Meja kopi dari kayu

Meja kopi yang terbuat dari kayu sangat cantik - 70 gambar

Di banyak rumah, tradisi yang ditubuhkan adalah kewujudan meja kopi, perabot universal untuk mana-mana bahagian dalam, yang selama bertahun-tahun telah menjadi bahagian penting dalam pedalaman.

Meja kopi kayu - apa?

Sekeping perabot universal digunakan bukan sahaja untuk menyiarkan akhbar dan majalah. Ia mudah untuk meletakkan cawan dengan kopi atau teh. Ramai kanak-kanak seperti duduk di meja kecil untuk menggambar atau melipat teka-teki, mudah untuk meletakkan alat jauh dari TV, dan sebagainya. Daripada perkara di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa sebidang perabot itu sememangnya perlu bagi kita!

Oleh itu, anda memutuskan untuk menghiasi bahagian dalam rumah anda dengan meja kopi. Saiz, bentuk, ketinggian dan bahan produk bergantung kepada fungsi apa yang akan dilakukannya. Fikirkan matlamat yang anda perlukan untuknya - ia hanya akan meletakkan beberapa perkara, ia akan berfungsi sebagai tempat untuk memainkan anak-anak anda, menentukan sama ada anda memerlukan model pegun atau mudah alih?

Di pasaran moden produk perabot, meja kopi diwakili oleh pelbagai model yang diperbuat daripada pelbagai bahan: kayu, kaca, plastik. Sebagai persembahan amalan, meja kopi kayu tetap popular dan permintaan di kalangan pembeli.

Bahan meja kopi dari pokok

Sebagai bahan untuk kegunaan meja kopi:

Produk siap dibalut dengan venir kayu pelbagai warna, penutup dari kandang atau lilin semulajadi.

Pembeli ditawarkan meja di mana meja atas terbuat dari kaca marah, nikel yang digilap atau kuningan tembaga. Hiasan dalaman klasik akan menjadi model dengan ukiran.

Kelebihan meja kopi diperbuat daripada kayu

 • Teknologi baru yang digunakan untuk memproses kayu telah menjadikannya bahan yang dimiliki praktikal, kebolehpercayaan, daya tahan, hayat perkhidmatan yang panjang.
 • Terima kasih kepada kebersihan ekologinya, keselamatan, keindahan alam semula jadi bahan, meja kopi kayu diperbuat daripada kayu mengekalkan kelebihan telapak di antara mereka "fellow9quot; dari bahan lain.
 • Selain keindahan semula jadi, kayu mempunyai sifat yang berguna, menyumbang untuk menjaga udara bersih di dalam bilik.
 • Hygroscopicity perabot kayu membolehkan anda membuat hak "cuaca di rumah".
 • Meja kopi, diperbuat daripada pelbagai jenis kayu, adalah sejagat, kerana mereka sesuai secara organik ke dalam mana-mana bahagian dalam bilik. Mereka akan menjadi komponen yang harmoni dalam gaya klasik, romantis, minimalis atau moden.
 • Pelbagai produk, dibentangkan di pasaran pengguna, membolehkan anda dengan mudah memilih pilihan yang betul untuk rumah tersebut.

Jenis-jenis meja kopi diperbuat daripada kayu

Meja kopi kayu boleh mempunyai pelbagai bentuk - dari klasik hingga paling mewah dan pelik.

Mereka boleh dibuat dalam bentuk bangku luar biasa, modul berfungsi dengan bahagian tambahan, di mana anda boleh menyimpan log, konsol, barangan kecil.

Peminat produk mewah boleh memilih meja dalam bentuk tunggul besar atau helikopter dari Zaman Batu. Model tradisional mempunyai countertop berbentuk bujur atau segi empat tepat. Asas meja boleh menjadi kaki, socle atau pedestal.

Bagi peminat perabot berfungsi, yang memakan sedikit ruang, namun membawa faedah maksimum, Meja kayu, reka bentuk yang termasuk laci, rak-bungkus, kastor, lipatan lipat, di mana kotak untuk menyimpan barang-barang.

Selalunya di atas meja kopi set telefon atau pasu bunga dipasang. Ia boleh diletakkan di sebelah sofa atau katil. Model yang dilengkapi dengan roda dengan mudah boleh dipindahkan ke tempat yang betul.

Meja kopi diperbuat daripada kayu di pedalaman

Anda boleh membeli meja kopi kayu di kedai, atau anda boleh membuat tempahan untuk projek individu. Pelbagai produk dan pelbagai harga yang berbeza membolehkan setiap pembeli membeli perabot itu yang akan memenuhi semua keperluan, tuntutan dan peluang kewangannya.

