Pagar gabions

Pagar diperbuat daripada gabions

Kriteria utama dalam memilih bahan binaan untuk pembinaan dan hiasan dalaman rumah, pagar dan benda lain bukan hanya kualiti dan harga, tetapi juga kepatuhan dengan standard reka bentuk moden. Salah satu penyelesaian yang paling popular adalah gabion. Ini adalah bahan semulajadi yang membawa alam sekitar lebih dekat kepada alam semula jadi.

Contoh pagar gabion klasik

Sekiranya anda menerjemahkan secara literal, perkataan Perancis "gabion" bermaksud "batu dalam grid". Nama ini menggambarkan dengan baik reka bentuk pagar jenis ini, yang terdiri daripada grid dengan sel-sel besar, batu pengikat atau batu dihancurkan. Terima kasih kepada struktur yang serupa, pagar ini tidak memerlukan penjagaan yang berterusan dan tidak menimbulkan bahaya kepada seseorang. Batu gabion adalah bahan penetapan yang sangat baik, yang pada waktunya hanya akan menguatkan seluruh pagar.

Variasi pagar dari gabions dengan runtuhan

 1. Untuk pagar dengan dinding yang kukuh. Dalam bentuk ini, gabion akan berfungsi sebagai perlindungan bagi pemiliknya, dan sebagai penjamin kerahsiaan kehidupan peribadi anda.
 2. Untuk pagar hiasan menggunakan batu bata, kayu dan bahan lain sebagai perhiasan.

Dengan memasang pagar gabion, anda memilih alternatif yang menguntungkan untuk jenis pagar lain. Sebagai contoh, jika ada serpihan pembinaan dimensi kecil, seperti potongan bata atau remah batu, ia boleh digunakan sebagai bahan untuk dinding.

Untuk mengamankannya, jaring gabion digunakan, yang merupakan penunjuk yang boleh dipercayai untuk elemen-elemen pagar kecil.

Struktur semacam itu dapat dengan mudah dihiasi dengan bantuan berbagai tanaman yang ditanam di lapisan bumi yang sudah siap di antara batu-batu. Pilihan terbaik untuk hiasan ini akan menjadi bunga kerinting yang meliputi seluruh kawasan dinding.

Hiasan tumbuhan oleh pagar gabion

 • Hayat perkhidmatan yang tinggi, yang tidak memerlukan pembaikan tetap atau pengubahsuaian lapisan cat;
 • Pilihan yang hebat antara bentuk dan warna bahan yang digunakan;
 • Penggunaan bahan mentah semula jadi dan semulajadi untuk pembinaan;
 • Keupayaan untuk menggunakan bahan yang berbeza, yang boleh berbeza dalam struktur dan jenis, supaya anda dapat merealisasikan hampir semua idea reka bentuk;
 • Pembuatan bahan hiasan dari batu untuk lapisan asas penutup sebuah grid.

Daripada kekurangan itu, apa pun untuk disebutkan adalah sukar, kecuali proses pemasangan intensif buruh berbanding pagar besi atau sepenuhnya besi.

Ciri-ciri teknikal pagar gabion

Keterbatasan dalam bentuk pagar ini dari ketinggian, lebar dan batu pengisi dari gabion tidak praktikal, kerana ia ditentukan oleh pemiliknya sendiri. Apabila merangka, adalah perlu untuk mengambil kira syarat-syarat di tapak di mana kerja-kerja pembinaan akan dijalankan, serta jumlah anggaran utama, yang akan menjejaskan asas bahan bangunan.

Contoh menggunakan pagar gabions dalam plot lanskap

Untuk sokongan utama struktur keseluruhan, jawatan pagar galvanis digunakan. Sebagai tambahan kepada bahan-bahan ini, anda perlu berfikir terlebih dahulu mengenai pengikat dan pengisi ruang yang tinggal antara batu-batu untuk gabion.

Memasang pagar gabions dengan tangan anda sendiri, anda perlu mematuhi beberapa peraturan dan nasihat. Sebelum memulakan kerja, adalah bernilai memberi perhatian khusus kepada penyediaan tempat untuk pembinaan - perimeter. Tempat di bawah asas harus dibersihkan dengan teliti, dibersihkan dari rumput dan rumput: mesti ada tanah yang bersih.

