Cerucuk memandu cerucuk

Yayasan tumpukan yang didorong

Sekiranya pembinaan dirancang di atas tanah yang lemah, maka lebih baik memilih landasan pada tiang tumpukan sebagai asas. Untuk dapat menahan bangunan itu, pangkalan itu memerlukan sokongan, tetapi sukar untuk mencarinya di tanah masalah, oleh itu perlu mencari tanah yang lebih padat, yang dilakukan dengan memasang tumpukan.

Yayasan tiang itu merupakan struktur dalam bentuk sepuluh lapisan, yang diperlukan untuk memindahkan beban dari struktur ke tanah. Ini dilakukan untuk menggerakkan berat bangunan ke atas sokongan tegas, ia perlu untuk menggerakkan buasir ke kedalaman di mana tanah tidak dapat dikompresikan, mampu menahan beban. Di sini ada peraturan yang menunjukkan pergantungan beban di atas tanah dari kawasan asas. Ia mengatakan bahawa kawasan yang lebih besar mempunyai asas, semakin rendah beban diterapkan ke tanah.

Terdapat beberapa jenis asas longgokan, tetapi kami secara khusus akan menerangkan dasar jenis cerucuk. Tumpukan memandu cerucuk adalah sejenis keratan rentas persegi dengan ujung runcing yang direndam di dalam tanah dan tersumbat dengan tukul pneumatik. Asas semacam ini sangat kuat dan mempunyai ciri teknikal yang tinggi. Anda juga boleh menggunakan, bukannya timbunan konkrit bertetulang, yang diperbuat daripada kayu, tetapi hanya kayu keras seperti abu, pain, oak atau lain-lain. Tumpukan pemacu longgokan mempunyai kapasiti galas yang lebih besar daripada yang hanya menjunam ke telaga siap.

Pada peringkat reka bentuk, jumlah beban struktur dikira, yang dibahagikan dengan bilangan timbunan. Oleh itu, anda boleh mengira beban pada satu. Menentukan setiap elemen diperlukan dengan pengiraan berat yang dapat bertahan. Jika dalam proses tersumbat lapisan tanah pepejal yang diperlukan dicapai, cerucuk itu tidak akan berterusan. Ini adalah tanda ketepatan pemasangan.

Tidak mungkin untuk melakukan manual seperti manual, kerana penyumbatan dilakukan oleh tukul khas, yang merujuk kepada peralatan pembinaan. Selepas semua buasir terdedah di tempat yang betul, puncak mereka akan dipotong pada tahap yang sama supaya anda berjaya melancarkan rumah dari atas.

Kelebihan dan kekurangan menggunakan cerucuk yang didorong

Mana-mana jenis asas longgokan berfaedah berbeza dari jenis lain mengikut parameter berikut:

 • Kesederhanaan perkiraan, yang tidak memerlukan trenching atau penggalian.
 • Pemasangan cerucuk adalah mungkin di hampir mana-mana tanah, tidak termasuk batu-batu berbatu.
 • Adalah mungkin untuk menggunakan timbunan apa-apa bahan yang akan menguntungkan dan sesuai untuk struktur tertentu.
 • Bahagian mempunyai keupayaan galas yang besar dan boleh menahan berat yang ketara.
 • Yayasan sedemikian boleh digunakan untuk jangka masa panjang, kira-kira 100 tahun.
 • Kekuatan dapat ditingkatkan dengan memperkuat struktur dalaman.
 • Buasir mempunyai ketahanan kelembapan, ketahanan terhadap perubahan suhu dan pengaruh luaran (merujuk kepada konkrit bertetulang).
 • Unsur-unsur yayasan adalah mudah untuk menyimpan dan mengangkut.

Tetapi tidak hanya kelebihan apabila menggunakan asas seperti itu, ada juga senarai kekurangan yang tidak boleh diabaikan:

 • Sebelum ini, ia perlu untuk menentukan bagaimana ruang bawah tanah akan dilengkapi.
 • Sekiranya berlakunya jenis tanah bengkak atau penenggelaman di tapak, terdapat risiko bahawa yayasan itu tidak akan stabil seperti di bawah keadaan lain.

Sekiranya terdapat situasi seperti yang dinyatakan dalam kelemahan kedua, maka anda tidak harus menangguhkan pembinaan dan mencari tapak lain - ada satu jalan keluar. Pemasangan gril ini pada asas tiang siap. Asas semacam itu boleh sama ada timbunan longgokan atau pili-pita.

Semasa pemasangan asas tersebut, adalah perlu untuk meninggalkan jurang antara pita dan tanah, yang kemudiannya dicurahkan dengan batu dan pasir yang dihancurkan, supaya sebatan itu tidak boleh menyakiti grillage yang sudah ada. Kaedah ini akan membantu untuk menghapuskan punca meningkatkan grillage.

