Cecair untuk sistem pemanasan adalah antifreezing

"Bukan beku" untuk pemanasan: ulasan, harga. "Tidak beku" untuk sistem pemanasan

Ia berlaku bahawa penggunaan air sebagai penyejuk tidak mungkin. Dalam keadaan sedemikian, hasil itu berasal dari "beku beku" untuk pemanasan. Cecair ini mempunyai beberapa keperluan untuk keadaan operasi. Ia mempunyai ciri-ciri yang berbeza daripada air, yang juga perlu diambil kira apabila mereka bentuk sistem pemanasan.

Bukan rahsia lagi bahawa salah satu komponen penting rumah persendirian adalah sistem pemanasan. Lagipun, hanya dengan bantuan itu anda boleh menahan frost yang teruk, yang mana tidak ada yang diinsuranskan di negara kita, dan secara umum, ini bukan fenomena yang jarang terjadi pada musim sejuk. Tetapi, walaupun kesediaan pengguna untuk beku, ia perlu menyediakan beberapa kejutan terlebih dahulu. Dan, mungkin, yang paling berbahaya bagi mereka boleh menjadi sistem pemanasan beku - bukan untuk apa-apa keadaan ini dianggap kecemasan.

Bagi sistem pemanasan, keadaan kecemasan tidak disusun dengan baik. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa ini boleh berlaku bukan sahaja di bilik dandang pusat, tetapi juga dalam dandang individu. Atas sebab ini, apabila mereka bentuk sebarang sistem, perlu mempertimbangkan syarat untuk menyediakan keselamatan tambahan.

Menurut para pakar, masalah yang paling umum di rumah persendirian adalah kegagalan dandang, dan, sebagai peraturan, ini berlaku secara tidak sengaja. Untuk mengelakkan kejutan yang tidak dijangka, dan juga untuk menghapuskan kegagalan sistem pemanasan dan penyejukan seterusnya, pakar menasihatkan menggunakan cecair antifreeze.

"Tidak beku" untuk pemanasan - antibeku atau antibeku yang sama. Harta utama penyejuk ini bukan untuk menjadi ais apabila suhu diturunkan. Ini mengakibatkan penebalan komposisi yang disejukkan. Mana-mana cecair tidak beku untuk sistem pemanasan dibuat mengikut prinsip yang sama. Ia mengandungi perkara berikut:

 • bahan (aditif), bertanggungjawab terhadap ciri-ciri komposisi;
 • bahan (perencat) yang menghalang kakisan;
 • komponen aktif utama;
 • alkohol (glikol) asas.

Oleh itu, "tidak frosting" untuk pemanasan adalah bahan alkohol. Dengan sendirinya, glikol tidak berbahaya, tetapi beberapa aditif boleh membahayakan kesihatan anda. Bahan aktif dalam cecair tidak beku boleh:

 • Gliserin.
 • Propylene glycol.
 • Ethylene glycol.

Ejen pemindahan haba berdasarkan etilena glikol dilarang keras untuk digunakan di rumah dengan kediaman tetap orang. Sekatan disebabkan oleh hakikat bahawa "tidak beku" untuk pemanasan adalah sangat toksik dan, jika ia mendapat pada kulit, ia boleh menyebabkan pembakaran. Dan mendapatkan cecair atau gas di dalam tubuh boleh membawa kepada akibat yang serius, bahkan hingga mati.

Semua antibeku berkualiti rendah yang diketahui - antibeku mesin, yang kadang-kadang juga dicurahkan ke dalam sistem pemanasan - dibuat berdasarkan etilena. Walau bagaimanapun, jika terdapat sedikit kemungkinan hubungan manusia dengan etilena glikol, maka penggunaannya harus ditinggalkan kerana beberapa sebab:

 1. Dalam dandang dua gelung, campuran ditambah ke litar air panas.
 2. Kebocoran yang mungkin.
 3. Penyejatan dari tangki pengembangan jenis terbuka mungkin.

Ia tidak dibenarkan menggunakan cecair tidak beku etilena glikol untuk sistem di mana dandang litar dwi digunakan sebagai pemanas.

