urat, dan pada gilirannya, ke tiang kayu digerakkan ke tanah. Ini adalah cara paling ekonomik dan cepat untuk melindungi tapak anda. Rupa-rupanya, itulah sebabnya ia menjadi begitu popular. Mudah untuk beroperasi, menjadikannya dengan cepat dan mudah, dan dengan penjagaan yang betul ia akan bertahan lama.

Ciri lain yang membezakan pagar ini ialah ia jelas menggariskan sempadan, tanpa mengaburkan tapak itu sendiri.

Pemisahan pagar kayu dengan teknologi pemasangan

Pagar diperbuat daripada kayu, dalam gambar di atas boleh dilihat:

 1. Tanpa asas. Dalam kes ini, hanya tiang kayu atau sokongan logam diperlukan.
 2. Pada asasnya. Bahagian dasar yayasan dibuat serentak dengan balok kayu.

Bagi penamat, ia boleh dilakukan dengan apa-apa bahan, dengan mengambil kira keutamaan anda: batu, papan beralun, batu bata. Pagar padu kayu dengan asas sentiasa kelihatan terhormat, bergaya, teliti. Untuk menjadikannya perlu untuk menghabiskan banyak wang, terdapat pilihan untuk mengurangkan kos pembinaan - ia membuat pagar kayu dengan tangan anda sendiri dari awal hingga akhir.

Tahap pemasangan pagar kayu

Gaya negara (Negara) sentiasa dan masih kekal di puncak trend fesyen. Pagar kayu adalah unsur paling terang, dan kesederhanaan garis, walaupun tanpa hiasan, selalu kelihatan moden dan elegan. Jadikannya dengan tangan sendiri tidak sama sekali sukar. Bagaimana untuk membuat pagar kayu yang lebih rumit? Pertama anda perlu membuat keputusan mengenai bahan pembuatan.

Arahan demi langkah untuk memasang pagar dari pokok

Sekiranya anda telah memutuskan bahan, pilih bahagian: bentuk, ketinggian pagar kayu. Hanya selepas ini ia akan dapat diteruskan terus ke pembinaan. Bagaimana untuk membuat pagar kayu dengan tangan anda sendiri, lukisan dan arahan terperinci lihat di bawah.

 • Langkah pertama menandakan wilayah.

 • Seterusnya anda perlu mengira bilangan tiang yang diperbuat daripada kayu, pagar dan coretan.
 • Bahagian bumi bar mesti dirawat dengan tar.
 • Kemudian, penandaan dilakukan menggunakan kord pra-tegangan di bawah bar (jarak yang disyorkan ialah 3 meter).
 • Lubang keluar. Kedalaman lubang harus sama dengan kedalaman tempat tidur - ini adalah kira-kira 1.5 meter. Lubang boleh digali sedikit.
 • Pikirkan dengan baik satu perkara: jika anda merancang untuk membuat pagar kayu yang tinggi dan berat, maka dalam hal itu, pasang plat logam untuk satu-satunya sokongan. Ini perlu untuk kestabilan dan, di bawah pengaruh graviti, pagar tidak berubah.
 • Sokongan kayu dipasang secara menegak pada kusyen pasir 12 cm, dan selepas itu, sebahagian kecil tanah dan pasir ditutup dengan lubang. Sempurna. Untuk membina lubang yang lebih padat anda boleh mencurahkan konkrit.

 • Selepas memasang tiang, anda perlu mengira dan mencari tempat-tempat untuk membetulkan urat kayu dari atas dan bawah.
 • Piket dipilih mengikut corak yang dipilih terlebih dahulu, tetapi mungkin untuk membuatnya walaupun, setelah dipotong pada tali yang ketat.

Untuk mempermudahkan kerja, anda boleh membeli pagar siap dengan atau tanpa lukisan.

Kami menawarkan klip video kecil dengan pilihan pagar kayu yang indah:

Bagaimana untuk membuat pagar dengan tangan anda sendiri

Jenis seterusnya: pagar kayu dengan tangan mereka sendiri. Catur papan dalam foto dapat melihat perbezaannya dengan yang sebelumnya.

Berbanding dengan yang sebelumnya, pokok catur kelihatan lebih hiasan. Ciri utama pemasangan ialah, anda boleh membuatnya dalam sebarang prestasi: padat atau dengan kelulusan.

Pos dipasang dengan cara yang sama seperti yang dinyatakan di atas. Selepas pemasangan, anda perlu melampirkan rasuk. Anda boleh memotong alur tiang kayu dalam logam mesti dikimpal oleh sudut kimpalan, yang akan berada di rasuk.

Tentukan kedudukan di mana anda ingin membuat papan catur: mendatar atau menegak, tetapkan panduan. Dengan papan catur menegak, mereka dibuat mendatar dan, sebaliknya, dengan papan catur mendatar, mereka dibuat menegak.