Semak kekuatan dan ketepatan permukaan yang anda akan meletakkan tiang. Ini penting, kerana di bawah berat batu, tanah boleh berubah bentuk dan akhirnya menyebabkan keruntuhan.

Proses pemasangan pagar gabion

Seterusnya, siaran pagar dipasang. Untuk ini, semasa penggalian parit, lubang-lubang telah pra-gerudi terlebih dahulu sepanjang keseluruhan panjang, pada jarak dua meter antara satu sama lain. Selepas jawatan dipasang dan dikumpulkan. Sebelum meneruskan semua kerja hendaklah dibenarkan untuk menyejukkan penyelesaian.

Biasanya satu hari cukup untuk tujuan ini di bawah keadaan cuaca yang baik. Selepas menetapkan tiang, anda boleh mula mencurahkan larutan ke dalam parit, yang kemudiannya akan membolehkan anda melekapkan bingkai dari mesh tergalvani.

Tren di bawah asas untuk pagar

Tunggu pengerasan penuh semua campuran dan anda boleh meneruskan untuk mengisi ruang dengan batu untuk gabion. Apabila mengisi satu pertiga daripada kapasiti, gunakan kancing untuk menetapkan bahagian selari, ini akan meningkatkan kebolehpercayaan dan kehidupan struktur. Selepas semua kerja, anda boleh menutup bahagian atas dinding, tetapi tidak perlu.

Kelebihan pagar gabion

Populariti hebat penggunaan gabion untuk pembinaan dinding dan struktur hiasan adalah kerana beberapa kelebihan.

Berikut adalah kelebihan utama:

 • Penggunaan elemen tugas berat untuk pembinaan. Gabion dikimpal terdiri daripada sekumpulan batu keras dan grid besi, sehingga dapat memindahkan hampir semua beban yang akan membawa maut untuk penyelesaian alternatif;
 • Keserasian ekologi yang tinggi dan struktur semulajadi. Struktur monolitik semacam ini sangat sesuai untuk mereka yang suka landskap semulajadi dan tidak mahu membuat perubahan besar dalam alam sekitar;
 • Pemasangan mekanik mudah dan kos yang kecil untuk semua kerja. Jika anda membandingkan kos membeli dan memasang pagar gabion dan pagar bata konvensional, maka simpanan akan melebihi 60%. Perkara yang sama berlaku untuk asas yang tidak memerlukan banyak kos pembinaan;
 • Kelebihan tertentu penyerapan bunyi yang baik, kekuatan tinggi struktur keseluruhan yang boleh memindahkan bencana yang tidak menyenangkan seperti gelombang ramai tekanan air bawah tanah, ais dan hakisan bencana.

Satu lagi ciri gabion adalah keupayaan untuk membuat bahan mereka sendiri. Di sini anda mempunyai peluang untuk menunjukkan bakat anda dan melakukan segala yang anda mahu.

Dalam usaha untuk mendapatkan gabion dengan tangan anda sendiri sebagai bahan untuk pembinaan, anda tidak memerlukan kemahiran profesional atau kos tinggi. Ini juga tidak memerlukan alat mahal, dan prosedur pengekstrakan itu sendiri sangat mudah.

Pertama, anda perlu membuat pilihan batu yang sesuai. Pemilihan bahan yang betul secara langsung memberi kesan kepada kekuatan dan kestabilan keseluruhan struktur, terutamanya jika ia digunakan untuk melindungi kawasan perlindungan. Di samping itu, anda boleh membuat katil bunga dari gabion, yang akan membolehkan anda menggunakan sisa bahan di hujung kerja.

Satu contoh gabion asli yang mengalir

Hampir mana-mana bahan pepejal dimensi kecil boleh berfungsi sebagai pengisi untuk pagar.

Tetapi dalam pengeluaran gabion, tangan sendiri harus mengambil kira keperluan asas:

 1. Saiz batu. Di sini ia berbeza dari 8 cm hingga 50 cm, pilih sesuai keinginan anda. Tetapi perhatikan diameter mesh yang digunakan, yang semestinya lebih kecil daripada diameter kepingan batu. Jika tidak, batu-batu itu akan mula jatuh ke lubang. Di samping itu, ia patut memastikan kekuatan tinggi dan keseragaman bahan mentah yang digunakan.

