Tandas tersumbat untuk membersihkan

Contents

Tandas tersumbat: bagaimana hendak membersihkannya?

Sampah di tandas adalah perkara biasa, tetapi ini tidak kurang masalah menjengkelkan. Seperti semua masalah, ia dapat dilihat apabila mereka benar-benar tidak bersedia dan tidak boleh menunggu bantuan daripada mana-mana sahaja. Pada petang yang mendalam atau semasa cuti cuti yang tidak berpeluang untuk membantu pejabat perumahan, anda perlu menyelesaikan masalah sendiri bagaimana untuk membersihkan tandas sendiri, jika ia dibelasah. Kami akan mempertimbangkan kaedah yang ada di rumah, prinsip-prinsip operasi mereka dan kaedah permohonan.

Foto dari laman web http://goodhome.by/

Tandas tersumbat - apa yang perlu dilakukan di rumah

Air, yang telah berhenti bergabung dari mangkuk tandas ke sistem kumbahan, walaupun bukan bencana dan sepenuhnya bertolak ansur dengan penangguhan perjuangan menentang gangguan, melumpuhkan penggunaan rumah di rumah dan pangsapuri dengan satu bilik mandi. Satu-satunya cara yang benar, yang boleh dipanggil yang paling berkesan dalam keadaan ini, tidak wujud.

Keberkesanan setiap kaedah pembersihan bebas tandas ditentukan oleh kedua-dua jenis penyumbatan, dan oleh lokasinya, dan dengan tahap keamatan. Pertama sekali, anda perlu tetap tenang dan ikuti algoritma yang jelas, hasilnya akan aliran air yang tidak terhalang dari pangsapuri anda. Ikuti prosedur berikut:

 • Diagnosis jenis penyumbatan;
 • Penentuan lokasi penyumbat;
 • Pilihan kaedah perjuangan, meneruskan dari jenis dan lokasi dan permohonannya;
 • Langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan timbulnya keadaan.

Apa yang perlu dilakukan untuk mendiagnosis menyumbat di tandas

Ia tidak mudah mengenali apa yang menyebabkan penyumbatan plum. Walau bagaimanapun, pemahaman yang tepat terhadap sifat rintangan itu membantu dengan serta-merta memilih cara yang berkesan untuk menghapuskannya dan tidak membuang masa untuk aktiviti yang tidak cekap. Jenis-jenis halangan yang berlainan di dalam paip boleh timbul secara mendadak atau secara beransur-ansur, terkumpul dan bertambah dengan masa.

Gambar dari laman web http://prokommunikacii.ru/

Ketegangan timbul di dalam tandas biasanya dikeluarkan oleh kaedah mekanikal dengan menggunakan alat khas atau alat yang diperbaiki, yang akan dibincangkan di bawah. Tiba-tiba, halangan yang telah timbul dapat diwakili oleh objek yang saiznya tidak membolehkannya mudah melewati selekoh saluran saluran. Ia boleh sengaja atau tanpa sengaja membasuh produk tekstil (kain, kaus kaki, dan lain-lain), produk makanan, produk kebersihan atau objek padu. Setelah mengingatkan dalam ingatan, ada kemungkinan untuk menubuhkan, apa sebenarnya yang menjadi sumber utama masalah dan membuat keputusan, kaedah apa yang digunakan untuk penghapusannya.

Walaupun sisa berskala besar boleh dibasuh sekali tanpa memecahkan aliran keluar air, mereka boleh terjebak dalam saluran saliran dan, mengumpul tumpang tindih, menyebabkan penyumbatan secara beransur-ansur. Dan kemudian masalahnya adalah apa yang perlu dilakukan jika tandas tersumbat, boleh berdiri di saat yang paling tidak dijangka.

Punca penyumbatan jangka panjang terkumpul lapisan di dinding dalaman paip atau tersangkut di rongga objek. Struktur deposit boleh menjadi organik (rambut, lemak) atau tidak organik (garam mineral yang terkandung di dalam air) alam semula jadi. Terdapat halangan kronik dengan pemberhentian keluar secara tiba-tiba atau dengan kesukaran yang beransur-ansur, diperparah dengan peredaran masa. Dalam kes ini, tandas boleh dibersihkan di rumah dengan cara mekanikal atau kimia, tetapi kesan gabungan akan paling berkesan.

Tentukan lokasi sebelum membersihkan tandas daripada tersumbat

Pandangan bahawa lokasi halangan itu tidak penting untuk menghapuskannya pada dasarnya salah. Penyumbatan, terletak di dalam paip diameter besar atau pada jarak yang jauh dari tandas, kemungkinan besar tidak akan diterima dengan penghapusan bebas dan akan memerlukan penglibatan pakar dari pejabat perumahan.

Pada mulanya, adalah perlu untuk menentukan sama ada pelanggaran aliran keluar menjejaskan hanya mangkuk tandas. Cuba mengalirkan air di bilik mandi, basuh dan sisa dapur - mungkin menggunakan paip di pintu keluar dari apartmen, dan kemudian berusaha untuk menyelesaikan masalah dari titik akses terdekat. Sekiranya kesulitan yang ada meliputi semua titik longkang, penyumbatan itu mungkin berada di luar apartmen anda, dan percubaan diri tidak akan berjaya. Ketahui dari jiran yang tinggal di atas anda sama ada mereka mempunyai masalah yang sama. Menyetempatkan titik penyumbatan boleh menjadi pemilihan yang konsisten terhadap penduduk penaik dari atas ke bawah, dengan itu memilih akses yang paling dekat kepada halangan di rongga paip.

Sekiranya ia ditegaskan dengan pasti bahawa masalah hanya mempengaruhi pangsapuri anda atau tempat duduk tandas yang terpencil, kebarangkalian usaha penghapusan diri yang berjaya adalah cukup tinggi, dan ia patut pergi terus ke perjuangan.

