Komposisi kaca cair

Kaca cecair - apa itu? Kaca cecair, natrium

Semua orang tahu apa kaca biasa. Ia muncul di Mesir kira-kira 5000 tahun yang lalu. Dan masih ada kaca cair. Apa itu? Tidak, ia bukan sesuatu yang pelik. Ini adalah penyelesaian berair yang dibuat daripada natrium silikat.

Gam silikat, atau kaca cecair, adalah penyelesaian air dan garam silikat. Apabila menyediakan komposisi ini, bahan yang sama digunakan, yang digunakan untuk pengeluaran produk kaca.

Terdapat beberapa teknologi pembuatan. Lebih popular adalah kesan penyelesaian terhadap bahan yang mengandungi silika pada suhu malar. Pilihan kedua adalah gabungan air dan pasir.

Bagi permohonan itu, pelbagai kerja pembinaan dan penamat adalah mustahil tanpa komposisi ini. Tiada bahan yang lebih baik untuk kalis air daripada kaca cecair. Apa itu, tahu untuk masa yang lama, untuk tujuan ini, sesuatu yang lebih baik belum dibuat. Penggunaan pelekat ini banyak kali meningkatkan kehidupan perkhidmatan bangunan.

Gam silikat dibuat berasaskan natrium, kalium atau litium, walaupun penggunaannya jarang sekali digunakan. Kalium digunakan di banyak kawasan, dan ia mempunyai ciri-ciri dan sifat teknikal yang sangat baik. Sekiranya kita membandingkan gam ini dan kaca cecair dengan natrium, komposisi pertama mempunyai struktur yang lebih kotor. Jahitan yang dibuat menggunakan gam ini tidak stabil.

Kedua-dua gam kalium dan natrium boleh digunakan di banyak kawasan, tetapi komposisi berdasarkan kalium adalah kurang biasa. Perkara itu adalah harga yang agak tinggi. Oleh itu, ia sering digantikan dengan gam natrium.

Dalam tumbuhan kimia, anhidrida sulfurik, besi dan aluminium oksida, satu modul silikat, natrium dan kalsium oksida, dan silikon dioksida digunakan untuk menghasilkan agen sejagat ini. Cecair natrium dan cecair kalium akan mempunyai komposisi natrium dan kalsium oksida, tetapi dalam komposisi yang lebih kecil. Oleh itu, kaca dengan natrium mempunyai 9% natrium, dan kalsium - hanya 0.2%.

Gelas ini memenuhi GOST 13078-81. Kelajuan dengan bahan ini akan menjadi kering bergantung pada bagaimana dan di mana ia digunakan. Jika kaca digunakan dalam bentuk tulen, ia akan kering dalam masa 10 minit. Sebagai sebahagian daripada campuran, masa penetapan boleh diambil dari 2 jam.

Ketumpatan kaca adalah sehingga 1.45 g / cm 3. Hayat rak - 2 tahun. Berat khusus ialah 1.45. Untuk mencairkan gam silikat, ia perlu memanas sehingga 1088 darjah.

Proses pembuatan kaca cecair agak rumit, oleh itu, bahan yang dihasilkan dalam tumbuhan kimia. Pertama sekali, kuarza adalah tanah ke pasir, dan kemudian dicampurkan dengan soda, potash, natrium atau kalium sulfat.

Kemudian semua ini dicairkan menjadi ingot cast yang kukuh. Autoclaves digunakan untuk ini. Selepas lebur, jisim yang terhasil juga mesti dibubarkan. Suhu akan kira-kira 170 darjah. Proses ini agak panjang dan mengambil masa kira-kira 7 jam.

Untuk masa yang lama industri kaca telah memahami dan berjaya menggunakan industri bangunan. Apa itu, boleh difahami, tetapi bagaimana cara memohon gam? Ini adalah terima kasih kepada harta utama, atau lebih tinggi kapasiti pelekat, bahan ini telah menjadi salah satu komponen untuk pelbagai campuran pembinaan.

Gelas natrium dan kalium mempunyai semua komposisi yang sama, dan ini menentukan kawasan kegunaannya. Yang kedua adalah tahan terhadap pengaruh kimia dan atmosfera. Selalunya bahan ini digunakan sebagai salah satu ramuan untuk pengeluaran cat pelindung.

