Manual arahan kaca cecair

Kalis air dengan kaca cecair: arahan

Kaca cecair hari ini digunakan secara aktif dalam pembinaan, ini disebabkan oleh banyak ciri-ciri positif bahan ini, antara mereka:

 • rintangan kelembapan;
 • inertness kimia;
 • rintangan kebakaran;
 • kekonduksian terma yang rendah;
 • ketiadaan ketoksikan.

Kenapa pilih gelas air

Antara lain, kaca cecair mempunyai lekatan yang sangat baik untuk kebanyakan permukaan. Bahan ini mempunyai kesan antiseptik dan menunjukkan ketahanan terhadap lelasan semasa operasi. Komposisi ini dicirikan oleh ciri-ciri anti-karat dan juga rintangan angin.

Kalis air dengan kaca cecair adalah paling biasa kerana penggunaan komposisi sebagai ramuan. Dalam bentuk yang tulen, bahan digunakan kurang kerap. Dalam proses pengeluaran, campuran pasir kuarza dipecat dengan soda dan dihancurkan, ini memungkinkan untuk mendapatkan produk yang selepas larut dalam air.

Untuk membentuk halangan yang boleh dipercayai terhadap air, permukaannya ditutup dengan kaca cecair dalam dua lapisan, setiap satu mesti dikeringkan dengan baik. Kaedah ini dipanggil pelincir dan mencadangkan penambah lanjut bahan roll kalis air. Kalis air dengan kaca cecair sering digunakan apabila diperlukan untuk menutup lipatan dan retak di blok konkrit dan asas. Pada masa yang sama, kaca cecair natrium ditambah kepada campuran simen, air dan simen juga digunakan untuk penyediaannya.

Komposisi kalis air digunakan dalam jumlah 50 g per 1000 g simen. Untuk setiap 10 g gelas perlu ditambah kira-kira 150 g air. Campuran harus disediakan dalam jumlah kecil untuk menggunakannya dalam waktu yang singkat, kerana ia cepat membeku.

Kalis air dengan kaca cecair boleh dilakukan berdasarkan teknologi lain, yang melibatkan menambah campuran ke konkrit untuk mencurahkan asas selanjutnya. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan bahan-bahan berikut:

Kaca cair ditambah dalam jumlah 5% daripada jumlah jisim. Awalnya adalah perlu untuk mempersiapkan segala-galanya untuk menuangkan asas, untuk ini, kerja-kerja penggalian dijalankan, kerja-kerja membentuk dan rangka tetulang diletakkan. Pasir bercampur dengan simen, kaca air larut dalam air, dan kemudian bahan-bahan digabungkan dan bercampur-campur. Selepas menambah runtuhan, anda harus segera mula mencurahkan asas.

Kalis air dan telaga

Kalis air dengan kaca cecair mungkin melibatkan kerja di kawasan telaga dan lembangan. Komposisi ini sesuai untuk kalis air luaran dan dalaman. Dalam kes yang kedua, campuran itu digunakan oleh beberapa lapisan di dinding dan lantai kolam. Awalnya adalah perlu untuk memproses semua lekukan dan sendi. Pendekatan ini membolehkan mencapai pengedap yang sangat baik.

Dalam menjalankan kerja luar, kaca cecair bertindak sebagai komponen konkrit dan dengan pasti melindungi kolam dari kesan air bawah tanah, memastikan kekuatan substrat. Kalis air telaga dengan kaca cecair menyediakan penyediaan campuran cecair kaca, simen dan pasir, yang disatukan dalam bahagian yang sama. Penyelesaian yang terhasil harus diproses sendi dan jahitan, dan selepas dan seluruh permukaannya. Untuk mencapai kesan yang lebih besar, dinding telaga dipancarkan dengan kaca cecair.

Pemilik rumah peribadi dengan bawah tanah berhadapan dengan masalah kemasukan air melalui sesak di tingkat bawah. Penyelesaian yang sangat baik untuk masalah ini ialah penggunaan penyelesaian kaca cecair untuk kalis air. Jika sendi berlaku, mereka berada dalam peringkat pertama hendaklah dibersihkan daripada debu dan habuk. pembaikan lanjut disediakan daripada campuran simen Portland dan gelas air pada nisbah 1 hingga 20. Air ditambah kepada komposisi dalam jumlah yang menyebabkan untuk mendapatkan konsistensi krim tebal.

