Tumpukan cerucuk memandu untuk rumah persendirian

Apakah asas pada buasir yang didorong? Teknologi yang boleh dipercayai untuk rumah persendirian

Ledakan pembinaan pada tahun-tahun kebelakangan ini, kedua-dua kawasan bertingkat rendah dan berbilang tingkat, memerlukan kontraktor untuk menggunakan kaedah pembinaan yang berlainan.

Pemilihan kaedah bergantung kepada keadaan iklim, medan, jenis tanah.

Terutama penting dalam pembinaan penerapan teknologi yang akan membolehkan struktur melaksanakan fungsinya selama bertahun-tahun. Dan dalam hal ini, peranan besar dimiliki oleh asas yang dibina secara kualitatif. Terdapat banyak jenis asas pada hari ini, ini dijelaskan oleh pelbagai tanah di mana pembinaan akan dibina, dan dalam analisis akhir, kekuatan dan kestabilan struktur bergantung.

Salah satu yang paling boleh dipercayai ialah asas pada buasir yang didorong. Jenis yayasan ini telah digunakan selama berabad-abad untuk pembinaan bangunan di atas tanah yang tidak stabil.

Tumpukan didorong adalah rod konkrit bertetulang, biasanya seksyen persegi, saiz dari 150 hingga 500 mm dan panjang 3 hingga 25 meter.

Proses menyumbat dengan tangan adalah mustahil, untuk tujuan ini tukul khusus digunakan, biasanya hidraulik, dipasang pada jentera pembinaan.

Satu akhir sokongan ini ditunjuk, untuk penembusan yang lebih baik ke tanah. Panjang dan seksyen dikira secara individu dan bergantung kepada jenis tanah dan jisim struktur.

Penting: dalam apa jua keadaan, Akhir bawah sokongan mesti berehat di atas tanah yang keras. Hanya dalam kes ini, yayasan itu akan menahan tekanan rumah, dan apabila tanah ditenangkan, ia tetap tidak bergerak.

Contohnya, apabila membina sebuah rumah bingkai tunggal atau dua tingkat di tanah liat yang berlaku di negara kita, ia cukup untuk menggunakan cerucuk konkrit bertetulang berturap dengan panjang 3 hingga 4 meter dan diameter 150-200 mm.

Yayasan pada buasir yang didorong boleh menjadi plat dan jenis pita. Dalam kes pertama, kawasan sokongan di atas tanah adalah maksimal dan jenis ini paling dipercayai pada tanah yang tidak stabil. Jenis tali pinggang mempunyai jejak yang lebih kecil, tetapi masih mencukupi untuk kedudukan stabil struktur.

Asas timbunan yang dipimpin mengandaikan mereka pemasangan:

 • dalam bentuk padang cerucuk, apabila menggunakan pondasi empangan, terutamanya untuk pembinaan rumah pelbagai tingkat;
 • dalam siri. Dalam kes ini, sokongan tersumbat dalam baris, di bawah dinding masa depan bangunan, sentiasa di bawah sudut dan persimpangan dinding pada jarak tertentu antara satu sama lain. Kaedah ini digunakan dalam pembinaan rendah dan pembinaan rumah bingkai;
 • dalam bentuk tiang tunggal, dipasang pada yang paling bermasalah, dari sudut pandang tanah berliku, tempat.

Yayasan tiang dicadangkan untuk dibina sekiranya perlu untuk memindahkan beban struktur siap ke tanah yang tidak stabil. Adalah dinasihatkan untuk menggunakannya dalam tanah paya dan paya, Apabila lapisan padat tanah yang tidak mampat berada pada kedalaman yang mencukupi.

Bilangan timbunan yang diperlukan, disembelih ke kedalaman tanah yang stabil, digabungkan ke dalam struktur tunggal dengan grillage, akan menjadi sokongan yang boleh dipercayai untuk rumah jenis apa-apa jenis.

Bantuan: perlu diingat bahawa lebih daripada 60 peratus daripada semua bangunan berbilang tingkat dibina di atas asas dengan menggunakan buasir yang didorong. Ini hanya mengesahkan kebolehpercayaan asas-asas jenis ini.

