Toilet telah dipalu dalam apa yang perlu dilakukan

Tandas tersumbat apa yang perlu dilakukan? Mari kita bantu diri kita sendiri

Situasi yang sering berlaku dalam kehidupan seharian, apabila disebabkan oleh keadaan tertentu, menimbulkan persoalan: apa yang perlu dilakukan mengenai tandas? Penyebab biasa force majeure adalah percubaan untuk menguras benda besar atau bengkak ke dalam pembetung (contohnya, beg plastik, kandungan dulang kucing, sayuran atau buah-buahan, dan sebagainya). Jadi gambar muncul, apabila air dan objek lain di dalam tandas terencat. Sudah tentu, rakan senegara kita tidak mahu segera memohon kepada perkhidmatan yang berkaitan. Mungkin terdapat beberapa sebab untuk ini dan kini tidak bernilai mengambil pandangan yang lebih dalam ke dalam bidang ini. Ia akan menjadi lebih berguna untuk mempertimbangkan cara menghapuskan masalah dengan tangan sendiri. Jadi, apa yang harus dilakukan jika tandas tersumbat:

Kaedah nombor 1, kaedah paling mudah

Jika punca penyumbatan itu bukan yang paling serius, maka beberapa baldi air yang sangat panas akan membantu. Hakikat bahawa perkara itu telah berpindah dari pusat mati akan segera menjadi nyata - air akan cepat mengalir keluar. Satu lagi cara yang berkaitan dengan air panas: hos getah yang nipis dan keras ditolak sejauh mungkin ke dalam paip, dan hujung yang lain disambungkan kepada paip keran. Hidupkan air panas, jika ia akan bertindak terus pada penyumbatan, ia mungkin akan membubarkannya.

Satu lagi penciptaan yang berguna bagi umat manusia adalah pelocok, sebagai jawapan untuk menangis untuk membantu: tandas tersumbat apa yang perlu dilakukan, juga boleh menjadi alat yang berkesan. Anda perlu meletakkannya di dalam tandas dan dipam bersungguh-sungguh, cuba mengalihkan com yang terbentuk. Ia adalah perlu untuk mencuba beberapa kali dengan cara ini untuk membersihkan paip.

Ia mungkin berlaku bahawa kain atau tuala secara tidak sengaja jatuh ke dalam tandas dan terjebak dalam lengan. Di sini, tindakan yang paling munasabah adalah untuk mengambil objek dengan tangan, selepas memakai sarung tangan rumah tangga atau pembedahan.

Kami terus mempertimbangkan pilihan untuk menjawab soalan tragis: tandas telah tersumbat apa yang harus dilakukan? Untuk menolak penyumbatan oleh wayar yang fleksibel atau kabel, kaedah ini sering digunakan oleh tukang paip sendiri. Kita memerlukan kabel yang cukup kuat, supaya bahagian itu tidak pecah dan cukup fleksibel untuk membolehkan semua sendi dan lilitan paip lulus. Ia bukan sahaja perlu dimasukkan ke dalam paip, tetapi juga cranked di sana. Sesetengah kedai komersial menjual wayar tebal khas untuk kes seperti itu, yang di samping dilengkapi dengan pemegang mudah.

Begitu juga, anda boleh bekerja dengan mandrel, tetapi jangan putar, kerana ia boleh merosakkan dinding tandas.

Toilet telah dibelasah apa yang harus dilakukan jika kaedah sebelumnya tidak membantu? Ia perlu untuk membantu dengan cara moden untuk membersihkan paip kumbahan. Yang paling terkenal ialah Caustic Soda, Mole and Mole - MW, Tiret - gel. Apabila menggunakan dana ini, kami tegas mengikut arahan dan jangan biarkan anak-anak pergi ke tempat kejadian.

Dalam memerangi penyumbatan, pembersih vakum rumah biasa juga boleh membantu. Perkara utama adalah, dengan tindakan yang dinyatakan di bawah, berhati-hati, kerana peralatan elektrik di dalam bilik lembap dari tandas atau bilik mandi adalah berbahaya.

