Pemanas cecair untuk tidak beku

Bagaimana untuk memilih cecair tidak beku untuk sistem pemanasan

Cecair tidak mencairkan (antibeku) Adakah bahan khas dengan titik beku yang rendah. Ia digunakan dalam sistem pemanasan untuk mengelakkan pecah paip dan peralatan yang mungkin dengan penggunaan air biasa.

Antibeku menawarkan kelebihan berikut:

 • Ia ditinggalkan dalam sistem secara kekal - ciri-ciri dan ciri-ciri akan dipelihara;
 • Tidak membekukan suhu negatif;
 • Menghalang pembentukan skala pada paip dan peralatan pemanasan, ia dapat mengeluarkannya;
 • Tidak menjejaskan perubahan gasket dan gasket (mereka tidak membengkak, tidak kering, mereka tidak membubarkan).

Tetapi juga mempunyai kekurangan berikut:

 • Kurang sifat pertukaran haba, berbanding dengan air;
 • Boleh mengeluarkan bahan toksik udara apabila bocor sistem;
 • Ia mempunyai kelikatan - perlu mengambil kira ciri hidraulik yang dipertingkatkan dalam pemilihan peralatan pemanasan;
 • Untuk logam adalah lebih agresif daripada air biasa.

Pasaran produk ini sangat luas. Baru-baru ini, sehubungan dengan peningkatan permintaan untuk "pembekuan tanpa beku", pengeluar telah banyak mengembangkan rangkaian mereka.

Cecair tidak beku dibuat berdasarkan pelbagai bahan kimia:

Rumah tangga yang paling biasa "nezamerzayki" dibuat berdasarkan penyelesaian berair ethylene glycol, gliserin dan propylene glycol. Oleh kerana bahan-bahan ini sangat agresif, tambahan khas ditambahkan kepada mereka.

Tujuannya adalah untuk mengelakkan kerosakan, kakisan, skala dan berbuih.

 1. Ethylene glycol menikmati populariti yang paling besar di kalangan pengguna kami. Kelebihan utama mereka adalah harga yang rendah. Tetapi ini adalah cecair tidak beku yang paling toksik, penggunaannya dalam dandang dua gelung adalah dilarang, kerana kebarangkalian tinggi jatuh ke dalam sistem bekalan air, yang berbahaya bagi kesihatan manusia. Perlu diingat bahawa apabila titik didih meningkat melebihi 110 darjah, etilena glikol menghasilkan endapan yang dapat melumpuhkan beberapa elemen sistem.
 2. Propylene glycol sama dalam sifat-sifat kepada spesies pertama, tetapi mereka tidak berbahaya dan selamat. Mereka disyorkan oleh kebanyakan pengeluar.
 3. Gliserin benar-benar tidak toksik dan mesra alam, memberikan perlindungan maksimum terhadap kakisan. Ia tidak meningkatkan jumlah semasa peralihan kepada keadaan pepejal, dan untuk memulakan sistem ia cukup untuk memanaskannya.
 4. Antibeku berasaskan penyelesaian biskofit semulajadi mempunyai ciri fizikokimia yang unik. Suhu pembekuan rendah dan mendidih tinggi, serta kapasiti haba yang lebih besar dan pemindahan haba daripada air, yang tidak biasa bagi kebanyakan produk ini.
 5. Solepembawa haba dihasilkan berdasarkan penyelesaian garam mineral (magnesium, kalsium, natrium dan sebatiannya). Kekurangan cecair ini adalah kebocoran tinggi terhadap peralatan.

Contoh pencairan cecair etilena glikol. Mereka terdiri daripada dua jenis:

 1. Dengan ambang beku tidak lebih tinggi daripada -30 darjah (kemudian mencapai titik pembekuan -25, campuran mesti dicairkan dengan air suling dalam nisbah : 1);
 2. Dengan ambang beku tidak lebih tinggi daripada -65 darjah (untuk mendapatkan ambang beku -25, antibeku dengan air bercampur dalam pecahan 6: 4).

