Tandas tersumbat

Tandas tersumbat: bagaimana hendak membersihkannya?

Sampah di tandas adalah perkara biasa, tetapi ini tidak kurang masalah menjengkelkan. Seperti semua masalah, ia dapat dilihat apabila mereka benar-benar tidak bersedia dan tidak boleh menunggu bantuan daripada mana-mana sahaja. Pada petang yang mendalam atau semasa cuti cuti yang tidak berpeluang untuk membantu pejabat perumahan, anda perlu menyelesaikan masalah sendiri bagaimana untuk membersihkan tandas sendiri, jika ia dibelasah. Kami akan mempertimbangkan kaedah yang ada di rumah, prinsip-prinsip operasi mereka dan kaedah permohonan.

Foto dari laman web http://goodhome.by/

Tandas tersumbat - apa yang perlu dilakukan di rumah

Air, yang telah berhenti bergabung dari mangkuk tandas ke sistem kumbahan, walaupun bukan bencana dan sepenuhnya bertolak ansur dengan penangguhan perjuangan menentang gangguan, melumpuhkan penggunaan rumah di rumah dan pangsapuri dengan satu bilik mandi. Satu-satunya cara yang benar, yang boleh dipanggil yang paling berkesan dalam keadaan ini, tidak wujud.

Keberkesanan setiap kaedah pembersihan bebas tandas ditentukan oleh kedua-dua jenis penyumbatan, dan oleh lokasinya, dan dengan tahap keamatan. Pertama sekali, anda perlu tetap tenang dan ikuti algoritma yang jelas, hasilnya akan aliran air yang tidak terhalang dari pangsapuri anda. Ikuti prosedur berikut:

 • Diagnosis jenis penyumbatan;
 • Penentuan lokasi penyumbat;
 • Pilihan kaedah perjuangan, meneruskan dari jenis dan lokasi dan permohonannya;
 • Langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan timbulnya keadaan.

Apa yang perlu dilakukan untuk mendiagnosis menyumbat di tandas

Ia tidak mudah mengenali apa yang menyebabkan penyumbatan plum. Walau bagaimanapun, pemahaman yang tepat terhadap sifat rintangan itu membantu dengan serta-merta memilih cara yang berkesan untuk menghapuskannya dan tidak membuang masa untuk aktiviti yang tidak cekap. Jenis-jenis halangan yang berlainan di dalam paip boleh timbul secara mendadak atau secara beransur-ansur, terkumpul dan bertambah dengan masa.

Gambar dari laman web http://prokommunikacii.ru/

Ketegangan timbul di dalam tandas biasanya dikeluarkan oleh kaedah mekanikal dengan menggunakan alat khas atau alat yang diperbaiki, yang akan dibincangkan di bawah. Tiba-tiba, halangan yang telah timbul dapat diwakili oleh objek yang saiznya tidak membolehkan mereka mudah melewati selekoh saluran pembuangan. Ia boleh sengaja atau tanpa sengaja membasuh produk tekstil (kain, kaus kaki, dan lain-lain), produk makanan, produk kebersihan atau objek padu. Setelah mengingatkan dalam ingatan, ada kemungkinan untuk menubuhkan, apa sebenarnya yang menjadi sumber utama masalah dan membuat keputusan, kaedah apa yang digunakan untuk penghapusannya.

Walaupun sisa berskala besar boleh dibasuh sekali tanpa memecahkan aliran keluar air, mereka boleh terjebak dalam saluran saliran dan, mengumpul tumpang tindih, menyebabkan penyumbatan secara beransur-ansur. Dan kemudian masalahnya adalah apa yang perlu dilakukan jika tandas tersumbat, boleh berdiri di saat yang paling tidak dijangka.

Punca penyumbatan jangka panjang terkumpul lapisan di dinding dalaman paip atau tersangkut di rongga objek. Struktur deposit boleh menjadi organik (rambut, lemak) atau tidak organik (garam mineral yang terkandung di dalam air) alam semula jadi. Terdapat halangan kronik dengan pemberhentian keluar secara tiba-tiba atau dengan kesukaran yang beransur-ansur, diperparah dengan peredaran masa. Dalam kes ini, tandas boleh dibersihkan di rumah dengan cara mekanikal atau kimia, tetapi kesan gabungan akan paling berkesan.

Tentukan lokasi sebelum membersihkan tandas daripada tersumbat

Pandangan bahawa lokasi halangan itu tidak penting untuk menghapuskannya pada dasarnya salah. Penyumbatan, terletak di dalam paip diameter besar atau pada jarak yang jauh dari tandas, kemungkinan besar tidak akan diterima dengan penghapusan bebas dan akan memerlukan penglibatan pakar dari pejabat perumahan.