Menyimpulkan kesimpulan, kita boleh mengatakan bahawa kelemahan asas longgokan jauh lebih rendah daripada merit, dan anda sentiasa boleh mencari jalan keluar dan memintas keadaan negatif.

Anda juga perlu memberi perhatian kepada permukaan unsur-unsur. Ia tidak boleh mengandungi cip dan retak, harus lancar dan bahkan.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, buasir boleh menjadi bahan yang sama sekali berbeza. Mari kita pertimbangkan jenis utama mereka:

 1. Kayu. Unsur-unsur dasar tiang tersebut dapat dibeli dengan siap atau dijalankan secara mandiri. Untuk melaksanakannya sendiri, anda perlu mempunyai bahan berkualiti dalam kuantiti yang mencukupi. Hanya kayu pepejal yang diperlukan. Diameter buasir tidak boleh menjadi lebih tipis daripada 18 cm, lebih tebal, lebih baik. Akhirnya, yang dimaksudkan untuk disembelih di dalam tanah, diasah dan dilindungi oleh tudung keluli, yang dipanggil "shoe9raquo; dan direka untuk melindungi akhir daripada kerosakan semasa masuk ke dalam tanah. Pada akhirnya, yang masih berada di permukaan, anda perlu memakai cincin keluli, yang akan melindunginya daripada berpecah semasa pukulan tukul. Momen negatif menggunakan buasir kayu adalah bahawa mereka tidak tahan lama, kelembapan tahan dan tertakluk kepada pelbagai jenis kerosakan oleh parasit dan kulat. Tetapi semua ini boleh dielakkan jika kita menjaga memprosesnya dengan bahan khas, yang kini ditawarkan dalam sebilangan besar pasaran pembinaan.

 • Lebih sering timbunan logam digunakan. Mereka boleh dibuat dari pelbagai paip, bar saluran dan bahan lain. Mereka dicirikan dengan berat badan yang rendah dan kemungkinan menumpuk ke kedalaman yang lebih tinggi. Juga, jika perlu, anda boleh meningkatkan panjang bahagian logam. Tetapi mereka mesti dirawat dengan bahan anti-menghakis.

 • Buasir konkrit bertetulang mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan jenis lain yang disenaraikan di atas.

 • Yayasan tumpukan yang didorong

  Sebagai permulaan, kerja persediaan dijalankan, seperti membersihkan tapak serpihan dan tumbuh-tumbuhan yang berlebihan, penyerahan bahan dan peralatan yang diperlukan, bekerja pada susun atur tapak.

  Tata letak medan mestilah dibuat mengikut projek, yang mesti diwujudkan terlebih dahulu. Ditandakan dengan ukuran pita dan menggunakan instrumen arah geodetik. Tempat-tempat di mana buasir hendak dipandu mesti ditandakan dengan kepentingan di mana bilangan buasir ditulis.

  Selepas langkah-langkah yang diambil, adalah mungkin untuk memulakan memandu cerucuk langsung di lapangan. Kerja-kerja sedemikian dilakukan dengan bantuan peralatan berat, yang perlu anda lakukan sebelum ini.

  Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci teknologi memasang sesebuah individu:

  1. Teknologi bergerak ke tempat yang mudah untuk memalu.
  2. Pile dengan bantuan peralatan mengangkat ditetapkan secara menegak di tempat yang ditandai supaya tajuk-tajuknya kelihatan.
  3. Selepas itu, tukul kesan menurun dan mula cerucuk, yang pertama kali berlaku pada kadar penyelaman 1 meter, dan kemudian 0.1 hingga longgokan itu ditetapkan di tanah teguh dan seterusnya.

  Pada tahap ini, saat-saat yang tidak menyenangkan seperti batu-batu yang jatuh di bawah timbunan dicegah, kerana mereka dapat memberikan gambaran palsu bahawa timbunan telah mencapai tahap yang diperlukan, yang, pada masa akan datang, akan mempengaruhi kualiti struktur.

  1. Selepas semua buasir tersumbat, anda perlu memotong kepala ke satu tahap.
  2. Sekiranya perlu untuk melengkapkan grillage, maka anda perlu memasang formwork yang sama dengan lebar asas.
  3. Sangkar tetulang dalam tertanam.
  4. Struktur keseluruhan dituangkan dengan konkrit bermutu tinggi dan ditinggalkan sehingga pengerasan penuh dan pengambilan benteng.

  Pemasangan asas longgokan digunakan dalam tanah yang bermasalah. Ia akan menjadi asas yang boleh dipercayai dan kukuh, tetapi hanya jika kualiti bahan untuk buasir dan pemasangan yang cekap, di hadapannya semua kajian dan pengiraan yang diperlukan dijalankan.

  ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

  Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

  Cerucuk memandu cerucuk

  Buasir buasir adalah produk yang mempunyai struktur rod, biasanya bulat atau sekatan persegi, yang terbuat dari bahan tahan impak, direndam di dalam tanah dengan kaedah penyumbatan, indentasi atau getaran.

