Kaca cecair, natrium

Kaca cair yang mana lebih baik daripada natrium atau kalium dan mengapa?

Sukar untuk menjawab soalan itu, tidak jelas rancangan, atau apa yang lebih baik?

Kedua-dua jenis kaca cecair digunakan sebagai contoh dalam kalis air.

Dengan sendirinya, kaca air kalium lebih mahal daripada natrium, yang bermaksud bahawa natrium lebih baik dari segi harga, ia hanya lebih murah.

Jika anda perlu menggunakan kaca air dalam persekitaran agresif, asid, kelembapan dan sebagainya, ia adalah yang terbaik untuk menggunakan kaca kalium air, ia adalah lebih stabil dalam keadaan ini, ditambah keseluruhan kaca kalium cecair tidak membentuk tompok putih di permukaan, tidak seperti natrium.

Kaca cecair kalium paling kerap digunakan untuk kerja penamat luaran, kaca potasium mempunyai harta seperti "anti-silau ", iaitu, tidak akan ada silau pada permukaan kaca itu, tidak seperti sodium.

Kaca cair potassium adalah pengikat yang sangat baik, jadi ia sering digunakan untuk penyediaan campuran cat.

Tetapi sebagai contoh, untuk memberikan kepekaan kepada asas, lebih kerap menggunakan kaca cair natrium.

Untuk memisahkan minyak dan air, kaca cecair natrium juga digunakan (ini dalam pengeluaran minyak).

Dalam pembuatan pelbagai pembersihan dan detergen menggunakan kaca cecair natrium.

Seperti yang anda dapat lihat, kedua-dua produk yang hampir sama mempunyai aplikasi yang berbeza, oleh itu tidak perlu dikatakan bahawa ia lebih baik dari yang lain, dalam satu proses garam cair kalium digunakan dalam natrium yang lain dan proses ini sama sekali berbeza.

Gelas air kalium pada pembinaan - kerja penamat adalah jauh lebih baik daripada kaca cecair natrium, kerana ia adalah paling tahan terhadap pelbagai pengaruh luaran alam sekitar yang agresif. Apabila digunakan, ia lebih estetik kerana ia tidak membentuk perceraian putih dan bintik-bintik putih di permukaan, tidak seperti natrium. Benar, pada harga runcit, harga kaca cecair kalium kadang-kadang lebih tinggi daripada natrium.

Kedua-dua kacamata cecair (natrium atau kalium) mempunyai harta kalis air. Perbezaan antara mereka dalam komposisi. Larutan sodium glass mengandungi natrium silikat, dan silikat kalium dalam silikat kalium. Gelas kalium lebih mahal. Ini benar-benar wajar, kerana kaca ini lebih tahan terhadap persekitaran yang agresif. Ia digunakan, lebih kerap daripada tidak, sebagai alat kalis air. Pada natrium kaca, sifat astringen lebih baik dinyatakan.

Kaca cecair natrium

Kalis air dalam pembinaan dan penjagaan taman di ladang peribadi seolah-olah tidak mempunyai persamaan. . Tetapi tidak! Gunakan kedua-dua botol natrium cecair di sana dan di sana. Contohnya kepada apa? Ya, hanya skop bahan binaan ini agak luas dan tak terduga.

Dalam dirinya, kaca natrium adalah natrium hidrosilikat. Jika ia perlu dibawa masuk ke dalam perintah kerja, maka sodium silikat adalah tanah, dan kemudian dibubarkan di dalam air. Natrium silikat juga ditemui dalam alam semula jadi, tetapi lebih kerap ia diekstrak secara kimia, kerana ia tidak sukar atau mahal. Dalam perintah kerja cecair natrium kaca adalah cecair likat warna kelabu atau secara amnya tidak berwarna. "Lentur" - ini adalah salah satu definisi utama - dalam konkrit dan mortar bahan ini adalah komponen astringen.

Penyediaan mortar atau konkrit pada masa depan dilakukan dengan cara yang sama seperti kaca potash. Ini kerana dalam formula kimia kedua-dua gelas (Na2O (SiO2) n dan K2O (SiO) n) hanya satu elemen yang berbeza.

