Meja kopi dengan tangan mereka sendiri

Meja kopi oleh tangan sendiri

Unsur dalaman yang selesa dan sering tidak menggembirakan membantu mewujudkan suasana selesa. Apabila ada hasrat untuk memberikan keperibadian, sudah tiba masanya untuk mewujudkan idea berani, langkah paling mudah adalah membuat meja kopi sendiri. Siapa kata bahawa objek dalaman berfungsi tidak boleh menjadi "semangat"?

Bagaimana untuk membuat meja sendiri

Proses penciptaan membawa keseronokan, dan apabila ini masih mempunyai utiliti praktikal, sudah waktunya untuk dijelmakan semula sebagai perancang untuk membuat meja kopi dengan tangan anda sendiri. Kekurangan pengalaman tidak boleh menjadi penghalang, kerana pilihan bahan-bahan yang berguna (chipboard, kaca, kayu, tayar, pintu lama, palet) sangat besar, dan lukisan siap dan set alat minimum membantu menjadi tukang masak. Pilih bahan habis, buat kosong, memasang pembinaan - itulah bagaimana meja kopi ternyata dengan tangan anda sendiri.

Skim dengan arahan langkah demi langkah tentang cara membuat meja dengan tangan anda sendiri dapat dengan mudah dijumpai di Internet. Lakaran dengan saiz akan sangat berguna kepada mereka yang akan membuat meja kopi diperbuat daripada kayu atau kaca. Berdasarkan lukisan yang tepat, anda boleh mempermudahkan proses pemasangan seterusnya. Jika anda ingin membuat sendiri jadual asli bahan-bahan yang luar biasa, peluang untuk mencari lukisan akan menjadi minimum. Selalunya produk tersebut disertakan hanya dengan penerangan terperinci, yang berfungsi sebagai alternatif yang baik untuk lakaran dengan saiz.

Berpikir tentang membuat meja kopi dengan tangan anda sendiri, anda perlu bermula dengan asas-asasnya. Varian mudah pembinaan pedalaman ini adalah atas meja (permukaan mendatar) dan kaki asas atau sokongan (berhenti tegak). Variasi kompleks mencadangkan kehadiran elemen tambahan, contohnya, rak atau peti berengsel, tetapi reka bentuk tersebut jarang dilakukan tanpa meja.

Untuk meja kopi masa depan, yang dibuat oleh tangan sendiri, berjaya dicampur ke pedalaman, anda perlu memilih bahan yang sesuai untuk countertop. Pemula lebih baik menghentikan pilihan papan serpai, papan lapis, gunakan gelas bentuk mudah. Jika dia tidak meninggalkan keinginan untuk mencipta perabot eksklusif, maka masuk akal untuk menguasai teknik decoupage, craquelure, lukisan seni. Kemasan dekoratif atas meja akan kelihatan menarik, dan meja kopi akan menjadi "sorotan" ruang tamu atau ruangan lain di dalam rumah.

Bagaimana untuk membuat meja dengan tangan anda sendiri, menyambungkan fantasi, kemahiran dan praktikal? Langkah pertama untuk mencipta perabot asal adalah lebih baik untuk memulakan dengan menggunakan lukisan siap sedia dengan arahan terperinci. Memilih sebagai asas pilihan ini, tiada apa yang akan menghalang masa depan untuk memberikan barang-barang yang dibuat tangan dari keperibadian yang dikehendaki. Tidak seperti meja kopi masing-masing tidak hanya hiasan dan bahan. Kemunculan perabot ini juga dapat mempengaruhi kepelbagaian mereka, antara mereka, meja kopi boleh berbeza:

 • bentuk (persegi, segi empat, bulat, bujur);
 • bahan (kayu, kaca, logam, plastik, gabungan);
 • pembinaan (mudah, lipatan, pengubah, lipatan);
 • gaya (klasik, negara, retro, berteknologi tinggi, kolonial, minimalis).
 • kehadiran atau ketiadaan elemen hiasan.

Membuat meja kopi menunjukkan bahawa ia akan sesuai dengan baik ke pedalaman, walaupun ia adalah sebuah bilik kecil. Untuk tujuan ini, di kalangan banyak varian terdapat model struktur lipat. Buat meja kopi sedemikian untuk ruang tamu, kopi - untuk bilik tidur, balkoni atau vila membantu profil logam dan sudut. Untuk membuat reka bentuk unsur dalaman ini mudah, lebih baik memilih aluminium, yang lebih mudah diproses daripada besi.