Apa yang perlu dilakukan dengan sampah di dalam tandas - kaedah rumah

Kaedah untuk menghapuskan halangan dalam paip, boleh didapati di rumah, mengikut prinsip operasi boleh diklasifikasikan kepada mekanik dan kimia. Setiap daripada mereka mempunyai titik permohonan sendiri, tetapi yang paling kerap memerlukan penggunaan gabungan, bukan sahaja mengarahkan kepada pemulihan aliran keluar segera, tetapi juga pembersihan lengkap permukaan dalam paip.

Sekiranya diketahui dengan pasti bahawa punca penyumbatan adalah kemasukan objek besar ke saluran saliran, kaedah pilihan akan menjadi penyingkiran mekanikal penghalang, kerana bahan kimia tidak dapat membubarkan halangan tersebut dengan berkesan. Secara tidak sengaja atau sengaja dibasuh epal, kain atau kertas secukupnya sesuai dengan kaedah penghapusan ini dan tidak memerlukan penggunaan tambahan dengan cara lain.

Pendedahan kimia adalah kaedah pilihan untuk mengawal secara perlahan-lahan menyumbat terompet, dan mendasarkan mekanismenya terhadap reaksi kimia aktif yang membubarkan bahan-bahan yang menyebabkan kesulitan. Perlu diingat bahawa deposit yang terbentuk pada objek yang terperangkap dalam plum memerlukan gabungan gabungan kedua-dua kaedah. Objek yang berfungsi sebagai asas untuk penyumbatan itu dihapuskan secara mekanikal, dan penyempitan lumen yang terbentuk di sekitarnya dihilangkan oleh tindakan kimia.

Cara membersihkan tandas di rumah jika tersumbat. Kaedah mekanikal

Kaedah penggerak mekanikal digunakan secara meluas, berkat kombinasi kecekapan yang sangat menarik dan kos yang berpatutan. Dalam kumpulan perjuangan ini, sifat-sifat berikut harus dibezakan:

 • Pembersihan langsung dengan tangan;
 • Penggunaan cara yang diperbaiki;
 • Penggunaan plunger;
 • Penggunaan kabel paip.

Pembersihan manual dibenarkan dalam kes di mana penghalang tidak terletak lebih jauh daripada siphon. Sebagai peraturan, ini timbul secara mendadak penyumbatan yang disebabkan oleh percubaan untuk membasuh sisa atau sampah ke dalam sistem kumbahan. Berbekalkan sarung tangan rumah yang tinggi, pelvis atau baldi untuk melipat barang-barang yang diekstrak, anda boleh turun ke perniagaan. Air dari tandas perlu dibawa ke tahap paling rendah, dan tangan untuk memeriksa saliran saliran. Objek lembut, seperti kain atau kain lap, dapat dengan mudah dikeluarkan dengan jari anda, dan yang lebih keras harus dicubit oleh dawai melengkung.

"Botol" dan apa yang dipanggil "anak patung" adalah alat pilihan tangan yang sesuai untuk menyelesaikan masalah rumah "bagaimana membersihkan tandas, jika tersumbat?" Prinsip operasi mereka didasarkan pada penciptaan hidrotrajek yang mendorong penghalang ke dalam paip diameter yang lebih besar. Botol, bersaiz untuk disesuaikan dengan tandas tandas, perlu dipotong di bahagian bawah. Selepas mengetatkan gabus dengan ketat, botol perlahan-lahan dibasahkan ke dalam air sehingga sensasi rintangan udara. Kemudian, dengan pergerakan tajam, botol itu ditekan ke dalam mangkuk tandas, dan juga ditarik balik dengan tajam. Manipulasi diulang beberapa kali sehingga keputusan dicapai.

Produk "anak patung" yang bijak rakyat adalah luka bakar di sekeliling tong atau tong di bentuk tip. Saiz "anak patung" harus dikaitkan dengan diameter saluran, dan algoritma operasi selanjutnya sepadan dengan yang diterangkan untuk botol plastik. Kejutan hidraulik yang dicipta mempunyai daya yang mencukupi untuk menggantikan halangan dan secara beransur-ansur mendorongnya ke dalam sistem pembetungan biasa.

Foto dari laman web http://dretun.ru/

Apabila membuat keputusan bagaimana untuk unclog pelocok tandas, jika ia tersumbat, ia adalah perlu untuk ingat bahawa garis pusat bahagian getah alat mesti lebih besar daripada cawangan, yang berkesan akan mewujudkan vakum dan tukul air berikutnya, menumbuk tersumbat. Untuk meningkatkan keberkesanan manipulasi boleh dilakukan plunger menutup lubang longkang dan mandian limpahan, sinki dan sinki dapur.

Gambar dari laman web http://bathidea.ru/

Sekiranya aliran keluar air sukar di seluruh apartmen, adalah berguna untuk menumbuk plunger oleh semua titik longkang, tutup tudung dengan tudung dan menetapkannya dengan objek berat.

Sekiranya dalam alatan senjata terdapat alat paip, maka masalah penyumbatan dapat dipertimbangkan. Mengetahui bagaimana untuk membersihkan mangkuk tandas dengan tali, untuk menjalankan kerja ini tidak akan sukar. Kabel pembetung logam fleksibel mempunyai hujung spiral yang menunjuk yang dapat menembusi deposit kalisit yang lebih keras, dan pemegang yang selesa yang memberikan giliran kepada alat yang lebih maju. Lebih mudah untuk melakukan manipulasi ini bersama-sama, supaya satu orang melakukan pergerakan menolak, dan satu lagi - putaran. Apabila tersumbat sampel dan air mula mengalir, ia adalah perlu untuk membuat beberapa langkah ke belakang dan sebagainya, menghancurkan terbentuk pada dinding dalaman pemendapan.

Gambar dari laman web http://vvannoi.ru/

Pembersihan lengkap permukaan paip bukanlah tugas kabel paip, jadi selepas penghapusan bumbung itu adalah berbaloi untuk menyatukan kesan yang dicapai dengan menggunakan sebatian kimia aktif.

