Pagar bertetulang pagar

Pagar konkrit bertetulang hiasan

Pagar konkrit hiasan, selain mempunyai kekuatan yang tinggi dan ketahanan operasi, mempunyai penampilan menarik yang unik. Ini menjadikan pagar bukan sahaja perlu untuk memagar rumah, pondok dan dachas swasta, tetapi juga taman, dataran, pertubuhan perindustrian.

Beberapa variasi pagar konkrit bertetulang warna dan bentuk yang berbeza

Apakah pagar hiasan konkrit bertetulang?

Konkrit bertetulang adalah bahan siap dari mortar konkrit kelas pertama, diperkuat di dalamnya dengan struktur logam. Pilihan bahan sedemikian adalah paling menguntungkan, kerana ia membolehkan menggabungkan kekuatan dengan penggunaan jangka panjang.

Beli pagar konkrit berketumpatan hari ini tidak menjadi masalah. Pasaran ini secara meluas diwakili oleh pelbagai model dengan parameter optimum. Harga untuk pagar seperti itu akan sedikit lebih tinggi daripada profil logam, tetapi, sebagaimana yang mereka katakan, kualiti adalah berbaloi. Sesungguhnya pagar ini bukan sahaja menghiasi tapak mana-mana pemilik, menonjolkan statusnya, tetapi juga pelaburan yang menguntungkan. Setelah melabur wang, anda boleh melupakan masalah pagar selamanya.

Pagar wakil yang diperbuat daripada batu semula jadi zadekorirovanny konkrit

Kelebihan dan kelemahan pagar hiasan diperbuat daripada konkrit bertetulang

Sama seperti pagar jenis lain, jenis pagar jenis ini mempunyai ciri-cirinya, yang dalam banyak aspek mempengaruhi prestasi positif dan negatif.

Sisi positif pagar hiasan yang diperbuat daripada konkrit bertetulang termasuk ciri-ciri berikut:

  • Kekuatan yang tinggi. Bahan terbitan - konkrit bertetulang - membolehkan untuk menahan beban, tidak ubah bentuk di bawah pengaruh mekanikal;

Kentang konkrit yang kuat di pagar hiasan

Pagar hiasan asal dicat

Senarai tambah yang mengagumkan seperti ini menunjukkan bahawa pagar konkrit bertetulang hiasan merupakan pilihan yang sangat baik untuk mengatur pagar yang akan berfungsi selama beberapa dekad.

Mungkin satu-satunya kelemahan reka bentuk sedemikian ialah pemasangan dan pengangkutan mereka memerlukan penggunaan peralatan khusus, serta kemahiran dalam kerja. Faktor ini timbul kerana hakikat bahawa berat besar pembinaan menjadikannya mustahil untuk memasang pagar secara manual.

Pilihan untuk hiasan pagar konkrit bertetulang

Bagaimana untuk memasang pagar konkrit bertetulang hiasan diri anda

Sebelum meneruskan pemasangan, adalah perlu untuk menjaga ketersediaan peralatan seperti kren, yang mampu mengangkat dan mengangkut bahagian berat ke ketinggian kira-kira dua meter.

Anda boleh menyewanya dalam organisasi pembinaan yang menyediakan perkhidmatan seperti ini.

Dalam kes ini, harga untuk pemasangan pagar akan menjadi rendah, jika dibandingkan dengan perintah pemasangan sepenuhnya oleh pakar. Malah, proses pemasangan tidak begitu rumit.

Skim pemasangan pagar konkrit hiasan

  1. Kenal pasti lokasi di mana pagar konkrit bertetulang hiasan akan ditempatkan, menggariskan garisan di atas tanah atau menarik benang penanda.
  2. Gosokkan lekukan kecil di dalam tanah (kira-kira 60-70 cm dalam). Ini akan dipanggil gelas, mereka akan dipasang tiang sokongan yang memegang struktur pagar. Kacamata terletak pada jarak antara satu sama lain, yang sama dengan panjang plat itu sendiri, dengan mengambil kira 5 cm di samping.
  3. Di dalam sebuah gelas meletakkan pagar pagar dan membuat konservasi. Selepas penyelesaian itu padat, anda boleh meneruskan terus ke pemasangan pagar pagar.

