Kitaran hidup

Bahagian Plauniform. Kitaran pembangunan pada contoh Lycopodium clavatum

Mengenai contoh planus seperti badut - Lycopodium clavatum, kita akan mengenali morfologi dan kitaran hayat dataran.

Struktur luaran sporophyte planet ini. Tumbuhan herba, dengan batang yang menjalar, bercabang di bahagian apikal. Dari pelarian menjalar, asimilasi hijau dinaikkan, sebahagiannya membentuk spikelet sporiferous pada pertengahan musim panas. Pada lingkaran tangkai terdapat daun-daun styloid kecil. Dari cawangan akar yang menjalar cawangan bawahan yang rendah bawahan.

stem anatomi diuruskan sangat primitif: a satu lapisan luar epidermis, kemudian korteks utama dengan endoderm, maka - Pericycle dan di tengah-tengah bundle vaskular sepusat, di mana bahagian reben seperti yang terletak xilem, floem dan sekitarnya. Tidak ada kambium di dalam bundle, jadi batang tidak mampu pertumbuhan sekunder. Struktur analog juga mempunyai akar aksesori planet ini.

Spike spike adalah pukulan yang diubah suai yang melakukan fungsi sporulasi. Daunnya telah kehilangan fungsi fotosintesis dan hanya bertanggungjawab untuk pembentukan spora, dan oleh itu ia dipanggil sporophyll (sporrolist). Sporophyllum planus mengandungi di bahagian atas di bahagian bawah satu sporangium bentuk berbentuk buah pinggang. Sporangium terbentuk daripada satu atau beberapa, mampu membahagikan sel-sel epidermis. Setelah membahagikan sel-sel (mitosis) ini, satu benjolan bujur (tubercle, cembung) muncul, terdiri daripada sel-sel tisu pendidikan. Selepas beberapa ketika, pembezaan sel berlaku: sel periferal - pakar dalam dinding multiselular sporangia masa depan, dan dalaman - mereka menjadi tisu sporogen. Sel tisu ini lebih besar saiz, dengan kandungan tebal dan nukleus besar. Pada masa akan datang mereka dibahagikan kepada meiosis dan spora haploid terbentuk - sel-sel pembiakan aseksual. Apabila spora matang, dinding sporangia dibuka oleh retak melintang, dan spora ditumpahkan ke tanah. Aliran spora air terbawa dalam retak atau lekukan di tanah dan ada tumbuh-tumbuhan.

Apabila tumbuh, spora-exine shell pecah, dan kandungan spora berganda banyak kali dengan mitosis, dan sebagai hasilnya, sekumpulan sel tisu parenchyma terbentuk - ini adalah peringkat permulaan pembentukan gametofit (bercambah). Tidak lama kemudian, ia membentuk rhizoid, di mana sel-sel menembusi dari tanah hiphae kulat. Pembentukan gametofit sangat perlahan, dan organ-organ seksual hanya muncul pada tahun ke-12 dan ke-15 kehidupan, dan dia hidup sehingga 20 tahun. Gametophyte dewasa (remaja) saiz kecil (diameter 2 - 5 mm), organ-organ repo berbentuk, tidak berwarna, dan vegetatif tidak mempunyai dan tidak dapat memberi makan secara mandiri. Di luar, epidermis dipakai dengan epidermis, diikuti oleh 3 hingga 5 lapisan sel yang mengandungi hiphae jamur, kemudian lapisan sel memanjang secara vertikal, dan akhirnya parenchyma, yang sebahagiannya mengandungi kanji. Sekiranya kulat tidak memasuki sel-sel bertumbuh berkembang, maka gametofit akan mati dalam fasa pembangunan awal.

