Permohonan kaca cecair

Kaca cecair: aplikasi dan ciri-ciri

Kaca cecair diiktiraf sebagai bahan unik yang digunakan dalam pelbagai bidang. Kaca cecair yang digunakan secara meluas dalam pembinaan.

Apakah kaca cecair? Dalam segi saintifik, ini adalah penyelesaian natrium silikat dan kalium silikat, iaitu komposisi bahan bangunan yang sedang dipertimbangkan termasuk komponen yang sama seperti dalam kaca biasa. Nama lain untuk bahan ini adalah gam silikat, yang membuat aplikasinya dapat difahami dengan segera.

Kaca cecair mempunyai sifat pelekat yang sangat tinggi dan berbeza kekonduksian haba - bahan ini sering digunakan dalam menjalankan kerja penebat haba. Penebat, semasa pembuatan kaca cair yang digunakan, dapat menahan suhu hingga 1200 derajat Celcius!

Kaca cecair telah menemui aplikasi dalam pelbagai bidang aktiviti manusia, jadi tidak mungkin untuk menyenaraikan semua momen aplikasinya dengan cepat dan ringkas. Tetapi ada sfera-sfera yang mesti disebutkan:

 1. Kaca cecair digunakan untuk kalis air. Bahan ini membubarkan kedua-dua dinding dan asas - kaca cecair mengalihkan permukaan sedemikian ke dalam kelembapan dan perubahan dalam suhu udara yang tidak tertakluk kepada kelembapan. Adalah lebih baik untuk menggunakan bahan ini apabila memanaskan dinding rumah dari dalam.
 2. Kaca cecair adalah antiseptik yang sangat baik. Di dinding dan siling tempat tinggal, dan secara umumnya permukaan yang berbeza, anda sering dapat melihat jamur dan acuan - ini adalah kesan kelembapan. Untuk menghilangkan fenomena yang tidak menyenangkan dan tidak sihat ini, anda perlu menggunakan pelbagai cara untuk menghancurkan koloni kulat. Jika, bagaimanapun, untuk merawat permukaan kaca cair yang telah rosak oleh jamur / jamur, mereka hanya hilang. Untuk tujuan ini, kaca cecair digunakan semasa menyiapkan dinding untuk wallpapering.
 3. Kaca cecair dibezakan dengan lekatan yang sangat baik. Ini bermakna ia sesuai dengan mana-mana permukaan. Dengan bahan ini, anda boleh menggelapkan bahan yang berbeza - dari kadbod ke porselin.
 4. Kaca cecair pada masa-masa meningkatkan rintangan kelembapan dan keselamatan kebakaran kayu, kertas dan seramik - mereka dilindungi secara khusus dengan alat ini.

Jika kita menganggap kaca cecair semata-mata dari sisi pembinaan, maka dengan bahan ini adalah mungkin untuk membuat banyak campuran. Bahan telah menemui aplikasi dalam proses berikut:

 1. Primer dengan kaca cecair. Digunakan untuk rawatan permukaan sebelum melukis, menggunakan kertas dinding. Secara semulajadi, dalam bentuk tulen, pilihan yang dianggap tidak boleh digunakan - ia hanya dicampurkan dengan simen dalam bahagian berikut: 10 kg simen diambil dengan jumlah kaca cecair yang sama. Pertama anda perlu mencampurkan simen dengan air, dan kemudian larutan yang dihasilkan menuangkan ke dalam kaca cair.
 2. Mortar untuk kerja kalis air. Ia perlu mencampurkan simen, pasir dan bahan dalam perkadaran yang sama. Campuran yang dihasilkan boleh digunakan untuk kerja kalis air apa-apa kerumitan.
 3. Mortar refraktori. Pertama, campuran simen-pasir disediakan - 1 bahagian simen diambil 3 bahagian pasir diayak. Kemudian kaca cair yang sedikit (kira-kira 20% daripada jumlah isipadu campuran kering) ditambah kepada campuran yang dihasilkan. Gunakan mortar tahan api dengan kaca cecair untuk meletakkan perapian dan dapur.
 4. Ejen pelindung terhadap kulat dan acuan. Ia perlu mencairkan bahan yang berkenaan dalam air (perkadaran 1: 1). Penyelesaian yang terhasil digunakan sebagai antiseptik untuk rawatan kayu, batu, plaster dan permukaan lain.
 5. Impregnation untuk bahan pemprosesan semasa kerja persediaan. Ia perlu untuk mencairkan 400 g kaca cecair dalam satu liter air dan gris permukaan dua atau tiga kali. Tetapi perlu diingat: setiap lapisan perlu kering sepenuhnya dan hanya selepas itu ia mungkin untuk mula menggunakan lapisan seterusnya.