Cecair yang mana untuk dipilih untuk pemanasan pemanasan

Air adalah cecair piawai dan yang paling biasa digunakan dalam pemanasan. Ia adalah bahan mesra alam dan bukan toksik, kos yang murah. Pada masa yang sama dengan penggunaan yang berpanjangan menimbulkan proses penskalaan dan kakisan.

Oleh itu, untuk semua kekurangan menggunakan air biasa, jika anda masih tinggal di rumah sepanjang masa, lebih baik menggunakannya dalam sistem pemanasan.

Antibeku terutamanya digunakan dalam kes-kes di mana premis jarang dilawati pada musim sejuk dan pemanasan tidak berfungsi secara berterusan, tetapi bermula seperti yang diperlukan.

Cara memilih cecair tidak beku

Secara idealnya, segera pilih elemen pemanasan, dengan mengambil kira bahawa anda akan menggunakan antibeku, bukannya air biasa. Dalam kes ini, anda boleh mengelakkan nuansa yang berkaitan dengan kerosakan pada peralatan.

Jika sistem pemanasan sudah beroperasi, dan anda memutuskan untuk menggantikan air dengan "bebas ais" yang moden, maka ketika memilihnya, anda perlu:

 1. Pilih jenis antibeku berkenaan dengan struktur pemanasan yang dipasang (logam dari mana elemen sistem pemanasan dibuat, jenis dandang pemanasan - jika dwi litar, penggunaan antifreeil etilena glikol adalah dilarang, kuasa pam dan radiator);
 2. Pilih pengeluar terbaik Untuk anda harga, kualiti dan kebolehpercayaan;
 3. Untuk mengenali sifat aditif yang membentuk cecair, untuk membolehkan kemungkinan pengaruh pada bahan struktur;
 4. Berhati-hati membaca arahan penggunaan dan cadangan pada pengenceran agen bukan pembekuan;
 5. Tentukan terma operasi dan ciri produk (biasanya menggunakan antibeku tidak boleh melebihi 5 tahun).

Dengan mengambil kira semua momen yang disebutkan di atas, anda akan memilih produk yang optimum untuk anda secara tidak sengaja.

Penentuan jumlah antibeku yang diperlukan

Pengiraan jumlah cecair tidak beku yang sepatutnya dituangkan ke dalam sistem pemanasan dibuat dari:

 • Struktur pemanasan mana yang digunakan;
 • Apakah bahan itu dari;
 • Jumlah dalamannya;
 • Kawasan premis yang dipanaskan.

Sesetengah parameter peralatan boleh ditentukan secara visual, nuansa lebih terperinci boleh didapati dalam arahan operasi. Jika angka yang tepat tidak dijumpai dalam dokumentasi teknikal (contohnya, penggunaan antibeku tidak disyorkan oleh pengilang), maka pengiraan yang lebih rumit dan, mungkin, pendekatan profesional diperlukan.

Dalam kes ini, anda boleh:

 • Gunakan kesusasteraan khusus;
 • Kirakan jumlahnya, bergantung pada jumlah bateri dan bahagian di dalamnya. Apabila mengambil kira jumlah cecair mengisi satu bahagian;
 • Untuk pergi dengan cara yang paling rasional - untuk menangani kepada pakar, yang dalam masa yang sesingkat mungkin dan dengan pendekatan profesional akan menjalankan semua pengiraan yang diperlukan.

Bagaimana untuk mengisi penyejuk dalam sistem

Jika anda mempunyai kilang pemanasan dengan peredaran semulajadi, maka penyejuk mesti diletakkan dalam tangki pengembangan, yang lebih baik terletak sedikit di atas titik tertinggi sistem dan menyambungkannya dengan hos yang kuat.