  Pada dasarnya, buasir didorong menghasilkan:

  • dari batang kayu berketumpatan tinggi, yang rosak lemah (misalnya - larch),
  • paip besi atau keluli, dengan ketebalan dinding 3.5 mm,
  • dari pelbagai profil keluli,
  • daripada konkrit bertetulang, gred berat.

  Bidang penggunaan cerucuk asas cerucuk

  Pada asasnya, ia digunakan untuk peranti yayasan bagi yayasan:

  • dalam kejuruteraan awam, untuk pembinaan satu tingkat dan pelbagai tingkat;
  • di bangunan perindustrian bangunan dan pembinaan, pelbagai tahap kerumitan;
  • apabila membina kemudahan pengangkutan (jambatan, overpass, overpass);
  • apabila membina pelbagai kejuruteraan dan struktur hidraulik (dermaga, jeti, stesen pengambilan air).

  Tumpukan pemacu longgokan tidak boleh diganti dalam pembinaan di dataran sungai, di dataran, di kawasan dengan permafrost, serta semasa kerja pembinaan dan pemasangan pada musim sejuk.

  Adakah buasir konkrit bertetulang hanya dalam kemudahan pengeluaran bersertifikat yang mempunyai peralatan khas, dengan pematuhan ketat kepada keadaan teknikal, yang ditentukan oleh GOST 19804-2012 Tumpukan fabrik kilang konkrit bertetulang. Spesifikasi am. " Piawaian ini diluluskan pada Januari 2014 oleh lima negara CIS dan Rusia.

  Buasir konkrit bertetulang dibina dari campuran konkrit berat halus yang mesti mempunyai kekuatan mampatan sekurang-kurangnya B15 atau tanda yang dinyatakan dalam reka bentuk teknikal projek pembinaan. Untuk pembinaan seksyen tunggal, batu dihancurkan digunakan dengan saiz pecahan sehingga 40 mm, dan untuk buasir buas dibuat dalam bentuk cangkang sehingga 20 mm.

  Penting untuk diperhatikan, bahawa buasir, juga, dibahagikan dengan sifat interaksi dengan tanah pada:

  • Gantung, yang bergantung kepada tanah yang sukar ditampal, terletak pada kedalaman tertentu;
  • Rak yang disokong oleh pangkalan mereka secara langsung di atas tanah berbatu.

  Oleh itu, dengan syarat bahawa longgokan akan beristirahat di atas tanah-tanah yang berbatu dan besar-besaran, perlu menggunakan konkrit kelas B25 tidak kurang daripada jadual kekuatan untuk sebarang panjang produk.

  Untuk memberikan sifat-sifat tertentu kesan rintangan, buasir bertetulang, dan menggunakan panas-jenis didopkan angker dari A240 untuk A800, dan tanda dawai keluli dari Br1200 untuk Br1500, dan sebagai gegelung, grid, dan pengapit - dawai tertarik sejuk mudah. Pada masa yang sama, teknologi pembuatan dengan cara tetulang longitudinal yang tegang atau tidak tegar digunakan.

  Buasir konkrit bertetulang yang dihasilkan ditandai mengikut bentuk, saiz dan teknologi yang digunakan.

  Jadi huruf penyahkodan mengikut GOST sedia ada bermaksud:

  80,30-4 SP-A800 - longgokan persegi pepejal, seluruh pembuatan, melintang diperkukuhkan dengan panjang rod 80 dm (8 meter), dengan keratan rentas 30 cm pihak, dengan tetulang keluli prategasan dan jenis tetulang kelas A800 №4.

  Buasir konkrit bertetulang yang paling banyak digunakan, yang mempunyai seksyen persegi 30 atau 40 cm dan panjang 3 hingga 14 meter. Jika, bagaimanapun, dalam pengiraan reka bentuk, panjang longgokan diperlukan lebih daripada standard, ia dihasilkan sebagai komposit. Jumlah panjang untuk menyelam untuk buasir konkrit bertetulang adalah 25 meter.

  Buasir yang didorong logam dibuat dari berbagai profil keluli, besi atau besi besi cor, dengan syarat ketebalan dinding 3.5 mm, dengan ujung berbentuk kon di akhir.

  Buangan cerucuk cerucuk industri yang dihasilkan mempunyai diameter 159 hingga 630 mm. Biasanya, bahan permulaan untuk buasir ini adalah keluli biasa atau paip besi tuang, yang mana tip berbentuk kon dan dua jenis kepala dihasilkan, satu untuk menyumbat, dan kedua untuk meningkatkan panjang (kompilasi).

  Untuk tanah yang tidak stabil pada buasir logam, alat utama dibuat sama ada dalam bentuk pemotongan dan lubang teknologi, atau dalam bentuk lampiran yang dikimpal. Untuk memberi kekuatan yang lebih besar, selepas rendaman, rongga longgokan dituangkan dengan konkrit.

