Tangga lembut dengan giliran 180 darjah

Pengiraan tangga dengan giliran 180 darjah dan langkah-langkah bertukar

Pengiraan tangga dengan putaran 180 ° dan langkah-langkah bertukar

CP - bilangan peringkat berputar

P - bilangan peringkat pada rentetan bawah

C - Jumlah bilangan langkah

CP - Bilangan peringkat berputar

P - Bilangan peringkat pada rentetan bawah

Di kedudukan pertama, peringkat atas terletak di tingkat lantai di tingkat dua.

Dalam kes kedua, tingkat lantai dua adalah langkah terakhir. Ketinggian tangga dikurangkan secara proporsional

Program ini secara automatik mengira ketinggian dan lebar langkah-langkah, sudut kecenderungan dan saiz bowstring atas dan bawah.

Lukisan yang berasingan menunjukkan dimensi bagi peringkat berputar.

Untuk memilih kemudahan optimum tangga, ubah bilangan langkah.

Anda boleh menjana lukisan warna hitam dan putih atau warna.

Daftar atau log masuk untuk dapat menyimpan pengiraan anda dan menghantarnya melalui pos.

Pengiraan tangga dengan langkah putar sebanyak 180 °

Berkongsi dengan rakan-rakan anda kalkulator dalam talian percuma!

Hitung tangga 180 darjah dengan langkah-langkah bertukar

Kalkulator dalam talian mudah akan mengira bilangan peringkat, kedalaman langkah, ketinggian langkah untuk tangga putar 180 ° dengan langkah berperingkat. Mula menghitung tangga!

Arkitek terkenal Perancis Francois Blondel menulis formula untuk kemudahan langkah-langkah tangga, asas formula ini untuk menghitung tangga ialah panjang langkah manusia dewasa 63 cm.

s ialah saiz langkah min

a adalah lebar jejak

h ialah ketinggian lif peringkat (riser)

Ketiga formula ajaib ini memungkinkan untuk mengira kemudahan dan keselamatan tangga.

Perhatikan bahawa lebar tapak (saiz a) hendaklah dalam lingkungan 25-30 cm Dan ketinggian langkah (nilai h) terletak dalam lingkungan 15-20 cm.

R.S. pada parameter lain yang diberikan tangga tidak akan mudah, dalam kes lain, walaupun berbahaya.

Program menghitung tangga akan memberikan pengiraan yang tepat tentang bilangan langkah, kedalaman dan ketinggian langkah-langkah, serta sudut tangga anda dan berapa banyak, tangga anda selesa atau tidak selesa, dan akhirnya selamat. Bergantung pada hasilnya, anda sentiasa boleh "bermain" dengan nilai-nilai dan menggilapnya ke saiz ideal. Tukar bilangan langkah, pilih langkah-langkah yang paling sesuai untuk tangga anda dengan langkah-langkah. Jangan lupa bahawa lebar pangsi tangga adalah sama dengan lebar tangga, yang anda nyatakan dalam kalkulator itu sendiri.

Bagaimana untuk mengira tangga dengan betul

Kalkulator akan mengira semua parameter yang diperlukan tangga dengan scythe dan tangga pada rentetan, hitung sudut kecenderungan dan panjang bowstring atas dan bawah. Profesional mengesyorkan membuat beberapa langkah 180 darjah putar dengan langkah-langkah yang tidak sekata, supaya apabila anda naik dan turun, anda memulakan giliran atau selesai dengan kaki sokongan, kerana ini lebih mudah. Reka bentuk tangga kayu supaya di tangga sentiasa ada sekurang-kurangnya 3 langkah. Untuk keselamatan tangga, perlu mengambil kira bahawa ketinggian pagar tangga kayu harus lebih tinggi dari pusat gravitasi orang, oleh itu, ketinggian yang selamat dari pagar itu dianggap 90-120 cm.