Dalam pembinaan rendah, termasuk dalam pembinaan rumah bingkai digunakan jenis tumpukan berikut:

 1. Konkrit bertetulang. Jenis yang paling biasa. Secara meluas di mana-mana tempat, banyak organisasi terlibat dalam pengeluaran dan pemasangan buas konkrit bertetulang. Hayat perkhidmatan dari 50 hingga 150 tahun. Boleh berbeza dengan beberapa parameter:
  • buasir dengan ketegangan dan ketegangan yang tidak ketegangan;
  • bulat, persegi, berbentuk T dan bahagian berongga;
  • prisma dan silinder;
  • monolitik dan prefabrikasi (komposit);
  • buasir dengan kelima yang diperluas, terikat atau kosong.
 2. Kayu. Paling sering digunakan dalam pembinaan rumah kayu balak dan rumah bingkai dengan pangkalan kayu. Mereka boleh dibuat dari beberapa jenis kayu, mereka kurang dipercayai, tetapi dalam pembinaan individu sering digunakan di tanah. Buasnya biasanya dibuat dari kayu oak, larch, cedar, dan batu keras lain. Sapukan buasir kayu berdiameter 20-40 cm, panjang dari tiga hingga 8 meter. Apabila digunakan pada tanah yang keras, ujung tajam yang lebih rendah itu dilengkapi dengan hujung besi dengan tali kasut. Kehidupan perkhidmatan asas pada tiang kayu bergantung kepada iklim dan tanah di kawasan tertentu, tetapi, sebagai peraturan, tidak kurang daripada 50 tahun dengan operasi yang betul.
 3. Keluli. Boleh dihasilkan dari pelbagai produk yang dilancarkan - bar saluran, rel, paip, dll. Mereka digunakan agak jarang, terutamanya untuk struktur sementara atau bangunan ladang. Hayat perkhidmatan anggaran adalah 40 - 60 tahun.

Untuk mempunyai keyakinan terhadap kebolehpercayaan asas longgokan semasa membina struktur, Ia perlu untuk mengira bilangan buasir dan kedalaman cerucuk mereka dengan betul.

Bergantung kepada jenis tanah, apabila membina rumah bingkai, kedalaman pemanduan cerucuk boleh berubah dari tiga hingga sepuluh meter, dan saiz seksyen adalah dari 150 hingga 250 mm.

Penting: untuk mengetahui dengan tepat jenis tanah yang berlaku di lokasi tertentu boleh didapati di direktori khusus, atau organisasi khusus boleh melakukannya.

Kami memberi Contoh mengira asas longgokan cerucuk untuk pembinaan rumah bingkai dua tingkat di tanah liat, yang menduduki kira-kira 80 peratus daripada wilayah negara kita.

Pertama anda perlu mengira jumlah berat rumah. Ini mudah dilakukan jika anda menganggarkan berapa banyak bahan yang akan dibelanjakan untuk pembinaan dan beratnya dalam meter padu. Sebarang data mengenai jisim bahan tersedia secara percuma.

Sebagai contoh, pembinaan rumah itu mengambil 60 meter padu kayu dari larch. Berat satu meter padu semida (iaitu, ini sesuai untuk pembinaan) larch adalah kira-kira 800 kg. Dengan pendaraban sederhana kita akan mengetahui bahawa jumlah jisim rumah log akan menjadi kira-kira 50 tan.

Tambah di sini banyak tumpang tindih, bumbung, bahan penamat dan jangan lupa tentang grillage konkrit. Pengiraan yang sama untuk jumlah, mengetahui bahawa ini adalah kira-kira 80 tan. Dan, akhirnya, itu banyak perabot, dan semua yang akan ada di dalam rumah. Kami akan menerima kira-kira 10 tan.

Menyimpulkan hasilnya, kita memperoleh berat keseluruhan struktur siap di rantau ini sebanyak 140 tan. Tambah untuk kebolehpercayaan 30 peratus daripada stok dan dapatkan 182 tan.

Tekanan, yang memegang satu panjang longgokan konkrit bertetulang tunggal 4 meter, adalah dari 10 hingga 40 tan, bergantung kepada tanah, mengikut semua direktori kejuruteraan. Mengambil beban purata sebanyak 20 tan bagi setiap timbunan, ia tidak sukar untuk mengira itu dalam kes ini, hanya 9 buasir, dihancurkan dengan mematuhi semua piawaian.

