Pagar dari blok

Pembinaan pagar blok

Jika pada masa dahulu, tiang-tiang untuk pagar wilayah hanya berfungsi sebagai sokongan yang kuat, hari ini pemilik berusaha untuk mendapatkan dari mereka baik reka bentuk yang fungsional dan menarik dalam satu orang. Untuk memastikan bahawa ia berlangsung selagi mungkin, semasa pemilihan sokongan, seseorang harus mengambil kira rintangan bahan untuk fenomena cuaca, beban yang harus ditanggung oleh tiang, kemampuan bahan binaan, dan proses proses pembinaan.

Juga pemilik harus tahu bahawa tiang hiasan yang dimaksudkan untuk pemasangan pagar terdiri dari beberapa bahagian:

Sebagai tambahan kepada parameter teknikal dalam memilih sokongan, adalah wajar untuk mengambil kira penampilan mereka. Kemudian pemiliknya dapat mengekspresikan kreativitasnya dan membina pagar yang tidak kelihatan seperti pagar tetangga.

Oleh jenis bahan yang menghias jawatan pagar dibahagikan kepada:

Pembinaan konkrit, pengiktirafan yang pantas untuk operasi yang boleh dipercayai dan jangka panjang. Mereka mempunyai permukaan 2-muka, dilaksanakan dengan rupa batu atau batu bata. Terdapat variasi, terdiri daripada beberapa blok dengan permukaan pelepasan pada semua pihak. Kelebihan sokongan konkrit adalah kekurangan keperluan untuk penjagaan tambahan, kemudahan pemasangan, kemampuan, kemampuan untuk meniru pembinaan pokok, batu alam atau batu bata. Rumpun beton ditemui dalam pagar gabungan, ciri ciri yang merupakan pengisian jarak dengan bahan yang berbeza. Tiang diletakkan di atas asas dan ditambah dengan kepala menghias, iaitu dengan tips. Unsur-unsur mempunyai bentuk bola atau trapezoid. Ketinggian standardnya ialah 12-15 cm. Jika dikehendaki, pemiliknya boleh menghiasi pendukung dengan kepingan logam bentuk yang paling pelik.

Tiang batu. Struktur sedemikian terdiri daripada beberapa bahagian: batu diletakkan di atas asas konkrit, batang dipasang pada asas sokongan dan bahagian atas ditutup dengan palam. Batu semulajadi, anda juga boleh membuat batu yang paling luar biasa. Sokongan elegan memberikan rahmat laman dan bercakap mengenai kekayaan pemilik. Pemilik harta swasta, ia menarik kekuatan tinggi, keserasian dengan bahan lain, hayat perkhidmatan yang panjang.

Proses pemasangan pendukung dijalankan secara berperingkat. Pertama, pembina mengira bilangan tiang yang diperlukan, dengan mengambil kira panjang dan ciri-ciri bahan pagar masa depan. Kerja selanjutnya sedang dijalankan untuk menubuhkan yayasan dan menjamin rod. Langkah ketiga ialah meletakkan bahan terpilih. Pada akhir kerja, hujungnya dipasang.

Guru yang berpengalaman tahu bahawa kekuatan struktur harus mengekalkan jarak tertentu antara pendukung yang dipasang. Secara tradisional, 2 - 2.5 m dijarakkan dalam penerbangan. Untuk ukuran ini, dimensi permulaan tiang adalah lebar dan ketinggian 40 cm hingga 2 meter.

Pagar, yang dibuat dari blok hiasan konkrit, muncul agak baru-baru ini. Kekuatannya dipertingkatkan dengan teknik getaran. Blok dihasilkan dalam saiz standard dari bahan seperti tanah liat mentah dan konkrit. Satu variasi tiruan batu adalah mungkin. Blok tanah liat telah mendapat populariti kerana kekuatan, ketulenan ekologi dan rintangan kelembapan.

Sebelum pendirian pagar dari blok hiasan, asas reben dibuat - dari batu kuari, satu keping atau dari bahagian asas. Blok dibentangkan pada larutan. Secara umum, proses batu tidak rumit, ia memerlukan masa yang lebih sedikit, yang meninggalkan untuk membuat pagar dari bahan lain. Walau bagaimanapun, keperluan untuk mencurahkan asas dan kurang pengalaman pemiliknya sering dalam senarai kekurangan blok menghias. Tanpa pengetahuan khusus dengan betul meletakkan reka bentuk tidak berfungsi.