Jadi, dari pembersih vakum, kami mengeluarkan beg debu, muncung dan kegunaan lain dalam kes kami. Kami menyambung hos ke lubang di mana udara ditiup, sebagai peraturan, ia terletak di belakang peranti. Hujung hos yang lain dilampirkan ke salur tandas, sisanya di sisi celah boleh ditutup dengan kain atau disesuaikan dengan hos bahagian getah pelocok. Perkara utama adalah bahawa udara perlu masuk ke dalam tiub, jika ada lubang yang ditemui, iaitu, risiko memercikkan diri.

Ia tidak dilarang menggunakan beberapa kaedah satu demi satu. Jika penyumbatan begitu kuat sehingga anda tidak dapat mengurusnya sendiri, anda tidak perlu teragak-agak untuk memanggil tukang paip. Sekali-sekala, mereka juga boleh membongkar paip dan membetulkan masalah itu. Dan agar isu tandas tidak boleh tersumbat dalam agenda, apa yang perlu anda lakukan, anda harus menggunakannya untuk tujuan yang dimaksudkan dan membuang sampah makanan yang tidak tercemar dalam tong sampah.

 • Langgan
 • Kongsi ini
 • Beritahu
 • Mengesyorkan

Tandas tersumbat dengan kertas, baca di laman web apa yang harus dilakukan, VOAL!

Secara literal 5 minit dan itu sahaja! Saya cuba dengan air panas

Saya sangat membantu))) ***

Saya membungkus mangkuk tandas dengan pengisi kucing dan kepingan akhbar, saya mahu memanggil perkhidmatan itu, maka saya membaca nasihat anda, menghidupkan kepala pancuran dari hos mandi, menghantarnya ke tandas, selepas lima minit air ditinggalkan dengan wisel. Dan sekarang ia dibasuh lebih baik!

Tandas tersumbat: bagaimana hendak membersihkannya?

Sampah di tandas adalah perkara biasa, tetapi ini tidak kurang masalah menjengkelkan. Seperti semua masalah, ia dapat dilihat apabila mereka benar-benar tidak bersedia dan tidak boleh menunggu bantuan daripada mana-mana sahaja. Pada petang yang mendalam atau semasa cuti cuti yang tidak berpeluang untuk membantu pejabat perumahan, anda perlu menyelesaikan masalah sendiri bagaimana untuk membersihkan tandas sendiri, jika ia dibelasah. Kami akan mempertimbangkan kaedah yang ada di rumah, prinsip-prinsip operasi mereka dan kaedah permohonan.

Foto dari laman web http://goodhome.by/

Tandas tersumbat - apa yang perlu dilakukan di rumah

Air, yang telah berhenti bergabung dari mangkuk tandas ke sistem kumbahan, walaupun bukan bencana dan sepenuhnya bertolak ansur dengan penangguhan perjuangan menentang gangguan, melumpuhkan penggunaan rumah di rumah dan pangsapuri dengan satu bilik mandi. Satu-satunya cara yang benar, yang boleh dipanggil yang paling berkesan dalam keadaan ini, tidak wujud.

Keberkesanan setiap kaedah pembersihan bebas tandas ditentukan oleh kedua-dua jenis penyumbatan, dan oleh lokasinya, dan dengan tahap keamatan. Pertama sekali, anda perlu tetap tenang dan ikuti algoritma yang jelas, hasilnya akan aliran air yang tidak terhalang dari pangsapuri anda. Ikuti prosedur berikut:

 • Diagnosis jenis penyumbatan;
 • Penentuan lokasi penyumbat;
 • Pilihan kaedah perjuangan, meneruskan dari jenis dan lokasi dan permohonannya;
 • Langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan timbulnya keadaan.

Apa yang perlu dilakukan untuk mendiagnosis menyumbat di tandas

Ia tidak mudah mengenali apa yang menyebabkan penyumbatan plum. Walau bagaimanapun, pemahaman yang tepat terhadap sifat rintangan itu membantu dengan serta-merta memilih cara yang berkesan untuk menghapuskannya dan tidak membuang masa untuk aktiviti yang tidak cekap. Jenis-jenis halangan yang berlainan di dalam paip boleh timbul secara mendadak atau secara beransur-ansur, terkumpul dan bertambah dengan masa.