Pemasangan tiang pagar dari papak

Pemasangan pagar ini mengambil masa tiga hingga empat jam, bagaimanapun, jika anda melengkapkan seluruh proses pada anda sendiri, ia akan mengambil lebih banyak masa, dan juga menjejaskan kualiti. Bilangan orang yang ideal untuk pemasangan cepat adalah tiga orang.

Petua dan cara untuk memasang

Sekiranya tiang-tiang semasa pengeringan konkrit di dalam gelas sedikit terendam, terdapat risiko mendapatkan pagar yang tidak sekata. Dalam kes sedemikian, adalah disyorkan untuk menunggu sehingga mortar telah sepenuhnya mengukuhkan dan meratakan tiang dengan bantuan sledgehammer sebelum memulakan pemasangan plat.

Jurang antara plat dan lajur boleh dikompensasikan dengan jenis pemasangan khas, di mana pemasangan pagar dijalankan secara berperingkat. Dalam versi berasaskan rantaian pemasangan, terdapat peluang untuk mendapatkan pagar walaupun. Dari pinggir di mana tiang itu belum, plat diletakkan pada sokongan bata atau bahan lain yang sama tinggi. Pemasangan pagar konkrit bertetulang tidak memerlukan kemahiran supernatural, dan anda boleh membelinya dengan baik dan di bawah perintah itu. Ia cukup untuk mempunyai kemahiran pembinaan yang paling primitif, dan juga untuk mempersiapkan terlebih dahulu semua peralatan dan peralatan yang diperlukan.

Saya perlu membaiki pagar hiasan konkrit, yang dibentangkan di laman web ini. Kedua-dua tiang di mana pintu-pintu gerbang disimpan di luar tanah. 6 tahun telah berlalu sejak pembinaan.

Pemilihan dan pemasangan pagar konkrit bertetulang

Pagar konkrit hiasan adalah dipercayai dan praktikal, selain itu, mereka sering eksklusif. Pagar jenis ini adalah permintaan untuk tujuan pembinaan individu (rumah, kotej), dan tempat awam (tadika, sekolah, bank, dll.). Sebelum anda membuat keputusan mengenai pagar konkrit, anda perlu membiasakan diri dengan kebaikan dan keburukannya.

Pagar konkrit bertetulang. Kebaikan dan keburukan

Pagar konkrit bertetulang lebih tinggi dari segi kualitinya kepada beberapa jenis pagar lain. Jika dibandingkan dengan kayu, pagar konkrit lebih dipercayai: ia adalah kebakaran dan bukti beku, yang bermaksud ia akan bertahan lebih lama: sekurang-kurangnya 50 tahun. Pagar dari grid "Rabinets" kehilangan penebat bunyi, rasa aman.

Reka bentuk yang mudah memudahkan pemasangan pagar konkrit bertetulang. Jika anda mempunyai keinginan dan kemahiran, anda boleh melakukannya sendiri, menjimatkan untuk menarik pakar. Banyak penyelesaian reka bentuk, tekstur dan warna memberikan ruang kepada kreativiti. Ia disyorkan untuk mencurahkan pagar konkrit, cat atau jubin trim.

Terdapat juga mata negatif dalam pagar mereka. Ini, tentu saja, kos yang tinggi, berat struktur yang besar (mekanisme angkat mungkin diperlukan), asas untuk beberapa jenis pagar.

Pagar konkrit berbeza di antara mereka, baik dalam pembinaan dan dengan cara ereksi. Mereka boleh terdiri daripada papak licin atau unsur hiasan yang kompleks. Pengilang menawarkan pelbagai pilihan reka bentuk yang berbeza dalam warna, bentuk dan gaya. Pemutus dari konkrit boleh meniru pelbagai batu batu, kayu, berjaya digabungkan dengan bahan lain, contohnya, unsur logam palsu, bata.