Gelas natrium boleh meningkatkan kualiti gam. Bahan ini berfungsi dengan baik dengan mineral. Gam natrium silikat yang digunakan secara meluas untuk asas kalis air. Juga berdasarkannya, campuran antiseptik dan tahan api disediakan. Tetapi terdapat sifat-sifat lain yang mempunyai kaca cair.

Apa itu, hanya pembina profesional yang tahu. Walau bagaimanapun, tidak ada cara yang lebih baik untuk pengeluaran bahan penebat haba. Pembinaan dengan produk ini dapat menahan suhu yang sangat tinggi.

Bahan ini hampir tidak berbahaya kepada manusia. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk bekerja dengan sangat tepat: untuk semua alkali kesalahan adalah salah satu komponen. Adalah lebih baik menggunakan sarung tangan apabila bekerja.

Kaca cecair: harga adalah rendah, hasilnya pada ketinggian

Bukan sahaja kerana ciri-ciri tinggi produk ini digunakan dalam pembinaan. Tidak seperti bahan lain yang serupa, kos kaca sangat rendah (200 rubel setiap 5 kg). Oleh itu, ia digunakan sebagai salah satu komponen dalam penyelesaian konkrit. Ia diberikan pada perbelanjaannya dengan ketara meningkatkan kekuatan struktur dan rintangan kelembapan. Gam silikat dapat mengisi sebanyak mungkin retak terkecil atau penyelewengan.

Dengan semua kelebihannya, terdapat juga kelemahan kecil - kadar pemejalan yang cepat. Kadang-kadang ia tidak terlalu praktikal. Oleh itu, permukaan gam silikat yang lebih kerap hanya diresapi. Dan jika ia dicat atau ditampal, maka kaca cair tidak boleh digunakan.

Bahan ini tidak hanya popular di industri ini. Ramai pemandu menggunakan kaca cecair untuk kereta. Sehingga baru-baru ini, hanya lilin adalah antara peralatan perlindungan untuk badan, dan hari ini sebatian seramik khas atau nanocoating unik sangat popular.

Salutan seramik dengan kaca cecair menyediakan badan dengan cermin bersinar, air yang tinggi dan sifat penghalau kotoran, rintangan yang tinggi terhadap cahaya matahari, perlindungan dari calar dan serangan kimia. Anda boleh membeli kaca cecair - harganya sangat rendah.

Bagaimanapun, nanokosmetiku atas dasarnya masih perlu dicari dalam penjualan. Juga ada kesulitan tertentu dengan menggunakan sebatian ini untuk kerja-kerja badan.

Proses pemprosesan kereta dipanggil penggilap keramik. Ia adalah sama untuk semua nanopreparations. Pertama sekali, kereta perlu dibersihkan dengan teliti. Kemudian lakukan degreasing seluruh permukaan badan. Untuk ini, pilih persediaan lembut. Penggilap selanjutnya dilakukan dengan mengeluarkan sisa-sisa lama penggilap pasta dan pelbagai impregnations. Kemudian keluarkan cip dan kocok lagi untuk bersinar. Kemudian kaca cair digunakan. Apa itu, mereka tahu untuk masa yang lama, tetapi mereka mula menggunakan hanya beberapa tahun lalu. Sapukannya dari 3 hingga 10 lapisan. Kemudian badan dikeringkan selama 8 jam. Jika anda mempunyai kemahiran tertentu, anda boleh menggunakan komposisi sendiri. Tetapi untuk melakukan perkara yang sama di SRT akan menelan harga yang tinggi.

Kaca cecair untuk kereta pada aplikasi pengeluar boleh disimpan pada badan sehingga 3 tahun. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk mengemas kini lebih kerap. Adalah lebih baik untuk melakukan ini sekali setahun, jika mesin digunakan setiap hari.

Pertama kali untuk membasuh kereta tidak perlu, selepas semua hanya ada pembentukan penutup pelindung berteknologi tinggi. Pengilang campuran ini menunjukkan dalam pantang larangan dari mencuci selama 3 minggu. Kemudian pada badan tidak akan ada kotoran, dan ia akan cukup untuk membilas.