Keuntungan dari mana-mana perabot lipat adalah penjimatan ruang yang berguna. Jika perlu, meja kopi boleh diuraikan, dan kemudian strukturnya mudah dipasang untuk menyembunyikannya untuk penyimpanan. Untuk membuat meja kopi lipat dengan tangan mereka sendiri akan diperolehi walaupun tidak ada pengalaman pertukangan, yang mempunyai bahan berikut di tangan:

 • meja (kayu, balak, papan serat, papan lapis);
 • Profil berbentuk U - 2 keping;
 • sudut (aluminium);
 • pemutar skru;
 • bahagian pengikat (skru, bolt, kacang).

Fungsi beberapa item dalaman individu boleh mencapai kesempurnaan. Transformer meja kopi menjadi penjelmaan idea, yang membayangkan gabungan keselesaan, keaslian dan penjimatan ruang. Mengubah model kelihatan hebat bukan sahaja pada gambar: bahagian atas, yang berfungsi sebagai meja atas, boleh dilanjutkan atau disembunyikan jika perlu melalui tuas mekanikal atau pemacu elektrik.

Buat meja transformator sendiri akan sedikit lebih rumit daripada reka bentuk yang mudah atau lipat. Elemen utama reka bentuk - mekanisme dengan sistem tuil, sementara sebaiknya berfungsi lancar dan tanpa kemalangan. Jika bagi pembuatan untuk mengambil kepingan kayu atau papan kayu, sistem gelongsor harus disembunyikan, dan dalam transformer meja kopi yang terbuat dari kaca elemen ini akan terdedah, memainkan peranan hiasan. Lukisan yang siap akan membantu merealisasikan idea dengan lebih cepat, dan untuk projek individu perlu menguasai program pemodelan tiga dimensi (Google Sketch Up, PRO 100).

Secara visual menjimatkan ruang tanpa mengganggu ruang, membantu reka bentuk yang telus dan hampir tanpa berat pada jadual kaca. Dengan kekuatan, bahan ini tidak kalah dengan kayu atau plastik, kerana atas meja terbuat dari kaca terbaja. Membuat meja kaca akan menelan kos lebih sedikit, sambil memotong lembaran dengan ketebalan sekurang-kurangnya 12 mm adalah lebih baik untuk memesan di bengkel, di mana mereka juga boleh mengisar tepi. Untuk melakukan ini di rumah dengan tangan anda sendiri, anda boleh menggunakan fail, merasakan roda, kertas pasir, tetapi proses ini memerlukan berhati-hati.

Untuk memproses kelebihan kaca atau potong di rumah akan menjadi lebih sukar, selepas itu perlu menggunakan pemotong kaca, tetapi untuk lem dua lapisan atau lebih ia akan berubah secara bebas dengan cara silikon untuk akuarium. Bahan yang sama sering digunakan oleh tuan rumah untuk menghias hiasan atau aksesori, contohnya, roda logam atau melampirkannya ke meja kopi dengan kaca berkat cawan sedutan.

Suatu abad yang lalu - unsur yang sangat penting di setiap ruang tamu, untuk menerima tetamu untuk secawan teh. Untuk tuan rumah moden untuk membuat meja bulat papan dengan tangan mereka sendiri saiz padat tidak akan menjadi sangat menyusahkan jika anda mempunyai bahan berguna dan satu set alat:

Bagaimana untuk membuat meja kayu dengan tangan anda sendiri? Hanya mereka yang boleh bekerja dengan alat tukang kayu akan dapat membuat pilihan meja bulat. Meja bulat boleh dipotong dari sekeping papan lapis atau dari papan. Hasrat untuk mencipta perabot eksklusif yang terkandung dalam bentuk dalaman yang akan mewujudkan zon keselesaan psikologi. Butiran perhimpunan dan penetapan reka bentuk, meja kopi bulat selesai boleh diperhalusi, memelihara struktur pokok, atau menggunakan cat untuk menekankan individualiti.

15 meja kopi yang unik yang boleh anda buat sendiri

Dapatkan salah satu artikel yang paling banyak baca sekali sehari. Sertai kami di Facebook dan VKontakte.

