Arahan permohonan kaca cecair

Kaca cecair untuk kalis air

Adalah diketahui bahawa pelbagai bahan kalis air digunakan untuk melindungi daripada faktor semula jadi yang berbahaya: hujan, kelembapan. Kaca cecair mempunyai banyak kelebihan berbanding sebatian lain, salah satunya ialah serba guna dalam aplikasi.

Bahan ini mengandungi kalium dan natrium silikat. Kaca cecair serupa dengan gam perkeranian, perbezaannya adalah dalam butiran kecil (kalis air mengandungi pengubah yang meningkatkan ciri-ciri tertentu bahan). Kalis air cecair untuk konkrit adalah pengubahsuaian yang meningkatkan ciri kekuatannya, menghalang penyerapan air. Dalam pembinaan moden, bahan ini digunakan untuk:

 • perlindungan daripada kelembapan permukaan mortar simen yang dilekatkan (sementara kaca digunakan dalam beberapa lapisan dan ia mengisi liang-liang konkrit);
 • penyediaan mortar simen untuk rawatan kolam, perlindungan dari kelembapan pelbagai lapisan (campuran memperoleh sifat kalis air dan cepat set);
 • pengubahsuaian pelbagai jenis konkrit (selepas pengeringan, bahan ini menjadi sangat tahan lama dan mempunyai sifat kalis air yang cemerlang).

Komposisi dan sifat-sifat kaca cecair

Pengeluaran bahan menggunakan unsur-unsur yang sama seperti penciptaan kaca biasa: natrium dan kalium silikat. Di samping komposisi yang sama, bahan-bahan tersebut menganggap kira-kira proses pembuatan yang sama. Terdapat dua cara untuk membuat gelas kalis air untuk kalis air:

 1. Memukul pasir dan baking soda di bawah pengaruh suhu tinggi.
 2. Kesan kalium, litium dan natrium pada bahan silika. Dalam kes ini, bahan tersebut mengalami pemanasan berterusan.

Cara membuat kalis air dengan kaca cecair

Sebelum menjalankan kerja kalis air, penyediaan kualiti permukaan diperlukan untuk memohon bahan pelindung. Mana-mana pencemaran atau habuk tidak akan membenarkan bahan itu mematuhi dengan tegas ke permukaan untuk dirawat. Kemudian kalis air berlaku dalam urutan berikut:

 1. Dengan cara roller / berus, impregnasi digunakan untuk permukaan struktur.
 2. Kali kedua untuk memproses bahan hendaklah selepas setengah jam selepas prosedur pertama. Ia adalah sangat penting untuk tidak membuat apa-apa jurang apabila menggunakan kalis air. Adalah perlu untuk cuba menampung simen atau kayu sekata mungkin.
 3. Selepas anda perlu menyediakan lapisan pelindung. Untuk tujuan ini, adalah perlu untuk membuat mortar simen konvensional untuk melepa, dan kemudian cair dengan kaca cecair dalam perkadaran yang sama. Oleh itu campuran yang kering dengan cepat, dicairkan, dan kemudian digunakan dengan cepat dan dalam bahagian-bahagian kecil. Sapukan plaster di dinding atau lantai dengan kulir.
 4. Peringkat terakhir adalah pemanasan. Untuk tujuan ini, gunakan bahan yang ada: polistirena, bulu kapas basalt,

Cara menggunakan kaca cecair untuk kalis air

Walaupun pelbagai bahan kalis air moden, kaca cecair masih digunakan secara aktif untuk melindungi telaga, kolam, perapian, dapur, dinding, lantai, struktur kayu. Arahan untuk bekerja dengan bahan ini sangat mudah, tetapi anda harus tahu bagaimana untuk mempersiapkan dan selamat menggunakan penyelesaiannya. Kaca cecair untuk kalis air boleh digunakan dengan cara yang berbeza, bergantung kepada jenis kerja.

