Penapis lemak untuk lukisan

Apa dan bagaimana untuk memilih penapis lemak untuk lukisan

Semasa operasi hud periuk, lemak dipenuhi dengan dinding saluran, yang merupakan persekitaran yang baik untuk pembiakan bakteria dan kulat.

Untuk mengelakkan ini berlaku, anda perlu memasang penapis pada hud tudung, yang boleh mengekalkan zarah-zarah lemak di permukaannya.

Untuk ekstrak dapur, gunakan dua jenis penapis: karbon dan menyerap lemak (lemak). Pembersihan pertama - halus. Tugas utama adalah untuk menangkap bau, gas berbahaya dan kekotoran wap. Dalam erti kata lain, mereka dipanggil penyerapan atau antipaholic. Asas model arang batu diaktifkan karbon. Sekiranya pengekstrater berfungsi dalam cara mengetuk udara, penggunaan penapis arang batu tidak boleh digunakan.

Penyerapan lemak (lemak) adalah penapis kasar, ia mengekalkan zarah-zarah minyak dan jelaga di permukaannya. Ini jenis yang sangat dipercayai melindungi bahagian dalaman hud dapur, yang menyumbang kepada perkhidmatan jangka panjangnya.

Penapis lemak dibahagikan kepada tiga jenis.

 • 1. Jenis pertama adalah satu kali. Ini termasuk model kertas, bukan tenunan dan sinteponovye. Di permukaan mereka terdapat tanda berwarna yang kelihatan seperti haus dan lusuh. Apabila tanda-tanda berhenti muncul - ia dibuang.
 • 2. Jenis kedua ialah akrilik. Mereka boleh diguna semula. Kira-kira sekali sebulan, penapis sedemikian perlu dibasuh dalam air sabun yang tidak begitu panas tanpa tekan-up - mudah rosak.
 • 3. Jenis ketiga - aluminium, juga berkaitan dengan penggunaan semula. Kerana ia menjadi kotor, ia boleh dibersihkan dan dibasuh di mesin basuh pinggan mangkuk.

Perangkap gris yang lebih baik untuk tudung?

Boleh guna adalah bahan tiruan, selalunya kadbod, sintepon dan kain bukan tenunan. Dalam bentuk mereka menyerupai permaidani ringan dan digunakan, terutamanya dalam extruders gantung kecil, dipasang di dalam perabot dapur.

Apabila penapis seperti itu mula menunjukkan tanda-tanda teknikal, ia digantikan dengan yang baru. Model boleh guna yang mudah kerana mereka tidak perlu dicuci, dan sekiranya anda memerlukan saiz yang lebih kecil, ia mudah dipotong.

Boleh diguna semula penapis gris untuk lukisan lebih dipercayai dan selamat. Ia tidak perlu diganti dengan yang baru, ia cukup untuk mencuci dengan bantuan deterjen khas, dalam proses pencemaran.

Perangkap minyak akrilik diperbuat daripada akrilik yang terbentuk khas. Model sedemikian perlu dibasuh bulanan dengan bantuan air sabun hangat. Anda tidak boleh memerah mereka, cukup untuk mendapatkan basah dengan tuala. Akrilik membantu melindungi bahagian dalaman hud, tetapi panel luar perlu dibasuh. Tetapi model seperti itu berkhidmat, berbanding dengan logam dan aluminium, tidak terlalu lama.

Untuk diguna semula juga termasuk logam dan aluminium (dan kadang-kadang dihasilkan dari kepingan nipis keluli tahan karat atau keluli dengan salutan zink). Secara luar, mereka kelihatan seperti kaset, yang terdiri daripada bingkai logam dengan elemen penapis.

Ini adalah beberapa lapisan sejajar kerangka logam berlubang atau mesh. Penembusan dalam model sedemikian adalah simetri dan asimetrik. Ia perlu untuk laluan udara percuma dan untuk menukar arah aliran udara. Semasa operasi, zarah-zarah lemak menetap di permukaan penapis.

Kenapa saya perlukan penapis lemak untuk lukisan?

Penapis gris adalah elemen wajib dari pembersih udara, kerana tugas utamanya adalah membersihkan arus menaik dari zarah-zarah dan jelaga.

