Kehidupan di garaj

Adakah mungkin kekal di dalam garaj?

Saya telah berkali-kali mendengar dan membaca bahawa ia berlaku di Moscow dan beberapa megacities lain orang sepanjang tahun tinggal di Garage.

Adakah ini dibenarkan oleh undang-undang?

Bagaimana polis, atau lebih tepatnya pihak polis, merawat kelebihan itu?

Bagaimana untuk mengatur pemanasan, bekalan air dan pembetungan di garaj itu? Siapa yang tahu, sila beritahu kami.

Secara peribadi, saya hanya ingin tahu, tetapi seseorang akan berguna.

Sejak Januari saya terpaksa tinggal di garaj.

Konkrit bertetulang. 18 squares, +9 squares cellar. Pada musim sejuk, pemanasan elektrik, 1,5-2 kilowatt per jam secara berterusan. Penebat adalah 2mm penofolom, kini ia telah dilindungi dengan plastik buih dan lapisan. Air untuk makanan yang dibeli, tandas di stesen minyak atau di pusat membeli-belah terdekat, basuh dengan rakan-rakan. Memasak di multivariate.

Pada musim sejuk, suhu di dalamnya dikekalkan pada 14-18 darjah, pada musim panas 24-32 darjah (ia perlu duduk di sebelah petang dengan pintu terbuka). Tiga fasa 16 ampera setiap satu (secara keseluruhannya penggunaan yang dibenarkan adalah sehingga 10.5 kilowatt).

Malangnya, induk induk terpaksa menjual garaj (saya sewa 5 ribu sebulan), mencari pilihan perumahan lain (tidak mahu tinggal di khemah di hutan pada musim sejuk).

Hidup seseorang di dalam garaj memang mungkin.

Dalam garaj berhampiran (sebelah saya) kini tinggal muzhichok.Zhivet dostoyno.Blizko Saya tidak mengenal Dia, tetapi saya boleh mengatakan bahawa seorang lelaki tidak berada di skuchaet.Vsegda positif: hello, ulybaetsya.Kakim tidak mencukupi atau mabuk saya tidak lakukan apabila saya tidak melihat Ya, dan yang lain juga mengatakan bahawa petani adalah positif dan tiada yang buruk berlaku kepada sesiapa.

Garaj yang melampau dan sepanjang dinding luar ditanam pelbagai floret.

Bunga katil dengan bunga sentiasa uhozhena.Vidno segera bahawa seorang lelaki peduli untuk bunga.

Saya tidak pernah bercakap tentang kehidupannya, tetapi kebersihan dan ketenteraan di dalam garaj.

Di dalam segala-galanya selesai tidak lebih buruk daripada apartmen yang dipelihara dengan baik.

Singkatnya, pada musim panas dia hidup sebagai dacha dan sentiasa positif. Dengan senyuman di bibirnya, dia tidak terlepas seorang lelaki.

Saya tinggal di pantai Laut Hitam. Di sini, garaj kediaman yang lama dahulu tidak ada siapa pun dalam rasa ingin tahu, sebaliknya, sebaliknya, mereka akan terkejut bahawa seseorang yang mempunyai garaj tidak menggunakan peluang ini.

Soalan dengan komunikasi tidak begitu rumit kerana ia sepertinya sepintas lalu.

Elektrik, sebagai peraturan, boleh didapati di semua koperasi garaj. Terdapat cahaya - tidak ada masalah dengan menggunakan peralatan rumah tangga yang diperlukan, termasuk dapur, mesin basuh, pemanas air dan sebagainya. Pada dasarnya, untuk memasak, anda boleh menggunakan gas belon, dengan syarat semua langkah keselamatan diperhatikan.

Air juga sering dibekalkan di koperasi. Persoalan menyambung ke garaj tertentu, biasanya tanpa masalah khusus, diputuskan di tempat dengan pengerusi. Walaupun ini tidak mungkin, keupayaan ditetapkan, maksimum 2 hingga 3 kiub, dan hydropore di ruang bawah tanah. Air disampaikan oleh saluran air, juga diselesaikan. Minum - atau 20 liter juga diimport, atau penapis yang baik.

Pembetungan - tangki septik, dalam kes-kes yang teruk - tandas bio, tetapi sangat menyusahkan.

