Cecair untuk mandi ultrasonik

Prinsip pengoperasian mandi ultrasonik - bagaimana untuk memilih dan gunakan dalam pengeluaran atau di rumah

Untuk membersihkan barang kecil (bahagian, papan, perhiasan, alat), anda memerlukan peranti yang terdiri daripada bekas, radiator dan unit kawalan elektronik. Ini adalah mandi basuh ultrasonik, yang merupakan pembantu yang sangat diperlukan untuk jurutera elektronik, pembaik kereta, barang kemas. Jika kerja itu memerlukan pembasuhan bahagian kecil atau barangan, anda perlu membeli mandi ultrasonik atau membuatnya sendiri.

Apakah mandi ultrasonik?

Ultrasound - bunyi dalam jarak yang lebih tinggi daripada yang dapat melihat telinga manusia. Penggunaannya dalam sains moden membawa kepada penemuan hebat. Salah satunya ialah mandi ultrasonik, secara ajaib, menjadikan perkara kotor menjadi bersih. Ini berlaku akibat proses peronggaan - pembentukan dan keruntuhan banyak gelembung udara kecil di permukaan yang dirawat. Mikroblast setiap belon kuat, gelembung dapat merobek zarah kotoran dari satu bahagian atau produk bahkan di tempat yang paling tidak dapat diakses.

Bahagian utama peranti ini ialah kapasiti 0.5 hingga 30 liter dan radiator untuk mandi ultrasonik yang beroperasi dalam lingkungan 20-40 kHz. Ia terletak di bawah bahagian bawah bekas yang berfungsi dan dikawal secara elektronik. Prinsip pengendalian unit adalah mudah: isikan air dengan air, alkohol, bahan kimia aktif, tenggelamkan objek yang memerlukan pembersihan, hidupkan radiator selama 2-3 minit. Anda tidak akan percaya mata anda: sebagai akibat daripada ayunan ultrasound, bahagian itu akan menjadi lebih suci.

Skop mandi lebih luas daripada yang dapat dibayangkan. Unit ultrasonik yang lebih besar digunakan di kilang-kilang untuk membersihkan bahagian-bahagian besar, alat, kosong. Ada mandi dengan ultrasound walaupun untuk mencuci pakaian, membasuh pinggan, memproses sayur-sayuran. Radiator ultrasonik dibina ke dalam banyak model mesin basuh moden. Mandi isi rumah sering dibeli untuk mencuci bahagian, papan, muncung dan perhiasan.

Muncung adalah mekanisme yang merupakan injap asas, elektromagnetik, yang membekalkan bekalan dan semburan bahan bakar (ia harus melakukan ini seberapa tepat yang mungkin). Jet tersumbat sukar dibilas, tetapi mandi ultrasound menghadapi masalah ini. Sekiranya perlu, penyuntik dengan penyuntik dikeluarkan dan dipancarkan dengan gelombang pada frekuensi remeh, mengulangi prosedur beberapa kali.

Telefon yang telah jatuh ke dalam air boleh disimpan dengan mencuci papan induk dengan ultrasound frekuensi tertentu. Untuk prosedur sedemikian, sinki isi rumah juga digunakan dalam perkhidmatan teknikal. Tuan akan menyingkirkan papan, keluarkan dari bahagian-bahagian yang berbahaya untuk dihubungi dengan air (kamera, pembesar suara, mikrofon), letakkannya di dalam bilik mandi, isi dengan penyelesaian khas dan hidupkan peranti untuk bekerja pada frekuensi yang diberikan. Papan akan dibersihkan dengan gelembung udara, fungsi telefon akan dipulihkan.

Gunakan tab mandi ultrasonik untuk membersihkan optik, logam, bahagian pepejal lain dari kotoran, komponen asing, penyolderan atau jejak pengisaran. Peranti yang digunakan untuk membersihkan unit dan perincian peralatan pejabat (bagus untuk mencuci kepala pencetak, meningkatkan tempoh operasi mereka). Sangat menghargai mandi dengan ultrabunyi tuan pengeluaran barang kemas. Malah produk yang sangat kotor semasa proses haus menjadi benar-benar bersih selepas beberapa minit rawatan.