Bagaimana untuk membersihkan sampah di tandas dengan bahan kimia

Bahan kimia yang bertujuan untuk memerangi penyumbatan boleh didapati dalam pengeluaran perindustrian dan pengeluaran rumah. Tidak kira apa cara yang akan digunakan, langkah-langkah harus diambil untuk melindungi tangan dari pengaruh agresif yang dapat menyebabkan luka bakar yang serius.

Cara yang paling mudah untuk membubarkan tersumbat ialah penggunaan air mendidih, di bawah pengaruh di mana lemak yang terkandung dalam bahan-bahan organik lulus daripada pepejal kepada keadaan cecair, tiub adalah lembut dan bergerak melalui sistem pembetung. Kaedah ini tidak sesuai untuk penyumbatan padat bukan organik, dan mempunyai keberkesanan yang sangat terhad.

Reaksi kimia alkali dan asid digunakan secara meluas dalam penghapusan penyumbatan. Kraftangan yang digunakan untuk membuat reaksi sedemikian adalah baking soda dan cuka yang terdapat di rak kebanyakan dapur. Sebelum memulakan kerja, air dari tandas menjalar ke tahap minimum dengan cara yang mudah untuk mewujudkan kepekatan penyelesaian yang mencukupi di dalam air kumbahan. Satu kelompok soda pembakar dituangkan ke dalam tandas, dan selepas itu perlu menahan jeda selama 15 minit, yang diperlukan untuk menyelesaikan alkali pada permukaan penyumbatan. Kemudian, 200 ml cuka 9% dituangkan ke dalam mangkuk tandas, dan karbon dioksida yang dikeluarkan dari reaksi peneutrikan memusnahkan sampah pada bahagian yang lebih kecil yang boleh melalui lumen tiub. Sekiranya pengulangan manipulasi duplikat tidak membawa hasil, adalah wajar untuk menggunakan kaedah lain.

Cadangan untuk penggunaan asid-asid aktif, seperti asid hidroklorik, untuk melawan fouling, perlu dirawat dengan berhati-hati. Walaupun kesannya yang ketara dan cepat, asid-asid tersebut tidak dapat memusnahkan sebatian paip-paip moden dan sesuai untuk menghilangkan penyumbatan di tandas, hanya dengan sistem pembuangan kumbahan besi sepenuhnya.

Gambar dari laman web http://meclean.ru/

Industri kimia menawarkan formulasi siap, yang merupakan penyelesaian asid lemah, untuk menghilangkan halangan dalam sistem saliran. Banyak pengeluar dan bentuk pelepasan (granul, serbuk, cecair dan gel) membolehkan anda memilih alat yang optimum, aplikasi yang memberikan hasil yang baik dengan kepatuhan yang jelas terhadap cadangan pengeluar.

Foto dari laman web http://my-fort.ru/

Apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan tandas daripada tersumbat? Langkah-langkah pencegahan secara berkala dapat menyelamatkan anda dari tekanan yang berkaitan dengan kejadian tersumbat. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk memastikan objek asing tidak masuk ke sistem pembetungan. Jangan membasuh tandas, sampah, memelihara dan barang kebersihan, walaupun pada masa ini ia adalah cara yang paling mudah untuk melupuskannya. Langkah-langkah seterusnya untuk menghilangkan baki akan mengambil lebih banyak masa dan usaha. Sekurang-kurangnya sekali setiap tiga bulan anda perlu menghalang penyumbatan dengan bahan kimia dan kemudian pelocok dan kabel paip akan kekal untuk anda alat yang tidak berguna yang membersihkan di rak jauh pantri.

Walau bagaimanapun, walaupun pada hakikatnya kini sudah diketahui dengan jelas bagaimana membersihkan tandas di rumah jika tersumbat, menjaga saraf anda dan jangan mengeringkan apa-apa objek asing ke pembetung!

Saya tidak pernah menggunakan plunger dan saya fikir ini biasanya merupakan idea yang tidak baik dan ia tidak membantu! Pilihan pertama untuk menuangkan jenis kimia, "tahi lalat", jika ia membantu, ia baik, jika tidak, tidak ada yang lebih baik daripada kabel.

Vantuz juga membantu dengan menyumbat tandas, mereka masih perlu menggunakannya. Tetapi kabel kumbahan merupakan penyelesaian yang paling radikal terhadap masalah ini, kami selalu membantu membersihkan tandas.

Nasihat yang baik untuk anda. Tidak membelanjakan sesen pun dan akan bersenjata untuk masa depan)))

Tandas tersumbat: bagaimana untuk membersihkannya sendiri menggunakan bahan kimia rumah tangga, soda, cuka dan peralatan mekanikal

Sekiranya tandas tersumbat, pemilik pangsapuri lebih suka memanggil paip. Tetapi kadang-kadang perkhidmatan ini tidak boleh diakses buat sementara atau terlalu mahal. Apa yang perlu saya lakukan dalam kes ini? Lagipun, anda boleh lakukan tanpa air, gas, elektrik. Tetapi tanpa tandas, ia tidak akan berfungsi selama 24 jam. Dalam kes ini, perlu mengambil pembersihan mangkuk tandas sendiri. Terdapat beberapa cara untuk menangani tugas ini.

Bagaimana untuk membersihkan tandas dari tersumbat: 4 cadangan

Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan penyambungan pembetungan. Ia mungkin operasi tandas yang tidak wajar: membuang sampah, membuang sampah selepas pembaikan atau pengisi kucing. Tetapi kadang-kadang pembetungan itu dihancurkan walaupun tanpa bantuan "pemilik". Jiran-jiran boleh menyumbang. Dan kadang-kadang penyumbatan berlaku kerana kualiti yang buruk, air yang terlalu keras, yang memberikan pemendapan beransur-ansur pada paip serbuan. Kemudian ada keperluan akut untuk memahami cara membersihkan tandas sendiri jika ia dibelasah. Sebelum menganalisis kaedah pembersihan pembetung yang berkesan, adalah perlu untuk mengekalkan empat dewan tuan.