Nanoceramics untuk kereta benar-benar berfungsi. Semua orang yang cuba kaca cecair, ulasan hanya menulis positif.

Lapisan ternyata sangat keras, ia tidak boleh tercalar walaupun dengan paku. Air juga tidak kekal di dalam badan. Lilin tidak memberi kesan sedemikian.

Pakar pembinaan juga positif mengenai bahan tersebut. Ciri unik, harga berpatutan membolehkan anda melakukan kerja kalis air dengan cepat.

Kaca cecair untuk kalis air

Adalah diketahui bahawa pelbagai bahan kalis air digunakan untuk melindungi daripada faktor semula jadi yang berbahaya: hujan, kelembapan. Kaca cecair mempunyai banyak kelebihan berbanding sebatian lain, salah satunya ialah serba guna dalam aplikasi.

Bahan ini mengandungi kalium dan natrium silikat. Kaca cecair serupa dengan gam perkeranian, perbezaannya adalah dalam butiran kecil (kalis air mengandungi pengubah yang meningkatkan ciri-ciri tertentu bahan). Kalis air cecair untuk konkrit adalah pengubahsuaian yang meningkatkan ciri kekuatannya, menghalang penyerapan air. Dalam pembinaan moden, bahan ini digunakan untuk:

 • perlindungan dari kelembapan ditampal permukaan penyelesaian simen (kaca disalut dengan beberapa lapisan, dan ia memenuhi liang konkrit);
 • menyediakan buburan simen untuk merawat kolam renang, perlindungan lembapan sendi yang berbeza (campuran memperoleh sifat-sifat kalis air dan kehendak menggenggam);
 • pengubahsuaian pelbagai jenis konkrit (selepas pengeringan, bahan ini menjadi sangat tahan lama dan mempunyai sifat kalis air yang cemerlang).

Komposisi dan sifat-sifat kaca cecair

Pengeluaran bahan menggunakan unsur-unsur yang sama seperti penciptaan kaca biasa: natrium dan kalium silikat. Di samping komposisi yang sama, bahan-bahan tersebut menganggap kira-kira proses pembuatan yang sama. Terdapat dua cara untuk membuat gelas kalis air untuk kalis air:

 1. Memukul pasir dan baking soda di bawah pengaruh suhu tinggi.
 2. Kesan kalium, litium dan natrium pada bahan silika. Dalam kes ini, bahan tersebut mengalami pemanasan berterusan.

Cara membuat kalis air dengan kaca cecair

Sebelum menjalankan kerja kalis air, penyediaan kualiti permukaan diperlukan untuk memohon bahan pelindung. Mana-mana pencemaran atau habuk tidak akan membenarkan bahan itu mematuhi dengan tegas ke permukaan untuk dirawat. Kemudian kalis air berlaku dalam urutan berikut:

 1. Dengan cara roller / berus, impregnasi digunakan untuk permukaan struktur.
 2. Kali kedua untuk memproses bahan hendaklah selepas setengah jam selepas prosedur pertama. Ia adalah sangat penting untuk tidak membuat apa-apa jurang apabila menggunakan kalis air. Adalah perlu untuk cuba menampung simen atau kayu sekata mungkin.
 3. Selepas anda perlu menyediakan lapisan pelindung. Untuk tujuan ini, perlu membuat mortar simen biasa untuk melepa, dan kemudian mencairkan ia dengan kaca air dalam perkadaran yang sama. Oleh itu campuran yang kering dengan cepat, dicairkan, dan kemudian digunakan dengan cepat dan dalam bahagian-bahagian kecil. Sapukan plaster di dinding atau lantai dengan kulir.
 4. Peringkat terakhir adalah pemanasan. Untuk tujuan ini, gunakan bahan yang ada: polistirena, bulu kapas basalt,

Cara menggunakan kaca cecair untuk kalis air

Walaupun pelbagai bahan kalis air moden, kaca cecair masih digunakan secara aktif untuk melindungi telaga, kolam, perapian, dapur, dinding, lantai, struktur kayu. Arahan untuk bekerja dengan bahan ini sangat mudah, tetapi anda harus tahu bagaimana untuk mempersiapkan dan selamat menggunakan penyelesaiannya. Kaca cecair untuk kalis air boleh digunakan dengan cara yang berbeza, bergantung kepada jenis kerja.