Anda boleh melakukan banyak perkara dengan tangan anda sendiri. Ia sukar dalam kebanyakan kes, hanya pada pandangan pertama. Penyiasatan baru ini mengumpul contoh-contoh meja kopi unik dan menakjubkan yang dibuat oleh tukang-tukang rakyat dengan tangan mereka sendiri.

Koper-kostan lama adalah penemuan sebenar bagi pereka dan individu yang tidak berfikiran standard. Dengan manipulasi mudah, beg pakaian menjadi perabot dan hiasan yang unik. Contohnya, anda boleh menghidupkan beg pakaian yang tidak perlu ke dalam meja kopi asal dengan hanya menanggalkan kaki kepadanya. Jadual sedemikian akan menambah daya tarikan, sebagai sebuah apartmen bujangan, dan ruang tamu keluarga, dihiasi dengan gaya klasik.

Daripada pergi ke kedai perabot dan membeli produk siap, tunjukkan kreativiti dan pergi ke bangunan selepas bar kayu dan kaki logam. Seterusnya, anda perlu menyertai papan bersama dan pasangkan papan-papan tersebut kepada mereka. Meja yang dibuat oleh tangan sendiri adalah perkara yang unik dan universal, kerana perabot kayu sesuai dengan sempurna ke dalam pedalaman apa pun.

Adakah anda mendapat bateri baru? Walau bagaimanapun, jangan tergesa-gesa untuk membuang radiator cast-besi lama. Beli sekeping kaca dan pasangkan bateri lama ke meja kopi asal, yang anda tidak nampak tepat di kedai atau rakan anda.

Tingkap lama di dalam bingkai adalah bahan yang indah untuk mencipta meja kopi yang menawan di ruang tamu. Skru ke kaki bingkai, dibalut dengan tali kasar, dan menghiasi meja dengan manik dan cangkerang.

Jadual rendah yang menakjubkan boleh dibuat dari kayu kecil. Mula-mula anda perlu mengumpul asas meja dari papan lapis, di sepanjang perimeter rasuk kayu terpaku, dan tengah penutup dengan penutup kayu lapis. Seterusnya, anda perlu memainkan spili kayu nipis di atas penutup papan lapis, supaya ia kelihatan seperti meja dibuat sepenuhnya dari kayu balak, mengurutkan kaki dan menutup dengan teliti segala keretakan.

Spili kayu yang besar adalah bahan yang luar biasa untuk mencipta meja yang indah dan asli yang akan menjadi kemuncak sebenar ruang tamu dan akan berlangsung selama bertahun-tahun. Membuat meja sedemikian mudah. Ia perlu untuk berhati-hati bekerja kayu dan mengikat dua gergaji bersama-sama, gam blok kaki lebar lebar di tengah dan membuka permukaan dengan varnis.

Palet kayu adalah bahan yang sangat baik untuk mencipta pelbagai perabot: sofa, katil, kerusi dan jadual kursus. Pertama, anda perlu mendapatkan palet, berhati-hati membersihkannya dan cat dalam warna yang dikehendaki. Ia tetap tidak ada - untuk mengetatkan kaki dan meletakkan atas kaca di atas.

Sebuah gegelung kayu yang besar untuk wayar sudah menjadi meja kopi yang praktikal. Sudah tentu, ia tidak begitu mudah, tetapi jika anda bernasib baik, anda tahu apa yang perlu dilakukan dengannya.

Terdapat banyak idea untuk membuat perabot asli dari tayar kereta yang tidak perlu. Sebagai contoh, anda boleh membuat jadual tayar yang menarik, sepotong papan lapis, beberapa batang kayu dan tali kasar.

Satu belanjawan dan jadual yang sangat asli untuk ruang tamu moden, untuk penciptaan yang anda perlukan kaca persegi dan roda rendah jari.

Idea asal melupuskan buku-buku yang tidak perlu. Sudah tentu, kita tidak bercakap mengenai fiksyen dan karya-karya klasik, tetapi buku teks lama yang mengelilingi rak. Selain buku, sekeping kaca dan bingkai kecil diperlukan. Masukkan gelas ke dalam bingkai yang telah dicat dan pasangkan struktur selesai ke jawatan buku.

Meja dari dada lama adalah terperinci eksklusif yang akan menjadi tumpuan sebenar setiap bilik. Anda boleh mencari dada antik sebenar di pasar lambak atau pasar lambak atau membeli baru, hiasan dan kerja pada penampilannya.

