Langkah-langkah kemudi

Tangga sendiri yang berkelok-kelok

Untuk mengurangkan dimensi tangga dengan kekurangan ruang bebas, bukannya kawasan antara bintang, pelari dibuat, lebar sepanjang garis gerakan sama dengan lebar langkah lurus. Langkah-langkah ini tidak begitu mudah, seperti menuruni tangga, lebarnya menjadi lebih kecil apabila menghampiri pertengahan dan tidak selesa untuk menetapkan kaki. Pada masa yang sama, di sisi lain, langkah-langkah menjadi jauh lebih luas daripada langkah manusia. Dalam usaha untuk mengurangkan kesulitan itu, adalah berbaloi untuk melengkapkan dinding bulat tangga untuk mengurangkan saiz langkah-langkah, dan akibatnya kos pembinaannya.

Untuk mengurangkan kelemahan yang disenaraikan, dua kaedah harus digunakan:

 1. Tangga boleh diatur hanya jika jarak melintang antara perarakan selari adalah ¼ lebar langkah-langkah;
 2. Untuk menghitung lebar langkah-langkah, gunakan salah satu kaedah yang dicadangkan, yang berdasarkan pengembangan proporsional dari hujung-hujung rentang disebabkan lebar garis lurus.

Jika kita mengambil sebagai contoh tangga yang mempunyai dua penerbangan selari dan menghidupkan langkah-langkah landasan, dengan mengambil kira pengiraan lebar langkah-langkah yang akan menggantikan kawasan di antara lantai, pengiraan dibuat seperti berikut:

 1. Di tengah-tengah perarakan, garis ABC digambar - garis tengah pergerakan, mengikut lebar lebar stroke yang digunakan. Dalam kes ini, garisan mesti bermula dari puncak bulat sedemikian rupa sehingga langkah yang terletak di tengah dibahagikan dengan garis menegak matahari tepat separuh. Akibatnya, kita memperoleh bahagian ordinal. Semakin banyak langkah langsung, semakin selesa tangga akan menjadi, dan peralihan dari langkah langsung ke landasan akan lebih lancar. Selepas menangkap tiga langkah lurus, lukis garis sepanjang garis mendatar DE, melindungi yang tertinggi dari mereka. Adalah dengannya bahawa lebar langkah dimulakan, menyambung A tengah dengan dua ciri pada garis gerakan. Selepas garisan ditarik sebelum persimpangan garisan dengan garis DE dan segmen seterusnya diperoleh, ia mesti diteruskan dari D ke E untuk mencari perkara seterusnya. Sambungkan titik yang diperolehi ke titik-titik yang sepadan dengan nilai nombor, yang ditandai dengan separuh daripada garis gerakan. Hasil akhir pengiraan yang dilakukan akan menjadi unjuran mendatar bentuk dengan aliran tangga di sebelah kiri. Analogi mengira sisi kanan.
 2. Kaedah pengiraan lain adalah seperti berikut: bergerak dari titik B di sepanjang garis gerakan, mengukur lebar jalan sesuai dengan norma sehingga garis vertikal terletak DO membelah langkah tengah sepanjang separuh jalan. Menggunakan bilangan langkah lurus (3), dapatkan segmen AB dari garis vertikal DV dan lukis AC garis condong ke arah itu. Dalam kes ini, panjang segmen boleh menjadi apa-apa dan ia harus ditempatkan pada sudut akut, dengan penggunaan selanjutnya sebanyak 7 tanda di atasnya, yang akan sesuai dengan tujuh langkah. Satu bahagian boleh sama dengan 3-10 mm bergantung pada skala kertas untuk melukis litar.

Dengan cara yang sama, pengiraan tangga dengan dua penerbangan dibuat.

Dimensi tangga dengan giliran pada sudut tepat dikira secara grafik mengikut cara yang berkadar. Pilihan ini, yang paling dalam permintaan pembuatan bebas landasan, jadi pengiraan mereka perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Video berguna tentang mengira bilangan dan ketinggian langkah mana-mana tangga:

Tangga dengan dua perarakan dengan giliran sudut kanan

Apabila membuat pengiraan grafik, ia perlu diselaraskan untuk keputusan yang tidak tepat. Dalam kes ini, dimensi boleh diubah apabila melukis, tetapi dengan syarat bahawa langkah-langkah itu tidak berubah dalam lebar dan garis gerakan tidak akan terjejas. Langkah-langkah tertentu boleh diubah mengikut ukuran di hujung ke arah peningkatan atau penurunan, sambil meninggalkan lebar berjalan yang sama di pusat.

Mengalih keluar dimensi dari lukisan yang lengkap, mengaitkan dimensi semua langkah dengan penambahan. Jumlah keseluruhan di satu pihak mesti bersamaan dengan saiz langkah-langkah dalam bahagian yang ditentukan.