PENTING. Dinding padat yang tinggi memperlambat pertumbuhan tumbuhan, menjadi penghalang kepada cahaya matahari. Di pagar seperti itu adalah adat untuk memiliki pokok tinggi, tumbuh-tumbuhan memanjat yang menyayangi teduh (contohnya ivy), di sini ia akan sesuai dan kawasan barbeku. Untuk penanaman yang cerah adalah pagar terbuka yang lebih sesuai.

Pagar konkrit bertetulang adalah monolitik, bebas, penetapan jenis, blok - dan ini bukan senarai keseluruhan klasifikasi. Jenis pagar bergantung kepada tujuan, kaedah pengeluaran, kaedah pemasangan. Marilah kita pertimbangkan beberapa daripada mereka dengan lebih terperinci.

Ini adalah jenis pagar yang paling tahan lama dan tahan lama dengan mana kawasan-kawasan kemudahan perindustrian dan gudang akan diubah suai.

Pilihan pertama - penegasan prinsip asas tali pinggang: acuan dibuat, tetulang diletakkan, dan konkrit dicurahkan. Di antara kebaikan monolit - kelajuan tinggi pembinaan, pilihan mana-mana ketinggian pagar, anda boleh lakukan tanpa peralatan khas. Kelemahan termasuk buruh fizikal yang besar.

Satu lagi jenis pagar monolitik - dari bahagian konkrit. Papak monolitik dipasang di alur tiang menggunakan kren. Kelebihan - kekuatan tinggi dan hiasan.

Pagar monolitik boleh dibina menggunakan asas dan tanpa itu. Salah satu pilihan - pemasangan sokongan dalam "gelas", digali ke tanah.

Struktur konkrit bertetulang ini mempunyai pangkalan yang diperluas, yang memberikannya kestabilan. Bahagian-bahagian yang mencukupi cukup cukup untuk dilaksanakan. Ketinggian pagar boleh sampai 3 meter, dan berat satu bagian adalah 2.5 tan. Tanpa peralatan pembinaan khas dalam hal ini tidak boleh dilakukan.

Setiap bahagian pagar ini direkrut dari papak, yang mungkin berbeza dalam reka bentuk. Satu bahagian struktur dua meter paling kerap termasuk empat papak. Peringkat yang lebih rendah, sebagai peraturan, menjadi pekak, dan atas - dengan perhiasan melalui. Asas untuk pagar tidak diperlukan, papak dipasang dalam panduan struktur sokongan.

Bahagian pagar konkrit adalah mudah dalam pemasangan - ini adalah salah satu kelebihan utamanya, dengan kerja akan menampung 2-3 orang. Berat plat adalah dari 25 hingga 70 kilogram, ia lebih mudah diangkut, dan ia lebih murah daripada bahagian monolitik yang besar. Plat, sebagai peraturan, mempunyai kemasan hiasan pada satu atau kedua-dua pihak.

PENTING. Memilih evroplity konkrit corak, memberi perhatian kepada kualiti dan gred konkrit (sekurang-kurangnya 400), semak tetulang (untuk menjadi beberapa lapisan rod logam melintang), cip dan retak bercakap tentang kualiti miskin bahan atau pengangkutan tidak wajar. Membandingkan tawaran daripada beberapa pengeluar.

Pagar dibina dari blok kecil, seperti bata. Blok konkrit untuk pagar - loji monolitik atau lebih berkesan kos - disambungkan oleh mortar simen. Masonry memerlukan kemahiran tertentu - ia perlu mengeluarkan tembok tanpa sempit, yang kemudian dilekatkan dan disiapkan dengan pelbagai bahan.

PENTING. Untuk pagar blok konkrit, perlu untuk membina asas, ia membolehkan anda untuk mengimbangi kawasan di medan. Item ini adalah salah satu perkara utama perbelanjaan.