Pengawal asas cecair

Kaedah yang murah dan mudah untuk melindungi asas dari kelembapan adalah penggunaan kaca cecair. Bahan ini diperolehi dengan mencampurkan larutan garam dengan soda dan pasir kuarza. Larutan dipecat untuk mendapatkan kristal-larut kalsium silikat dan natrium. Bahan-bahan mentah yang terhasil dibubarkan dalam air, adalah penting untuk mengambil kira perkadaran untuk mendapatkan ketumpatan yang diperlukan.

Kaca cecair untuk lantai dan yayasan digunakan dalam kes-kes di mana penggunaan penyelesaian lain tidak praktikal. Dalam peranan lapisan kalis air bebas, natrium silikat tidak boleh menonjol, tetapi apabila berinteraksi dengan simen ia mengisi dengan liang bahan yang kuat dan membentuk lapisan pelindung tipis yang tahan terhadap kelembapan dan air. Selalunya digunakan seperti penyelesaian untuk pemeriksaan lantai. Bagaimana untuk berfungsi dengan kaca cecair:

 • Permukaan, yang memerlukan kalis air, dibersihkan daripada kesan gris dan kotoran;
 • Konkrit dibersihkan dengan teliti dengan berus, membuka liang-liang bahan;
 • Komposisi selesai disalut lapisan oleh lapisan dengan menggunakan berus lebar (3 lapisan diperlukan, selang masa apabila digunakan adalah setengah jam atau lebih);
 • Permukaan yayasan itu dikeringkan, dan selepas itu mungkin untuk memulakan kalis air roll / gusset.

Menutup bilik bawah tanah dan attics dengan kaca cecair

Rawatan dengan kaca cecair premis seperti bilik bawah tanah atau bilik bawah tanah adalah sama dengan proses silisifikasi struktur konkrit. Oleh kerana bahan ini mempunyai tahap perlindungan yang tinggi terhadap air, ia boleh digunakan di dalam bangunan dan di sisi jalan. Dalam kes ini, walaupun penggunaan kaca yang ketara akan menjadi murah, kerana bahan tersebut mempunyai harga yang agak rendah. Kalis air berfungsi dengan cepat, dan kehidupan operasi lapisan pelindung sangat besar.

Kaca cecair untuk kayu dan konkrit menyediakan permukaan yang akan dirawat dengan ciri-ciri kalis air yang sangat baik, sebagai tambahan, terima kasih kepada struktur kristal komposisi, ia tetap wap-ketat untuk masa yang lama. Apabila melakukan kerja dalaman, kaca itu ditambah kepada penyelesaian simen. Untuk menyediakan campuran seperti itu, anda memerlukan 10 liter simen dan hanya 1 liter kalis air. Kerja luar memerlukan penyediaan bahan lain: pasir, simen dan kaca air diambil dalam perkadaran 3: 3: 8. Pada masa yang sama, air tidak boleh melebihi 25% daripada jumlah jisim penyelesaian.

Rawatan dengan basuh atau cecair kaca cecair

Kalis air untuk telaga dan kolam adalah suatu keharusan. Sebagai peraturan, struktur tersebut dibina menggunakan unsur konkrit. Dalam kes ini, sendi mereka tanpa pemprosesan yang betul akan secara beransur-ansur memecah di bawah tindakan air atau melompat suhu. Akibatnya, kolam / sumur akan mula mengalir air. Kaca cecair untuk kalis air boleh melegakan perlindungan struktur dari kemusnahan dan dengan ketara memanjangkan hayat operasi. Bagaimana untuk merawat kolam atau telaga dengan agen kalis air:

 • membersihkan permukaan struktur dari mana-mana lapisan;
 • campurkan larutan dengan mencampurkan kaca cair dengan simen dan pasir halus (8: 3: 3);
 • Potong campuran yang disediakan dengan spatula atau gunakan tali yang diiringi dengan kompaun ini (ia mestilah hanya dibelasah ke dalam retakan oleh tukul);
 • Tutup struktur dengan penyelesaian menggunakan berus cat.