Dalam amalan yang sama, untuk pembinaan rumah bingkai, buasir buasir untuk asas tersumbat dengan jarak tidak melebihi 2.5 meter untuk lebih banyak beban struktur di grillage.

Maklumat: dengan cara yang sama, anda boleh mengira untuk mana-mana rupa bumi dan apa-apa jenis longgokan.

Jadi, semua bahan dipilih, pengiraan yang diperlukan dibuat, anda boleh memulakan pembinaan:

1. Peringkat pertama dijalankan penjelasan wilayah memandu cerucuk dan penghantaran bahan. Ia adalah perlu untuk mengeluarkan turf dan lapisan atas tanah.

2. Telah dijalankan menandakan asas masa depan, dan tempat pemanduan longgokan dirancang.

3. Apabila semuanya ditanda, sekali lagi Tahap dan geometri diperiksa asas masa depan.

4. Berlaku sendiri proses cerucuk memandu dengan mesin dengan tukul hidraulik atau pneumatik. Semasa penumpukan longgokan itu, perlu mengikuti tahap menegak yang tegak. Di samping itu, para tuan yang berpengalaman selalu memperhatikan tingkah laku tidak standard sokongan semasa menyelam, jika ia tersandung pada halangan atau sebaliknya, "lemas" dalam rongga bawah tanah. Dalam kes ini, sokongan itu dipanjangkan, atau dibawa sedikit ke sisi.

5. Selepas semua sokongan tenggelam di dalam tanah, pahat untuk mendapatkan akses kepada kelengkapan dan Selaraskan semua sokongan pada ketinggian yang sama.

6. Selanjutnya, bergantung kepada jenis asas, atau bentuk pita tegap, sama ada patut papak, jika asas itu adalah timbunan cerucuk.

7. Dalam kes asas pondasi, Di dalam acuan rangka bingkai dibuat dan diisi dengan penyelesaian. Selepas 28 hari, yayasan itu bersedia untuk mendirikan bangunan.

Grillage adalah sebahagian daripada pembinaan asas, yang menghubungkan sokongan menjadi satu struktur dan merupakan sokongan untuk dinding bangunan. Bukan unsur wajib. Tetapi asas pada cerucuk konkrit yang bertetulang cerucuk dengan grillage lebih stabil dan kuat daripada tanpanya.

Ciri-ciri: Ia dibenarkan untuk tidak membina grillage jika struktur diperbuat daripada kayu. Dalam kes ini, peranan grillage dimainkan oleh rim bawah bangunan itu sendiri.

Selesai boleh daripada logam atau konkrit bertetulang.

Dalam kes pertama, produk logam siap digunakan, biasanya saluran, I-balok atau rel. Mereka ditumpuk pada tahap pada buasir yang ditimbun dan dikimpal pada bar penguat keluar dari pendukung. Unsur-unsur disatukan oleh kimpalan atau bolt. Jenis grillage ini sangat baik untuk bangunan sementara atau bukan kediaman, contohnya, mansard, bathhouses, pavilion musim panas.

Grillage konkrit bertetulang dibuat dengan menuang mortar ke dalam acuan selesai dengan mesh tetulang pra-diletakkan dan tetap.

Grillage berlaku tiga jenis:

 • Menggantung. Ia terletak pada jarak yang baik dari bumi, ruang di bawah lantai tidak terpencil. Ia digunakan dalam pembinaan rumah-rumah mandian, mansard, kotej bermusim;
 • kedalaman cetek. Menyelam ke kedalaman cetek di dalam tanah. Sokongan ini tidak berfungsi, yang direka untuk melindungi ruang bawah tanah rumah dari draf dan cuaca buruk;
 • dikebumikan. Untuk pembinaannya, parit digali, sama dengan asas pita. Ia adalah sokongan tambahan untuk pembinaan, memperkukuh asas longgokan, bagus untuk pembinaan rumah bingkai seluruh musim modal.

Kami menasihati anda untuk belajar sebelum anda membina asas buasir: kebaikan dan keburukan asas ini, berdasarkan tahun pengalaman dalam operasi.