Set pagar konkrit hiasan adalah yang paling popular di kalangan pagar konkrit. Salah satu sebabnya adalah kesederhanaan ereksi.

Apa yang lebih mudah - untuk membina pagar sendiri atau menarik pekerja?

Penyediaan unsur-unsur struktur

Pertama, anda perlu mengira berapa banyak bahan yang anda perlukan. Di sempadan tapak, pasak ditumbuk, tali ditarik, dan perimeter diukur - ini akan menjadi panjang pagar masa depan.

PENTING. Berhati-hati menilai tapak pembinaan pagar. Jika unsur-unsur struktur tidak boleh diletakkan, gerakkan barisan struktur dalam arah yang dikehendaki.

Kini anda boleh mengira bilangan bahagian konkrit dan tiang sokongan yang diperlukan. Keratan rentas sokongan adalah 15x15 cm. Lapisan standard plat adalah 2 meter, ini adalah lebar bahagian. Ketinggian europlat adalah 0.5 meter, iaitu - dalam satu bahagian pagar dua meter akan ada 4 plat. Bahagian dan sokongan untuknya diedarkan secara merata di sekitar perimeter tapak, kami mengira jumlah bahan binaan yang diperlukan dan menganggarkan nilai masa depan mereka.

Satu cara untuk mengurangkan kos adalah membuat reka bentuk anda sendiri.

Panel paving konkrit boleh dibuang menggunakan borang pasang siap untuk pagar konkrit. Bentuk sedemikian untuk pengekstrakan konkrit menghasilkan banyak perusahaan, pelbagai penyelesaian reka bentuk boleh didapati. Bentuk sebelum menuangkan minyak mesin yang digunakan pelincir atau diproses dengan bentuk lain yang lain.

Mortar untuk pengeluaran slabs terdiri daripada simen, sungai dibersihkan pasir, kerikil, batu dihancurkan, air. Jika sebelum mencurah larutan menambah cip granit ke acuan, plat akan berubah dengan kesan kristal berkilauan di bawah sinar matahari.

PENTING. Kualiti komponen campuran konkrit menjejaskan hayat perkhidmatan produk masa hadapan. Contohnya, pasir yang tidak siap boleh menyebabkan perubahan dalam bentuk papak di bawah pengaruh alam sekitar dalam beberapa tahun.

Apabila menghantar ke dalam papak, semestinya konkrit bingkai logam. Satu grid dengan padang 10 x 10 cm diperbuat daripada dawai logam, rod atau sisa oleh kimpalan.

Kualiti terbaik apabila memotong papak boleh dicapai dengan menggunakan meja bergetar. Ia membolehkan anda membuat blok homogen, mengeluarkan buih udara dari campuran konkrit. Permukaan slab konkrit berlangsung sehingga 30 hari, sebelum habis tempoh ini, tidak disyorkan untuk memasang panel. Penamat boleh dilakukan hanya selepas 6 bulan.

Siaran sokongan dibentuk menggunakan borang kerja. Di dalamnya mesti disediakan alur untuk pemasangan europan.

Pemasangan pagar komposit konkrit

Pemasangan pagar konkrit mesti bermula dengan tanda. Di tapak terdapat susunan tiang. Kemudian menggali lubang, ia adalah paling mudah untuk menggunakan peralatan khas, contohnya Yamobor. Sokongan diletakkan di dalam lubang dan dipadatkan dengan runtuhan dan pasir. Kemudian lubang untuk kekuatan mesti dikumpulkan. Ketegangan struktur sokongan disahkan oleh garis plumbum. Adalah penting untuk melakukan ini sebelum penyelesaiannya dirampas. Apabila pendukung tegar, plat hiasan boleh dipasang.

