Pagar Log

Sekatan kayu pagar

Ia telah lama menjadi kebiasaan bahawa mana-mana kediaman dilindungi oleh nenek moyang kita dengan pagar melindungi mereka daripada orang yang tidak percaya. Dan daripada yang paling tinggi adalah lebih tinggi dan lebih kuat, semakin banyak keyakinan untuk memelihara harta peribadi yang utuh.

Jadi ia kelihatan seperti pagar log klasik

 • Keselesaan dan perlindungan maksimum;
 • Kesederhanaan dan kelajuan pemasangan;
 • Kos yang agak murah.

Salah satu pilihan untuk membuat pagar seperti itu adalah palisade. Perkataan kata sangat terdiri daripada dua derivatif "sering" dan "menghitung", yang menunjukkan lokasi kerapuhan di pagar. Jenis pagar ini adalah pemasangan mereka dengan ujung tajam jauh ke dalam tanah. Pagar semacam itu bukan sahaja menjadi hiasan indah untuk mana-mana rumah negara, tetapi juga perlindungan yang sangat baik terhadap pencuri.

Variasi balak stok dari kayu balak

Pagar palisade: kelebihan dan kekurangan, serta ciri-ciri

Serta mana-mana jenis pagar lain, palisade mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu, mengetahui yang anda boleh berorientasikan dalam pembinaan struktur sedemikian.

Kelebihan penggunaan paling adalah seperti berikut:

 • Keserasian ekologi. Pagar diperbuat daripada bahan yang semulajadi semulajadi - kayu;
 • Kekuatan kayu yang tinggi;
 • Keaslian dan keunikan luaran;
 • Perlindungan rumah yang sangat baik daripada pencerobohan pencuri ke wilayah persendirian;
 • Rintangan kepada faktor-faktor negatif semasa operasi: rintangan haus dan rintangan kelembapan.

Palisade adalah penyelesaian yang baik untuk melindungi dacha, tanah tempat tinggal, serta rumah negara, di mana ia dirancang untuk beristirahat dari mata prying. Di samping itu, pagar ini akan menunjukkan bahawa pemiliknya adalah orang yang serius yang ingin hidup dengan aman dan tenang.

Contoh pagar gabungan diperbuat daripada kayu balak dan batu semula jadi

Di antara kelemahan, adalah perlu untuk menentukan ciri-ciri berikut:

 • Penjagaan tetap pagar: kerana bahan adalah semula jadi, ia adalah wujud dalam semua proses semulajadi, termasuk pembusukan;
 • Menjalankan kerja-kerja pembaikan.

Salah satu ciri pagar, terutamanya tinggi, adalah penciptaan bayangan tambahan. Ini boleh digunakan untuk tujuan rasional, dan menyebabkan beberapa kesulitan. Juga, pagar kayu berfungsi sebagai tempat yang sangat baik untuk mengepakkannya dengan tanaman hiasan, yang menghasilkan kesan reka bentuk tambahan.

Ciri-ciri kayu bulat: dimensi, parameter, kayu

Bagi ketinggian, palisade boleh menjadi saiz mana-mana: dari pagar bunga bunga dengan tangan mereka sendiri ke pagar rumah-rumah persendirian. Selain ketinggian, penunjuk dominan dalam memilih pagar adalah bentuknya, yang boleh menjadi bulat, segi empat tepat (klasik), dentata.

Skim pagar dari balak dengan petunjuk saiznya

Bahan mentah kering kualitatif, mengikut semua kod bangunan, mengurangkan risiko kerosakan dan luka kulat, menjadikan pembinaan tahan lama. Kos log dalam pasaran bahan bangunan boleh diterima, yang membolehkan anda membina palisade tanpa banyak perbelanjaan.

Perlu diperhatikan bahawa harganya juga bergantung kepada kualiti kayu, dimensi dan kuantiti.

Untuk membetulkan stok dan bergabung dengan balak, paku galvanis yang tidak berkarat digunakan di kalangan mereka sendiri. Untuk menjimatkan bahan yang sangat mahal ini tidak disyorkan, kerana karat boleh merosakkan kayu, sehingga tidak dapat digunakan.