Pilihan pembersihan ultrasonik mungkin lebih baik untuk mekanikal. Kadang-kadang ia menjadi satu-satunya cara untuk membersihkan sebahagian yang tercemar dengan tanda-tanda kakisan. Berikut adalah kelebihan utama menggunakan mandi ultrasonik:

 • Pengendalian barang yang dibasuh tidak mengambil banyak masa.
 • Tidak perlu melakukan usaha fizikal untuk secara mekanikal mengeluarkan kotoran dan karat.
 • Kesan yang sangat baik dicapai di tempat yang paling tidak dapat diakses (gelombang tidak mengetahui halangan).
 • Ultrasound membersihkan objek dengan berhati-hati, meninggalkan tiada calar dan kelemahan lain di permukaan.
 • Prosedur ini boleh menggantikan bukan hanya penggilap, tetapi juga penggilap cahaya.

Saran yang jelas, tetapi sangat penting: sebelum menggunakan mandi ultrasonik, pastikan anda membaca arahan kepadanya! Untuk membersihkan bahagian atau produk dari kotoran, jejak kakisan, air penggunaan limescale, air suling, alkohol, larutan sabun, beberapa jenis pelarut. Semasa operasi mandi, bunyi berdengung jelas didengar, dan banyak gelembung muncul di permukaan objek yang terendam. Penyelenggaraan anda adalah mudah:

 • Buka penutup dan isi bekas yang bekerja dengan cecair yang dipilih.
 • Letakkan bahagian atau produk supaya ia benar-benar ditutup dengan air.
 • Periksa tahap cecair, ia tidak boleh naik di atas tanda khas.
 • Tutup penutup, sambungkan peranti itu ke sumber kuasa.
 • Tekan butang "permulaan", dalam kebanyakan model mandi standard masa berjalan ialah 180 saat.
 • Sekiranya perlu, pasangkan semula peranti tersebut. Untuk membersihkan bahagian-bahagian di dalam bilik mandi secara merata, anda perlu menghidupkannya.
 • Jika diperlukan, anda boleh mula dengan meningkatkan masa atau julat operasi radiator ultrasonik.
 • Apabila proses selesai, putuskan sambungan mandi dari saluran utama, longkang air. Jangan lupa untuk mengeringkan bekas, dan kemudian hantar peranti untuk penyimpanan.
 • Berhati-hati dengan alat ini dengan berhati-hati, pembaikan mandi ultrasonik adalah perniagaan yang menyusahkan dan tidak selalu mungkin.

Mandi ultrasonik dengan tangan anda

Berdasarkan keperluan mereka sendiri, tukang mahir sering membuat pembersih mandi sendiri. Di laman web blog dan saluran video mereka, mereka dengan murah hati berkongsi skim dan perkembangan mereka. Mempunyai kemahiran asas bekerja dengan besi pematerian, anda boleh membuat papan litar sendiri - pusat otak peranti pembersih, untuk memasang litar elektrik mengikut skema, memasukkan radiator ke dalamnya. Jadi anda mendapat mandi ultrasonik yang sepadan dengan keperluan anda. Inilah yang anda perlukan untuk ini:

 • sebuah lembaga yang dihasilkan mengikut skim yang terbukti;
 • kapasiti cahaya keluli tahan karat (periuk, mangkuk, lembangan) dengan kapasiti 0.5-1 l;
 • berdiri di bawah bekas (anda boleh menggunakan sekeping paip pembetung plastik);
 • bekalan kuasa 12 volt;
 • rod ferit;
 • pemancar gelombang ultrasonik;
 • pelekat epoksi untuk pemasangan pemancar.

Untuk gelombang ultrasonik untuk masuk ke dalam kapal, gam radiator ke mangkuk dengan ketat di tengah, menggunakan gam epoksi untuk ini. Batang ferit diperlukan untuk membuat pendikit. Angin dengan dua lilitan pusingan dawai tembaga (ketebalan 1 mm). Di bawah skema, memasang bahagian elektronik dan elektrik peranti. Pasang struktur pada pendirian, menguatkan "pemadat" elektronik di dalamnya. Uji dulang buatan sendiri dengan kerajang coklat. Di bawah pengaruh ultrasound, foil di dalam bilik mandi dihancurkan secara harfiah di hadapan mata.