Pada mulanya, adalah perlu untuk menentukan sama ada pelanggaran aliran keluar menjejaskan hanya mangkuk tandas. Cuba mengalirkan air di bilik mandi, basuh dan sisa dapur - mungkin menggunakan paip di pintu keluar dari apartmen, dan kemudian berusaha untuk menyelesaikan masalah dari titik akses terdekat. Sekiranya kesulitan yang ada meliputi semua titik longkang, penyumbatan itu mungkin berada di luar apartmen anda, dan percubaan diri tidak akan berjaya. Ketahui dari jiran yang tinggal di atas anda sama ada mereka mempunyai masalah yang sama. Menyetempatkan titik penyumbatan boleh menjadi tinjauan yang konsisten terhadap penghuni riser dari atas ke bawah, dengan itu memilih akses yang paling dekat kepada halangan di rongga paip.

Sekiranya ia ditegaskan dengan pasti bahawa masalah hanya mempengaruhi pangsapuri anda atau tempat duduk tandas yang terpencil, kebarangkalian usaha penghapusan diri yang berjaya adalah cukup tinggi, dan ia patut pergi terus ke perjuangan.

Apa yang perlu dilakukan dengan sampah di dalam tandas - kaedah rumah

Kaedah untuk menghapuskan halangan dalam paip, boleh didapati di rumah, mengikut prinsip operasi boleh diklasifikasikan kepada mekanik dan kimia. Setiap daripada mereka mempunyai titik permohonan sendiri, tetapi yang paling kerap memerlukan penggunaan gabungan, bukan sahaja mengarahkan kepada pemulihan aliran keluar segera, tetapi juga pembersihan lengkap permukaan dalam paip.

Sekiranya diketahui dengan pasti bahawa punca penyumbatan adalah kemasukan objek besar ke saluran saliran, kaedah pilihan akan menjadi penyingkiran mekanikal penghalang, memandangkan bahan kimia tidak dapat membubarkan halangan tersebut dengan berkesan. Secara tidak sengaja atau sengaja dibasuh epal, kain atau kertas secukupnya sesuai dengan kaedah penghapusan ini dan tidak memerlukan penggunaan tambahan dengan cara lain.

Pendedahan kimia adalah kaedah pilihan untuk mengawal secara perlahan-lahan menyumbat terompet, dan mendasarkan mekanismenya terhadap reaksi kimia aktif yang membubarkan bahan-bahan yang menyebabkan kesulitan. Perlu diingat bahawa deposit yang terbentuk pada objek yang terperangkap dalam plum memerlukan gabungan gabungan kedua-dua kaedah. Objek yang berfungsi sebagai asas untuk penyumbatan itu dihapuskan secara mekanikal, dan penyempitan lumen yang terbentuk di sekitarnya dihilangkan oleh tindakan kimia.

Cara membersihkan tandas di rumah jika tersumbat. Kaedah mekanikal

Kaedah penggerak mekanikal digunakan secara meluas, terima kasih kepada kombinasi kecekapan yang sangat menarik dan kos yang berpatutan. Dalam kumpulan perjuangan ini, sifat-sifat berikut harus dibezakan:

 • Pembersihan langsung dengan tangan;
 • Penggunaan cara yang diperbaiki;
 • Penggunaan plunger;
 • Penggunaan kabel paip.

Pembersihan manual dibenarkan dalam kes di mana penghalang tidak terletak lebih jauh daripada siphon. Sebagai peraturan, ini timbul secara mendadak penyumbatan yang disebabkan oleh cubaan untuk membasuh sisa atau sampah ke dalam sistem kumbahan. Berbekalkan sarung tangan rumah yang tinggi, pelvis atau baldi untuk melipat barang-barang yang diekstrak, anda boleh turun ke perniagaan. Air dari tandas perlu dibawa ke tahap paling rendah, dan tangan untuk memeriksa saliran saliran. Objek lembut, seperti kain atau kain lap, dapat dengan mudah dikeluarkan dengan jari anda, dan yang lebih keras harus dicubit oleh dawai melengkung.

"Botol" dan apa yang dipanggil "anak patung" adalah alat pilihan tangan yang sesuai untuk menyelesaikan masalah rumah "bagaimana membersihkan tandas, jika tersumbat?" Prinsip operasi mereka didasarkan pada penciptaan hidrotrajek yang mendorong penghalang ke dalam paip diameter yang lebih besar. Botol, bersaiz untuk disesuaikan dengan tandas tandas, perlu dipotong di bahagian bawah. Selepas mengetatkan gabus dengan ketat, botol perlahan-lahan dibasahkan ke dalam air sehingga sensasi rintangan udara. Kemudian, dengan pergerakan tajam, botol itu ditekan ke dalam mangkuk tandas, dan juga ditarik balik dengan tajam. Manipulasi diulang beberapa kali sehingga keputusan dicapai.