  Walau bagaimanapun, cerucuk logam yang didorong oleh diameter besar boleh dibuat sehingga panjang sehingga 90 meter, biasanya digunakan untuk struktur bingkai logam kecil dan sederhana. Dan di sini, cerucuk logam yang dipandu dari bahagian-bahagian kecil, dibuat, sebagai peraturan, dalam keadaan artisan dan dipasang dengan bantuan cara yang diperbaiki, digunakan secara meluas untuk pembinaan kampung kecil.

  Yayasan longgokan direka untuk memindahkan seluruh beban dari struktur yang terletak di atasnya melalui grillage dan buasir ke tanah. Hanya lapisan tanah yang tidak dapat dikompresikan berfungsi sebagai asas ini, yang dalam beberapa keadaan berada pada kedalaman tertentu.

  Dalam pembinaan kemudahan awam dan perindustrian, pengiraan yayasan hanya dilakukan oleh seorang pereka yang berkelayakan di peringkat reka bentuk. Untuk pembinaan kampung swasta (sehingga dua tingkat), anda boleh membuat pengiraan mudah, tetapi dalam mana-mana, anda perlu mengetahui komposisi tanah tempatan.

  Keseluruhan perhitungan asas longgokan adalah berdasarkan fakta bahawa setiap tumpukan individu mampu menahan beban tertentu, dan dijelaskan oleh formula yang cukup sederhana yang menentukan jumlah buasir yang diperlukan:

  di mana Pn adalah jumlah beban (berat) struktur,

  Kapasiti bearing - satu tiang,

  1,2 - factor faktor keselamatan.

  Beban penuh pada tiang cerucuk disimpulkan dari berat asas, semua struktur bangunan (dinding, lantai, siling, bumbung, dll.), Muatan (berat badan, perabot, peralatan, dll.) Dan beban salji.

  A saiz kampung dua tingkat 8 hingga 10 meter, yang terdiri daripada asas cerucuk-rostverkovogo dengan dinding galas berbingkai kayu, dengan rasuk kayu, dengan partition diperbuat daripada eternit dan bumbung bumbung lembut akan mempunyai berat kira-kira 62 tan. Kami menambah beban salji untuk wilayah di bahagian tengah Rusia hingga 110 kg / m2 dan berlipat ganda dengan 1.2 - faktor keselamatan, akibatnya kami mendapat beban penuh:

  Dengan syarat bahawa pondok kami berdiri di atas tanah jenis LESS mengikut jadual, kami memilih kapasiti galas satu timbunan yang didorong oleh keluli dengan diameter 89 mm dan panjang keseluruhan 3.0 m, iaitu 4.3 tan.

  Oleh itu, kita memperoleh, dengan pembulatan, bilangan timbunan yang diperlukan: 85 tan / 4.3 = 20 buasir.

  Sebagai contoh, meter konvensional cerucuk konkrit dengan rentas diskrukan yang 30x30 mm adalah dari 10 €, dan tag harga per meter paip keluli setanding diameter 273 mm dan 6 ketebalan mm dinding bermula pada kira-kira 25 €.

  Tetapi jika, untuk mengambil pembinaan sebuah pondok tidak lebih daripada dua tingkat dan satu kawasan bangunan kira-kira 100 m2, perkiraan yang diperbesarkan bagi susunan kos untuk pelbagai jenis yayasan adalah seperti berikut:

  • cerucuk pail dari € 1800,
  • tali pinggang blok dari 2100 €,
  • pita monolitik dari 2500 €,
  • papak (plat Sweden) dari 3100 €.

  Dengan pengiraan ini, pelbagai syarat pembinaan tidak diambilkira, seperti komposisi tanah di tapak pembinaan, jumlah pembinaan, keterpencilan dari komunikasi utama, dan sebagainya.

  Proses teknologi memasang asas timbunan yang didorong betul-betul sepadan dengan cerucuk perkataan. Penimbatan timbunan ke dalam tanah berlaku disebabkan penggunaan beban tegak menegak berkala, dalam kes-kes khas yang cenderung. Peranti menyelam dipanggil mole diesel atau hidraulik, yang pada gilirannya dipasang berdasarkan teknologi sendiri. Adalah lebih baik untuk mengetahui proses menenggelamkan longgokan konkrit bertetulang dengan tukul hidraulik menggunakan contoh video:

  Untuk buasir memandu sehingga 12 meter panjang dan sehingga 600 mm diameter, mesin pelbagai fungsi digunakan yang boleh cangkuk, angkat dan mempunyai cerucuk di tukul. Sebagai contoh, kereta domestik berdasarkan KAMAZ, seperti UMMC-12 atau URAL - BM-811.