Campuran diletakkan dalam jahitan dan keretakan, permukaannya dilapisi dengan air menggunakan berus. Selepas 24 jam, rawatan perlu dilakukan dengan kaca cecair. Sekiranya dinding konkrit basah, maka ia akan diproses mengikut teknologi yang sama, tetapi lapisan hendaklah dibuat lebih tebal dan padat. Adalah penting untuk diingati bahawa komposisi disediakan dalam kuantiti yang kecil supaya ia boleh digunakan dalam masa yang sesingkat mungkin.

Arahan tambahan untuk menggunakan kaca air

Kalis air konkrit dengan kaca cecair boleh dilakukan dengan berus atau roller. Lapisan pertama dibiarkan kering selama kira-kira 30 minit. Selepas anda dapat meneruskan pembentukan lapisan seterusnya. Adalah penting untuk memastikan keseragaman lapisan - tidak sepatutnya pecah. Kemudian anda boleh mula memohon lapisan pelindung. Untuk melakukan ini, mortar simen disediakan, yang digunakan untuk dinding plaster. Apabila penyelesaian sudah siap, kaca perlu ditambah dan bercampur dengan baik.

Langkah seterusnya adalah untuk menutup permukaan dengan campuran. Hari ini, penggunaan kaca cecair adalah perkara biasa, arahan untuk permohonannya mesti dikaji. Oleh itu, penyelesaian itu, sebagai tambahan kepada kaca yang digunakan, tidak masuk akal untuk mencairkan semula, kerana bahan itu kehilangan sifatnya. Penggunaan mortar biasanya dibuat dengan lapisan spatula nipis. Peringkat terakhir akan menjadi pemanasan, untuk ini, bulu kapas basal atau polistirena biasanya digunakan.

Ulasan tentang sifat kaca cecair

Sebelum anda mula menggunakan bahan yang diterangkan dalam artikel, anda perlu menjadi lebih akrab dengan ciri-cirinya. Ia adalah kalium atau natrium silikat. Silikat litias kadang-kadang digunakan, tetapi ini boleh dianggap sebagai pengecualian. Ciri-ciri produk akhir bergantung kepada komposisi. Menurut pengguna, penyelesaian kalium mempunyai kualiti rintangan terhadap kesan kimia dan atmosfera.

Tetapi jika komposisi dalam proses operasi akan berinteraksi dengan mineral, lebih baik memilih campuran berdasarkan natrium silikat. Yang kedua juga akan menyumbang kepada pemejalan cepat simen. Berinteraksi, bahan-bahan ini datang ke dalam reaksi kimia, di mana natrium aluminat terbentuk. Ia juga bertindak sebagai pemangkin untuk proses pengerasan.

Pengguna menegaskan bahawa kaca cecair, permohonan, arahan penggunaan yang diterangkan dalam artikel itu, telah mendapat popularitinya juga kerana kebolehan melekat yang tinggi. Oleh itu, kaca boleh digunakan untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Apabila bersentuhan dengan bahan lain, kaca menembusi dan mengisi liang-liang. Bahan ini mempunyai ciri-ciri tahan api, tidak melepaskan bahan berbahaya dan mempunyai sifat antiseptik. Walau bagaimanapun, pembeli menekankan bahawa ia masih penting untuk mengelakkan sentuhan dengan kulit, kerana ia mempunyai antara bahan alkali. Jika anda memutuskan untuk menggunakan bahan yang dijelaskan dalam artikel semasa kerja, adalah penting untuk membaca ulasan pada kalis air dengan kaca cecair. Daripada jumlah ini, anda dapat mengetahui bahawa campuran itu juga mempunyai kekonduksian terma yang rendah. Ciri ini berkaitan dengan penebat haba di bawah keadaan perindustrian.

Sebelum meneruskan kepada pemendapan bahan di permukaan, ia perlu dicairkan dengan air menggunakan nisbah 1 to 2. Jika penggunaan konsisten itu, aliran teladan kaca cecair untuk kalis air 300 gram per meter persegi. Menggunakan campuran "Stekloizol9raquo;, anda boleh mengendalikan laman web dengan plaster terluluhawa atau konkrit yang tidak rata. Ini akan mewujudkan perlindungan antiseptik dan menguatkan lapisan.