Daripada kelebihan pagar blok ia adalah penting untuk menonjolkan:

kelembapan dan kebakaran;

kelewatan bunyi yang datang dari jalan;

rintangan kepada kerosakan mekanikal.

Untuk mendapatkan pagar blok konkrit yang boleh dipercayai, pembina pemula harus mengikuti peraturan tertentu. Sebagai contoh, jika anda memecahkan tempat di bawah asas, anda harus menggunakan tali dan pasak dan memperuntukkan "bingkai" dengan pasir. Selepas menggali parit mengesetkan acuan, sediakan campuran konkrit dan isikannya ke dalam struktur. Selanjutnya, mereka terlibat dalam tamping dan meratakan permukaan, dan juga menahan sedikit masa untuk campuran untuk menguatkan.

Selepas itu, mereka mula membuat jisim batu di dalam pengadun konkrit, di mana blok hiasan akan diletakkan. Pada struktur yang didirikan, sendi diperluas, dan kornea (yang disebut visor) dibuang dari jubin.

Jika pembinaan dijalankan dari blok berongga, kebolehpercayaan pagar ditingkatkan dengan meletakkan tetulang di asas jalur. Semasa bekerja, mereka cuba melepaskan produk supaya ia kemudian melalui bahagian dalam blok. Masonry selanjutnya dilakukan seperti pembinaan pagar slag-block.

Pada akhir semua kerja-kerja, permukaan dilekatkan dan ditanda selama 1 jam untuk pengerasan. Permukaan melengkung disamakan dengan jalur dan digosok.

Pendirian pagar blok konkrit adalah cara terbaik untuk mendapatkan pagar pemilikan peribadi pekak. Terdapat praktikal tiada kekurangan di pagar. Jika ada wang yang cukup, pemilik membeli bahan-bahan yang diperlukan dan menjaga asasnya. Kerana karya-karyanya dia menerima:

kesederhanaan menubuhkan pelindung farmstead yang boleh dipercayai;

kemungkinan membina pagar padu dengan apa-apa kriteria;

pagar tahan lama, tahan lama, yang tidak takut kebakaran, membusuk, kakisan, curah hujan, perubahan suhu.

Memilih blok konkrit untuk membina pagar, pemiliknya dapat menerjemahkan ideanya sendiri dan membuang penyelesaian standard. Pagar yang paling indah diperolehi terima kasih kepada pelbagai blok. Ia dihasilkan oleh vibrocompression campuran konkrit, komponen simen yang merupakan simen.

Pengisi blok konkrit adalah bahan seperti:

pertarungan bata / konkrit.

Pada mengisi blok konkrit dibahagikan kepada pepejal dan berongga. Produk terkini adalah halus dan hiasan. Pengilang blok hiasan menghasilkan variasi warna yang berbeza. Untuk mencipta reka bentuk yang menarik, wajah sampingan mereka diserlahkan.

Blok konkrit dihasilkan dalam pelbagai saiz dan bentuk. Parameter standard ialah 200 x 200 x 400. Bagi blok dan pagar, blok 390 x 140 x 188 biasanya diambil. Penambahan blok blok konkrit adalah serupa dengan batu bata, tetapi butiran di sini adalah lebih banyak dimensi.

Kerja pembinaan bermula dengan penciptaan tiang blok konkrit. Mereka harus berdiri di tempat dengan armature yang ditarik. Apabila memasang blok tanpa alur setiap 3 baris diletakkan secara melintang di antara mereka mengukuhkan jaring batu dan menariknya keluar dari sokongan. Seterusnya, grid mesti memasukkan batu dari struktur yang dilampirkan.

Kemudian campurkan penyelesaian pada kadar 1 bahagian simen kepada 4 bahagian pasir. Air dituangkan sehingga kepadatan yang diinginkan diperolehi. Blok dinding terdedah kepada asas dalam baris dengan pematuhan ketat pada berpakaian (peraturan ini berlaku untuk bata). Dalam kes ini, selang antara sendi menegak baris bersebelahan dikekalkan - jarak mesti sekurang-kurangnya 1/3 daripada panjang blok.