Medium pemindahan haba berdasarkan propylene glikol adalah benar-benar tidak toksik. Sudah tentu, ini tidak bermakna ia boleh diminum, tetapi jika anda secara tidak sengaja memukul kulit dalam dos yang minimum atau bahkan di dalamnya, tidak akan ada masalah kesihatan.

Gliserin "tidak frosting" untuk pemanasan (harga lebih rendah) telah dibanjiri sejak pertengahan abad ke-20 dan telah berjaya digunakan sehingga sekarang. Glycerin adalah ubat sejagat, dan tidak seperti dua yang sebelumnya, ia tidak mengeringkan getah, tetapi mengembalikannya. Dengan kata lain, cecair gliserin bertindak pada getah sebagai pelincir pemulihan, sebagai akibatnya, anda tidak perlu bimbang tentang keadaan gusi kedap.

Antara pengguna Rusia, yang paling popular adalah "tidak beku" untuk pemanasan rumah jenama seperti:

 • "Eko Darah Panas."
 • "Stugna-H9raquo;
 • "Rumah hangat."

Apabila memilih antibeku, penting untuk diingat bahawa kandungan propilena glikol di dalamnya menunjukkan bahawa proses penghabluran cecair berlaku pada suhu -60 ° C

Tidak pemanasan untuk pemanasan: harga dan indikator teknikal

Sudah tentu, cecair - "nezamerzayku" untuk pemanasan mempunyai pelbagai sifat, ciri-ciri dan penilaian atas permohonan itu, bagaimanapun, syarat utama ialah kekurangan kecenderungan untuk beku. Komposisi antibeku ditentukan oleh rejim suhu di mana penghabluran berlaku. Sememangnya, anda harus memilih suhu yang lebih rendah, yang tipikal untuk zon iklim anda.

Jenis sistem pemanasan menentukan apa yang "tidak beku" dalam sistem pemanas rumah akan menjadi yang paling optimum. Seperti yang telah disebutkan di atas, semua antibiet dibuat dengan menggunakan pelbagai bahan. Komposisi ini boleh mengandungi etilena glikol, ini adalah bahan beracun, jadi ia hanya boleh digunakan dalam sistem pemanas jenis tertutup. Cecair tidak beku berdasarkan propylene glycol, menurut pakar, kurang toksik.

Antibeku menyumbang kepada peluapan hayat operasi keseluruhan sistem pemanasan, termasuk radiator. Dan yang paling penting, penyejuk seperti ini menghalang pembentukan pembentukan gas.

Cecair tidak beku adalah campuran propilena glikol dengan penambahan pelbagai komponen penghambatan. Hayat purata antibeku ialah 4-5 tahun.

Kualitatif "tidak beku" untuk sistem pemanasan perlu memastikan kelancaran sistem, walaupun dalam keadaan kecemasan. Oleh itu, untuk menjimatkan pembelian antibeku adalah tidak praktikal. Anda boleh menyimpan mungkin bahawa pada pencairan dengan air suling, tetapi hanya dalam kes itu, jika anda tidak paniruete untuk mengendalikan sistem pemanasan di dalam keadaan ekstrem, sebagai contoh, di bahagian utara negara ini.

Cecair tidak beku untuk sistem pemanasan - kami membuat pilihan yang tepat

Air atau antibeku - apa yang harus dipilih

Dalam sesal haba pemanasan, air konvensional biasanya penyejuk, dan ia adalah harta benda yang paling sering digunakan oleh pemilik harta untuk mengatur pemanasan tempat tinggal. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ramai pengguna beralih kepada pembawa tenaga alternatif alternatif, walaupun harga yang tinggi. Adalah dipercayai bahawa cecair antibeku untuk sistem pemanasan sangat mahal. Untuk mengetahui sama ada ini atau tidak, perlu mempertimbangkan kelebihan dan kekurangan menggunakan air dan cecair khas sebagai penyejuk (baca juga: "Kami memilih cecair untuk sistem pemanasan di rumah").