Penggunaan telanjang di pagar

Pembuatan grid untuk gabions

Unsur pengancing utama keseluruhan pembinaan pagar dari gabion adalah mesh. Ia juga berfungsi sebagai penunjang tambahan asas. Pada asasnya, grid logam tergalvani mempunyai sel dalam bentuk segi enam atau segi empat tepat, yang dibahagikan kepada beberapa grid utama. Untuk menjimatkan wang sewaktu pembinaan, anda boleh membuat grid dengan tangan anda sendiri, yang akan mengurangkan harga bahan yang dibeli.

Untuk pengeluaran, anda memerlukan bahan berikut:

 1. Seksyen diperbuat daripada logam diameter kecil.
 2. Wayar lingkaran.
 3. Memperbaiki pin.

Untuk membuat dan memasang asas, ikuti lingkaran wayar melalui tepi grid anda. Tetapi adalah perlu untuk meninggalkan salah satu sisi terbuka, yang kemudiannya akan memungkinkan untuk mengisi gabion di dalam struktur. Seterusnya, atur struktur dengan bantuan pin. Mereka mesti dilepaskan ke bawah ke bawah dengan hujung yang tajam.

Arahan untuk mengumpul bahagian pagar gabion

Kos bahan dan kerja

Jika anda masih membuat keputusan untuk membeli pagar gabion yang sudah siap, anda harus segera memberi perhatian kepada saiz yang dikehendaki, kerana kebanyakannya bergantung pada harga.

Sebagai contoh, pembinaan 0.5 hingga 0.5 dan 1 meter adalah tiga kali lebih murah daripada versi 6-dengan-0.5-dengan-2 meter.

Di samping itu, kos akan dipengaruhi oleh bahan pengisi yang digunakan. Semua ini bukanlah pilihan yang paling murah, dan itu sebabnya kebanyakan individu swasta memilih untuk membeli semua bahan yang diperlukan, dan pemasangan dan pemasangan dilakukan sendiri.

Jadi ia kelihatan seperti grid untuk pagar gabion

Oleh kerana pelbagai jenis bahan, pagar gabion adalah pagar yang universal dan boleh dipercayai. Menggunakan batu mulia dan cantik, anda boleh menghiasi rumah dan plot anda.

Skim pemasangan seksyen pagar gabions

Dan bagaimana untuk mengetahui harga dan membina apa yang anda lakukan? Dan ada gambar pagar anda, bukan dari Internet?

Bagaimana cara membuat pagar gabion dengan tangan anda sendiri: kami membuat pagar batu di grid

Sebagai alternatif yang baik untuk struktur halangan yang dibina daripada batu bata dan batu menggunakan teknologi tradisional, pembina moden dan pereka landskap mencadangkan untuk menggunakan pagar yang terbuat dari gabion - struktur bersih tiga dimensi, bahagian dalamnya boleh diisi dengan pelbagai bahan. Secara tradisinya gabions diperbuat daripada mesh dan batu, tetapi pengisi yang berkenaan bata pecah atau jubin, botol kaca dan kayu yang lain saw dipotong.

Gabion pagar dengan pengisian batu

Dengan memilih bahan yang berbeza untuk mengisi gabions boleh memberi pelbagai terbaru ciri-ciri hiasan daripada berjaya dan menikmati pereka landskap moden. Walau bagaimanapun, semata-mata hiasan - ia bukan sahaja maruah gabions, yang disebabkan oleh jisim besar bertahan salji dan angin beban melampau, tidak terdedah kepada perubahan bentuk dari masa ke masa, walaupun dipasang di atas tanah yang tidak stabil. Penting ialah bahawa pemasangan pagar batu-batu diletakkan di dalam jaringan apabila dibandingkan dengan apa-apa proses dengan pendirian bangunan diperbuat daripada batu dan bata mengikut teknologi tradisional ekonomi lebih berfaedah. Manfaat ini dijelaskan oleh fakta bahawa apabila memasang gabions tidak memerlukan penembusan yang serius, penciptaan dan penggunaan asas besar campuran konkrit yang digunakan untuk sambungan antara batu-batu itu sendiri.