Idea baru untuk membuat meja kopi

Perabot bukan sahaja menghiasi bilik, tetapi juga memenuhi tugas fungsinya. Untuk membawa pelbagai ke pedalaman, anda boleh membuat meja kopi dengan tangan anda sendiri. Terdapat idea yang berbeza untuk membuat item perabot ini.

Meja kopi buatan sendiri: pengiraan ketinggian, pemilihan bahan lukisan

Meja kopi boleh dibuat dari bahan apa pun dengan gaya biasa. Bahagian pedalaman akan kelihatan mewah, jika dihiasi dengan meja kayu batu. Ia boleh mempunyai bentuk klasik. Hiasan tambahan tidak diperlukan di sini. Ukiran hiasan dan dekorasi boleh digunakan.

Versi piawai meja diperbuat daripada kayu. Tudung dan dua rak mendatar menghubungkan empat dinding menegak dengan profil yang rumit dan empat butiran dihiasi, juga mempunyai profil yang rumit. Oleh kerana galas bebola, produk mudah dipindahkan. Meja ditutup dengan pelindung dan pelindung hiasan yang telus atau legap.

 • Kayu GOST untuk produk - 19414-90. Untuk menyambungkan meja atas dan dinding menegak menggunakan senarai panjang 2.16 D.
 • Para rak mendatar yang lebih rendah dilampirkan oleh bebola bebola 9.2 A.
 • Skru 2-4 digunakan untuk mengikat sendi bola.
 • Setiap ahli panel dibuat dengan rak terpaku. Mereka terpaku dengan pelekat Lux PVA, yang mempunyai ketoksikan yang rendah dan persekitaran yang cepat.
 • Setiap bahagian mesti disandarkan dengan pad pengamplasan.
 • Selesai dibuat dengan varnis sendiri dan spiral pengisaran.

Pedalaman akan kelihatan mewah jika dihiasi dengan meja kayu batu

Pilihan yang lebih murah diperbuat daripada logam dan kaca. Pedalaman melihat dengan penyelesaian ini lebih halus dan mudah dibandingkan dengan produk yang terbuat dari batu. Bahagian atas meja diperbuat daripada kaca berkekuatan tinggi, kaki diperbuat daripada logam. Ia ternyata reka bentuk yang kukuh, tahan lama, di luar yang anda tidak perlu mengambil perhatian khusus.

Produk kayu gabus mempunyai ringan, kekuatan dan ketahanan. Ia tidak akan membusuk dan menyala. Keputusan gaya boleh berbeza.

Jika jadual diperlukan untuk satu musim, maka boleh dibuat plastik. Ini adalah pilihan yang murah dan berpanjangan.

Cara membuat meja kopi sendiri (video)

Untuk setiap gaya pedalaman - jadual anda

Ia juga penting untuk melihat satu gaya dalam setiap mata pelajaran yang digunakan di pedalaman. Sebelum memilih reka bentuk tertentu untuk jadual, anda perlu menentukan komposisi umum objek di dalam bilik. Pertama sekali, gaya ditentukan, maka pemilihan bahan dengan butiran yang berbeza untuk menghias.

 • Apabila memilih gaya klasik, anda perlu mengekalkan keseimbangan mewah dan kesederhanaan. Matlamat ini dicapai menggunakan bahan mudah. Untuk menghiasi meja kayu boleh digunakan manik kaca berharga dan lukisan seni.
 • Mewah dengan keserasian ekologi digabungkan dalam gaya ekologi, untuk reka bentuk bahan semulajadi yang digunakan. Ia boleh menggunakan rotan, yang dibezakan oleh kekuatan dan kelenturannya.
 • Teknologi moden yang terkini digunakan dalam gaya berteknologi tinggi. Bentuk meja untuk keputusan gaya ini sepadan dengan ruang. Produk ini dihiasi dengan unsur-unsur bercahaya. Ia boleh menjadi lampu neon atau kecil. Perabot harus kelihatan hebat.
 • Di dalam bilik yang dihiasi dengan gaya desa, gunakan bahan yang lebih semula jadi. Ia boleh menjadi kayu pepejal, bar. Perkara-perkara yang tidak perlu akan menjadi objek yang luar biasa.

Teknologi moden yang terkini digunakan dalam gaya berteknologi tinggi

Galeri: idea untuk membuat meja kopi (25 foto)

Idea untuk meja kopi buatan sendiri

Dengan gaya umum bilik, anda boleh menentukan bentuk bentuk jadual itu. Item perabot ini digunakan bukan sahaja untuk menyimpan majalah dan surat khabar di dalamnya. Ia boleh dihiasi dengan lampu. Anda boleh minum teh di atasnya. Di samping itu, ia boleh digunakan sebagai pendirian untuk akuarium.