Cara memilih gelas kalis air untuk kalis air

Walaupun banyak pengeluar yang menawarkan kaca cecair, tidak ada perbezaan dalam komposisinya, jadi pilihan jenama tertentu adalah perkara peribadi untuk setiap pembeli. Jangan berfikir bahawa, bahan yang lebih mahal, lebih baik, kerana semua campuran yang dicadangkan untuk kalis air mempunyai ciri-ciri yang sama. Oleh itu, pilihan harus berdasarkan secara eksklusif pada jenis kaca, iaitu kalium dan sodium. Dalam kes ini, setiap spesies mempunyai plus dan minus bersamaan tertentu. Bila untuk memilih alat ini atau yang:

 • Kompaun sodium sesuai untuk memproses objek bangunan;
 • Campuran kalium digunakan untuk asas dan lantai, kerana ia lebih likat.

Harga untuk perkhidmatan kalis air dengan kaca cecair

Kos kerja bergantung kepada bahan yang digunakan, kerumitan / skop kerja, briged yang disewa. Harga minimum perkhidmatan adalah 200-300 rubel setiap 1 km persegi. m permukaan yang dirawat. Komposisi kalis air boleh dibeli di kedai dalam talian, menempah penghantaran ke rumah. Di samping itu, anda boleh memohon untuk tujuan ini di mana-mana kedai pembinaan. Harga anggaran untuk kalis air ditunjukkan dalam jadual.

Kaca cecair: bahan yang murah untuk kalis air dan bukan sahaja

Di pasaran pembinaan, barang-barang baru muncul setiap hari: pengeluar meningkatkan ciri-ciri teknikal campuran sedia ada, cat dan pemanas, atau bahkan mengembangkan resipi yang unik. Tetapi beberapa bahan tidak tertakluk kepada pengaruh pemodenan umum - komposisi mereka tetap tidak berubah untuk puluhan tahun. Antara "mammoths" ini adalah kaca cair, yang digunakan dalam banyak bidang domestik dan industri.

Komposisi dan jenis kaca cecair (LC) ↑

Pencipta kaca cair (JS) adalah ahli mineralogi Jerman Jan Nepomuk von Fuchs, yang menerima penyelesaiannya pada tahun 1818. Dalam proses kimia, asid alkali dan silicik terlibat.

Komposisi kaca cair kekal hampir tidak berubah sejak itu. Kini ia dihasilkan oleh bahan mentah yang mengandung silika autoklaf dengan larutan natrium hidroksida. Pilihan kedua adalah soda pasir dan pasir kuarsa. Dalam beberapa kes, satu kaedah untuk pembubaran silikon secara langsung dalam larutan alkali (kaedah klasik) digunakan.

Akibatnya, dua jenis bahan diperolehi:

 • Kaca cecair natrium. Ia mempunyai pelekatan tinggi dan pelekat dengan mineral lain, ia tidak takut perubahan suhu dan pengaruh atmosfera. Di manakah jenis kaca cecair yang digunakan? Penguatkuasaan asas, pemutus acuan, pembuatan bahan kimia rumah tangga, pemulihan dan pembaikan produk kaca dan porselin, pemprosesan refraktori pelbagai bahan. Ia juga sesuai untuk rawatan pokok dan pokok yang rosak.
 • Gelas air potassium. Ia mempunyai semua ciri-ciri analog natriumnya. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa komposisi tidak memberi silau pada substrat yang dirawat, kerana ia boleh digunakan untuk kerja lukisan luaran. Ia adalah sebahagian daripada cat refraktori dan silikat yang digunakan dalam pengeluaran elektrod.

Pilihan pertama adalah lebih murah, tetapi yang kedua telah meningkatkan ciri teknikal.