Produk "anak patung" yang bijak rakyat adalah luka bakar di sekeliling tong atau tong di bentuk tip. Saiz "anak patung" perlu dikaitkan dengan diameter saluran, dan algoritma operasi selanjutnya sepadan dengan yang diterangkan untuk botol plastik. Kejutan hidraulik yang dicipta mempunyai daya yang mencukupi untuk menggantikan halangan dan secara beransur-ansur mendorongnya ke dalam sistem pembetungan biasa.

Foto dari laman web http://dretun.ru/

Apabila membuat keputusan bagaimana membersihkan mangkuk tandas dengan pelocok, jika tersumbat, ia perlu diingat bahawa diameter bahagian getah alat ini harus lebih besar daripada pembukaan saluran keluar, yang secara efektif akan menghasilkan vakum dan kejutan hidraulik yang seterusnya yang memecahkan penyumbatan. Untuk meningkatkan keberkesanan manipulasi yang dilakukan oleh halangan, anda boleh menutup pembuangan longkang dan limpahan mandi, sinki dan sinki dapur.

Gambar dari laman web http://bathidea.ru/

Sekiranya aliran keluar air sukar di seluruh apartmen, adalah berguna untuk menumbuk plunger oleh semua titik longkang, tutup tudung dengan tudung dan menetapkannya dengan objek berat.

Sekiranya dalam alatan senjata terdapat alat paip, maka masalah penyumbatan dapat dipertimbangkan. Mengetahui bagaimana untuk membersihkan mangkuk tandas dengan tali, untuk menjalankan kerja ini tidak akan sukar. Kabel pembetung logam yang fleksibel mempunyai hujung spiral yang tajam yang boleh menembusi deposit berkapur yang lebih keras, dan pemegang yang selesa yang memberikan giliran kepada alat yang lebih maju. Lebih mudah untuk melakukan manipulasi ini bersama-sama, supaya satu orang melakukan pergerakan menolak, dan satu lagi - putaran. Selepas penyumbatan itu pecah dan air mula mengalir, perlu membuat beberapa pergerakan ke belakang dan sebagainya, memecahkan deposit yang terbentuk di dinding dalaman.

Gambar dari laman web http://vvannoi.ru/

Pembersihan lengkap permukaan paip bukanlah tugas kabel paip, jadi selepas penghapusan bumbung itu adalah bermanfaat untuk menyatukan kesan dicapai dengan penggunaan sebatian kimia aktif.

Bagaimana untuk membersihkan sampah di tandas dengan bahan kimia

Bahan kimia yang bertujuan untuk memerangi penyumbatan boleh didapati dalam pengeluaran perindustrian dan pengeluaran rumah. Tidak kira apa cara yang akan digunakan, langkah-langkah harus diambil untuk melindungi tangan dari pengaruh agresif yang dapat menyebabkan luka bakar yang serius.

Cara paling mudah untuk membubarkan penyumbatan adalah menggunakan air mendidih, di bawah pengaruh lemak mana yang terkandung dalam bahan organik, pergi dari pepejal ke cecair, plag melembutkan dan bergerak sepanjang sistem pembetung. Kaedah ini tidak sesuai untuk penyumbatan padat bukan organik, dan mempunyai keberkesanan yang sangat terhad.

Reaksi kimia alkali dan asid digunakan secara meluas dalam penghapusan penyumbatan. Kraftangan yang digunakan untuk membuat reaksi sedemikian adalah baking soda dan cuka yang terdapat di rak kebanyakan dapur. Sebelum memulakan kerja, air dari tandas menjalar ke tahap minimum dengan cara yang mudah untuk mewujudkan kepekatan penyelesaian yang mencukupi di dalam air kumbahan. Satu kelompok soda pembakar dituangkan ke dalam tandas, dan selepas itu perlu menahan jeda selama 15 minit, yang diperlukan untuk menyelesaikan alkali pada permukaan penyumbatan. Kemudian, 200 ml cuka 9% dituangkan ke dalam mangkuk tandas, dan karbon dioksida yang dikeluarkan dari reaksi peneutrikan memusnahkan sampah pada bahagian yang lebih kecil yang boleh melalui lumen tiub. Sekiranya pengulangan manipulasi duplikat tidak membawa hasil, adalah wajar untuk menggunakan kaedah lain.

Cadangan untuk penggunaan asid-asid aktif, seperti asid hidroklorik, untuk melawan fouling, perlu dirawat dengan berhati-hati. Walaupun kesannya yang ketara dan cepat, asid-asid tersebut tidak dapat memusnahkan sebatian paip-paip moden dan sesuai untuk menghilangkan penyumbatan di tandas, hanya dengan sistem pembuangan kumbahan besi sepenuhnya.