Struktur gabion, yang mula digunakan untuk waktu yang lama, pada mulanya digunakan sebagai kubu kuat yang cepat, termasuk yang bersifat ketenteraan. Tidak lama kemudian dengan bantuan mereka mula menguatkan tebing takungan, lereng jurang dan bukit, dan juga untuk melengkapkan teres di tapak yang cenderung. Dan baru-baru ini pereka landskap telah memperhatikan ciri-ciri hiasan gabions, yang mula aktif menggunakan struktur ini untuk menghiasi wilayah bersebelahan.

Gabions sebagai dinding penahan

Struktur gabion dikelaskan mengikut beberapa ciri, seperti:

 • bentuk geometrik (struktur rata jenis mendatar, juga dikenali sebagai "tilam Reno", pembinaan volumetri menegak - kotak Jumbo, gabion jenis silinder);
 • jenis mesh yang digunakan (gabions diperbuat daripada dawai pengukuhan atau dawai dipintal yang dikimpal, dalam kes kedua sel mesh yang digunakan mempunyai bentuk segi enam);
 • jenis pengisi (gabion dengan pengisi batu, dll).

Jenis asas gabion

Untuk pagar gabion, sebagai peraturan, kotak volumetri menegak digunakan, elemen mesh yang diperbuat daripada keping kawat tebal yang disambungkan dengan kaedah kimpalan. Untuk terus menghiasi halangan tersebut, mungkin menggunakan struktur jejaring silinder yang akan berfungsi sebagai tiang hiasan. Dalam pagar yang diperbuat daripada gabion, sering niche dibuat di mana perabot taman mudah dibina. Di bahagian atas struktur tersebut, jika anda menuangkannya pada lapisan tanah yang subur, anda boleh memecahkan kebun bunga, pokok tumbuhan atau pokok kerdil.

Jika anda memutuskan untuk membuat pagar gabion dengan tangan anda sendiri, ingat bahawa struktur seperti itu kerana berat badannya yang besar tidak sesuai untuk pembuatan pintu dan wicket. Sementara itu, untuk memilih elemen pagar ini kumpulan input reka bentuk yang sesuai tidak akan menjadi masalah besar, kerana ia bersepadu dengan pintu dan wicket, dalam reka bentuk yang digunakan seni penempaan dan logam konvensional.

Wickets dan gerbang dalam struktur gabion dipasang pada tiang yang dipasang di dalam bingkai

Menggunakan pagar yang diperbuat daripada gabion, bukannya struktur penghalang jenis tradisional, banyak masalah dapat diselesaikan dengan baik, khususnya:

 • mewujudkan struktur halangan di tengah takungan atau di garis pantai;
 • mendirikan pagar di kawasan yang dicirikan oleh medan kompleks;
 • membina halangan yang boleh dipercayai dan menarik di tanah rendah.

Bagaimana untuk membuat pagar gabions

Pagar yang diperbuat daripada batu-batu diletakkan di dalam mesh logam, seperti yang dinyatakan di atas, yang dibina tanpa menggunakan campuran konkrit, namun mereka mempunyai beberapa unsur-unsur pergerakan. Ia adalah ciri reka bentuk ini membolehkan gabions tidak diambil kira dalam pembinaan pengecutan dan bengkak tanah dalam 5-10 cm Jika pergerakan tanah walaupun dalam di atas berlaku, pagar ini tidak akan dimusnahkan dan tidak akan mengalami perubahan bentuk yang ketara :. Stones hanya diagihkan semula dan mengambil kedudukan yang lain.

Apabila mereka bentuk struktur dan memilih bahan untuk mengisi pagar gabions, nuansa berikut harus dipertimbangkan.