13. Bakul kawat untuk dobi

Keranjang dawai pra-berwarna untuk cucian dapat menjadi kerangka yang efektif untuk meja kopi.

Kadang-kadang, palung patah boleh melakukan kerja yang baik. Sebagai contoh, ia berguna untuk mencipta meja kopi. Sebagai tambahan kepada kapal logam yang berfungsi sebagai kaki, satu meja bulat yang terbuat dari papan partikel atau kayu juga diperlukan.

Bahan yang sangat baik untuk membuat meja baru boleh menjadi meja kopi lama. Anda hanya perlu melukis kaki anda dan menutup meja dengan kain warna yang dikehendaki.

Adakah anda suka artikel itu? Kemudian menyokong kami, tekan:

Meja kopi oleh tangan sendiri: idea dan kesedaran

Dalam era media elektronik, hanya sedikit yang menggangu membaca media cetak. Walaupun demikian, meja kopi masih menduduki tempat kehormatan di setiap rumah.

Sebagai tambahan kepada destinasi langsung, mereka boleh digunakan untuk perkara lain yang berguna: melayani sarapan pagi atau makan malam, pembaikan kecil dan kreativiti rumah.

Kesederhanaan reka bentuk, pelbagai bentuk dan reka bentuk, alat minimum - semua kelebihan meja kopi menarik perhatian tuan rumah. Dalam artikel ini, kami akan membuat kajian terperinci mengenai produk buatan sendiri yang popular dan memberi nasihat praktikal tentang cara membuatnya.

Pilihan reka bentuk untuk meja kopi

Cara yang paling mudah ialah membuat meja kopi dengan tangan anda sendiri, menggunakan papan dari papan tepi, panel partikel venir atau MDF.

Untuk menyembunyikan titik gabungan plat, kaedah klasik digunakan - pemasangan pada pancang kayu bulat (dowels). Semua yang diperlukan oleh tuan rumah dalam kes ini adalah dengan tepat menandakan lokasi kancing pada hujung sidewalls dan gerudi lubang pelekap untuk mereka di tudung bawah dan atas.

Meja kopi yang paling mudah diperbuat daripada MDF

Untuk meningkatkan ketegaran struktur di antara dinding sampingannya, perlu memasang anggota salib menegak. Satu ceruk yang kecil untuk menyimpan majalah dan barang-barang kecil lain tidak akan berlebihan di sini. Ia boleh dibuat dari satu pinggan yang tetap selepas memotong penutup dan sisi.

Mobiliti adalah pilihan yang berguna untuk jadual. Ia direalisasikan dengan memasang roda perabot di bahagian bawah. Roda pengangkutan yang padat boleh disembunyikan, tetapi anda boleh membeli yang lebih besar dan sengaja menyerlahkannya. Oleh itu, kita mendapatkan meja asal pada roda dari bar digilap, menyokong meja atas kayu besar.

Bagi mereka yang tidak memainkan peranan yang besar dalam mobiliti, dan mahu melihat meja desa di rumah mereka, anda boleh mencadangkan varian papan yang kuat. Meja sedemikian tidak akan dinafikan menjadi salah satu hiasan utama di ruang tamu dari mana-mana rumah negara.

Kemalasan munasabah, ditambah pula dengan kehausan untuk kreativiti, sering membawa kepada penemuan menarik. Salah seorang daripada mereka adalah meja dari tayar lama.

Ia sangat mudah:

 • Dua bulatan dengan diameter 3-4 cm kurang daripada dimensi luar tayar dipotong di pinggan serat.
 • Ke bulatan pertama, empat kaki logam diskru.
 • Bahagian bawah dan tudung dipasang dengan skru ke sisi roda.
 • The sidewall dan tudung dihiasi dengan tali jute.

Reka bentuk buatan sendiri dari tayar lama kelihatan hebat

Jadi ternyata meja kopi yang luar biasa, yang, jika perlu, boleh digunakan sebagai jamuan.

Idea menggunakan barang-barang "rawak" untuk mencipta perabot rumah sangat produktif. Dia memberikan kehidupan kepada banyak kes buatan sendiri yang terbuat dari kotak dan palet. Imajinasi sedikit dan kos minimum diperlukan untuk memasang meja kopi dari pokok berdasarkan empat kotak standard.