Gambar dari laman web http://prokommunikacii.ru/

Ketegangan timbul di dalam tandas biasanya dikeluarkan oleh kaedah mekanikal dengan menggunakan alat khas atau alat yang diperbaiki, yang akan dibincangkan di bawah. Tiba-tiba, halangan yang telah timbul dapat diwakili oleh objek yang saiznya tidak membolehkannya mudah melewati selekoh saluran saluran. Ia boleh sengaja atau tanpa sengaja membasuh produk tekstil (kain, kaus kaki, dan lain-lain), produk makanan, produk kebersihan atau objek padu. Setelah mengingatkan dalam ingatan, ada kemungkinan untuk menubuhkan, apa sebenarnya yang menjadi sumber utama masalah dan membuat keputusan, kaedah apa yang digunakan untuk penghapusannya.

Walaupun sisa berskala besar boleh dibasuh sekali tanpa memecahkan aliran keluar air, mereka boleh terjebak dalam saluran saliran dan, mengumpul tumpang tindih, menyebabkan penyumbatan secara beransur-ansur. Dan kemudian masalahnya adalah apa yang perlu dilakukan jika tandas tersumbat, boleh berdiri di saat yang paling tidak dijangka.

Punca penyumbatan jangka panjang terkumpul lapisan di dinding dalaman paip atau tersangkut di rongga objek. Struktur deposit boleh menjadi organik (rambut, lemak) atau tidak organik (garam mineral yang terkandung di dalam air) alam semula jadi. Terdapat halangan kronik dengan pemberhentian keluar secara tiba-tiba atau dengan kesukaran yang beransur-ansur, diperparah dengan peredaran masa. Dalam kes ini, tandas boleh dibersihkan di rumah dengan cara mekanikal atau kimia, tetapi kesan gabungan akan paling berkesan.

Tentukan lokasi sebelum membersihkan tandas daripada tersumbat

Pandangan bahawa lokasi halangan itu tidak penting untuk menghapuskannya pada dasarnya salah. Penyumbatan, terletak di dalam paip diameter besar atau pada jarak yang jauh dari tandas, kemungkinan besar tidak akan diterima dengan penghapusan bebas dan akan memerlukan penglibatan pakar dari pejabat perumahan.

Pada mulanya, adalah perlu untuk menentukan sama ada pelanggaran aliran keluar menjejaskan hanya mangkuk tandas. Cuba mengalirkan air di bilik mandi, basuh dan sisa dapur - mungkin menggunakan paip di pintu keluar dari apartmen, dan kemudian berusaha untuk menyelesaikan masalah dari titik akses terdekat. Sekiranya kesulitan yang ada meliputi semua titik longkang, penyumbatan itu mungkin berada di luar apartmen anda, dan percubaan diri tidak akan berjaya. Ketahui dari jiran yang tinggal di atas anda sama ada mereka mempunyai masalah yang sama. Menyetempatkan titik penyumbatan boleh menjadi pemilihan yang konsisten terhadap penduduk penaik dari atas ke bawah, dengan itu memilih akses yang paling dekat kepada halangan di rongga paip.

Sekiranya ia ditegaskan dengan pasti bahawa masalah hanya mempengaruhi pangsapuri anda atau tempat duduk tandas yang terpencil, kebarangkalian usaha penghapusan diri yang berjaya adalah cukup tinggi, dan ia patut pergi terus ke perjuangan.

Apa yang perlu dilakukan dengan sampah di dalam tandas - kaedah rumah

Kaedah untuk menghapuskan halangan dalam paip, boleh didapati di rumah, mengikut prinsip operasi boleh diklasifikasikan kepada mekanik dan kimia. Setiap daripada mereka mempunyai titik permohonan sendiri, tetapi yang paling kerap memerlukan penggunaan gabungan, bukan sahaja mengarahkan kepada pemulihan aliran keluar segera, tetapi juga pembersihan lengkap permukaan dalam paip.

Sekiranya diketahui dengan pasti bahawa punca penyumbatan adalah kemasukan objek besar ke saluran saliran, kaedah pilihan akan menjadi penyingkiran mekanikal penghalang, kerana bahan kimia tidak dapat membubarkan halangan tersebut dengan berkesan. Secara tidak sengaja atau sengaja dibasuh epal, kain atau kertas secukupnya sesuai dengan kaedah penghapusan ini dan tidak memerlukan penggunaan tambahan dengan cara lain.