Ketepatan garis menegak dan mendatar tuan disemak oleh tahap bangunan. Apabila meletakkan blok satu barisan, gunakan benang pembinaan. Proses ini dilengkapi dengan rivet dengan ketebalan grout sekitar 1.5 cm. Untuk mematuhi pagar untuk asas, lompang ruang di baris 1 dipenuhi dengan konkrit. Oleh kerana pagar itu selesai, sokongan tersembunyi di bawah penutup khas untuk jawatan. Pagar dilindungi dengan penutup gable.

Asas pita untuk pagar blok

Kekuatan struktur yang melekat bergantung pada kualiti asas, jadi ia mesti dibuat dengan teliti dan dengan semua peraturan. Pertama mereka berurusan dengan menandakan wilayah: mereka memandu pasak dan meregangkan kord di antara mereka, sempadan parit ditarik dengan kapur. Kerong digali begitu luas sehingga dua kali lebar dinding pagar dibuat dari blok, + 40 cm.

Kedalaman parit bergantung kepada kerumitan tanah. Dalam keadaan tanah basah, asasnya mendalamkan 20 cm di bawah titik pembekuan tanah bawah tanah. Untuk tanah yang tidak terdedah kepada sebat, hanya kedalaman 70 cm cukup.

Parit-parit duyung diperlakukan seperti ini:

 • Di bahagian bawah yang dipadatkan meletakkan lapisan saliran, yang menggunakan pasir dan batu dihancurkan. Campuran disiram dan dipotong. Parit itu ditutup dengan bahan bumbung - ia tidak akan membenarkan bumi jatuh dan membuat kalis air.
 • Pengadun secara konkrit secara manual menyediakan penyelesaian konkrit. Simen, runtuhan dan pasir diambil dalam nisbah 1: 5: 3. Air dituangkan hingga bentuk jisim tebal dan seragam.
 • Larutan itu dituangkan ke bawah sehingga lapisan 10 cm diperoleh dan pengerasannya ditunggu-tunggu. Kemudian letakkan acuan kayu dengan spacer, yang akan membantu untuk memastikan bentuk yang diberikan.
 • Pembinaan masa depan diperkuat dengan rangka kerja tetulang. Ia dibuat dengan memasukkan 4 batang longitudinal dengan pin yang menegak dan melintang, mengekalkan selang 10 - 20 cm. Saiz produk mesti diselaraskan supaya lebih kecil daripada setiap sisi acuan oleh 2 - 5 cm.
 • Bingkai ini ditambah dengan bar pengukuhan menegak. Susun butiran supaya mereka memasukkan batu blok untuk tiang atau untuk pagar (elemen mesti diseret melalui lompang). Siaran hendaklah dibangkitkan di atas asas dengan 15 cm. Profil paip profil untuk bahagian sokongan dilampirkan pada bingkai dengan kawalan menegak.
 • Rak pertama diperkuat pada awal bingkai. Titik penempatan tiang ke-2 ditakrifkan sebagai berikut. Secara selari, parit diletakkan blok-blok untuk tiang dan untuk kanvas yang akan mengisi pagar. Dalam pengiraan, benarkan sendi pembubaran. Keseluruhan struktur perlu mengambil masa kira-kira 4 m. Paksi tiang kedua akan menjadi pusat blok seterusnya bagi bahagian bearing. Manipulasi ini akan membantu menempatkan sejumlah blok dalam satu rentang.
 • Larutan konkrit dituangkan ke dalam bentuk acuan dan campuran disemprot dengan lekuk, menghilangkan gelembung udara. Ambil sandaran dalam kira-kira seminggu (pengerasan kepada konkrit mengambil masa beberapa hari).
 • Bahagian-bahagian menegak asas dirawat dengan bitumen bitumen dan disisipkan dengan ruberoid yang telah dibuang sebelumnya. Kawasan antara asas dan parit ditutupi dengan bumi, kawasan itu dilanggar.

Pagar blok konkrit

Bekerja pada pembinaan pagar bermula dengan pembuatan tiang blok di tempat kelengkapan. Apabila meletakkan blok bezel setiap 3 baris di antara mereka diletakkan mesh mengukuhkan dengan pembebasan sokongan. Seterusnya, grid mesti memasuki bagasi pagar.

Penyelesaian untuk pemasangan struktur disediakan dari simen dan pasir (1: 4) dengan penambahan jumlah air yang diperlukan. Blok konkrit pada bahagian rentang dibentangkan pada dasar beku dalam baris dengan mematuhi berpakaian sendi, berpegang pada prinsip-prinsip barang bata.