Terdapat beberapa jenis celah. Yang paling mudah ialah pembinaan pagar dengan memasang pegangan yang tajam ke dalam tanah. Dengan cara ini, nenek moyang kami menggunakan pagar mereka, menjadikan pasak-pasak yang sangat tajam dan tinggi, sehingga melindungi rumah mereka dari serbuan para pesakit yang sakit.

Hari ini anda boleh menemui pagar kecil, melengkapkan taman atau katil bunga, yang fungsinya tidak dilindungi, tetapi memberikan penampilan yang cantik di laman web ini. Bunga bunga, dikelilingi oleh palisade, kelihatan lebih menarik, dan taman akan menjadi kebanggaan sesungguhnya dari pemiliknya. Palisades kecil dan rendah, diameter kepingan kira-kira dua hingga tiga sentimeter, juga menarik.

Contoh bungkusan kayu kecil

Bagaimana untuk membina palisade dengan tangan anda sendiri

Bukan sahaja peminat musim panas, yang tahu bagaimana untuk memegang kapak dan tukul, berfikir tentang cara membuat pagarnya unik, cantik dan tahan lama. Palisade, sebagai pilihan, sempurna mengatasi fungsi-fungsinya, serta pembinaannya begitu mudah sehingga dapat dilakukan secara mandiri.

Mari kita pertimbangkan keseluruhan proses kerja standard langkah demi langkah.

Sekiranya terdapat keinginan dan peluang untuk mendapatkan bahan mentah secara bebas, anda perlu mengetahui beberapa ciri kayu. Bingkai ini dibuat hanya dari pokok-pokok itu, yang mempunyai diameter seksyen yang sama, memilih pameran kering. Sekiranya tidak terdapat pokok-pokok kering, anda boleh memotong yang hidup, selepas pengeringan lebih lanjut.

Mengeringkan kayu secara semulajadi

Selepas bahan kering dengan baik, ia perlu dirawat: hapus knot yang tidak perlu, dan bersihkan keadaan tidak seimbang. Jika dikehendaki, palisade di bahagian atas dikasah, memberikannya "rupa" antik. Anda boleh lakukan tanpa kelebihan ini, meninggalkan kerangka biasa.

Log juga diselaraskan sepanjang panjang, menjadikannya kira-kira sama. Sekiranya anda ingin mendapatkan sampah yang sempurna, lebih baik menggunakan perkhidmatan perusahaan kayu yang akan dengan senang hati memberikan spesimen terbaik bar.

Tahap 2. Penyediaan laman web, penandaannya

Ia adalah perlu untuk menentukan kawasan pagar, serta lokasinya, memandangkan satu rentang menjangkau kira-kira tiga meter antara tiang kuasa.

Jenis log sedia ada dari log

Pilihan yang paling popular ialah memasang sokongan logam, yang lebih tahan lama dan mudah dioperasikan. Selepas rawatan kayu, adalah penting untuk menjaga menuangkan asas pagar, menggali parit dan mengisinya dengan mortar simen.

Apabila yayasan itu siap dan kayu diproses, perlu dipasang bar sejajar selari dengan satu sama lain, memandu mereka ke asas pada kedalaman yang dirancang tertentu.

Pemasangan pagar log

Setiap 2-3 meter dari bahagian dalam, kepentingan mesti diikat bersama. Untuk melakukan ini, gunakan rasuk, yang dilampirkan dengan paku galvanis. Bergantung pada ketinggian palisade, balang tersebut boleh sama ada dalam satu baris (tetap di tengah) atau dua selari (atas dan bawah).

Selepas kerja-kerja kasar dilakukan, perlu menyerahkan penampilan indah pagar itu. Untuk ini, pagar kayu dirawat dengan varnis kayu, memberikan kayu yang menarik dan gloss.

Memproses balak dengan mastic untuk perlindungan terhadap kelembapan

Terdapat banyak cara untuk memasang paling. Yang paling kuno dan primitif adalah terhad untuk memacu pertaruhan ke tanah. Yang paling inovatif - menggunakan asas hiasan dan air ribut.

Pilihan untuk memilih tapak ini atau laman web itu, terpulang kepada pemilik untuk membuat keputusan.

Satu-satunya perkara yang akan dibimbing adalah fungsi yang mesti dilakukan oleh stok.