Program online kalkulator secara automatik menarik tangga lukisan 180 darjah dengan langkah berputar secara automatik mengikut parameter yang diberikan. Ia juga menunjukkan cadangan yang berkaitan dengan bilangan langkah, sudut bowstring dan panjang pembukaan, jika kalkulator menganggap perlu untuk memberi mereka, berbanding dengan nilai yang anda tetapkan. Program untuk mengira tangga kayu memungkinkan untuk menjimatkan pengiraan akhir dan melukis tangga dengan langkah-langkah ke komputer anda.

Kalkulator dalam talian percuma untuk bahan binaan. Semua pengiraan yang perlu untuk pembaikan dan pembinaan rumah, pangsapuri, pejabat. Di sini anda boleh mengira kuantiti dan kos bahan binaan!

Bagaimana untuk membuat tangga dengan giliran 180 darjah

Pembinaan march terus - tanpa keraguan, yang paling selamat dan paling mudah untuk mengangkat dan menurunkan pilihan. Walau bagaimanapun, ia jauh dari biasa: saiz sederhana koridor atau lorong sering menyekat kawasan tangga. Nah, di ruang untuk menghabiskan ruang di tangga, anda mahu lebih kurang. Oleh itu, seringkali pada ketinggian normal tingkat kedua, pilihan dibina dengan putaran 90 atau 180 darjah.

Kebanyakan masa, pengubahsuaian dengan sudut 90 darjah dilaksanakan dengan tangan mereka sendiri: ia lebih mudah untuk dibina dan 90 darjah lebih mudah daripada 180. Yang terakhir berlaku apabila ruang untuk tangga ke tingkat dua benar-benar sangat kecil, dan versi skru tidak semestinya mustahil .

Terdapat dua cara untuk melakukan ini.

 • Platform interstorey dipasang di tapak giliran. Sebagai hakikatnya, mereka menerima dua perarakan langsung di bawah sudut kecenderungan yang sangat baik dan platform, dua perarakan lebar, dengan jarak minimum antara mereka. Membina pembinaan seperti itu tidak jauh lebih rumit daripada yang mudah, walaupun perlu dilakukan pengiraan lebih banyak: untuk dua bahagian, dan bukan untuk satu.
 • Anda boleh membuat giliran disebabkan oleh langkah pesongan - bentuk trapezoid, membentuk sektor sudut. Pilihan ini lebih rumit, tetapi menarik kerana ia memberikan daya angkat yang berterusan tanpa mengubah irama pergerakan. Dalam foto terdapat tangga kayu.

Langkah-langkah stereng dalam apa jua keadaan kurang selamat dan mudah, kerana di sini hanya satu kaki menerima sokongan yang mencukupi. Walau bagaimanapun, dalam keadaan penjimatan tempat, sering ada jalan keluar yang lain.

Perkara yang paling sukar bukan untuk membina tangga dengan giliran 180 darjah, tetapi untuk membuat lukisan kerja untuknya.

 1. Pertama, unjuran menegak ditarik, dengan bantuan yang nisbah optimum ketinggian dan lebar langkah-langkah dikira tanpa mengambil kira bentuknya.
 2. Pada lukisan, memerhatikan skala, lukiskan unjuran mendatar tangga ke tingkat dua. Potong segmen bulatan. Garis tengah ditunjuk oleh titik A, ia juga merupakan pusat keseluruhan bulatan.
 3. Pada bahagian lurus meletakkan lebar langkah - sebelum permulaan bengkok. Anda boleh meninggalkan semua jejak ini dengan lurus, dan hanya tinggalkan mereka yang berada dalam segmen bulatan yang tertinggal, tetapi tangga ini tidak akan terlalu mudah. ​​Ia adalah wajar untuk meningkatkan bilangan anak tangga untuk membuat lif lebih banyak.
 4. Di sempadan antara lurus dan langkah-langkah pemesinan menandakan garisan DE dari satu ke yang lain. Melalui titik A, garisan dilukis dengan tegak. Di persimpangan dengan tepi bulatan, letakkan titik B.
 5. Di tengah-tengah perarakan kurva ditarik, menunjukkan garis gerakan.
 6. Dari persimpangan garis lurus AB dan garis gerak ke kiri, selang separuh lebar langkah biasa diperincikan. Titik tersebut dilambangkan oleh 1 - ini adalah sempadan peringkat pemecahan pusat. Dari titik 1, segmen yang sama dengan lebar diletakkan di persimpangan dengan lengkung. Titiknya adalah 2 - ini adalah sempadan peringkat kedua. Operasi diulangi sehingga mata diperolehi untuk semua sayatan trapezoid.
 7. Melalui titik A dan mata 1, 2. 3 dan sebagainya, lukiskan garis lurus. Mereka menandakan sempadan langkah-langkah.
 8. Perkara yang sama dilakukan dengan bahagian kanan tangga, dan mendapatkan lukisan kerja untuk mengira bahan-bahan dan membina tangga.

