Tangga basuh

L berbentuk tangga dengan tangan anda sendiri - bagaimana untuk membuat tangga sudut

Sekiranya tangga berbentuk l dipasang di dalam bilik, mungkin untuk mengurangkan saiz tangga dan menjimatkan ruang, anda harus meninggalkan tapak dan sebaliknya membuat langkah pementasan.

Tangga dengan langkah putar lebih padat daripada reka bentuk dengan platform interstitial. Pada masa yang sama, tangga mempunyai beberapa kelemahan, yang paling penting adalah langkah jejarian yang tidak teratur dan ciri-ciri yang dihasilkan.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda bagaimana untuk merekabentuk tangga dengan langkah zebra untuk menggunakannya adalah mudah dan selamat.

Keperluan keselamatan untuk tangga

Untuk melicinkan kelemahan reka bentuk, tangga sudut mestilah direka dengan betul dengan melakukan pengiraan langkah langkah demi langkah dengan mengambil kira keperluan berikut:

 • Kedalaman langkah-langkah di bahagian terluas tidak boleh melebihi 40 cm, dan di sempit - tidak kurang dari 10 cm;
 • Di tengah, semua langkah mestilah kedalaman yang sama, tetapi tidak kurang daripada 20 cm;
 • Ketinggian langkah boleh berbeza dari 12 hingga 22 cm;
 • Hujung bunga tidak boleh menonjol lebih dari 4 cm;
 • Apabila mereka bentuk tangga berbentuk l, lihat formula berikut (di mana e ialah kedalaman peringkat, j ialah ketinggian riser):
 1. formula kemudahan: e - j = 12 cm;
 2. formula keselamatan: e + j = 46 cm.
 3. formula langkah: 2 j + e = 62 (60-64) cm;
 • sekiranya tangga dengan giliran 180 darjah dibina, jarak antara penerbangan harus sekurang-kurangnya ¼ lebar langkah, jika kedalaman langkah putar di bahagian sempit akan berubah menjadi terlalu kecil (kurang dari 10 cm), yang tidak dapat diterima;
 • Jarak dari penerbangan tangga ke siling mestilah sekurang-kurangnya 200 cm;
 • Pengiraan tangga dengan langkah berperingkat

  Selepas dimensi asas tangga melengkung ditentukan berdasarkan video, anda perlu mengira konfigurasi dan bilangan langkah anak tangga.

  Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan pusat arka, yang bertepatan dengan jejari dalaman tangga, iaitu titik "A". Kemudian tentukan bilangan turntables: lebih banyak daripada mereka, kurang sudut putaran diperlukan untuk setiap dan lebih selesa akan pergerakan di sepanjang tangga.

  Katakan landasan akan menjadi langkah ketujuh termasuk. Kemudian melalui permulaan langkah kelapan, garis lurus DE dilakukan. Line AB membahagikan tangga ke bahagian kiri dan kanan. Di tengah-tengah perarakan, perlu melukis lengkung sebagai, sepadan dengan garis gerakan. Dari AB pada garis gerak, seksyen yang sama dengan ½b, di mana b - lebar langkah biasa. Kami memperolehi titik 1. Lebih jauh dari itu kita membuang segmen yang sama dengan b dan tanda titik 2. Secara analog, kita menandakan mata yang tinggal 3-7 pada selang masa yang tetap.

  Kemudian melalui titik 1 dan A kita melukis garis lurus ke persimpangan dengan DE. Kami juga melukis garis lurus melalui mata 2 dan A. Pada bahagian DE, kami memperoleh mata 1 dan 2. Kami meletakkan segmen sama dengan bahagian 1-2 pada baris DE, dan tandakannya dengan angka 3, 4, 5, 6 dan 7. Sekarang sambungkan titik 3 pada garis gerakan sebagai dengan titik 3 pada baris DE, kemudian hubungkan titik yang sama 4, 5, 6, 7. Oleh itu, konfigurasi langkah-langkah ditentukan. Pengiraan yang sama dibuat untuk sebelah kanan tangga dengan langkah-langkah bertukar.

  Pengiraan tangga beralih dengan 90 darjah

  Seperti dalam hal tangga berbentuk U, terdapat titik "A" dan penceramah lurus diadakan. Terdapat dua lokasi yang mungkin untuk langkah-langkah:

  1. seorang pembesar lurus memisahkan langkah sudut separuh;
  2. Dua langkah dengan tepi mereka bersebelahan AU lurus.