Pendedahan kimia adalah kaedah pilihan untuk mengawal secara perlahan-lahan menyumbat terompet, dan mendasarkan mekanismenya terhadap reaksi kimia aktif yang membubarkan bahan-bahan yang menyebabkan kesulitan. Perlu diingat bahawa deposit yang terbentuk pada objek yang terperangkap dalam plum memerlukan gabungan gabungan kedua-dua kaedah. Objek yang berfungsi sebagai asas untuk penyumbatan itu dihapuskan secara mekanikal, dan penyempitan lumen yang terbentuk di sekitarnya dihilangkan oleh tindakan kimia.

Cara membersihkan tandas di rumah jika tersumbat. Kaedah mekanikal

Kaedah penggerak mekanikal digunakan secara meluas, terima kasih kepada kombinasi kecekapan yang sangat menarik dan kos yang berpatutan. Dalam kumpulan perjuangan ini, sifat-sifat berikut harus dibezakan:

 • Pembersihan langsung dengan tangan;
 • Penggunaan cara yang diperbaiki;
 • Penggunaan plunger;
 • Penggunaan kabel paip.

Pembersihan manual dibenarkan dalam kes di mana penghalang tidak terletak lebih jauh daripada siphon. Sebagai peraturan, ini timbul secara mendadak penyumbatan yang disebabkan oleh cubaan untuk membasuh sisa atau sampah ke dalam sistem kumbahan. Berbekalkan sarung tangan rumah yang tinggi, pelvis atau baldi untuk melipat barang-barang yang diekstrak, anda boleh turun ke perniagaan. Air dari tandas perlu dibawa ke tahap paling rendah, dan tangan untuk memeriksa saliran saliran. Objek lembut, seperti kain atau kain lap, dapat dengan mudah dikeluarkan dengan jari anda, dan yang lebih keras harus dicubit oleh dawai melengkung.

"Botol" dan apa yang dipanggil "anak patung" adalah alat pilihan tangan yang sesuai untuk menyelesaikan masalah rumah "bagaimana membersihkan tandas, jika tersumbat?" Prinsip operasi mereka didasarkan pada penciptaan hidrotrajek yang mendorong penghalang ke dalam paip diameter yang lebih besar. Botol, bersaiz untuk disesuaikan dengan tandas tandas, perlu dipotong di bahagian bawah. Selepas mengetatkan gabus dengan ketat, botol perlahan-lahan dibasahkan ke dalam air sehingga sensasi rintangan udara. Kemudian, dengan pergerakan tajam, botol itu ditekan ke dalam mangkuk tandas, dan juga ditarik balik dengan tajam. Manipulasi diulang beberapa kali sehingga keputusan dicapai.

Produk "anak patung" yang bijak rakyat adalah luka bakar di sekeliling tong atau tong di bentuk tip. Saiz "anak patung" perlu dikaitkan dengan diameter saluran, dan algoritma operasi selanjutnya sepadan dengan yang diterangkan untuk botol plastik. Kejutan hidraulik yang dicipta mempunyai daya yang mencukupi untuk menggantikan halangan dan secara beransur-ansur mendorongnya ke dalam sistem pembetungan biasa.

Foto dari laman web http://dretun.ru/

Apabila membuat keputusan bagaimana membersihkan mangkuk tandas dengan pelocok, jika tersumbat, ia perlu diingat bahawa diameter bahagian getah alat ini harus lebih besar daripada pembukaan saluran keluar, yang secara efektif akan menghasilkan vakum dan kejutan hidraulik yang seterusnya yang memecahkan penyumbatan. Untuk meningkatkan keberkesanan manipulasi yang dilakukan oleh halangan, anda boleh menutup pembuangan longkang dan limpahan mandi, sinki dan sinki dapur.

Gambar dari laman web http://bathidea.ru/

Sekiranya aliran keluar air sukar di seluruh apartmen, adalah berguna untuk menumbuk plunger oleh semua titik longkang, tutup tudung dengan tudung dan menetapkannya dengan objek berat.