Selanjutnya, selepas memasang panduan, anda boleh mula memasang papan. Tetapkannya secara berperingkat-peringkat, seperti ditunjukkan dalam gambar di atas (satu pada setiap sisi). Anda boleh mengikat mereka sama ada dengan kuku atau skru mengetuk sendiri.

Pagar kayu

Pagar tangga mendatar kayu juga sangat popular, jadi kami juga akan menerimanya dengan lebih terperinci. Untuk membuat struktur sedemikian dengan tangan anda sendiri semudah yang sebelumnya. Pasang sokongan, mengikut prinsip yang sama (di atas diterangkan).

Seterusnya, anda perlu menetapkan di kedua-dua belah lapisan hiasan kayu - ini akan menjadi panduan. Sebagai peraturan, untuk tujuan ini saluran digunakan, lebih mudah dan mudah memasukkan papan pada sudut ke dalamnya. Dalam kes ini, anda sendiri membuat keputusan mengenai sudut yang anda mahu buat bulu-bulu. Kedudukan ini juga dipilih mengikut keutamaan. Arah boleh sama ada menegak atau mendatar.

Penting! Jangan lupa, bersama-sama dengan papan, untuk memasang bahan kusyen di antara mereka. Ini adalah perlu untuk pengudaraan dan untuk pemeliharaan bahan dari reput.

Pagar kayu untuk memberi tangga dengan tangan anda sendiri. Foto menunjukkan beberapa model kerja siap sedia.

Selepas menyelesaikan kerja, merawat pagar dengan antiseptik dan warna reka bentuk.

Ikrar panjang umur pagar daripada fail pokok

Sebagai bahan untuk pembuatan pagar kayu, anda perlu memilih spesies kayu yang dicirikan oleh kekuatan: abu, mulberi, akasia, ek, aspen, larch Siberia.

Dengan cara ini, pilihan terakhir adalah bahan yang benar-benar abadi, ia tidak merosot dengan air, tetapi, sebaliknya, ia semakin kuat. Ia juga perlu untuk mengehadkan penggunaan pokok pain untuk mewujudkan blok kayu. Jangan gunakan birch, jika anda tidak mahu menukarnya seringkali, ia mempunyai kepadatan terendah di antara yang lain.

Bar untuk pagar menggunakan kayu, dan logam atau sebagai alternatif kepada lapisan kayu. Pokoknya tidak boleh dibuang. Hari ini, terima kasih kepada teknologi moden, terdapat konsol logam khas. Oleh itu, sokongan dari massif kayu tidak perlu digali jauh. Konsol dihulurkan, dan kemudian balok kayu dipasang pada mereka.

Bahagian-bahagian kayu yang paling terdedah adalah di mana potongan dibina merentasi serat. Untuk melanjutkan kehidupan kayu di blok pagar, letakkan papan secara mendatar atau buat visor. Kayu terdedah jika ia berinteraksi langsung dengan udara:

 1. Dengan kelembapan yang meningkat, ia membengkak dan terjejas oleh deposit kulat.
 2. Jika udara terlalu kering, ia retak dan retak.

Bagaimana untuk memproses pagar kayu untuk mengurangkan risiko kerosakan dan kerosakan? Ini boleh dilakukan dengan perbelanjaan impregnasi dengan antiseptik dan lukisan dengan bahan khas: Cat Sweden, diresapi dengan minyak biji rami panas, varnis kapal layar.

Anda boleh menyediakan cat Sweden sendiri di rumah. Untuk melakukan ini, campurkan bahan-bahan berikut:

 • Besi vitriol - 260 gram.
 • Besi oksida ialah 260 gram.
 • Garam meja konvensional -260 gram.
 • Tepung Rye memerlukan 580 gram.
 • Pengeringan minyak, anda boleh menggunakan minyak biji rami - 240 gram.
 • Air adalah kira-kira 4.5 liter.

Kadar aliran campuran ini akan menjadi kira-kira 200 รท 300ml / m2. Warna yang dijangka adalah emas. Sekiranya anda memerlukan warna yang berbeza, maka ganti dengan ocher atau mangan peroksida.

Satu kaedah untuk menyediakan cat Sweden dengan tangannya: tepung dicampur dengan 3 liter air untuk memasak pasta, dan kemudian diluluskan melalui penapis untuk rumpun campuran sekali lagi diletakkan di atas api dengan menambah garam dan besi sulfat. Dengan kacau berterusan sehingga masak sehingga sulfat benar-benar dibubarkan, percampuran dalam bahagian-bahagian kecil untuk campuran varnis pertama, diikuti dengan air.

Dengan cara yang mudah, anda boleh membuat impregnasi anda sendiri dan merawat kayu dengan sebatian ini.

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

29 + = 38