Di mana perbelanjaan meter elektrik diganti

Penggantian meter elektrik di apartmen yang diswastakan

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pasaran domestik untuk sumber tenaga telah beroperasi dalam irama yang semakin meningkat. Hal ini disebabkan oleh kenyataan bahawa warga Rusia telah menjadi lebih aktif menggunakan peralatan rumah tangga, yang dalam jumlah besar mengkonsumsi tenaga elektrik.

Meter lama, yang dipasang kira-kira 15-20 tahun yang lalu, tidak dapat menampung kapasiti yang meningkat dengan ketara, oleh itu semua flat bandar mereka sedang diganti.

Prosedur untuk penyelenggaraan dan penggantian meter elektrik dikawal oleh undang-undang yang berkuat kuasa di wilayah Persekutuan Rusia:

 • Kod Awam;
 • Keputusan Kerajaan No. 530 dari 31 Ogos 2006, No. 491 13 Ogos 2006;
 • Kod Perumahan;
 • Undang-undang Persekutuan No. 261 dari 23 November 2009.

Selaras dengan kehendak undang-undang Rusia, pemilik hartanah yang diswastakan dan syarikat pengurusan mesti memastikan operasi tanpa wayar meter elektrik.

 • untuk memantau keadaan teknikal mereka;
 • menjalankan pemeriksaan dan penyelenggaraan yang tepat pada masanya.

Jika peranti tersebut terletak di tangga atau di dalam premis kediaman perbandaran, tanggungjawab untuk keadaan mereka ditanggung oleh:

 • syarikat pengurusan;
 • organisasi bekalan kuasa.

Kod Awam Persekutuan Rusia mentakrifkan hak pemilik pangsapuri yang diswastakan. Selaras dengan peraturan perundangan semasa, pemilik hartanah bandar mempunyai hak untuk secara bebas memilih masa penyelenggaraan meter elektrik.

Mereka boleh enggan menggantikannya, tetapi mereka harus ingat bahawa mereka perlu membayar elektrik yang dibelanjakan pada tarif yang dinaikkan.

Perundangan Persekutuan mewajibkan pemilik pangsapuri yang diswastakan untuk menggantikan meter elektrik apabila mereka menerima pemberitahuan daripada syarikat-syarikat runcit tenaga dalam tempoh masa yang ditetapkan oleh undang-undang.

Juga, penggantian meter diperlukan pada akhir hayat berguna mereka.

Tugas syarikat pengurusan

Tugas-tugas organisasi pengurusan ditentukan oleh Kod Sivil, yang berlaku di wilayah Persekutuan Rusia.

Selaras dengan artikel 543 Kanun Sivil Persekutuan Rusia, syarikat itu mesti, dengan perbelanjaannya sendiri, menukar perkhidmatan dan meter yang terletak:

 • di tangga;
 • di dalam premis bukan kediaman kediaman.

Apabila menyimpulkan kontrak antara syarikat pengurusan dan penyewa objek hartanah yang diswastakan, hak dan kewajipan pihak-pihak harus ditentukan oleh mata yang berasingan, yang mesti dipatuhi dengan ketat.

Bagaimana untuk menswastakan sebahagian daripada pangsapuri perbandaran? Lihat sini.

Siapa yang patut menukar meter elektrik di sebuah apartmen yang diswastakan?

Selaras dengan peraturan Keputusan Persekutuan Rusia No. 530, pemilik pangsa yang diswastakan harus menanggung biaya finansial:

 • untuk pemasangan dan pembongkaran meter tenaga elektrik;
 • untuk penyelenggaraan dan pembaikan peranti;
 • untuk memeriksa meter elektrik sama ada melalui penentukuran atau selang antara ujian.

Perundangan persekutuan yang beroperasi di wilayah Persekutuan Rusia mengawal prosedur untuk menggantikan meter elektrik.

Tanggungjawab untuk pelaksanaan langkah-langkah untuk penggantian dan penyelenggaraan peralatan elektrik adalah pada orang yang berikut:

 1. Pemilik pangsapuri yang diswastakan dengan perbelanjaan mereka sendiri membayar untuk penggantian meter yang terletak di dalam tempat tinggal.
 2. Syarikat pengurusan sendiri melakukan perbaikan dan penggantian meter dipasang di tangga, kerana peralatan tersebut adalah milik rumah.