Cecair untuk mandi ultrasonik

Air suling adalah cecair terbaik untuk rawatan lembut objek. Tetapi dengan kehadiran bahan pencemar yang kuat, atau apabila keputusan yang cepat diperlukan, bahan tambahan aktif dan sebatian kimia yang agresif juga digunakan. Untuk membersihkan perak, emas, optik di dalam air menambah sehingga 10% dana untuk mencuci tingkap. Papan telefon yang berada di dalam air, "mandi" dalam etil alkohol atau petrol "galosha." Setiap tuan mempunyai resipi kegemarannya sendiri, mana-mana varian adalah perkara kontroversi dan keutamaan peribadi.

Adalah penting untuk difahami, walaupun cecair mudah terbakar dan digunakan dalam mandi ultrasonik, mereka membawa bahaya. Apabila radiator ultrasonik beroperasi, unit mungkin mempunyai suhu yang tidak selamat, dan sepasang pelarut, petrol, alkohol, semasa bekerja tanpa lukisan, menumpukan berhampiran peranti panas. Oleh itu, pengeluar dinasihatkan agar tidak mengambil campuran mudah terbakar sebagai penyelesaian kerja. Peraturan ini sering dilanggar oleh tukang. Berhati-hati!

Putuskan sambungan mandi patah, semak kenalan dan sambungan, cincin butiran. Jika radiator ultrasonik gagal, ia mesti diganti. Dalam kes ini, harga pembaikan dapat dibandingkan dengan pembelian peranti baru. Jika mandian ultrasonik berada di bawah jaminan, anda tidak boleh membuka kes itu, cari bengkel jaminan yang menghasilkan peranti jenama ini, dan membekalkan pembaikan kepada para profesional.

Bagaimana untuk memilih mandi ultrasonik

Jika peranti buatan sendiri tidak merayu kepada anda, dan anda memutuskan untuk membeli mandi ultrasonik untuk kegunaan rumah, anda perlu membuat pilihan penting. Dalam katalog kedai dalam talian, anda boleh menemui berpuluh-puluh unit jumlah yang berbeza, kapasiti, dan kos. Sebelum memesan tab mandi, tentukan berapa banyaknya. Sekiranya anda perlu mengendalikan barang-barang kecil, bahagian kecil, papan, jumlah hingga satu liter sudah mencukupi. Untuk penyuntik automotif, instrumen perubatan, bahagian dan komponen saiz yang lebih besar, kapasiti harus 1.5-2 liter.

Bahan kapasiti kerja peranti itu adalah keluli tahan karat. Hanya ia membolehkan gelombang ultrasonik untuk masuk secara bebas cecair dan bertindak ke atas objek yang dibersihkan. Adalah lebih baik untuk mengambil unit dengan mangkuk yang lebih dalam berbanding dengan yang cetek tetapi luas. Bagaimanapun, pertimbangkan saiz objek yang akan dibasuh. Mereka mesti melibatkan diri dalam tab mandi sepenuhnya. Kapasiti yang tidak bersaiz mungkin memerlukan lebih banyak cecair, yang tidak menjimatkan.

Apabila menjual dengan penghantaran melalui pos, berhati-hati membaca spesifikasi peranti, tanya soalan kepada penjual. Memandangkan sukar untuk menilai prestasi peranti "dengan mata" dalam beberapa saat, anda tidak boleh mengesahkan kebolehgunaan penuhnya di tempat isu. Terutama harus menjaga stok, diskaun dan jualan di Internet. Jika mandi dijual terlalu murah - dengan itu sesuatu pasti salah.

Peranti yang baik untuk pembersihan ultrasonik lebih baik untuk membeli di kedai dalam talian yang telah menubuhkan reputasi untuk penjual bona fide. Mandi isi rumah yang berkualiti dibentangkan di pasaran Yandex. Kebersihan tidak akan dikenakan biaya mahal, tetapi unit bunyi akan bertahan lama dan tanpa gangguan. Berikut adalah harga anggaran untuk mandi ultrasonik untuk Moscow dan St. Petersburg:

Mandi ultrasonik dengan tangan anda: litar. Cecair untuk mandi ultrasonik

Sepanjang pembangunan manusia secara kerap muncul beberapa atau ciptaan lain yang direka untuk mempermudah dan memperbaiki kehidupan manusia. Kemajuan teknikal tidak pernah menonjol, oleh karenanya, perkembangan bidang ilmiah adalah proses yang semula jadi dan logik.