 • batu-batu besar, yang apabila meletakkan gabions kelihatan sangat bagus, agak mahal. Jika pagar didirikan lebar yang besar, ia adalah mungkin untuk menguruskan batu-batu itu satunya dinding luar dan bahagian dalam mengisi batu atau serpihan kecil, yang dibalut dengan geotekstil.
 • Untuk membina pagar gabion, anda tidak boleh mengisi asas. Sekiranya bahagian dalamannya ditutup dengan kerikil kecil, maka kerangka strukturnya harus dipeluk ke dalam tanah hingga kedalaman 20-40 cm.
 • Kekakuan spatial besar gabion dicapai kerana penggunaan batu besar sebagai pengisi dan gaya yang lebih tepat. Pagar yang dibuat dari gabions dengan pengisi itu boleh didirikan walaupun tanpa menggunakan jaring pagar dan melaksanakan pemasangannya walaupun di permukaan tanah, hanya mengeluarkan lapisan arable darinya.
 • Jika bahan ringan (kayu saw memotong et al.) A pengisi dipilih dari gabions pagar, pembinaan itu perlu dipasang ke lapisan asas bahan, yang mungkin runtuhan a.

Pagar yang tinggi dan sempit gabion memerlukan persiapan yang lebih serius

Mewujudkan pagar atau pembinaan halangan lain gabions, perlu diingat yang mempunyai reka bentuk ketegaran maksimum, mesh bingkai yang diperbuat daripada dawai tebal dihubungkan dengan kimpalan. Jala yang diperbuat daripada dawai berpintal nipis, batu-batu besar boleh bonjol mata, tetapi struktur itu tidak dimusnahkan Meal, walaupun mereka tidak akan kelihatan sangat menarik.

Penyediaan parit untuk pensampelan rendah dari gabion

Apabila menandakan satu bahagian di mana pagar gabion akan dipasang, ia mencukupi untuk meregangkan tali atau tali untuk membezakan perimeter luar struktur masa hadapan. Penyediaan tapak terdiri daripada tindakan berikut:

 • Dari atas tanah mengeluarkan semua serpihan, tumbuhan dan lapisan subur, yang mengandungi benih tumbuhan ini.
 • Mengoyakkan parit saiz yang sesuai.
 • Bahagian bawah parit dan dinding sampingannya dipenuhi dengan geotekstil, yang tidak akan membenarkan rumput tumbuh.

Untuk menyediakan bingkai mesh untuk pagar daripada gabion, anda boleh menggunakan salah satu daripada kaedah berikut:

 1. Beli grid siap dengan sel-sel heksagon, diperbuat daripada wayar berpintal dengan lapisan pelindung zink atau polimer;
 2. membeli siap paku mesh dikimpal, diperbuat daripada dawai tergalvani;
 3. menggunakan dawai tebal, kimpal mesh itu sendiri, dan kemudian tutupnya dengan cat, tahan pengaruh luar atmosfera.

Memelihara dinding sisi dan bawah

Saiz sel-sel peta siap atau dibuat sendiri dipilih bergantung pada pecahan batu yang akan digunakan untuk mengisi struktur mesh.

Konfigurasi asas gabion, yang akan bertindak sebagai komponen pagar, termasuk:

 • dinding jejarian sampingan - 2 pcs;
 • dinding hujung - 2 pcs;
 • bawah - 1 keping;
 • bingkai penutup - 1 keping;
 • mengukuhkan web (bergantung pada saiz struktur boleh dari 2 hingga 6 pcs.).

Pemasangan sekatan dan ikatan

Sebagai mengukuhkan webs dalam grid pagar dan jenis batu digunakan senarai yg panjang lebar berbentuk U, yang perlu untuk memastikan kestabilan pembinaan dan geometri dicipta sama rata mengagihkan beban pada komponennya. Semua unsur-unsur gabion, kecuali dinding lawannya, adalah tetap bersama-sama dengan cara helices khas, kelainan wayar atau pengikat lain. mesh dikimpal, yang dikeluarkan secara komersial, biasanya dalam bentuk peta 3h0,95 saiz m dengan sel-sel 5x5, struktur 5x10 atau 10x10 cm. Bar mendatar dikimpal, biasanya diperbuat daripada dawai diameter lebih besar dan disusun di bahagian luar kerangka jaringan.

Tandakan gabion dengan batu

Cara mengisi gabion dengan betul

Apabila mengisi gabion dengan bahan yang dipilih, disarankan untuk mematuhi peraturan tertentu, iaitu seperti berikut.