Di sini perkara utama untuk mengambil kira dua mata:

 1. Buang udara (periksa semua kren yang dipasang, jika anda menggunakan injap terapung yang secara automatik menekan udara, maka hanya menonton pengisian);
 2. Pastikan kapasiti tidak kosong, kerana kemudian dalam sistem itu gabus udara terbentuk dan cecair perlu dilancarkan semula.

Sekiranya anda menggunakan sistem peredaran paksa, maka penyejuk mesti dibekalkan di bawah tekanan, menggunakan pam dengan pengambilan air yang lebih rendah. Sambungkannya dan tegaskan pemasangan hos yang kukuh di sendi. Sapu ke dalam bekas dengan antibeku dan pasangkan pam.

 1. Oleh kerana pam cepat mengalir kapasiti, ia adalah perlu untuk menonton pengisiannya, untuk mengelakkan pembentukan sebuah pesawat udara;
 2. Pantau tekanan sistem (bahawa ia tidak naik di atas 2-3 atmosfera), matikan pam dalam masa;

Sebelum suntikan antifreeze, lebih baik untuk mengisi pemasangan dengan air terlebih dahulu selama 24 jam untuk memastikan ia ketat. Pengesanan kebocoran selepas "ais bebas" akan menjadi tidak diingini dalam sistem, kerana ia adalah toksik dan boleh masuk ke tempat tinggal. Ya, dan keluarkan cecair, untuk menyelesaikan masalah, bermasalah.

Sekiranya air digunakan untuk pemanasan, ia perlu memberi perhatian kepada hakikat bahawa ia mempunyai sifat pengembangan yang lebih besar daripada antibeku. Dan sebelum menggunakannya, anda perlu menukar semua anjing laut dalam sendi, untuk mengelakkan kebocoran.

Dan juga patut dipertimbangkan bahawa semua air dari sistem tidak boleh diturunkan, dan kemudian akan ada pencairan tambahan agen tidak beku. Untuk mengelakkan kehilangan kepadatan, anda perlu mencampurkan penyelesaian antibeku dengan tumpuan kira-kira 1: 1.

Cecair tidak beku tidak terpakai jika:

 • Anda mempunyai paip galvanis yang dipasang. Ini akan melibatkan reaksi kimia yang mengakibatkan pembentukan banyak garam yang akan menghalang operasi sistem pemanasan;
 • Mereka dihasilkan berdasarkan etilena glikol, dan anda mempunyai dandang dua litar yang beroperasi. Dalam kes ini, antibeku dari kitaran pemanas ke litar bekalan air tidak dikecualikan, dan ini berbahaya untuk kesihatan manusia.
 • Anda mempunyai sistem pemanas terbuka, kerana penyejatan agen tidak beku adalah mungkin, dan wapnya adalah toksik.

Pilihan cecair pemanasan bukan sejuk: jenis dan harga

Teknologi dan bahan-bahan moden membolehkan elemen-elemen asas yang dapat memberi keselesaan dalam rumah, khususnya sistem pemanasan. Pada masa ini ia adalah sangat mungkin untuk meningkatkan fungsinya dan kebolehpercayaan. Harus diingat bahawa beberapa inovasi yang diperkenalkan untuk memperbaikinya agak berisiko. Perkara mudah boleh menjadi ancaman kepada sistem biasa. Sebagai contoh, air dalam sistem pemanasan. Sesetengah pemilik isirumah swasta enggan menggunakannya dan memilih cecair lain.

Kebanyakan sistem pemanas mengedarkan air. Walau bagaimanapun, ramai orang menolak jenis penyejuk ini dan menggunakan sesuatu yang lain untuk memanaskan rumah mereka. Walaupun pada umumnya percaya bahawa penggunaannya akan membawa kepada perbelanjaan besar bagi pemilik rumah. Ramai Jangan gunakan antibeku untuk sistem pemanasan, kerana mereka percaya bahawa cecair anti-pembekuan untuk sistem pemanasan agak mahal. Tetapi kenyataan ini benar? Untuk menjawab soalan ini, adalah perlu untuk membiasakan diri dengan kebaikan dan keburukan menggunakan penyejuk alternatif ini dalam sistem pemanasan dan bandingkan dengan air tradisional.