Ia adalah kalis air yang baik. Oleh itu, biostability: perkara-perkara yang diresapi dengan kaca cecair, tidak takut reput, acuan, kulat, serangga. Mereka memberi kekuatan untuk membina campuran, serta campuran menjadi tahan panas dan sedikit bergantung pada pengaruh atmosfera. Kaca natrium cecair sempurna melekat hampir segalanya dari kertas ke logam dan batu. Ia boleh dicampur dengan pewarna berasaskan air dan berfungsi untuk lukisan dalaman dan luaran. Mempunyai keupayaan menembusi yang baik. Bahan-bahan dengan kemasukan kaca natrium cecair adalah tahan terhadap tekanan fizikal dan tahan terhadap persekitaran yang agresif.

Permohonan kaca natrium cecair

Penggunaan kaca cecair dalam kehidupan seharian, pembinaan, di cawangan-cawangan lain dalam ekonomi negara adalah sangat berbeza. Satu penghitungan artikel ini tidak akan dilakukan, risalah diperlukan. Oleh itu, mari kita pertimbangkan penggunaan yang paling kerap dalam pembinaan:

 1. 1. Pembuatan tahan api dan berat tahan asid.
 2. 2. Ikatan dan ikatan bahan bangunan.
 3. 3. Menetapkan asas air bawah tanah.
 4. 4. Untuk menambah bahan, kerana tahan api.
 5. 5. Untuk pengeluaran cat silikat.
 6. 6. Untuk mengatur kolam renang, serta dinding dan lantai yang memerlukan kalis air.
 7. 7. Untuk tangki perindustrian kalis air, takungan dan konkrit telaga.
 8. 8. Untuk pengisihan produk kayu untuk memberikan kepadatan yang lebih besar.
 9. 9. Untuk pembaikan kalis air pelindung sebelum ini.
 10. 10. Untuk mengisi lompang dan retak.

Mendapatkan kaca cecair dan langkah-langkah keselamatan semasa bekerja dengannya

Pasir pasir dan soda tanah bersih dicampurkan dengan teliti dan dihantar ke relau untuk memasak kaca. Pada suhu kira-kira 1400 ° C, kaca cecair diperolehi. Ia dilepaskan ke dalam lubang. Segera menyejukkan, kaca pecah dan pecah. Potongan dihantar ke autoklaf, di mana mereka ditekan ke 8 atm. larutkan wap. Bahan yang dihasilkan adalah koloid yang mempunyai sifat astringen. Bahan ini adalah mineral, dan tidak seperti gam organik ia tidak merosot dan tidak membakar. Untuk meningkatkan sifat mengikat mortar pada 10 liter penyelesaian, 1 liter kaca cair ditambah.

Bagi langkah berjaga-jaga, pematuhan mereka tidak pernah ada dan tidak dapat dihalang. Oleh itu, ketika bekerja, pakai baju pelindung dan kacamata. Nah, jika kaca cair mengalir pada kulit, anda perlu membersihkan kain dengan kain, kemudian basuh tempat bercampur dengan sabun. Jika kaca natrium masuk ke dalam mata, ia harus dibasuh di bawah air yang mengalir. Jika masuk ke mulut anda, anda perlu membilasnya beberapa kali, tidak perlu menyebabkan muntah.

Secara umum, kaca natrium cecair adalah selamat di alam sekitar.

Semua bahan di laman web ini adalah milik www.MegaStroika.biz.

Pada cetakan semula rujukan ke laman web adalah wajib!

Kaca cecair

Kaca terlarut - silikat natrium (Na2O • mSiO2) atau kalium (K2Mengenai • mSiO2), di mana m adalah modulus kaca, yang berada di dalam had-sampel garam natrium 2.0-3.5, dan untuk potassium 3.5-4.5.

Kaca cecair - penyelesaian berair yang diperoleh daripada kaca larut, dalam kehidupan seharian seperti penyelesaian dipanggil pelekat silikat.

Kaca cair adalah pengikat udara mineral bahan dan secara aktif digunakan dalam pembinaan perindustrian dan secara peribadi.

Kualiti kaca cecair dianggarkan dari kepadatan, kelikatan larutan dan modul kaca (2.6-4.0), yang sama dengan nisbah bilangan molekul gram silika kepada satu gram-tahi natrium atau kalium oksida. Dengan peningkatan modul, sifat pelekat kaca cair dan rintangan produk kepada asid meningkat.

Tidak serasi dengan sebatian organik kecuali urea, alkohol, gula.