Kekurangan kemahiran, tetapi keinginan yang besar untuk melakukan sesuatu yang berguna dengan tangan mereka sendiri untuk rumah, boleh diberi pampasan dengan membaca bahan kognitif untuk pembinaan struktur itu, serta melihat bahan video yang jelas menunjukkan semua ciri-ciri dan ciri-ciri karya itu.

Dengan pemasangan diri yang sukar seperti pagar mewah, syarikat pembinaan akan membantu menyelesaikan masalah tersebut. Dalam kes ini palisade akan tumbuh di mata anda seperti cendawan selepas hujan. Walau bagaimanapun, ramai lelaki ingin membuat proses ini sendiri, menjadikan taman rumah mereka sebagai sumber kebanggaan dan kegembiraan, serta subjek kekaguman di antara jiran-jiran mereka.

Sering log dan pagar rotan dengan tangan mereka sendiri

Untuk masa yang lama palisade itu merupakan kad lawatan ke bandar-bandar kecil Rusia dan kubu penjaga sempadan. Halangan pelindung itu cukup untuk tidak ditangkap secara tidak sengaja dan untuk mencerminkan keganasan kejam penduduk pedalaman yang sombong. Pagar meliputi kawasan pemukiman yang akan datang. Makhluk-makhluk yang menonjolkan kayu balak dari atas memberi kesaksian kepada kesetiaan rakyat untuk mempertahankan tanah air kecil baru dan pada masa yang sama menandakan bahagian tengah kota yang dibina.

Memori genetik keturunan bangsa yang mendiami Rus Kuno, memelihara kenangan pagar, pagar log diletakkan secara menegak, sebagai perlindungan yang kuat dan dipercayai terhadap pencerobohan luar. Di samping itu, rumah negara, dikelilingi oleh pagar lama, mendapat daya tarikan istimewa.

Terdapat beberapa pilihan untuk membuat pagar sedemikian. Setiap daripada mereka dibezakan dengan bahan yang digunakan dan jumlah pelaburan kewangan yang diperlukan. Pagar boleh menjadi prototaip tepat palisade serf (nama lain untuk pagar diperbuat daripada kayu) atau mewakili pilihan "bajet".

Untuk membina benteng mengikut semua peraturan seni kubu kuno, anda perlu meletakkan jumlah wang yang besar. Adalah perlu untuk segera menolak fantasi tentang hadiah hutan dalam bentuk pohon yang jatuh. Untuk mengumpul jumlah log yang diperlukan, anda perlu menghabiskan banyak masa mencari bahan, atau tinggal di kawasan berhutan, di mana angin topan dan pokok sering jatuh. Dalam sesetengah kes, reka bentuk pagar dari kepentingan tidak kehilangan kaitan dan patut dipertimbangkan. Mengenai bagaimana untuk membuat pagar rotan anda sendiri, mari bercakap di bawah. Dalam pada itu, kami akan memberi tumpuan kepada versi asas.

Pembinaan bangunan monumental memerlukan bukan sahaja kreatif, tetapi juga pendekatan semata-mata ekonomi dengan unsur pengiraan teknikal dan anggaran.

Versi tradisi bar bongkar pasang melibatkan pemasangan garis halangan dari balak yang digali atau digerakkan ke tanah, dengan jarak dekat satu sama lain. Kaedah ini mempunyai beberapa kelebihan:

 • ketiadaan masalah teknikal dalam kerja;
 • keperluan minimum bekalan tambahan;
 • kelajuan pemasangan.

Kelemahan utama adalah kerapuhan struktur sedemikian. Kesemua helah yang berkaitan dengan penyusunan kusyen pasir, pembakaran dan pemprosesan septik bahagian terendam log, jika memanjangkan hayat struktur kayu, itu tidak penting. Dan bagi mereka yang berharap bahawa palisade akan melindungi dan menghiasi rumah mereka selama bertahun-tahun, pilihan ini tidak dapat diterima.

Ciri-ciri prestasi sementara akan berkembang dengan ketara jika kita menyediakan asas untuk pagar.