Sekiranya tidak ada penapis di hud, maka bahagian dalamannya akan ditutup dengan lapisan minyak, dan kemudian penjagaan hud dapur akan berubah menjadi kerja keras.

Dan, selain itu, jika tidak ada, enjin ekzos dapat dengan cepat gagal, kerana beban di atasnya akan meningkat. Dan jika pengekstrak terletak tepat di atas pembakar dapur gas, maka apabila ia terkumpul sejumlah besar lemak, ia boleh menyala. Oleh itu, penggunaan elemen penapis dalam pengekstrak adalah wajib!

Hakikatnya adalah sangat penting untuk menggantikannya tepat pada masanya, sebaliknya jelaga dan kotoran tidak akan dikeluarkan dari bilik dan menetap di langit-langit, dinding dan benda perkakas rumah tangga.

Model penapis minyak

Mari kita pertimbangkan beberapa contoh untuk menangkap lemak yang dibentangkan di pasaran Rusia.

Syarikat itu Lissant-selatan menawarkan penapis gris kaset, mampu beroperasi pada suhu + 70 ° C.

Model tidak dapat dipisahkan, diperbuat daripada keluli tahan karat atau tergalvani (tebal 0.5 mm). Bingkai diperbuat daripada profil №17 atau №25. Unsur penapis terdiri daripada 5 plat, dengan kedudukan 3.5 * 6 mm.

Syarikat itu Rivne menawarkan jenis penapis berikut.

Reka bentuknya adalah pemasangan satu bahagian yang diperbuat daripada keluli tergalvani atau keluli tahan karat 0.5 mm, tahan suhu sehingga + 80 ° C

Bingkai profil 20 atau 25 mm. Unsur penapisan terdiri daripada 5 atau 3 plat, dengan kedudukan 3.5 * 6 mm

Saiz minimum penyingkiran minyak yang disediakan adalah 100 × 100 mm, dan saiz maksimumnya ialah 600 × 1500 mm. Ia adalah mungkin untuk mengeluarkan mengikut saiz pelanggan. Jika pesanan melebihi saiz maksimum, maka penapis sedemikian terdiri daripada bahagian-bahagian.

Loji Titan menghasilkan penapis yang diperbuat daripada keluli tahan karat 0.5 mm. Bingkai diperbuat daripada profil 17 × 25 mm. Elemen penapis terdiri daripada takik dengan sel 3.5 * 6 mm. Suhu persekitaran kerja sehingga + 70 ° C

Mari kita bandingkan ciri teknikal penapis pengeluar yang dibentangkan

Seperti yang dapat dilihat di atas, kira-kira semua perangkap minyak kaset mempunyai ciri-ciri yang sama dan beroperasi di bawah keadaan yang sama. Dan mana-mana pengilang bersedia untuk menyediakan perangkap gris untuk lukisan saiz yang diperlukan.

Secara tidak langsung, bahawa ia lebih menguntungkan untuk digunakan semula - anda tidak perlu membeli penapis baru. Tetapi membilas kerajang berlubang kecil boleh menjadi masalah. Ingat bahawa kaset minyak di sistem ekzos bertahan lebih lama tetap bersih dan selamat.

Menyalin bahan adalah mungkin hanya dengan pautan langsung aktif (buka untuk mengindeks) ke sumbernya. © 2011-2013

Penapis gris untuk lukisan dan perantinya

Penyediaan harian pelbagai hidangan selalu disertai dengan berlakunya pelbagai bau yang, sekiranya pengedaran di semua kediaman, membuat kesulitan tertentu. Diurus dengan baik dengan hud dapur yang bermasalah.

Peranti tersebut menangkap udara di atas dapur, dengan cepat mengeluarkannya bersama-sama dengan pelbagai bau dari apartmen melalui sistem pengudaraan. Unsur yang paling penting dari mana-mana hud moden adalah penapis lemak, tanpa enjin peranti akan sangat cepat keluar dari perintah.

Prinsip operasi dan peranti penapis untuk ekstrak

Semua model hud yang sedia ada boleh beroperasi dalam salah satu daripada dua mod:

 • pengekstrakan udara bersama dengan bau;
 • peredaran semula udara.