Pemprosesan kaca cecair melakukan beberapa fungsi. Bahan berfungsi sebagai:

 • Penghalau air - menangkis air;
 • antiseptik - menghalang pendaraban bakteria;
 • antistatik - menghalang pembentukan elektrik statik;
 • pengeras - mengisi liang permukaan yang dirawat, meningkatkan kepadatan;
 • api retardant - meningkatkan sifat tahan api, melindungi daripada asid.

Ciri-ciri ini menentukan kelebihan kaca cecair:

 • Menembus ke dalam retak dan liang terkecil, meliputi dasar konkrit dan kayu.
 • Mencipta filem kalis air.
 • Mempunyai perbelanjaan yang kecil dan harga yang rendah (berbanding dengan impregnations lain dan penghalau air).
 • Berbeza tempoh operasi yang panjang (kira-kira 5 tahun). Sekiranya kalis air ditutup dengan lapisan cat, maka ia akan bertahan lebih lama.
 • Membolehkan untuk menjalankan kerja dalam keadaan kelembapan yang tinggi.

Penggunaan kaca cecair dihadkan oleh ciri-ciri teknikal komposisi:

 • Ia tidak sesuai untuk permukaan bata kalis air (disebabkan kemungkinan kemusnahan).
 • Filem yang dihasilkan agak rapuh, jadi perlu menggabungkan beberapa jenis hidroproteksi.
 • Bahan kering dengan cepat, kemahiran profesional diperlukan untuk menjalankan kerja.

Penting! Apabila membeli kaca cecair, teliti mengkaji komposisinya. Bahan yang didasarkan pada natrium silikat dibezakan oleh lekatan yang tinggi dan lekatan yang baik untuk bahan-bahan mineral. Gelas air kalium boleh digunakan dalam media berasid.

Penggunaan kaca cecair dalam pembinaan ↑

ZhS paling kerap digunakan untuk kalis air:

 • Ruang bawah tanah dan loteng. Bahan ini melindungi struktur konkrit dari kesan kelembapan yang merusak dan memberikan sifat pelindung kebocoran permukaan, sesuai untuk kerja indoor dan outdoor.
 • Wells. Kerja-kerja dibuat dalam dua tahap: pertama dinding dirawat dengan komposisi tulen, lapisan kedua digunakan mortar yang terdiri daripada campuran simen-pasir dan keluli kristal cair.
 • Kolam renang. Rawatan dalaman mengurangkan kemungkinan kebocoran dan kemusnahan mangkuk, luaran - menjimatkan dari kesan buruk air bawah tanah. Bahan-bahan yang digunakan dalam lapisan tebal atau dalam beberapa pendekatan.

Kaca cecair untuk kalis air boleh digunakan dalam bentuk tidak sempurna dan dalam komposisi pelbagai campuran, impregnasi dan aditif.

Komposisi ini juga digunakan untuk rawatan antiseptik pelbagai permukaan. Ia bukan sahaja menghalang penampilan cendawan atau kulat, tetapi juga memusnahkan "penempatan" mikroorganisma yang berbahaya. Oleh itu, ZHS sedang dalam permintaan apabila menyediakan dinding untuk dinding atau lukisan. Penyelesaian ini memberikan kelembapan dan sifat tahan api kepada kayu, seramik dan kertas.

Penggunaan kaca cecair dalam kehidupan seharian ↑

Mengapa menggunakan kaca cecair? Keupayaan menangkap yang tinggi memungkinkan untuk menggunakannya dalam bidang berikut:

 • meletakkan linoleum dan jubin PVC;
 • pembuatan dempul untuk paip logam kedap;
 • impregnasi kain untuk memberikan mereka sifat tahan api;
 • rawatan permukaan luka di batang pokok (cantuman, pemangkasan);
 • permukaan penggilap;
 • pemulihan kaca dan porselin yang rosak;
 • pembuatan lantai meratakan sendiri dalam format 3D;
 • pemprosesan badan kereta;
 • reka bentuk seni (dekorasi siling digantung, jubin seramik dan permukaan cermin, penciptaan tingkap kaca berwarna dan panel mozek).