Pengawal asas cecair

Kaedah yang murah dan mudah untuk melindungi asas dari kelembapan adalah penggunaan kaca cecair. Bahan ini diperolehi dengan mencampurkan larutan garam dengan soda dan pasir kuarza. Larutan dipecat untuk mendapatkan kristal-larut kalsium silikat dan natrium. Bahan-bahan mentah yang terhasil dibubarkan dalam air, adalah penting untuk mengambil kira perkadaran untuk mendapatkan ketumpatan yang diperlukan.

Kaca cecair untuk lantai dan yayasan digunakan dalam kes-kes di mana penggunaan penyelesaian lain tidak praktikal. Dalam peranan lapisan kalis air bebas, natrium silikat tidak boleh menonjol, tetapi apabila berinteraksi dengan simen ia mengisi dengan liang bahan yang kuat dan membentuk lapisan pelindung tipis yang tahan terhadap kelembapan dan air. Selalunya digunakan seperti penyelesaian untuk pemeriksaan lantai. Bagaimana untuk berfungsi dengan kaca cecair:

 • Permukaan, yang memerlukan kalis air, dibersihkan daripada kesan gris dan kotoran;
 • Konkrit dibersihkan dengan teliti dengan berus, membuka liang-liang bahan;
 • Komposisi selesai disalut lapisan oleh lapisan dengan menggunakan berus lebar (3 lapisan diperlukan, selang masa apabila digunakan adalah setengah jam atau lebih);
 • Permukaan yayasan itu dikeringkan, dan selepas itu mungkin untuk memulakan kalis air roll / gusset.

Menutup bilik bawah tanah dan attics dengan kaca cecair

Rawatan dengan kaca cecair premis seperti bilik bawah tanah atau bilik bawah tanah adalah sama dengan proses silisifikasi struktur konkrit. Oleh kerana bahan ini mempunyai tahap perlindungan yang tinggi terhadap air, ia boleh digunakan di dalam bangunan dan di sisi jalan. Dalam kes ini, walaupun penggunaan kaca yang ketara akan menjadi murah, kerana bahan tersebut mempunyai harga yang agak rendah. Kalis air berfungsi dengan cepat, dan kehidupan operasi lapisan pelindung sangat besar.

Kaca cecair untuk kayu dan konkrit menyediakan permukaan yang dirawat dengan sifat kalis air yang sangat baik, sebagai tambahan, terima kasih kepada struktur kristal komposisi, ia tetap wap-ketat untuk waktu yang lama. Apabila melakukan kerja dalaman, kaca itu ditambah kepada penyelesaian simen. Untuk menyediakan campuran seperti itu, anda memerlukan 10 liter simen dan hanya 1 liter kalis air. Kerja luar memerlukan penyediaan bahan lain: pasir, simen dan kaca air diambil dalam perkadaran 3: 3: 8. Pada masa yang sama, air tidak boleh melebihi 25% daripada jumlah jisim penyelesaian.

Rawatan dengan basuh atau cecair kaca cecair

Kalis air untuk telaga dan kolam adalah suatu keharusan. Sebagai peraturan, struktur tersebut dibina menggunakan unsur konkrit. Dalam kes ini, sendi mereka tanpa pemprosesan yang betul akan secara beransur-ansur memecah di bawah tindakan air atau melompat suhu. Akibatnya, kolam / sumur akan mula mengalir air. Kaca cecair untuk kalis air boleh melegakan perlindungan struktur dari kemusnahan dan dengan ketara memanjangkan hayat operasi. Bagaimana untuk merawat kolam atau telaga dengan agen kalis air:

 • membersihkan permukaan struktur dari mana-mana lapisan;
 • campurkan larutan dengan mencampurkan kaca cair dengan simen dan pasir halus (8: 3: 3);
 • Potong campuran yang disediakan dengan spatula atau gunakan tali yang diiringi dengan kompaun ini (ia mestilah hanya dibelasah ke dalam retakan oleh tukul);
 • Tutup struktur dengan penyelesaian menggunakan berus cat.