Mari kita pertimbangkan mod operasi yang lebih terperinci.

Mod pertama membayangkan kehadiran aci ventilasi. Pada masa yang sama, paip yang menghubungkan udara dari dapur dipasang pada hud. Motor peranti dengan kerja mencipta daya tarikan, kerana produk lemak dan pembakaran cepat dan kualitatif dikeluarkan ke dalam batang pengudaraan.

Pada masa yang sama, penurunan tekanan berlaku, akibatnya udara baru memasuki bilik. Udara lama dikeluarkan dan yang baru datang dari satu saluran pengudaraan, jadi sukar untuk memanggilnya bersih, tetapi sekurang-kurangnya ia tidak mengandungi sebarang bau yang tidak menyenangkan. Tudung yang beroperasi dalam mod ini mengalir.

Peranti yang beroperasi dalam mod peredaran semula adalah lebih kompleks dalam reka bentuk mereka. Dari dapur, udara dengan bau dan lemak disedut ke dalam hud, di mana ia pertama kali dibersihkan oleh penapis lemak dan kemudian oleh penapis karbon. Selepas itu, udara, dibersihkan dari bau dan pelbagai zarah, kembali ke dapur sekali lagi.

Sudah jelas bahawa kekurangan peralatan tersebut adalah kekurangan udara segar. Kelebihan jenis hud ini adalah kemudahan pemasangan, serta ketiadaan pelbagai paip yang mengalihkan udara. Oleh itu, hud semacam itu semestinya dipasang di atas permukaan kerja plat, dan tidak mengapa jarak dari lubang bolong itu akan ditempatkan.

Penapis gris untuk pengekstrakan digunakan dalam setiap model seperti peralatan pembersihan, tanpa mengira mod operasi. Unsur tersebut membersihkan udara zarah-zarah lemak supaya ia tidak menutup bahagian-bahagian motor yang bergerak dan semua permukaan dalaman peranti.

Penapis dalam tudung dapur boleh guna atau boleh diguna semula. Adalah jelas bahawa jenis kedua adalah kualiti yang lebih baik, tetapi yang pertama adalah biasa.

Untuk pembuatan alat pembersihan sekali pakai, beberapa bahan sintetik digunakan:

Dalam penampilan, penapis minyak ini menyerupai tikar kecil yang kecil. Mereka biasanya digunakan dalam model bajet tudung yang digantung yang dipasang di almari dapur. Mereka dipanggil rata.

Gantikan penapis sintetik apabila ia tercemar. Beberapa pemilik tanah menguruskan walaupun memadam penyesuaian tersebut, menggunakannya berulang kali. Melakukannya tidak disyorkan, kerana sifat pemurnian awal sintetik tidak dapat dikembalikan, dan dengan setiap penggunaan berikutnya, membersihkan udara dengan penapis akan kurang efektif.

Penapis minyak yang boleh digunakan semula untuk peregangan digunakan sepanjang hayat perkakas rumah ini. Peranti pembersih seperti ini dipasang dalam peranti kategori harga sederhana dan tinggi.

Jenis penapis ini diperbuat daripada logam, dalam operasi mereka lebih tahan lama dan boleh dipercayai berbanding dengan model pakai buang. Tidak perlu menggantikannya sama sekali, namun penting untuk menghapus penapis dari semasa ke semasa dan membersihkannya.

Penapis boleh guna biasanya aluminium, dalam rupa mereka menyerupai kaset. Struktural terdiri daripada bingkai yang diperbuat daripada logam dan elemen penapisan, yang menggunakan banyak lapisan foil - berlubang atau mesh. Dalam kes ini, perforasi boleh menjadi asimetrik atau simetri.

Penapis mengalir secara bebas melalui aliran udara, tetapi zarah-zarah lemak menetap di permukaannya. Unsur-unsur yang boleh dikemas semula sering dibuat daripada kerajang aluminium atau mesh, tetapi kadang-kadang terdapat juga model yang dibuat dari keluli tergalvani atau keluli tahan karat.

Tetapi tidak biasa untuk mencari unsur pembersihan dari beberapa bahan lain. Sebagai contoh, produk jenama Elica sering dibuat daripada aluminium anodized. Permukaan bahan tersebut adalah lapisan logam yang nipis, yang menghalang pengoksidaan.