Gambar dari laman web http://meclean.ru/

Industri kimia menawarkan formulasi siap, yang merupakan penyelesaian asid lemah, untuk menghilangkan halangan dalam sistem saliran. Banyak pengeluar dan bentuk pelepasan (granul, serbuk, cecair dan gel) membolehkan anda memilih alat yang optimum, aplikasi yang memberikan hasil yang baik dengan kepatuhan yang jelas terhadap cadangan pengeluar.

Foto dari laman web http://my-fort.ru/

Apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan tandas daripada tersumbat? Langkah-langkah pencegahan secara berkala dapat menyelamatkan anda dari tekanan yang berkaitan dengan kejadian tersumbat. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk memastikan objek asing tidak masuk ke sistem pembetung. Jangan membasuh barang-barang tandas, sampah, pemuliharaan dan kebersihan, walaupun pada masa ini ia adalah cara yang paling mudah untuk melupuskannya. Langkah seterusnya untuk menghilangkan baki akan mengambil lebih banyak masa dan usaha. Sekurang-kurangnya sekali setiap tiga bulan anda perlu menghalang penyumbatan dengan bahan kimia dan kemudian pelocok dan kabel paip akan kekal untuk anda alat yang tidak berguna yang membersihkan di rak jauh pantri.

Walau bagaimanapun, walaupun pada hakikatnya kini sudah diketahui dengan jelas bagaimana membersihkan tandas di rumah jika tersumbat, menjaga saraf anda dan jangan mengeringkan apa-apa objek asing ke pembetung!

Saya tidak pernah menggunakan plunger dan saya fikir ini biasanya merupakan idea yang tidak baik dan ia tidak membantu! Pilihan pertama untuk menuangkan jenis kimia, "tahi lalat", jika ia membantu, ia baik, jika tidak, tidak ada yang lebih baik daripada kabel.

Vantuz juga membantu dengan menyumbat tandas, mereka masih perlu menggunakannya. Tetapi kabel kumbahan merupakan penyelesaian yang paling radikal terhadap masalah ini, kami selalu membantu membersihkan tandas.

Nasihat yang baik untuk anda. Tidak membelanjakan sesen pun dan akan bersenjata untuk masa depan)))

Tiba-tiba sampah di tandas: apa yang perlu dilakukan di rumah?

Hampir semua orang menghadapi masalah seperti itu: tandas tersumbat, apa yang perlu dilakukan di rumah? Ada yang akan memutuskan untuk memanggil paip di iklan atau dari pentadbiran perumahan. Tetapi keputusan sedemikian jauh dari susah payah. Pakar boleh sampai pada panggilan hanya selepas beberapa hari. Dan menunggu masa yang lama untuk sebab-sebab yang cukup difahami, anda tidak boleh, terutama di bangunan pangsapuri. Adalah perlu untuk membuat keputusan dan menjalankan kerja-kerja kecemasan di rumah oleh tentera sendiri. Untuk mendekati penyelesaian masalah dengan cekap, perlu mengetahui sebab-sebab dan sifat asal fenomena yang tidak menyenangkan ini. Iaitu, mengetahui dari apa yang dibasuh tandas, anda boleh mencari cara dan cara untuk membersihkannya.

Sebagai peraturan, sampah di tandas berasal dari kesalahan pemilik sendiri. Dengan sendirinya, perlawanan paip tidak boleh dipalu. Satu-satunya pengecualian ialah apabila peranti beroperasi selama beberapa dekad, dan air bersaliran kaya dengan kalsium. Ini membawa kepada pembentukan deposit berkapur tebal di dinding dalaman perkakas kebersihan. Lama kelamaan, orifis laluan menyempit begitu banyak sehingga cairan yang boleh dibasuh akan melewatinya dengan kesukaran yang besar. Tetapi ia berlaku begitu jarang, kerana paip tidak digunakan untuk sekian lama.

Pada asasnya, sebab hakikat bahawa tandas tersumbat adalah seperti berikut:

 1. 1 pemasangan salah. Oleh kerana produk disambungkan ke pembetung dengan menggunakan paip beralun, anjing laut digunakan untuk mencapai kedap udara yang lengkap. Kesilapan adalah jumlah yang berlebihan daripada bahan ini. Beku di dalam salur, mereka menutupnya dengan cukup banyak. Pada langkan, benang, rambut dan benda lain ditangguhkan, secara beransur-ansur menyempitkan saluran. Cepat atau lambat mereka menyumbat larian. Gegaran boleh merosakkan dalam proses pemasangan ceroboh, dan penyumbatan di tandas berasal dari fakta bahawa sisa yang disalirkan ke pembetung tersumbat ke selekoh.
 2. 2 Pembentukan simpanan lemak. Saliran makanan kekal di dalam tandas adalah perkara biasa. Sebagai peraturan, lemak dan lemak bakar dalam keadaan panas. Masuk ke dalam air sejuk, mereka dengan cepat menyejuk dan melekat pada dinding saluran dalaman mangkuk tandas. Deposit ini tidak terjejas oleh tekanan air atau vakum. Tetapi, sisa lemak baru akan meneruskan proses penyempitan saluran saliran.
 3. 3 Pelanggaran teknologi kitar semula sisa isi rumah. Alasan paling biasa bahawa air tidak habis selepas pembilasan adalah pad bersih. Tidak mahu dilihat oleh orang lain, banyak wanita membiarkan barang-barang kebersihan diri ini masuk ke tandas. The sorbent, yang terkandung di dalamnya, terus membengkak. Akibatnya, gasket terjebak dan menghalang aliran air sepenuhnya. Satu lagi kesilapan ialah membilas pengisi periuk kucing itu. Habuk habuk yang ditekan dengan ketara meningkatkan jumlah apabila disentuh dengan air.
 4. 4 Pembaikan di apartmen. Selepas penggunaan mortar simen dan dempul kekal pembungkusan kotor. Sebagai peraturan, ia dibasuh dan cecair menggabungkan ke mangkuk tandas. Zarah berat turun ke bahagian bawah saluran dan membekukan. Deposit yang sangat kuat terbentuk. Mereka akan membantu untuk memastikan bahawa tandas akan sentiasa tersumbat.

Sekiranya tandas tersumbat serta-merta selepas pemasangan dan jika teknik pemasangan diperhatikan, maka ini mungkin kecacatan struktur produk. Dalam mengejar kecacatan, pengeluar melupakan konsep ini, seperti jalur lebar saluran peranti kebersihan.

Jika tandas tiba-tiba tersumbat, maka perlu untuk menubuhkan alasan untuk ini. Dari diagnosis yang betul bergantung kepada pilihan kaedah dan cara menghapuskan masalah. Pertama sekali, adalah perlu untuk memahami sama ada mangkuk tandas atau tersumbat telah terbentuk dalam paip pembetung. Untuk melakukan ini, buka paip di bilik mandi dan di dapur dan periksa cara kerja sink. Sekiranya segala-galanya teratur, bocor terbentuk di dalam tandas.

Selepas itu, anda perlu cuba mencari tempat di mana penghalang terbentuk. Mula-mula anda perlu menghindar cecair yang memenuhi mangkuk ke dalamnya. Untuk ini anda boleh menggunakan baldi dan balang separuh liter. Selepas itu, anda perlu meletakkan sarung tangan getah di tangan anda dan tolaknya secukupnya ke lubang longkang, anda boleh menggunakan beg selofan padat. Sekiranya objek asing tersekat, ia boleh dirasai oleh sentuhan. Dalam kes ini, anda boleh mencuba untuk mengeluarkannya dengan tangan anda. Sekiranya tersumbat di kedalaman tandas, anda perlu menggunakan salah satu cara yang tersedia untuk membersihkan lekapan paip.

Menggunakan injap udara piawai

Vantuz adalah alat yang paling mudah tetapi berkesan untuk mengeringkan plum dalam lekapan paip. Ia adalah hemisfera getah yang dilekatkan pada pemegangnya. Prinsip pembersihan adalah untuk membuat tekanan tinggi atau hampagas di tempat penyumbat. Sebelum memulakan kerja, perlu mengambil langkah untuk memperkuat peranti ini. Untuk mengelakkan tudung getah dari melompat dari pegangan (yang berlaku agak kerap), ia mesti diskru ke pokok itu dengan 2-3 skru kecil.

Teknik menggunakan pelocok adalah agak mudah. Pertama anda perlu cuba menggunakan vakum. Peranti ditolak sejauh mungkin ke lubang longkang. Tekanan dibuat, selepas itu pelocok terkena dengan tajam. Tindakan itu perlu diulang beberapa kali. Jika ini tidak membantu, maka tekanan dikenakan. Topi dibawa ke pinggir longkang dan diselaraskan sepanjang sepotong cecair. Selepas itu, produk ditekan keras. Operasi diulang sehingga hasil yang diinginkan diperolehi.

Sekiranya plunger tidak ada, maka ini bukan masalah. Tidak perlu berlari selepas dia ke kedai perkakasan. Gantikan peranti ini dengan botol plastik dengan kapasiti 1500 ml. Diameternya bersesuaian dengan saiz larian kebanyakan mangkuk tandas. Di dalam botol, ia perlu untuk memotong bahagian bawah dan tancapkan plag dengan penutup. Kaedah operasi adalah serupa dengan tindakan dengan pelocok.