Apa lagi, pemanasan? Garaj itu bertebat dengan kuat, pilihan bahan sekarang besar, dan kemudian, sama ada pemutar (dari elektrik - pilihan terbaik, diperiksa) atau sistem pemanas dengan dandang bahan api pepejal.

Oleh itu dari segi keselesaan, anda boleh menetap tidak lebih buruk daripada di apartmen, dan kos penyelenggaraan kurang pada masa-masa.

Di garaj anda anda mempunyai hak pada bila-bila masa, sekurang-kurangnya sepanjang masa. Jika anda tidak akan mengatur hangout di sana, sebuah rumah pelacuran atau kasino, agensi penguatkuasa undang-undang akan menarik minat anda untuk waktu yang lama. Dan di sini adalah jawapan peguam mengenai kesahihan mendirikan struktur super di atas garaj.

Saya pernah mempunyai garaj empat tingkat di Timur Jauh. Kereta itu berada di tingkat bawah, di bawah adalah sebuah bengkel, digabungkan dengan lubang penonton, di mana saya membawa bahkan mesin bubut kecil. Lebih rendah pula adalah bilik bawah tanah kering yang selesa, di mana kentang disimpan, semua makanan dalam tin dan banyak lagi. Dan di bahagian atas, ada ruang istirahat di tingkat dua, dan ramai orang mengaturnya bergantung pada imaginasi, ketersediaan wang dan ukuran kejahatan. Ada minuman, tinggalkan rumah dan hanya minum di garaj sehingga mereka mabuk hingga mati. Bagi yang lain, ini adalah tempat pertemuan dengan rakan-rakan. Dan siapa yang boleh menghalang anda dari terus tinggal di garaj, jika ini adalah harta peribadi anda. Di garaj kami mempunyai air panas dan sejuk di sana, dan pemanasan yang indah, TV yang baik dan pemasangan muzik, pencahayaan yang indah. Sesetengah orang bodoh juga berjaya membuat pembaikan berkualiti di Eropah di ruang istirahat. Secara umum, Rusia hebat, dan terdapat banyak mukjizat di dalamnya.

Dan bagaimanakah airnya? Dan bagaimana sanitasi (tandas), dan pada musim sejuk? - 3 tahun lalu

Orang kita boleh hidup di mana-mana, jika perlu. Tetapi persoalannya adalah bagaimana untuk mengesahkan penginapan ini. Jadi, hampir mustahil untuk menghalalkannya. Jika garaj anda berada di wilayah yang berasingan milik anda, maka anda masih boleh bertarung. Untuk mendapatkan permit kediaman, anda perlu memindahkan bilik ini ke bangunan kediaman. Untuk melakukan ini, ia mesti diiktiraf secara rasmi sebagai kediaman.

Lagipun, jika anda mendaftar satu orang, dia akan mahu berkahwin, maka seorang anak akan dilahirkan dan anda perlu membawa ibu sakit anda. Pihak berkuasa tidak akan dapat menolak ini. Oleh itu, mereka hanya boleh mendaftar di kediaman. Dan hidup tanpa pendaftaran - sila. Adalah mungkin untuk membina pembetungan, seperti yang dilakukan ramai, dari roda yang digunakan. Tetapi ini semua akan buat masa ini sehingga sama ada seseorang mengeluh tentang hakikat bahawa anda membuang wilayah dengan kumbahan melalui pembetung secara haram dibina. Sama ada ahli bomba akan dipanggil untuk bertanya bagaimana anda dipanaskan, apa air yang anda pemanasan, sama ada anda mempunyai gas.

Dan jiran-jiran di garaj dapat difahami, bagaimanapun juga, tidak biasa untuk kebakaran atau situasi kecemasan lain berlaku.

Pada pandangan pertama, senarai dokumen yang diperlukan kelihatan tidak bersalah, walaupun mudah:

Tetapi jika anda berjalan melalui semua perkara ini, atau sebaliknya keadaan, maka langit akan muncul di kulit domba.

Anda boleh cuba. Tetapi jika ini adalah koperasi garaj, maka anda perlu bermula dengan pengerusi koperasi. Mungkin anda akan ditawarkan untuk hanya menjual harta anda dan membeli sesuatu di mana anda boleh hidup.