Kemasan dan hiasan pagar konkrit

Agar pagar itu berfungsi lama, disyorkan untuk menjalankan kerja-kerja penamat. Cara yang paling mudah diakses ialah pewarna. Ia melindungi bahan berliang dari hujan, ia akan memberikan konkrit yang mencolok dengan naungan yang menyenangkan ke mata. Apa-apa cat untuk fasad, sebaik-baiknya berasaskan air (lateks, silikon, akrilik) adalah sesuai. Apabila memilih warna, lebih baik untuk memberi tumpuan kepada warna semula jadi - biru, kelabu, hijau, kuning air. Dengan latar belakang ini, mekar dan tumbuh-tumbuhan hijau kelihatan lebih baik.

Pagar konkrit adalah kebolehpercayaan yang memerlukan kos tertentu. Pembuatan sendiri butiran pagar konkrit dan pemasangannya memerlukan banyak masa dan usaha, tetapi semua ini akan membayar dengan keyakinan terhadap komposisi bahan bangunan dan kebanggaan dalam kerja yang dilakukan.

Simpan pautan untuk tidak kehilangan, anda memerlukannya:

Kami membina pagar seksyen konkrit bertetulang secara bebas

Keratan bertetulang pagar konkrit - adalah satu cara yang berkesan untuk perlindungan dan penebat bunyi kampung negara dan kawasan secara umum, yang akan menyelamatkan kamu dari penceroboh dan menyembunyikan dari kelihatan prying. Reka bentuk ini adalah tahan lasak dan tahan lama, dan penampilan yang menarik menjadikan ia mungkin untuk menambah idea-idea seni bina pereka bentuk, apabila semua bangunan di wilayah satu keping ensemble rupa. Pemasangan pagar konkrit bertetulang boleh dilakukan di kemudahan kediaman swasta, di kemudahan perindustrian dan kawasan lain, akses yang mesti terhad.

Kelebihan menggunakan seksyen konkrit bertetulang sebagai rel pengawal

Kelebihan utama pagar komposit yang diperbuat daripada konkrit ialah kualiti tinggi dan kelajuan pemasangan. Bahagian konkrit dihasilkan mengikut GOST hanya bahan-bahan berkualiti tinggi: gred simen PC I-500, keluli tetulang BP-1, pasir sungai, pecahan batu 5-10 mm, dan bahan tambahan tertentu yang lain yang meningkatkan kualiti konkrit. Oleh kerana itu, pagar konkrit bertetulang tidak lebih rendah dari segi ketahanan dan kekuatan bahkan untuk pagar bata. Adalah penting bahawa struktur konkrit bertetulang semacam ini tidak hanya bergantung kepada kebolehpercayaan, tetapi juga dalam pelbagai bentuk dan kemungkinan pemasangan pada mana-mana jenis tanah dan landskap.

Huraian peringkat pembinaan pagar konkrit bertetangga potongan keratan

Teknologi pemasangan pagar konkrit bertetangga yang berlubang agak mudah, walaupun perlu untuk melakukan sedikit usaha, karena panel dan tiangnya masing-masing mencapai 80 kg. Kesukaran utama adalah untuk mengekalkan kapal terbang dan tahap pagar, dan untuk ini, anda perlu menyusun semula tiang pada kali lebih daripada sekali. Pemasangan pagar konkrit bertetulang boleh dilakukan oleh sekumpulan dua atau tiga orang. Selama 1 hari, pembina profesional boleh mendirikan sehingga 40 meter pagar.

Sebelum meneruskan dengan pemasangan pagar konkrit, perlu menyediakan wilayah (membuang serpihan, topsoil) dan melakukan banyak ukuran. Seperti dalam jenis pembinaan yang lain, penanda di kawasan itu dilakukan dengan bantuan pasak dan tali yang kuat, di mana unsur-unsur pagar ditandakan sepanjang garis pemasangan. Bergantung pada saiz bahagian yang dibeli, lokasi tiang, pintu dan wiket ditetapkan. Kord (tali, dawai) diregangkan di sepanjang garis pemasangan pagar pada ketinggian sehingga 0.5 m dari aras tanah.

Kerja tanah dan pemasangan tiang

Bergantung kepada jenis pengancing tiang yang dipilih, kerja-kerja tanah selanjutnya dijalankan. Ini boleh menjadi asas tiang konvensional atau penggunaan gelas dari pengeluaran kilang konkrit bertetulang.