 1. Sokongan longgokan membenarkan untuk menghasilkan pembinaan pada semua jenis tanah, kecuali berbatu. Oleh kerana panjang sehingga 40 meter, para penyokong menghantar beban struktur ke lapisan galas padat, yang membolehkan mengabaikan semua ketidaknyamanan tanah yang tidak stabil.
 2. Buasir mempunyai rintangan yang tinggi terhadap keadaan iklim yang buruk, hayat perkhidmatan mereka mencapai 150 tahun.
 3. Terima kasih kepada pengukuhan, sokongan longgokan boleh menahan bukan sahaja menegak, tetapi juga beban mendatar, yang amat penting apabila digunakan pada tanah "terapung".
 4. Pembinaan asas cerucuk tidak mengambil masa yang lama. Satu sokongan panjang 4 meter dikebumikan dalam masa beberapa minit.
 5. Jumlah minima penggalian dan penggunaan bahan binaan.
 6. Pemasangan asas longgokan cerucuk boleh dilakukan sepanjang tahun dan dalam sebarang keadaan cuaca.

Kelemahan asas menumpuk dan menumpuk tidak besar:

 1. Walaupun semua pengiraan, selalu ada kebarangkalian Penyalahgunaan tanah, kerana tidak ada cara untuk melihat apa sebenarnya pada kedalaman meter banyak. Akibatnya - draf atau asas yang condong.
 2. Untuk pemanduan longgokan, perlu untuk memohon peralatan khas.
 3. Kesukaran dalam pembinaan lantai bawah tanah atau garaj bawah tanah.

Jenis asas tiang lain yang dibentangkan di laman web kami (mengikut jenis buasir): mencetak, penggerudian.

Secara visual melihat secara visual proses tumpukan memandu dengan pelbagai saiz dan sepadan dengan teknik yang berbeza dalam video di bawah ini:

Mengambil kira semua perkara di atas, dapat disimpulkan bahawa tumpukan pondasi bertumpuk adalah pilihan yang paling boleh dipercayai untuk sebuah rumah persendirian, serta untuk pembinaan bangunan dari mana-mana jenis, hampir di mana-mana tempat. Pengalaman bertahun-tahun dalam semua jenis pembinaan adalah bukti yang baik.

Baru-baru ini, banyak organisasi terlibat dalam pengeluaran dan pemasangan buasir untuk jumlah minimum yang setanding dengan pembinaan asas spesies lain, dengan itu menyediakan akses dan kelaziman.

Terdapat banyak model yang pelbagai di pasaran alat pemanasan. Mereka berbeza dengan harga, fungsi dan prinsip pemanasan. Satu peranti sedemikian adalah pemutar gas, yang ...

Memilih thermoregulator untuk lantai panas elektrik

Reka bentuk lantai elektrik hangat terdiri daripada litar pemanasan dan pengawal selia suhu. Pengawal selia suhu juga dipanggil thermostat atau thermoregulators, kerana ia mengekalkan ...

Kami melakukan pembaikan bersama dengan lantai elektrik yang hangat

Lantai hangat elektrik membolehkan di mana-mana bilik untuk mencapai haba yang selesa yang datang dari bawah dan diedarkan secara sama rata. Kesan sedemikian tidak dapat dicapai oleh pemanasan radiator konvensional, yang ...

Katakan saja, jika anda membina rumah di tanah berpasir di tepi tasik, seperti saya, maka dalam apa jua keadaan, asas tiang diperlukan, yang tersumbat ke dalam tanah. Jadi rumah itu tidak akan memimpin dan tidak ada kemusnahan. Secara peribadi, saya tidak dapat mencari jalan keluar.

Saya ingin memberitahu anda tentang pengalaman saya sendiri! Suami saya dan saya mempunyai rumah yang dibina di atas pondasi pada tiang tumpukan. Reka bentuk ini benar-benar stabil dan boleh dipercayai - bahawa kami telah memeriksa sendiri! Rumah itu telah berdiri selama 2 dekad - tiada apa yang berlaku kepadanya. Kami hanya membaiki kosmetik, kerana di ibu negara tidak perlu kerana kekurangan masalah di bahagian ini.