 1. Ketahui punca kesesakan itu. Penyelesaian masalah itu harus bermula dengan meminta semua ahli keluarga mengenai kemungkinan masalah tersebut. Sebagai contoh, kanak-kanak secara tidak sengaja boleh menjatuhkan mainan ke dalam tandas. Dalam kes ini, separuh daripada kaedah yang berkesan akan menjadi tidak berkesan. Untuk menanggulangi kesesakan sedemikian, jika objek itu sudah cukup, hanya kabel akan membantu.
 2. Tentukan lokasi gabus. Sekiranya air terputus dengan teruk di dalam tandas, apakah yang mula-mula mula menyelesaikannya? Mereka menganggap bahawa kesesakan berasal dari paip tandas dan menggunakan semua kaedah yang ada untuk membersihkannya. Pendekatan ini tidak sepenuhnya betul. Lagipun, kesesakan boleh berlaku lebih jauh, dalam paip pembetung. Untuk mengetahui lebih dekat lokasi gabus, anda perlu membuka paip di bilik mandi dan di dapur. Jika air mengalir secara normal dan tidak tinggal di dalam paip, maka masalahnya adalah benar-benar dalam karangan bunga mangkuk tandas. Tetapi jika air dengan cepat memenuhi paip dan sangat perlahan-lahan meninggalkan sink, maka masalahnya agak serius, dan lebih baik menggunakan perkhidmatan paip.
 3. Jangan gunakan tangki. Untuk memeriksa bagaimana air pergi atau membersihkan paip "di bawah tekanan" jangan gunakan tangki longkang. Jika jem di tandas terlalu kuat, maka semua air yang bercampur dengan kumbahan boleh mencurahkan melalui mangkuk tandas secara langsung ke lantai. Mungkin satu lagi fenomena yang tidak menyenangkan. Mandi dan tandas adalah dua kapal berkomunikasi. Oleh itu, air kotor, yang tidak dapat menghilangkan kesesakan, hanya ada satu perkara - untuk membanjiri bak mandi. Lebih baik mengalirkan air dari pelvis, dengan ketat mengawal proses aliran keluarnya.
 4. Terus panggil tukang paip itu. Dalam sesetengah keadaan, walaupun mengetahui cara membersihkan tandas, jika tersumbat, tidak akan dapat mencapai hasil yang positif. Sekiranya selepas membuka tandas, anda mendapati bahawa paras air secara beransur-ansur meningkat, yang bermaksud bahawa kesesakan terbentuk dalam risikan biasa. Dalam kes ini, kapal berkomunikasi akan menjadi mangkuk tandas dan riser pembetung. Perlu saya katakan bahawa tidak lama lagi semua kekotoran akan melimpah dan mengisi tandas? Tiada langkah pembersihan akan membantu menyelesaikan masalah ini. Hanya tukang paip yang akan mengatasi penyumbat ini, menggunakan penetasan pemeriksaan khas dan kabel paip.

Daripada membersihkan penyumbatan dalam mangkuk tandas? Sekiranya tiada siapa yang melemparkan benda asing ke dalam tandas, ubat rumah tangga biasa boleh datang untuk menyelamatkannya. Mereka akan menjadi tidak ternilai dalam pembentukan kesesakan dari karat, batu air kencing, deposit lemak dan serbuan. Yang paling biasa dan berkesan ialah remedi rakyat.

 • Asid sitrik. Ia secara kualitatif menghilangkan batu kencing dan plak pada paip. Adalah disyorkan untuk mengisi tiga sudu asid sitrik dalam tandas. Dalam keadaan ini mereka meninggalkan tukang paip selama tiga atau empat jam. Kemudian almari dibersihkan dengan berus dan air dilepaskan. Bonus yang menyenangkan dalam acara sedemikian akan menjadi kesegaran di dalam bilik tandas.
 • Soda. Sekiranya mungkin, ia perlu untuk menyemburkan air keluar dari tandas. Kemudian ia ditutup dengan soda. Ia akan mengambil masa kira-kira 250 gram (setengah bungkus). Dalam bentuk ini, paip dibiarkan untuk sepanjang malam (tidak kurang daripada lapan jam). Kemudian perlahan-lahan mengalirkan air, jika perlu, tolong berus. Pembersihan soda akan membantu bukan sahaja untuk menghilangkan plak, tetapi juga untuk membersihkan tandas.
 • Cuka. Untuk menghilangkan kesesakan, anda memerlukan produk 9%. Satu liter cuka mesti dipanaskan. Cecair panas dicurahkan ke dalam tandas, dengan air pre-scooped, dan dibiarkan selama tiga hingga empat jam. Satu span berkarat atau berus dengan berhati-hati membersihkan permukaan yang ada. Kemudian perlahan-lahan dibasuh dengan air.
 • Soda dengan cuka. Jika secara individu produk ini tidak membawa hasil yang diinginkan, maka anda boleh cuba menghilangkan kombinasi kesesakan soda dan cuka. Air dari tandas perlu dibungkus. Tuang 250 g soda ke dalam sink. Seterusnya, tuangkan segelas cuka ke dalamnya. Bersiaplah untuk mendesis. Selepas 15 minit, apabila "perturbation" soda akan habis, tuangkan setengah liter air yang sangat panas ke dalam tandas. Tetapi ingat bahawa anda tidak boleh menggunakan air mendidih, jika tidak, tandas porselin tidak dapat menahan perubahan suhu. Penyembuhan ini akan menghilangkan plak dan menghilangkan plag lemak jika makanan tetap sering dituangkan ke mangkuk tandas.
 • Asid hidroklorik. Ia bertindak dengan sangat agresif, jadi ia hanya digunakan dalam kes yang teruk. Tetapi ia adalah asid hidroklorik yang boleh membubarkan mash, dibentuk oleh pengisi kucing. Ia perlu menuang beberapa cecair ke dalam tandas dan biarkan selama satu jam. Kemudian anda boleh mencuba untuk mencuci air. Tetapi jika paip pembetung diperbuat daripada plastik, maka asid hidroklorik dilarang. Dia akan makan paip.