Cara memilih gelas kalis air untuk kalis air

Walaupun banyak pengeluar yang menawarkan kaca cecair, tidak ada perbezaan dalam komposisinya, jadi pilihan jenama tertentu adalah perkara peribadi untuk setiap pembeli. Jangan berfikir bahawa, bahan yang lebih mahal, lebih baik, kerana semua campuran yang dicadangkan untuk kalis air mempunyai ciri-ciri yang sama. Oleh itu, pilihan harus berdasarkan secara eksklusif pada jenis kaca, iaitu kalium dan sodium. Dalam kes ini, setiap spesies mempunyai plus dan minus bersamaan tertentu. Bila untuk memilih alat ini atau yang:

 • Kompaun sodium sesuai untuk memproses objek bangunan;
 • Campuran kalium digunakan untuk asas dan lantai, kerana ia lebih likat.

Harga untuk perkhidmatan kalis air dengan kaca cecair

Kos kerja bergantung kepada bahan yang digunakan, kerumitan / skop kerja, briged yang disewa. Harga minimum perkhidmatan adalah 200-300 rubel setiap 1 km persegi. m permukaan yang dirawat. Komposisi kalis air boleh dibeli di kedai dalam talian, menempah penghantaran ke rumah. Di samping itu, anda boleh memohon untuk tujuan ini di mana-mana kedai pembinaan. Harga anggaran untuk kalis air ditunjukkan dalam jadual.

Kaca cecair - arahan untuk kegunaan, ciri, komposisi dan masa pengeringan

Kaca cair, penerapannya yang tumbuh baik dalam bidang industri dan dalam kehidupan seharian, adalah salah satu daripada beberapa bahan yang telah mengekalkan komposisi aslinya hingga sekarang. Bahan mentah yang popular ini telah menemui aplikasinya dalam pelbagai bidang kehidupan manusia, kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan sifat yang berguna.

Klasifikasi bahan bergantung kepada komponen

Buat pertama kalinya, kaca cecair dicipta dan digunakan oleh ahli minerolog Jerman. Pada tahun 1818 yang lalu, Jan Nepomuk von Fuchs adalah yang pertama untuk menulis formula penyelesaian, yang termasuk asid silicic dan alkali. Sejak penubuhannya, kaca cecair tidak boleh berubah. Walau bagaimanapun, pada zaman kita, bahan popular dihasilkan oleh beberapa kaedah lain menggunakan agregat berteknologi tinggi. Mereka memungkinkan untuk mengurangkan hubungan manusia dengan bahan kimia dan menghasilkan bahan dalam kuantiti yang sangat besar.

Komposisi natrium kaca cair

Kaca cecair diperolehi melalui autoklaf bahan bakar yang mengandungi sejumlah besar silikon dengan larutan natrium hidroksida. Terdapat cara lain untuk mendapatkan bahan tersebut. Ia terdiri daripada pasir kuarsa dan soda. Dalam kes tertentu, kaedah larutan silikon dalam larutan alkali digunakan. Walau bagaimanapun, bekerja pada prinsip ini, adalah mungkin untuk mendapatkan jumlah bahan yang sangat kecil.

Tidak kira prinsip pengeluaran, hasilnya adalah dua jenis bahan. Yang pertama adalah sebatian natrium, yang dicirikan oleh tahap adhesi dan kelenturan yang tinggi. Di terasnya, gam ini adalah kaca cecair, yang sememangnya tidak takut perubahan suhu tiba-tiba dan pengaruh atmosfera yang lain. Jenis bahan ini digunakan untuk penegakan asas, pemutus pelbagai bentuk, untuk bahan kimia rumah tangga, untuk pembaikan dan pemulihan produk porselin dan kaca, untuk pemprosesan bahan api yang tahan api. Satu lagi kawasan penggunaan adalah berkebun, kerana gam sangat sesuai untuk rawatan pokok dan pokok renek yang rosak.

Jenis kedua bahan adalah potasium kaca. Ia mempunyai hampir semua sifat komposisi pertama. Satu-satunya perbezaan ialah ketiadaan silau selepas memproses salutan dengan kalium. Oleh kerana itu bahan ini digunakan secara meluas untuk kerja lukisan di luar rumah. Spesies ini sering dimasukkan ke dalam cat refraktori berdasarkan kalium silikat. Juga bahan ini digunakan untuk pengeluaran elektrod.