Menonton garaj jika garaj mempunyai bekalan elektrik dan cahaya, ia adalah mungkin untuk menguruskan untuk perumahan, tetapi ia adalah mungkin untuk hidup pada musim panas, dan tidak ada pemanasan di musim sejuk boleh dibekukan. Dan sebagainya garaj adalah tidak layak untuk kediaman perlu melindungi dinding, untuk membuat pembaikan, perabot untuk memberikan garaj kecil dan ia boleh menjadi tempat perlindungan.

Tetapi anda menulis pertimbangan umum yang jelas

Dan saya ingin bahawa seseorang dari responden berkongsi pengalaman sebenar, fakta sebenar mengenai Rusia, lebih baik di Moscow atau di bahagian Tengah bandar-bandar besar. Beliau memberitahu saya bagaimana untuk menjalankan air, bagaimana untuk mengawal hubungan pentadbiran dan sebagainya - 2 tahun lalu

Well, maksud saya kelihatan seperti garaj dilengkapi) Saya bekerja di salah satu syarikat jadi ada Ketua kami garaj kerana garaj, ada sofa kulit yang baik dan meja berdiri mahogani dan pembaikan yang bagus di sana), ia kekal hanya untuk meletakkan peti sejuk dan gantung TV di dinding, Saya fikir ia akan mungkin dan tinggal di sana

Garasi Jeremy Buchholz dari Perancis.

Sebuah imaginasi kecil dan ketekunan dan voila, terdapat pangsapuri yang sangat baik dengan 41 meter persegi!

Di Rusia, mungkin juga boleh dibuat, tetapi garaj itu harus berada di wilayah ohronyaemoj, dan itu boleh diturunkan.

Dan apa yang anda boleh menjawab soalan saya tentang pemanasan bekalan air dan kesahihan kediaman? Di negara kita, tentu saja. - 3 tahun lalu

Ia seolah-olah saya yang tinggal di garaj mungkin selama anda bukan orang yang cerdik. Sekiranya keliru, maka anda boleh mengatur segala-galanya lebih selesa daripada di apartmen. Tetapi, di Rusia, anda memerlukan kebenaran untuk setiap langkah. Dan kebenaran itu bukan sahaja negeri, tetapi juga pemilik lain. Jika garaj berada dalam koperasi, kemungkinan besar anda memerlukan kebenaran daripada orang jiran.

Terdapat garaj, dua tingkat dan semua yang diperlukan dan berjalan air dan cahaya dan mandi.

Jadi tidak mengapa jika anda tinggal di garaj itu.

Ia pasti lebih murah daripada membayar untuk sebuah apartmen.

Saya benar-benar penat kerana telah membayar untuk apartmen dan berfikir apabila ia sudah berhenti.

Oleh undang-undang, garaj dianggap sebagai premis bukan kediaman dan tinggal di sana, mewujudkan apartmen yang dilantik dengan baik adalah dilarang. Tetapi sebenarnya di Moscow, jualan keseluruhan garaj dengan pembaikan euro untuk hidup. Garaj sedemikian jauh lebih murah daripada pangsapuri dan semua tidak akan dapat mengesahkan dan mengusir lagi. Kerana untuk membuktikan hak hidup di garaj itu sangat memakan buruh.

Saya fikir ia adalah mustahil jika ia terlindung dengan betul dan diatur dengan baik untuk hidup, Kenapa tidak. Pada masa kita tidak ada yang mustahil, semuanya bergantung kepada keadaan di mana orang itu akan hidup

Bagaimana untuk tinggal di garaj

Situasi kehidupan sering dipaksa mencari perumahan di tempat-tempat yang sama sekali tidak dijangka. Sebagai contoh, penukaran rumah musim panas di kawasan pinggir bandar, atau telah menjadi fesyen yang sangat popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk mewujudkan persekitaran hidup di garaj biasa. Malah, penyusunan semula ruang teknikal garaj bawah perumahan sementara bukan baru, ia boleh disahkan oleh semua mereka yang sekurang-kurangnya sekali berehat di pantai Laut Hitam "dikarem9raquo;, tetapi ia tidak mustahil jika kehidupan yang penuh di garaj sepanjang tahun?