Saya bersetuju bahawa asas cerucuk kekal yang paling boleh dipercayai, tetapi ... asas yang perlu dilakukan untuk rumah yang mudah? jika anda mempunyai tanah air yang kuat atau tanah yang bergerak (mengapa kemudian membina sebuah bangunan di laman web ini), dalam pengalaman saya (saya bekerja sebagai tukang batu selama 20 tahun), saya tahu bahawa asas seperti itu dilakukan ketika bangunan itu benar-benar besar (bangunan tinggi, sekolah dan dan lain-lain) dan membawa beban besar di tanah atau dengan tanah yang "berat". Ya, dan jangan lupa bahawa anda perlu menuangkan grillage, dan ini akan terbang dalam sen yang cantik, dan hanya ada pemasangan blok FBS dan tumpang tindih - maka hanya asas siap, apakah anda memerlukan sisa semacam itu? Untuk rumah yang mudah, cerucuk skru juga sesuai, jika anda mempunyai masalah dengan tanah.

Selamat petang! Kami diberi plot untuk pembinaan sebuah rumah persendirian. Setelah memulakan pembinaan, ternyata bahawa perairan bawah tanah terletak pada kedalaman tidak lebih dari satu meter. Untuk membina rumah, asas yang sama tidak akan berfungsi. Ia telah memutuskan untuk membuat asas buas konkrit bertetulang dengan panjang 4 meter. Kelebihan utama mereka adalah pembinaan yang cepat, hayat perkhidmatan yang panjang, kemungkinan mendirikan di dalam tanah di mana air terletak dekat. Akibatnya, rumah itu didirikan lebih cepat.

Yayasan pada buas konkrit bertetulang: kebaikan dan keburukan

Buasir konkrit bertetulang menangkap pasaran pembinaan bertingkat rendah. Satu penampilan batang konkrit memberi inspirasi kepada keyakinan. Tidak sedikit pun peranan dimainkan oleh persatuan dengan "saudara besar", yang menjadi asas bangunan tinggi. Walau bagaimanapun, ada yang menganggap asas sedemikian sebagai yang paling boleh dipercayai, sementara yang lain - tidak percaya.

Jawapan pasti kepada soalan "siapa yang betul?" Kami tidak akan dapati. Kebenarannya ialah buasir konkrit bertetulang mempunyai kebaikan dan keburukan mereka, sama seperti produk lain. Mari kita bincangkan perkara ini dengan lebih terperinci dalam artikel ini.

Apa yang perlu dicari

Struktur cerucuk konkrit bertetulang adalah berdasarkan kepada konkrit kekuatan bertetulang tinggi. Loji KKZM menetapkan asas bagi buas konkrit bertetulang yang diperbuat daripada gred konkrit M300. Produk memenuhi keperluan GOST 19804-2012.

Menyokong menyampaikan beban dari pembinaan ke tanah. Sebagai peraturan, mereka diperbuat daripada konkrit dengan rintangan fros pada tahap tinggi, iaitu produk dengan perubahan suhu teruk. Ini sangat penting untuk asas bangunan apartmen dalam iklim kita. Apabila memilih buasir, perhatikan kelas rintangan fros, yang mesti sekurang-kurangnya f150 atau f200.

Kelebihan timbunan konkrit bertetulang

Ia adalah mungkin untuk membandingkan timbunan konkrit bertetulang, mungkin, hanya dengan buasir. Dan perkara pertama yang menyokong kemenangan konkrit adalah kapasiti galas. Bergantung pada saiz bahagian dan jenis tanah, satu bahagian bertahan dengan beban 9 hingga 60 tan. Contohnya, dipasangkan dengan gril 600x400 mm kedalaman cetek, anda selamat membina rumah batu tiga tingkat. Keupayaan galas semacam itu tidak boleh membanggakan buasir logam.

Satu lagi kelebihan adalah bahan dari mana ia dihasilkan. Konkrit adalah praktikal tidak merosakkan tanah. Disebabkan ini, hayat perkhidmatan melebihi 100 tahun. Di samping itu, pelbagai jenis buasir juga mempunyai kelebihan seperti ketahanan terhadap penurunan tekanan, ketahanan api dan rintangan kelembapan, dan juga semasa pemasangan adalah mustahil untuk beralih dari paksi reka bentuk.

Anda boleh memancarkan timbunan konkrit bertetulang dalam satu hingga dua hari. Baca lebih lanjut mengenai ini ...

Untuk pemasangan cerucuk konkrit bertetulang, pemasangan cerucuk mini digunakan. Mesin pada pemacu cakera secara bebas bergerak bersama-sama tanpa kesilapan, kotoran dan salji. Terima kasih kepada penyesuaian kaki, unit boleh menyumbat cerucuk walaupun di lereng kecil. Ia boleh dikendalikan sepanjang tahun pada suhu dari -25 hingga + 40⁰.