  Untuk pembinaan pondok dengan penggunaan asas memandu cerucuk, mesin sejagat yang ringan telah dicipta yang memudahkan dan mempermudah proses pemasangan, seperti dalam video:

  Akibatnya: kami mempunyai sebab yang baik untuk memilih buasir buasir kami sendiri, yang akan membolehkan kita memanfaatkan kelebihan mereka yang tidak dapat dinafikan, seperti:

  1. Kapasiti beban tinggi;
  2. Kemungkinan peranti pada mana-mana jenis tanah;
  3. Kemungkinan mendirikan pada jarak jauh dari pangkalan dan komunikasi;
  4. Kemungkinan pemasangan pada bila-bila masa sepanjang tahun, dalam semua keadaan cuaca,
  5. Kos unit kerja yang agak rendah.

  Perbelanjaan yang tidak ketara, kelajuan pendirian dan kesatuan ke atas buasir buasir menjadikan mereka asas pembinaan yang sangat diperlukan dalam pembinaan moden.

  Apakah asas pada buasir yang didorong? Teknologi yang boleh dipercayai untuk rumah persendirian

  Ledakan pembinaan pada tahun-tahun kebelakangan ini, kedua-dua kawasan bertingkat rendah dan berbilang tingkat, memerlukan kontraktor untuk menggunakan kaedah pembinaan yang berlainan.

  Pemilihan kaedah bergantung kepada keadaan iklim, medan, jenis tanah.

  Terutama penting dalam pembinaan penerapan teknologi yang akan membolehkan struktur melaksanakan fungsinya selama bertahun-tahun. Dan dalam hal ini, peranan besar dimiliki oleh asas yang dibina secara kualitatif. Terdapat banyak jenis asas pada hari ini, ini dijelaskan oleh pelbagai tanah di mana pembinaan akan dibina, dan dalam analisis akhir, kekuatan dan kestabilan struktur bergantung.

  Salah satu yang paling boleh dipercayai ialah asas pada buasir yang didorong. Jenis yayasan ini telah digunakan selama berabad-abad untuk pembinaan bangunan di atas tanah yang tidak stabil.

  Tumpukan didorong adalah rod konkrit bertetulang, biasanya seksyen persegi, saiz dari 150 hingga 500 mm dan panjang 3 hingga 25 meter.

  Proses menyumbat dengan tangan adalah mustahil, untuk tujuan ini, tukul khusus digunakan, biasanya hidraulik, dipasang pada jentera pembinaan.

  Satu akhir sokongan ini ditunjuk, untuk penembusan yang lebih baik ke tanah. Panjang dan seksyen dikira secara individu dan bergantung kepada jenis tanah dan jisim struktur.

  Penting: dalam apa jua keadaan, Akhir bawah sokongan mesti berehat di atas tanah yang keras. Hanya dalam kes ini, yayasan itu akan menahan tekanan rumah, dan apabila tanah ditenangkan, ia tetap tidak bergerak.

  Sebagai contoh, dalam pembinaan rumah bingkai satu atau dua tingkat di tanah liat yang diguna pakai di negara kita, ia adalah mencukupi untuk menggunakan pratuang bertetulang panjang cerucuk konkrit 3 - 4 meter dan diameter 150-200 mm.

  Yayasan pada buasir yang didorong boleh menjadi plat dan jenis pita. Dalam kes pertama, kawasan sokongan di atas tanah adalah maksimal dan jenis ini adalah yang paling dipercayai pada tanah yang tidak stabil. Jenis tali pinggang mempunyai jejak yang lebih kecil, tetapi masih mencukupi untuk kedudukan stabil struktur.

  Asas timbunan yang dipimpin mengandaikan mereka pemasangan:

  • dalam bentuk padang cerucuk, apabila menggunakan pondasi empangan, terutamanya untuk pembinaan rumah pelbagai tingkat;
  • dalam siri. Dalam kes ini, sokongan tersumbat dalam baris, di bawah dinding masa depan bangunan, sentiasa di bawah sudut dan persimpangan dinding pada jarak tertentu antara satu sama lain. Kaedah ini digunakan dalam pembinaan rendah dan pembinaan rumah bingkai;
  • dalam bentuk tiang tunggal, dipasang pada yang paling bermasalah, dari sudut pandangan tanah cantuman, tempat.

  Yayasan tiang dicadangkan untuk dibina sekiranya perlu untuk memindahkan beban struktur siap ke tanah yang tidak stabil. Adalah dinasihatkan untuk menggunakannya dalam tanah paya dan paya, Apabila lapisan padat tanah yang tidak mampat berada pada kedalaman yang mencukupi.

  Bilangan timbunan yang perlu, disembelih ke kedalaman tanah yang stabil, digabungkan ke dalam struktur tunggal dengan grillage, akan menjadi sokongan yang boleh dipercayai untuk rumah jenis apa-apa jenis.