Ia harus segera ditetapkan bahawa tinggal di perumahan yang tidak disesuaikan untuk garaj adalah ujian yang serius untuk kesihatan anda. Selalunya, beberapa kategori penduduk lebih suka tinggal di garaj:

  • Pekerja sementara yang datang ke bandar atau negara untuk tempoh tertentu, makan perumahan yang paling mudah adalah lebih mahal daripada perubahan garaj. Penggodaman prospek terletak pada hakikat bahawa perubahan tunggal premis untuk perumahan membolehkan seseorang untuk terus hidup untuk wang;
  • Kereta dan peminat tekno. Kategori yang sama secara sukarela bersetuju dengan perumahan di garaj, terutama kerana mereka telah menghabiskan hampir semua masa mereka di dalam bilik yang sama dengan kereta atau basikal kegemaran;
  • Pesara dan orang yang mendapati diri mereka dalam keadaan hidup yang sukar. Pertama, yang paling penting, menyewa perumahan untuk disewa dan cuba untuk mendapatkan peningkatan kepada pencen, kategori kedua - orang-orang yang dibiarkan tanpa perumahan mereka sendiri, yang perlu untuk menahan pukulan nasib, supaya mereka mempunyai yang paling sukar.

Bagaimana anda boleh hidup atau bertahan di garaj

Pertama sekali, perumahan yang selamat memerlukan ruang yang sangat kering, dengan pintu masuk dan siling yang berfungsi. Retak pada dinding tidak begitu kritikal bocor atau kendur bumbung garaj atau longgar dipasang kepada kerangka daun pintu. Ruang tamu dengan dinding basah, air di tingkat bawah tanah dan, akibat, acuan atau kulat tidak boleh, perumahan itu boleh menyebabkan penyakit paru-paru atau kulit.

Jumlah minimum penukaran garaj untuk perumahan

Penempatan garaj di bawah perumahan hendaklah dibuat dengan selesa dan hangat, jadi perlu melakukan perubahan kecil dan menyelesaikan masalah rumah tangga asas:

  1. Pertama sekali, anda perlu membebaskan bilik dari sampah yang berlebihan, memaksimumkan ruang untuk bergerak. Jika terdapat sebuah kereta di garaj, ia mesti dihalau ke tapak di hadapan garaj, untuk memiliki sebuah rumah di bawah satu bumbung dengan pengangkutan dibenarkan jika ia tidak dilengkapi dengan sistem kuasa silinder gas;
  2. Tambahan pula, perlu untuk mengukuhkan dan menyesuaikan sistem pengudaraan di dalam bilik agar mempunyai bekalan udara segar yang mencukupi; pada tetingkap masuk, mewujudkan kipas konvensional dengan kawalan kelajuan lancar;
  3. Hidup di dalam bilik konkrit sejuk sangat sukar. Ia adalah perlu untuk melindungi siling, lebih baik untuk menyisipkan kepingan polistirena nipis dan menjahit dengan papan lapis. Sekiranya lantai dibuat dalam bentuk jejaring konkrit, perlu meletakkan bar kayu, kemudian lapisan plastik buih, lapisan filem polietilena, dan pada akhir meletakkan papan beralur.

Susunan pemanasan dan unit sanitari

Peluang menggunakan tandas dan basuh, sebenarnya, adalah keperluan paling penting seseorang, untuk tinggal di garaj tanpa tandas boleh beberapa hari, tidak lebih. Pada mulanya, masalah bilik mandi dapat diselesaikan dengan bantuan tandas bio, sementara tangki septik untuk pengumpulan kotoran dan air buangan mesti diambil dari premis. Dalam versi paling mudah, paip kumbahan boleh ditarik balik melalui saluran pengambilan rendah sistem pengudaraan. Kerja-kerja pengudaraan tidak akan terjejas, dan tinggal di dalam bilik dengan pembetung biasanya berfungsi lebih menarik.

Di sini anda boleh memasang basuh, mandi. Versi terkecil dari pancuran akan sempurna di sudut dinding jauh garasi, bertentangan dengan paip ekzos pengudaraan. Oleh itu, lebihan udara panas dan lembap akan mudah dikeluarkan dari bilik garaj oleh hud.

Untuk pemanasan, sebaiknya menggunakan pemutar elektrik atau perapian, jika tidak ada elektrik di garaj, pemasangan pemutar gas akan menjadi yang paling selamat. Untuk mengendalikan apa-apa sistem pemanasan di garaj anda perlu memasang di dinding sebuah outlet sepaksi - satu pipa pensampelan. Penggunaan gas akan menjadi kira-kira 0.3-0.5 liter propana sejam, terima kasih kepada proses automasi yang lengkap dalam bilik garaj, seseorang boleh hidup dan tidak memberi perhatian khusus kepada sistem pemanasan.