Pada tahun 2015, pemilik meter pelbagai tarif perlu menggunakan peranti yang diprogramkan, berkaitan dengan kemasukan Undang-undang Persekutuan "pada pengiraan masa."

Aktiviti-aktiviti ini dijalankan dalam beberapa peringkat:

 • memperbaharui semula meter selama 1 jam - sehingga 26 Oktober 2014;
 • pengharaman peralihan masa bermusim - sehingga 29 Mac 2015.

Pada akhir prosedur pemrograman semula, pemilik meter mesti memfailkan permohonan bertulis dengan syarikat runcit tenaga untuk memastikan pakarnya dimeteraikan.

Sekiranya pemilik meter pelbagai tarif tidak melakukan proses reprogramnya, dia perlu membayar elektrik pada kadar penuh.

Ramai pemilik hartanah bandar sering mempunyai soalan: siapa yang perlu menukar meter elektrik di sebuah apartmen diswastakan? Tanggapan yang menyeluruh terhadapnya dapat diberikan oleh Kod Sipil yang berlaku di wilayah Persekutuan Rusia.

Perkara 210 dari Bab 13, serta Penyelesaian Kerajaan Persekutuan Rusia No. 530 pada 31 Ogos 2006, mewajibkan pemilik apartmen diswastakan, di mana meter terletak di dalam kediaman itu, dengan perbelanjaannya sendiri:

 • penggantian peralatan;
 • penyelenggaraan yang kerap.

Disebabkan fakta bahawa meter kuasa elektrik yang terletak di tangga bangunan pangsapuri adalah hak milik struktur sedemikian, semua penjagaan untuk penyelenggaraan dan penggantiannya jatuh pada syarikat pengurusan.

Prosedur ini diatur oleh undang-undang yang berlaku di wilayah Persekutuan Rusia, dan khususnya Keputusan Pemerintah No. 491 tanggal 13 Agustus 2006.

Dalam kesimpulan perjanjian antara pemilik apartmen diswastakan dan syarikat pengurusan, ia harus ditulis dengan tepat bagaimana dan untuk penyelenggaraan akaun dan penggantian meter akan dilaksanakan.

Cukai apa yang perlu dibayar untuk sebuah apartmen yang diswastakan? Baca dalam artikel ini.

Dokumen apa yang diperlukan untuk menswastakan rumah itu? Jawapan terperinci di sini.

Pertimbangkan isu-isu yang paling sering timbul dengan pemilik apartmen mengenai penggantian meter elektrik.

Pertubuhan jualan tenaga menghantar pemberitahuan kepada pelanggan mengenai keperluan untuk menggantikan meter elektrik dalam masa yang ditetapkan (30 hari).

Sekiranya pemilik objek hartanah yang diswastakan mengabaikan mesej ini, penggunaan bulanan purata akan digunakan untuk mengira tenaga yang digunakan.

Sekiranya pemilik pangsapuri bandar dan dalam tempoh 3 bulan tidak memenuhi keperluan syarikat jualan tenaga, maka pakar akan menggunakan norma yang diluluskan di peringkat perundangan apabila mengira mereka.

Perundangan Persekutuan Rusia mewajibkan pemilik pangsapuri yang diswastakan untuk memantau keadaan teknikal meter elektrik yang terletak di dalam ruang tamu:

 • Jika ada keperluan, pemilik mesti, dengan perbelanjaan mereka sendiri, menggantikan peralatan elektrik ini.
 • Apabila anda perlu mengganti meter dipasang pada pendaratan, semua aktiviti dijalankan oleh syarikat pengurusan, kerana peranti ini akan berkaitan dengan harta rumah.