 • Pembuatan dempul dan konkrit yang tahan asid dan tahan haba.
 • Dalam cat silikat (hanya garam kalium) sebagai pengikat. Jangan gunakan pada dinding bata, membawa kepada pemusnahan bata.
 • Kaca cair digunakan dalam pembuatan simen tahan asam dari campuran pengisi yang tahan asam (kuarza, diabase, andesit, dan lain-lain) dan pemecut pengatup - sodium silicofluoride Na2SiF6th.
 • Antiseptik.
 • Pelapik tahan karat (cat).
 • Pengeras untuk menuang ke dalam acuan.
 • Pelekat, lekatan yang baik kepada kebanyakan bahan.
 • Aditif kepada konkrit berdasarkan simen Portland untuk kalis air tidak sesuai.

Di bawah tindakan air, pencucian berlaku, kaca cecair dimusnahkan, meninggalkan liang yang memecah integriti (rintangan air) dan kekuatan konkrit.

Perbandingan kaca air natrium dan kalium

 • kelarutan dalam air;
 • apabila kering di udara, bentuk filem nipis di permukaan.
 • natrium lebih murah;
 • kalium mempunyai sifat yang lebih baik, modul kaca untuk natrium 2.0-3.5, dan untuk kalium 3.5-4.5.

Kaca terlarut yang harden agak lambat dan hanya di udara kerana pemisahan dan pengeringan silika amorf di bawah tindakan karbon dioksida udara mengikut reaksi:

Penyelesaiannya kehilangan kestabilannya dan melepasi gel yang menebal dengan masa dan memperoleh kekuatan yang ketara. Jadi, kaca larut mempamerkan sifat astringen.

Walau bagaimanapun, kedalaman penembusan karbon dioksida udara agak kecil dan kesan positifnya hanya dilihat di permukaan.

Filem terbentuk selepas pengeringan, tidak melepaskan karbon dioksida dan menghentikan proses pengerasan.

Mempercepat pengerasan pemangkin aditif kaca larut - sodium silicofluoride Na2SiF6th. Yang terakhir berinteraksi dengan kaca larut, sebagai hasilnya dengan cepat membentuk gel asid silicic-pelekat, yang menyebabkan pengerasan sistem yang pesat.

Kaca terlarut diperoleh dengan menggabungkan campuran pasir kuarza, masing-masing, dengan sodium natrium2CO3 (atau natrium sulfat Na2SO4) dan potash K2CO3 dalam relau kaca pada 1300-1400 ° C. Cair itu disejukkan dengan cepat. Dalam kes ini, ia pecah ke dalam kepingan berwarna kuning-hijau, yang dipanggil silikat-rumpun.

Penyelesaian ini disediakan oleh pembubaran autoklaf dan bukan autoklaf silikat-rumpun. Pembubaran dijalankan dalam autoklaf dengan wap tepu. Ketumpatan penyelesaian adalah 1.5-1.3 g / cm 3, yang sesuai dengan kepekatan larutan 70-50%. Apabila larut dalam air, natrium dan kalium silicates dihidrolisiskan untuk membentuk larutan koloid dari asid silicic Si (OH)4 dan hidroksida alkali yang berkaitan. Di bawah keadaan ini (pH = 12-13), larutan asid silicik adalah agak stabil.

Norma untuk kaca cair (GOST 13078-81)

Rupa: Cecair tebal berwarna kuning atau kelabu tanpa kekotoran mekanikal dan inklusi terlihat oleh mata kasar.

Tempoh jaminan untuk penyimpanan kaca cecair adalah 1 tahun dari tarikh pembuatan. Selepas habis tempoh penyimpanan waranti, produk mesti diperiksa untuk memenuhi keperluan standard ini sebelum digunakan.

Semua bahan yang dibentangkan di laman web ini sememangnya bermaklumat dan bersifat maklumat dan tidak boleh dianggap sebagai arahan langsung untuk digunakan. Setiap situasi adalah individu dan memerlukan pengiraannya, selepas itu perlu memilih teknologi yang diperlukan.

Jangan membuat keputusan ruam. Perlu diingat bahawa apa yang bekerja untuk orang lain, dalam keadaan anda mungkin tidak berfungsi.

Pentadbiran tapak dan pengarang artikel tidak bertanggung jawab atas sebarang kerosakan dan akibat yang mungkin timbul ketika menggunakan bahan-bahan dari situs tersebut.

Laman ini mungkin mengandungi kandungan yang dilarang dilihat oleh orang yang berumur di bawah 18 tahun.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

99 − 93 =