Sekiranya dalam alatan senjata terdapat alat paip, maka masalah penyumbatan dapat dipertimbangkan. Mengetahui bagaimana untuk membersihkan mangkuk tandas dengan tali, untuk menjalankan kerja ini tidak akan sukar. Kabel pembetung logam yang fleksibel mempunyai hujung spiral yang tajam yang boleh menembusi deposit berkapur yang lebih keras, dan pemegang yang selesa yang memberikan giliran kepada alat yang lebih maju. Lebih mudah untuk melakukan manipulasi ini bersama-sama, supaya satu orang melakukan pergerakan menolak, dan satu lagi - putaran. Selepas penyumbatan itu pecah dan air mula mengalir, perlu membuat beberapa pergerakan ke belakang dan sebagainya, memecahkan deposit yang terbentuk di dinding dalaman.

Gambar dari laman web http://vvannoi.ru/

Pembersihan lengkap permukaan paip bukanlah tugas kabel paip, jadi selepas penghapusan bumbung itu adalah bermanfaat untuk menyatukan kesan dicapai dengan penggunaan sebatian kimia aktif.

Bagaimana untuk membersihkan sampah di tandas dengan bahan kimia

Bahan kimia yang bertujuan untuk memerangi penyumbatan boleh didapati dalam pengeluaran perindustrian dan pengeluaran rumah. Tidak kira apa cara yang akan digunakan, langkah-langkah harus diambil untuk melindungi tangan dari pengaruh agresif yang dapat menyebabkan luka bakar yang serius.

Cara paling mudah untuk membubarkan penyumbatan adalah menggunakan air mendidih, di bawah pengaruh lemak mana yang terkandung dalam bahan organik, pergi dari pepejal ke cecair, plag melembutkan dan bergerak sepanjang sistem pembetung. Kaedah ini tidak sesuai untuk penyumbatan padat bukan organik, dan mempunyai keberkesanan yang sangat terhad.

Reaksi kimia alkali dan asid digunakan secara meluas dalam penghapusan penyumbatan. Kraftangan yang digunakan untuk membuat reaksi sedemikian adalah baking soda dan cuka yang terdapat di rak kebanyakan dapur. Sebelum memulakan kerja, air dari tandas menjalar ke tahap minimum dengan cara yang mudah untuk mewujudkan kepekatan penyelesaian yang mencukupi di dalam air kumbahan. Satu kelompok soda pembakar dituangkan ke dalam tandas, dan selepas itu perlu menahan jeda selama 15 minit, yang diperlukan untuk menyelesaikan alkali pada permukaan penyumbatan. Kemudian, 200 ml cuka 9% dituangkan ke dalam mangkuk tandas, dan karbon dioksida yang dikeluarkan dari reaksi peneutrikan memusnahkan sampah pada bahagian yang lebih kecil yang boleh melalui lumen tiub. Sekiranya pengulangan manipulasi duplikat tidak membawa hasil, adalah wajar untuk menggunakan kaedah lain.

Cadangan untuk penggunaan asid-asid aktif, seperti asid hidroklorik, untuk melawan fouling, perlu dirawat dengan berhati-hati. Walaupun kesannya yang ketara dan cepat, asid-asid tersebut tidak dapat memusnahkan sebatian paip-paip moden dan sesuai untuk menghilangkan penyumbatan di tandas, hanya dengan sistem pembuangan kumbahan besi sepenuhnya.

Gambar dari laman web http://meclean.ru/

Industri kimia menawarkan formulasi siap, yang merupakan penyelesaian asid lemah, untuk menghilangkan halangan dalam sistem saliran. Banyak pengeluar dan bentuk pelepasan (granul, serbuk, cecair dan gel) membolehkan anda memilih alat yang optimum, aplikasi yang memberikan hasil yang baik dengan kepatuhan yang jelas terhadap cadangan pengeluar.