Varian pertama kaca adalah lebih murah, tetapi yang kedua mempunyai ciri yang lebih baik. Jadi, bahan potassium kering lebih cepat, ia mempunyai lekatan yang sangat baik dan tahan tinggi terhadap suhu yang sangat tinggi.

Kelebihan dan kelemahan kaca cecair

Permintaan yang besar untuk bahan itu tidak boleh dipanggil tidak dijangka. Ia mempunyai banyak ciri yang sangat baik, yang mana ia digunakan dalam pelbagai bidang kehidupan manusia. Selepas memproses produk itu, bahan tersebut melaksanakan beberapa fungsi penting:

 • menimbulkan cecair, iaitu, ia memainkan peranan sebagai penahan air yang berkesan;
 • memusnahkan bakteria dan menghalang penampilan mereka yang lebih jauh, iaitu melaksanakan fungsi antiseptik;
 • Ia mengganggu penampilan elektrik statik - dalam hal ini bahan memainkan peranan antistatik;
 • Meningkatkan kepadatan dengan mengisi retak di permukaan yang dirawat;
 • Menekan kesan asid dan melindungi produk daripada kesan api.

Semua sifat ini mempunyai filem nipis, yang terbentuk selepas penggunaan kaca cecair. Bahan ini dengan cepat menembusi pori dinding atau partisi terkecil, menjadikan permukaannya lancar. Kehadiran filem ini menjamin perlindungan produk terhadap air dan kebakaran. Kaca cecair mempunyai harga yang agak rendah. Satu bank sudah cukup untuk masa yang lama. Selepas permohonan itu, filem itu boleh bertahan 5-7 tahun, dan jika ia dilapisi dengan lapisan cat nipis, tempoh penggunaan akan meningkat kepada 10-12 tahun. Oleh kerana rintangan yang tinggi terhadap fenomena atmosfera, bahan itu tidak takut kelembapan.

Kaca cecair, terima kasih kepada sifatnya, mempunyai pelbagai aplikasi. Dalam pembaikan dan pembinaan bangunan kediaman, bidang penggunaan bahan tidak berakhir di sana. Ia digunakan secara meluas dalam industri dan pembinaan komunikasi. Seringkali, tuan menggunakan kaca cecair untuk hiasan, ia sangat baik untuk hiasan dalaman dan luaran dinding dan lantai.

Walau bagaimanapun, bahan tidak boleh digunakan di kawasan seperti kalis air permukaan bata - kaca cecair boleh dengan cepat memusnahkan unsur-unsur objek. Ia juga perlu diperhatikan bahawa filem yang dihasilkan tidak mempunyai kekuatan yang tinggi, oleh itu, untuk memastikan perlindungan yang boleh dipercayai, permukaan perlu dirawat dengan beberapa jenis hidroproteksi. Terlepas dari berapa banyak bahan yang digunakan untuk penyelesaiannya, ia dapat dengan cepat menjadi lebih cepat, jadi bagi pemula, sukar untuk bekerja dengannya pada mulanya.

Ia sangat penting apabila memperoleh kaca cecair untuk membaca dengan teliti komponennya. Produk silikat silikat mempunyai lekatan yang tinggi dan lekatan yang baik. Kaca cair berdasarkan kalium digunakan secara meluas dalam persekitaran berasid, tetapi tidak mempunyai daya tahan yang sama seperti jenis bahan pertama.

Bidang penggunaan material dalam pembinaan

Dalam kebanyakan kes, kaca cecair digunakan dalam sektor pembinaan. Di sini bahan ini tidak praktikal tiada pesaing di kalis air pelbagai jenis bilik. Pertama, ia sesuai untuk bekerja di kawasan loteng dan ruang bawah tanah. Oleh kerana sifat-sifat tertentu, kaca cair pasti dapat melindungi struktur konkrit, menjadikan permukaan mereka tahan api dan kalis air. Bahan ini juga sangat baik untuk finishing dan kerja dalaman.