Ia menarik: gam silikat (nama kedua kaca cecair) telah menemui aplikasi luas dalam kreativiti - ia digunakan dalam pelbagai jenis karya.

Bagaimana menggunakan kaca cecair ↑

Dalam bentuk tulen, bahan itu digunakan agak jarang, atas dasarnya penyelesaian berikut disediakan:

 • Primer. Digunakan untuk rawatan permukaan awal. Ia perlu mengambil bahagian sama dengan simen dan kaca air, serta jumlah air yang mencukupi (hasilnya, campuran cecair, sesuai untuk kegunaan dengan roller atau berus) harus diperolehi. Pertama, simen bercampur dengan air, kemudian kaca cair ditambah. Untuk persiapan, disyorkan menggunakan mixer bangunan. Campuran dengan cepat mengeras (daya maju - kira-kira 30 minit), dalam kes ini ia boleh dicairkan dengan sedikit air.
 • Penyelesaian kalis air. Untuk menjalankan kerja kalis air, campuran bahagian yang sama pasir yang diset, simen portland dan gam silikat disediakan.
 • Mortar refraktori. Pertama, campuran 1 bahagian simen dan 3 bahagian pasir tulen disediakan, maka sejumlah kecil cecair logam ditambah (kira-kira 20% daripada jumlah jisim). Komposisi ini boleh digunakan untuk meletakkan ketuhar dan perapian.
 • Antiseptik. Untuk merawat kayu dengan kaca cecair, ia dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1. Mortar juga sesuai untuk batu, plaster dan permukaan konkrit.
 • Memperkukuhkan alasan. Untuk memberi kekuatan, gunakan larutan 400 gram minuman keras dan satu liter air. Pemprosesan dijalankan dalam 2-3 lapisan, oleh itu perlu menunggu pengeringan setiap lapisan.

Penting! Pertama, semua komponen kering bercampur, maka komponen cecair ditambah. Campuran mestilah mudah alih dan homogen. Resipi sejagat adalah satu liter cecair kaca setiap 10 kg campuran selesai.

Arahan untuk kegunaan kaca cecair ↑

Bagaimana untuk memohon gelas air untuk kalis air maksimum? Perhatikan urutan berikut:

 • Bersihkan permukaan habuk dan bahan pencemar lain.
 • Sapukan kot primer dengan roller atau berus.
 • Tunggu setengah jam dan tambah lapisan lain. Berhati-hati bahawa tiada pas.
 • Sediakan campuran pelindung simen, pasir dan kaca air.
 • Kacau dan laraskan dengan cepat dengan spatula pada permukaan (ingat daya maju kecil).
 • Gunakan pakaian pelindung, sarung tangan dan cermin mata semasa kerja.

Penting! Campurkan jumlah penyelesaian yang boleh anda lakukan dalam masa 15-20 minit. Berhati-hati bahawa tiada perkara asing memasuki komposisi.

Penggunaan kaca cecair dalam mortar memerlukan pematuhan yang tepat dengan perkadaran. Kesilapan boleh menyebabkan keretakan atau keruntuhan struktur. Sekiranya anda menyediakan konkrit di rumah, pertimbangkan nu berikut:

 • Pada skala perindustrian, 72 liter gam (kira-kira 7%) ditambah kepada kiub campuran konkrit, yang memastikan ciri teknikal optimum produk siap. Dalam pengeluaran rumah menggunakan bahagian 1:10.
 • Jangan tambahkan gam silikat kepada larutan selesai.
 • Jangan tuangkan air ke dalam campuran. Pertama anda perlu membubarkan kaca air, dan kemudian campurkan serbuk simen.
 • Oleh kerana silikat mengurangkan masa penetapan konkrit, larutan itu mesti diulik dalam bahagian kecil.
 • Selepas bekerja, basuh tangan anda dengan teliti dan semua alat yang bersentuhan dengan JS.

