Penapis minyak untuk pengekstrakan

Penapis gris untuk lukisan dan perantinya

Penyediaan harian pelbagai hidangan selalu disertai dengan berlakunya pelbagai bau yang, sekiranya pengedaran di semua kediaman, membuat kesulitan tertentu. Diurus dengan baik dengan hud dapur yang bermasalah.

Peranti tersebut menangkap udara di atas dapur, dengan cepat mengeluarkannya bersama-sama dengan pelbagai bau dari apartmen melalui sistem pengudaraan. Unsur yang paling penting dari mana-mana hud moden adalah penapis lemak, tanpa enjin peranti akan sangat cepat keluar dari perintah.

Prinsip operasi dan peranti penapis untuk ekstrak

Semua model hud yang sedia ada boleh beroperasi dalam salah satu daripada dua mod:

 • pengekstrakan udara bersama dengan bau;
 • peredaran semula udara.

Mari kita pertimbangkan mod operasi yang lebih terperinci.

Mod pertama membayangkan kehadiran aci ventilasi. Pada masa yang sama, paip yang menghubungkan udara dari dapur dipasang pada hud. Motor peranti dengan kerja mencipta daya tarikan, kerana produk lemak dan pembakaran cepat dan kualitatif dikeluarkan ke dalam batang pengudaraan.

Pada masa yang sama, penurunan tekanan berlaku, akibatnya udara baru memasuki bilik. Udara lama dikeluarkan dan yang baru datang dari satu saluran pengudaraan, jadi sukar untuk memanggilnya bersih, tetapi sekurang-kurangnya ia tidak mengandungi sebarang bau yang tidak menyenangkan. Tudung yang beroperasi dalam mod ini mengalir.

Peranti yang beroperasi dalam mod peredaran semula adalah lebih kompleks dalam reka bentuk mereka. Dari dapur, udara dengan bau dan lemak disedut ke dalam hud, di mana ia pertama kali dibersihkan oleh penapis lemak, dan kemudian - oleh penapis karbon. Selepas itu, udara, dibersihkan dari bau dan pelbagai zarah, kembali ke dapur sekali lagi.

Sudah jelas bahawa kekurangan peralatan tersebut adalah kekurangan udara segar. Kelebihan jenis hud ini adalah kemudahan pemasangan, serta ketiadaan pelbagai paip yang mengalihkan udara. Oleh itu, hud semacam itu semestinya dipasang di atas permukaan kerja plat, dan tidak mengapa jarak dari lubang bolong itu akan ditempatkan.

Penapis gris untuk pengekstrakan digunakan dalam setiap model seperti peralatan pembersihan, tanpa mengira mod operasi. Unsur tersebut membersihkan udara zarah-zarah lemak supaya ia tidak menutup bahagian-bahagian motor yang bergerak dan semua permukaan dalaman peranti.

Penapis dalam tudung dapur boleh guna atau boleh diguna semula. Adalah jelas bahawa jenis kedua adalah kualiti yang lebih baik, tetapi yang pertama adalah biasa.

Untuk pembuatan alat pembersihan sekali pakai, beberapa bahan sintetik digunakan:

Dalam penampilan, penapis minyak ini menyerupai tikar kecil yang kecil. Mereka biasanya digunakan dalam model bajet tudung yang digantung yang dipasang di almari dapur. Mereka dipanggil rata.

Gantikan penapis sintetik apabila ia tercemar. Beberapa pemilik tanah menguruskan walaupun memadam penyesuaian tersebut, menggunakannya berulang kali. Melakukannya tidak disyorkan, kerana sifat pemurnian awal sintetik tidak dapat dikembalikan, dan dengan setiap penggunaan berikutnya, membersihkan udara dengan penapis akan kurang efektif.

Penapis minyak yang boleh digunakan semula untuk peregangan digunakan sepanjang hayat perkakas rumah ini. Peranti pembersih seperti ini dipasang dalam peranti kategori harga sederhana dan tinggi.

Jenis penapis ini diperbuat daripada logam, dalam operasi mereka lebih tahan lama dan boleh dipercayai berbanding dengan model pakai buang. Tidak perlu menggantikannya sama sekali, namun penting untuk menghapus penapis dari semasa ke semasa dan membersihkannya.

Penapis boleh guna biasanya aluminium, dalam rupa mereka menyerupai kaset. Struktural terdiri daripada bingkai yang diperbuat daripada logam dan elemen penapisan, yang menggunakan banyak lapisan foil - berlubang atau mesh. Dalam kes ini, perforasi boleh menjadi asimetrik atau simetri.