Produk Elikor menangkap zarah lemak yang luar biasa yang terdapat di udara di dapur selepas memasak di sana berkat penapis lima lapisan jenis aluminium yang sama. Walaupun terdapat sejumlah besar lapisan, udara mengalir secara bebas melalui elemen.

Peranti kategori harga sederhana dan tinggi dalam kebanyakan kes tidak selesai dengan satu kaset kecil, tetapi 2-3 kaset kecil, yang membolehkan anda dengan cepat dan mudah mengeluarkannya, mencuci dan meletakkannya kembali ke tempatnya.

Kebaharuan pasaran adalah penapis dalam ekstrak aplikasi yang boleh diguna semula, asas untuk pengeluarannya adalah keluli tahan karat. Unsur tersebut lebih mudah dijaga daripada model aluminium. Di samping itu, mereka lebih tahan lama dan dapat menampung dengan sepenuhnya pembersihan udara.

Antara perhiasan baru seperti ini dibayar kepada produk jenama Elica, yang merupakan satu set sel yang disusun secara asimetrik. Udara dalam sel-sel tersebut bergerak seperti labirin, yang membantu untuk melambatkan jumlah maksimum zarah lemak dalam penapis.

Seperti yang telah dinyatakan, penapis lemak tidak perlu diganti, tetapi penting untuk membersihkannya secara berkala. Ini dilakukan seperti berikut:

 1. Penapis dikeluarkan dari hud.
 2. Elemen pembersihan direndam dalam penyelesaian detergen biasa. Ia juga boleh dibasuh dalam mesin basuh pinggan mangkuk, dan ia wajar dipasang secara menegak.
 3. Apabila mencuci tangan, anda perlu menggunakan berus, menjaga penuras di bawah tekanan air suam.
 4. Keringkan penapis logam pada suhu bilik.
 5. Selepas pengeringan lengkap, peranti pembersihan diletakkan di tempatnya dan hud boleh digunakan semula untuk tujuannya.

Dalam proses mencuci penapis lemak, tidak disyorkan menggunakan soda, kerana ia membawa kepada pembentukan bintik coklat pada logam. Apabila mencuci di mesin basuh pinggan mangkuk, jangan gunakan mod suhu tinggi - sementara aluminium boleh mengoksidakan dan menggelapkan.

Dalam hal membersihkan penyaring dengan mesin basuh pinggan mangkuk, disarankan untuk melakukan ini setiap 2-3 bulan, dalam hal mencuci tangan secara manual, pembersihan harus dilakukan sebulan sekali.

Oleh itu, penapis lemak adalah salah satu bahagian utama hud moden, yang melindungi motor peranti dari pencemaran.

Pilih penapis lemak untuk lukisan

Dapur moden tidak dapat difikirkan tanpa pembersih udara khas dipasang di atas dapur. Penapis gris untuk pengekstrakan adalah terperinci wajib dalam desain sedemikian, karena pencemarannya mengurangi garis penyelenggaraan jentera dan menonaktifkannya. Serta jelaga berbahaya, membawa kepada kerosakan peranti.

Komponen kualitatif harus menahan zarah-zarah terbentuk semasa pembakaran, dan melindungi hud sepanjang hayat perkhidmatan.

Pakar membahagikan terperinci ini kepada dua jenis utama:

Yang pertama dibuat daripada kadbod, sintepon atau bahan lain dan ditetapkan oleh tanda-tanda warna istimewa. Apabila mereka menjadi tidak kelihatan, penapis perlu diubah.

Penapis yang boleh diguna semula boleh dibersihkan daripada gris dan jelaga untuk digunakan semula. Sebagai contoh, penapis akrilik dipadamkan sebulan sekali, tetapi mereka tidak perlu berkeringat - ini boleh menyebabkan retakan. Kerajang logam, keluli tahan karat atau aluminium mempunyai bentuk kaset dengan sel kecil. Ia adalah mudah untuk menggunakan penapis sedemikian, mereka berkhidmat untuk masa yang lama dan tidak mengoksidakan, kerana ia ditutup dengan komposisi khas. Untuk membersihkan, mereka perlu dibasuh.