Memasang struktur kayu dengan giliran 180 darjah

 1. Perbezaan utama di antara tangga yang berubah-ubah dan yang biasa ialah pemasangan pasang sokongan, yang mana tapak akan diperbaiki. Untuknya, pilih bar dengan seksyen tidak kurang daripada 10 * 10 mm dan panjang yang sepadan.

Dalam lukisan itu, pembulatan dilakukan dalam pengiraan. Tetapi dalam praktiknya agak sukar. Ia lebih mudah untuk membina varian di mana pembulatan ini tetap bersyarat, dan langkah-langkah melangkah mencapai sempadan seksyen segi empat dan mempunyai bentuk yang sepadan.

 1. Daripada potong kayu potong 6 serong: potong balok panjang yang diperlukan, tandai dan lihat lekuk pada langkah.
 2. Jalur yang lebih rendah ditetapkan ke lantai dengan bar sokongan. Hujung atas satu dipasang dengan sauh ke dinding, yang kedua sama ada memasuki alur pada lajur sokongan atau disokong olehnya. Kosoor ketiga dipasang pada dinding.
 3. Kedua-dua bahagian atas disokong oleh hujung atas pada pertindihan di tingkat dua, yang lebih rendah - satu di dinding, yang kedua di tiang. Dengan cara ini, anda boleh membina bingkai dengan putaran 180 darjah.
 4. Dari papan dengan ketebalan sekurang-kurangnya 36 mm, mereka memotong treads dan risers dengan tangan mereka sendiri, jika mereka diperlukan. Produk diapit dengan pasir atau mesin pengamplasan.
 5. Pertama, pasangkan risers - mereka duduk di atas gam dan membaikinya dengan skru. Langkah diletakkan di atas dengan cara yang sama. Skru kemudiannya diperkuatkan supaya lubang itu dapat dilekatkan dengan penyumbat kayu.

Pemasangan boleh dilakukan tanpa skru sendiri atau dowels sendiri. Untuk tujuan ini, dalam lubang dan langkah, lubang dibor pertama dan ukiran dibuat. Pengikat dikuatkan dengan gam.

 1. Pada langkah-langkah langkah, alur dibentuk untuk mengikat dengan pos sokongan.
 2. Pasang pagar. Balusters sokongan yang lebih rendah dipasang ke lantai. Jawatan menegak yang tinggal ditetapkan pada langkah-langkah dengan skru mengetuk sendiri.

Anda juga boleh melaksanakan pengikat untuk dowels. Dalam kes ini, dalam langkah dan hujung balusters membuat lubang diameter yang diingini. Dowel, yang dilapisi dengan gam, pertama kali dipasang di tapak, kemudian rak digulung di atasnya.

 1. Yang terakhir ditetapkan pada hujung lajur pagar.
 2. Struktur siap diapit dan dirawat dengan primer antiseptik. Untuk menamatkan kegunaan produk, cat dan varnis.

Video tersebut memberitahu secara terperinci bagaimana untuk membina tangga dengan giliran 180 darjah dengan tangan anda sendiri.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 2 = 4