Penuras mengalir secara bebas melalui aliran udara, tetapi zarah-zarah lemak menetap di permukaannya. Unsur-unsur yang boleh dikemas semula sering dibuat daripada kerajang aluminium atau mesh, tetapi kadang-kadang terdapat juga model yang dibuat dari keluli tergalvani atau keluli tahan karat.

Tetapi tidak biasa untuk mencari unsur pembersihan dari beberapa bahan lain. Sebagai contoh, produk jenama Elica sering dibuat daripada aluminium anodized. Permukaan bahan tersebut adalah lapisan logam yang nipis, yang menghalang pengoksidaan.

Produk Elikor menangkap zarah lemak yang luar biasa yang terdapat di udara di dapur selepas memasak di sana berkat penapis lima lapisan jenis aluminium yang sama. Walaupun terdapat sejumlah besar lapisan, udara mengalir secara bebas melalui elemen.

Peranti kategori harga sederhana dan tinggi dalam kebanyakan kes tidak selesai dengan satu kaset kecil, tetapi 2-3 kaset kecil, yang membolehkan anda dengan cepat dan mudah mengeluarkannya, mencuci dan meletakkannya kembali ke tempatnya.

Kebaharuan pasaran adalah penapis dalam ekstrak aplikasi yang boleh diguna semula, asas untuk pengeluarannya adalah keluli tahan karat. Unsur tersebut lebih mudah dijaga daripada model aluminium. Di samping itu, mereka lebih tahan lama dan dapat menampung dengan sepenuhnya pembersihan udara.

Antara perhiasan baru seperti ini dibayar kepada produk jenama Elica, yang merupakan satu set sel yang disusun secara asimetrik. Udara dalam sel-sel tersebut bergerak seperti labirin, yang membantu untuk melambatkan jumlah maksimum zarah lemak dalam penapis.

Seperti yang telah dinyatakan, penapis lemak tidak perlu diganti, tetapi penting untuk membersihkannya secara berkala. Ini dilakukan seperti berikut:

 1. Penapis dikeluarkan dari hud.
 2. Elemen pembersihan direndam dalam penyelesaian detergen biasa. Ia juga boleh dibasuh dalam mesin basuh pinggan mangkuk, dan ia wajar dipasang secara menegak.
 3. Apabila mencuci tangan, anda perlu menggunakan berus, menjaga penuras di bawah tekanan air suam.
 4. Keringkan penapis logam pada suhu bilik.
 5. Selepas pengeringan lengkap, peranti pembersihan diletakkan di tempatnya dan hud boleh digunakan semula untuk tujuannya.

Dalam proses mencuci penapis lemak, tidak disyorkan menggunakan soda, kerana ia membawa kepada pembentukan bintik coklat pada logam. Apabila mencuci di mesin basuh pinggan mangkuk, jangan gunakan mod suhu tinggi - sementara aluminium boleh mengoksidakan dan menggelapkan.

Dalam hal membersihkan penyaring dengan mesin basuh pinggan mangkuk, disarankan untuk melakukan ini setiap 2-3 bulan, dalam hal mencuci tangan secara manual, pembersihan harus dilakukan sebulan sekali.

Oleh itu, penapis lemak adalah salah satu bahagian utama hud moden, yang melindungi motor peranti dari pencemaran.

Pilih penapis gris untuk lukisan

Penapis gris standard untuk tudung.

Ekzos dapur adalah perkakas rumah yang sangat penting. Ia adalah dia yang melindungi dinding dan permukaan dapur anda dari pencemaran dengan mengatasi zarah-zarah lemak. Tetapi tidak banyak yang tahu bagaimana untuk melindungi tudung daripada terlalu panas dan meningkatkan kehidupan hud. Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui penapis yang dipasang di hud, sama ada ia boleh dibersihkan dan bagaimana untuk melakukannya.

Untuk memilih penapis gris berkualiti untuk lukisan, anda perlu memahami apa yang penapis lemak dan apa yang ia ada.

Semasa operasi hud periuk, zarah-zarah lemak menetap di dinding saluran. Selanjutnya, saluran boleh menjadi tempat yang baik untuk pembiakan pelbagai bakteria dan kulat. Untuk mengelakkan situasi sedemikian, penapis khas dimasukkan ke dalam tudung, menahan zarah halus lemak dan jelaga.