Kaca cecair untuk konkrit adalah peningkatan dalam ciri-ciri kualiti bahan terakhir. Adalah disyorkan untuk menambah pilihan yang dipertimbangkan untuk konkrit bagi struktur yang akan dikenakan pendedahan lembapan yang berterusan - teknik ini akan memanjangkan hayat produk konkrit dan mencegah kemusnahannya. Jangan lupa bahawa kaca cecair mempunyai sifat antiseptik dan apabila ditambah kepada konkrit, ia dapat menahan kesan-kesan berbahaya kepada kulat dan acuan.

Penting: Kaca cecair sangat cepat membeku (hampir seketika), jadi pembina yang berpengalaman tidak mencadangkan untuk menambahnya kepada penyelesaian konkrit, tetapi untuk membasmi struktur yang sudah siap.

Jika struktur konkrit dimaksudkan untuk melukis, maka tidak mungkin menggunakan kaca cair untuk meningkatkan kualiti bahan asas. Apabila pengeringan, bahan yang sedang dipertimbangkan membentuk filem pelindung tipis pada permukaan sesuatu objek / produk - ia tidak mungkin untuk memohon bahan penamat.

Penggunaan kaca cecair di luar pembinaan

Kaca cecair yang digunakan untuk kalis air, meningkatkan ciri-ciri kualiti bahan-bahan yang kompleks dan berat dan dianggap sangat diperlukan dalam industri pembinaan. Tetapi bahan unik ini telah menemui permohonannya dalam arah lain:

 • untuk meletakkan linoleum, jubin PVC;
 • untuk pembuatan putties yang dimaksudkan untuk paip logam;
 • untuk menyamai kain dan bahan lain untuk mengurangkan bahaya kebakaran;
 • untuk menjalankan vaksinasi dengan pokok-pokok - kaca cecair, merawat permukaan luka pada batang pokok itu;
 • untuk menggilap - kaca cecair membuat hampir mana-mana permukaan benar-benar lancar dan berkilat.

Penggunaan kaca cecair adalah peningkatan kualiti ciri-ciri banyak bahan, menyediakan kalis air, penebat haba, kerja antiseptik automatik.

 • Stucco membentuk poliuretana dan polistirena yang diperluaskan: ciri dan ciri montaj dengan tangan sendiri

 • Cara membuat apron di dapur: jenis bahan penamat dan cadangan pakar

 • Apa varnis untuk parket untuk dipilih dan bagaimana ia digunakan
  • Pembaikan tanah (24)
  • Rumah dan pondok, bangunan luar kota (26)
  • Sistem kejuruteraan (14)
  • Perabot dan kosiness (25)
  • Perkiraan wilayah (1)
  • Pembaikan, hiasan, pemasangan (56)
  • Bahan bangunan dan kemasan (26)

  Portal Okeymaster.ru adalah sumber Internet yang direka untuk menyediakan semua jenis maklumat mengenai pembaikan, pembinaan, serta teknologi, peralatan, alat dan bahan yang membolehkan anda membaiki sendiri.

  Penggunaan bahan tidak sah yang disiarkan di laman web ini dilarang oleh undang-undang hak cipta. Apabila menggunakan bahan, pautan ke laman web diperlukan.