Di permukaan atas gametophyte, antheridium dan archegonia terbentuk. Antherid benar-benar direndam dalam tisu perkumbuhan. Mereka mengembangkan banyak spermatozoa berganda-glandular. Perut archegian terbenam dalam pertumbuhan, tetapi leher mereka naik di atas permukaan mereka. Telur berkembang di perut archegonia. Archegony matang dibuka di bahagian atas, dan spermatozoon menembusi di dalam, salah satu yang menyatu dengan telur. Proses ini adalah mungkin, seperti dalam lumut, hanya dengan kehadiran air titisan-cecair. Zygote yang dihasilkan dibahagikan lagi dengan mitosis, jumlah sel meningkat, dan pembezaan organ-organ vegetatif dari sporophyte muda baru secara beransur-ansur berlangsung. Sekali lagi harus diperhatikan bahawa dari percambahan spora kepada permulaan sporofit anak perempuan, 15 hingga 18 tahun berlalu. Oleh kerana perkembangan gametofit yang perlahan, haiwan sangat sedikit, dan karenanya semuanya dilindungi.

studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2018 год. (0.004 s).

Ciri-ciri dataran

Genus pluneLycopodium) mempunyai kira-kira 200 spesies, yang diedarkan di semua benua, di Rusia tumbuh kira-kira 10 spesies. Yang paling biasa adalah clowneye, yang tumbuh di hutan konifer.

Pucuk kren merayap, ditutup dengan daun-daun kecil yang teratur, yang mempunyai satu urat. Turun dari batang, akar bawahan melebarkan ke dalam tanah, ke atas adalah cabang cawangan menaik (Rajah 86).

Struktur dalaman (anatomi)

Struktur anatomi batang masih primitif. Di luar, dia berpakaian epidermis, kemudian di dalamnya mengikuti kulit yang kuat, yang terdiri daripada sel-sel mekanik dan tisu asas. Bahagian tengah batang dihuni oleh bundelan konduktif sepusat. Tidak ada kambium dalam bundle, oleh itu batang tidak mampu menebal sekunder.

Pada akhir musim panas, dua spikelet sporiferous biasanya terbentuk pada pucuk sisi plasenta. Setiap spikelet terdiri daripada paksi dan daun kecil, dipanggil sporofil. Di bahagian atas setiap sporofil berkembang sporangia, di mana spora kecil dibentuk selepas pengurangan tisu sporogen. Selepas tumpahan, spora bercambah dalam 3-8 tahun ke dalam pucuk biseks - gametophytes. Tumbuh itu sangat kecil (2-3 cm diameter), tidak mempunyai klorofil dan berkembang di dalam tanah hanya selepas menjadi simbiotik dengan kulat. Selepas 6-15 tahun, ia membentuk antheridia dan archegonia. Persenyawaan berlaku di hadapan air. Zygote tanpa tempoh pucuk dan membentuk embrio berkembang menjadi tumbuhan dewasa - sporofit. Dari laman web http://doklad-referat.ru

Oleh itu, dalam kitaran perkembangan dataran, fasa sporofit dan gametophyte bergantian. Dominasi sepanjang tempoh hidup dan kerumitan struktur sporofit.

Spora dataran digunakan dalam industri metalurgi untuk bahagian-bahagian pemutus, dan mereka juga digunakan dalam ubat sebagai serbuk bayi.

Satu lagi langkah

Sila selesaikan cek keselamatan untuk mengakses znanija.com

Mengapa saya perlu melengkapkan CAPTCHA?

Melengkapkan CAPTCHA membuktikan anda adalah manusia dan memberikan anda akses sementara ke laman web.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan ini pada masa akan datang?

Jika anda berada di sambungan peribadi, seperti di rumah, anda boleh menjalankan imbasan anti-virus pada peranti anda untuk memastikan ia tidak dijangkiti dengan perisian hasad.

Sekiranya anda berada di pejabat atau dalam rangkaian yang dikongsi, anda boleh meminta pentadbir rangkaian untuk peranti yang salah difahami atau dijangkiti.

Cloudflare Ray ID: 3e0f6661449c64f3 • IP anda: 5.189.134.229 • Prestasi & keselamatan oleh Cloudflare

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

54 + = 62