  Dalam kes kedua, sama dengan tangga berbentuk U, garis gerakan sebagai. Pada bahagian curvilinear, panjang b (lebar langkah lurus). Bilangan pelari ditentukan. Katakan ini adalah langkah 1, 2, 3 dan 4. Kemudian melalui hujung langkah 4, garis lurus EB ditarik, di mana "B" adalah persimpangan baris EB dan CA. Selanjutnya dari titik "A" segmen AD diretuskan sewenang-wenangnya, dan mata 2, 3 dan 4 ditandakan di atasnya sedemikian rupa sehingga segmen A2 sama dengan dua bahagian, segmen 23 hingga tiga, 34 hingga empat. Untuk satu bahagian, segmen sewenang-wenangnya dianggap sama dengan 1 unit konvensional (cm, dm).

  Sekarang kita sambungkan mata 4 dan B. Dari mata 2 dan 3 ke persimpangan dengan AB kita melukis garis sejajar dengan segmen B4. Titik yang diperoleh pada bahagian AB disambungkan masing-masing dengan titik 3 dan 2 pada baris gerakan ac. Garis-garis ini menentukan konfigurasi peringkat landasan.

  Dalam kes apabila AC lurus membahagikan langkah separuh, pengiraan tangga dilakukan dengan cara yang sama.

  Tangga dengan giliran 90 darjah - bagaimana untuk membuat tangan mereka sendiri

  Kami akan menunjukkan bagaimana untuk membuat tangga landasan menggunakan contoh pembinaan dengan parameter berikut:

  • panjang tangga ialah 2294 mm;
  • lebar - 930 mm;
  • ketinggian siling ialah 2683 mm.

  Tangga sudut terdiri daripada dua perarakan. Dalam perjalan panjang 8 langkah, bahagian atas bertepatan dengan tingkat bawah lantai dua. Dalam perbarisan bawah ada 2 langkah. Dan tiga langkah bersih, sudut putaran yang 30 °. Reka bentuk tangga kayu akan kelihatan seperti ini:

  Tangga kayu dengan giliran dibuat pada dua skosurahs dengan dimensi 50x300x3000 mm, salah satunya dipasang pada dinding, dan yang satu lagi ke ruang pendukung dengan dimensi 100x100x2500 mm. Ia juga perlu untuk membeli langkah-langkah berukuran 900x300x40 mm, platform beralih 900x900x40 mm, dari mana langkah-langkah akan dipotong, dan balusters.

  Tangga kayu dengan tangga tangga, yang mempunyai bentuk dan parameter ini, dibuat dalam beberapa peringkat.

  Mula-mula anda harus menyediakan templat, yang merupakan segitiga segi empat tepat, kaki yang sama dengan kedalaman tapak dan ketinggian riser. Untuk kemudahan, segitiga perlu dipasang pada rel seperti yang ditunjukkan dalam foto. Dengan menggunakan templat ini, kami menandakan serong dan memotong kelebihan dengan gergaji pekeliling. Perlu diingat bahawa di bahagian yang nipis, lebar kosoura tidak boleh kurang daripada 15 cm.

  Kemudian anda boleh meneruskan untuk memasang pos sokongan. Sebelum ini, di kutub, anda perlu mengosongkan alur ke mana objek serong akan dimasukkan.

  Di sudut, kami membina struktur sokongan improvisasi yang akan menaikkan kosour berdinding dan berfungsi sebagai asas bagi landasan pacuan.

  Hujung atas sarung kaki serong diperbetulkan dengan bantuan sudut logam.

  Selepas unsur pembawa telah ditetapkan, berikut harus diperolehi:

  Apabila memasang kosurov adalah penting untuk memonitor tahap, supaya kemudian langkah-langkah terletak tepat mendatar. Kesilapan yang paling biasa tuan yang tidak berpengalaman adalah bahawa paralelisme diambil sebagai mendatar. Tetapi lantai boleh menjadi tidak sekata, jadi anda hanya perlu menentukan parameter ini menggunakan tahap.

  Langkah-langkah pelekat dipotong dari papan segi empat tepat 900x900x40 mm. Untuk tangga dengan giliran 90 derajat, tiga langkah akan mencukupi. Untuk membuatnya, kami membahagikan papan itu kepada tiga bahagian dengan garis-garis yang muncul dari satu sudut. Langkah-langkah yang dipotong dilaraskan mengikut panjangnya.