Antara dua sendi menegak barisan yang berhampiran harus ada jarak satu pertiga dari blok. Ketepatan susun atur setiap blok diletakkan diperiksa terhadap tahap bangunan.

Batu batu beton untuk pagar masa depan dilakukan dengan bar rabung. Jahitan mortar hendaklah dibuat dalam ketebalan 1 hingga 1.5 cm. Gandingan struktur ke dasar disediakan dengan mengisi lompang baris 1 dengan penyelesaian konkrit. Apabila kerja berakhir, bahagian atas lajur ditutup dengan penutup hiasan khas, kanopi pagar dilindungi dengan penutup gable.

Kesalahan yang mungkin apabila memasang pagar blok

Kesilapan yang dibuat oleh pembina semasa pemasangan struktur yang melekat, mengancam pemusnahan bingkai dan pengurangan hayat operasi keseluruhan produk.

Mari kita pertimbangkan, apa kesilapan tuan yang mengaku pada pembinaan lajur hiasan untuk pagar:

Pengenalan bahagian bearing kepada kedalaman tidak mencukupi. Ini membawa kepada kecenderungan spontan sokongan dalam arah yang berbeza. Reka bentuk goyah.

Penempatan lajur yang salah berbanding satu sama lain. Kesalahan sedemikian adalah punca kejatuhan panel. Ruang antara dua pendukung tidak sepatutnya berbeza dari panjang bahagian. Untuk mengelakkan penyimpangan, disyorkan untuk membeli panel dengan rintangan getaran tinggi.

Jurang masih tidak terisi. Nisbah lalai meningkatkan kebarangkalian panel jatuh. Kerja pemasangan hendaklah sentiasa disiapkan dengan membenamkan kekosongan.

Kami berharap nasihat kami akan membantu anda membina pagar yang kuat. Apa yang akan berlaku, tentukan sendiri. Tekstur permukaan blok membolehkan mewujudkan ilusi pagar mahal daripada batu semula jadi dan bahan berharga lain.

 • Kami memasang pagar bahan buangan dengan tangan kita sendiri
 • Pagar batu dengan tangan sendiri: dari A hingga Z
 • Pagar papan yang tidak diserahkan - kecantikan semula jadi dan perlindungan yang boleh dipercayai dari laman web ini
 • Palam untuk tiang pagar - perlindungan yang dipercayai dan estetika struktur yang dilampirkan
 • Papan yang beralun untuk memilih untuk pagar: kriteria pemilihan
 • Ketinggian pagar antara jiran adalah semua nuansa

Hak cipta © 2017 Pautan aktif diperlukan apabila menyalin kandungan dari laman web ini.

Bagaimana untuk memilih dan memasang blok konkrit untuk pagar

Sekiranya anda perlu membina pagar yang boleh dipercayai dan kukuh untuk sebuah kotej musim panas atau pondok, anda perlu mengambil kira pagar konkrit. Pagar konkrit adalah jenis yang berbeza, tetapi yang paling mudah untuk pemasangan dan agak murah adalah pagar blok konkrit. Ia adalah mengenai borang ini dan akan dibincangkan dalam artikel ini.

Kelebihan dan keburukan pagar konkrit

Keuntungan berikut pagar konkrit menonjol:

 • ini adalah modal dan struktur yang boleh dipercayai;
 • pandangan yang indah, pelbagai penyelesaian reka bentuk untuk setiap rasa;
 • pagar kuat dan tahan lama;
 • pemasangan yang agak mudah;
 • pagar tidak tertakluk kepada kakisan, membusuk;
 • tidak bergantung kepada pengaruh atmosfera: strukturnya tahan fros, tahan kelembapan;
 • pagar tahan api;
 • Kemungkinan untuk membina pagar dengan mana-mana parameter tanpa jurang.

Pengawal blok konkrit

 • pembinaan asas mandatori;
 • kos bahan yang agak besar.

Blok dihasilkan oleh kaedah campuran konkrit vibrocompression dalam bentuk khas. Pengikat utama adalah simen.

Sebagai pengisi untuk pembuatan blok pelbagai bahan digunakan:

Dijual terdapat jenis blok seperti:

 • bersetubuh;
 • blok berongga - licin atau hiasan.

Blok mempunyai pelbagai warna. Blok hiasan dihasilkan dengan bahagian hiasan.

200 x 200 x 400 - dimensi blok konkrit standard. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan besar jenis mereka dalam saiz dan bentuknya.