Dengan bantuan pemasangan itu, sehingga 40 buasir konkrit bertetulang dengan seksyen 150x150 mm boleh tersumbat dalam satu pergeseran kerja. Itulah, asas untuk sebuah rumah negara benar-benar ditetapkan untuk satu hari. Penghantaran kereta ke tapak pembinaan mungkin dilakukan dengan bantuan trak tunda.

Kelemahan konkrit bertetulang bertetulang termasuk kekurangan kelayakan ekonomi. Sebagai contoh, jika kita membandingkan w / w dan buasir skru, maka yang pertama lebih mahal, mereka mempunyai kapasiti beban galas yang lebih besar, tetapi ia terletak di padang cerucuk dengan cara yang sama seperti yang kedua. Semasa pemasangan, mereka tidak boleh berkembang, kerana panjang standardnya adalah 3 meter. Sekiranya terdapat perubahan besar di laman web ini, maka anda tidak akan dapat menggunakan mesin memandu cerucuk mini, kerana ia tidak mempunyai tempat untuk dipasang. Dalam pelan ini, skru menyokong kemenangan. Dan akhirnya, jika anda memutuskan untuk menggunakan asas cerucuk, anda harus mengambil kira bahawa tanpa mengira jenisnya, ia akan menjadi masalah untuk melengkapkan lantai dasar, dan kadang-kadang mustahil.

Apa yang anda boleh membina buasir yang dipandu? Hampir sama dengan buasir skru: pagar, garaj, hangar, rumah yang diperbuat daripada kayu, balak, batu bata, blok konkrit berudara dan buih, bangunan panel bingkai, bilik mandi, arbours dan bangunan perindustrian. Memasang dermaga atau dermaga tidak mungkin berfungsi. Bagi pembinaan rendah rumah kediaman dan tetamu, cerucuk konkrit bertetulang dengan seksyen 150x150 mm dan 200x200 mm dengan panjang 3000 mm paling sesuai.

Petua: Apabila memilih, pertimbangkan jenis bangunan dan tanah. Jika anda membuat keputusan untuk membina mandi atau di atas tanah yang disiram, maka timbunan skru adalah ideal. Sekiranya projek itu adalah rumah bata, lebih baik memilih cerucuk cerucuk konkrit.

Apabila menempah asas tiang dari kilang KKLM, anda boleh menyimpan lebih banyak, baca lebih lanjut tentang kemungkinan potongan dan membuat permohonan:

Apabila menempah asas tiang dari kilang KKLM, anda boleh menyimpan lebih banyak, baca lebih lanjut tentang kemungkinan potongan dan membuat permohonan:

Pemasangan asas yang didirikan pada buasir yang didorong

Yayasan cerucuk konkrit bertetulang cerun di bawah bangunan bertingkat

Yayasan cerucuk adalah pembinaan kokoh yang membolehkan tumpukan untuk memindahkan beban struktur ke lapisan tanah yang tidak dapat dikompresikan yang cukup dalam.

Ini benar terutamanya apabila tanah lemah (peaty atau paya). Kepada asas untuk menahan berat bangunan, ia mesti bergantung sepenuhnya pada tanah yang padat. Di sini peraturannya terpakai: semakin luas bahagian dasar struktur, semakin kurang tekanannya pada tanah.

Untuk mengira beban pada setiap sokongan, pada peringkat reka bentuk, berat keseluruhan struktur dikira. Penunjuk yang dihasilkan dibahagikan dengan bilangan timbunan yang dipasang.

Rak dibasuh dengan beban sedemikian sehingga mereka terpaksa bertahan. Tanda fakta bahawa sokongan telah mencapai lapisan padat dan siap untuk menahan beban yang diberikan, akan menghentikan kemajuannya secara mendalam.

Tumpukan buasir konkrit bertetulang tidak mungkin secara manual. Ini memerlukan tukul pneumatik. Bilangan dan kekerapan lokasi sokongan berbeza-beza dan bergantung secara langsung kepada berat keseluruhan struktur. Tetapi mereka semestinya dipasang di bawah dinding yang diasumsikan, di persimpangan dinding dan sudut.