  Selepas menentukan apa varnis untuk menampung tangga, kami memakai langkah sekurang-kurangnya 3 lapisan.

  Pemasangan tangga dengan langkah berperingkat

  Untuk menetapkan langkah-langkah, alur memotong alur, ketinggian yang sedikit kurang daripada ketebalan papan. Oleh itu, kami akan memastikan pemasangan langkah-langkah dari tangga. Dan dari luar - kami memuktamadkan struktur sokongan, supaya dapat diletakkan di atas langkah-langkah.

  Dari luar tangga tangga, langkah putar ditikam ke bingkai sokongan menggunakan skru menegak sendiri. Hujung dalaman langkah-langkah dimasukkan ke dalam luka dan terpaku dengan gam PVA bercampur dengan habuk papan untuk memperkuat struktur.

  Seterusnya, kami melampirkan langkah langsung dengan bantuan skru panjang dengan kepala tersangkut. Penerbangan tangga yang lebih rendah akan dibuat pada rentetan untuk menyembunyikan sudut menonjol dari turnstile.

  Hujung bowstring dipotong pada sudut tepat ke lantai supaya anda boleh memasang tiang pintu masuk.

  Kini anda perlu memasang baluster. Kadang-kadang mereka dilampirkan dari bawah melalui langkah-langkah dengan bantuan skru mengetuk diri, tetapi kaedah ini tidak boleh dipercayai. Adalah lebih baik menggunakan ukiran - batang kayu bentuk silinder.

  Untuk tujuan ini, lubang dibor pada langkah-langkah, diameternya sedikit kurang daripada bahagian dowel, dan dipenuhi dengan gam. Lubang yang sama dibuat dalam balusters, dan sangat penting bahawa ia betul-betul di tengah. Jika baluster mempunyai bentuk segi empat tepat, maka pusat itu ditakrif sebagai persimpangan diagonal segi empat tepat. Cuba untuk mengebor lubang secepat mungkin, supaya ia menjadi tegak menegak, kerana kedudukan balusters akan bergantung pada ini.

  Antara tiang pertama dan terakhir, tali mengikat, di mana sudut kecenderungan pegangan tangan ditandai pada semua balusters. Selanjutnya pada markah yang ditandakan, bahagian atas rak dipotong. Oleh itu, kami menyediakan balusters untuk pemasangan rana.

  Handrail boleh diperbaiki dengan skru menegak sendiri mudah (vpotay), dan menyembunyikan titik pengikat dengan dempul.

  Tangga satu tangga dengan langkah-langkah yang telah siap. Itulah yang kami dapat.

  Dengan kaedah pengeluaran ini, beban pada tahap balik yang rendah akan bertindak di sepanjang serat pokok, yang tidak diingini, kerana ini melemahkan struktur. Dalam kes ini, ia perlu untuk mengukuhkan pentas dengan tunjang, yang kami lakukan.

  Tangga basuh

  Tangga dengan langkah zaubezhnymi: ciri reka bentuk

  Baca dalam penerbitan ini:

  Mengenai persoalan apa tangga winder, jawapan pendek adalah bahawa ia adalah agak gabungan yang berjaya perarakan biasa, dan tangga pilin. Yang kedua di tandem ini menggantikan platform peralihan, kerana tempat itu disimpan ketika dipasang. Secara umum, manfaat dari tangga untuk rumah reka bentuk ini sangat banyak. Pertama, ini adalah kawasan kecil untuk pemasangan. Kedua, pergerakan mudah (berbanding dengan tangga spiral). Dan, ketiga, ia adalah menarik, satu walaupun mungkin berkata, rupa yang bergaya, yang unik dan kaya. Ia mengenai artikel ini akan bercakap dalam artikel ini daripada laman stroisovety.org, yang kita akan berurusan dengan ciri-ciri yang mempunyai tangga dengan langkah-langkah zabezhnymi.

  Tangga berbentuk L dengan foto tangga bersemangat

  Tangga dengan langkah zaubezhnymi: keperluan untuk pembuatan

  Sama seperti produk lain yang digunakan seseorang dalam hidupnya, tangga dengan pelari mesti mempunyai kualiti tertentu. Surat-menyurat kepada mereka dan menentukan keperluan yang dikemukakan untuk reka bentuknya.