Reagen kimia dari kesesakan

Pengilang telah membangunkan banyak sebatian kimia yang mampu membubarkan gabus yang terbentuk di dalam tiub. Kelebihan utama mereka terhadap kaedah rakyat ialah kelajuan impak. Biasanya pembersihan berkesan berlaku 15-20 minit selepas menggunakan reagen terpilih. Cara berikut boleh digunakan untuk membersihkan tandas dari tersumbat.

 • "Mole". Alat belanjawan yang dapat membersihkan paip dengan berkesan. Ia mengandungi soda kaustik dan komponen SAW. Gabungan ini memberikan pembubaran lemak, sisa pepejal, seperti sisik ikan, rambut. Menghasilkan "Mole" dalam bentuk serbuk dan gel. Produk ini boleh digunakan untuk paip besi dan besi tuang. Tetapi bagi analog plastik, beberapa jenis "Mole" dilarang sama sekali.
 • Draf Vorteks. Pembersih ini dihasilkan dalam bentuk cecair. Pembubaran kesesakan yang berkesan disediakan oleh klorin aktif, soda kaustik dan surfaktan. Ubat ini mampu mengatasi biowaste berat dan pengumpulan lemak. Boleh digunakan untuk semua paip.
 • Bugs Pothan. Ini adalah pilihan yang mahal, memastikan penghapusan walaupun halangan yang paling serius. Tetapi reagen juga mempunyai kualiti negatif. Bahan ini mengandungi alkali, jadi ia boleh memperburuk keadaan paip. Memandangkan kesan yang begitu agresif, tidak digalakkan menggunakan "Bugs Pothan" untuk haus paip. Dan jangan gunakan terlalu banyak bantuannya.
 • "Mr Muscle." Produk ini dihasilkan dalam bentuk serbuk atau gel. Ia mempunyai kesan yang lembut, dan ia tidak perlu dikira menghilangkan kesesakan yang serius dengan bantuannya. Dengan kesesakan lalu lintas yang kecil, "Mr Muscle" akan menangani secara literal dalam beberapa minit. Tetapi jika kesesakan lebih serius, maka ia disyorkan untuk mencurahkan produk tersebut ke dalam tandas dan biarkan ia dalam semalam.
 • The Tiret. Di jantung ubat ini peluntur klorin, surfaktan dan natrium hipoklorit. Ejen ini boleh digunakan untuk kedua-dua paip logam dan plastik. Cuci bersih dari kesesakan, menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dan mempunyai disinfektan.

Sekiranya anda tidak dapat membersihkan penyumbatan di tandas dengan bantuan rakyat atau bahan kimia, maka anda boleh menggunakan pembersihan mekanikal. Prosedur ini dijalankan secara manual atau menggunakan "pembantu" tersebut sebagai pelocok dan kabel paip.

Apa yang perlu saya lakukan jika tandas tersumbat dengan objek asing: mainan, kain, bahan makanan besar? Sebelum mengeluarkan penyumbatan di tandas, perlu memeriksa kawasan kecemasan secara manual. Memakai sarung tangan di tangan mereka, secara konsisten melakukan empat langkah.

 1. Balkan air dari tandas.
 2. Mereka meletakkan tangan mereka di dalam sinki dan cuba mencari objek asing.
 3. Genggam jari anda dengan penyumbatan lembut dan perlahan keluar dari tandas.
 4. Objek lebih jauh dan padat ditarik dengan wayar dengan cangkuk pada akhir.

Apabila punca penyumbatan belum dikenal pasti, dan air masih mampu meresap, disarankan untuk menggunakan plunger untuk membersihkan mangkuk tandas. Keberkesanan pembersihan bergantung kepada "pembantu" yang betul. Jualan anda boleh menemui beberapa jenis lubang.

 • Berbentuk cawan. Ini adalah model yang mudah. Ia direka untuk menghapuskan kesesakan kecil. Plunger berbentuk mangkuk membantu membersihkan wastafel. Tetapi dalam hal kesesakan di tandas, alat ini tidak berkesan.
 • Berbentuk kon. Model ini dapat menghilangkan kesesakan di dalam tandas. Muncung getah padat, yang mempunyai bentuk kerucut, memastikan kemasukan yang betul ke lubang saliran.
 • Pneumatik. Model yang paling sempurna, yang mempunyai kuasa besar. Vantuz dilengkapi dengan muncung yang mampu "bergerak" di dalam paip.

Prosedur untuk membersihkan mangkuk tandas dengan plunger agak mudah dan termasuk tiga langkah berikut.

 1. Muncung getah diletakkan di lubang longkang supaya plunger menutupnya sepenuhnya.
 2. Untuk mengepam membuat beberapa tekanan ringan (getah getah harus "mesh" dengan lubang).
 3. Pada masa ini, tarik pemegangnya secara mendadak, dan merobek muncung dari lubang saliran.

Kejutan hidraulik pada penerimaan itu memberikan pembersihan dari gabus yang dibentuk oleh kertas cetak, pembersihan kecil atau sampah lain.

Bagaimanakah saya boleh memecah tandas tanpa plunger di rumah? Sekiranya peranti yang diperlukan tidak berada di ladang, anda boleh cuba membuat hidraulik dengan botol plastik konvensional. Proses penyucian dijalankan dalam empat peringkat.

 1. Botol dengan teliti memotong bahagian bawah.
 2. Untuk selebihnya ketatkan skru tudung.
 3. Botol plastik dengan bahagian potong diletakkan di lubang saliran.
 4. Berpegang pada bahagian atas dengan tudung, cuba buat tamparan hidraulik seperti menggunakan pelocok.

Latihan sedemikian digunakan dalam kes-kes yang paling melampau, apabila tiada kaedah di atas boleh mengeluarkan palam. Untuk membantu kabel paip digunakan dalam hal pembetungan pembetungan dengan sisa pembinaan (pasir, tanah liat, dempul), pengisi kucing. The auger (kabel) adalah "ular" fleksibel keluli, dengan cara yang mungkin untuk mencapai bahagian yang paling tidak dapat diakses sistem kumbahan. Ia dilengkapi dengan pemegang khas, yang memastikan putaran kabel. Tujuh langkah secara konsisten dilakukan untuk membersihkan mangkuk tandas.