Ironinya, tinggal di garaj adalah sukar untuk dua sebab utama - kerana kekurangan cahaya matahari dan ruang hidup bersaiz kecil. Untuk mendapatkan cahaya matahari di dalam bilik, anda perlu mengubah radikal bumbung garasi secara radikal, sebagai contoh, masukkan satu poliparbonat monolitik.

Long tinggal di garaj tidak semestinya negatif yang lengkap. Sebagai contoh, anda boleh tinggal di garaj ditambah kerja di bengkel anda sendiri, yang mustahil dalam bangunan berbilang apartmen. Bagi peminat penggoda yang banyak, pemandu teksi, mekanik sering terpaksa tinggal dengan keadaan perumahan yang sangat sederhana dan tidak dapat keluar dari garaj selama beberapa hari pada satu masa.

Di samping itu, kehidupan di ruang garaj yang ditukar memberikan kelebihan yang tidak kelihatan, tetapi sangat penting:

  1. Tidak ada jiran yang menjengkelkan yang mendapat parti mereka sendiri, pembongkaran dan penghibur waktu malam;
  2. Anda tidak mempunyai alamat, yang bermaksud bahawa tidak terdapat sewa besar yang harus anda bayar untuk perkhidmatan yang tidak diketahui, yang akan mengurangi biaya perumahan;
  3. Kereta itu berada di bawah perlindungan sepanjang masa;
  4. Anda bebas untuk hidup dan melupuskan perumahan anda seperti yang anda kehendaki, tanpa mengambil kira tuntutan dan permit badan kawalan.

Pilihan terbaik untuk perumahan di garaj, bagaimana untuk hidup dalam keselesaan

Amalan menunjukkan bahawa pilihan terbaik untuk perumahan di garaj adalah struktur dua tingkat bilik. Di tingkat pertama ada sebuah kereta, di tingkat dua, anda boleh tinggal di dalam struktur superstruktur. Apabila membangunkan reka bentuk tingkat dua, anda boleh mengambil kira semua syarat untuk perumahan normal di dalam bilik tersebut.

Ia adalah lebih mudah untuk memasang struktur superstruktur untuk kediaman dalam bentuk struktur bingkai yang diperbuat daripada sudut logam atau profil keluli tergelek. Dinding dan siling dipasang dari panel SIP, diletakkan di dalam dan di luar bilik. Reka bentuk sedemikian sesuai untuk mana-mana varian premis modal di atas dasar, kecuali skim cahaya papan beralur dan panel sandwic.

Sebelum memilih versi dengan add-on, anda perlu memeriksa dinding bilik untuk retak atau pemusnahan batu itu, fikirkan lokasi pintu masuk masuk tangga untuk mendapatkan perumahan dengan langkah yang selesa di antara dua tingkat.

Sering kali, masalah perumahan sementara diputuskan secara radikal - menghancurkan bumbung dan sebahagian dinding dan memasang jam tangan siap dari bekas laut yang ditukar. Kos modul baru akan menjadi kira-kira 150 ribu Rubles, pilihan kedua akan menelan belanja sekitar 50 ribu rubel. Ia tetap memasang rumah dan menyambung komunikasi. Ini adalah pilihan untuk membeli perumahan kekal dan tinggal di bandar dengan harga $ 900. Amerika Syarikat.

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Adakah mungkin untuk tinggal di garaj?

9 Ogos 2017

- Bolehkah, mengikut undang-undang atau sebaliknya, tinggal di garaj yang saya sewa atau beli?

Menjawab kepada ketua perunding saintifik syarikat "Perkhidmatan Perundangan Modal", c. n. Dmitry Yastrebov:

Larangan ke atas kediaman sebenar di garajnya atau yang disewa oleh undang-undang semasa tidak ditubuhkan, walaupun fakta bahawa matlamat utama objek sedemikian adalah penempatan tempat menyimpan kenderaan kekal. Walau bagaimanapun, ramai yang berminat dalam isu mendaftar warga di garaj. Undang-undang migrasi menetapkan bahawa pendaftaran seseorang warganegara boleh dilakukan di tempat kediaman dan tempat tinggal. Dalam keadaan ini, ia adalah tempat kediaman tetap. Tempat kediaman adalah kediaman di mana warganegara kekal atau didiami sebagai pemilik, di bawah kontrak pekerjaan (sub-sewa) atau atas alasan lain yang ditetapkan oleh undang-undang Persekutuan Rusia, dan di mana dia didaftarkan di tempat kediaman. Berikutan peraturan yang sama Undang-undang Perumahan, daftar di garaj (walaupun ia adalah "modal 9raquo;"), yang bukan ruang kediaman, adalah mustahil.