Penting! Meningkatkan dos gam silikat boleh menyebabkan pengeringan selesai konkrit.

Penyelesaian dengan kaca cair disediakan seperti berikut:

 • Ambil sebotol air minuman (lebih baik tidak menggunakan periuk teknikal kerana kandungan kotoran yang tinggi), tambah segelas gelas cair ke dalamnya dan kacau dengan teliti.
 • Tuangkan penyelesaian yang dihasilkan ke dalam bekas yang besar.
 • Terus mencampurkan penyelesaiannya, tambah campuran konkrit kering dalam bahagian kecil.
 • Pukul campuran dengan pengadun pembinaan sehingga jisim seragam terbentuk.
 • Tuangkan penyelesaian konkrit ke dalam acuan yang disediakan.

Penting! Siapkan mortar dalam jumlah yang diperlukan untuk mengisi struktur.

Video: menggilap kereta dengan kaca cecair ↑

Kekurangan kaca cecair membolehkan anda tidak takut pada palsu. Walau bagaimanapun, apabila membeli gam silikat, perhatikan konsistensinya. Susunannya harus membosankan, tanpa benjolan dan inklusi. Jangan simpan untuk penggunaan masa depan - jangka hayat bahan adalah 12 bulan, dan anda boleh membelinya di mana-mana kedai pembinaan. Pembinaan dan pembaikan yang berjaya!

Kaca cecair: jenis, sifat, aplikasi dan kaedah untuk menyediakan penyelesaian

Pasar pembinaan diwakili oleh sejumlah besar bahan praktikal dan berkesan yang digunakan dalam pembinaan dan kerja pembaikan. Salah satunya adalah kaca cecair, yang disebabkan oleh struktur likat yang unik dan ciri-ciri prestasi tinggi, digunakan untuk melengkapkan kalis air yang boleh dipercayai dari pelbagai jenis permukaan.

Apakah kaca cecair? Ia adalah produk beralkali berair, yang dihasilkan berdasarkan silikat dan silikat kalium. Terdapat nama lain untuk kaca - gam silikat. Teknologi pembuatan bahan menyediakan untuk mencairkan garam natrium dan kalium di bawah pengaruh suhu tinggi.

Buat pertama kalinya, kaca cair dicipta oleh ahli minerolog Jerman pada permulaan abad ke-19, sejak itu komposisi asalnya tetap tidak berubah.

Dengan penggunaan teknologi moden, jenis kaca berikut dihasilkan:

 • Gelas natrium. Larutan kental berdasarkan garam natrium, telah meningkatkan kekuatan dan melekat dengan mineral dari struktur yang berbeza. Ia tahan api, terlalu panas dan ubah bentuk.
 • Kaca kalium. Produk yang dibangunkan berdasarkan garam kalium, mempunyai struktur longgar dan hygroscopicity tinggi. Permukaan sedemikian menghilangkan silau, tahan terhadap terlalu panas dan kerosakan.
 • Kaca litium. Satu penyelesaian yang dihasilkan dalam kuantiti terhad, terima kasih kepada strukturnya, memberikan perlindungan termal kepada mana-mana substrat.

Semua jenis kaca diklasifikasikan sebagai produk tunggal alkali. Di samping itu, terdapat penyelesaian jenis pengeluaran import yang digabungkan dan kompleks.

Hartanah dan kelebihan bahan

Secara luaran, kaca cair menyerupai massa getah likat, yang selepas pengerasan menghasilkan substrat kalis air yang kuat.