Algoritma pemasangan ini kelihatan seperti ini: kotak diletakkan di tepi, meletakkannya dalam satu bulatan satu demi satu. Dengan menyambung struktur dengan skru sendiri mengetuk, rak dibuat di tengahnya. Di sini anda boleh meletakkan pasu bunga atau menghiasnya dari kerikil atau kerang sungai. Menyelesaikan kerja pemprosesan kayu dengan kertas pasir, noda dan varnis.

Meja kopi dipasang dari empat kotak

Kayu semulajadi tidak memerlukan hiasan halus. Menggunakannya untuk hiasan dalaman, melengkapkan keadaan dengan jadual yang mudah. Untuk memasangnya, anda akan memerlukan beberapa bilah runcing dan slaid piket pagar.

Bingkai asas akan kelihatan kukuh dan mantap apabila menggunakan kombinasi warna yang berbeza dengan meja atas. Untuk melakukan ini, bar perlu ditutup dengan noda gelap, meninggalkan tudung dalam warna semula jadi kayu balak.

Kayu dalam perabot tidak teruk dengan logam. Anda boleh memastikan ini dengan membuat meja kopi dalam gaya loteng di kaki logam. Tudungnya dipasang dari tiga keping timbunan papan "empat puluh" dan dibingkai oleh jalur cornice.

Meja kayu pada kaki logam diperbuat daripada bar menguatkan lancar

Untuk membuat kaki, anda memerlukan mesin kimpalan, sekeping plat keluli 1.5-2.0 mm tebal dan beberapa keratan keluli pengukus halus dengan diameter 10-14 mm.

Setelah membongkok empat bar di sepanjang corak, mereka dikimpal dengan kepingan-kepingan persegi plat (atau sudut pertukangan tebal seperti dalam foto) dan seli diikat ke meja, yang dipasang dari timbunan lembaran. Untuk kemasan akhir, anda perlu menggilap, mencemarkan dan mengungkap tudung, sisi dan cat kaki.

Daripada batang untuk pembuatan pangkalan, paip profil segi empat rentas boleh digunakan. Kimpalan dua segi empat tepat daripada itu, pelucutan lapisan dan penutup logam dengan cat perak, kami akan mendapat sokongan yang boleh dipercayai untuk meja, yang dipasang dari papan ek tebal.

Untuk meningkatkan kestabilan, penutup sisi logam di bawah tudung dihubungkan oleh seksyen paip profil.

Sangat menarik melihat meja kopi dengan meja atas yang terbuat dari kayu. Ia tidak sukar untuk mencari unsur asas ini. Pada mana-mana kilang papan anda akan ditawarkan "produk setengah jadi" saiz yang betul. Untuk membawanya ke keadaan yang anda boleh membantu elektrobrushes dan sanders tali pinggang.

Kaki meja boleh dibuat dari bar tebal atau digunakan untuk bar penguat. Perbezaan di antara countertop besar dan asas logam cahaya akan memberikan reka bentuk sentuhan reka bentuk eksklusif.

Satu lagi varian yang menarik untuk menggabungkan bahan adalah kayu dan kaca. Permukaan kerja boleh bujur atau bulat, disokong oleh asas silang berbentuk dua bingkai bar.

Gelas "Tidak Berat" digabungkan sepenuhnya dengan bingkai kayu yang besar di pangkalan

Meja kopi bergerak, diperbuat daripada palet kayu dan ditutup dengan kaca persegi, kelihatan bergaya dan moden.

Kaca memberi pandangan yang kaya kepada struktur keseluruhan dan menutup jurang antara slaid palet, di mana objek kecil boleh jatuh ke lantai.

Mereka yang berfokus pada fungsi, pasti seperti pengubah meja kopi. Dengan manipulasi mudah, ia secara radikal mengubah bukan sahaja ketinggiannya, tetapi juga penampilannya.

Dalam keadaan berkumpul, ia adalah pendirian biasa untuk majalah dan akhbar. Menaikkan dua kaki sisi dengan kaki, kami meningkatkan ketinggian meja dan memanjangkan permukaan atas meja ke "format makan tengah hari".

Asas sistem transformasi yang lain adalah dua bingkai batu-lengkung logam. Setiap daripada mereka bergantung kepada meja atas. Dalam kedudukan yang dipasang, mereka berbaring melintang, dan apabila mengangkat penutup menghidupkan engsel dan berdiri tegak.