Bertanggungjawab kepada penasihat undang-undang Jabatan estet sekunder Est-a-Tet Julia Dymova:

Seseorang boleh hidup di mana-mana sahaja. Terdapat kod perumahan, yang menunjukkan jenis tempat tinggal, tetapi garaj masih tidak dianggap sebagai tempat tinggal. Bangunan sedemikian hanya boleh menjadi perumahan sementara atau paksa. Walau bagaimanapun, undang-undang tidak melarang tinggal di garaj, tetapi jika ada keinginan untuk menyewakannya untuk hidup, ia tidak mungkin berfungsi.

Bertanggungjawab untuk pengarah sokongan undang-undang transaksi Tekta Group Julia Simanovskaya:

Garaj bukan tempat kediaman, jadi anda tidak boleh hidup di dalamnya. Di samping itu, warganegara Rusia mesti mendaftar di tempat kediaman mereka dan di tempat kediaman mereka. Oleh kerana garaj adalah premis bukan kediaman, tidak akan dapat didaftarkan di dalamnya dengan cara apa pun. Walau bagaimanapun, untuk hidup "so9raquo; di garaj tidak ada yang boleh melarang, terutamanya jika garaj akan tergolong berdasarkan hak harta, iaitu, atas alasan yang cukup sah.

Pakar pembina mahkamah Alexey Tananov (Ekaterinburg) jawapan:

Mengikut undang-undang - tidak pasti. Terdapat beberapa keperluan yang dikenakan ke atas ciri-ciri kediaman, dan prosedur untuk mengenali kediaman. Garasi dalam akal sehat tidak boleh dianggap objek kediaman.

Perlu diingat bahawa objek itu sendiri boleh dilengkapi dengan semua komunikasi, boleh dilindungi, dan lain-lain, tetapi ini tidak menjadikannya kediaman. Sekurang-kurangnya hakikat bahawa asalnya objek itu didirikan sebagai garaj di atas plot tanah untuk pembinaan hanya jenis bangunan ini tidak akan membenarkan kami mengesahkan pembinaan sebagai kediaman. Dan sekiranya kemudahan itu tidak memenuhi keperluan keselamatan, keputusan boleh dibuat untuk mengiktirafnya sebagai pembinaan yang tidak dibenarkan; akibatnya - anda dijangka akan dibongkar.

Walau bagaimanapun, tiada siapa yang boleh melarang seseorang daripada tinggal di kemudahan yang tidak sesuai. "Eviction9raquo; dari premis itu di bawah undang-undang - masalah besar bagi pegawai. Isu ini hanya akan ditangani sekiranya umur kecil di dalam garaj. Dalam kes lain, kerajaan tidak berminat. Jadi, ternyata anda tidak boleh bermastautin secara sah dalam kemudahan tersebut - anda tidak akan mendapat permit kediaman, - tetapi mereka tidak akan diusir.

Teks itu disediakan oleh Maria Gureeva

Hantar soalan anda tentang hartanah, pembaikan dan reka bentuk kepada: [email protected] Kami akan menemui mereka yang boleh menjawabnya!

Artikel bukan nasihat undang-undang. Sebarang cadangan adalah pendapat peribadi penulis dan pakar yang dijemput.

Berhati-hati dengan berita hartanah

Sekali seminggu kami akan menghantar surat kepada anda dengan artikel yang paling menarik.

Hartanah baru untuk dijual - Moscow

Apartment untuk dijual di Moscow  000 000 sapu.

Apartment untuk dijual di Moscow  500 000 gosok.

Apartment untuk dijual di Moscow 6 000 000 sapu.

Apartment untuk dijual di Moscow 7 250 000 gosok.

Apartment untuk dijual di Moscow  000 000 sapu.

Apartment untuk dijual di Moscow 14 000 000 gosok.

Apartment untuk dijual di Moscow 14 700 000 gosok.

Apartment untuk dijual di Moscow 14 300 000 gosok.

Apartment untuk dijual di Moscow 5 100 000 gosok.

Tanah dijual - Moscow 800 000 gosok.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

78 + = 85