Kitaran Hidup Planet

Satu lagi langkah

Sila selesaikan cek keselamatan untuk mengakses znanija.com

Mengapa saya perlu melengkapkan CAPTCHA?

Melengkapkan CAPTCHA membuktikan anda adalah manusia dan memberikan anda akses sementara ke laman web.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan ini pada masa akan datang?

Jika anda berada di sambungan peribadi, seperti di rumah, anda boleh menjalankan imbasan anti-virus pada peranti anda untuk memastikan ia tidak dijangkiti dengan perisian hasad.

Sekiranya anda berada di pejabat atau dalam rangkaian yang dikongsi, anda boleh meminta pentadbir rangkaian untuk peranti yang salah difahami atau dijangkiti.

Cloudflare Ray ID: 3e09e266b15396b2 • IP anda: 5.189.134.229 • Prestasi & keselamatan oleh Cloudflare

Bahagian Plauniform. Struktur dan kitaran pembangunan pada contoh rencana badut seperti badut

Antara tumbuhan spora tertinggi adalah kumpulan tertua. Wakil moden mempunyai kira-kira 1000 spesies, tumbuhan herba saka, sering malar hijau. Pucuk ditutup dengan daun kecil yang terletak di spal - mikrofill. Cawangan bercabang yang bercabang juga menjadi ciri untuk lycophidae. Bahagian bawah tanah tumbuh-tumbuhan ini biasanya diwakili oleh rimpang dengan akar bawahan dan daun yang diubah suai. Dalam sesetengah spesies, bahagian-bahagian bawah tanah pucuk membentuk sejenis organ yang mempunyai akar akar yang berakar umbi dan dipanggil rhizophores (dari akar rhiza - akar dan phoros - pembawa), atau lelaki akar.

Leher spore-bearing (sporophylls) bentuk, saiz dan warna plaiceous boleh sama dengan daun vegetatif (trophophylls) atau sedikit berbeza dari mereka. Seli dengan daun steril, sporofil membentuk zon sporofore sepanjang batang atau dipasang pada struktur padat di ujung cawangan - strobilae. Dalam beberapa bentuk fosil, sporophyll spheroidous duduk di tangkai secara bergantian dengan daun vegetatif, tidak membentuk zon sporebearing atau strobiles.

Plauniformes boleh sama dan berbeza. Pertikaian berlaku dalam sporangia yang dikumpulkan dalam spikelet. Pertikaian selepas masak jatuh di tanah dan bercambah di gametophyte (remaja).

Moss gametophyte - tumbuhan saka dalam bentuk bukan klorofil-nodul dengan rhizoids. Remaja itu biseksual, di kedalaman archegonies tisu dan anteridia dibentuk. Persenyawaan berlaku di hadapan air. Selepas persenyawaan ovul membangunkan embrio tumbuh menjadi malar hijau saka - sporophyte Oleh itu mereka membangunkan dalam keadaan bawah tanah atau separa bawah tanah dan memberi makan sebahagian besarnya atau secara eksklusif melalui pembentukan kesatuan dengan kulat tanah. Prothallia heterosporous Lycopsida (ini termasuk semua ahli polushnikovyh kelas) biasanya membangunkan dalam masa beberapa minggu. Mereka umumnya tidak mempunyai klorofil dan hidup dari nutrien yang terdapat dalam pertikaian itu. Oleh itu, mereka adalah sangat kecil dan walaupun dalam bentuk yang matang, mereka hanya sedikit menonjol di luar cangkang spora.

Dalam kitaran perkembangan dataran, sporofit mendominasi. Meiosis berlaku dalam sporangia dalam pembentukan spora. Telur disenyawakan dalam lycopodium dengan serta-merta, tanpa jatuh ke dalam keadaan rehat, berkembang menjadi tumbuhan generasi aseksual baru - sporofit

Di negara kita terdapat 14 spesies tikus. Yang paling meluas adalah bentuk tumbuhan herba berdaun yang diterbangkan dengan batang yang menjalar. Ia tumbuh di kawasan kering dan cemara yang kering dan terang.

Di batang, banyak cawangan yang meningkat hingga 20 cm terbentuk. Pucuk-pucuknya dipenuhi dengan daun styloid. Strobila dengan sporangia duduk di batang berdaun di nombor 1-3. Sporangia buah pinggang berbentuk, mengandungi sejumlah besar spora kecil warna kuning.

Plane adalah clavate di hutan konifer di tanah yang miskin.