 1. Kabel paip telah diturunkan ke lubang longkang.
 2. Perlahan-lahan memajukan kabel di sepanjang lengkungan mangkuk tandas.
 3. Kabel dihidupkan dengan lembut untuk membolehkannya lulus dengan bebas melalui paip.
 4. Apabila auger terletak, ia mula berputar, terasa di sampah.
 5. Kabel dengan "beban" dilampirkan perlahan dari mangkuk tandas.
 6. Selepas membersihkan auger, ia dilancarkan semula ke dalam paip pembetung.
 7. Ulangi sehingga kesesakan dihapuskan sepenuhnya.

Bersihkan tandas di rumah tidak sukar. Tetapi tidak mungkin untuk memanggil prosedur ini menyenangkan. Agar tidak menggunakan keperluan untuk membersihkan tandas, pemilik berpengalaman mengesyorkan untuk menjalankan profilaksis. Untuk melakukan ini, dari semasa ke semasa perlu membersihkan tandas dengan soda dan cuka. Dalam kes ini, plak dan kotoran tidak akan berkumpul, dan mangkuk tandas sentiasa putih dan segar.

Bagaimana untuk menghilangkan kulat dan acuan di dalam bilik mandi: adakah terdapat kaedah yang boleh dipercayai atau hanya akan membantu pembaikan?

Bagaimana untuk membuang acuan dari dinding di apartmen: gambaran menyeluruh tentang penyelesaian dan kaedah rumah

Daripada membasuh tirai dalam keadaan rumah: menggantung dan dibongkar

Vasilina Smotrina: "Anak enam saya adalah pembantu saya"

Ibu enam anak lelaki Vasilina Smotina pasti: walaupun dalam keluarga yang besar, wanita harus mencari masa untuk pembangunan diri, menjadi cantik dan aktif secara fizikal. Mengenai bagaimana dia menguruskan segala-galanya dan apa yang dia gunakan lifhakas - dalam temu bual dengan portal Woman365.ru.

Jadual terapeutik nombor 7: ciri dan jenis diet "buah pinggang"

Diet terapeutik nombor 7: mengapa ia dipanggil "buah pinggang". Bagaimana mengawal jumlah makanan garam dan protein. Jadual produk dan hidangan yang dibenarkan. Mempunyai subspesies "Tujuh". Menu contoh dan maklum balas.

Resipi terung dalam ketuhar: pilihan pemakanan, perayaan, daging dan keju

Apa yang perlu dilakukan pada Pink Chicken pada tahun 2017?

Vulvit pada wanita dan kanak-kanak perempuan: mengapa terdapat keradangan dan cara untuk melantun semula

Gejala dan rawatan vulvitis pada wanita dan kanak-kanak perempuan. Faktor utama yang menderita penyakit ini. Dengan apa tanda-tanda yang mungkin untuk mengenali patologi. Kaedah rawatan bergantung kepada gejala. Langkah-langkah pencegahan.

Gardnerella vaginalis: dysbiosis dengan ciri "aroma"

Gejala dan rawatan kepada gardnerella pada wanita. Kenapa dysbiosis faraj berkembang, dan bagaimana memulihkan mikroflora. Komplikasi daripada gardnerellez. Rejimen terapi umum, dan ubat apa yang boleh diterima semasa kehamilan.

Salad "Vinaigrette": imej baru "hidangan yang paling berguna"

Terung goreng: seperti potong, seperti cendawan, cara Asia dan reinkarnasi sayuran biru lain

Zucchini resipi dengan daging cincang dalam ketuhar: keju, sayur-sayuran, cendawan dan variasi daging

Tanda gonorrhea pada wanita: apa yang menunjukkan jangkitan, dan cara mengesahkannya

Gejala gonorrhea pada wanita, dan mengapa penyakit ini sukar dikenali. Ciri-ciri mikrobiologi patogen. Bahagian-bahagian sistem pembiakan yang mana lebih banyak terjejas. Bagaimana jangkitan berlaku. Kaedah diagnosis dan rawatan rejimen.

"Mastodinon": apabila menunggu keputusan dari persiapan homeopati

Arahan untuk penggunaan "Mastodinone", komposisi dan prinsip dadah. Skim pentadbiran ubat dalam titisan dan tablet. Petunjuk dan kontraindikasi. Kesan buruk. Arahan khas dan analog.

Gejala vulvovaginitis: bagaimana mengenali dan menyembuhkan keradangan di kawasan intim

Rawatan vulvovaginitis pada wanita: mengapa pendekatan bersepadu diperlukan. Cara mengenal pasti patogen. Faktor-faktor apa yang menjejaskan permulaan patologi. Pilihan ubat bergantung kepada punca.

© 2013-2018 Majalah wanita "Woman365.ru". Menyalin bahan hanya dibenarkan dengan petunjuk hiperpautan aktif kepada sumber. Projek rumah penerbitan Internet "Webopolis".

Apa yang perlu dilakukan untuk membersihkan tandas itu sendiri daripada penyumbatan

Rumah kediaman moden adalah sukar untuk dibayangkan tanpa paip bekerja secara kualitatif. Tetapi bagaimana untuk membersihkan tandas dari penyumbatan di rumah, jika ada masalah seperti itu? Pertimbangkan kaedah apa yang akan membantu untuk menghapus penyumbatan jika tandas tersumbat.

Untuk memilih yang betul, dan yang paling penting, taktik berkesan untuk memerangi penyumbat mangkuk tandas, adalah penting untuk mempunyai idea tentang apa penyempitan dan apa yang menyebabkan ia boleh mencetuskan pembentukannya dalam sistem pembetungan air pembuangan di tempat tinggal.

Sebab-sebab utama pembentukan penyumbatan di dalam mangkuk tandas seseorang menjadi dalam kebanyakan kes sebab itu:

 • penggunaan peralatan kebersihan yang tidak betul;
 • pembentukan lapisan besar garam pada permukaan dalam paip yang diperbuat daripada logam atau besi tuang;
 • melanggar peraturan dan keperluan asas, pelaksanaannya diperlukan ketika memasang toilet.