Perlu diketahui bahawa cecair tidak beku yang digunakan untuk sistem pemanasan berbeza dalam komposisi dari pengeluar yang berbeza. Pada masa ini, cecair boleh didapati di pasaran berdasarkan bahan berikut:

Kelebihan dan kelemahan air

Air adalah penyejuk yang paling mudah dicapai. Kebanyakan jenis peralatan yang membentuk sistem pemanasan moden hanya direka bentuk untuk kegunaannya. Jika ada kebocoran, maka tidak Kerosakan kepada kesihatan manusia tidak akan berlaku, kerana, seperti yang diketahui oleh semua orang, air adalah selamat dari segi alam sekitar.

Sekiranya beku tiba-tiba, jika sistem pemanas tidak dihidupkan, ini boleh mengakibatkan pecah paip. Kadang-kadang kapasiti kerja kehilangan dandang, yang membawa kepada kos yang besar untuk pemulihan sistem.

Jika air dalam sistem pemanasan digunakan untuk masa yang lama, maka kotoran berlaku, dan jika ia tersedia, kos elektrik meningkat sebanyak 20%.

Jika sistem pemanasan terdiri daripada paip logam, sentuhan kekal dengan air akan mengakibatkan kakisan.

Kelebihan utama cecair antibeku dalam sistem pemanasan ialah tidak perlu mengalirkannya. Walaupun di jalan ada suhu yang sangat rendah, ini tidak menjejaskan fungsi dan prestasi elemen asas dan unit pemanasan.

Dalam komposisi mana-mana cecair tersebut mengandungi aditif khas. Oleh kerana ini, dalam sistem, ia tidak membawa kepada kakisan. Di samping itu, "bebas fros" tidak berbuih. Harga untuk cecair ini boleh berbeza. Produk yang ditawarkan pada harga yang tinggi, apabila digunakan sebagai pembawa haba, tidak termasuk pembengkakan sealant atau pembubarannya.

Kelemahan cecair antifreeze

Digunakan sebagai penyejuk, cecair tidak beku, harga yang boleh berbeza, mempunyai kelemahan tertentu. Ini harus diambil kira oleh semua orang yang memutuskan untuk menggunakannya sebagai penyejuk dalam sistem pemanasan rumah mereka:

 • Cecair tidak mencairkan, dibuat berdasarkan propylene glycol, mengandungi dalam komposisi bahan berbahaya. Oleh itu, sekiranya kebocoran, penyejatan, yang berbahaya kepada kesihatan manusia, akan dilepaskan ke udara;
 • digunakan dalam sistem pemanasan sebagai penyejuk cecair tidak beku yang membawa kepada kesan agresifnya pada paip, kelengkapan dan paip;
 • berbanding dengan air, kelikatan cecair ini lebih tinggi sebanyak 20%, yang mana membawa kepada peningkatan beban hidraulik pada peralatan mengepam. Oleh itu, apabila pemilik pemilik rumah swasta terlibat dalam mewujudkan sistem pemanasan autonomi di mana penyejuk itu akan berfungsi sebagai cecair antibeku, dia mesti memilih memihak model dengan margin yang besar apabila memilih peralatan pam.

Mari kita perhatikan satu perkara penting yang perlu diketahui kepada mereka yang dalam sistem pemanasan rumah mereka merancang untuk menggunakan cecair tidak beku. Untuk meningkatkan pelesapan haba dan mengurangkan beban, ada kemungkinan untuk membekukan cecair tidak beku, harga yang boleh didapati di Internet, dicairkan dengan air sulingan. Air biasa mengandungi dalam komposisi sejumlah besar garam kalsium. Mereka adalah adalah penyebab utama deposit, yang semasa operasi sistem pemanasan berlaku di dinding dalaman paip, penukar haba dan peralatan mengepam.

Antibeku yang memberi keutamaan?