Blok hias kosong

Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara menggunakan panel konkrit untuk lawan pedang dalam pembinaan, baca artikel ini.

Apakah kelebihan pagar dengan tiang beton sebelum bahan sokongan lain, anda boleh mengetahui dari sini.

Apa yang sepatutnya jarak dari pagar ke pelbagai bangunan di kawasan pinggir bandar, baca dalam artikel ini.

Memasang pagar dengan tangan anda sendiri

Pagar blok konkrit adalah serupa dengan kerja keras bata, hanya blok yang mempunyai dimensi keseluruhan yang lebih besar.

Dengan bantuan pasak dan tali, wilayah ditandai. Pegangan didorong masuk, tali dipanjangkan di antara mereka untuk menandakan paksi pagar. Batasan parit di bawah asas tali pinggang ditanda dengan kapur.

Parit digali dengan sekop. Lebar parit adalah dua kali lebar pagar tembok batu ditambah 0.4 meter. Kedalaman, jika tanah tidak puchinistye - 0.7 meter. Sekiranya tanah basah, asasnya dikebumikan lebih kurang 0.2 meter dari titik pembekuan tanah. Data mengenai tahap pembekuan tanah di rantau tertentu adalah dalam kod bangunan dan peraturan.

Susunan asas tali pinggang

Dari keteguhan asas, kualiti komponennya bergantung pada ketahanan struktur. Jadi, anda perlu melakukan yang berikut:

 1. Bahagian bawah parit dibanting, maka lapisan saliran diperbuat daripada pasir dan runtuhan (0.1 meter setiap satu), setiap lapisan secara berturut-turut disiram dan disuntik. Dinding dan bahagian bawah parit ditutup dengan bahan bumbung untuk membuat kalis air dan menghalang bumi daripada menumpahkan pada asas.
 2. Penyelesaian konkrit sedang disediakan. Komponen: simen M200, batu dihancurkan, pasir dalam nisbah 1-5-3 dan air. Campuran konkrit mudah dibuat dengan pengadun konkrit.
 3. Untuk saliran dengan kalis air tuangkan 0.1 meter penyelesaian konkrit, dan selepas ia mengeras, pasangkan acuan dari papan. Dalam bentuk acuan, spacers disediakan supaya di bawah tekanan konkrit (atau bumi di sisi lain) ia mengekalkan bentuk yang diperlukan.
 4. Untuk kekuatan struktur, rangka tetulang, diikat dengan dawai atau kimpalan yang mengikat, diletakkan di dalam acuan. Bingkai diperbuat daripada tetulang dengan diameter 12 mm atau lebih. Empat batang longitudinal dihubungkan dengan rod menegak dan melintang dalam langkah-langkah 10 hingga 20 cm. Bingkai perlu dibuat lebih kecil daripada saiz untuk 2-5 cm pada setiap sisi.
 5. Bingkai ini diikat dengan gerai menegak dari tetulang, dengan jangkaan bahawa mereka akan memasuki batu blok melalui lompang di dalamnya untuk ikatan yang lebih baik dari asas dan pagar. Ketinggian cawangan di atas yayasan adalah 15 cm. Juga, tiang-tiang itu diikat ke tiang-tiang paip untuk tiang masa depan, tegak menegak ke tahap di kawasan penanda.
 6. Rak pertama dipasang pada permulaan kerangka. Lokasi tiang kedua ditentukan oleh pengalaman. Di sebelah parit, selari dengannya, meletakkan blok pertama untuk tiang, kemudian untuk kanvas dengan peruntukan untuk sendi mortar, hanya kira-kira 3-4 meter. Tengah blok seterusnya untuk lajur akan menunjukkan paksi jawatan kedua. Ini adalah perlu agar sejumlah blok dimasukkan ke dalam rentang. Setelah mengkaji markup, ia dapat dilakukan lebih lanjut melalui ukuran pita.
 7. Isikan penyelesaian konkrit di dalam acuan. Campuran baik dipenuhi skrap supaya tiada sinus. Rangka dikeluarkan dalam seminggu, apabila konkrit akan mendapat kekuatan.
 8. Permukaan tegak asas dilapisi dengan mastic bitumen dan ruber yang diletakkan sebelum ini dilekatkan padanya. Ruang bebas antara landasan dan parit ditutup dengan bumi dan dibanting.