Foto dari laman web http://my-fort.ru/

Apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan tandas daripada tersumbat? Langkah-langkah pencegahan secara berkala dapat menyelamatkan anda dari tekanan yang berkaitan dengan kejadian tersumbat. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk memastikan objek asing tidak masuk ke sistem pembetung. Jangan membasuh barang-barang tandas, sampah, pemuliharaan dan kebersihan, walaupun pada masa ini ia adalah cara yang paling mudah untuk melupuskannya. Langkah seterusnya untuk menghilangkan baki akan mengambil lebih banyak masa dan usaha. Sekurang-kurangnya sekali setiap tiga bulan anda perlu menghalang penyumbatan dengan bahan kimia dan kemudian pelocok dan kabel paip akan kekal untuk anda alat yang tidak berguna yang membersihkan di rak jauh pantri.

Walau bagaimanapun, walaupun pada hakikatnya kini sudah diketahui dengan jelas bagaimana membersihkan tandas di rumah jika tersumbat, menjaga saraf anda dan jangan mengeringkan apa-apa objek asing ke pembetung!

Saya tidak pernah menggunakan plunger dan saya fikir ini biasanya merupakan idea yang tidak baik dan ia tidak membantu! Pilihan pertama untuk menuangkan jenis kimia, "tahi lalat", jika ia membantu, ia baik, jika tidak, tidak ada yang lebih baik daripada kabel.

Vantuz juga membantu dengan menyumbat tandas, mereka masih perlu menggunakannya. Tetapi kabel kumbahan merupakan penyelesaian yang paling radikal terhadap masalah ini, kami selalu membantu membersihkan tandas.

Nasihat yang baik untuk anda. Tidak membelanjakan sesen pun dan akan bersenjata untuk masa depan)))

Tandas tersumbat

Dari semasa ke semasa di setiap apartmen terdapat situasi yang tidak menyenangkan, kerana air di dalam tandas tidak boleh dilalui, disebabkan sebahagiannya, oleh pembersihan yang tidak betul. Sekiranya tandas dibelasah - perlu mengambil langkah segera. Kes itu berlaku di apartmen bangunan berbilang tingkat yang terletak di tingkat pertama atau kedua? Kemudian keadaan boleh menjadi kritikal! Lagipun, di setiap pintu masuk dipasang penaik pembetung biasa, dan jika ia dibaling di tempat "lutut", pangsapuri akan mula banjir dengan kumbahan.

Adalah penting untuk mengetahui apa yang perlu dilakukan jika tandas tersumbat, kerana ini biasanya berlaku pada momen yang paling tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, sama pentingnya untuk mengetahui cara mencegah penyumbatan.

Toilet adalah peranti paip bersahaja, sehingga sering digunakan bukan untuk tujuan utama, tetapi, misalnya, untuk pembilasan:

 • residu atau makanan yang hilang;
 • air dengan serpihan pembinaan kecil selepas membasuh lantai di dalam bilik di mana pembaikan sedang dijalankan;
 • cara kebersihan diri atau kontrasepsi;
 • secara tidak sengaja menangkap objek kecil.

Akibatnya, tandas itu tidak teratur - air tidak akan berlanjutan. Sudah tentu, sering tersumbat berlaku secara kebetulan, jadi anda harus berhati-hati untuk mengelakkan masalah.

Cara membersihkan mangkuk tandas

Selalunya orang tidak tahu apa yang harus dilakukan jika tandas tersumbat, jadi mereka mula membuat persediaan. Akibatnya, keadaan menjadi lebih kritikal. Untuk mengelakkan ini, disarankan untuk membiasakan diri dengan empat cara membersihkan paip pembetung:

Setiap daripada mereka mempunyai keunikan tersendiri, yang sepatutnya diketahui supaya tidak merosakkan peralatan kebersihan dan cepat menghapus penyumbatan.

Objek diekstrak secara manual, jadi perlu memakai sarung tangan getah. Sekiranya objek yang tersumbat paip itu dimatikan secara mendalam, gunakan kabel keluli dengan hujung berbentuk sedikit dan pemegang melengkung. Peranti sedemikian sangat berkesan, kerana ia boleh menarik atau menolak sebarang penyumbatan. Panjang kabel sekurang-kurangnya 3 meter.

Kabel paip dimasukkan ke dalam mangkuk tandas untuk mengalir, dan, apabila bergerak ke hadapan, putar pegangan - hanya supaya peranti akan melewati semua selekoh pipa. Malangnya, beberapa orang mempunyai kabel di rumah, sebagai peraturan, ia digunakan oleh tukang paip profesional.