Sekiranya anda membuat keputusan untuk menggunakan cecair tidak beku dalam sistem pemanasan, anda bukan sahaja perlu mengambil berat tentang harga, tetapi juga persoalan bagaimana memilihnya dengan betul. Antibeku untuk sistem pemanasan adalah produk yang kini berada di pasaran dalam pelbagai jenis. Di antara sejumlah besar cecair pelbagai pengeluar juga ada pemimpin mereka. Cecair untuk sistem pemanasan "Rumah hangat", yang pengeluar domestik menawarkan pengguna, adalah dalam permintaan. Ramai pemilik banjir cecair ini bukan tahun pertama. Harga untuk itu agak berpatutan.

Kelebihan utamanya adalah bahawa ia mempunyai ciri prestasi tinggi. Oleh itu, tanpa penggantian, ia mungkin menggunakan cecair ini dalam sistem pemanasan selama 5-10 musim. Ia adalah tempoh permohonan ini yang pengilang menyatakan dalam cadangan untuk operasi cecair tidak beku. Ini adalah bukti terbaik kualiti produk ini.

Harga untuk sebatian tidak beku sangat berbeza, oleh itu, setiap pemilik rumah persendirian boleh memilih produk yang sesuai. Perlu diingatkan bahawa Pengeluar Rusia cecair tidak beku sentiasa memperluaskan julatnya, menawarkan produk baru. Produk baru diperbuat daripada bahan mentah berkualiti tinggi. Di samping itu, ia selamat untuk kesihatan manusia. Selalunya, sebagai komponen utama, pengeluar menggunakan gred makanan propylene glikol.

Anda harus tahu bahawa anda tidak boleh mengisi antibiotik kereta sistem pemanasan. Dalam komposisinya, ia mengandungi aditif, penggunaan yang tidak boleh diterima untuk premis yang digunakan sebagai kediaman.

Bilakah saya boleh menggunakan antibeku?

Harga cecair tidak beku untuk sistem pemanasan adalah berpatutan, begitu banyak pemilik rumah membuat pilihan untuk sistem pemanasan mereka. Walau bagaimanapun, seseorang bukan sahaja perlu tahu mengenai aspek positif penggunaan antibeku, tetapi juga tentang kesan-kesan yang tidak diingini yang boleh dijumpai, menggunakan komposisi ini sebagai penyejuk. Pengeluar tidak membincangkannya, tetapi mereka perlu tahu ini.

 1. Jika asas sistem pemanasan rumah persendirian adalah dandang litar dua, maka penggunaan antibeku harus dibuang. Penyejuk mungkin memasuki litar yang digunakan untuk membekalkan rumah dengan air. Dan semua orang tahu bahawa cecair tidak beku adalah bahan beracun.
 2. Dalam sistem terbuka juga tidak perlu menggunakannya. Jika tidak, penyejuk akan menguap dan anda selalunya perlu menambahnya.
 3. Tidak boleh diterima adalah situasi di mana cecair antibeku digunakan dalam sistem yang terdiri daripada paip galvanis. Ini boleh menyebabkan perubahan dalam komposisi kimia cecair dan kehilangan sifat awalnya.
 4. Cecair tidak beku berbanding dengan air mempunyai kapasiti haba yang lebih rendah. Oleh itu, jika cecair ini digunakan sebagai penyejuk, dalam kes ini, apabila membina sistem pemanas, radiator yang lebih besar harus digunakan.
 5. Antibeku mempunyai kelikatan yang tinggi, oleh itu, ia perlu menggunakan peralatan pam beredar yang berkuasa tinggi.

Pengaruh komposisi cecair pada pemanasan

Cecair tidak beku untuk sistem pemanasan, yang kini ditawarkan di pasaran, dibuat berdasarkan dua bahan.