Alternasi generasi dalam kitaran hidup planet ini. 1 - tumbuhan dewasa dengan spikelet sporiferous; 2 - sporofil; 3 - sporangia; 4 - pertikaian; 5 - gametofit; 6-antheridium; 7 - spermatozoa; 8 - archegonium; 9 - ovum; 10 - zigot; 11 - janin.

Adalah diketahui bahawa sesetengah spesies planet mengandungi racun parut yang kuat, tetapi tumbuhan ini telah digunakan dalam perubatan rakyat, perubatan veterinar, dan sebagai sumber warna hijau, biru dan kuning. Mereka digunakan dalam rawatan nikotinisme, alkohol, penyakit mata. Ia hanya perlu diingatkan bahawa penggunaan tanaman ini secara tidak sembarangan semasa ubat-ubatan sendiri boleh membawa kepada hasil yang membawa maut kepada seseorang. Spora beberapa spesies dataran kaya dengan minyak berlemak dan sebelum ini digunakan dalam piroteknik (dalam pembuatan bahan peledak dan untuk menghasilkan kesan cahaya). Sekarang digunakan untuk pemutus acuan (apabila bersentuhan dengan spora logam cecair yang menutupi permukaan acuan, suar dan gas yang dihasilkan menyumbang kepada permukaan licin bahagian). Spora yang digunakan dalam ubat sebagai serbuk (lycopodium) untuk serbuk digunakan dan digunakan.

Pada masa ini, di planet kita ada wakil dua kelas jabatan plasenta - plasenta dan semisperik, atau shilnikov.

Semua jenis dataran dilindungi seperti tumbuhan purba, terancam.

Kitaran pembangunan tumbuhan plaiceous pada contoh planet berbentuk badut;

Sporophyte planet seperti badut - tumbuhan malar hijau, mendominasi dalam kitaran pembangunan. Dalam komposisinya ada merangkul batang bercabang, ditutup dengan daun lanceolat linear yang tersusun spider (microfilae) dan diperbetulkan di tanah bercabang akar. Pucuk batang berakhir dengan apikal buah pinggang atau spikelet sporiferous (strobila). Spikelet spora pada kaki panjang terdiri daripada paksi, di mana daun spore bearing spiral terletak (sporofil) dengan sporangia dari bahagian atas (dorsal). Selepas pembahagian (meiotic) pengurangan sel diploid ibu, haploid pertikaian. Spora ditutup dengan shell ganda (endo- dan eksosporium) dan mengandungi sehingga 50% minyak. Selepas pematangan, spora hilang dan berkecambah di bawah keadaan yang baik. Perkembangan gametofit (bercambah) pertikaian itu perlahan selama 12-20 tahun. Ia membentuk rhizoid, yang diperbetulkan di dalam tanah dan menyerap air, dan juga masuk simbiosis dengan miselium kulat, yang terletak di bahagian keraknya. Benih ini tumbuh di tanah tanpa akses kepada cahaya, oleh itu ia tidak mempunyai kloroplas, tetapi jika ia datang ke permukaan, ia terbentuk. Gametophyte biseksual dan menyerupai mentol, kemudian tumbuh sehingga 2-3 cm diameter, dan mempunyai bentuk seperti piring. Antheridia dan archegonia diletakkan bersebelahan di bahagian atas dan direndam dalam tisu parenchyma. Antheridia berbentuk bujur, archegonia - bulbous. Di bahagian ventral archegonia terkandung ovum dan sangkar tubular abdomen, di leher - sel tubular servikal. Untuk bergerak sperma Dari antheridia hingga archegonia ovum, air diperlukan. Berenang ke leher archegonia, spermatozoon bergerak ke dalam perut archegonia, di mana ia bergabung dengan telur, membentuk zygote - sel diploid pertama sporofit. Embrio - sporofit muda, perlahan-lahan berkembang pada gametophyte, mendapatkan nutrien yang diperlukan. Apabila akar embrio bertunas ke dalam tanah, ia memutuskan sambungan dari gametofit dan tumbuh menjadi tumbuhan dewasa. Dengan pematangan secara beransur-ansur archegonium pada gametophyte, beberapa sporofit yang tidak rata dapat membentuk dan berkembang di dalamnya secara bersamaan.

Rajah. 36. Diagram kitaran hayat pelan badut

Rajah. 37. Kitaran hidup planon badut

Fern-like - Jabatan tumbuhan spora yang lebih tinggi, menyatukan kira-kira 11 000 spesies. Tumbuhan seperti pakis dicirikan oleh struktur spiral akar badan sporofit dan struktur thalloma badan gametophytes. Mereka menghasilkan asexually dengan cara spora dan pucuk vegetatif (rhizomes).

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

− 2 = 1