 1. Di perimeter struktur masa depan, parit digali untuk asas reben monolitik dalam "bayonet" spade.
 2. Rangka kerja ini direka dengan mengambil kira profil bumi dengan ramalan hasil minimum dari katil asas di atas permukaan kira-kira 150 mm. Langkah berjaga-jaga ini dikaitkan dengan banjir bermusim musim bunga.
 3. Dengan penerbangan pengambilan kecil, tiang sokongan pertengahan boleh diabaikan kecuali log yang membentuk pembukaan portal dan setiap log di pojok sudut berputar. Unsur-unsur beban ini mesti lebih lama daripada yang linear, dengan syarat ia mempunyai format standard dua meter.
 4. Di lokasi tiang sebelum asas dibuang, logam "gelas" dipasang, bahan yang boleh berfungsi sebagai paip berdinding tebal dengan diameter dalaman sedikit melebihi ketebalan log. Panjang optimum "gelas" untuk pagar dua meter adalah 1.5 meter. Bahagian metrik bahagian bawah elemen pemasangan akan berada di tanah dan isipadu asas.
 5. Pemasangan palisade bermula dari mana-mana sudut atau tiang bingkai sokongan pintu.
 6. Setiap log berikutnya diikat dengan yang terdahulu dengan menggunakan logam tulen yang disembelih melalui lubang yang disediakan melewati log yang akan dibor ke dalam dua pertiga ketebalan, ke dalam yang sudah dipasang.
 7. Pengikat yang diperlukan untuk menghasilkan dalam tiga kedudukan - satu perempat dari ketinggian keseluruhan, bahagian atas dan bawah log dan lebih dekat ke tengah.
 8. Ligamen sudut dan portal mesti diperkuat dengan pendakap struktur.
 9. Bahagian satu dan setengah meter dari log pendukung hendaklah dirawat dengan bitumen panas.

Reka bentuk pagar pagar sedemikian dengan menggunakan bahan asas dan habis yang baik dijamin akan berkhidmat kepada pemilik dua atau tiga dekad.

Untuk pembinaan benteng ini adalah perlu untuk menyediakan:

 • bilangan "bulat bulat" yang diperlukan daripada diameter tertentu (maksimum 10 hingga 15 cm) dan panjang;
 • rod logam (dowels), yang boleh dibuat secara bebas daripada rebar, seksyen 12 mm, panjang 20-25 cm, bergantung kepada diameter piawai log;
 • pengapit pembinaan;
 • paip-kaca.

Struktur sedemikian adalah monolit, yang menghilangkan keperluan untuk menjembatani tambahan jambatan dan mengekalkan kegunaan estetika struktur.

Bahagian atas log boleh diayun oleh tangan anda sendiri. Alat ini hanya perlu paksi yang tajam. Kaitannya dipotong menggunakan "penggiling" yang dilengkapi dengan cakera pemotongan. Diameter gerudi untuk melalui lubang mestilah beberapa milimeter lebih pendek daripada seksyen salib pada cincin, yang akan memastikan ketumpatan memegang yang baik dari sendi. Staples sedikit bengkok ke atas arka dalaman untuk meningkatkan kesan pengetatan.

Bagi orang-orang yang versi sebenar pagar kelihatan terlalu mahal, anda boleh menawarkan alternatif kepada stade, yang sebenarnya tidak memerlukan pelaburan kewangan.

Bagi organisasi jenis kandang ini, batang pokok satu keping tidak diperlukan. Ya, dan palisade dalam pengertian biasa kata, pagar dikepala boleh dipanggil dengan regangan besar. Kucing rotan, boleh dibuat dari mana-mana zerg. Paling sering digunakan untuk ini adalah cabang-cabang pokok, lebih baik daripada batu-batu keras. Bagi kebanyakan rantau Rusia, kosong dari pain atau birch adalah sebenarnya.

Bilangan kepentingan rangka untuk dikira adalah cukup mudah. Ia cukup untuk mengukur panjang perimeter pagar masa hadapan dalam meter, mengalikan bilangannya dengan dua dan menambah beberapa unit untuk memusnahkan dan mengikat berkas-berkas peralihan sudut.

Bahan untuk mengait lembaran rotan juga disediakan secara berasingan di mana-mana tempat yang mungkin. Di dataran sungai, biasanya terdapat banyak semak belukar dan pokok-pokok keluarga willow. Nipis dan cawangan willow fleksibel - Bahan yang sangat baik untuk pagar rotan. Di hutan, anda boleh menemui bungkus pussy-willow atau hazel. Keperluan utama - bahawa cawangan itu "hidup", dipenuhi jus. Ini akan membantu mengelakkan lipatan dalam bengkok pokok.