  Apakah kaca cecair? Di mana dan bagaimana ia digunakan dalam pembinaan dan pembaikan

  "Kaca cecair adalah alkali air mortar silikat natrium, kurang sering kalium dan bahkan kurang sering, litium. Nama biasa dalam kehidupan seharian adalah gam silikat "(petikan daripada Wikipedia).

  Hello, pembaca yang tersayang blog!

  Hari ini, mari kita bercakap tentang alat yang berguna (tidak, bukan tentang timun timun) - tentang kaca cair. Ini adalah bahan unik yang mempunyai banyak ciri berguna. Mari tahu apa yang boleh anda lakukan? Jadi - permohonan kaca cecair dalam pembinaan dan pembaikan.

  Pada mulanya, harta utama adalah lekatan yang berkesan, iaitu, melekat. Mengalih ke bahan, kaca cecair (larut) "memberikan" kelembapan, dengan itu meningkatkan kelikatan dan kekuatannya. Dengan kata lain, terdapat persimpangan separa dengan permukaan yang akan disalut pada tahap molekul.

  Kaca cecair dihasilkan oleh pasir kimpalan dan kalium karbonat (potash), dalam relau dengan suhu kira-kira 1300 ° C Produk ini mengalir ke tali pinggang penghantar bergerak yang terdiri daripada plat logam, di mana ia menyejukkan, mengeras dan pecah menjadi kepingan (blok silikat). Kaca cecair yang dihasilkan berbeza daripada kaca tradisional dengan keadaan tertentu yang larut dan menjadi cair.

  Oleh itu, kebanyakan bidang permohonannya, membayangkan komposisi cair dalam bentuk larutan akueus khas. Proses pembubaran berlaku dalam autoklaf di bawah tekanan tertentu. Larutan yang dihasilkan ditapis, maka nisbah alkali ke asid silicik diselaraskan. Selepas itu, penyelesaian dibawa ke ketumpatan yang diperlukan dan diangkut dalam bekas simpanan. Saya harap ia mudah untuk ditetapkan?

  Asas dan kaedah asas permohonan

  • Digunakan sebagai campuran dalam campuran bangunan, untuk meningkatkan ketahanan kelembapan, ketahanan api dan kekuatan. Grouts di dinding dan siling dimeteraikan oleh mortar, permukaan beriringan adalah primed. Sebagai contoh: untuk plaster kalis air campuran pasir dan simen dalam nisbah 1: 2.5 dan cair dengan larutan 15% silikat gam;

  Keupayaan penting gam adalah keupayaan untuk mengisi dan menghilangkan keretakan, cip dan penyelewengan kecil. Oleh itu, terdapat halangan kepada pemusnahan oleh udara dan air struktur konkrit, bata, logam dan lain-lain. Titik penting. Walaupun bahan bersalut memperoleh sifat-sifat penghalau air, ia kekal wap-telap (gambar di atas).

  Sebelum mengeringkan permukaan mesti dibersihkan dan degreased. Untuk permohonan menggunakan berus, roller atau atomizer. Campuran menembusi struktur konkrit dengan 1-3 mm. Dengan penggabungan pelbagai lapisan, kedalaman ini meningkat.

  Untuk menghilangkan permukaan, gunakan kaca cecair berdasarkan kalium, dicairkan 1: 5 dengan air, dan juga silikat fluorida dalam nisbah 1: 1. Pengawetan sedemikian berguna bagi konkrit (pengerasan permukaan cuaca), batu semula jadi dan tiruan, plaster. Peningkatan ketahanan terhadap air, asap gas, pelbagai larutan asid dan garam. Di samping itu, kerana kealkalian yang tinggi, impregnasi bertindak sebagai antiseptik.