Pada video mengenai penggantian meter elektrik

  • julia untuk masuk Gadai janji 9 9
  • Sveta Katenok ke rekod Bagaimana untuk membeli tapak dari pentadbiran IZHS?
  • trocuatrec338 ke rekod Bagaimana untuk mengambil gadai janji jika gaji rasmi adalah kecil?
  • Valencia ke rekod Gadai janji untuk pendatang
  • Alexa kepada rekod Mortgage co-borrower

  Semua hak terpelihara 2017

  Salinan lengkap atau separa boleh dihukum oleh undang-undang!

  Perubahan meter elektrik - siapa yang harus melakukan ini di tangga pada 2018

  Penggantian meter elektrik di Rusia adalah prosedur standard yang kerap dijalankan. Seperti yang anda tahu, kerja ini, seperti mana-mana yang lain, mesti dibayar. Di sini dalam keadaan ini, dan persoalan timbul: siapa yang perlu membelanjakan wang untuk menggantikan meter - penyewa rumah atau negara? Lagipun, adalah perlu bukan sahaja untuk membeli peranti baru, tetapi juga untuk membayar kerja pakar.

  Isu ini dalam organisasi pengurusan sering menjadi satu perbincangan. Ia tidak jelas untuk mengatakan, di sisi mana undang-undang itu, kadang-kadang agak sukar. Terdapat beberapa kehalusan, hanya mengetahui bahawa anda boleh mencapai penyelesaian yang adil dan betul mengenai keadaan.

  Apabila meter elektrik diganti

  Lambat laun, sebarang peralatan menjadi tidak dapat digunakan. Jadi, dan meter kuasa elektrik mempunyai tempoh operasi. Apabila ia tamat, ia mesti digantikan dengan yang baru. Tidak seperti peranti lain yang boleh dikendalikan sehingga saat pecahan lengkap, terus menggunakannya dilarang. Jadi ciri-ciri fungsinya dilanggar dan kesaksian yang menunjukkan dia tidak benar. Oleh itu, alasan utama untuk menggantikan kaunter sedemikian ialah ia sudah usang.

  Sudah tentu, ada keadaan apabila ia pecah. Ini boleh berlaku jika disalahgunakan atau atas sebab-sebab lain. Pemiliknya sendiri tidak berminat untuk meneruskan peralatan yang cacat, kerana dia sering menghadapi sejumlah situasi yang tidak baik. Sebagai contoh, kesaksiannya tidak betul, jadi anda perlu membayar lebih banyak wang untuk elektrik. Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengawal penggunaan produk secara tepat dan semasa penentuan kerosakan itu. Dalam kes ini, ia juga perlu mengeluarkan lama dan memasang peranti baru.

  Tentukan kehidupan peranti cukup sederhana. Pengilang mesti menunjukkannya pada pembungkusan dan memberi jaminan kepada barang tersebut. Jika dalam tempoh ini peranti tersebut berfungsi dengan tidak berfungsi atau tidak berfungsi, maka syarikat yang dibeli akan mengembalikan kos pembaikan atau pemulihan yang baru.

  Pemasangan peranti tersebut kebanyakannya dilakukan oleh pakar yang merupakan pekerja organisasi yang membekalkan elektrik. Mereka tahu spesifik dan kehalusan kerja ini, mereka mempunyai pengetahuan yang diperlukan dan pengalaman bertahun-tahun. Ia adalah wajib untuk memeriksa selepas memasang untuk memastikan kebolehpasaran, hanya berhubung dengan pangsapuri.

  Proses memasang meter elektrik cukup penting. Sejak operasi seterusnya peranti bergantung pada kualiti pelaksanaannya. Secara berkala melakukan pemeriksaan yang dirancang untuk kebolehpasaran. Pada masa yang sama, bacaan diambil. Sekiranya kecacatan dalam reka bentuk dikesan, maka ia dibongkar dan diubah kepada yang lain. Untuk menyelamatkan kesaksian, mengira semula.

  Selepas peranti dipasang, meterai diletakkan di atasnya. Ia menunjukkan bahawa tiada siapa sewenang-wenangnya menyesuaikan pekerjaannya, yang dilarang keras. Oleh itu, pengguna boleh menipu pembekal perkhidmatan dan tidak membayar sebahagian daripada tenaga yang digunakan. Untuk mengelakkan situasi sedemikian, dia mengamankan dirinya dan di kaunter mengukuhkan plak, yang terbuat dari plumbum dan mempunyai imej istimewa. Gulung hanya dalam dua kes: untuk menggantikan atau memeriksa peralatan.