Pagar blok konkrit

Pembinaan pagar bermula dengan pendirian tiang-tiang dari blok konkrit khas di tempat-tempat di mana paip atau kelengkapan telah dikeluarkan dari ruangan bawah tanah ke ketinggian tiang. Sekiranya blok tanpa alur, maka melalui baris 3-4 di antara mereka mempunyai jejaring jejaring batu mendatar, melepaskan mereka dari tiang (sehingga kemudian grid ini dimasukkan ke dalam pagar pagar).

Mortar simen untuk batu dibuat dari simen dan pasir dalam nisbah 1 hingga 4 dengan penambahan air.

Blok konkrit dinding diletakkan di atas dasar dalam baris, memerhatikan perkabitan sendi, seperti dalam kerja keras bata. Jarak antara dua sendi menegak baris bersebelahan mestilah sekurang-kurangnya satu pertiga daripada panjang blok.

Blok batu dilakukan dengan bar rabung. Ketebalan sendi mortar dianjurkan untuk menjadi 1-1.5 cm. Untuk memperbaiki pagar dengan asas kekosongan barisan pertama, blok batu dituangkan dengan konkrit. Apabila pagar pagar selesai, tiang itu ditutup dengan penutup khusus untuk tiang, dan kain pagar dengan penutup gable.

Bagaimana untuk membuat blok diri anda

Untuk membuat blok konkrit untuk pagar sendiri, anda mesti mempunyai:

 • bentuk;
 • pengadun konkrit;
 • sebaik-baiknya meja bergetar atau meja dengan pepejal, walaupun asas;
 • kerja atau minyak mesin.

Borang boleh dibuat secara bebas daripada papan yang dirancang dengan ketebalan 25 mm. Komponen struktur: bahagian bawah dan dinding. Bahagian acuan boleh disambungkan dengan skru atau kuku. Adalah penting bahawa pembinaan yang dihasilkan mempunyai bentuk geometri yang betul.

Komposisi penyelesaian konkrit: simen M300 - M400 dan campuran pasir dan batu kelikir, perlu mendapatkan konsistensi krim masam.

Konkrit untuk blok dibuat menggunakan pengadun konkrit. Borang dibuang secara dalaman dengan kerja atau minyak selepas setiap permohonan. Borang besar yang terkumpul diletakkan di atas meja bergetar dan dituangkan dengan konkrit. Bergetar sehingga munculnya susu pada permukaan konkrit.

Pengeringan produk harus berlaku pada suhu kira-kira 70 darjah selama dua hari, maka unit akan siap.

Video berikut jelas menunjukkan proses pengeluaran bebas blok konkrit:

Galeri gambar pagar dari blok

Gambar di bawah menunjukkan pelbagai pagar yang diperbuat daripada blok konkrit untuk rumah persendirian dan kawasan pinggir bandar:

Bagaimana untuk membuat pagar blok tanah liat yang berkembang

Pagar blok liat yang berkembang adalah alternatif yang sangat baik dan murah kepada pilihan lain. Selesai, ia akan kelihatan baik dalam pembinaan rumah swasta, dan sebagai pagar sementara, dan sebagai pagar untuk kawasan pengeluaran atau gudang.

Pagar diperbuat daripada blok liat berkembang

Blok Claydite diperolehi dengan menekan dari campuran pasir, simen, tanah liat dan air yang diperluas. Terima kasih kepada kehadiran tanah liat yang diperluas, produk ini berliang dan ringan, mudah untuk meletakkan dan memasang. Dimensi dan bentuk blok berbeza-beza, tetapi biasanya mereka adalah blok segi empat dengan dimensi: 400x300x200, 400x200x200 mm, 400x200x100 mm. Blok boleh penuh dan berongga.

Hollow boleh mempunyai pelbagai rongga - segi empat tepat, silinder, celah. Kubah boleh terletak di sepanjang dan di seberang. Blok padu lebih kuat, tetapi lebih mahal, lebih berat dan lebih sukar untuk diletakkan. Blok boleh dibuat dengan alur siap untuk tetulang.

Blok berongga

Kelebihan dan kelemahan pagar dari blok tanah liat

Pagar blok konkrit claydite boleh dipercayai, tahan terhadap perubahan suhu, mudah dipasang. Blok itu sendiri mudah dikendalikan dan dipotong, rongga struktur membenarkan tetulang melalui mereka. Untuk mengukuhkan struktur dan memberi kekuatan, blok berongga boleh diisi dengan penyelesaian. Kelebihan blok konkrit claydite adalah bahawa mereka tidak kalah dengan batu bata dalam ciri teknikal, tetapi mereka lebih besar daripada berat, jumlah dan kelajuan pemasangan. Selain itu konkrit claydite tidak reput, tidak membakar dan tidak berkarat tidak seperti logam.