  • Sebagai buku primer. Simen dan air bercampur dengan konsistensi yang diingini. Gam silikat ditambah kepada simen 1: 1. Digunakan untuk kolam kalis air dan beberapa bekas bukan makanan lain;
  • Sebagai mortar tahan haba dalam pembinaan relau, perapian dan permukaan luar cerobong. Komposisi teladan: penyelesaian 15% kaca cecair ditambah kepada campuran simen pasir (nisbah 1: 3).
  • Sebagai penyelesaian kalis air untuk pembinaan telaga dan bangunan dengan kelembapan dalaman yang tinggi. Kerja-kerja dijalankan dalam dua peringkat. Pertama, kaca cecair digunakan untuk dinding telaga, dan lapisan kedua adalah penyelesaian yang terdiri daripada kaca cair, simen dan pasir yang disaring dalam bahagian yang sama 1: 1: 1. Untuk rawatan bangunan struktur menggunakan campuran 1 bahagian kaca cair dan 10 bahagian mortar simen pasir.
  • Gelas cair gel digunakan untuk jubin seramik dan linoleum, dari pengiraan, kira-kira 0.2-0.4 kg setiap m²;
  • Kekonduksian terma yang rendah dalam kaca cecair membolehkannya mencari aplikasi dalam penciptaan bahan penebat haba (pelbagai jenis bulu batu) yang dapat menahan suhu melebihi 1000 ° C, dan banyak kitaran pembekuan dan pencairan;
  • Sebagai komponen untuk cat fasad berasaskan silikat. Kehadiran komponen sedemikian dalam cat menjadikannya dapat meningkatkan kestabilan permukaan yang dicat pada suhu yang tinggi dan rupa karat.

  Cat, yang menambah kaca cecair, terima kasih kepada penambahan natrium silikat menjadi lebih tahan pakai dan tidak terbakar. Di samping itu, kaca cecair digunakan untuk mengeluarkan salutan cat usang;

  Penggunaan komposisi yang mengandungi kaca cecair di permukaan untuk melepa atau melukis - tidak digalakkan. Filem yang dihasilkan akan menjadi halangan dalam pemprosesan selanjutnya.

  • Sebagai perlindungan anti-karat permukaan logam. Untuk melakukan ini, kaca cecair dan simen bercampur dengan air sehingga konsisten yang diingini. Kaca cair membentuk asas dari beberapa dempul (sebagai pengedap) yang digunakan untuk menampung paip besi dan saluran pembetung;
  • Seperti gam, untuk semua jenis bahan. Termasuk porselin, kaca, selulosa, PVC, garam Himalaya di dalam bilik stim, dan sebagainya;
  • Sebagai aditif, menguatkan penghalau air dan kesan antiseptik bahan dari kayu semula jadi. Sebagai contoh, 0.4 kg kaca cair dicairkan dengan 1 liter air dan digunakan pada permukaan. Selepas pengeringan, tutup dengan 1-2 lapisan.
  • Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa pengeluar kimia auto telah menggunakan komponen kaca cecair untuk mencipta pengilat kereta.

  Kaca cecair tidak boleh ditambah ke mortar pasir simen yang disediakan. Ia diencerkan dengan air dan ditambah ke campuran kering campuran. Jika komposisi dengan cepat mengeras semasa kerja, ia boleh dicairkan dengan sedikit air, menambahkannya dalam bahagian kecil.

  Perbezaan dalam komposisi kimia natrium dan potassium cair kaca membentuk kawasan permohonan mereka. Yang pertama (sodium) dapat meningkatkan kualiti perekat. Ia berinteraksi secara produktif dengan unsur-unsur dalam mineral. Aplikasinya berkesan untuk mengukuhkan asas dan kalis air, serta komponen campuran antiseptik dan tahan api. Gelas kalium kedua adalah tahan terhadap atmosfera dan beberapa kesan kimia. Ia lebih kerap digunakan untuk membuat cat pelindung.

  Kedua-dua produk ini tidak memancarkan bahan yang berbahaya kepada kesihatan. Tetapi di tempat kerja adalah perlu untuk memakai sarung tangan pelindung untuk melindungi kulit daripada memasuki komposisi kimia kaca cair, alkali. Jika ia mendapat pada kulit, anda perlu bilas dengan air dengan lebih cepat.