Pengeluar penapis lemak untuk pengekstrakan

Penapis lemak dengan fungsi penyerapan bukan sahaja menyimpan pencemaran di permukaan, tetapi juga menyerapnya. Perkakas menyerupai permaidani kecil, kebanyakan dapur dapur mempunyai reka bentuk mereka. Peranti dari pengilang Krona terdiri daripada beberapa lapisan aluminium mesh, yang melindungi perabot dan pembersih udara daripada kotoran.

Ia perlu membersihkan peranti sebulan sekali sebulan, jika lapisan lemak akan mengeras, dan sukar untuk membawa bahagian itu ke dalam bentuk yang sesuai.

Penapis lemak untuk menarik dari syarikat Cata terdiri daripada aluminium khas, bilangan lapisan logam - 5 keping. Untuk pembersih udara anda akan mendapat 2 penapis yang mudah dikeluarkan dan dibersihkan. Terima kasih kepada mereka, lemak tidak jatuh ke bahagian dalam peranti dan tidak merosakkannya.

Dan juga penapis yang terbukti baik dari syarikat Itali Elica, mereka menyediakan pembersihan udara yang berkualiti tinggi dan menghalang kerosakan hud.

Selalunya, penulen udara dilengkapi dengan penapis tunggal - lemak, bagaimanapun, untuk pembersihan penuh udara, ia juga perlu menggunakan arang batu. Pengarang Laman mschistota.ru Saya tahu bagaimana butiran ini berbeza antara satu sama lain. Faktanya ialah penapis lemak melakukan pembersihan kasar, menahan zarah besar jelaga.

Penapis sedemikian menyerap kira-kira 95% bahan cemar dan bau yang tidak menyenangkan di dapur.

Tetapi arang batu dimaksudkan untuk membersihkan halus, secara intensif menyerap kotoran gas, asap berbahaya dan semua jenis bau. Dan jika bahagian lemak boleh direka bentuk untuk kegunaan jangka panjang, analog karbon diaktifkan sentiasa boleh guna dan memerlukan penggantian yang kerap.

Bentuk dan tahap pengisian penapis karbon mungkin berbeza-beza. Hari ini, peranti dari syarikat popular Elikor daripada poliester bukan tenunan yang diresapi dengan arang batu. Mereka menyerap sisa lemak dan bau yang sempurna dan dianggap murah dan berkualiti.

Apabila memilih penapis arang dari "Elikor" atau syarikat lain, adalah penting untuk mengetahui bahawa ia akan berkesan hanya dengan kombinasi perangkap gris.

Mereka sempurna melengkapi antara satu sama lain dan memperluaskan kehidupan hud.

Aksesori pakai buang adalah mudah kerana mereka tidak memerlukan pembersihan dan berpatutan, dan mereka boleh diberi bentuk yang dikehendaki, bergantung kepada jenis pembersih udara. Model yang boleh diguna semula memerlukan penjagaan yang berhati-hati, bagaimanapun, boleh digunakan selama bertahun-tahun.

Kita boleh membezakan kelebihan berikut kebanyakan penapis lemak:

 • penyerapan aktif jelaga dan gris;
 • kemudahan pembersihan;
 • ketahanan.

Yang paling berfungsi dianggap sebagai penapis aluminium, ia bukan sahaja menahan asap berbahaya maksimum, tetapi juga sesuai untuk membersihkan di mesin basuh pinggan mangkuk. Aksesori sedemikian sesuai untuk banyak model tudung moden, jadi mereka disyorkan untuk penggunaan rumah dan perindustrian.

Bagaimanakah saya membersihkan penapis kotoran?

Penapis untuk pengekstrakan, yang dimaksudkan untuk penggunaan yang boleh diguna semula, dibersihkan setiap bulan untuk mengekalkan kecekapan peranti dan keselamatan kebakaran. Lap dari lapisan kotoran dengan berus keras, dan tambah detergen sedikit ke air panas.

Jika anda membersihkan peranti dengan kerap, maka ukuran sedemikian akan cukup.

Jika bahagian yang digunakan sangat kotor, hud tidak berfungsi dengan berkesan. Zarah gris dan jelaga akan berada di siling dapur, dinding dan bahagian dalaman peranti, jadi sangat penting untuk memberi masa untuk membersihkan instrumen.