Dua jenis tiang berlabuh:

1- lapisan konkrit di bawah paras tanah; 2- menggunakan gelas

  • Mengawal jawatan dengan dua alur. Selepas setiap 2-3 meter, bergantung kepada saiz bahagian, menggali telaga untuk kedalaman sekurang-kurangnya 50 cm. Pits perlu menggali bawah kedalaman ruang perendaman, seperti yang akan menjadi batu dihancurkan lagi tuangkan beg udara. Lajur itu diturunkan ke dalam lubang dan disusun menggunakan paras air dan diperbaiki dengan runtuhan besar, sekeping bata atau konkrit tangan kedua. Tiang kayu diletakkan di dalam alur pos sokongan dan pos seterusnya ditempatkan pada jarak sedemikian. Sentiasa periksa - pada satu tahap terdedah kutub berhampiran. Dalam kes penyelewengan, adalah perlu: sama ada untuk menggali rut, atau menuang bumi ke dalamnya, selepas mengeluarkan tiang. Di bahagian atas tiang, tali dikait dan kereta api kedua dimasukkan ke dalam alur, yang juga harus menjaga jarak antara jiran tetangga. Pagar dihidupkan dengan memasang dua tiang. Masalah medan tidak rata dapat diselesaikan dengan mengorbankan tiang panjang yang berbeza.
  • menggunakan "gelas" di bawah pagar. Di atas permukaan yang disediakan (kusyen pasir yang disamakan), konkrit bertetulang "cermin" dipasang, yang mempunyai bentuk piramid dipotong dengan lubang di atas dalam bentuk segi empat. Dalam lubang tersebut dimasukkan tiang. Pagar ini lebih rendah dalam estetik, tetapi ia tahan lama dan tahan lama.

Di dalam alur tiang masukkan slab konkrit bertetulang pertama supaya muka luas ke bawah - ini akan mengecualikan pengumpulan air. Di bahagian atas barisan pertama slab konkrit penyelesaian digunakan (ia adalah wajar untuk menggunakan penyelesaian untuk jubin seramik). Kemudian baris seterusnya plat diletakkan di atas.

Pemasangan baris pertama plat

Pada peringkat akhir pemasangan secara visual melihat dan menghapuskan rumpun tiang, jika ada. Pasang baki baris dengan cara yang sama.

Teknologi pendirian pagar daripada seksyen konkrit bertetulang

Dalam kerja-kerja persediaan sentiasa adalah lebih banyak kerja dan cabaran daripada sekadar pembinaan pagar, menarik benang yang markup tindakan kursus biasa, tetapi laser lebih baik memperoleh dan tarik benang semata-mata untuk kemudahan - yang akan melihat markup sepanjang masa, ia adalah disyorkan untuk memandu bar panduan adalah sangat baik dan jangan keluarkannya sehingga akhir pembinaan, hanya untuk menyelamatkan kuasa - perlu menggunakan sistem sokongan dengan blok, bekerjasama dengannya dengan lebih perlahan, tetapi kekuatan dan kesihatan kekal.

Malah, tiang dan panel pagar ini sangat berat dan jika anda tidak mahu menyusun semula jawatan beberapa kali, maka adalah perlu untuk menandakan tanda dengan teliti. Saya akan mengatakan bahawa latihan dan menandakan adalah lebih rumit daripada pagar itu sendiri. Oleh itu, saya tidak memahami frasa mengenai pemeriksaan visual dan penghapusan tiang "berleluasa". Saya tertanya-tanya apa yang dimaksudkan dan bagaimana untuk melakukannya pada peringkat akhir. Nampaknya saya, pada peringkat akhir, sudah terlambat untuk menghapuskan kecacatan dalam pemasangan tiang. Mereka telah ditetapkan, anda boleh mengatakan dengan ketat. atau mereka sepatutnya melonggarkan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

33 − = 27