Tidak lama dahulu, populariti di kalangan pengguna telah memperoleh apa-apa peranti seperti mandi ultrasonik. Mana-mana pemilik boleh membuat mekanisme ini dengan tangannya sendiri, hanya penting untuk mempunyai senarai bahan yang ada dan mengikut teknologi pengilangan dengan jelas. Produk ini digunakan terutamanya untuk membersihkan benda-benda tertentu, sementara kerja itu bukan berdasarkan kaedah standard, tetapi pada aplikasi fenomena yang agak baru seperti ultrasound. Oleh itu, apakah mandi pembersih ultrasonik dan bagaimana ia berfungsi dibincangkan di bawah.

Dari nama peranti ini ia menjadi jelas apa yang berfungsi berfungsi. Ultrasound adalah jenis ayunan, kekerapan yang melebihi angka 18 kHz. Cecair yang ada di dalamnya dipenuhi sejumlah besar gelembung, yang meletup di bawah pengaruh tekanan tinggi, menghasilkan kesan yang disebut peronggaan.

Prinsip operasi adalah seperti berikut: objek yang hendak dibersihkan direndam dalam tangki penyelesaian. Selepas memulakan peranti, gelembung, pecah, bertindak pada mekanisme yang tercemar dan keluarkan plak daripadanya. Kaedah ini membolehkan anda menghilangkan kotoran walaupun di bahagian yang paling tidak dapat diakses untuk pemprosesan tangan, tanpa melanggar integriti strukturnya.

Apakah pembersih pembersihan ultrasonik terdiri daripada?

Secara luaran, peranti ini bukanlah kapasiti yang sangat besar sekitar 1 liter (ada sampel ukuran yang lebih besar, mengandung 5, 10 atau lebih liter), dibuat, biasanya dari keluli tahan karat. Saiz mandi ini cukup untuk mengendalikan pelbagai peranti dan mekanisme.

Reka bentuk produk ini termasuk 3 elemen utama:

 1. Pemancar, yang tujuan utamanya adalah untuk menukar getaran elektrik yang dihasilkan oleh ultrabunyi ke getaran mekanikal, yang kemudiannya dipindahkan ke cairan mandi melalui dindingnya.
 2. Penjana yang berfungsi sebagai sumber getaran.
 3. Elemen pemanasan. Fungsi utamanya adalah untuk membuat cecair mandi ultrasonik mempunyai suhu malar 70 ° C. Perlu diperhatikan bahawa kadang-kadang dalam reka bentuk peranti seperti komponen struktur tidak boleh dimasukkan, tetapi kehadirannya jelas menyumbang kepada pembersihan yang lebih baik.

Skop mandi ultrasonik

Kaedah penghapusan kotoran ini jauh lebih berkesan daripada pilihan tradisional. Untuk membersihkan yang paling pelbagai dalam tujuannya, mandi ultrasonik digunakan secara aktif dalam banyak bidang:

 • dalam bidang perubatan, penggunaannya membolehkan anda untuk membersihkan peralatan pembedahan dan makmal secara berhati-hati;
 • dalam bidang kejuruteraan, mandi ultrasonik memainkan peranan agregat yang membuang pencemaran dari paip dan bahagian besar lain selepas penggilap dan pengisarannya;
 • Peranti ini juga digunakan secara meluas dalam perniagaan perhiasan, apabila secara berkala terdapat keperluan untuk membersihkan perhiasan yang sesuai;
 • Pekerja rumah percetakan menggunakan mandi ultrasonik terutamanya untuk membersihkan bahagian-bahagian struktur pencetak dan peranti lain yang bertanggungjawab untuk percetakan;
 • silikon bersih dan plat kuarza, yang membentuk asas pengeluaran elektronik, juga membantu penggunaan peranti mudah alih ini;
 • pemandu mengetahui secara langsung tentang keperluan untuk membersihkan komponen struktur kenderaan, seperti penyuntik, penapis, penyuntik, dan lain-lain.

Kelebihan utama mandi ultrasonik

Jika kita membandingkan sistem ini dengan peranti lain, kita tidak boleh gagal untuk mencatat beberapa kelebihannya yang tidak dapat dinafikan, di antaranya:

 1. Mandi ultrasonik adalah produk yang sangat mudah. Untuk fungsinya, hanya perlu mengisi tangki dengan penyelesaian yang diperlukan, dan proses pembersihan dapat bermula.
 2. Apa-apa pencemaran walaupun di bahagian yang paling tidak dapat diakses atau subjek ini dengan bantuannya boleh dikeluarkan tanpa sebarang masalah.
 3. Penunjuk prestasi tinggi. Hasil yang ideal untuk membersihkan benda itu dapat dicapai, dalam waktu 2-3 menit memegangnya di dalam bak mandi.
 4. Selepas menamatkan prosedur, tidak akan ada kerosakan mekanikal pada permukaan produk, kerana pemprosesannya dilakukan tanpa menggunakan apa-apa cara yang agresif.