Terdapat beberapa variasi pagar rotan. Mereka berbeza dengan cara menenun:

dan integriti struktur:

 • dengan satu bingkai;
 • pemasangan segmen individu.

Tenunan mendatar mereproduksi kehidupan pedesaan tradisional dengan cara yang tidak rumit, tetapi sayangnya dengan kesederhanaannya dan sifatnya yang baik. Didorong ke dalam tanah, pasak tajam terletak lebih kurang 50 cm. Tenunan bermula dari barisan bawah, melampirkan bilangan unsur bingkai menegak yang mungkin oleh ular. Setiap siri berturut-turut bermula dari pihak yang bertentangan, membentuk tanda infiniti dalam pertindihan yang sebelumnya, dan, jika lebih mudah, angka "8". Yang "ekor" cabang cawangan dipotong dengan pruner.

Selalunya diamalkan bentuk wiket modular. Secara berasingan, satu setengah meter segmen dibina, kemudian dipasang di tempat pagar.

Pagar Wicker, di mana unsur-unsur kanvas disusun secara menegak, lebih mengingatkan pada menara pengawal daripada latar belakang kampung. Untuk melakukan pembinaan seperti itu, pegangan stanchion berfaedah didorong kurang kerap - kira-kira dua meter, tetapi mereka mempunyai dimensi yang jauh lebih besar dan dihubungkan oleh tiga jumper. Cawangan-cawangan untuk menenun penghalang jenis ini adalah tebal tiga hingga lima sentimeter. Setiap siri berturut-turut bermula dan keluar dari sisi yang bertentangan dengan yang sebelumnya. Akibatnya, bahagian atas pagar dinobatkan dengan bulu kayu berbentuk V, yang dalam satu bentuk tidak mengganggu tetamu yang tidak diundang dari memasuki kawasan berpagar.

Mana-mana varian pagar rotan tersedia untuk melakukan sendiri tanpa kos tambahan untuk bahan binaan.

Pernahkah anda mengalami sakit sendi? Dan anda tidak mendengar apa-apa:

 • ketidakupayaan untuk bergerak dengan selesa dan mudah;
 • sakit semasa atau selepas bersenam;
 • ketidakselesaan apabila mendaki dan turun tangga;
 • keradangan di sendi, bengkak;
 • satu masalah yang tidak menyenangkan, sekejap bukan pada kehendak;
 • kesakitan sendi yang tidak munasabah dan tidak boleh ditanggung.

Sila jawab soalan: adakah anda berpuas hati dengan ini? Adakah mungkin untuk menahan sakit sedemikian? Berapa banyak wang yang anda sudah "digabungkan" dengan rawatan yang tidak berkesan? Ia adalah masa untuk menamatkan ini! Adakah anda setuju? Hari ini kita menerbitkan wawancara eksklusif dengan Prof. Dikul, di mana doktor mendedahkan rahsia menyingkirkan sakit sendi, rawatan arthritis dan arthrosis.

Pagar kayu diperbuat daripada kayu bulat

Dari otsilindrovki mendirikan bukan sahaja kotej modal kediaman, rumah percutian, mandi, tetapi juga kemudahan lain. Wilayah Domestik juga boleh diatur dengan bantuan bahan ini. Dari situ anda boleh membuat perabot taman, dan juga pagar.

Jenis pagar daripada silinder

 • Pagar gabungan. Gabungan kayu dan batu sangat popular. Berdiri mengatur daripada bata atau konkrit, di antara mereka menubuhkan sebuah palisade atau timbunan ésilindrvku seperti dinding.
 • Figured. Pagar rumah dari balak bulat dengan ketinggian yang berbeza, membentuk separuh bulatan. Titik juga tidak boleh dibuat - jadi pagar akan kelihatan selesa dan tidak mengancam.
 • Melalui. Bawah diatur dari log diletakkan secara mendatar, bahagian atas dipasang dari papan yang indah dari bar. Melalui lubang bentuk biasa akan memberikan kesan kisi melengkung.
 • Separuh. Otsilindrovku gergajian di sepanjang dan di antara tiang kayu atau bata. Kayu dipasang di balok, dipasang di rak atau rantai yang masuk ke dalam setiap log. Pagar sedemikian adalah objek perhiasan yang benar-benar hiasan.