Kelebihan dan kelemahan air sebagai penyejuk

Bagi momen-momen positif, air, pertama sekali, adalah jenis pembawa haba yang termurah dan berpatutan. Sebahagian unit pemanasan, serta elemen dan kelengkapan untuk mereka direka khusus untuk peredaran penyejuk ini.

Sekiranya kebocoran dalam sistem pemanasan, tumpahan air tidak akan memudaratkan kesihatan orang, kerana ia mesra alam.

 • pada permulaan fros tiba-tiba, apabila sistem pemanasan belum dimulakan, kebarangkalian pemecahan paip dan radiator, dan kadang-kadang juga unit pemanas, tinggi. Penghapusan kemalangan sedemikian akan menelan belanja yang banyak;
 • penggunaan air dari masa ke masa, membawa kepada pembentukan skala pada permukaan dalam saluran paip, dan ini selalunya menyebabkan tenaga haba ditakluki kira-kira 25-30% dan meningkatkan kos kewangan untuk rumah pemanasan, kerana apa-apa bahan api kos banyak;
 • Jika saluran paip adalah logam, maka lambat laun penyejuk air akan membawa kepada kemunculan proses menghakis.

Kelebihan dan kekurangan cecair tidak beku untuk sistem pemanasan

Cecair tidak beku untuk pemanasan rumah, yang dihasilkan oleh syarikat yang berbeza, boleh mengandungi pelbagai komponen. Dalam penjualan terdapat pembawa haba untuk berfungsi sistem pemanas berdasarkan propylene glikol, gliserin, garam biskofit dan air garam.

Kelebihan cecair tidak beku:

 • antifreeze tidak boleh dikeringkan selepas musim pemanasan dari struktur bekalan haba - fungsi peralatan, saluran paip dan radiator akan sepenuhnya dipelihara walaupun suhu udara di jalanan telah diturunkan dengan ketara;
 • dalam "nezamerzaek" tambahan khas sentiasa hadir, di mana bendalir tidak busa, tidak membentuk skala dan kakisan pada permukaan dalam unsur-unsur, ia tidak menyebabkan bengkak atau pembubaran bahan yang meterai dihasilkan.

Kelemahan cecair tidak beku

Dihasilkan berasaskan propylene glikol cecair tidak beku untuk sistem pemanasan:

 • sekiranya kebocoran, mengeluarkan penyejatan yang berbahaya kepada kesihatan manusia;
 • telah meningkatkan agresif kepada saluran paip, kren, kelengkapan dan elemen lain dari struktur pemanasan;
 • mempunyai kelikatan yang lebih tinggi daripada air sebanyak kira-kira 20%. Akibatnya, pam mempunyai beban hidraulik yang meningkat. Berdasarkan hal tersebut di atas, apabila membeli pam edaran sebaiknya lebih disukai untuk peranti yang lebih kuat.

Untuk mengurangkan beban dan dengan itu meningkatkan pemindahan haba cecair tidak beku, air ditambahkan kepadanya, tetapi hanya disuling. Fakta adalah bahawa dalam air paip biasa terdapat peratusan tinggi garam kalsium yang memperlihatkan kemunculan deposit di dinding dalaman unsur-unsur struktur pemanasan.

Pilihan antibeku untuk sistem pemanasan

Di pasaran domestik, cecair tidak beku untuk sistem pemanasan dibentangkan dalam pelbagai jenis dan pelbagai. Tetapi ada produk domestik, yang dalam permintaan yang tinggi, sebagai contoh, "Warm House".

Antibeku dari pengeluar Rusia selama 5 tahun tidak dapat kehilangan ciri prestasinya, jadi tidak perlu membeli analog yang lebih mahal yang diimport. Disebabkan peningkatan permintaan untuk pemanasan antibeku, syarikat domestik dari tahun ke tahun memperluaskan pelbagai cecair tidak beku, berdasarkan pengeluaran bahan mentah yang mesra alam - propylene glikol makanan. Bagaimanakah pembungkusan dengan antibeku untuk sistem pemanasan, boleh dilihat dalam foto.