Agar mandi ultrasonik berfungsi dengan cekap yang mungkin, anda perlu membiasakan diri dengan beberapa faktor yang menjejaskan kualiti kerjanya.

Seperti yang telah disebutkan, kehadiran elemen pemanasan dalam pembinaannya dialu-alukan, kerana masa pembersihan dalam kes ini berkurang dengan ketara, dan hasil positifnya lebih jelas. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa sekiranya cecair untuk mandi ultrasonik mengandungi penyelesaian disinfektan, maka tidak perlu menggunakan tenaga tambahan untuk menaikkan suhu.

Di samping itu, adalah penting untuk segera menentukan perkara yang akan dikenakan pembersihan, kerana kapasiti peranti mesti sesuai dengan jumlah produk yang direndam di dalamnya.

Seterusnya, anda harus mengatakan beberapa perkataan tentang bagaimana membuat peranti yang sama untuk mengeluarkan kotoran dari penyuntik kereta. Ia adalah bahagian-bahagian kenderaan yang paling sering memerlukan pembersihan, jadi spesifikasi kerja perlu diterangkan dengan lebih terperinci.

Bahan untuk membuat mandi ultrasonik untuk penyuntik

Setiap pemilik kereta tahu bahawa untuk operasi enjin yang stabil, sangat penting untuk memastikan semua komponennya teratur. Apabila mandi ultrasonik digunakan untuk membersihkan penyuntik, anda boleh membincangkan keselamatan kenderaan dengan selamat. Walau bagaimanapun, kerja yang dilakukan di mana-mana stesen penyelenggaraan akan sangat mahal. Oleh itu, adalah perlu untuk memahami fakta bahawa mandi ultrasonik untuk penyuntik mewakili diri mereka untuk membuat apa-apa peranti pada mereka sendiri.

Tetapi pertama-tama anda perlu menentukan senarai bahan yang diperlukan untuk penyuntingan manual. Ini termasuk:

 • Kapasiti yang akan menjadi asas. Ia boleh bertindak sama ada lembangan tidak terlalu besar.
 • Mesin basuh dengan fungsi ultrasound. Anda boleh membeli apa-apa peranti di hampir mana-mana gedung perkakas rumah.
 • Serbuk basuh yang paling mudah, yang tidak mempunyai kekotoran dan sifat tambahan seperti kesan pemutihan.
 • Air panas.
 • Sekiranya ada, semburan khas untuk membersihkan penyuntik. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukannya tanpa ia.

Mandian ultrasonik buatan sendiri untuk penyuntik

Proses mewujudkan agregat sedemikian tidak melibatkan sebarang kerumitan. Untuk memulakan, anda perlu mengambil lembangan yang bersih dan mengumpul air panas di dalamnya, di mana anda perlu mencairkan deterjen dalam kira-kira bahagian yang sama seperti untuk mencuci. Selepas itu, cecair perlu direndam dalam muncung yang perlu dibersihkan, dan mengurangkan mesin basuh ultrasonik. Masa karyanya adalah kira-kira 30 minit. Adalah penting untuk diingati bahawa air di dalam lembangan harus diubah sehingga bau petrol hilang sepenuhnya semasa operasi radas.

Selepas bau yang tidak menyenangkan tidak lagi dirasakan, muncung harus diletakkan terus di tengah-tengah peranti, yang akan mempercepat proses pembersihan. 6 jam adalah masa standard di mana mandi perlu berfungsi. Rawatan ultrasonik akan menghapuskan sisa kotoran dan minyak dari bahagian kereta. Di samping itu, pilihan pembersihan seperti ini akan membolehkan pemilik menyimpan sebahagian besar sumber kewangan.