Komponen ini mempunyai ciri-ciri berikut:

 • jika sistem pemanasan menggunakan "ais bebas" sedemikian, maka pada permulaan sistem, operasinya harus bermula dengan kuasa minimum. Kemudian, parameter ini boleh ditingkatkan secara beransur-ansur ke nilai yang diperlukan, sementara melebihi tahap keupayaan yang diperlukan;
 • antibeku, komponen utama yang monoethylene glycol, adalah produk yang agak toksik. Oleh itu, ia perlu digunakan dalam sistem dengan satu litar.

Jika kita membandingkannya dari segi aliran kerja, maka tidak ada perbezaan. Walau bagaimanapun, terdapat satu titik positif. Ia adalah keselamatan cecair tidak beku ini. Penggunaannya dalam sistem pemanasan rumah persendirian tidak menyebabkan sebarang bahaya kepada kesihatan manusia.

Apa jenis cecair tidak sejuk untuk dipilih, seseorang memutuskan untuk dirinya sendiri. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa tidak mustahil untuk menjawab dengan jelas mana pembawa haba yang paling sesuai untuk sistem rumah persendirian - air atau antibeku. Sekiranya harga cecair tidak beku terlalu tinggi untuk anda, maka dalam hal ini air adalah pilihan yang tepat. Agar tidak disalahartikan dengan pilihan penyejuk, perhatian perlu dibayar kepada beberapa parameter. Sudah tentu ia tidak akan berlebihan untuk berunding dengan pakar. Berikutan cadangannya, pilihan penyejuk yang anda buat akan berjaya.

Cecair tidak beku untuk sistem pemanasan - kami membuat pilihan yang tepat

Air atau antibeku - apa yang harus dipilih

Dalam sesalur pemanasan komunal, air konvensional biasanya penyejuk dan ia adalah harta yang paling sering digunakan oleh pemilik harta untuk mengatur pemanasan tempat tinggal. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ramai pengguna beralih kepada pembawa tenaga alternatif alternatif, walaupun harga yang tinggi. Adalah dipercayai bahawa cecair antibeku untuk sistem pemanasan sangat mahal. Untuk mengetahui sama ada ini atau tidak, perlu mempertimbangkan kelebihan dan kekurangan menggunakan air dan cecair khas sebagai penyejuk (baca juga: "Kami memilih cecair untuk sistem pemanasan di rumah").

Kelebihan dan kelemahan air sebagai penyejuk

Bagi momen-momen positif, air, pertama sekali, adalah jenis pembawa haba yang termurah dan berpatutan. Sebahagian unit pemanasan, serta elemen dan kelengkapan untuk mereka direka khusus untuk peredaran penyejuk ini.

Sekiranya kebocoran dalam sistem pemanasan, tumpahan air tidak akan memudaratkan kesihatan orang, kerana ia mesra alam.

 • pada permulaan fros tiba-tiba, apabila sistem pemanasan belum dimulakan, kebarangkalian pemecahan paip dan radiator, dan kadang-kadang juga unit pemanas, tinggi. Penghapusan kemalangan sedemikian akan menelan belanja yang banyak;
 • penggunaan air dari masa ke masa membawa kepada pembentukan skala pada permukaan dalaman saluran paip, yang selalu menyebabkan lebihan tenaga haba sebanyak 25-30% dan peningkatan dalam wang yang dibelanjakan untuk pemanasan rumah, kerana bahan bakar banyak banyak;
 • Jika saluran paip adalah logam, maka lambat laun penyejuk air akan membawa kepada kemunculan proses menghakis.

Kelebihan dan kekurangan cecair tidak beku untuk sistem pemanasan

Cecair tidak beku untuk pemanasan rumah, yang dihasilkan oleh syarikat yang berbeza, boleh mengandungi pelbagai komponen. Terdapat pembawa haba yang tersedia untuk berfungsi sistem pemanasan berdasarkan propylene glikol, gliserin, garam biskofit dan air garam.