Pagar padu adalah pilihan yang paling mudah untuk perhimpunan diri. Jika, bagaimanapun, keinginan untuk melindungi "benteng" anda sendiri dengan pagar yang sesuai tidak hilang, pilih pilihan yang layak dan meneruskan seperti berikut:

 1. Sediakan kayu. Kayu langsung direndam dalam penyelesaian yang melindungi permukaan dari interaksi dengan manifestasi alam luaran.

 • Ia perlu untuk menyelaraskan dan padat setiap lapisan. Ia adalah perlu untuk membuat tahap laman web, supaya pagar log bulat berdiri lurus, tanpa meneroka. Ini penting jika borang itu dibuktikan betul atau separuh bulatan. Sekiranya mungkin, parit mestilah lebih baik digabungkan, mewujudkan satu platform.
 • Log yang disiapkan, diproses dan terlindung di hujungnya, diletakkan dengan rapat rapat antara satu sama lain, supaya tiada jurang tetap. Anda boleh bertindak dengan tukul getah atau kayu, menumbuk kayu balak. Kekuatan dicapai dari dalam, mengisi mereka dengan bar salib, maka apa-apa jenis pagar hiasan akan menjadi kemas.
 • Pagar yang siap adalah penting untuk meninggalkan pengecutan, log mempunyai lebih daripada kayu lain. Tempohnya adalah dari tiga bulan hingga enam bulan. Kemudian pagar disamakan: untuk tempoh pengecutan, tahap stade boleh berubah.

  Sudah tentu, tiada siapa yang akan menggunakan cat pigmen: adalah penting untuk mengekalkan warna. Untuk melakukan ini, gunakan semua jenis varnis, impregnations, noda. Hasil menarik penembakan, apabila perlahan-lahan dikendalikan oleh penyembur, mencipta lama yang disengajakan.

  Perlu diingatkan bahawa sebelum melukis, sekali lagi melindungi kayu balak, menundukkannya dengan rawatan kimia. Anda boleh menggunakan kimia berat yang berkesan, jangan lupa melindungi diri anda dengan pernafasan dan pakaian pelindung. Dalam masa seminggu, komponen berbahaya akan hilang, dan pagar log akan berhenti mengancam sesuatu.

  Varnish, membakar atau menutup dengan komposisi mana-mana, pagar siap tidak dicadangkan dalam cuaca panas. Ia sesuai untuk memilih untuk kerja-kerja awal musim luruh ini dengan suhu udara +5 ⁰ hingga 10⁰. Tanpa hujan yang dijangkakan, sebaliknya sebatian pelindung hanya akan dicuci. Pagar dari benteng memerlukan pencegahan keretakan dan kerosakan biologi secara tetap sekurang-kurangnya sekali setiap 3 tahun.

  Bola umum: 9 Undian: 5

  Simpan penanda halaman di rangkaian sosial!

  Disyorkan! - Rumah Kayu Ensiklopedia - BARU

  Anda akan mendapat maklumat terperinci dan diperluaskan mengenai subjek artikel dari buku "Rumah Kayu", yang mencerminkan semua peringkat bangunan sebuah rumah, bermula dengan meletakkan asas dan berakhir dengan peranti bumbung. Harga buku itu adalah 77 rubel.

  Anda mungkin juga berminat dengan BUKU lain untuk pembinaan rumah yang diperbuat daripada kayu dengan tangan mereka sendiri.

  Kami mencadangkan masih menyiarkan topik ini:

  Komen untuk penerbitan: 1

  Semua komen disederhanakan!

  Pagar yang diperbuat daripada kayu bulat, akan menghiasi dan melindungi kawasan negara atau rumah petani, tetapi kemungkinan besar tidak sesuai untuk berkebun dengan plot 6 hektar.

  Pagar gabungan balak dan batu akan kekal yang paling lama, dan ia kelihatan lebih baik.

  Tidak banyak perlindungan untuk keindahan dan mungkin untuk membinanya tidak di sepanjang perimeter, tetapi hanya di hadapan fasad yang menghadap jalan. Adalah penting untuk memilih impregnasi yang baik terhadap kerosakan.

  Satu kelemahan kecil dengan pagar tersebut adalah harga yang tinggi.

  Anda boleh log masuk menggunakan log masuk atau mendaftar di laman web ini.

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  − 5 = 3