Kalis air dengan kaca cecair

Kedua, kaca sering digunakan dalam pemprosesan telaga. Dalam kes sedemikian, kerja itu dilakukan dalam dua peringkat. Pertama, bahan yang bersih digunakan pada dinding, dan kemudian mereka ditutup dengan larutan campuran simen-pasir dan kaca cair.

Ketiga, bahan ini digunakan untuk rawatan dalaman dinding kolam renang. Filem ini membantu melindungi reka bentuk dari kemusnahan dan kebocoran mangkuk. Bahan di luar kolam itu pasti dapat melindunginya dari pengaruh air bawah tanah. Untuk penamat dalaman dan luaran, kaca cecair perlu digunakan dalam 2-3 lapisan tebal. Melaksanakan fungsi kalis air, bahan tersebut boleh digunakan tanpa undian atau sebagai komponen pelbagai aditif, campuran dan impregnasi.

Permohonan sebagai antiseptik

Kaca cecair telah menemui permohonan dalam pembinaan dan sebagai antiseptik. Ia berkesan melindungi permukaan dari pembentukan acuan dan jamur, dan juga memusnahkan koloni besar mikroorganisma berbahaya. Itulah sebabnya bahan ini sangat popular dengan pemprosesan akhir dinding untuk wallpapering dan lukisan. Walau apa pun, bahan itu pasti melindungi daripada kelembapan dan seramik api, filem kayu dan kertas.

Kaca cecair dalam kehidupan seharian - pembantu yang setia kepada setiap pemilik

Kaca natrium cecair dan potassium digunakan secara meluas dan untuk tujuan domestik. Kerana tetapan yang sangat baik dengan permukaan, bahan ini sering digunakan untuk meletakkan PVC dan linoleum. Dalam kes di mana ia dikehendaki untuk meletakkan paip logam, bahan itu adalah permintaan dalam pengeluaran putties untuk mengelak komunikasi.

Menggilap dengan kaca cecair

Satu lagi bidang pemakaian bahan dalam kehidupan seharian adalah impregnasi pelbagai jenis tisu untuk melindungi mereka daripada kebakaran. Juga, kaca cecair sering digunakan untuk merawat batang pokok dan cabang pokok untuk melindungi daripada perosak. Ramai pemilik rumah dan pangsapuri persendirian sering menggunakan bahan untuk menggilap permukaan yang berbeza, dan juga untuk membaiki porselin dan kaca yang rosak.

Seringkali kaca cecair berfungsi sebagai komponen dalam pembuatan lantai pukal dengan kesan 3D. Ia juga digunakan oleh mekanik auto untuk pemprosesan badan automotif. Lain-lain bidang penggunaan bahan - reka bentuk siling digantung, cermin, jubin seramik, panel mozek dan kaca berwarna. Ia juga perlu diperhatikan bahawa kaca cecair telah menemui aplikasinya di kalangan wanita rahang - ia sering digunakan untuk kreativiti.

Penyediaan penyelesaian - bagaimana dan dengan apa bahan campuran

Untuk menggunakan bahan ini dengan betul, perlu mematuhi arahan untuk menggunakannya dengan tegas. Ia tidak selalu mungkin untuk membongkar peraturan untuk penggunaan kaca cecair, terutama jika anda membeli produk yang diimport. Dalam kes sedemikian, ia tetap memohon bantuan Wikipedia.

Dalam bentuk tulen, kaca cecair digunakan agak jarang. Selalunya ia berfungsi sebagai komponen pelbagai campuran. Satu penyelesaian sedemikian adalah primer, yang digunakan secara meluas untuk rawatan pelbagai jenis permukaan. Untuk penyediaannya, perlu mengambil jumlah yang sama dari kaca cair dan simen dan tuangkannya ke dalam bekas dengan jumlah air yang mencukupi. Pada akhirnya, anda perlu mendapatkan campuran yang sesuai untuk aplikasi dengan berus atau roller.

Penyediaan penyelesaian dengan kaca cecair

Untuk mendapatkan penyelesaian konsistensi yang optimum, mula-mula simen mesti diliputi di dalam air, dan kemudian segera campurkan kandungan bekas. Kemudian kaca cair ditambah kepada campuran. Untuk menggerakkan penyelesaian dengan pantas, ia bernilai menggunakan mixer pembinaan khas. Anda perlu berhati-hati dan bekerja dengan cepat, kerana campuran itu akan menguatkan sepenuhnya selepas setengah jam. Jika anda tidak mempunyai masa untuk bekerja, maka anda boleh menambah sedikit air untuk penyelesaiannya.