  Bantuan: perlu diingat bahawa lebih daripada 60 peratus daripada semua bangunan berbilang tingkat dibina di atas asas dengan menggunakan buasir yang didorong. Ini hanya mengesahkan kebolehpercayaan asas-asas jenis ini.

  Dalam pembinaan rendah, termasuk dalam pembinaan rumah bingkai digunakan jenis tumpukan berikut:

  1. Konkrit bertetulang. Jenis yang paling biasa. Secara meluas di mana-mana tempat, banyak organisasi terlibat dalam pengeluaran dan pemasangan buas konkrit bertetulang. Hayat perkhidmatan dari 50 hingga 150 tahun. Boleh berbeza dengan beberapa parameter:
   • buasir dengan ketegangan dan ketegangan yang tidak ketegangan;
   • bulat, persegi, berbentuk T dan bahagian berongga;
   • prisma dan silinder;
   • monolitik dan prefabrikasi (komposit);
   • buasir dengan kelima yang diperluas, terikat atau kosong.
  2. Kayu. Paling sering digunakan dalam pembinaan rumah kayu balak dan rumah bingkai dengan pangkalan kayu. Mereka boleh dibuat dari beberapa jenis kayu, mereka kurang dipercayai, tetapi dalam pembinaan individu sering digunakan di tanah. Buasnya biasanya dibuat dari kayu oak, larch, cedar, dan batu keras lain. Sapukan buasir kayu berdiameter 20-40 cm, panjang dari tiga hingga 8 meter. Apabila digunakan pada tanah yang keras, ujung tajam yang lebih rendah itu dilengkapi dengan hujung besi dengan tali kasut. Kehidupan perkhidmatan asas pada tiang kayu bergantung kepada iklim dan tanah di kawasan tertentu, tetapi, sebagai peraturan, tidak kurang daripada 50 tahun dengan operasi yang betul.
  3. Keluli. Boleh dihasilkan dari pelbagai produk yang dilancarkan - bar saluran, rel, paip, dll. Mereka digunakan agak jarang, terutamanya untuk struktur sementara atau bangunan ladang. Hayat perkhidmatan anggaran adalah 40 - 60 tahun.

  Untuk mempunyai keyakinan terhadap kebolehpercayaan asas longgokan semasa membina struktur, Ia perlu untuk mengira bilangan buasir dan kedalaman cerucuk mereka dengan betul.

  Bergantung kepada jenis tanah, apabila membina rumah bingkai, kedalaman pemanduan cerucuk boleh berubah dari tiga hingga sepuluh meter, dan saiz seksyen adalah dari 150 hingga 250 mm.

  Penting: untuk mengetahui dengan tepat jenis tanah yang berlaku di lokasi tertentu boleh didapati di direktori khusus, atau organisasi khusus boleh melakukannya.

  Kami memberi Contoh mengira asas longgokan cerucuk untuk pembinaan rumah bingkai dua tingkat di tanah liat, yang menduduki kira-kira 80 peratus daripada wilayah negara kita.

  Pertama anda perlu mengira jumlah berat rumah. Ini mudah dilakukan jika anda menganggarkan berapa banyak bahan yang akan dibelanjakan untuk pembinaan dan beratnya dalam meter padu. Sebarang data mengenai jisim bahan tersedia secara percuma.

  Sebagai contoh, pembinaan rumah itu mengambil 60 meter padu kayu dari larch. Berat satu meter padu semida (iaitu, ini sesuai untuk pembinaan) larch adalah kira-kira 800 kg. Dengan pendaraban sederhana kita akan mengetahui bahawa jumlah jisim rumah log akan menjadi kira-kira 50 tan.

  Tambah di sini banyak tumpang tindih, bumbung, bahan penamat dan jangan lupa tentang grillage konkrit. Pengiraan yang sama untuk jumlah, mengetahui bahawa ini adalah kira-kira 80 tan. Dan, akhirnya, itu banyak perabot, dan semua yang akan ada di dalam rumah. Kami akan menerima kira-kira 10 tan.

  Menyimpulkan hasilnya, kita memperoleh berat keseluruhan struktur siap di rantau ini sebanyak 140 tan. Tambah untuk kebolehpercayaan 30 peratus daripada stok dan dapatkan 182 tan.

  Tekanan, yang memegang satu panjang longgokan konkrit bertetulang tunggal 4 meter, adalah dari 10 hingga 40 tan, bergantung kepada tanah, mengikut semua direktori kejuruteraan. Mengambil beban purata sebanyak 20 tan bagi setiap timbunan, ia tidak sukar untuk mengira itu dalam kes ini, hanya 9 buasir, dihancurkan dengan mematuhi semua piawaian.

  Dalam amalan yang sama, untuk pembinaan rumah bingkai, buasir buasir untuk asas tersumbat dengan jarak tidak melebihi 2.5 meter untuk lebih banyak beban struktur di grillage.