Apabila anda tidak boleh menggunakan antibeku

Maklumat mengenai ciri-ciri apa cecair tidak beku untuk sistem pemanasan boleh didapati dari pengilangnya.

 • Tidak mungkin menggunakan antibeku sebagai penyejuk dalam unit pemanasan dwi litar, kerana keadaan mungkin berlaku apabila cecair dari litar pemanasan memasuki litar air panas. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, parameter fiziko-kimia "bebas-beku" merujuk kepada sebatian toksik;
 • Ia adalah dilarang menggunakan antibeku dalam sistem terbuka, kerana penyejukan penyejuk, yang akan menjejaskan kesihatan ahli keluarga (baca: "Cara memilih penyejuk untuk sistem pemanasan rumah negara - perihalan antibeku");
 • Ia tidak boleh digunakan untuk menggunakan cecair antibeku apabila saluran paip dalam struktur pemanasan dibuat tergalvani - antibeku akan kehilangan sifat asalnya, kerana komposisi kimianya akan berubah;
 • cecair tidak beku untuk pemanasan rumah mempunyai kapasiti haba yang lebih rendah daripada lembu, yang bermaksud bahawa radiator yang lebih besar diperlukan, dan mereka diketahui lebih mahal;
 • Oleh kerana kelikatan antibeku lebih tinggi, pam beredar diperlukan, dan yang berkuasa.

Penggantian cecair tidak beku dilakukan sekitar 1 kali setiap 5-6 tahun. Ia dibuang ke dalam bekas khas dan dilupuskan di kilang pemprosesan.

Adakah mungkin menghasilkan cecair yang tidak sejuk untuk dipanaskan oleh tangan sendiri: gambaran keseluruhan jenis antibeku, ciri-ciri komposisi dan aplikasi mereka

Semasa operasi sistem pemanasan, adalah mungkin untuk membekukan penyejuk. Ini membawa kepada penciptaan situasi kecemasan. Mereka boleh dielakkan hanya dengan menggantikan air di paip dengan sebatian khas, titik pembekuan yang jauh lebih rendah daripada 0 ° C. Bolehkah saya membuat cecair tanpa pembekuan yang sama untuk sistem pemanasan rumah sendiri?

Buat antibeku sendiri

Perlu diperhatikan dengan segera bahawa air biasa adalah jenis penyejuk yang terbaik. Ia mempunyai kapasiti haba yang mencukupi, mempunyai kepadatan yang optimum, kos yang berpatutan. Oleh itu, jika kebarangkalian pendedahan kepada suhu negatif untuk bekalan haba adalah minimum, lebih baik menggunakan air sulingan.

Tetapi jika tidak mungkin untuk mematuhi keadaan ini, cecair anti-beku khusus diperlukan untuk dandang pemanasan. Ia adalah penyelesaian di mana air menduduki sehingga 70% daripada jumlah keseluruhan. Selebihnya adalah aditif yang mengurangkan ambang penghabluran hingga -60 ° C. Mereka termasuk:

 • Komponen utama - etilena glikol, propilena glikol atau gliserin. Cecair tidak beku ini untuk sistem pemanasan rumah mempunyai pekali kelikatan yang tinggi, yang membawa kepada kesan yang dikehendaki;
 • Aditif. Ini adalah terima kasih kepada mereka bahawa cecair tidak beku untuk pemanasan air tidak buih, dan apabila suhu meningkat ia tidak membentuk mendakan kristal.

Masalah pengeluaran bebas komposisi itu terdiri daripada pemilihan komponen yang betul. Semua pengilang tidak mendedahkan senarai lengkap komponen. Tetapi walaupun mengetahui bagaimana membuat komposisi yang tepat, di rumah itu tidak dapat dilakukan - ini memerlukan peralatan khas dan pematuhan dengan teknologi pembuatan.

Bagaimanakah saya boleh membuat cecair tidak beku untuk memanaskan diri saya sendiri, dan apakah akibatnya yang boleh menyebabkan permohonannya?