Untuk menyediakan mortar kalis air, anda perlu mengambil satu keping pasir, kaca cair dan simen Portland. Semua komponen dicurahkan ke dalam bekas air dan bercampur-campur. Penyelesaian dengan sifat refraktori disediakan dalam dua peringkat. Pertama, anda perlu menyediakan campuran tiga bahagian pasir yang disaring dan satu bahagian simen. Kemudian tambahkan kaca cecair pada kadar 25% daripada jumlah campuran. Penyelesaian sedemikian sering digunakan untuk pembuatan perapian dan dapur.

Penyelesaian antiseptik disediakan untuk rawatan permukaan kayu. Untuk tujuan ini, bahan itu hendaklah dicairkan dengan air pada kadar 1: 1. Campuran ini sesuai untuk struktur konkrit, plaster dan batu. Untuk mengukuhkan asas, perlu menyediakan campuran 1 liter air dan 300 g kaca cair. Untuk pemprosesan berkualiti tinggi, perlu memohon sekurang-kurangnya tiga lapisan campuran, membuat rehat untuk pengeringan setiap daripada mereka.

Pakar menasihatkan untuk menyediakan penyelesaian, mencampurkan komponen kering dahulu, dan hanya selepas menambah cecair kepada mereka. Akibatnya, campuran mudah alih yang homogen perlu diperolehi.

Algoritma untuk memohon kaca cecair - mudah dan cepat untuk pemula

Urutan kerja dengan bahan untuk kalis air maksimum harus diketahui oleh semua orang. Oleh itu, ia akan dapat menjimatkan jumlah wang yang layak, yang perlu dibayar untuk perkhidmatan pakar.

Sebelum memohon plaster yang disediakan, adalah perlu membersihkan permukaan kerja habuk dan kotoran. Selepas ini, kami mengambil roller dan memohon lapisan pertama penyelesaian ke salutan. Kami menunggu sehingga penyelesaiannya kering, dan kami meletakkan lapisan kedua. Dalam kes ini, anda perlu memastikan tiada drips dan ketinggalan.

Seterusnya, sediakan penyelesaian perlindungan simen, kaca cecair dan pasir. Campurkan dengan sempurna bahan-bahan tambahan dan segera gunakan mortar dengan spatula pada permukaan kering. Semasa permohonan, cermin mata, sarung tangan dan pakaian pelindung hendaklah digunakan.

Jangan lupa bahawa pada setiap tahap kerja, ia perlu mencampurkan kuantiti campuran yang anda akan mempunyai masa untuk digunakan selama 20-25 minit kerja.

Dalam proses menggunakan kaca cecair untuk tujuan pembinaan, perlu mematuhi nisbah pencampuran bahan dengan ketat. Malah kesilapan kecil boleh menyebabkan kemunculan retak atau keruntuhan lengkap struktur. Jika anda membuat konkrit di rumah, maka anda perlu mengambil kira beberapa nuansa. Oleh kerana silicates memendekkan tempoh yang konkrit ditahan, larutan itu disediakan dengan baik dalam bahagian-bahagian kecil. Sebaik sahaja anda selesai, anda perlu mencuci tangan dan peralatan anda yang bersentuhan dengan campuran.

Jangan lupa bahawa melebihi jumlah kaca cecair dalam larutan akan menyebabkan pengeringan pesat konkrit yang keras. Untuk membuat penyelesaian dengan kaca cair, anda perlu mengisi baldi dengan air minuman, isi dengan 200 g bahan dan campurkan dengan teliti. Campuran yang dihasilkan mesti dicurahkan ke dalam vesel yang luas. Dalam bekas yang sama terus mencampurkan penyelesaian, secara beransur-ansur menuangkan simen ke dalamnya. Kemudian campurkan campuran dengan pencampur binaan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah disediakan sebelumnya.

Penyebaran maklumat penuh atau separa dari laman web tanpa menunjukkan pautan aktif kepadanya dilarang.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

34 − = 25