 1. Batu-batu perlu disusun dalam lapisan, cuba untuk timbunan mereka sebagai ketat yang mungkin antara satu sama lain. Dalam struktur luas, seperti yang dinyatakan di atas, batu besar terletak hanya berdekatan dengan dinding, dan bahagian dalam gabion telah penuh dengan pasir, batu kecil atau serpihan, yang dibalut dengan geotekstil.
 2. Selepas mengisi struktur sehingga ke tengah-tengah ketinggiannya, jambatan tetulang pemasangan dilakukan.
 3. Gabion selepas pemasangan jumper dipenuhi dengan bahan yang digunakan untuk bahagian paling atas.
 4. Batu besar yang digunakan untuk mengisi gabion tidak boleh dibina pada jambatan pengukuhan - hanya pada lapisan bahan yang lebih halus.
 5. Selepas mengisi kotak bersih gabion, yang seterusnya dipasang di atasnya dan operasi pengisian dilakukan dalam urutan yang sama sehingga pagar yang diciptakan mencapai ketinggian yang diperlukan.
 • Gabions dengan tangan mereka sendiri: arahan dan arahan langkah demi langkah untuk pembuatan
 • Penjepit Joiner untuk meja kerja: lakukan sendiri
 • Kami membuat kimpalan kenalan dari gelombang mikro dengan tangan kita sendiri
 • Lilin dan gulungan untuk pengeluarannya: kami melakukannya dengan tangan kami sendiri
 • Kami membuat ruang sandblasting dengan tangan kita sendiri: lukisan, komponen, perhimpunan
 • Lenturan paip profil: kita membuat mesin lenturan paip dengan tangan kita sendiri

Hello grid siap di mana anda boleh membeli

Tambah komen Balas balasan

Langkah-demi-langkah manual-on tutorial video Soalan-Jawapan

Tanya soalan kepada pakar

Buku Metalworking

Pasport alat mesin pemotong logam GOST

Katalog popular GOST

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan lembaran: mm

Jumlah kawasan: m 2

Jumlah kawasan: m 2

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Penggunaan bahan laman web hanya mungkin jika anda menentukan pautan aktif penuh ke sumbernya.

Pagar dari gabions tangan sendiri - langkah demi langkah arahan

Pagar daripada gabions mempunyai penampilan yang agak menarik. Mereka bertindak sebagai alternatif yang sangat baik untuk pagar batu dan bata. Lindung nilai jenis ini akan kelihatan harmoni dengan kampung musim panas, yang terletak bersebelahan dengan hutan.

Pagar ini memenuhi semua keperluan moden: ia menarik, tahan lama dan boleh dipercayai. Walaupun peranan penting dimainkan oleh hakikat bahawa reka bentuk itu selamat dari alam sekitar, kerana ia dibuat daripada bahan semula jadi. Untuk masa yang lama selepas pendirian, ia tidak memerlukan penjagaan, dan harganya boleh bersaing dengan kos untuk jenis pagar lain.

Pagar dari gabion adalah umum hari ini di negara-negara CIS. Mereka adalah pagar yang kukuh, yang memberikan perlindungan yang sangat baik dari tapak dari mata orang yang lewat dan angin. Wilayah melalui pagar ini sukar ditembusi, kerana reka bentuknya kuat. Yayasan linear tidak diperlukan.

Ia hanya akan mencukupi untuk menumbuk tiang. Grid itu fleksibel, jadi ia boleh digunakan untuk struktur seperti itu, yang tidak mengecilkan tanah. Pemasangan sistem agak mudah, dan anda boleh melakukan semua kerja sendiri.

Sebelum anda memulakan pemasangan pagar dari gabion, anda perlu bertanya konsepnya. Diterjemahkan daripada bahasa Perancis "gabion9raquo; - ini adalah batu-batu di grid. Yang diperbuat daripada wayar besar, yang diisi tidak hanya dengan batu, tetapi juga dengan kerikil dan kerikil. Nama itu mencerminkan ciri reka bentuk sepenuhnya.

Sekiranya pagar dibina mengikut teknologi, maka pada masa itu ia akan mendapat lebih banyak kekuatan. Ia tidak boleh dianggap bahawa reka bentuk sedemikian tidak menyediakan kemungkinan untuk merealisasikan niat reka bentuk. Sebaliknya, mereka boleh ditambah dengan perladangan hijau dan unsur-unsur kayu. Di samping itu, batu-batu itu boleh terdiri daripada pelbagai bentuk dan warna. Mereka boleh diatur dalam saiz dan warna, mewujudkan pola keseluruhan di permukaan pagar.