 • Meningkatkan tahap busa semasa pemanasan penyejuk akan membawa kepada pembentukan pesat sedimen di dinding paip dan radiator;
 • Pengurangan pemindahan haba cecair tidak beku buatan sendiri. Ini akan menyebabkan penurunan ketara dalam kecekapan pemanasan;
 • Cecair tidak beku untuk pemanasan oleh tangan sendiri boleh menjejaskan unsur keluli sistem kerana kandungan oksigen yang tinggi. Proses kakisan yang dipercepatkan.

Mana-mana cecair tidak beku untuk pemanasan dapur atau dandang bahan api pepejal tidak boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini ini. Oleh itu, untuk memelihara keselamatan sistem, disarankan untuk menggunakan cecair bukan pembekuan kualiti untuk pemanasan air daripada pengeluar yang boleh dipercayai.

Sebelum menggunakan antibeku, anda harus membiasakan diri bukan sahaja dengan komposisi dan cadangannya untuk digunakan, tetapi juga dengan teliti mempelajari arahan dandang. Ia harus menyatakan jenis penyejuk yang boleh dituangkan.

Jenis cecair tidak beku untuk pemanasan

Setelah menentukan bahawa pembawa haba bukan pembekuan untuk sistem pemanasan seharusnya hanya dari kualiti kilang - anda boleh meneruskan pemilihan komposisi tertentu. Ia mesti disesuaikan dengan skim bekalan haba tertentu, dan penunjuk prestasinya tidak dapat memperburuk parameter sistem.

Sebelum anda mengisi sistem pemanasan dengan cecair antibeku, anda perlu tahu sama ada ia akan menjejaskan komponen bekalan haba secara negatif. Untuk melakukan ini, baca arahan untuk digunakan, yang mesti disertakan. Ia juga penting untuk memberi perhatian kepada komponen utama cecair yang tidak membekukan untuk dandang pemanasan. Mengenai ini bukan sahaja bergantung kepada keadaan komponen bekalan haba, tetapi juga keadaan operasi:

 • Ethylene glycol. Dicirikan oleh ketoksikan yang tinggi. Oleh itu, ia boleh digunakan hanya dalam litar tertutup. Mungkin ada masalah dalam menuangkan ke dalam sistem pemanasan ini jenis cairan yang bercadang. Dalam keadaan wap itu berbahaya bagi kesihatan manusia;
 • Propylene glycol. Malah, ia adalah makanan tambahan, oleh itu ia dibenarkan menggunakan kedua-dua sistem pemanasan terbuka dan tertutup. Tidak seperti etilena glikol, suhu penghabluran berada pada + 80 ° C, yang membolehkan ia digunakan untuk operasi dandang suhu bahan api pepejal. Satu-satunya kelemahan adalah kos yang tinggi;
 • Glycerol. Jenis cecair bukan pembekuan yang paling popular untuk pemanasan relau. Prestasinya sedikit lebih rendah daripada propilena glikol. Walau bagaimanapun, bersama-sama dengan ini, kos antibeku gliserin adalah suatu perintah magnitud yang lebih kecil. Untuk kelemahan boleh dikaitkan dengan ketidakstabilan yang lebih besar. Ini boleh menjejaskan ketat saluran paip. Output - penggantian gasket getah dengan paronit.

Pada masa ini, penggunaan cecair antibeku untuk sistem pemanasan rumah berdasarkan gliserin adalah pilihan terbaik.

Pengilang menawarkan 2 jenis penyejuk antibeku untuk sistem pemanas - sedia digunakan dan menumpukan perhatian. Untuk skim besar bekalan haba, lebih menguntungkan untuk membeli pekat. Walau bagaimanapun, proses pengisian sistem menjadi lebih rumit.

Apabila membeli cecair yang sedia digunakan, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada tahap kritikal yang lebih rendah dari titik beku. Ia boleh dari -25 ° C hingga -65 ° C.

Ciri-ciri mengisi antibeku dalam sistem pemanasan

Agar tidak membuat cecair yang paling tidak sejuk untuk pemanasan dan pada masa yang sama untuk merisakan kebolehkerjaan keseluruhan sistem - perlu untuk membeli komposisi yang sudah siap. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada ini, anda harus membiasakan diri dengan teknologi pengisian.