  Meterai itu boleh dirobohkan dan bukan melalui kesalahan pemilik kaunter. Dalam praktiknya, terdapat kes-kes apabila ini berlaku atas sebab-sebab lain, bebas daripada itu. Selalunya masalah ini berlaku di pintu masuk, di mana orang asing secara khusus menyebabkan kerosakan tersebut. Dalam kes ini, anda mesti segera menghubungi organisasi yang menyediakan bekalan elektrik. Ini akan melindungi diri anda daripada tuduhan dan situasi tidak menyenangkan yang lain. Sebagai contoh, pengenaan denda.

  Penggantian meter elektrik di pintu masuk: yang patut dilakukan pada tahun 2017-2018

  Selalunya kos penggantian meter ditanggung oleh pengguna sendiri. Ia agak mudah untuk menjelaskan perkara ini. Dia tidak biasa dengan hak dan tugasnya, terutamanya kerana sikapnya yang cuai atau syarikat itu secara khusus menyembunyikan maklumat ini darinya. Dan dalam keadaan itu, dia hanya memanfaatkan ketidaktahuan pengguna untuk kepentingannya sendiri.

  Untuk mengelakkan keadaan sedemikian, perlu membaca dengan teliti segala fasal perjanjian yang diselesaikan di antara kedua-dua pihak. Ia juga menetapkan masa ini. Ini akan memastikan bahawa anda yakin menuntut daripada pembekal perkhidmatan.

  Pada asasnya, dokumen ini disediakan mengikut corak piawai. Ia menyediakan syarat di mana kos penggantian meter elektrik di pintu masuk ditanggung oleh syarikat yang membekalkan barang-barang tersebut. Tetapi terkadang item ini dibersihkan khas. Kemudian tunjukkan penjual sesuatu yang tidak realistik dan tidak ada alasan untuk ini. Dalam kes ini, pembayaran mesti dibuat oleh pembeli. Terdapat kes-kes apabila resolusi keadaan berlaku di mahkamah. Dia dihubungi terus oleh pengguna, yang tidak menetapkan terlebih dahulu kebarangkalian keperluan untuk menggantikan peranti. Tetapi, sebagai persembahan amalan, tuntutannya tetap tidak memuaskan. Oleh itu, dia menjadi kalah.

  Jika kita menimbangkan sudut pandangan undang-undang mengenai isu ini, ia menunjukkan bahawa apartmen atau rumah, yang sebelum ini diswastakan, pemilik menjalankan pemasangan, penggantian dan penyelenggaraan peranti-peranti ini dengan perbelanjaan mereka sendiri. Maklumat ini juga dinyatakan dalam peraturan lain. Oleh itu, pemilik, selepas membeli meter elektrik yang diperakui, wajib memberi maklumat kepada organisasi berkenaan mengenai prosedur yang dilakukan dengan petunjuk plat lesennya. Ini akan membolehkan peralatan untuk didaftarkan untuk memantau lagi petunjuk-petunjuk yang dihantar, dan untuk menjalankan pemeriksaan yang diperlukan mengenai ketepatan mereka. Selepas cek selesai, ia diberikan kepada pemilik, dan dia sendiri atau dengan bantuan seorang juruelektrik meletakkannya di tempat asalnya. Selalunya, bahawa kerja ini dijalankan dengan betul, organisasi mengesyorkan pakarnya. Dia menyemak peranti untuk perkhidmatan dan memasang meterai.

  Sesetengah kedudukan kewangan tidak membenarkan membayar penggantian meter, jadi mereka menjalankan prosedur ini sendiri. Sebagai persembahan amalan, ini agak nyata dan tidak semestinya sukar. Tetapi anda perlu mengetahui asas-asas operasi peranti sedemikian untuk melaksanakan sambungan dengan betul. Sebelum anda memulakan, anda harus menghubungi pembekal khidmat anda untuk memberi kebenaran. Untuk melakukan ini, anda mesti menjalani prosedur wajib tertentu, yang terdiri daripada beberapa langkah. Yang pertama adalah pemprosesan permohonan itu, yang kedua ialah bayaran yuran negeri, yang tidak akan melebihi 350 rubel. Jumlah ini menyediakan bayaran untuk kelengkapan pengisian. Pekerja pada masa yang sesuai untuk pemiliknya pulang ke rumah, menjalankan pemeriksaan meter elektrik dan meletakkan meterai.