Alaskan sifat utama kaca cecair:

 • penahan air - menghalang penembusan air;
 • antiseptik - melindungi daripada pembentukan mikroorganisma berbahaya dan kulat;
 • antistatik - menghalang pembentukan elektrostatik;
 • Refraktori - melindungi terhadap kebakaran dan kesan negatif komponen yang mengandungi asid;
 • Menyembuhkan - memberikan peningkatan kekuatan dan rintangan haus asas yang dirawat.

Ciri-ciri serupa mendedahkan beberapa kelebihan penting bahan:

 • pengisian cepat retak dan liang kecil, perlindungan asas kayu dan konkrit;
 • mencipta filem kalis air kuat;
 • Kos rendah dan penggunaan bahan yang rendah;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • kemungkinan kerja di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi.

Penggunaan kaca cecair memerlukan peraturan khas:

 • Kaca tidak digunakan untuk hidroprotection substrat batu bata.
 • Untuk meningkatkan kekuatan filem kaca, perlu menggunakan pilihan kalis air tambahan.
 • Pemejalan yang cepat bahan memerlukan pengalaman dan kemahiran dalam bekerja dengannya.
 • Sebelum memulakan kerja, permukaannya dibersihkan dengan sempurna dari serpihan dan debu. Kemudian ia dirawat dengan primer penembusan yang mendalam. Kemudian penyebuan dilakukan dengan kaca cair dengan pengedaran seragam di seluruh kawasan kerja.

Kawasan penggunaan kaca cecair

Bahan ini telah menemui aplikasinya dalam banyak bidang aktiviti manusia - dalam industri, pembinaan, pertanian dan kehidupan seharian.

Penggunaan bahan binaan dalam pembinaan

Terima kasih kepada lekatan yang tinggi, kaca semakin digunakan dalam industri pembinaan:

 • Untuk ruang bawah tanah kalis air, attics dan yayasan. Ia melindungi konkrit dari kelembapan tinggi, radiasi ultraviolet dan pencucuhan.
 • Untuk telaga kalis air, telaga dan kolam. Di tempat-tempat hubungan langsung permukaan konkrit dengan air, bahan tersebut memberikan perlindungan yang boleh dipercayai daripada kerosakan dan ubah bentuk. Mortar itu digunakan dalam lapisan nipis dalam beberapa peringkat ke bahagian dalaman dinding hidroconstructions.
 • Untuk meletakkan peralatan pemanas - pendiang dan dapur. Penyelesaian ini disediakan dengan penambahan simen dan pasir refraktori.
 • Untuk pengeluaran bahan hiasan - komposisi dempul, hidrofobator, pewarna dan gam.
 • Untuk pengeluaran sebatian antiseptik yang digunakan dalam pemprosesan substrat konkrit dan kayu.
 • Untuk pengeluaran penyelesaian perlindungan yang digunakan dalam pemprosesan sendi dalam paip pembetung dan air.
 • Untuk pengeluaran cat yang kuat untuk kayu, tahan kelembapan dan suhu tinggi.

Kaca kalis air digunakan sebagai bahan bebas, dan sebagai tambahan dalam pembuatan impregnasi dan campuran.

Penggunaan kaca cecair dalam kehidupan seharian

Kenapa menggunakan ZH dalam bidang isi rumah? Bahan universal yang digunakan untuk yang berikut:

 • prestasi kerja pembaikan - pemasangan jubin PVC, panel plastik, linoleum;
 • pengeluaran sebatian kedap untuk paip logam;
 • meningkatkan ciri-ciri refraktori pelbagai tisu;
 • kerja pertanian dan hortikultur - pemprosesan pokok pokok yang rosak;
 • kerja pemulihan - pemulihan permukaan kaca, plastik, kayu dan porselin;
 • pengeluaran lantai tiga dimensi pukal;
 • pemulihan badan kereta;
 • kemasan hiasan premis menggunakan siling digantung, cermin dan jubin seramik, kaca berwarna dan panel;
 • perkakas pembersihan dan perkakas.