Penapis lemak melindungi bahagian dalaman tudung dari mendapatkan jelaga dan jelaga pada mereka. Penapis lemak juga dipanggil penapis kasar, tidak seperti penapis karbon, kerana mereka menjerat pencemar yang besar. Penapis arang batu nipis, dengan bantuan dapur dibersihkan dari bau yang tidak menyenangkan. Bergantung pada hayat dan tujuan perkhidmatan, penapis lemak dibahagikan kepada 3 kategori:

 1. Penapis buang tidak boleh dibersihkan. Model kertas ini, serta penapis daripada bukan tenunan dan sintepon. Mereka dilengkapi dengan penunjuk khas yang menunjukkan tahap pencemaran penuras. Apabila tempoh sah berakhir, penuras sedemikian digunakan.

Penapis gris bulu bukan tenunan untuk lukisan.

Tiada penapis yang lebih disukai atau tidak. Mereka semua mempunyai ciri-ciri mereka sendiri dan sesuai untuk pelbagai jenis premis.

Pilih model perangkap gris yang betul

Setelah kami menimbangkan jenis utama penapis lemak untuk lukisan, mari kita bercakap tentang masing-masing dengan lebih terperinci dan tentukan kriteria pemilihan.

Pengekstrakan Cakera Padat Terbaik dengan penapis perimeter kaca yang sesuai untuk mencuci di mesin basuh pinggan mangkuk.

Kelebihan penapis buang adalah bahawa mereka tidak perlu dibersihkan. Apabila penunjuk pada penapis menunjukkan bahawa ia penuh, penapis ini hanya dibuang. Oleh itu, anda melindungi diri anda dari masalah yang tidak perlu untuk menjaga penapis. Penapis pakai buang sering dibuat daripada kadbod, kain bukan tenunan atau sintetik. Satu lagi daripada mereka - jika perlu, penapis sedemikian boleh dengan mudah dipotong, mengubah bentuknya kepada saiz hud anda.

Penapis yang boleh diguna semula memerlukan penjagaan yang teliti, tetapi ia lebih dipercayai dan selamat. Perangkap gris akrilik terbuat dari akrilik khas, yang mudah merusak. Oleh itu, jangan cuba gosok penapis ini dengan teliti juga, mudah rosak. Penapis akrilik hilang dalam umur panjang oleh logam.

Penapis Lemak Karbon.

Penapis gris logam mempunyai bentuk kaset logam khas. Penapis sedemikian dibuat dengan menggunakan kerangka logam berlubang dengan perforasi simetri atau asimetri. Prinsip operasi penapis lemak adalah mudah: aliran udara, melalui kisi logam, mengubah arahnya, dan zarah-zarah lemak dan jelaga menetap di dinding penapis.

Adakah perangkap gris diperlukan?

Penapis gris wajib untuk pembersih udara, kerana ia membersihkan aliran udara dari bahan cemar. Penapis minyak menghalang pencemaran bahagian dalam hud, yang sangat sukar untuk dibersihkan.

Penapis itu menangguhkan lemak.

Tetapi penggunaan penapis bukan sahaja penghormatan kepada kemudahan dan kelajuan pembersihan. Sekiranya banyak zarah asing terkumpul di hud, enjin tidak akan menampung beban. Sebab yang lebih penting - keselamatan kebakaran. Hama dengan sejumlah besar lemak boleh dengan mudah menyala apabila dipanaskan dari dapur gas.

Jika anda tidak menggantikan penapis lemak untuk masa yang lama, hud tidak akan berfungsi dengan kapasiti penuh, yang bermaksud bahawa gris dan jelut akan secara beransur-ansur menetap di dinding dan permukaan dapur anda.

Pengeluar penapis biasa

Mari kita pertimbangkan firma yang paling popular-pengeluar penapis lemak dan ciri-ciri mereka:

 1. Penapis Elica. Penapis logam paling kerap diperbuat daripada aluminium atau kerajang. Penapis sering dijumpai dalam keluli tahan karat atau tergalvani. Walau bagaimanapun, syarikat Elica dalam pengeluaran penapis menggunakan aluminium anodized. Ciri khas bahan ini adalah lapisan pelindung tipis terhadap pengoksidaan. Oleh itu, penapis Elica lebih tahan lama dan tahan lama daripada yang lain. Syarikat Elica menghasilkan hud separa profesional, yang kelihatan seperti sel-sel asimetris, di mana aliran udara dilalui. Teknologi ini membolehkan peningkatan produktiviti hud dan meningkatkan bilangan zarah yang dikekalkan oleh penapis. Penapis Elica disarankan untuk mencuci sekurang-kurangnya sebulan sekali. Harga untuk penapis Elica berbeza dari 800 hingga 2000 rubel.
 2. Penapis lemak syarikat Sepanyol Cata mempunyai struktur yang sama dengan penapis Elica. Mereka juga terdiri daripada aluminium anodized. Penapis Cata terdiri daripada dua penapis kaset, yang mempunyai selak berjenama. Terima kasih kepada reka bentuk ini, penapis Cata mudah dibuang dan dicuci. Penapis lemak Cata memberikan perlindungan yang boleh dipercayai untuk tudung anda, kerana menangkap jumlah maksimum zarah lemak, dan mereka tidak masuk ke dalam. Penapis penapis lima lapisan membolehkan untuk mencapai kesan penangkapan maksimum dengan laluan udara percuma. Oleh itu, tudung dan penapis Cata agak popular di segmen harga menengah dan tinggi.
 3. Penapis lemak krona adalah beberapa lapisan mesh logam. Prinsip operasi adalah serupa dengan sisa penapis logam Cata atau Elica - lemak melewati petak-petak penapis Krona, masuk ke petak-petak dan tersekat di sana. Oleh itu, karbon berlebihan dan jelaga tidak mencemarkan saluran udara. Penapis Krona mudah dibersihkan dalam mesin basuh pinggan mangkuk. Untuk memanjangkan hayat penapis Krona, disarankan untuk membersihkannya sekurang-kurangnya sekali sebulan, jika lemak di dalamnya akan mengeras dan membersihkannya akan menjadi lebih sukar. Model hud yang paling biasa, yang sesuai dengan penapis Krona: Hana 600, Gala 600 dan Mara 600. Penapis Krona direka untuk jangka hayat.

Selain penapis Krona, Cata dan Elica, terdapat model penapis lain. Tetapi tanpa mengira pengeluar, prinsip penapis adalah sama. Perbezaannya hanya dalam bilangan lapisan logam dan bahan untuk pembuatannya. Oleh itu, mengetahui prinsip operasi pelbagai jenis penapis untuk tudung, anda boleh dengan mudah mencari model yang sesuai untuk anda.

Apa dan bagaimana untuk memilih penapis lemak untuk lukisan

Semasa operasi hud periuk, lemak dipenuhi dengan dinding saluran, yang merupakan persekitaran yang baik untuk pembiakan bakteria dan kulat.

Untuk mengelakkan ini berlaku, anda perlu memasang penapis pada hud tudung, yang boleh mengekalkan zarah-zarah lemak di permukaannya.

Untuk ekstrak dapur, gunakan dua jenis penapis: karbon dan menyerap lemak (lemak). Pembersihan pertama - halus. Tugas utama adalah untuk menangkap bau, gas berbahaya dan kekotoran wap. Dalam erti kata lain, mereka dipanggil penyerapan atau antipaholic. Asas model arang batu diaktifkan karbon. Sekiranya pengekstrater berfungsi dalam cara mengetuk udara, penggunaan penapis arang batu tidak boleh digunakan.

Penyerapan lemak (lemak) adalah penapis kasar, ia mengekalkan zarah-zarah minyak dan jelaga di permukaannya. Ini jenis yang sangat dipercayai melindungi bahagian dalaman hud dapur, yang menyumbang kepada perkhidmatan jangka panjangnya.

Penapis lemak dibahagikan kepada tiga jenis.

 • 1. Jenis pertama adalah satu kali. Ini termasuk model kertas, bukan tenunan dan sinteponovye. Di permukaan mereka terdapat tanda berwarna yang kelihatan seperti haus dan lusuh. Apabila tanda-tanda berhenti muncul - ia dibuang.
 • 2. Jenis kedua ialah akrilik. Mereka boleh diguna semula. Kira-kira sekali sebulan, penapis sedemikian perlu dibasuh dalam air sabun yang tidak begitu panas tanpa tekan-up - mudah rosak.
 • 3. Jenis ketiga - aluminium, juga berkaitan dengan penggunaan semula. Kerana ia menjadi kotor, ia boleh dibersihkan dan dibasuh di mesin basuh pinggan mangkuk.

Perangkap gris yang lebih baik untuk tudung?

Boleh guna adalah bahan tiruan, selalunya kadbod, sintepon dan kain bukan tenunan. Dalam bentuk mereka menyerupai permaidani ringan dan digunakan, terutamanya dalam extruders gantung kecil, dipasang di dalam perabot dapur.

Apabila penapis seperti itu mula menunjukkan tanda-tanda teknikal, ia digantikan dengan yang baru. Model boleh guna yang mudah kerana mereka tidak perlu dicuci, dan sekiranya anda memerlukan saiz yang lebih kecil, ia mudah dipotong.

Boleh diguna semula penapis gris untuk lukisan lebih dipercayai dan selamat. Ia tidak perlu diganti dengan yang baru, ia cukup untuk mencuci dengan bantuan deterjen khas, dalam proses pencemaran.