Sekiranya ada penyejuk lama dalam sistem, ia mestilah disalirkan. Adalah disyorkan untuk memeriksa statusnya. Tahap pencemaran akan menunjukkan kecemasan pembersihan kompleks. Ia dilakukan sebelum antibeku dicurahkan ke dalam sistem pemanasan. Tahap kerja berikut adalah dalam pelaksanaan barang-barang tersebut:

 • Sekiranya antibeku digunakan sebelum ini - pembilasan sistem yang lengkap adalah sangat diperlukan. Jika tidak, mencampurkan dua cecair tidak beku yang berbeza untuk pemanasan relau boleh mengakibatkan reaksi kimia yang tidak diingini;
 • Sistem tertutup. Di dalamnya, titik pencurah harus di bawah semua alat pemanas lain. Dengan bantuan peralatan pam, cecair yang tidak beku dalam sistem pemanasan rumah persendirian dipenuhi. Adalah penting bahawa tekanan dalam paip tidak melebihi 3 atm;
 • Sistem terbuka. Bagi beliau, penggunaan cecair antifreeze untuk pemanasan air tidak digalakkan. Hubungan berterusan dengan udara boleh mengakibatkan peningkatan yang signifikan dalam berbuih. Pengisian dilakukan melalui tangki pengembangan atas;
 • Ujian pemanasan. Suhu dalam sistem meningkat secara beransur-ansur. Pada masa yang sama, ketegangan semua komponen diperiksa, serta ketiadaan bunyi luaran semasa peredaran penyejuk.

Semasa beroperasi, perlu untuk menambah cecair antibeku untuk memanaskan diri anda. Oleh itu, disyorkan untuk membelinya dengan margin - sebanyak 15-20% lebih banyak daripada jumlah sistem yang dikira.

Anda tidak boleh membuat cecair tidak beku untuk pemanasan. Selain itu, penggunaan antibiotik automotif tidak disyorkan, kerana ia dalam kebanyakan kes dibuat berdasarkan propylene glikol yang tidak selamat.

Had penggunaan penggunaan antifreeze dalam bekalan haba

Walaupun semua aspek positifnya, tidak semua cecair tidak beku sesuai untuk pemanasan dandang. Penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan kemusnahan penukar haba dan kegagalan pantas peralatan mahal.

Di samping itu, terdapat beberapa batasan lain yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan penyejuk antibeku sistem pemanasan:

 • Ramai model dwi litar dua tidak direka untuk antibeku. Ia boleh memasuki sistem DHW, yang merupakan faktor yang tidak diingini;
 • Cecair tidak beku menjejaskan permukaan tergalvani. Terdapat kemusnahan pesat lapisan pelindung dan sebagai akibatnya - kegagalan elemen pemanasan;
 • Oleh kerana kelikatan antibeku lebih tinggi daripada air - anda perlu melengkapkan pemanasan dengan pam edaran yang kuat. Semakin rendah paras kritikal suhu beku - semakin besar produktiviti pam;
 • Penggantian antibeku harus dilakukan dengan jelas mengikut saranan pengeluar. Ia akhirnya kehilangan harta benda, yang secara langsung mempengaruhi prestasi sistem pemanasan.

Pekat cair antibeku hanya dicairkan dengan air sulingan. Aliran biasa untuk ini tidak sesuai - sebilangan besar elemen pihak ketiga boleh menyebabkan reaksi kimia yang tidak diingini.

Video menggambarkan secara terperinci parameter pilihan antibeku untuk sistem bekalan haba:

 • Kami memanaskan dacha dengan tangan kita sendiri: pemanasan air dan elektrik, pendiangan, dapur
 • Sumber alternatif pemanasan dan pemanasan di rumah
 • Pemanasan geothermal oleh tangan sendiri: ulasan, peralatan, kos, prinsip operasi

menasihati apa yang harus diisi (apa nezomerzajku) dalam paip, di garaj? Panjang sistem ialah 36 m.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

55 − = 46