Jauh tidak semestinya mungkin untuk menyelesaikan masalah dengan tandas yang dibelasah dengan bantuan vantuza. Tekanan air dan vakum adalah tidak berdaya terhadap rintangan yang tamped dan dimampatkan dalam sink. Tumpahan sedemikian boleh dimusnahkan hanya oleh tindakan mekanikal. Untuk melakukan ini, lebih baik menggunakan kabel paip khas. Untuk bekerja di rumah, cukup cukup untuk mempunyai produk sehingga 5 m panjang.

Kabel paip adalah tunda keluli, dipintal dari dawai keluli yang kuat. Sesetengah model diperbuat daripada keluli tahan karat. Pada satu hujung ia ditekan pemegang, disesuaikan untuk putaran. Ujian yang lain dilengkapi dengan hujung berulir. Petunjuk tetap dengan muncung diganti dalam bentuk puncak, cangkuk dan sekrup. Dengan bantuan mereka, menumbuk, melemahkan baki atau menangkap serpihan yang berasingan dilakukan.

Sebelum memulakan pembersihan, adalah disyorkan untuk menyediakan bekas sampah dan kain untuk mengelap kotoran, yang tidak dapat dielakkan semasa kerja tersebut. Akhir kabel dengan muncung dimasukkan ke dalam longkang dan ditolak jauh ke dalamnya. Sebaik sahaja terdapat rintangan, adalah perlu untuk memulakan giliran pemegang jam mengikut arah jam. Bergantung kepada jenis objek asing yang menyekat longkang, ia pecah atau ditarik keluar. Prosedur pembersihan diulangi sehingga air mula mengalir secara bebas dari flush tandas.

Sekiranya penyumbatan dibentuk secara tetap dan mempunyai struktur padat, disarankan untuk membeli kabel paip ketegangan. Mekanisme tegangan menghidupkan hos fleksibel ke dalam bentuk tombak yang mudah memecah melalui halangan yang paling padat. Selepas kerja selesai, kabel paip mesti dibersihkan daripada kotoran, kering dan dilincirkan dengan minyak enjin atau pepejal untuk perlindungan kakisan. Simpan produk di tempat yang kering yang dibungkus dalam kain berminyak padat.

Penggunaan bahan kimia

Tidak setiap apartmen di tempat yang terpencil menyimpan kabel paip. Ini sangat spesifik bahawa hanya tukang paip profesional sahaja. Malah di kedai perkakasan, tidak selalu mungkin untuk mencari produk ini, kerana tidak banyak permintaan. Ia masih mengambil kesempatan daripada pencapaian industri kimia. Mujurlah, ia dibentangkan dalam pelbagai halangan di hampir semua kedai bahan kimia rumah tangga. Bermakna untuk menghilangkan penyumbatan dikeluarkan dalam bentuk gel, penyelesaian dan serbuk.

Sebelum anda membeli persediaan untuk membersihkan tandas, anda perlu mengetahui sistem pembuangan kumbahan. Sekatan tertentu dikenakan kepada logam. Dia boleh mengalami banyak pendedahan kepada alkali atau asid. Dari segi seramik dan plastik, terdapat praktikal tiada sekatan. Untuk memahami skop pelbagai ubat, adalah disarankan untuk membaca arahan mengenai pembungkusan mereka. Ini akan membantu membuat pilihan yang tepat. Ini mengenai hakikat bahawa sesetengah orang mungkin mengalami alergi.

Tindakan agen kimia adalah berdasarkan pembubaran komponen organik tersumbat dan pecahan kekuatan dan struktur objek mekanikal yang jatuh ke dalam longkang.

Ini mungkin mengambil masa 30 minit hingga 2-3 jam. Dadah dimasukkan ke stok dalam kuantiti yang ditentukan oleh arahan. Awal dari mangkuk anda perlu menghindar cecair supaya kepekatan dadah berada dalam keadaan yang betul. Jika perlu, prosedur rendam diulang sehingga air mula mengalir dengan bebas melalui longkang.

Sekiranya tiada kedai khusus berhampiran anda, anda boleh mengambil kesempatan daripada kimia makanan, yang terdapat di setiap rumah. Ia mengenai soda dan cuka. Pertama, satu paket soda dituangkan ke dalam sink. Kemudian segelas cuka makanan dituangkan. Sebagai hasil daripada pencampuran bahan-bahan ini, alkali pekat dibentuk, yang corrodes hampir segala-galanya. Selepas 20-30 minit, tuang 1-1.5 liter air panas ke dalam mangkuk tandas. Ini akan menguatkan kesan alkali dan membubarkan lemak yang tinggal. Selepas beberapa minit, anda boleh cuba menghidupkan tandas. Jika hasil positif tidak dicapai, maka anda perlu beralih kepada kaedah lain.