Dalam hubungan ini, adalah penting supaya bentuk standard objek perabot ini memenuhi semua keperluan. Untuk pedalaman klasik, anda boleh kekal dalam bentuk geometri. Seringkali di pangsapuri ada meja persegi, segi empat segi, bujur dan bentuk bulat.

Untuk pedalaman klasik, anda boleh kekal dalam bentuk geometri

Cara membuat pengubah meja kopi diperbuat daripada kayu

Pemilik apartmen kecil penyelesaian ini akan membantu menyelesaikan masalah dengan ruang. Model lipatan sedemikian mempunyai mekanisme khas mata air atau gas. Anda boleh membuat pengubah dari lukisan hingga saiz. Terdapat program komputer khas yang boleh anda gunakan untuk memvisualisasikan produk, tetapi juga dari kertas dan pensil juga boleh menjadi baik.

Untuk pengubah berkualiti tinggi yang boleh dipercayai, ia perlu mempunyai papan lapis (ketebalan 2.2), yang mampu menahan elemen mekanikal. Butiran terperinci dengan pematuhan yang paling sesuai dengan dimensi yang ditetapkan.

Setiap butiran terikat tanpa tergesa-gesa. Sekiranya dikehendaki, mekanisme ditarik dan berputar dibuat. Hasilnya, produk boleh menggabungkan dua jadual, melaksanakan dua fungsi. Pada siang hari anda boleh berunding dengannya, dan pada waktu petang anda boleh makan malam dengan syarikat itu. Ia mudah untuk menggunakan produk dengan roda. Anda boleh menjadikannya sendiri. Roda hendaklah lembut supaya lantai tidak merosakkan dari mereka.

Galeri: meja kopi (25 foto)

Bagaimana untuk membuat jadual dengan kesan infiniti (video)

Membuat meja kopi kecil pada roda

Tanpa pengalaman dalam industri perabot, anda boleh mula membuat meja kopi. Untuk ini, bahan dan alat yang diperlukan disediakan:

 • Bar 9 / 3.5 cm, panjang 12 m;
 • Strubtsin;
 • Gam kayu;
 • Sandpaper;
 • Pahat dan hacksaw;
 • Roulettes, pensil;
 • Laka.

Pemotongan bahagian perlu dilakukan dengan mengambil kira elaun dan pemprosesan akhir. Panjang elaun adalah 2.5, lebar 0.6, dan ketebalan 0,15 cm di toko pertukangan dapat segera memotong bagian-bagiannya ke dimensi yang diinginkan.

Tidak mempunyai pengalaman dalam industri perabot, anda boleh mula membuat meja kopi

Kerja-kerja dilakukan dalam urutan berikut:

 1. Penyediaan lukisan dilakukan. Ia boleh dibentangkan dalam bentuk pelan lukisan, di mana semua dimensi yang diperlukan digunakan.
 2. Menggunakan gergaji besi, potong bar. 14 butir perincian 70 cm panjang di atas meja dan 4 keping 35 cm pada kaki.
 3. Kemudian, pada dua keping panjang, buat indent dari pinggir pada setiap sisi (5 cm). Untuk kegunaan ini, hacksaw.
 4. Untuk melicinkan kekasaran bar, kertas pasir digunakan. Menghasilkan gabungan padat bahagian. Ia boleh diubahsuai dengan menggunakan pahat atau lembaran baja.
 5. Setiap sisi bersebelahan bar dirawat dengan gam dan terpaku. Anda perlu memastikan bahawa bahagian atas meja terletak rata. Tidak sepatutnya tiada anjakan bahagian.
 6. Menunggu gam kering, pengapit dihapuskan.
 7. Permukaan adalah tanah dengan alat pengisar.
 8. Buat aplikasi gam di hujung setiap kaki dan di alur.
 9. Setiap kaki dimasukkan ke dalam alur. Kemudian mereka mengisar sehingga gam benar-benar kering.
 10. Selepas itu, tutup dengan roda varnis, kering dan skru.

Untuk penembusan yang lebih baik dari lakuer ke dalam bahan kayu, adalah perlu untuk menambah pelarut kepadanya. Kaedah ini terlalu mudah. Malah seorang pemula boleh mengatasinya. Bahan yang digunakan dalam pembuatan boleh menjadi yang paling tidak standard, bergantung pada idea yang mana master mahu menyedari.