  1. Langkah-langkah adalah lebarnya. Di bahagian terbesarnya, ia tidak boleh melebihi 400 mm, dan dalam 100 mm paling sempit. Perlu difahami bahawa melebihi had ini, anda akan membuat prasyarat untuk gerakan tidak selesa di tangga.
  2. Antara giliran, pada bahagian lurus tangga, semua langkah harus mempunyai lebar yang sama.
  3. Ketinggian langkah-langkah. Untuk pergerakan yang mudah (supaya seseorang tidak dapat mengatasi mereka, dan dia tidak perlu mengangkat kakinya terlalu tinggi), ketinggian langkahnya adalah sekitar 120-220 mm.
  4. Tali adalah tunjang tahap atas di atas panggung yang lebih rendah, sekali lagi, untuk alasan keselamatan, tidak boleh melebihi 40 mm.
  5. Sebuah tangga berbentuk U, yang mempunyai dua putaran, membentuk 180 darjah. Di dalamnya, jarak dari satu perjalanan ke tempat kedua tidak boleh kurang dari satu keempat lebar langkah-langkah. Jika tidak, ternyata tidak konsisten dalam ketinggian langkah - anda akan mendapat langkah kurang dari 100mm tinggi, yang melanggar keperluan teknikal yang menentukan kemudahan dan keselamatan pergerakan di tangga.
  6. Di sini, jarak dari perjalanan ke pertindihan adalah terhad, sekurang-kurangnya 2 m. Jika tidak, pembuatan tangga dengan langkah-langkah bertukar dengan putaran tidak berfungsi.

  Tangga dengan foto tangga bersemangat

  Untuk memenuhi semua keperluan ini, setelah mencipta tangga yang boleh dipercayai, selesa dan indah dengan tangan anda sendiri, anda hanya boleh membuat pengiraan awal reka bentuknya. Pada dasarnya, kes ini mudah dan mudah diakses untuk setiap orang yang berfikir secara teknikal.

  Pengiraan tangga dengan langkah-langkah melangkah: prinsip asas

  Seperti yang dinyatakan di atas, sangat mudah untuk mengira putar sederhana, tangga berbentuk L dengan langkah-langkah landasan - secara besar-besaran, kita bercakap tentang mengira ketinggian langkah-langkah dan menentukan nombor mereka. Pengiraan seperti itu sangat mudah.

  1. Pertama, kita menentukan ketinggian di antara tingkat lantai pertama dan bahagian bawah lantai. Hanya ambil dan ukur dengan rolet.
  2. Angka yang terhasil dibahagikan kepada beberapa langkah, sehingga jarak di antara mereka yang tinggi memenuhi persyaratan dan berada dalam kisaran 120 hingga 220mm. Sebagai contoh, jika kita mempunyai ketinggian dari lantai ke lantai yang sama dengan 2500mm, kemudian membahagikannya ke dalam 20 langkah, kita mendapat 125mm. Sebenarnya, ia agak tahap rendah (walaupun pada hakikatnya bahawa saiz kemasukan), jadi ia adalah yang terbaik untuk cuba untuk menambah satu lagi - Bahagian 2500mm 21 darjah, telah menerima 119mm. Dan jika anda membahagikan 2500 dengan 22 langkah, maka ketinggiannya akan menjadi 113.6 mm. Anda boleh pergi ke arah mengurangkan bilangan langkah - jika nombor mereka adalah 19, maka ketinggian antara mereka akan sama dengan 131.5 mm. Jika anda mengurangkan bilangan langkah demi satu, ketinggian akan meningkat kepada 138.8 mm. Secara umum, terdapat banyak variasi yang betul yang tidak melebihi keperluan, dan di sini perkara yang paling penting adalah untuk mencari pilihan yang paling mudah untuk diri sendiri. Amalan menunjukkan bahawa ketinggian langkah yang optimum ialah jarak kira-kira 180mm, yang dalam kes kita sepadan dengan kira-kira 14 langkah.