Ia berlaku bahawa tandas tiba-tiba tersumbat, dan di tangan tidak ada cara sama sekali untuk menyelesaikan masalah itu. Untuk membantu mendapatkan air biasa, dipanaskan pada titik didih. Dengan bantuan suhu tinggi, hampir semua halangan asal organik boleh dimusnahkan. Tetapi, anda perlu menggunakan air mendidih dengan berhati-hati. Dari kejatuhan suhu yang tajam, faien dari mana mangkuk tandas dibuat boleh retak. Oleh itu, ia mesti dipanaskan dengan air suam dan pengering rambut. Selepas itu, anda dengan selamat boleh menuangkan beberapa liter air mendidih ke dalam sink. Sekiranya terdapat soda, kemudian menambahnya kepada air hanya akan meningkatkan kesan pembersihan. Apabila air sejuk sedikit, anda perlu meletakkan tangan anda ke dalam sinki dan cuba untuk menghancurkan halangan. Sejurus selepas ini, perlu mengalirkan air dari tangki.

Ia agak sukar untuk menghilangkan masalah dengan tandas tersumbat, jika tersumbat di korekasi.

Untuk ini anda perlukan:

 • tutup bekalan air ke tangki;
 • Tanggalkan hos yang fleksibel;
 • lepaskan dan keluarkan baut yang dipasang;
 • untuk mengalihkan mangkuk tandas dari tee;
 • Tanggalkan korekasi dari mangkuk tandas dan tarik keluar dari paip plastik.

Sekiranya korekasi cukup diregangkan, maka perlunya pembongkaran mangkuk tandas hilang. Ia cukup untuk menghancurkan paip bergelombang dan mencabutnya dari sistem kumbahan.

Selepas pembongkaran, pembersihan penyumbatan itu tidak akan menjadi sangat sukar. Untuk melakukan ini, apa-apa perkara berguna. Cara paling mudah untuk membersihkan tandas dan paip adalah menggunakan hos mandi fleksibel. Ia mudah dikeluarkan, mempunyai fleksibiliti dan kekerasan yang mencukupi untuk menembusi tempat kumbahan yang paling tidak boleh diakses.

Kita bertarung dengan sampah di tandas dengan betul

Sukar untuk membayangkan sebuah rumah yang selesa tanpa paip kerja yang betul. Salah satu situasi yang paling tidak menyenangkan yang dikaitkan dengan peranti paip adalah menyumbat pembetungan. Bagaimana jika tandas tersumbat? Anda boleh, tentu saja, memanggil tuan, tetapi kadang-kadang perlu membersihkan penyumbatan dengan segera dan bebas. Anda boleh melakukan ini dengan beberapa cara seperti yang dijelaskan di bawah.

Apa yang harus dilakukan jika tandas tersumbat

Kaedah ini membantu apabila terdapat penyumbatan yang disebabkan oleh jumlah besar bahan organik memasuki tandas. Bahan kimia untuk penyingkiran sekatan, sebagai peraturan, mengandungi alkali, apabila sisa organik larut, membentuk sedimen longgar. Kerja ini mesti dilakukan dengan berhati-hati, mengelakkan alkali pada kulit dan mata. Cecair bermakna dicurahkan ke dalam tandas, kering - dicurahkan dan, jika tiada air di dalam tandas, tambahkannya dalam jumlah yang ditunjukkan pada pakej tersebut. Selepas beberapa ketika, sampah itu akan larut dan daunnya akan hilang. Alkali tidak berbahaya untuk paip cast-iron dan plastik, jika paip adalah keluli - ia mesti digunakan dengan teliti. Terdapat juga produk berasaskan asid, ia hanya boleh digunakan untuk paip plastik. Pembersihan tunggal dengan cara khas tidak selalu membantu, selepas beberapa saat ia dapat diulang, atau menggabungkan kaedah kimia dengan mekanik.

Kaedah kimia membersihkan mangkuk tandas

Kaedah mekanikal - kabel paip

Kaedah ini lebih berkesan apabila anda perlu keluar dari tandas, secara tidak sengaja atau sengaja dibuang ke dalamnya serbet bersih, kain, tali. Bagi mereka, sisa organik boleh memancarkan, mengakibatkan penyumbatan, yang tidak boleh dikeluarkan dengan cara kimia sahaja.

Untuk mengeluarkan penyumbatan, gunakan kabel paip dengan lingkaran pada akhir. Ketebalan kabel mestilah sekurang-kurangnya 5 mm, dan panjang - supaya ia cukup untuk paip penaik. Kabel itu perlahan-lahan diperkenalkan ke dalam lubang longkang dan ditolak di dalam, sambil memutar pemegang di hujung yang lain. Lebih mudah untuk menjalankan kerja ini bersama-sama. Sebaik sahaja kabel terletak pada penyumbatan, anda perlu menghidupkannya seketika dan berhati-hati mengeluarkannya. Ia mungkin kain atau serbet akan terputus ke lingkaran pada akhir tali, dan anda boleh menariknya keluar.