  Gelas cecair, kering di permukaan biasa (kaca), tidak dapat dipulihkan menjadi legap (legap). Jika perlu membuat kaca legap, maka anda boleh mencampurkannya dalam nisbah 10: 1 dengan kapur dan memohon ke permukaan. Selepas pengeringan, dapatkan kaca beku.

  Saya masih ingat pada zaman kanak-kanak saya, pada Malam Tahun Baru, memotong dan menyisipkan kepingan salji kertas pada gam silikat. Objek hiasan itu adalah pintu dengan kaca hiasan. Hasilnya adalah kesunyian: penampilan pintu yang rosak dan tentu saja "kata-kata perpisahan mengajar" dari ibu bapa. Saya masih ingat pelajaran untuk sepanjang hayat saya ...

  Dalam masa lalu Soviet, penggunaan kaca cecair telah meluas dalam pelbagai teknologi pembinaan. Kini pasaran tepu dengan sebilangan besar sebatian pelekat siap pakai (tahan api, kelembapan tahan, antiseptik, dan sebagainya). Walau bagaimanapun, sebagai ramuan, dalam kebanyakan daripada mereka, kaca masih cair.

  Pada masa kini, pakar yang berpengalaman menggunakan bahagian-bahagian yang diteliti dengan teliti dan tanpa arahan untuk menggunakan gam silikat dalam pelbagai proses pembinaan dan bukan sahaja. Pada ini saya akan berakhir, saya harap, belajar sesuatu yang baru dan berguna untuk diri saya sendiri.

  Anekdot dalam tema itu: Di hadapan: Wanita yang dihormati, jangan terlalu mengeluh - kabus kaca. Pentadbiran kedai "Bulu".

  Kejayaan dan keamanan ke rumah anda! Jangan lupa untuk melanggan kemas kini. Lihat awak tidak lama lagi!

  Anda juga mungkin tertarik pada:

  Apakah godaan membina rumah dari rasuk terpaku? Kami mengkaji beberapa projek dan anggaran harga

  Bagaimana untuk membuat tandas asal dengan tangan anda sendiri dari bahan buatan

  Pembinaan bingkai: kesilapan kasar dibenarkan semasa pembinaan

  Kami menganggap paip plastik untuk kumbahan. Apakah jenis, saiz, konfigurasi?

  kaca cecair untuk kalis air, penebat haba

  Sfera penggunaan kaca cecair

  Pasar pembinaan moden diisi semula dengan produk berteknologi tinggi baru, salutan perlindungan berdasarkan kaca cecair. Pengilang produk "sihir" ini merujuknya kepada nanoteknologi, walaupun orang telah mengenalinya selama lebih dari satu abad dan setengah. Untuk menggunakan kaca cecair dan menjalankan eksperimen dengannya mengenai pendedahan ciri uniknya bermula agak baru-baru ini. Setakat ini, banyak penemuan telah dibuat mengenai penggunaan kaca cecair untuk kalis air dan bukan sahaja.

  Inovatif inovatif ini adalah penyelesaian kompleks alkali sodium dan kalium silikat dengan silikon dioksida, yang membentuk asas bagi pembahagian kaca cecair ke dalam jenis: natrium, kalium, litium dan kuarum kuarum. Gabungan komponen ini, apabila digabungkan dengan air atau alkohol, menyumbang kepada pembentukan filem pelindung tipis di permukaan yang memerlukan rawatan. Filem ini melindungi permukaan dari pencemaran, tidak membenarkan pembiakan bakteria berbahaya, mempunyai kesan penolak air, melindungi dari kesan sinaran ultraviolet, turun naik suhu, dan yang paling penting - tidak mengganggu penembusan udara dan menjadikannya "menghirup" permukaan yang dirawat.