Perangkap minyak akrilik diperbuat daripada akrilik yang terbentuk khas. Model sedemikian perlu dibasuh bulanan dengan bantuan air sabun hangat. Anda tidak boleh memerah mereka, cukup untuk mendapatkan basah dengan tuala. Akrilik membantu melindungi bahagian dalaman hud, tetapi panel luar perlu dibasuh. Tetapi model seperti itu berfungsi, berbanding dengan logam dan aluminium, tidak terlalu lama.

Untuk diguna semula juga termasuk logam dan aluminium (dan kadang-kadang dihasilkan dari kepingan nipis keluli tahan karat atau keluli dengan salutan zink). Secara luar, mereka kelihatan seperti kaset, yang terdiri daripada bingkai logam dengan elemen penapis.

Ini adalah beberapa lapisan sejajar kerangka logam berlubang atau mesh. Penembusan dalam model sedemikian adalah simetri dan asimetrik. Ia perlu untuk laluan udara percuma dan untuk menukar arah aliran udara. Semasa operasi, zarah-zarah lemak menetap di permukaan penapis.

Kenapa saya perlukan penapis lemak untuk lukisan?

Penapis gris adalah elemen wajib dari pembersih udara, kerana tugas utamanya adalah membersihkan arus menaik dari zarah-zarah dan jelaga.

Jika tidak ada penapis di hud, maka bahagian dalamannya akan ditutup dengan lapisan minyak, dan kemudian penjagaan hud dapur akan berubah menjadi kerja keras.

Dan, selain itu, jika tidak ada, enjin ekzos dapat dengan cepat gagal, kerana beban di atasnya akan meningkat. Dan jika pengekstrak terletak tepat di atas pembakar dapur gas, maka apabila ia terkumpul sejumlah besar lemak, ia boleh menyala. Oleh itu, penggunaan elemen penapis dalam pengekstrak adalah wajib!

Hakikatnya adalah sangat penting untuk menggantikannya tepat pada masanya, sebaliknya jelaga dan kotoran tidak akan dikeluarkan dari bilik dan menetap di langit-langit, dinding dan benda perkakas rumah tangga.

Model penapis minyak

Mari kita pertimbangkan beberapa contoh untuk menangkap lemak yang dibentangkan di pasaran Rusia.

Syarikat itu Lissant-selatan menawarkan penapis gris kaset, mampu beroperasi pada suhu + 70 ° C.

Model tidak dapat dipisahkan, diperbuat daripada keluli tahan karat atau tergalvani (tebal 0.5 mm). Bingkai diperbuat daripada profil №17 atau №25. Unsur penapis terdiri daripada 5 plat, dengan kedudukan 3.5 * 6 mm.

Syarikat itu Rivne menawarkan jenis penapis berikut.

Reka bentuknya adalah pemasangan satu bahagian yang diperbuat daripada keluli tergalvani atau keluli tahan karat 0.5 mm, tahan suhu sehingga + 80 ° C

Bingkai profil 20 atau 25 mm. Unsur penapisan terdiri daripada 5 atau 3 plat, dengan kedudukan 3.5 * 6 mm

Saiz minimum penyingkiran minyak yang disediakan adalah 100 × 100 mm, dan saiz maksimumnya ialah 600 × 1500 mm. Ia adalah mungkin untuk mengeluarkan mengikut saiz pelanggan. Jika pesanan melebihi saiz maksimum, maka penapis sedemikian terdiri daripada bahagian-bahagian.

Loji Titan menghasilkan penapis yang diperbuat daripada keluli tahan karat 0.5 mm. Bingkai diperbuat daripada profil 17 × 25 mm. Elemen penapis terdiri daripada takik dengan sel 3.5 * 6 mm. Suhu persekitaran kerja sehingga + 70 ° C

Mari kita bandingkan ciri teknikal penapis pengeluar yang dibentangkan

Seperti yang dapat dilihat di atas, kira-kira semua perangkap minyak kaset mempunyai ciri-ciri yang sama dan beroperasi di bawah keadaan yang sama. Dan mana-mana pengilang bersedia untuk menyediakan perangkap gris untuk lukisan saiz yang diperlukan.

Secara tidak langsung, bahawa ia lebih menguntungkan untuk digunakan semula - anda tidak perlu membeli penapis baru. Tetapi membilas kerajang berlubang kecil boleh menjadi masalah. Ingat bahawa kaset minyak di sistem ekzos bertahan lebih lama tetap bersih dan selamat.

Menyalin bahan adalah mungkin hanya dengan pautan langsung aktif (buka untuk mengindeks) ke sumbernya. © 2011-2013

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

44 − = 36