Bersihkan tandas dengan kabel

Jika ini tidak membantu, anda perlu terus menolak kabel dengan lebih lanjut, cuba menolak plag ke riser. Pendirian pembetung mempunyai garis pusat yang besar, ia lurus, jadi halangan itu akan melewatinya tanpa masalah. Jika anda berlaku untuk menolak penutup, mencuci tandas dan paip dengan air yang banyak untuk mengelakkan tersumbat riser. Selepas membersihkan kabel, ada kemungkinan tuangkan agen pembersih kimia ke dalam tandas untuk mengelakkannya. Semasa penyumbatan, bahan organik menetap pada paip dengan lebih cepat, dan lapisan seterusnya menahan serpihan kecil dan kertas tandas, membentuk gabus baru.

Membantu dalam kes-kes yang teruk, apabila tersumbat adalah mustahil untuk membubarkan bahan kimia, kabel tidak melaluinya, dan air tidak keluar sama sekali, atau perlahan-lahan. Ini menunjukkan bahawa tabung yang dipenuhi dengan ketulan tebal kertas gabus, sisa makanan dengan berhati-hati larut, kucing pengisi, pasir atau zarah kecil yang lain. Kaedah ini agak kotor, jadi anda harus menyimpan dengan sarung tangan getah terlebih dahulu.

Ia perlu mengambil tuala yang tidak perlu lama, memutarnya dan lipat dengan separuh. Tuala akan memutar, membentuk satu tebal tebal bundle. Hujung perlu diikat dengan tali. Tourniquet ini dimasukkan ke dalam lubang longkang dan terus menolaknya ke dalam paip. Mengisi lumen paip itu, tourniquet bertindak seperti pelocok, yang dalam hal ini tidak berkesan, kerana ia tidak menghalang seluruh pipa dan tidak menghasilkan tekanan. Menjalankan gerakan ke hadapan, mereka cuba menolak gabus. Selalunya ini boleh dilakukan dengan cepat, selepas itu air secara drastik masuk ke dalam paip. Tandas dibasuh dan paip dibilas dengan banyak air.

Pembersihan manual mangkuk tandas

Ia boleh digunakan sekiranya penyumbatan agak mendalam, dan air itu sekurang-kurangnya perlahan, tetapi daun. Kaedah ini dibantu oleh sekatan organik dan dari peresapan zarah-zarah kecil seperti pengisi kucing atau pasir. Dalam tandas, hos diperkenalkan, hujung yang lain disambungkan ke paip, maka air dihidupkan, sebaiknya panas. Dengan melaraskan kepalanya, keburukan penyumbatan tercapai, sehingga pembubarannya yang lengkap. Kaedah ini tidak boleh digunakan jika tandas sepenuhnya dipenuhi dengan air - anda mengambil risiko.

Kaedah pembersihan hidraulik

Apabila panggilan segera diperlukan untuk paip

Dengan sendirinya, penyumbatan paip ke riser tidak berbahaya, jika tidak mencuci air. Jika anda tidak mahu bersusah payah dengannya, anda boleh menunggu ketibaan tukang paip. Tetapi terdapat situasi di mana penangguhan boleh mengancam untuk membanjiri apartmen dengan kumbahan. Jika ada air di tandas, dan tahapnya meningkat dengan sendirinya - penyumbatan itu berlaku di riser di bawah lantai anda. Apabila penyaliran air ke dalam pembetung di tingkat atas tahap dalam paip tegak akan meningkat selagi prinsip kapal berkomunikasi, tahap tidak sampai tandas. Selepas itu, kumbahan dari riser bukan sahaja dapat mengisi tandas, tetapi melimpah. Untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi teknik gagal - keperluan untuk memanggil tukang paip yang melalui hac audit menggunakan riser kabel yang lama akan membersihkan dan menghapuskan sekatan.

Untuk mengelakkan penyumbatan, perlu diingat: mangkuk tandas bukanlah lubang sampah. Melontar di dalamnya selain kertas tandas buangan semula jadi, hanya - ia dibuat khusus untuk tujuan ini, rendam dalam air, ia pecah ke dalam gentian dan menggalakkan pemendapan atasnya bahan organik, selepas itu semua bersama-sama dengan selamat mengalir ke riser. Lain-lain jenis kertas, termasuk tuala kertas, berkelakuan apabila memukul di tandas dilakukan secara berbeza dan boleh menyebabkan penyumbatan. Juga, anda tidak boleh membuang produk kebersihan ke dalam tandas, pengisi dari dulang, sisa makanan dan produk sisa lain. Ini akan memanjangkan hayat paip, dan keselesaan anda tidak akan dibayangi oleh penyumbatan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 8 = 1