  Tetapi jika kita bercakap tentang meter, yang dipasang di pintu masuk, maka oleh undang-undang ada peraturan lain untuk penggantiannya. Oleh itu, di negeri kita kerja ini diwajibkan berurusan dengan organisasi yang menyediakan perkhidmatan tersebut. Ini perlu dilakukan sepenuhnya dan dengan bayaran semua kos yang diperlukan untuk kerja tuan dan peralatan baru. Keadaan yang sama adalah tipikal untuk pangsapuri yang berada dalam pemilikan perbandaran.

  Mengetahui spesifik dan kehalusan proses ini, anda boleh mengelakkan banyak masalah dan menyimpan wang anda.

  1 Ulasan

  Selamat petang! Saya minta anda menerangkan sama ada Mosenergosbyt mempunyai hak dan berdasarkan undang-undang yang tidak mengambil keterangan meter kerana ia telah dipasang untuk masa yang lama dan perlu diubah. Saya tidak membuat perjanjian dengan Mosenergosbyt. Kaunter bekerja dengan betul dan mengapa perlu diganti dengan perbelanjaan saya? Terima kasih!

  Bagi siapa akaun meter elektrik diganti: peraturan dan perintah

  Penggantian peranti pemeteran elektrik boleh berlaku untuk pelbagai sebab.

  Meter elektrik mungkin gagal, hayat perkhidmatannya mungkin berakhir, ia mungkin secara teknikal usang, atau pelanggan syarikat bekalan tenaga mungkin mahu memasang peranti berbilang tarif yang lebih moden, yang membolehkan untuk menjimatkan banyak wang yang dibelanjakan untuk elektrik.

  Walau bagaimanapun, penggantian meter elektrik sangat sukar, kerana terdapat banyak peraturan dan undang-undang yang perlu dipatuhi oleh pemilik atau pelanggan lain syarikat bekalan kuasa itu. Tidak banyak orang tahu di mana perbelanjaan meter elektriknya digantikan di Moscow dan bandar-bandar lain di Rusia.

  Sekiranya pesara membayar cukai ke atas sebuah apartmen yang diswastakan? Ketahui sekarang sekarang.

  Penyelenggaraan dan penggantian meter elektrik dikawal oleh undang-undang Rusia:

  • Seni. 543 dan seni. 210 Kanun Sivil Persekutuan Rusia;
  • Kod Perumahan;
  • Undang-undang Persekutuan No. 261 Undang-undang Persekutuan bertarikh 32 November 2009;
  • Undang-undang Persekutuan No. 102 Undang-undang Persekutuan bertarikh 26 Jun 2008;
  • keputusan Standard Negara Persekutuan Rusia;
  • Keputusan kerajaan No. 530 dan No. 491.

  kepada kandungan ↑

  Adakah saya perlu menukar meter dengan perbelanjaan saya sendiri? Bergantung pada lokasi meter di dalam apartmen (rumah persendirian) atau di pintu masuk, tanggungjawab untuk keadaan dan operasi yang betul meter elektrik dibawa oleh sama ada pemilik kediaman atau syarikat pengurusan.

  Bagaimana cara melumpuhkan radio di apartmen melalui Internet, anda boleh belajar dari artikel kami.

  Di dalam sebuah apartmen yang diswastakan, pemilik rumah hendaklah memastikan keselamatan dan integriti meter elektrik, serta penyelenggaraannya.

  Penggantian meter elektrik yang diluar perkhidmatan, out-of-date atau tidak konsisten adalah tugas pemilik kediaman. Kos penggantian dibayar sepenuhnya oleh pemilik apartmen yang diswastakan.