Set bahan untuk pemasangan mandi ultrasonik

Untuk merancang peranti sedemikian dengan tangan anda sendiri, adalah penting untuk memahami prinsip operasinya dengan betul, manipulasi yang tidak rumit tidak akan membawa kepada apa-apa yang baik. Setelah mengkaji ciri-ciri berfungsi seperti mekanisme sebagai mandi ultrasonik, seseorang dapat mengumpulnya dengan tangan, yang mempunyai senarai bahan-bahan berikut yang tersedia:

 • tiub yang diperbuat daripada plastik atau kaca;
 • sebuah magnet bentuk bulat (seperti terperinci boleh didapati dalam banyak penutur lama);
 • gegelung;
 • cecair yang dimaksudkan untuk mandi ultrasonik;
 • bekas porselin;
 • pengubah berasaskan impuls;
 • pam;
 • bingkai keluli.

Selepas semua butiran telah disediakan, anda boleh memulakan perhimpunan tersebut.

Proses pembuatan mandi ultrasonik

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kerja sedemikian mesti dilakukan dengan ketat mengikut pelan pra-persiapan, supaya hasil akhir adalah positif. Memahami peranti instrumen buatan sendiri akan membantu skim mandi ultrasonik, yang ditunjukkan di bawah.

Proses pemasangan bermula dengan hakikat bahawa gegelung perlu luka pada tiub plastik atau kaca yang disediakan. Magnet harus diletakkan pada baki batang. Peranti yang terhasil tidak lebih dari satu transduser, dipanggil magnetostrictive.

Semua tindakan berikut harus mengikuti algoritma berikut:

 1. Dalam bingkai keluli, sebuah kapal porselin perlu dipasang.
 2. Selepas itu, bahagian bawah bahagian ini perlu dilengkapi dengan lubang, di mana penukar yang telah dihasilkan telah diletakkan.
 3. Kemudian dalam pembinaan kapal itu diperlukan untuk membina puting. Unsur-unsur ini direka bentuk untuk membolehkan cecair memasuki mereka dan seterusnya bergabung. Sekiranya ia dirancang untuk merancang tab mandi yang besar, ia tidak diperlukan untuk menjaga pemasangan pam yang mempercepatkan bekalan penyelesaian.
 4. Selepas pemasangan selesai, pengubah impuls dipasang, fungsi utamanya adalah untuk meningkatkan voltan. Untuk tujuan ini, mana-mana mekanisme seperti ini, yang diambil dari TV atau komputer, adalah sesuai.

Kerja ini selesai dengan memeriksa fungsi mandi ultrasonik. Jika proses perhimpunan dijalankan dengan betul, maka operasi peranti sedemikian akan menjimatkan sebahagian besar daripada belanjawan dan akan membolehkan secara menyeluruh dan secara kualitatif membersihkan semua butiran yang diperlukan.

Mandian ultrasonik: 6 aplikasi

Cepat membersihkan tempat yang sukar dicapai di unit teknologi yang kompleks dengan menggunakan alat ultrasonik. Alat yang dipanggil mandi ultrasonik akan membantu membersihkan objek dari pelbagai bahan cemar, seperti karat, plak, kotoran. Anda boleh mengeluarkan sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu mempunyai set bahan dan alat yang diperlukan, dan ikuti langkah-langkah teknologi pembuatan alat ini.

Mandi ultrasonik dengan tangan anda: gambarajah peranti

Ultrasound bergetar - ia adalah peranti yang sangat mudah yang berfungsi secara kualitatif, dan membolehkan anda dengan cepat dan berkesan menghilangkan objek daripada pencemaran pada bahagian, alat dan komponen yang berlainan. Peranti ini digunakan untuk produk yang pembersihan mekanikal dilarang sama sekali.

Mandi ultrasonik dipanggil bekas, yang diperbuat daripada keluli aloi. Jumlah standardnya ialah 2 liter. Kapasiti ini memungkinkan untuk membersihkan beberapa objek pada satu masa, bersaiz kecil. Untuk perusahaan perindustrian terdapat tab mandi selama 10 dan lebih liter.

Anda boleh menguasai mandi ultrasonik dengan tangan anda sendiri jika anda mula-mula belajar litar peranti

Prinsip unit adalah untuk bertindak pada objek melalui ultrasound, di mana kekerapan ayunan melebihi 18 kHz. Setelah dimulakan, mekanisme itu menuangkan larutan ke dalam tangki, dan di bawah pengaruh generasi, sebilangan besar buih dibentuk. Bola molekular udara yang membentuk, menutup dengan ketat produk yang direndam dalam cecair, menarik kotoran kepada diri mereka dan pecah di bawah tekanan. Teknologi ini akan membersihkan tempat-tempat yang paling sukar untuk dikendalikan. Pada masa yang sama, integriti permukaan produk dan struktur secara keseluruhannya dikekalkan.