Ini adalah semua perkara penting untuk pembuatan bebas tangga. Perhatikan bahawa tanpa kemahiran tertentu, anda mungkin tidak dapat menyelesaikan kerja ini.

Video ini menerangkan pemasangan tangga dengan langkah berpusing:

Hak cipta © 2012-2018. Salinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

Direktori

Makna

Apabila mereka bentuk treadmill, penting untuk melihat saiz minimum, di bahagian dalam tangga.

Langkah-langkah stereng tidak boleh berakhir pada sudut akut, di bahagian sempit.

Satu contoh langkah-langkah pelarian yang dibuat dengan salah.

SMA - 152 mm (pada jarak 305 mm dari pinggir sempit peringkat)

DIN - 100 mm (pada jarak 150 mm dari pinggir sempit langkah)

Menurut SMA, sisihan dimensi sisi sempit langkah-langkah (pada jarak 305 mm dari tepi sempit) tidak boleh melebihi 10 mm.

Struktur

Tangga teknik pengiraan.

Tangga tertutup adalah tangga dengan riser. Iaitu, di bawah kesalahan terdapat asas yang berfungsi sebagai sokongan tambahan.

Piawaian reka bentuk untuk DIN dan SMA.

Satu gred kelas gluing B 40 Pine 1.2

Langkah-langkah kayu untuk tangga dari pepejal kayu Kayu pokok parket gluing 40 mm tebal. Anda boleh membeli untuk pengeluaran tangga dengan langkah zaubezhnymi.

Langkah parket gluing 40 Ash 1

Langkah-langkah kayu untuk tangga abu dari Ashwood massif parket gluing 40 mm tebal. Anda boleh membeli untuk pengeluaran tangga dengan langkah zaubezhnymi.

Sumbat bolt skru sebuah pertukangan rambut 14.100 (Zipbolt 14.100)

ZIPbolt 14100 pengencang mudah untuk pengeluaran produk kayu! Bolt zip 14,100 boleh mengamankan sambungan sendi produk kayu: perabot, dapur, tangga kayu.

Komunikasi cepat

Anda mempunyai soalan tetapi sedikit masa - tinggalkan kenalan: Mail, Telefon, Skype, ICQ dan kami akan menghubungi anda

Kongsi ini

Copyright © 2008-2018 Kupi-Lestnicu.ru. Semua hak terpelihara.

Kebenaran diberikan untuk menyalin bahan tapak dalam penerbitan dalam talian dengan petunjuk mandat hiperpautan aktif

Bagaimana untuk mengira saiz langkah-langkah landasan?

Dalam senibina langkah-langkah landasan dikenali untuk masa yang lama, dan tangga dengan langkah-langkah berjalan didirikan walaupun di rumah kaya. Walaupun beberapa kesulitan bergerak bersama mereka, langkah-langkah kadang-kadang merupakan elemen seni bina yang tidak dapat digantikan, yang membolehkan memasuki tangga tangga ke kawasan yang ada. Tangga dengan langkah zaubezhnymi boleh dibina dengan tangan mereka sendiri, yang mana anda perlu memahami bagaimana untuk mengira reka bentuk.

Langkah-langkah mengukus adalah tangga dengan lebar yang berbeza dari tapak sepanjang panjang. Dalam pembinaan sedemikian, lebar tapak, sama dengan lebar langkah-langkah di tangga lurus, disimpan hanya di rantau garis pusat, manakala di pinggir dalaman ia sempit sempit, dan di pinggir luar ia melebar. Sistem semacam ini digunakan apabila tiang putar dibina di atas kawasan yang terhad untuk menyimpannya. Pembinaan yang sama menggantikan platform beralih.

Kelebihan utama peranti sedemikian adalah: penjimatan ruang, keaslian dan estetika, memastikan kelancaran struktur, serba guna dalam pilihan bahan. Kelemahannya termasuk: ketidakselesaan tertentu pergeseran, risiko tersandung pada bahagian yang sempit dari tapak dalam kegelapan, merumitkan pengiraan dan pemasangan struktur. Walau bagaimanapun, reka bentuk itu digunakan secara meluas dan sangat popular.

Inti dari pembinaan tangga dengan langkah-langkah yang perlahan dicontohkan dalam Rajah. 1 (Rajah 1 Reka bentuk langkah-langkah), di mana sistem putar yang paling biasa ditunjukkan. Unsur-unsur seperti itu digunakan apabila beralih atau ketika membuat struktur skru. Semasa beralih, mana-mana sudut boleh dipilih, tetapi, sebagai peraturan, giliran 90 ° atau 180 ° dijalankan. Oleh itu, pemasangan putaran keseluruhan boleh berbentuk L atau berbentuk U. Pada dasarnya, jika perlu untuk memberikan giliran ke sudut yang besar, sistem dapat digunakan yang membolehkannya dilakukan dalam 2-3 tahap.