Jika tandas dibelasah - maka kaedah hidraulik akan sangat berkesan sekiranya berlaku berlakunya deposit lemak di saluran paip kumbahan. Tetapi untuk pelaksanaannya memerlukan kehadiran sebuah hos, yang bukan setiap pemastautin bangunan berbilang tingkat.

Inti kaedah hidraulik adalah untuk mengaburkan baki dengan kepala air panas. Untuk ini, perlu memasang hos ke keran sink atau mandi, letakkan ujung yang lain ke dalam mangkuk tandas dan buka air panas sebanyak mungkin. Kaedah ini mungkin tidak memberikan hasil yang dikehendaki dari kali pertama, jadi disyorkan untuk mencuba lagi, selepas beberapa minit. Apabila melakukan, anda perlu berhati-hati, jika tidak terdapat kemungkinan banjir jiran di tingkat depan.

Video - kaedah alternatif untuk memerangi

Prinsip pembersihan pneumatik adalah untuk mencipta tekanan udara yang tinggi dalam saluran paip, untuk mendorong penyumbatan ke dalam sistem kumbahan. Untuk melakukan ini, gunakan plunger. Perlu diingat bahawa, sebagai tambahan kepada alat rumah tangga yang biasa, terdapat alat yang profesional dengan nama yang sama. Ia lebih cekap, tetapi mahal, jadi hanya digunakan oleh tukang paip profesional.

Gunakan plunger dengan betul, jika tidak, tiada hasil. Ia bertindak atas prinsip mengepam udara bersamaan dengan aliran air yang disalirkan dari laras tandas. Pergerakan mesti sangat bertenaga.

Jika tandas dibelasah - maka ia boleh dihapuskan bukan sahaja oleh usaha fizikal. Kaedah kimia adalah sangat berkesan, tetapi lebih baik menerapkannya sebagai usaha terakhir.

Menggunakan bahan kimia, perlu mematuhi teknik keselamatan untuk melindungi kesihatan seseorang. Oleh kerana mereka sangat agresif (mereka boleh menghancurkan permukaan paip), anda harus bekerja dengan memakai sarung tangan getah, walaupun lebih baik untuk mengelakkan cecair daripada mendapatkannya. Apabila menggunakan bahan kimia, penting untuk memastikan dos mereka tepat.

Hari ini di pasaran anda dapat melihat pelbagai cara untuk membersihkan sekatan dalam saluran paip. Untuk memilih pilihan terbaik, disarankan untuk mengikuti ulasan rakan dan kenalan.

Biasanya, setelah penghuni bangunan berbilang tingkat mengalami penyumbatan sistem kumbahan teruk, mereka mula memberi perhatian lebih kepada apa yang masuk ke tandas. Untuk mengelakkan penyumbatan dalam lubang longkang, beberapa peraturan mesti diperhatikan:

 • jangan jatuhkan objek asing ke dalam peranti;
 • melarang kanak-kanak bermain di sekeliling tandas supaya mereka tidak sengaja menjatuhkan objek ke dalamnya;
 • jangan menggugurkan kontraseptif dan kebersihan;
 • Sekiranya objek asing jatuh ke dalam lubang, cuba segera sampai ke sana.

Jika tandas tersumbat, dan mustahil untuk membersihkannya sendiri, anda mesti segera pergi ke perkhidmatan paip!

Artikel berkaitan: 191 lagi

halangan air dalam mangkuk tandas, disebabkan, sebahagiannya, oleh pembersihan tidak wajar. Sekiranya dipalu mangkuk tandas - anda mesti segera ambil

kaki basuh. Bidet dipasang di bilik yang sama dengan mangkuk tandas, kerana semua tugas yang sama adalah untuk membolehkannya

pilihan mangkuk tandas. Setakat ini, mencipta pelbagai jenis model mangkuk tandas. Bermula dari model mangkuk tandas daripada asing

Pembaikan bilik tandas jarang lengkap tanpa penggantian mangkuk tandas, kerana sebab untuk prosedur ini boleh bukan sahaja

Menukar mangkuk tandas tanpa bantuan pakar Setiap rumah mempunyai tandas dan, dengan itu, mangkuk tandas. Sesetengah pemilik

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

72 − = 69