  Sempena dengan penyelesaian natrium kasein, gam seramik, kaca, porselin, papan lapis dan plat kayu. Komposisi penyelesaian alkali digunakan dalam pembuatan pelunturan. Impregnation dengan silikat berair natrium silikat kain, kadbod dan kertas memberikan bahan yang dirawat kualiti kekuatan dan rintangan api.

  Sifat-sifat unik natrium cecair ini digunakan dalam rumah kebudayaan pertempuran api pakaian, skrin dan langsir pada peringkat dan tingkap. Larutan natrium silikat membersihkan sistem kumbahan, pembaikan dan kalis air telaga.

  Kaca kalium juga mempunyai konfrontasi berkenaan dengan pengaruh atmosfera dan asid, berbeza dengan larutan natrium oleh ketiadaan gleams pada permukaan yang dirawat, yang telah mendapat pengiktirafan dalam perlakuan lukisan. Potassium silicate digunakan dalam pembuatan cat silikat, elektrod yang digunakan dalam mesin kimpalan dan pemasangan kalis air.

  Industri kami mengkhususkan diri dalam pengeluaran cecair natrium cecair, dalam kuantiti yang lebih sedikit menghasilkan batch kalium dan perintis menghasilkan kaca cecair litium dan ammonium kuarum.

  Kaca cair diperolehi dengan pasir kuarza gril halus dengan penambahan soda dan pemanggang yang baik dalam relau khas. Kaca yang dihasilkan dihancurkan dan dibubarkan di dalam air. Pasaran moden menawarkannya dalam bentuk siap dan dalam bentuk serbuk kering, yang sepadan dengan GOST.

  Permohonan kaca cecair

  Kaca cecair digunakan dalam pelbagai bidang aktiviti:

  • Apabila mendapatkan jenis simen dan campuran konkrit yang tahan asid.
  • Dalam industri tekstil untuk merapikan kain.
  • Apabila kadbod pembuatan.
  • Untuk mengukuhkan tanah yang tidak stabil.
  • Dalam pembersihan sayur-sayuran dan minyak mesin.
  • Dengan bantuan ZhS glue selulosa, kertas, kayu dan logam.
  • Sediakan cat tahan api dan salutan untuk permukaan kayu.
  • Dalam industri kimia (dalam pengeluaran jelaga putih, zeopit, plumbum silikat).
  • Aditif, aditif dan pengawet untuk tujuan bangunan disediakan berdasarkan kaca cecair, ditambah kepada plaster dan dempul, pasta untuk melindungi permukaan daripada kakisan, pembentukan jamur dan acuan.
  • Dalam cara membersihkan dan membasuh perkakas dapur.
  • Apabila membuat sabun.
  • Dalam pengeluaran gam perkeranian dan sejagat.
  • Di kolam renang, mandian, sauna.
  • Untuk kalis air dengan kaca cecair di bangunan individu.
  • Apabila menyelaraskan sendi paip untuk air, mengeluarkan salutan cat lama dan varnis.
  • Untuk menghias lantai, dinding, socle dan foundation.
  • ZS digunakan dalam pembuatan implan perubatan dan pakaian.
  • Dalam pertanian (benih yang dirawat dengan ZS memperoleh imuniti yang baik, menentang mikroba dan bakteria yang berbahaya, memberi percambahan cepat dan hasil yang baik).

  Kaca cecair. Permohonan dalam pembinaan

  Hari ini mustahil untuk membayangkan pembinaan tanpa penyertaan kaca cecair di dalamnya. Kalis air, keranjang penyebaran - kerja-kerja ini dijalankan di mana-mana. Penyelesaian dengan pengisi penuh dengan keretakan dan lompang di dinding, menghasilkan kerja luaran, telaga kalis air, meliputi bilik loteng dan bawah tanah, menghasilkan elektrod untuk mesin kimpalan.

  Bekerja dengan JS perlu berhati-hati, supaya ia tidak masuk ke mata, jika tidak, mereka mesti dibasuh dengan air yang lenga dan, jika perlu, beralih kepada oktik.