Ketinggian struktur dalam bentuk terungkap adalah 73 cm Ini cukup untuk menggunakan transformer sebagai meja komputer.

Sampul itu terdiri daripada dua plat, yang boleh dialihkan secara mendatar. Dalam kes ini, satu plat berputar pada engsel mengenai paksi. Jika perlu, pengubah seperti itu boleh dijadikan meja makan untuk 4 orang dalam masa beberapa saat.

Jadual pengubah "tiga dalam satu"

Seseorang mencipta sistem penyesuaian lipat, dan seseorang berjaya memproses percikan kayu lapis konvensional. Hasil pencarian bentuk-bentuk baru adalah meja kopi yang tidak biasa.

Kita hanya boleh kagum dengan ketepatan yang ketat pengiraan dan perwujudan yang berbakat dalam imej yang kelihatan.

Secara teorinya, segala-galanya kelihatan mudah: asasnya secara konsisten terpaku dari tiga dozen bingkai papan lapis. Setiap daripada mereka mempunyai sudut kecenderungan kaki.

Dalam amalan, untuk mengira semua unsur papan lapis, anda memerlukan program simulasi tiga dimensi.

Plywood "pie" berkumpul bersama-sama menarik rupa dengan bentuk futuristik yang luar biasa. Perlindungan kaca menghiasi corak teknologi pertukangan inovatif ini.

"Kami akan mempunyai sesuatu yang lebih mudah, tetapi juga cantik," tuan rumah akan berkata. Sila, tidak kurang elegan, tetapi lebih murah dalam pembuatan meja. Ia terdiri daripada tiga pakej papan pelan yang nipis.

Pelbagai slot dalam set-top boleh ditutup dengan tudung kaca.

Mengenai sambungan kaca dengan kayu, saya perlu mengatakan beberapa perkataan. Penyelesaian terbaik adalah menggunakan gam telus "telus". Bor di kaca tebal rumah, tidak menyebabkan kerosakan tidak boleh diperbaiki agak sukar. Oleh itu, meninggalkan idea penekanan mekanikal dan memberi kemungkinan kimia moden menunjukkan kualiti terbaiknya.

Penyokong sendi berulir, kami mengesyorkan penggunaan plexiglas untuk tablet. Ia mudah digerudi dengan gerudi biasa dan kelihatan hebat.

Bercakap mengenai bahan untuk meja, kami terlupa sepenuhnya tentang lapisan kayu euro. Ini adalah bahan alat yang sangat baik, sama sesuai untuk membuat tudung, sisi dan kaki.

Jadual atas dari lapisan euro adalah cantik dan boleh dipercayai

Bentuk meja dari lapisan boleh menjadi apa-apa. Tudung, yang dipasang dari laths kayu, dipotong oleh jigsaw elektrik oleh kontur yang ditentukan.

Untuk membuat meja kopi dari lapisan kami akan memerlukan beberapa alat:

Dimensi produk siap dan reka bentuk unit dok perlu difikirkan terlebih dahulu dan meletakkannya dalam lukisan lakaran.

Meja dihiasi dalam dua peringkat. Sebelum permulaan pasir pemasangan permukaan tudung, bawah dan kaki dengan kertas pasir. Setelah selesai kerja, kayu ditutup dengan noda toning dan varnis tanpa warna.

Lebih mudah ialah meja kopi yang diperbuat daripada papan partikel. Bahan ini melakukan dua fungsi sekaligus: ia membentuk permukaan yang padat dan membawa beban. Kami menasihatkan anda untuk menggunakan papak venir, kerana cat dan varian kosong "telanjang" tidak dapat menyembunyikan tekstur cip kayu.

Selepas menamatkan pemasangan, anda perlu menutup semua tepi (countertops, bawah dan kaki) dengan pita perabot plastik, memanaskannya dengan pengering rambut pembinaan sebelum melekat.

 • Kami membuat bangku cantik untuk dacha kami sendiri
 • Kami membuat meja yang indah dan selesa untuk dacha anda sendiri
 • Cara membuat sofa sendiri: pilihan, arahan dan gambar rajah pemasangan
 • Hammocks for dachas: apa mereka? Bagaimana untuk membuat buaian anda?

Adakah anda suka artikel itu? Tambah halaman untuk:

Muat turun.

 • Hak Cipta © 2014-2017 | Pembinaan dan pembaikan

 • Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  1 + 9 =