Pagar seperti itu bukan sahaja dapat melindungi harta benda daripada orang yang tidak dikenali, tetapi juga untuk memberikan pengasingan bunyi. Oleh itu, gabion hari ini mendapati pengedaran luas dalam seni bina landskap bandar. Mereka digunakan bukan sahaja sebagai unsur-unsur pagar dan pagar, tetapi juga untuk peralatan facades batu struktur dan bangunan.

Penyediaan alat dan bahan

Sebelum anda mula memasang gabions, anda perlu menjaga ketersediaan alat dan bahan, di antaranya:

 • staples diperbuat daripada wayar;
 • pengisi yang diingini;
 • pin besi;
 • kisi logam;
 • Geotektonik;
 • spiral logam;
 • bar;
 • tali wayar.

Persediaan sebelum memasang pagar

Pagar Gabion boleh dipasang selepas selesai penyediaan. Sokongan jawatan di pangkalan, yang dipasang terlebih dahulu, harus menanggung beban yang signifikan. Untuk memulakan, wilayah itu disediakan, penandaiannya dilakukan. Adalah penting untuk menentukan dan dengan jumlah bahan yang sesuai.

Ia perlu untuk menentukan lokasi sokongan menggunakan rolet. Profesional mengesyorkan untuk mengikuti langkah 2.5 m Membina pagar gabions, jarak ini tidak disyorkan lagi, kerana struktur tersebut agak besar, dan sokongan perlu menahan ketegangan yang mengagumkan.

Untuk memasang tiang, anda perlu menggali lubang di tanda. Jawatan itu harus sepertiga daripada panjangnya. Lebar standardnya adalah 20 cm Untuk melindungi ketinggian biasa, ia akan mencukupi untuk mencapai lebih kurang 70 cm Jika lindung nilai akan mempunyai ketinggian 2 m, maka kedalaman harus ditingkatkan hingga 115 cm.

Pada peringkat seterusnya lajur ditetapkan dalam lubang yang disediakan. Sokongan hendaklah segi empat tepat atau persegi, dalam kes ini, penetapan grid akan lebih mudah. Walau bagaimanapun, seksyen bulat juga boleh digunakan. Sokongan harus diletakkan secara menegak, anda dapat memeriksa ketepatan pemasangan menggunakan tingkat bangunan.

Jika anda membuat keputusan untuk membina pagar gabions sendiri, arahan langkah demi langkah yang dibentangkan dalam artikel akan membantu anda. Adalah penting untuk mendedahkan tiang, memasangnya dengan sokongan kayu. Kemudian larutan itu dituangkan ke dalam ruang dan dipadatkan. Tindakan yang sama harus dilakukan dengan tiang lain.

Untuk memulakan pemasangan mesh, konkrit harus ditinggalkan selama tiga hari sebelum disembuhkan. Langkah seterusnya ialah pemasangan rangka kawat, di mana batu-batu akan diletakkan. Pembetulan grid boleh dilakukan dalam salah satu daripada beberapa cara, untuk ini biasanya berlaku:

Grid untuk gabions diperbetulkan dengan bantuan rod tie, yang akan memperbaiki kain bertentangan. Apabila memasang mesh, ujungnya harus terlebih dahulu dirawat dengan pes zinc atau mana-mana ejen antikorrosif lain.

Pada peringkat akhir pemasangan, ia perlu untuk meletakkan batu-batu. Adalah penting untuk memastikan pengisian berterusan seragam. Walaupun selepas anda mengisi jaring gabion, anda boleh menukar dan menyesuaikan kedudukan batu-batu. Ini dipastikan oleh fleksibiliti kanvas.

Kemunculan pagar akan bergantung kepada warna, saiz dan tekstur pengisian, serta kawasan sel dan bentuknya. Batu-batu kecil terlalu kecil tidak akan kelihatan sangat menarik, dan sel-sel kecil, seperti terlalu besar, tidak akan membenarkan untuk meletakkan kain juga.