Pagar konkrit Claydite boleh dipercayai dan tidak dapat dikawal

Bagaimana untuk mengisi asas di bawah pagar blok konkrit claydite

Bagi pemasangan padu tanah konkrit bertetulang, ia dikehendaki mengisi asas jalur. Standard 40 cm dan lebar 30 cm untuk asas di bawah pagar akan cukup.

Untuk mengisi asas yang anda perlukan:

 • untuk menandakan tempat peranti pagar dengan pasak dan rentetan;
 • tandakan lokasi tiang: pagar bertetulang bertetulang tanah liat agak teruk dan tahan lama, oleh itu jarak jarak 3.4 meter (10 blok) akan optimum. Apabila menandakan sekatan di bawah paip tiang penguat, lebar blok lajur juga perlu diambil kira. Pada jarak 3.4 m, jarak antara lubang untuk pendukung akan lebih kurang 3.8 m;
 • untuk menggali parit;
 • di atas tanah di mana akan ada tiang-tiang borer menggali lubang yang jauh di bawah tiang, kedalaman satu setengah meter. Kedalaman telaga dihitung sedemikian rupa sehingga paip penguat sokongan di atas tanah berdiri 2 m (bergantung kepada ketinggian pagar);
 • tetapkan formwork sedemikian rupa sehingga bahagian atas menonjol di atas paras tanah, juga, dengan 40 cm Di dalam acuan, dilapisi dengan foil, ruberoid atau dioles dengan minyak enjin;
 • paip yang dipasang di bawah pendukung, disamakan oleh plumb: telaga dipenuhi dengan kerikil dan dipenuhi dengan larutan;
 • Di bahagian bawah parit kita tertidur bantal kerikil - 10 cm;
 • mengikat sangkar pengukuhan di parit supaya ia memasuki acuan dengan jarak 2 cm pada setiap sisi. Pengaman boleh dilakukan setiap 15-20 cm dengan wayar merajut atau oleh kimpalan;
 • untuk mengisi pita asas anda boleh membeli konkrit, jika ada kilang konkrit yang berdekatan, anda boleh mencampurkannya dengan mixer konkrit;
 • pita dituangkan dalam lapisan sebanyak 20 cm, bergetar atau menembusi batang tetulang, supaya tiada lompang dalam rongga konkrit dan udara.
 • Sebaik sahaja konkrit mengeras, acuan akan dikeluarkan.

Bagaimana untuk memilih blok liat berkembang

Blok konkrit Ceramsite dihasilkan oleh banyak perusahaan swasta kecil. Sudah jelas bahawa semua orang akan pergi untuk memilih blok ke mana mereka lebih dekat untuk dibawa. Kepada pagar berdiri lama untuk memilih blok yang anda perlukan untuk mendekati dengan berhati-hati. Blok harus mempunyai geometri yang baik dan dinding yang kuat. Lebih pepejal adalah blok, yang menggunakan tanah liat claydite / tanah liat yang lebih luas, tetapi blok-blok ini sedikit lebih berat.

Untuk memilih blok yang anda perlukan untuk mengambil rolet dengan anda. Letakkan satu sama lain dan bandingkan beberapa blok dari parti. Mereka sepatutnya sama dan sama rata berbanding satu sama lain; tidak sepatutnya mempunyai sebarang retakan dan cip terbesar. Jika anda mengambil blok di tangan anda - ia tidak boleh runtuh dan kekal di tangan anda. Keliangan harus sama di semua sisi, tidak boleh lebih banyak pasir di satu sisi, kurang di sisi yang lain, keseluruhannya harus sama dalam porositas - ini mempengaruhi kekuatannya.

Ambil dari blok 4-5 banyak, di mana anda menyemak lebar, ketinggian dan panjang. Panjang dan lebar blok mestilah sama dengan toleransi tidak lebih daripada 2-3 mm. Ketinggian tidak boleh melebihi 5 mm. Ketinggian blok mempengaruhi ketebalan jahitan masonry: semakin besar, jahitannya lebih tebal. Pilihan yang betul blok tanah liat yang berkembang akan menyelamatkan mortar pasir simen untuk batu.