  Maklumat: dengan cara yang sama, anda boleh mengira untuk mana-mana rupa bumi dan apa-apa jenis longgokan.

  Jadi, semua bahan dipilih, pengiraan yang diperlukan dibuat, anda boleh memulakan pembinaan:

  1. Peringkat pertama dijalankan penjelasan wilayah memandu cerucuk dan penghantaran bahan. Ia adalah perlu untuk mengeluarkan turf dan lapisan atas tanah.

  2. Telah dijalankan menandakan asas masa depan, dan tempat pemanduan longgokan dirancang.

  3. Apabila semuanya ditanda, sekali lagi Tahap dan geometri diperiksa asas masa depan.

  4. Berlaku sendiri proses cerucuk memandu dengan mesin dengan tukul hidraulik atau pneumatik. Semasa penumpukan longgokan itu, perlu mengikuti tahap menegak yang tegak. Di samping itu, para tuan yang berpengalaman selalu memperhatikan tingkah laku tidak standard sokongan semasa menyelam, jika ia tersandung pada halangan atau sebaliknya, "lemas" dalam rongga bawah tanah. Dalam kes ini, sokongan itu dipanjangkan, atau dibawa sedikit ke sisi.

  5. Selepas semua sokongan tenggelam di dalam tanah, pahat untuk mendapatkan akses kepada kelengkapan dan Selaraskan semua sokongan pada ketinggian yang sama.

  6. Selanjutnya, bergantung kepada jenis asas, atau bentuk pita tegap, sama ada patut papak, jika asas itu adalah timbunan cerucuk.

  7. Dalam kes asas pondasi, Di dalam acuan rangka bingkai dibuat dan diisi dengan penyelesaian. Selepas 28 hari, yayasan itu bersedia untuk mendirikan bangunan.

  Grillage adalah sebahagian daripada pembinaan asas, yang menghubungkan sokongan menjadi satu struktur dan merupakan sokongan untuk dinding bangunan. Bukan unsur wajib. Tetapi asas pada cerucuk konkrit yang bertetulang cerucuk dengan grillage lebih stabil dan kuat daripada tanpanya.

  Ciri-ciri: Ia dibenarkan untuk tidak membina grillage jika struktur diperbuat daripada kayu. Dalam kes ini, peranan grillage dimainkan oleh rim bawah bangunan itu sendiri.

  Selesai boleh daripada logam atau konkrit bertetulang.

  Dalam kes pertama, produk logam siap digunakan, biasanya saluran, I-balok atau rel. Mereka ditumpuk pada tahap pada buasir yang ditimbun dan dikimpal pada bar penguat keluar dari pendukung. Unsur-unsur disatukan oleh kimpalan atau bolt. Jenis grillage ini sangat baik untuk bangunan sementara atau bukan kediaman, contohnya, mansard, bathhouses, pavilion musim panas.

  Grillage konkrit bertetulang dibuat dengan menuang mortar ke dalam acuan selesai dengan mesh tetulang pra-diletakkan dan tetap.

  Grillage berlaku tiga jenis:

  • Menggantung. Ia terletak pada jarak yang baik dari bumi, ruang di bawah lantai tidak terpencil. Ia digunakan dalam pembinaan rumah-rumah mandian, mansard, kotej bermusim;
  • kedalaman cetek. Menyelam ke kedalaman cetek di dalam tanah. Sokongan ini tidak berfungsi, yang direka untuk melindungi ruang bawah tanah rumah dari draf dan cuaca buruk;
  • dikebumikan. Untuk pembinaannya, parit digali, sama dengan asas pita. Ia adalah sokongan tambahan untuk pembinaan, memperkukuh asas longgokan, bagus untuk pembinaan rumah bingkai seluruh musim modal.

  Kami menasihati anda untuk belajar sebelum anda membina asas buasir: kebaikan dan keburukan asas ini, berdasarkan tahun pengalaman dalam operasi.

  1. Sokongan longgokan membenarkan untuk menghasilkan pembinaan pada semua jenis tanah, kecuali berbatu. Oleh kerana panjang sehingga 40 meter, para penyokong menghantar beban struktur ke lapisan galas padat, yang membolehkan mengabaikan semua ketidaknyamanan tanah yang tidak stabil.
  2. Buasir mempunyai rintangan yang tinggi terhadap keadaan iklim yang buruk, hayat perkhidmatan mereka mencapai 150 tahun.
  3. Terima kasih kepada pengukuhan, sokongan longgokan boleh menahan bukan sahaja menegak, tetapi juga beban mendatar, yang amat penting apabila digunakan pada tanah "terapung".
  4. Pembinaan asas cerucuk tidak mengambil masa yang lama. Satu sokongan panjang 4 meter dikebumikan dalam masa beberapa minit.
  5. Jumlah minima penggalian dan penggunaan bahan binaan.
  6. Pemasangan asas longgokan cerucuk boleh dilakukan sepanjang tahun dan dalam sebarang keadaan cuaca.