Selepas cerucuk, pemangkasan sokongan pendukung pada ketinggian yang sama dibuat. Kemudian pembinaan bangunan bermula.

Buangan konkrit bertetulang

Tumpukan yang dipandu adalah batang dengan sekatan persegi dan satu ujung yang menonjol, diperbuat daripada konkrit bertetulang. Mereka direndam di tanah dengan kaedah kejutan. Asas pada buasir yang tahan lama adalah tahan lama dan menunjukkan ciri teknikal yang baik.

Tambak jenis ini adalah asas yang boleh dipercayai dan stabil dengan kapasiti galas maksimum, yang, berbanding dengan pemasangan asas dan skru TISE, lebih stabil dan tahan lama.

Untuk jenis ini, timbunan kayu pepejal juga boleh digunakan. Mereka diperbuat daripada kayu oak, pain, abu dan lain-lain jenis keras, kekerasan yang boleh ditentukan oleh kaedah Brinell.

Seringkali skru berlapis empuk digantikan dengan tiub dengan hujung kerucut. Paip yang didorong mempunyai kapasiti menanggung beban lebih baik daripada buasir yang dipasang dengan rendaman. Walaupun reka bentuk saiz yang sama digunakan, unsur-unsur yang dipalu menunjukkan ciri kekuatan yang lebih baik.

Pengilangan buas jenis ini dikawal oleh peruntukan Standard Negeri, yang menyatakan bahawa jenama konkrit mesti mempunyai kekuatan 300 kgf / cm2.

Konkrit dengan parameter sedemikian dalam ujian untuk kekuatan dan pemampatan dianggap berat.

Ia digunakan untuk pembinaan bangunan tahan lama, landasan pacu dan jalan raya.

Apabila memasang jenis asas lain di atas buasir, penyelesaian dengan ciri teknikal yang lebih rendah digunakan.

Ini juga terpakai kepada pendirian struktur pada buasir bosan atau TISE.

Rangka dan rumah kayu pada buasir yang didorong

Rumah "bingkai" pada asas tiang

Untuk asas longgokan di bawah timbunan kayu atau bingkai bangunan panjang 3 atau 4 meter dengan diameter 150 atau 200 mm digunakan. Iaitu, diameter lebih kecil dipilih daripada pembinaan bata berat di beberapa tingkat.

Saiz sedemikian dianggap memadai untuk memastikan timbunan itu memasuki lapisan tanah pepejal, dan yayasan itu telah memperoleh kapasiti galas yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, penggunaan jenis longgokan ini bermasalah kerana keperluan membeli jentera bersaiz kecil yang bersesuaian untuk penyumbatan mereka.

Penggunaan peralatan berat dilarang oleh peraturan keselamatan dan SNiPs. Untuk melaksanakan kerja mengikut keperluan yang dinyatakan di atas, saiz tapak pembinaan tertentu diperlukan.

Oleh itu, bangunan terdekat hendaklah sekurang-kurangnya 25 meter.

Kerja asas

Asas pada sokongan longgokan adalah baik kerana ia boleh digunakan untuk mana-mana tanah, termasuk tanah yang lemah: mudah alih, peaty atau paya.

 • pembersihan tapak bangunan daripada tumbuh-tumbuhan;
 • penghantaran bahagian struktur yang akan dipasang;
 • menandakan asas untuk dipasang.

Pemasangan pemacu longgokan

Proses pembuangan dilakukan seperti berikut. Elemen dipasang secara menegak dengan kepala menunjuk ke atas. Kebetulan titik dan paksi diperiksa. Kemudian proses cerucuk bermula.

Bahagian kesan tukul diturunkan, dan kekerapan memandu cerucuk setiap tiang dikira terlebih dahulu oleh 1 meter, kemudian dengan 0.1 meter sebelum "kegagalan". Penunjuk purata "kegagalan" dikira dengan bilangan hits berdasarkan unsur.

Apabila tukul tukul, rendaman diukur dan kapasiti galas struktur ditentukan. Ini memungkinkan untuk mengelakkan kekurangan semasa pembinaan selanjutnya.

Pada peringkat ini adalah mungkin untuk menyediakan kekosongan, menghadapi batu dan halangan lain di dalam tanah. Sekiranya longgokan, semasa menyelam, menghadapi halangan, penolakan palsu boleh berlaku. Oleh itu, asas asas ini tidak terpakai bagi pembinaan asas cerucuk di tapak berbatu.