Menghairankan kelihatan di dalam rumah yang dipoles, ditutup dengan tunggul noda dan perapi

Idea asal yang luar biasa dari meja kopi buatan sendiri

 • Palet kayu boleh membantu dalam melaksanakan idea mewujudkan perabot yang unik. Pengisaran palet dijalankan. Untuk memberi kecerahan, gunakan varnis. Produk akan menjadi lebih praktikal jika ia dilengkapi dengan roda.
 • Dengan kotak hiasan selesai, anda boleh mendapatkan reka bentuk asal. Mengetuk sendiri, kuku digunakan untuk menyambungkan kotak. Produk siap dipoles dan cerah dengan noda atau varnis. Meja sedemikian boleh ditambah dengan rangka dan roda.
 • Di atas palet, tunggul atau kotak, paip plastik atau logam, anda boleh meletakkan meja atas meja. Untuk penggunaan pelekat menggunakan gam telus, cawan sedutan khas atau bolt.
 • Baterian besi tuang juga boleh menjadi ciptaan yang boleh dipercayai dan mudah alih, jika anda meletakkan bahagian atas kaca di atas radiator yang digilap dan memasang kastor dari bawah. Melihat, apa jenis radiator.

Meja kopi: jenis (video)

Untuk hiasan dalaman, tidak perlu menggunakan barang perabot siap pakai. Adalah lebih baik untuk merealisasikan kebolehan kreatif dan idea-idea anda sendiri, mewujudkan karya baru dari bahan semula jadi atau buatan. Perkara utama bahawa produk bukan sahaja berfungsi, tetapi juga sesuai dengan gaya bilik, dengan harmoni sesuai dengan keadaannya. Anda boleh menggunakan idea sedia ada untuk ini, atau membuat fantasi anda menjadi kenyataan.

Tangan dibuat: buat meja kopi dengan tangan anda sendiri

Meja kopi adalah hiasan dan kemuncak pedalaman. Dan objek, yang dilakukan oleh tangan sendiri, dihargai dua kali. Anda boleh membuatnya dari kayu, kaca, plastik dan bahan lain. Ia agak mudah. Anda memerlukan lukisan dan sedikit kesabaran. Meja yang indah akan menjadi tempat di mana anda boleh berehat dan membaca akhbar atau duduk bersama kawan-kawan dengan secawan teh. Arahan langkah demi langkah dengan foto akan mempermudahkan proses pembuatan.

Untuk membuat meja kopi sendiri, anda bukan sahaja memerlukan lukisan, tetapi juga bahan dengan alat. Berhubung dengan peralatan pembinaan berikut:

 • kayu (pelbagai);
 • varnis untuk salutan pada dasar air;
 • pelarut;
 • cat akrilik;
 • dengan berus;
 • skru mengetuk diri;
 • jigsaw elektrik;

 • pemutar skru;
 • mesin pengisar;
 • pemotong penggilingan;
 • gerudi.

Bagi kayu, pilihan terbaik akan menjadi tebal tebal 2.5 cm. Menurut lukisan itu, parameter jadual kopi, yang dirancang dibuat dengan tangan, sama dengan 1.5 mx 0.5 m.

Perhatian sila! Jadual tidak memerlukan kaki berasingan.

Lacquer diperlukan untuk menutup struktur siap, semua ia memerlukan kira-kira 0.3 liter. Cat akrilik lebih baik untuk memperoleh bersinar. Dengan bantuannya, anda boleh memberikan pandangan yang luar biasa ke kawasan pedalaman. Jadual akan dipasang menggunakan skru menegak sendiri. Saiznya hendaklah 4 x 60 dan 4 x 40 mm. Bagi alatan dan bahan yang lain, tidak ada keperluan khas untuk mereka.

Tahap pertama membuat meja kopi adalah pemilihan lukisan dan menyebarkan bahagian yang relevan. Skim yang sesuai boleh didapati di Internet atau disusun secara bebas.

Jadi, apabila semua butiran sudah siap, anda boleh mula memasang hiasan dalaman masa depan.

 • Semua sendi dan kekasaran bahagian kayu mestilah dipakai. Ini boleh dilakukan dengan gam pertukangan atau PVA. Kemudian izinkan untuk mengeringkan semua komponen sepenuhnya.

 • Papan dan kaki perlu diperbaiki dengan skru, ditunjukkan dalam senarai bahan yang diperlukan.
 • Resinin meja kopi boleh dengan mudah dikeluarkan dengan pelarut. Ubat yang paling popular adalah semangat putih. Kering kering hendaklah dibasahkan dengan sedikit cara dan gosok permukaan meja.