  Kelemahan asas menumpuk dan menumpuk tidak besar:

  1. Walaupun semua pengiraan, selalu ada kebarangkalian Penyalahgunaan tanah, kerana tidak ada cara untuk melihat apa sebenarnya pada kedalaman meter banyak. Akibatnya - draf atau asas yang condong.
  2. Untuk pemanduan longgokan, perlu untuk memohon peralatan khas.
  3. Kesukaran dalam pembinaan lantai bawah tanah atau garaj bawah tanah.

  Jenis asas tiang lain yang dibentangkan di laman web kami (mengikut jenis buasir): mencetak, penggerudian.

  Secara visual melihat secara visual proses tumpukan memandu dengan pelbagai saiz dan sepadan dengan teknik yang berbeza dalam video di bawah ini:

  Mengambil kira semua perkara di atas, dapat disimpulkan bahawa tumpukan pondasi bertumpuk adalah pilihan yang paling boleh dipercayai untuk sebuah rumah persendirian, serta untuk pembinaan bangunan dari mana-mana jenis, hampir di mana-mana tempat. Pengalaman bertahun-tahun dalam semua jenis pembinaan adalah bukti yang baik.

  Baru-baru ini, banyak pertubuhan yang terlibat dalam pengeluaran dan pemasangan buasir untuk jumlah minimum yang setanding dengan pembinaan asas spesies lain, dengan itu menyediakan akses dan kelaziman.

  Terdapat banyak model yang pelbagai di pasaran alat pemanasan. Mereka berbeza dengan harga, fungsi dan prinsip pemanasan. Satu peranti sedemikian adalah pemutar gas, yang ...

  Memilih thermoregulator untuk lantai panas elektrik

  Reka bentuk lantai elektrik hangat terdiri daripada litar pemanasan dan pengawal selia suhu. Pengawal selia suhu juga dipanggil thermostat atau thermoregulators, kerana ia mengekalkan ...

  Kami melakukan pembaikan bersama dengan lantai elektrik yang hangat

  Lantai hangat elektrik membolehkan di mana-mana bilik untuk mencapai haba yang selesa yang datang dari bawah dan diedarkan secara sama rata. Kesan sedemikian tidak dapat dicapai oleh pemanasan radiator konvensional, yang ...

  Katakan saja, jika anda membina rumah di tanah berpasir di tepi tasik, seperti saya, maka dalam apa jua keadaan, asas tiang diperlukan, yang tersumbat ke dalam tanah. Jadi rumah itu tidak akan memimpin dan tidak ada kemusnahan. Secara peribadi, saya tidak dapat mencari jalan keluar.

  Saya ingin memberitahu anda tentang pengalaman saya sendiri! Suami saya dan saya mempunyai rumah yang dibina di atas pondasi pada tiang tumpukan. Reka bentuk ini benar-benar stabil dan boleh dipercayai - bahawa kami telah memeriksa sendiri! Rumah itu telah berdiri selama 2 dekad - tiada apa yang berlaku kepadanya. Kami hanya membaiki kosmetik, kerana di ibu negara tidak perlu kerana kekurangan masalah di bahagian ini.

  Saya bersetuju bahawa asas cerucuk kekal yang paling boleh dipercayai, tetapi ... asas yang perlu dilakukan untuk rumah yang mudah? jika anda mempunyai tanah air yang kuat atau tanah yang bergerak (mengapa kemudian membina sebuah bangunan di laman web ini), dalam pengalaman saya (saya bekerja sebagai tukang batu selama 20 tahun), saya tahu bahawa asas seperti itu dilakukan ketika bangunan itu benar-benar besar (bangunan tinggi, sekolah dan dan lain-lain) dan membawa beban besar di tanah atau dengan tanah yang "berat". Ya, dan jangan lupa bahawa anda perlu menuangkan grillage, dan ini akan terbang dalam sen yang cantik, dan hanya ada pemasangan blok FBS dan tumpang tindih - maka hanya asas siap, apakah anda memerlukan sisa semacam itu? Untuk rumah yang mudah, cerucuk skru juga sesuai, jika anda mempunyai masalah dengan tanah.

  Selamat petang! Kami diberi plot untuk pembinaan sebuah rumah persendirian. Setelah memulakan pembinaan, ternyata bahawa perairan bawah tanah terletak pada kedalaman tidak lebih dari satu meter. Untuk membina rumah, asas yang sama tidak akan berfungsi. Ia telah memutuskan untuk membuat asas konkrit bertetulang bertetulang dengan panjang 4 meter. Kelebihan utama mereka adalah pembinaan yang cepat, hayat perkhidmatan yang panjang, kemungkinan mendirikan di dalam tanah di mana airnya dekat. Akibatnya, rumah itu didirikan lebih cepat.

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  44 − 39 =