  Siapa yang perlu menukar meter elektrik di pangsapuri perbandaran? Menurut Kanun Sivil Persekutuan Rusia, penggantian meter adalah tanggungjawab pemilik kediaman.

  Memandangkan dalam keadaan di mana seorang pemastautin tinggal di sebuah apartmen di bawah kontrak pekerjaan sosial pemilik pangsapuri adalah perbandaran, penggantian meter dan bayaran kerja mesti dijalankan oleh pihak berkuasa perbandaran.

  Pada hakikatnya, syarikat jualan dan pengurusan tenaga diperlukan untuk membayar penggantian majikan yang bertanggungjawab, dengan alasan bahawa majikan yang bertanggungjawab juga merupakan pelanggan syarikat bekalan kuasa.

  Walau bagaimanapun, menurut Art. 539 Kod Awam, pelanggan dalam kes ini mestilah syarikat pengurusan. Oleh itu, penggantian dan pembayaran penggantian meter elektrik di perumahan perbandaran hendaklah dibuat oleh syarikat pengurusan.

  Sekiranya Kod Jenayah menuntut pembayaran perbelanjaan di pihak majikan yang bertanggungjawab, perlu menghubungi Inspektorat Perumahan dengan aduan kepada Kod Jenayah.

  Mengenai bagaimana anda boleh membayar utiliti tanpa komisen, baca di sini.

  Menurut resolusi Pemerintah Persekutuan Rusia No. 491, meter tenaga listrik yang terletak di tangga di pintu masuk bangunan apartmen adalah harta bersama.

  Sehubungan itu, semua kerja dan kos untuk penggantian meter elektrik hendaklah dibuat syarikat pengurusan, di mana jabatannya adalah bangunan kediaman.

  Walau bagaimanapun, undang-undang menetapkan kemungkinan membayar kerja oleh pemilik apartmen, jika peruntukan sedemikian ditetapkan dalam kontrak antara pemilik kediaman dan syarikat pengurusan.

  Jika ini tidak dinyatakan dalam kontrak, semua perbelanjaan mesti ditanggung oleh syarikat pengurusan.

  Pemilik rumah persendirian sepenuhnya membayar kos menggantikan meter elektrik yang gagal menurut Peraturan Pemerintah Persekutuan Rusia No. 530, adalah pemilik kediaman.

  Dalam kes-kes yang jarang berlaku apabila pengguna syarikat bekalan kuasa hidup dalam sektor swasta perbandaran, penggantian meter elektrik dilakukan dengan cara yang sama seperti dalam pangsapuri tanpa penswastaan ​​perbandaran.

  Apabila menggantikan meter elektrik, terdapat peraturan yang ketat yang mesti diikuti.

  Sekiranya perintah gantian dilanggar dan meterai dipecahkan anda boleh mendapat penalti penting, Juga, tenaga berbayar boleh dikira semula pada tarif maksimum untuk 3 tahun yang lalu.

  Dengan aplikasi yang sesuai kepada syarikat penjimatan tenaga, itu kena dibayar dalam masa 10 hari hantar juruelektrik dan gantikan meter elektrik.

  Meter elektrik akan diganti, waktu kerja yang mengikut data pasportnya telah tamat. Juga peranti pemeteran lama berubah.

  Sekiranya meter tenaga elektrik tidak teratur, maka anda tidak boleh cuba membaikinya sendiri, kerana meterai pengeluar peranti dan organisasi pengendali akan dipecahkan, yang memerlukan hukuman.

  Sekiranya kegagalan dikesan, pemilik atau pelanggan lain mesti hubungi syarikat bekalan kuasa dan lakukan tindakan berikut:

  1. Tulis permohonan untuk pemergian seorang pakar, yang menunjukkan alamat rumah anda dan tanda-tanda kerosakan.
  2. Ketahui masa ketibaan pakar di penghantar melalui telefon.
  3. Tunggu untuk pakar yang akan memeriksa keadaan kedap dan teknikal peranti.
  4. Sekiranya perlu, gantikan meter elektrik.

  Ketahui mengenai peraturan untuk menggunakan tempat tinggal dan harta bersama di bangunan pangsapuri dari artikel kami.