 1. Diliputi dengan lapisan kotoran, letakkan item itu di dalam baldi air panas dan deterjen (sabun mandi yang lebih lembut, cecair pencuci pinggan juga sesuai), biarkan selama beberapa minit untuk berendam. Kemudian keluarkan lemak dengan berus.
 2. Untuk pembersihan menggunakan alat khas untuk hidangan keluli atau enamel - semburkannya pada penapis, tinggalkannya untuk masa yang ditunjukkan pada label, kemudian bilas dengan air panas, dan tambahan menggunakan berus kaku.
 3. Penuras dibenamkan dalam periuk dengan air sabun panas dan soda, bilas selepas seketika. Sekiranya anda tidak menukar bahagian tersebut dalam masa yang lama, maka ia mestilah direbus dan dibiarkan dalam larutan sabun-soda selama 2 jam.
 4. Kadang-kadang hanya kaedah radikal membantu membersihkan lapisan kotoran. Pembersih pembersih paip melawan pergaduhan lama dan mengembalikan rupa asal. Tutup lubang dalam sinki keluli tahan karat dan lukiskan air ke dalamnya, tambah gel pembersih. Apabila lapisan lemak larut, keluarkan penapis dan lap.
 5. Di samping itu, anda boleh menggunakan pekat granular untuk mencuci paip pembetung.

Pastikan menggunakan sarung tangan getah apabila bekerja dengan bahan kimia, kerana alat ini boleh merosakkan walaupun penapis logam untuk lukisan.

Dengan penjagaan yang betul, penapis gris akan menyerap maksimum bahan pencemar, dan peralatan dapur akan bertahan selama bertahun-tahun. Adalah penting untuk mengetahui bahawa adalah mustahil untuk menggunakan kaedah pembersihan radikal lebih daripada 2 kali, kerana bahan kimia merosakkan komponen.

Di mana untuk membeli penapis lemak untuk pengekstrakan

Bahagian untuk pembersih udara dijual di kedai peralatan dapur, dan anda juga boleh membeli semua yang anda perlukan di laman web yang dikhaskan untuk merealisasikan peralatan memasak. Kos komponen berbeza-beza bergantung kepada firma, hayat perkhidmatan dan bahan dari mana ia dibuat.

Jadi, bahagian boleh guna untuk tudung boleh dibeli dengan harga yang murah sebanyak 100 rubel, tetapi pilihan aluminium akan lebih mahal, dari 1200 rubel. Terdapat juga model moden, harga yang lebih daripada 4 ribu rubel.

Cara paling mudah untuk memilih penapis lemak, menggunakan katalog kedai yang mengkhususkan diri dalam pengedaran produk tersebut, pelbagai produk dan pelbagai harga akan membantu anda membuat pilihan yang tepat. Tetapi jangan memberi keutamaan kepada model sekali-kali, ia lebih menguntungkan untuk membeli bahagian yang boleh diguna semula.

Penapis asli dari pengeluar yang dipercayai akan bertahan lama dan melindungi tudung dari kerosakan.

Gadis-gadis, kita sentiasa berfikir tentang masalah sehari-hari dan melupakan diri kita sendiri. Ya, kita mempunyai rumah yang bersih, dibersihkan dan dibasuh, selalu ada sesuatu untuk dimakan. Tetapi saya mempunyai perasaan bahawa suami saya mempunyai perempuan simpanan, mungkin kerana berat saya yang berlebihan. Di sini saya melihat Olya Cartunkov dari KVN, apa yang baik dia telah kehilangan 30 kg dalam beberapa bulan, dan saya mengikut dietnya, sudah ada hasil pertama - 10 kg. Dan segera suami saya mula memberi perhatian kepada saya di atas katil. Siapa yang peduli bagaimana anda kehilangan berat badan Kartunkova boleh membaca di sini. Saya hanya mengatakan bahawa pekerja telah memeriksa sendiri.

dan notasi mereka

Soalan dan cadangan: [email protected]

Perhatian sila! Menyalin bahan tapak adalah mungkin hanya dengan kebenaran pentadbiran dan dengan pautan aktif kepada sumber.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

4 + 6 =