Cadangan tambahan untuk memasang pagar

Secara umum, peralatan pagar gabion melibatkan pelaksanaan 4 tahap. Yang pertama adalah bahagian penyediaan. Ia melibatkan bukan sahaja susun atur wilayah dan definisi lokasi tiang, tetapi juga pengiraan jumlah bahan. Peringkat kedua adalah peralatan tiang. Kemudian terbentang kanvas dari jaring.

Selepas perhatian khusus ini harus dibayar ke tempat-tempat kawat potong. Pada peringkat terakhir, pengisian dilakukan. Batu-batu boleh dibentangkan secara manual. Jika mereka dipadankan dengan betul, maka ini tidak sepatutnya berlaku. Saiz batu tidak boleh melebihi diameter 40 cm. Bahan mestilah seragam dan padat.

Lebar lubang grid harus kurang daripada saiz batu, jika tidak, mereka tidak boleh dielakkan. Batu perlu sebaiknya berbentuk bujur, berbentuk segiempat atau bulat. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada rintangan fros bahan tersebut. Dia mesti dengan sempurna mengatasi keadaan cuaca yang negatif di mana pagar itu akan dikendalikan. Apabila memilih granit, penting untuk mengambil kira radioaktifnya.

Membawa pagar gabion dan kayu, yang terakhir akan terletak di pangkal tiang, anda mesti pasangkan grid dengan betul. Kerana kanvas dengan sel-sel heksagon. Bahan ini boleh mempunyai polimer atau lapisan galvanis. Antara lain, anda perlu membeli kad dikimpal galvanis. Jaring ini boleh dikimpal secara bebas dan ditutup dengan cat tahan cuaca.

Menggunakan kad yang dikimpal, anda harus memilih produk bergalvani dengan sel persegi dengan sisi 5 hingga 10 cm. Nilai akhir akan bergantung kepada pecahan batu. Untuk kemudahan pengeluaran, gabion format berikut dibuat: ketinggian dalam jarak antara 0.5 hingga 1 m; lebar adalah sama dengan had dari 0.3 hingga 1 m; Bagi panjang, ia boleh berbeza-beza dari 2 hingga 6 m.

Jika anda membuat keputusan untuk membina pagar gabion, berapa banyak reka bentuk ini, soalan yang sememangnya menarik minat anda. Oleh itu, kerja itu akan menelan belanja pengguna 2,200 rubel. untuk meter, jika ia adalah gabion, dimensinya adalah 30x50 cm. Harga termasuk penyediaan pangkalan dan konkrit tiang.

Bagi bahan, dawai tergalvani boleh dibeli untuk 1300 Rubles. Dimensinya akan sama dengan 200x250 cm, manakala sel akan mempunyai parameter berikut: 100x50 mm. Batu batu akan menelan belanja pengguna 8000. setiap meter padu. Sekiranya anda ingin menggunakan kerikil, maka anda boleh membelinya untuk 10,000 rubel. setiap meter padu. Granit mempunyai kos purata 5000 Rubles. setiap meter padu.

Selepas anda memasang tiang gabions untuk pagar di skema di atas, anda boleh pergi ke pilihan batu. Yang paling biasa digunakan adalah batu keras, antaranya:

Batu pasir dan batu-batu lain dengan rintangan fros yang tinggi, serta tahap kekuatan mengagumkan, adalah perkara biasa. Jika anda memutuskan untuk memasang gabions permukaan, maka anda harus menggunakan batu yang dimensi lebih besar daripada sel grid sebanyak 30%. Struktur bawah air ditambah dengan batu, parameter yang melebihi saiz sel sebanyak 50%.

Pagar yang diterangkan di atas kadang-kadang ditambah dengan asas dengan bantal berdasarkan pasir dan kerikil, yang dipadatkan dengan baik. Jika anda mempunyai soalan tentang memilih mesh, maka anda lebih suka bahan tahan bergalvani atau yang mempunyai salutan PVC. Sebelum memulakan kerja, adalah penting untuk menentukan dengan tepat beban yang akan dikenakan pada struktur. Jika tidak, ia mungkin hanya runtuh atau tidak mengekalkan dimensi linearnya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

5 + 1 =