  Apakah keunikan sifat kaca cecair?

  • Dalam kebersihan ekologi.
  • Tidak toksik.
  • Dalam peranan antioksidan semulajadi.
  • Terdapat komponen pengikat.
  • Dalam perlindungan daripada radiasi ultraviolet.
  • Dalam kesan pengotor kotoran.
  • Dalam sifat kalis air.

  Dalam kehidupan sehari-hari ZHC digunakan untuk tisu pemutihan dan mengeluarkan bintik-bintik berlemak, merapikan pasu dan gelas pecah, untuk memekatkan kristal, manik-manik, untuk menghasilkan decoupage. Kaca cecair digunakan dengan roller, kuas atau berus pada permukaan yang terpaku, bahagian-bahagian objek itu perlahan-lahan ditekan, dan masa untuk pengeringan lengkap diberikan.

  Hasilnya adalah item yang berkualiti. Gelas cecair memekatkan akuarium dan kristal, bingkai untuk gambar, unsur hiasan untuk menghiasi pedalaman. Larutan berair kaca digunakan oleh suri rumah untuk membersihkan periuk dan kuali. Bila pembinaan ia tidak mencukupi untuk meletakkan dinding dan memecahkannya. Bangunan sedemikian akan mengalami kebocoran. Ia perlu membuat kalis air dengan bantuan kaca cecair.

  Pilihan yang sangat baik untuk kerja penamat dalaman adalah jubin yang dilitupi dengan kepingan kristal, berbeza dengan warna dan bervariasi dalam bentuk. Untuk mendapatkan sayap memerlukan jisim besar frits (kaca cecair panas). Untuk mendapatkan rupa yang cantik, sayuran digunakan bersama-sama dengan pelbagai imej, maka dihiasi dan dipecat, yang digunakan relau roller yang digunakan.

  Glaze adalah salutan vitreous permukaan keramik seramik. Ia diperbuat daripada telus, legap, berwarna dan tidak berwarna, berkilat atau matte. Jubin dengan ubin menghias lajur kotej negara dan rumah. Ia digunakan oleh sisipan berasingan, ia diletakkan dengan sekatan. Ubin memotong dinding, memberi mereka pemandangan mahal, dilengkapi dengan dinding bilik mandi, dapur dan lorong. Untuk kegunaan luar, gunakan ubat plastik.

  Kelebihan dan kelemahan kaca cecair

  Kesemua sifat di atas kaca cecair mencirikannya dari sisi positif. The plus boleh dikaitkan dengan hayat perkhidmatan yang panjang, gandingan yang sangat baik dengan permukaan, memiliki ketumpatan tinggi, kemudahan penggunaan, kemudahan penggunaan, kemampuan, keupayaan untuk melindungi permukaan dari pengaruh kimia dan mekanikal dan kalis air.

  Kelemahan JS adalah kehadiran besar alkali, berbahaya kepada kulit tangan. Bekerja dengannya memerlukan kehadiran sarung tangan, pakaian pelindung dan kasut. Kelemahan utama ialah penetapan penyelesaian yang pesat, yang selama 20 minit mengeras dan menjadi tidak sesuai untuk digunakan.

  Kaca cecair hari ini dihasilkan oleh banyak perusahaan kimia di Rusia, jadi tidak akan sukar untuk memperolehnya. Cukup harga rendah untuk produk ini (kurang daripada 20 rubel setiap kilogram) membolehkan ia digunakan oleh pelbagai pembeli dengan pendapatan yang berbeza. Di rak pasaran pembinaan, anda boleh mencari asas berdasarkan ZS, pelbagai pelekat, bahan untuk kalis air, penyelesaian refraktori yang siap sedia. Dalam bentuk tulen, penyelesaian kaca cecair jarang digunakan. Biasanya ia digunakan oleh pembina untuk menyediakan campuran mengikut resipi dan bahagian mereka, paling kerap untuk kalis air asas dan dinding.

 • Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  52 − 51 =