Mandi ultrasonik digunakan dengan berkesan untuk penyingkiran:

Sekiranya anda masuk ke dalam bekas itu, sebarang unsur yang ditutup dengan lapisan karat padat akan dibersihkan dengan karat dengan mudah dan laju.

UZ mandi dengan tangan anda: bahan untuk pembuatan

Mandi ultrasonik boleh dibeli di kedai, atau dibuat dengan tangan. Untuk secara bebas membina alat sedemikian, perlu menentukan bahan-bahan yang diperlukan, dan teliti mempelajari langkah-langkah pembuatan dan teknologi.

Sebelum anda mula membuat mandi ultrasonik, anda perlu menyediakan bahan dan alat untuk kerja

Untuk membina struktur yang anda perlukan:

 • Kapasiti. Ia sesuai untuk mana-mana bingkai keluli tahan karat. Ia akan menjadi asas untuk menyelam produk ke dalamnya.
 • Tiub plastik kecil diperbuat daripada bahan tahan lama atau kaca.
 • Pam untuk membolehkan cecair mengalir ke dalam tab mandi.
 • Magnet pusingan. Sesuai untuk penceramah yang lebih tua.
 • Sebuah gegelung dengan rod ferit.
 • Seramik atau lain-lain vesel bahan.
 • Pengubah nadi.

Anda juga akan memerlukan cecair cuci untuk digunakan dalam mandi ultrasonik yang akan digunakan.

Bagaimana untuk memilih cecair untuk mandi ultrasonik dan apa untuknya?

Sehingga kini, membersihkan permukaan dengan mandi ultrasonik menjadi biasa. Peranti ini digunakan hampir di mana-mana, dan dalam semua jenis pengeluaran. Walau bagaimanapun, mereka paling popular dalam perhiasan, barang-barang pembersihan yang berkaitan dengan kebersihan diri, pembaikan elektronik, dan juga di kedai-kedai pembaikan kereta.

Membeli peranti untuk pembersihan seperti tidak sukar, dan juga menjadikannya sendiri, tetapi untuk mencari cecair khusus yang digunakan dalam mandi ultrasonik adalah tugas yang agak sukar. Sekiranya anda tidak dapat menemui cecair ini dijual, maka anda boleh mengambil nasihat tentang pembuatannya sendiri. Tetapi, anda harus tahu bahawa cecair buatan sendiri untuk mandi ultrasonik tidak akan universal. Untuk membersihkan beberapa peranti masih perlu mencari versi asal.

Untuk cepat membersihkan permukaan dengan mandi ultrasonik, anda harus memilih cecair yang betul

Walau bagaimanapun, sebelum membeli produk ini, atau mengambil pengeluarannya, anda perlu menentukan dengan jelas skop penggunaannya. Lagipun, untuk pelbagai jenis bahan yang sesuai untuk pelbagai jenis cecair.

Pembaikan mandi ultrasonik: urutan kerja

Tidak kira betapa baik dan kualitatif peranti itu, malangnya, nasib semua, dan lambat laun, walaupun pembersihan ultrasonik akan gagal. Dan segera masalah itu menjadi masalah akut pembaikannya. Hakikatnya, pemasangan ini tidak terlalu biasa dalam kehidupan seharian, dan hanya pakar yang mempunyai pengalaman yang luas boleh mengatakan bahawa mereka harus berurusan dengan peranti sedemikian.

Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk membaiki unit, dan jika anda melakukannya sendiri, maka anda benar-benar perlu membaiki tab mandi. Dengan apa yang hendak bermula? Terbaik dari pemeriksaan luaran. Semak sama ada terdapat sebarang kerosakan pada kes itu, sama ada ia menginjak apa-apa dalam nutria, atau sama ada kabel rangkaian telah koyak. Sekiranya tiada luka yang boleh dilihat, teruskan analisis yang lebih mendalam.

Anda boleh membaiki ultrasonik mandi sendiri, yang paling penting - baca langkah demi langkah arahan

Dari elemen dalaman boleh keluar tidak boleh:

 • Papan elektronik, yang dipasang di bahagian bawah dan dipasang pada tiga rak plastik, untuk memegang papan;
 • Konduktor kuasa;
 • Piezo-emitter;
 • Suis utama;
 • Sarang untuk LED.