  Pengiraan tangga dengan langkah-langkah langkah foto

  Secara umum, bagi orang yang tidak dikenali ini adalah teka-teki yang nyata, yang lebih mudah untuk dipecahkan ke arah yang bertentangan dan meneruskan bukan dari dimensi yang diperlukan, tetapi dari ruang yang tersedia untuk tangga. Di satu pihak, ini tidak sepenuhnya betul, tetapi dengan cara ini maksimum boleh diperah keluar dari tangga. Sisi pendekatan ini adalah kekejangan kuat dari tangga. Dalam keadaan sedemikian, perarakan lurus yang standard dilengkapi dengan langkah-langkah khas yang dipanggil langkah angsa.

  Tangga dengan zaubezhnymi langkah tangan mereka sendiri: ciri-ciri pembuatan

  Reka bentuk tangga dianggap sukar - sangat sukar untuk dikira dan sama seperti sukar untuk dibuat sendiri. Tetapi, seperti yang mereka katakan, untuk orang berfikir, tidak ada yang mustahil - membuat tangga dengan langkah yang berjalan dalam hal ini tidak terkecuali. Di sini perkara utama adalah dengan betul memikirkan urutan kerja, yang boleh dibahagikan kepada dua tahap utama.

  1. Putar, bahagian zapezhnaya. Untuk bermula, anda perlu mengira lokasi sokongan sudut - sebagai peraturan, ia ditentukan berdasarkan lebar tangga (800 dan lebih milimeter). Sekiranya bahagian bercat putih terletak di sudut, maka jarak ini mesti dihentikan dari kedua-dua dinding. Secara umum, susunan langkah-langkah melangkah di sudut sangat memudahkan proses membuat tangga seperti - dalam hal ini, mungkin untuk melangkah langkah-langkah secara langsung ke dinding, yang merupakan langkah seterusnya. Satu hujungnya dilampirkan pada sokongan, dan kedua ke dinding - selepas langkah putaran atau bingkai logam mereka dipasang, anda boleh bergerak dengan selamat ke bahagian perbarisan tangga.

  Bagaimana untuk membuat tangga dengan langkah tangga Photo

  Tangga logam dengan langkah tangga Photo

  Dan proses pembuatan tangga dengan langkah zaubezhnymi selesai, seperti pemasangan balusters dan handrails. Mengenai bagaimana ini dilakukan, anda boleh membaca di artikel lain di laman web kami.

  Kesimpulannya, topik bagaimana untuk membuat tangga dengan langkah-langkah zabezhnymi, saya akan mengatakan beberapa perkataan mengenai bahan-bahan dari mana ia dibuat. Pada dasarnya, segala-galanya adalah seperti dalam kes tangga reka bentuk lain - pilihan yang paling biasa adalah logam, kayu dan kombinasi daripadanya. Untuk meletakkan semua dari segi penetapan elemen-elemen individu dan perhimpunan agung membuat tangga pada rangka logam - dengan kayu, perkara-perkara yang sedikit lebih rumit, kerana ia adalah perlu untuk bekerja dengan jisim peralatan khusus. Dalam penjelmaan pertama hanya perlu Bulgaria dan kimpalan mesin - bertentangan dengan kelebihan ini, anda boleh menolak kelemahan squeakiness, ia berlaku kerana gabungan bahan - suka atau tidak, tetapi saya masih datang jam apabila akan ada calar.

  Pengarang artikel Alexander Kulikov

  • Cara membina teras: versi bata-konkrit dengan tangan anda sendiri

  Terdapat banyak teknologi yang membolehkan bangunan beranda ke rumah, tetapi hanya satu daripada mereka yang sangat mudah dan boleh diterima untuk ...

  Balkoni - satu perkara yang baik, tetapi tidak setiap rumah atau apartmen itu ada. Pada dasarnya, bagi seseorang yang mempunyai wang ...

  Tangga sendiri yang berkelok-kelok

  Untuk mengurangkan dimensi tangga apabila tidak ada ruang bebas yang mencukupi, bukannya kawasan antara bintang, pelari dibuat, yang lebar sepanjang garis gerakan adalah sama dengan lebar langkah lurus. Langkah-langkah ini tidak begitu mudah, seperti menuruni tangga, lebarnya menjadi lebih kecil apabila menghampiri pertengahan dan tidak selesa untuk menetapkan kaki. Pada masa yang sama, di sisi lain, langkah-langkah menjadi jauh lebih luas daripada langkah manusia. Dalam usaha untuk mengurangkan kesulitan itu, adalah berbaloi untuk melengkapkan dinding bulat tangga untuk mengurangkan saiz langkah-langkah, dan akibatnya kos pembinaannya.