  Boleh saya menggantikannya sendiri?

  Adakah mungkin untuk menggantikan meter elektrik itu sendiri? Secara teorinya, secara bebas atau dengan bantuan pakar yang biasa untuk menggantikan meter elektrik.

  Dengan penggantian sedemikian, anda perlu mendapatkan kebenaran rasmi syarikat jualan jual dan penghapusan pengisian meter lama mesti dilakukan dengan kehadiran pakar dari syarikat pengurusan.

  Apabila menggantikan diri, anda harus mematuhi peraturan keselamatan teknikal dengan tegas.

  Bagaimana untuk menukar meter? Apabila menggantikan meter elektrik ikuti prosedur berikut:

  • harus menghubungi organisasi pembekalan tenaga dan mendapatkan kebenaran untuk menggantikan meter elektrik;
  • anda perlu mendapatkan sijil, tanpa mana anda tidak boleh mendapatkan kaunter di kedai;
  • anda perlu mendapatkan kebenaran untuk mengalih keluar pengedap dalam syarikat pengurusan (mungkin CM akan menghantar pemerhati);
  • anda perlu memilih meter yang sesuai yang diberi kuasa oleh syarikat jualan tenaga dan sesuai dengan teknologi untuk menggantikan yang lama;
  • seorang juruelektrik dihantar oleh sebuah syarikat jualan tenaga atau sendiri (seorang juruelektrik mesti mempunyai 3 kumpulan untuk keselamatan elektrik);
  • Ia adalah perlu untuk membongkar dan menyelamatkan meter elektrik lama bagi pakar untuk menyemak datanya;
  • Seterusnya, anda perlu memasang kaunter baru dan pastikan ia berfungsi dengan betul;
  • ia adalah perlu untuk memanggil pengawal untuk pemeriksaan dan pengedap.

  kepada kandungan ↑

  Jika syarikat bekalan tenaga adalah pemula pengganti meter elektrik, pemilik premis kediaman pemberitahuan dihantar, di mana ia melaporkan bahawa adalah perlu untuk menggantikan meter dan diperlukan untuk membeli satu meter dan membayar untuk perkhidmatan pemasangan.

  Ini biasanya berlaku apabila meter sebelumnya tamat. Dalam kes di mana Pemula perubahan itu adalah pemilik apartmen, dia mesti memohon kepada syarikat bekalan kuasa dengan permohonan yang sesuai.

  Sampel menyalin tuntutan tuntutan dari pemilik kepada syarikat pengurusan yang boleh anda temukan di laman web kami.

  Selepas memasang meter elektrik baru, pemilik atau pelanggan syarikat bekalan kuasa perlu meminta pakar secepat mungkin, yang akan menyemak operasi peranti dan akan menjalankan pengedap.

  Tanpa prosedur ini, meter elektrik baru tidak akan diterima untuk operasi.

  Untuk menghubungi pakar, anda perlu menghubungi pengurus atau syarikat bekalan kuasa dan membayar perkhidmatan tersebut mengikut resit yang disediakan.

  Selepas memasang meter baru dan menyegelnya kepada pemiliknya satu tindakan pengedap dikeluarkan, yang perlu dikemukakan kepada syarikat pengurusan untuk mengira semula kos penyediaan tenaga elektrik.

  Ia juga perlu menyimpan pasport meter elektrik baru, yang menunjukkan tarikh pemeriksaan kilang kesesuaian produk, dan sijil teknikal, yang menunjukkan kekerapan pemeriksaan peranti.

  Oleh itu, jika meter elektrik terletak pada platform tangga, atau dijalankan di perumahan perbandaran, penggantian meter itu prerogatif syarikat pengurusan atau syarikat tenaga.

  Jika meter dipasang di apartmen pemilik, maka penggantian peranti tersebut akan menelan belanja yang banyak, dan ketika bekerja dalam pembongkaran dan pemasangan peranti baru, peraturan ketat yang ditetapkan oleh peraturan dan undang-undang harus diperhatikan.

  Mengenai peraturan untuk menggantikan meter elektrik anda boleh belajar dari video:

 • Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  79 − = 75