Majlis. Adakah manipulasi ini di ruang terbuka, kerana di dalam bengkel ini bau ini akan terhakis tidak lama lagi.

 • Jadual hampir siap. Tetapi ia mesti dihiasi. Untuk melakukan ini, anda perlu mencampurkan cat varnis dan akrilik dengan pukulan berkilat. Tutup seluruh permukaan meja.
 • Selepas cat dan varnis telah kering, meja kopi boleh diletakkan di dalam rumah dan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan.

Ini adalah cara yang paling mudah dan paling asli untuk membuat meja hiasan. Item pereka buatan tangan akan berhak menempati tempat di ruang tamu atau bilik tidur. Untuk membuat meja, anda memerlukan kotak kayu. Ia adalah kayu, bukan kayu lapis. Kayu mempunyai prestasi yang baik, yang tidak boleh dikatakan untuk papan lapis.

Tetapi masih bahan ini juga diperlukan untuk meja kopi dari kotak. Ambil beberapa minit arahan dan anda pasti berjaya!

 • Sediakan sekeping papan lapis. Ini dilakukan agar tidak menimbang struktur. Kotak kayu bukanlah objek geometri yang ideal.
 • Dalam hal ini, kotak hendaklah diletakkan pada permukaan rata mendatar. Sebelum memotong lembaran papan lapis, lukis kontur. Sekeping papan lapis untuk ditutup dengan varnis atau noda.
 • Roda perlu dipasang di sudut-sudut, dan kotak-kotak yang dipasang pada meja yang lebih rendah.
 • Ia tetap untuk menampung meja kopi dengan lakuer. Selepas memohon varnis, ia harus dibiarkan kering dan hanya kemudian ditutup dengan lapisan baru. Prosedur ini diulang beberapa kali.

Kelebihan dan kekurangan jadual yang diperbuat daripada kayu

Meja kayu - pilihan yang popular, yang sesuai dengan mana-mana bahagian dalam. Adalah penting untuk memilih tempat yang sesuai, yang akan selaras dengan keping perabot lain. Seperti semua barangan, reka bentuk tersebut mempunyai sisi positif dan negatif mereka. Termasuk termasuk:

 • pemilihan kayu yang besar (lembut, batu keras);
 • pelbagai warna dan tekstur;
 • kemudahan pembuatan dan pematuhan bahan;
 • keabsahan dan keramahan alam sekitar;
 • universiti.

Di samping aspek positif, perlu diperhatikan kelemahan. Mereka hanya sedikit, atau sebaliknya, hanya dua: kos bahan yang tinggi dan kerentanan terhadap tindakan mekanikal (calar, scrapes, dll.).

Idea popular untuk membuat meja kopi dari kayu

Salinan yang diperbuat daripada kayu sentiasa mesra alam dan cantik. Dan berapa banyak idea menarik yang boleh diterjemahkan ke dalam realiti! Nampaknya meja mudah diperbuat daripada kayu daripada yang asli di dalamnya? Kami menawarkan beberapa pilihan popular untuk membuat meja kopi.

 1. Jadual dari palet. Untuk pengeluarannya, palet konvensional diperlukan, di mana roda tetap. Ciri khas reka bentuk ini adalah ketinggian kecil. Ia cukup untuk mengetatkan roda dan meja sudah siap. Ada yang pergi lebih jauh dan menghiasnya dengan meja atas dan pelbagai rak.
 2. Sebuah meja dari pintu lama. Jika anda baru-baru ini menukar pintu, maka yang lama boleh digunakan sebagai bahan untuk membuat meja kopi. Pintu mesti dipotong menjadi tiga bahagian: atas meja dan dua kaki. Di antara mereka, mereka dilampirkan dengan cara sudut.
 3. Jadual log kayu. Ia sangat mudah. Anda perlu mengambil atau memotong bar kayu yang sama. Asas papan lapis diambil. Ke bahagian bawahnya dipasang roda mudah alih, dan di atas kayu balak. Bahan yang digunakan ialah birch, aspen atau beech.
 4. Jadual bangku. Ia cukup untuk memasang roda, varnis dan meja hiasan yang siap.

Meja kopi yang dibuat oleh tangan sendiri merupakan cara yang asal untuk menghiasi bilik. Reka bentuk, dimensi dan ciri-ciri lain objek bergantung sepenuhnya pada lukisan pilihan dan keutamaan anda. Perlu diperhatikan bahawa untuk pengeluaran meja, anda memerlukan jumlah minimum bahan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

94 − 92 =