Kelebihan cecair tidak beku:

 • antifreeze tidak boleh dikeringkan selepas musim pemanasan dari struktur bekalan haba - fungsi peralatan, saluran paip dan radiator akan sepenuhnya dipelihara walaupun suhu udara di jalanan telah diturunkan dengan ketara;
 • dalam "nezamerzakek" sentiasa ada bahan tambahan khusus, berkat cairan tidak berbuih, tidak membentuk skala dan kakisan pada permukaan dalaman unsur-unsur sistem, tidak menyebabkan bengkak atau pembubaran bahan-bahan dari mana meterai dibuat.

Kelemahan cecair tidak beku

Dihasilkan berasaskan propylene glikol cecair tidak beku untuk sistem pemanasan:

 • sekiranya kebocoran, mengeluarkan penyejatan yang berbahaya kepada kesihatan manusia;
 • telah meningkatkan agresif kepada saluran paip, kren, kelengkapan dan elemen lain dari struktur pemanasan;
 • mempunyai kelikatan yang lebih tinggi daripada air sebanyak kira-kira 20%. Akibatnya, pam mempunyai beban hidraulik yang meningkat. Berdasarkan hal tersebut di atas, apabila membeli pam edaran sebaiknya lebih disukai untuk peranti yang lebih kuat.

Untuk mengurangkan beban dan dengan itu meningkatkan pemindahan haba cecair tidak beku, air ditambahkan kepadanya, tetapi hanya disuling. Fakta adalah bahawa dalam air paip biasa terdapat peratusan tinggi garam kalsium yang memperlihatkan kemunculan deposit di dinding dalaman unsur-unsur struktur pemanasan.

Pilihan antibeku untuk sistem pemanasan

Di pasaran domestik, cecair tidak beku untuk sistem pemanasan dibentangkan dalam pelbagai jenis dan pelbagai. Tetapi ada produk domestik, yang dalam permintaan yang tinggi, sebagai contoh, "Warm House".

Antibeku dari pengeluar Rusia selama 5 tahun tidak dapat kehilangan ciri prestasinya, jadi tidak perlu membeli analog yang lebih mahal yang diimport. Disebabkan peningkatan permintaan untuk pemanasan antibeku, syarikat domestik dari tahun ke tahun memperluaskan pelbagai cecair tidak beku, berdasarkan pengeluaran bahan mentah yang mesra alam - propylene glikol makanan. Bagaimanakah pembungkusan dengan antibeku untuk sistem pemanasan, boleh dilihat dalam foto.

Apabila anda tidak boleh menggunakan antibeku

Maklumat mengenai ciri-ciri apa cecair tidak beku untuk sistem pemanasan boleh didapati dari pengilangnya.

 • Tidak mungkin menggunakan antibeku sebagai penyejuk dalam unit pemanasan dwi litar, kerana keadaan mungkin berlaku apabila cecair dari litar pemanasan memasuki litar air panas. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, parameter fiziko-kimia "bebas-beku" merujuk kepada sebatian toksik;
 • Ia adalah dilarang menggunakan antibeku dalam sistem terbuka, kerana penyejukan penyejuk, yang akan menjejaskan kesihatan ahli keluarga (baca: "Cara memilih penyejuk untuk sistem pemanasan rumah negara - perihalan antibeku");
 • Ia tidak boleh digunakan untuk menggunakan cecair antibeku apabila saluran paip dalam struktur pemanasan dibuat tergalvani - antibeku akan kehilangan sifat asalnya, kerana komposisi kimianya akan berubah;
 • cecair tidak beku untuk pemanasan rumah mempunyai kapasiti haba yang lebih rendah daripada lembu, yang bermaksud bahawa radiator yang lebih besar diperlukan, dan mereka diketahui lebih mahal;
 • Oleh kerana kelikatan antibeku lebih tinggi, pam beredar diperlukan, dan yang berkuasa.

Penggantian cecair tidak beku dilakukan sekitar 1 kali setiap 5-6 tahun. Ia dibuang ke dalam bekas khas dan dilupuskan di kilang pemprosesan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

6 + 4 =