  Untuk mengurangkan kelemahan yang disenaraikan, dua kaedah harus digunakan:

  1. Tangga boleh diatur hanya jika jarak melintang antara perarakan selari adalah ¼ lebar langkah-langkah;
  2. Untuk menghitung lebar langkah-langkah, gunakan salah satu kaedah yang dicadangkan, yang berdasarkan pengembangan proporsional dari hujung-hujung rentang disebabkan lebar garis lurus.

  Jika kita mengambil sebagai contoh tangga yang mempunyai dua selari dan berputar pada langkah mac winder diberikan langkah pengiraan lebar, yang akan menggantikan platform di antara tingkat, pengiraan dilakukan seperti berikut:

  1. Di tengah-tengah perarakan, garis ABC digambar - garis tengah pergerakan, mengikut lebar lebar stroke yang digunakan. Dalam kes ini, garisan mesti bermula dari puncak bulat sedemikian rupa sehingga langkah yang terletak di tengah dibahagikan dengan garis menegak matahari tepat separuh. Akibatnya, kita memperoleh bahagian ordinal. Semakin banyak langkah langsung, semakin selesa tangga akan menjadi, dan peralihan dari langkah langsung ke landasan akan lebih lancar. Selepas menangkap tiga langkah lurus, lukis garis sepanjang garis mendatar DE, melindungi yang tertinggi dari mereka. Adalah dengannya bahawa lebar langkah dimulakan, menyambung A tengah dengan dua ciri pada garis gerakan. Selepas garisan ditarik sebelum persimpangan garisan dengan garis DE dan segmen seterusnya diperoleh, ia mesti diteruskan dari D ke E untuk mencari perkara seterusnya. Sambungkan titik yang diperolehi ke titik-titik yang sepadan dengan nilai nombor, yang ditandai dengan separuh daripada garis gerakan. Hasil akhir pengiraan yang dilakukan akan menjadi unjuran mendatar bentuk dengan aliran tangga di sebelah kiri. Analogi mengira sisi kanan.
  2. Satu lagi kaedah pengebilan adalah seperti berikut: bergerak dari titik B pada garis gerakan, mengukur lebar mendaftar mengikut peraturan supaya garis menegak dilupuskan ET dibahagikan pada separuh sepanjang peringkat pertengahan. Menggunakan bilangan langkah lurus (3), dapatkan segmen AB dari garis vertikal DV dan lukis AC garis condong ke arah itu. Dalam kes ini, panjang segmen boleh menjadi apa-apa dan ia harus ditempatkan pada sudut akut, dengan penggunaan selanjutnya sebanyak 7 tanda di atasnya, yang akan sesuai dengan tujuh langkah. Satu bahagian boleh sama dengan 3-10 mm bergantung pada skala kertas untuk melukis litar.

  Dengan cara yang sama, pengiraan tangga dengan dua penerbangan dibuat.

  Dimensi tangga dengan giliran pada sudut tepat dikira secara grafik mengikut cara yang berkadar. Pilihan ini, yang paling dalam permintaan pembuatan bebas landasan, jadi pengiraan mereka perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

  Video berguna tentang mengira bilangan dan ketinggian langkah mana-mana tangga:

  Tangga dengan dua perarakan dengan giliran sudut kanan

  Apabila membuat pengiraan grafik, ia perlu diselaraskan untuk keputusan yang tidak tepat. Dalam kes ini, dimensi boleh diubah apabila melukis, tetapi dengan syarat bahawa langkah-langkah itu tidak berubah dalam lebar dan garis gerakan tidak akan terjejas. Langkah-langkah tertentu boleh diubah mengikut ukuran di hujung ke arah peningkatan atau penurunan, sambil meninggalkan lebar berjalan yang sama di pusat.

  Mengalih keluar dimensi dari lukisan yang lengkap, mengaitkan dimensi semua langkah dengan penambahan. Jumlah keseluruhan di satu pihak mesti bersamaan dengan saiz langkah-langkah dalam bahagian yang ditentukan.

  Ini adalah semua perkara utama untuk pembuatan bebas tangga. Perhatikan bahawa tanpa kemahiran tertentu, anda mungkin tidak dapat menyelesaikan kerja ini.

  Video ini menerangkan pemasangan tangga dengan langkah berpusing:

  Hak cipta © 2012-2018. Salinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  − 1 = 1