Antara sebab lain bagi pembentukan penyumbat di tandas, seseorang boleh memperhatikan penggunaan dan pelupusan barang yang tidak sepatutnya diperlukan dalam kehidupan seharian, yang tidak boleh dikaitkan dengan kumpulan sisa cecair. Untuk kemudahan pemahaman, cukup untuk menggambarkan keadaan apabila lampin kanak-kanak yang digunakan dilemparkan ke dalam tandas. Sorben yang terkandung di dalam produk membengkak di bawah tindakan air dan, dengan itu, memaksimumkan saiz dan kelantangan.

Di samping itu, sloppiness sedemikian boleh menanggung kos pemilik yang banyak, yang mungkin perlu dibelanjakan untuk membaiki atau membersihkan mangkuk tandas.

Meminta cara memecahkan penyumbatan boleh menyebabkan pembuangan sampah yang tidak betul selepas membaiki atau menggunakan kandungan dulang kucing.

Tetapi tidak perlu untuk menulis semua sebab penyumbatan hanya untuk kegunaan mangkuk tandas yang salah. Sekiranya tandas terputus, ia tidak semestinya kerana pelupusan sampah yang tidak betul. Selalunya sebab untuk menyumbat boleh menjadi pilihan yang tidak berguna bagi peralatan yang paling bersih. Dalam mengejar bentuk dan reka bentuk baru, pengilang tidak selalu berfikir tentang fungsi subjek ini. Ia berlaku bahawa penyumbatan berlaku secara teratur, kerana model itu mempunyai reka bentuk yang tidak sesuai untuk operasi tetap. Penyelesaian keadaan akan bergantung kepada punca pembentukan penyumbatan. Terdapat beberapa cara untuk membersihkan tandas di rumah tanpa menyebabkan paip.

Penyelesaian mekanikal

Oleh itu, di dalam rumah mangkuk tandas telah dibelasah. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah memahami sama ada penyumbatnya terbentuk di dalam mangkuk tandas, dan bukan di dalam paip pembetung umum yang mengalihkan air dari apartmen. Untuk ini, ia perlu memasukkan air, contohnya, dalam paip atau di bilik mandi dan melihat sejauh mana ia masuk ke dalam lubang saliran sink atau mandi. Sekiranya tidak ada masalah, jelas bahawa penyumbatan itu berlaku di dalam tandas.

Bagaimana untuk membersihkan penyumbatan di tandas? Sudah tentu, anda boleh memanggil pekerja dari jabatan perumahan, tetapi tidak ada rahsia yang menunggu kedatangannya dapat sangat lama. Oleh itu, anda boleh cuba mengatasi sampah tandas sendiri. Untuk melakukan ini, gunakan kaedah mekanikal yang dipanggil untuk menyelesaikan masalah.

Anda boleh cuba menyingkirkan penyumbatan itu dengan tangan anda sendiri, tanpa melupakan hanya untuk memakai sarung tangan getah. Jika tidak ada kemungkinan menggunakan sarung tangan, anda boleh menggunakan beg plastik konvensional, meletakkannya di tangan anda. Kaedah ini akan berkesan hanya jika orang tahu apa yang menyebabkan penyumbatan itu. Ia boleh, sebagai contoh, penurunan dalam stok objek. Adalah jelas bahawa ia mungkin untuk mendapatkannya dengan tangan hanya dengan syarat bahawa penyumbatan tidak berlaku dalam paip, tetapi praktikal di permukaan.

Kaedah mekanikal seterusnya adalah penggunaan alat khas, pelocok.

Bagaimana untuk memecahkan blok dengan plunger? Ini tidak memerlukan pengetahuan khusus. Ia cukup untuk mempunyai pelocok, diameter bahagian getah yang sedikit lebih besar daripada diameter mangkuk tandas. Dengan memasang ketat ke tepi pelocok, dan membuat pergerakan translasi, adalah mungkin untuk mencapai melalui tekanan hidraulik pemecahan plag sampah di dalam longkang.

Ia berlaku bahawa tidak selalu pelocok adalah di tangan. Apa yang boleh menggantikannya? Botol plastik biasa boleh diselamatkan. Tudung di atasnya harus dipintal ketat, dan bahagian bawah botol harus dipotong. Kebiasaannya, botol 1.5-liter sesuai dengan ketat ke dalam lubang longkang. Oleh itu, untuk membersihkan penyumbatan, anda hanya perlu meletakkan botol ke dalam longkang sehingga air terkumpul tidak akan menolaknya. Selepas ini, anda perlu membuat pergerakan yang tajam, menolak botol ke bawah, dengan itu merangsang pemecatan tamparan di dalam longkang kumbahan.

Sekiranya kaedah mekanikal yang disebutkan di atas gagal menghasilkan hasil yang diinginkan, adalah mungkin untuk menggunakan agen kimia khas untuk menghapuskan penyumbatan.

Industri teknikal moden membekalkan pelbagai jenis bahan kimia isi rumah ke rak-rak kedai, penggunaan yang akan membantu mengatasi pelbagai halangan dalam sistem kumbahan, termasuk di dalam tandas. Produk khas boleh didapati dalam bentuk cecair, serbuk, gel. Pilihan pilihan terbaik hanya untuk pemilik rumah.

Membaca komposisi produk yang serupa, banyak memberi perhatian kepada kehadiran alkali atau asid. Ia adalah komponen-komponen yang bergelut dengan sampah di dalam tandas. Mereka seolah-olah membubarkan semua jenis tisu, rambut atau lemak di atas permukaan paip.

Jadi, bagaimana untuk memecahkan penyumbatan apabila menggunakan bahan kimia? Pertama sekali, anda harus memberi perhatian kepada arahan yang disiarkan di dalam pakej. Ia adalah orang yang akan membincangkan tentang peraturan dan tempoh penggunaan cara untuk menghilangkan penyumbatan di tandas.