Tangga dengan langkah zaubezhnymi boleh dibuat dari kayu, logam dan konkrit. Bahagian kayu dengan larian disyorkan untuk dilakukan hanya untuk tangga yang diperbuat daripada kayu, jika tidak sistem berputar akan mengurangkan kebolehpercayaan struktur keseluruhan. Apabila membina unsur-unsur kayu sistem, tiga kaedah biasanya digunakan:

 1. Kaedah rasuk menyediakan pemasangan bar menegak dari balok sekurang-kurangnya 10 cm saiz. Bahagian ini dipasang pada pendirian dengan memotong: alur dibentuk di bar, di mana pinggir sempit jejak dipasang dengan ketat.
 2. Penggunaan kosurov sedikit merumitkan proses pemasangan. Pada papan kosoura menyemburkan gigi untuk pemasangan bahagian-bahagian. Kosoor dalaman mempunyai gigi yang lebih kecil, dan gigi luarnya mempunyai gigi yang lebih luas. Dalam potongan, papan tapak pada kedua-dua sisi dipasang dengan selamat.
 3. Kaedah gabungan: hujung dalaman kaedah rasuk, dan bujur luar - menggunakan.

Skim pemasangan landasan.

Struktur logam dipasang dari profil logam dan lembaran keluli. Semua elemen sistem telah ditetapkan oleh kimpalan. Struktur sedemikian sering dilakukan dari luar struktur (di jalan). Apabila membuat tangga logam, seseorang tidak sepatutnya melupakan bahan slipper: lembaran mesti digunakan berlubang atau berlubang secara bebas. Jika perlu, paip keluli digunakan sebagai rak menegak.

Langkah-langkah tangga yang diperbuat daripada konkrit dibuat apabila tangga konkrit didirikan. Pembinaan mereka hanya boleh dilakukan dengan pembinaan umum, tetapi peraturan untuk mengira unsur-unsur adalah serupa dengan kes-kes sebelumnya. Dalam merekabentuk, syarat penting perlu disediakan: ketinggian unsur-unsur yang bersangkutan harus sesuai dengan ketinggian langkah-langkah tangga itu sendiri.

Apabila memasang tangga dengan pisau kayu, sediakan alat terlebih dahulu:

Varian tangga dengan langkah zaubezhnymi.

 • Bulgaria;
 • gerudi elektrik;
 • pemutar skru;
 • pesawat;
 • hacksaw;
 • pahat;
 • tukul;
 • fail;
 • kertas pasir yang kasar;
 • rolet;
 • ketebalan bob;
 • tahap pembinaan;
 • penguasa adalah logam.

Tangga dengan langkah tangga akan mempunyai keandalan dan kemudahan yang diperlukan, dengan syarat pengiraan awal yang betul dijalankan. Pengiraan tangga dengan elemen sash mesti mengambil kira beberapa syarat penting yang ditetapkan dalam saiz langkah-langkah landasan:

Rajah 2. Skim untuk mengira tangga.

 1. Lebar minimum jejak (kelebihan dalaman) harus sekurang-kurangnya 100 mm, dan lebar maksimum (kelebihan luar) tidak boleh melebihi 400 mm.
 2. Lebar langkah di bahagian laluan (tengah-tengah tapak) diandaikan tidak kurang daripada 200 mm.
 3. Ketinggian unsur yang dikira diambil dalam lingkungan 12-21 cm dan sesuai dengan ketinggian langkah di tangga.
 4. Unjuran terbesar pinggir langkah diambil untuk menjadi 45 mm.

Pengiraan langkah langkah demi langkah juga perlu mengambil kira cadangan berikut (notasi: a - lebar tapak, ketinggian langkah):

 1. Berbentuk L: a-dalam = 125 mm; a + b = 470 mm; langkah -2b + a = 610-650 mm.
 2. Sistem berbentuk U: jurang antara penerbangan perlu lebih daripada ¼ lebar jejak.
 3. Tangga dipasang pada ketinggian sekurang-kurangnya 2.2 m.

Pilihan yang paling sesuai untuk mengira saiz reka bentuk yang dimaksudkan adalah kaedah grafik yang membolehkan anda mengedarkan semua bahagian struktur yang diperlukan dalam urutan yang dimaksudkan. Dalam Rajah. 2 menunjukkan skim untuk mengira sistem yang paling dituntut dengan putaran 90 °. Semua penjelasan yang diperlukan diberikan secara langsung pada gambar rajah. (Skim Rajah 2 untuk mengira tangga)

Video dengan kelas induk untuk pembuatan dan pemasangan langkah-langkah.

Jahitan yang paling sesuai untuk pembinaan tangga di ruang terkurung. Reka bentuk sedemikian boleh dilakukan oleh tangan sendiri, tetapi untuk ini perlu membuat pengiraan awal dan mengambil kira semua cadangan pakar.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 1 = 1