Satu lagi senario adalah mungkin, apabila di hadapan lompang di dalam tanah, strukturnya sangat terendam selepas kesan. Dalam kes ini, kapasiti galas substrat dikurangkan dengan ketara.

Sepanjang proses cerucuk, ketepatan cerucuk struktur cerucuk mesti disahkan.

 • Pada pematuhan semua keperluan, dengan cara buasir yang didorong, kualitatif dan asas yang boleh dipercayai dibuat.
 • Kos memasang asas pada buasir adalah bersamaan dengan kos jenis asas lain.
 • Dengan kehadiran peralatan untuk peralatan menumpuk dan sangat mudah alih, teknologi proses mengambil masa yang singkat.
 • Jumlah perbelanjaan fizikal adalah sama dengan jumlah mereka dengan teknologi serupa.
 • Asas longgokan menunjukkan kebolehpercayaan yang sangat baik, ketahanan dan kapasiti galas yang sangat baik.
 • Apabila menyelesaikan asas pada tiang, anda perlu memikirkan bagaimana untuk melindungi dan memangkas lantai dasar.
 • Jika tanah di tapak pembinaan bengkak atau merosot, ciri-ciri kestabilan asas boleh dikurangkan dengan ketara.

Buasir pile yang diikat dengan grillage konkrit bertetulang

Sekiranya perlu, untuk memberikan ketahanan yang lebih besar struktur, gunakan pembinaan asas cerucuk dengan grillage. Alasan tersebut boleh dibahagikan kepada:

Dalam susunan kedua-dua jenis ini, terdapat ruang di antara tanah dan pita. Lapisan pasir, batu atau batu di bawah pita diisi.

Ia tidak memberi alasan (sekiranya menumbuk) untuk berehat di atas grillage. Di samping itu, di hadapan grillage jurang ini tidak akan mengangkat asas.

Kaedah yang sama juga digunakan untuk versi papak asas cerucuk.

Bahan-bahan untuk pembuatan sokongan longgokan

Buasir kayu yang didorong oleh kayu

Kayu - timbunan memandu dengan rintangan kelembapan yang rendah, dan produk logam mempunyai penunjuk yang rendah kapasiti galas.

Unsur-unsur tersebut diperbuat daripada paip keluli, bar saluran, dll.

Kelebihan utama mereka ialah berat badan mereka yang rendah berbanding dengan yang lain.

Sokongan sedemikian boleh tersumbat dengan cukup dalam, meningkatkan panjangnya secara berperingkat-peringkat.

Beton bertetulang - buasir dengan seksyen persegi, mempunyai ujung tajam dengan kasut keluli.

Untuk bangunan bertingkat rendah, manik mikro sehingga tiga meter panjang digunakan.

Kelebihan timbunan konkrit bertetulang

Tumpukan longgokan konkrit bertetulang

 • Penunjuk yang baik keupayaan membawa beban dan toleransi beban tanpa mengurangkan prestasi.
 • Hayat perkhidmatan yang panjang - kira-kira 100 tahun.
 • Sangat jatuh ke tanah.
 • Peningkatan kekuatan disebabkan oleh ciri reka bentuk - pengukuhan dalaman.
 • Rintangan kelembapan yang tinggi, ketahanan api, penentangan terhadap perubahan tekanan atmosfera.
 • Kemudahan penyimpanan. Produk disimpan dalam susunan, tidak memerlukan apa-apa syarat khas.
 • Dipasang dengan cepat, memendekkan masa untuk kerja persediaan dan pemasangan.

Perlu diingat bahawa sebelum memulakan menyelam dan cerucuk, semua pendukung harus dibersihkan dengan sempurna dari kotoran.

Pembelian yang dibeli mestilah disediakan dengan dokumen sokongan mengenai kepatuhan terhadap piawaian yang telah ditetapkan, maklumat mengenai pengeluar, kualiti konkrit, tarikh pembuatan lot tertentu, dan sebagainya.

Produk yang baik adalah mereka yang mempunyai permukaan licin tanpa retak dan cip.

Tiada komen untuk artikel ini. Tinggalkan komen terlebih dahulu.

2017 © Foundation Club

Menyalin bahan dibenarkan dengan petunjuk sumbernya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

4 + 3 =