Anda hanya boleh menentukan bahagian mana yang gagal, dan gantikannya. Jika anda tidak pasti kebolehan anda, sila hubungi bengkel di mana anda akan menemui pakar yang boleh membantu anda.

Mandi ultrasonik untuk penyedut pembersih: ciri-ciri peranti

Reka bentuk peranti ultrasonik termasuk tiga elemen. Yang utama adalah radiator, ia mengubah ayunan arus elektrik menjadi yang mekanikal, yang, ketika memasuki cairan, bertindak melalui dinding kontainer ke produk di dalamnya.

Fungsi pemancar dalam sistem penghantaran impuls, dan oleh itu, sangat penting untuk mengawal kestabilan keadaan dalam jeda antara kejutan. Proses ini dikawal sepenuhnya. Berdasarkan kerumitan pencemaran, anda boleh menetapkan masa yang diperlukan, tahap kesan dan kekerapan.

Untuk membersihkan muncung, anda boleh menggunakan mandi ultrasonik dengan cecair khas

Pemprosesan kualitatif objek bergantung kepada berfungsi berfungsi unsur-unsur berikut:

 • Penjana frekuensi yang bertindak sebagai penyebab kehadiran getaran;
 • Unsur pemanasan yang mengekalkan suhu tertentu cecair dalam lingkungan 70 darjah.

Beberapa reka bentuk tidak menyediakan kehadiran komponen terakhir, dan kawalan suhu dikawal secara manual.

Pembersihan muncung oleh ultrasound dan jenis pencucian lain: bidang penggunaan peranti

Hari ini, mandi ultrasonik digunakan secara meluas dalam pelbagai industri. Permintaan untuk peranti ini disebabkan oleh fakta bahawa ia memberikan hasil yang sangat baik pada output, yang sama sekali tidak dapat dibandingkan dengan kualiti pemprosesan selepas kaedah pembersihan tradisional.

Jika anda membandingkan mandi ultrasonik dengan peranti lain, anda dapat melihat bahawa skema, disusun dengan pengetahuan asas fizik dan elektronik, memberi beberapa kelebihan. Peranti ini sangat mudah untuk digunakan, dan untuk mengendalikannya, anda hanya perlu mengisi bekas dengan cecair untuk mandi ultrasonik dan menghidupkan proses pembersihan.

Kesan kualitatif dalam peranti diperolehi kerana tahap pemurnian yang tinggi dari pencemaran, walaupun di tepi yang paling tidak boleh diakses, petunjuk prestasi yang baik, dan tiada kerosakan pada permukaan selepas proses pembersihan selesai. Pembersihan objek terjadi dengan bantuan cairan lembut dari cara yang tidak mempunyai zarah yang kasar.

Ramai orang lebih suka menyemburkan muncung dengan ultrasound, kerana ia mudah dan praktikal

Peranti ini sangat aktif digunakan dalam arah berikut:

 • Perubatan - untuk pensterilan instrumen makmal dan pembedahan;
 • Industri perhiasan - untuk membersihkan logam berharga yang telah kehilangan rupa yang menarik;
 • Percetakan dan pembaikan peralatan pejabat - untuk mencuci peranti inkjet dan kepala cetak;
 • Bangunan mesin - untuk pembersihan besar dan sukar untuk mengakses bahagian dan komponen dari pencemaran;
 • Industri kimia - untuk mempercepat proses reaksi.

Pekerja perkhidmatan kereta menggunakan mandi ultrasonik sebagai pembersih enjin, serta untuk mencuci penyuntik, penapis, karburetor, dan penyuntik dan produk logam lain.

Mandi ultrasonik dengan tangan anda (video)

Sebelum membeli item seperti dulang ultrasonik, anda perlu menentukan kawasan penggunaannya. Pilihan bergantung bukan sahaja pada jumlah kapasiti, tetapi juga pada harga peranti. Model yang paling mahal digunakan untuk mengendalikan bahagian besar biasanya dilengkapi dengan sistem automasi dan kawalan sentuhan. Untuk pilihan mandi betul yang sesuai untuk fungsi dan ciri-ciri, perlu mengambil kira kehadiran pemanasan dalam reka bentuk peranti, yang membantu mencapai hasil yang lebih baik. Semakin besar unsur-unsur yang akan anda bersihkan, semakin luas harus menjadi kapasitas mandi itu sendiri.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

+ 72 = 74