Bahagian yang paling sukar meletakkan tahap pertama blok. Setiap blok mesti disamakan. Blok melampau diletakkan melalui lubang di paip, mungkin untuk ini anda perlu memotong bahagian bawah atau memecahkan dinding partition - bergantung pada jenis blok. Blok boleh dipatuhi dengan mortar simen atau gam khas. Apabila meletakkan pagar, tidak kira - penggunaan gam amat selamat apabila meletakkan rumah untuk meminimumkan jambatan sejuk.

Ia adalah mungkin untuk memudahkan peletakan blok supaya mereka sesuai dengan tahapnya, menarik tali tanpa keriting di sepanjang setiap baris. Ia akan membantu meletakkan produk lebih merata. Sudah tentu, batu mesti dikawal dengan garis plumbum.

Batu ini sentiasa dikawal oleh tahap

Pos ditumpuk dalam 1 blok di atas satu sama lain, setiap 5 blok dipenuhi dengan mortar. Ternyata monolit pepejal yang kuat. Setiap tingkat banjir mesti dijadikan tetulang. Jangan lupa tentang bahagian tertanam di antara blok penguat atau penetapan pengisian pagar gabungan. Juga, anda boleh mengisi penyelesaian dengan baris tegak di sebelah tiang kumpulan pintu masuk - ini akan memberi mereka kekuatan dan kekuatan. Penyelesaian itu menumpukan peringkat pertama blok dan tempat keluaran angker.

Melalui baris 3-5 boleh diperkukuhkan batu

Blok disusun bersama-sama. Selepas setiap baris 3-5, perlu mengukuhkan mesh pengukuhan atau bar tetulang. Menegangkan dapat dijadikan jaring batu, jika penguatannya digunakan, maka harus tidak lebih dari 10 mm. Konkrit klaydite mudah dipotong, jadi sangat mudah untuk meletakkan. Orang tidak boleh gagal untuk memperhatikan berat ringannya - terima kasih kepada saiz berongga dan besar, supaya kos buruh akan jauh lebih kecil daripada ketika meletakkan, sebagai contoh, bata. Setiap baris perlu diperiksa mengikut tahap.

Blok menguatkan juga boleh menjadi rod menegak.

Baris yang lebih rendah 2 ditutup dengan sebatian kalis air. Selepas selesai pembinaan, pagar blok perlu dicat atau berjubin untuk mengelakkan kelembapan memasuki blok - konkrit claydite menyerap air dan menjadi lebih rapuh daripada ini.

Keramzitobeton - pilihan ideal untuk mewujudkan pagar gabungan. Anda boleh meletakkan 4-5 tingkat blok, meletakkan tiang, dan membuat pengisian profail, bahagian pagar palsu atau pagar kayu. Terdapat banyak pilihan untuk mengisi.

Jika anda bercadang untuk pergi ke pengisian, barisan terakhir blok harus diletakkan dengan lubang ke bawah, sehingga terdapat permukaan rata di atas. Di permukaan rata, blok sempit sempit dibentangkan dalam 2-3 baris.

Pagar gabungan: blok + papan beralun

Pilihan yang paling mudah adalah dengan melukis blok. Oleh kerana mereka mempunyai penyerapan yang tinggi, untuk menyelamatkan penggunaan cat, adalah mungkin untuk pra-primer permukaan. Primer lebih baik diambil dengan bahan tambahan hidrofob. Selepas buku asas telah kering, cat digunakan dalam 2-3 lapisan.

Lukisan pagar

Ia kelihatan pagar indah dicat dari senapang semburan. Anda boleh mengecap blok dengan jubin klinker, granit seramik, batu buatan. Anda boleh menutup pagar dengan plaster hiasan. Terdapat banyak pilihan untuk penamat. Pagar boleh dipangkas sedemikian rupa sehingga kelihatan baik di kompleks dengan muka depan rumah anda.

Perlu pada akhir kerja yang anda perlukan untuk menutup tiang dengan penutup - plastik dan logam, dan jika pagar adalah satu - kemudian tutup dinding dengan parapet. Mereka akan memelihara batu dari hujan dan salji dan memberikan pagar yang kelihatan lebih elegan dan elegan. Secara berkesan, lampu-lampu di atas pagar blok liat berkembang akan kelihatan.

Pagar dari pelbagai blok hiasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

36 + = 42