Biasanya kaedah-kaedah bagi penggunaan bahan kimia isi rumah bermaksud menyiratkan kemasukan sejumlah bahan ke dalam mangkuk tandas. Walaupun kimia melarutkan penyumbatan, ia akan mengambil masa kira-kira setengah jam. Kemudian anda boleh secara beransur-ansur menurunkan air untuk memastikan kemenangan akhir atas penyumbatan. Sekiranya berlaku genangan yang teruk, anda boleh melanjutkan hayat alat atau tuangkannya berulang kali.

Mengenai pembungkusan, sebagai tambahan kepada arahan untuk menggunakan produk, masih terdapat maklumat yang sangat penting. Sebagai contoh, lebih baik tidak menggunakan alat tersebut jika terdapat paip keluli dalam komunikasi. Jika sistem kumbahan terdiri daripada paip besi atau plastik, maka tidak ada bahaya yang merusaknya.

Ada kalanya rumah itu tidak mempunyai bahan kimia rumah tangga untuk membersihkan paip. Kemudian, baking soda dan cuka yang biasa boleh diselamatkan. Resipi untuk kegunaannya adalah mudah, anda hanya perlu terlebih dahulu mengeluarkan lebihan air dari tandas. Untuk membersihkan penyumbatan di tandas, anda perlu menuang setengah liter soda ke dalam item kebersihan ini. Seterusnya, anda perlu mencurahkan segelas cuka 9%. Tempoh ubat tidak lebih daripada 20 minit. Selepas masa ini, anda perlu menuangkan ke dalam tandas kira-kira 1.5-2 liter air panas, tetapi tidak air mendidih yang curam.

Larutan, soda menghasilkan larutan alkali terkuat yang tinggi. Oleh itu, anda boleh mengatasi masalah ini dengan mudah.

Untuk memilih cara yang paling berkesan untuk memerangi penyumbatan, anda perlu tahu apa yang menyebabkannya terbentuk. Kadang-kadang kaedah di atas memerangi sampah di tandas tidak membawa hasil yang diinginkan. Kemudian kita perlu mengambil langkah-langkah yang lebih radikal.

Kadang-kadang tiada kaedah yang disampaikan untuk menghilangkan masalah yang berkaitan dengan sampah di tandas, tidak membawa hasil. Kemungkinan keadaan hal ini, jika penyumbatan itu telah dimampatkan dan menjadi padat dan tegas. Kemudian datang masa permohonan pembersihan sistem kumbahan yang direka khas untuk kabel paip ini, atau, kerana ia juga dipanggil, sepana.

Apakah penyesuaian yang sama? Ini adalah alat paip khas. Secara luar dapat digambarkan sebagai berikut: kabel keluli panjang, yang memiliki pegangan berputar pada satu ujung, dan pada ujung lain yang khusus untuk menghancurkan dan mencengkam potongan penyumbatan.

Penggunaan kabel paip melibatkan penggunaan sepasang orang pada masa yang sama. Ini sangat memudahkan proses memanipulasi instrumen.

Untuk memerangi penyumbatan dengan cara ini, anda perlu menolak dengan muncung sehingga berhenti ke penyumbatan ke lubang saliran tandas. Selepas itu, pastikan kabel telah mencapai kedudukan meterai air, ia akan ditolak sedikit lebih mendalam dan mula memutar pemegangnya mengikut arah jam, dengan itu, dengan itu, memutarkan hujung alat menjadi penyumbatan. Kemudian penyumbatan itu boleh disambungkan dan ditarik keluar, atau selepas kemusnahannya, perangkap air ditolak terus ke riser dan meninggalkan di sepanjang pembetung bersama-sama dengan sisa buangan.

Secara umum, mengetahui punca penyumbatan, anda boleh memilih model kabel yang diperlukan. Lebih-lebih lagi, hari ini terdapat banyak dari mereka: tali, ketegangan, penipuan, musim bunga. Di samping itu, kabel paip mempunyai diameter yang berbeza.

Jika kita bercakap tentang penyumbatan di apartmen, maka ia akan cukup untuk menggunakan kabel dengan panjang sehingga 5 m dan diameter 9-10 mm.

Untuk mengekalkan kebersihan di dalam bilik mandi apabila membersihkan paip pembetung menggunakan kabel paip, tidak diperlukan untuk meletakkan selimut lama yang tidak perlu di hadapan tandas di lantai. Langkah sedemikian diperlukan, kerana ketika menarik kabel ke lantai, potongan penyumbatan dapat jatuh dan meneteskan air kotor. Kabel yang sama selepas pembersihan harus dibasuh, sebaik-baiknya dengan penggunaan detergen khas.

Sekiranya masalah ini timbul agak kerap, adalah wajar untuk membeli kabel paip untuk kegunaan peribadi.

Sebarang penyumbatan boleh ditembusi, mana-mana tandas boleh dibersihkan, tetapi selalunya ia memerlukan banyak wang, masa dan usaha. Kadang-kadang ia berlaku bahawa tidak mungkin untuk membersihkan penyumbat yang terbentuk di dalam tandas atau dalam paip pembetung. Kemudian ia perlu memanggil pakar paip di rumah, tetapi menunggu dan bekerja mengambil masa yang lama. Ya, dan pekerjaan pipa melibatkan pembayaran, yaitu biaya bahan pemilik apartemen. Oleh itu, kemunculan penyumbatan adalah lebih mudah untuk mencegah daripada melawan mereka kemudian.

Untuk melakukan ini, anda perlu mengikuti peraturan yang mudah. Jangan mengelirukan tandas dengan membuang air besar dan membuangnya dengan pelbagai sisa isi rumah. Secara berkala, misalnya, sekali dalam 2 bulan, mengambil beberapa jenis langkah pencegahan untuk memerangi deposit garam. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan alat khas yang disebutkan di atas. Dan tentunya, walaupun penyumbatan terkecil harus dihapuskan dalam masa yang singkat untuk mencegah keadaan yang tidak menyenangkan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

48 + = 50