Penyediaan penyelesaian berdasarkan kaca cecair

Setelah menentukan kaca tersebut dalam bentuk cair, anda boleh mempertimbangkan pilihan untuk menyediakan penyelesaian yang paling popular berdasarkannya.

Dari kaca cecair adalah mungkin untuk menyediakan campuran primer untuk merawat asas pelbagai jenis. Untuk ini, bahagian berikut diperhatikan:

Jumlah air yang diperlukan ditambah kepada simen, kemudian kaca diperkenalkan. Bahan-bahan tersebut dicampurkan dengan pengadun bangunan sehingga campuran likat diperolehi. Berapa lama campuran selesai kering? Masa pengawetan adalah 35 minit, jadi rawatan permukaan bermula selepas campuran disediakan. Untuk permohonan, gunakan berus lembut atau roller.

Untuk melindungi permukaan daripada kelembapan yang meningkat, pembentukan acuan dan jamur, disyorkan untuk menyediakan campuran kalis air. Untuk ini, jumlah bahan yang sama digunakan:

Bahan-bahan mesti dicairkan dengan air untuk menghasilkan campuran tebal. Mortar yang siap digunakan untuk mengasingkan struktur hidraulik.

Penyelesaian ini akan melindungi permukaan dari api. Ia disediakan mengikut bahagian berikut:

 • 1 bahagian simen;
 • 3 bahagian pasir;
 • 20% daripada jumlah larutan penyelesaian;
 • air.

Pertama, campuran simen-pasir bercampur dengan air, maka kaca diperkenalkan. Mortar siap digunakan untuk perapian dan dapur.

Antiseptik yang berasaskan kaca menghalang pembentukan bakteria, kulat dan acuan pada substrat konkrit, batu dan kayu. Penyelesaiannya disediakan seperti berikut:

Roller lembut digunakan untuk memohon produk siap ke permukaan.

Impregnasi untuk rawatan dinding, siling dan permukaan lantai disediakan seperti berikut:

Bagaimana untuk menggunakan penyelesaian siap sedia? Rawatan permukaan dilakukan dalam beberapa lapisan, dengan setiap penggunaannya diterapkan selepas pengeringan penuh yang sebelumnya.

Penting! Untuk menyediakan penyelesaian, bahan-bahan kering pertama digabungkan, maka cecair diperkenalkan.

Cadangan untuk kegunaan kaca cecair

Bagaimana untuk menggunakan kaca cecair untuk permukaan kalis air? Petunjuk langkah demi langkah termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Permukaan dibersihkan sepenuhnya dari bahan cemar sedia ada.
 2. Menggunakan berus atau roller, campuran primer digunakan.
 3. Selepas setengah jam, kot primer primer ditambahkan. Adalah penting untuk mengekalkan pengagihan seragam campuran di permukaan.
 4. Menyediakan penyelesaian perlindungan berdasarkan campuran simen-pasir dan kaca air.
 5. Menggunakan spatula, larutan itu digunakan pada permukaan dengan lapisan nipis.

Penting! Apabila melakukan kerja, disarankan untuk menggunakan peralatan pelindung diri - cermin mata, cermin mata dan sarung tangan getah.

Bahan ini mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang dalam keadaan suhu rendah, oleh itu ia dibenarkan untuk menyimpan di udara terbuka pada musim sejuk.

Oleh kerana kecekapan yang tinggi, bahan ini mempunyai pelbagai kegunaan. Oleh itu, kaca larut dalam asas kalium digunakan untuk mengasingkan asas, manakala pada natrium ia digunakan untuk melindungi struktur konkrit, struktur hidraulik, hortikultur dan dalam lingkungan domestik.

Mempunyai idea bagaimana membuat kaca cecair dan sebatian pelindung berdasarkannya, anda boleh menyelesaikan masalah dengan permukaan kalis air pelbagai jenis.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

9 + 1 =