Kesan pada permukaan konkrit boleh dilakukan dengan cara yang berbeza, menggunakan kaedah tertentu untuk menggunakan komposisi. Sebelum menggunakan kaca cecair, perlu menyediakan permukaan, bersihkan, selari dan degerase. Untuk membendung konkrit ke kedalaman cetek dalam lingkungan 2 mm, berus udara atau berus perlu digunakan. Tetapi jika anda bercadang untuk memberikan perlindungan yang mendalam, permohonan kaca dijalankan dalam beberapa lapisan, dalam kes ini, ia mungkin dapat membuang sehingga 20 mm.

Perlu diperhatikan bahawa dengan bantuan kaca cair, ia mungkin membuat lantai yang akan mempunyai lapisan kalis air yang berkesan. Adalah mungkin untuk mencapai matlamat sedemikian apabila membina konkrit, serta timbunan simen-pasir di lantai dan di ruang bawah tanah rumah. Dalam penyelesaian, ia hanya perlu untuk menambah kaca, dan komposisi yang dihasilkan juga boleh digunakan untuk rawatan anticorrosion. Terutama yang berkaitan adalah kalis air dalam kes kolam renang, di mana anda boleh melindungi permukaan sepenuhnya dari kebocoran.

Kaca cecair: bahan yang murah untuk kalis air dan bukan sahaja

Di pasaran pembinaan, barang-barang baru muncul setiap hari: pengeluar meningkatkan ciri-ciri teknikal campuran sedia ada, cat dan pemanas, atau bahkan mengembangkan resipi yang unik. Tetapi beberapa bahan tidak tertakluk kepada pengaruh pemodenan umum - komposisi mereka tetap tidak berubah untuk puluhan tahun. Antara "mammoths" ini adalah kaca cair, yang digunakan dalam banyak bidang domestik dan industri.

Komposisi dan jenis kaca cecair (LC) ↑

Pencipta kaca cair (JS) adalah ahli mineralogi Jerman Jan Nepomuk von Fuchs, yang menerima penyelesaiannya pada tahun 1818. Dalam proses kimia, asid alkali dan silicik terlibat.

Komposisi kaca cair kekal hampir tidak berubah sejak itu. Kini ia dihasilkan oleh bahan mentah yang mengandung silika autoklaf dengan larutan natrium hidroksida. Pilihan kedua adalah soda pasir dan pasir kuarsa. Dalam beberapa kes, satu kaedah untuk pembubaran silikon secara langsung dalam larutan alkali (kaedah klasik) digunakan.

Akibatnya, dua jenis bahan diperolehi:

 • Kaca cecair natrium. Ia mempunyai pelekatan tinggi dan pelekat dengan mineral lain, ia tidak takut perubahan suhu dan pengaruh atmosfera. Di manakah jenis kaca cecair yang digunakan? Penguatkuasaan asas, pemutus acuan, pengeluaran bahan kimia rumah tangga, pemulihan dan pembaikan produk kaca dan porselin, pemprosesan refraktori pelbagai bahan. Ia juga sesuai untuk rawatan pokok dan pokok yang rosak.
 • Gelas air potassium. Ia mempunyai semua ciri-ciri analog natriumnya. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa komposisi tidak memberi silau pada substrat yang dirawat, kerana ia boleh digunakan untuk kerja lukisan luaran. Ia adalah sebahagian daripada cat refraktori dan silikat yang digunakan dalam pengeluaran elektrod.

Pilihan pertama adalah lebih murah, tetapi yang kedua telah meningkatkan ciri teknikal.

Pemprosesan kaca cecair melakukan beberapa fungsi. Bahan berfungsi sebagai:

 • Penghalau air - menangkis air;
 • antiseptik - menghalang pendaraban bakteria;
 • antistatik - menghalang pembentukan elektrik statik;
 • pengeras - mengisi liang permukaan yang dirawat, meningkatkan kepadatan;
 • api retardant - meningkatkan sifat tahan api, melindungi daripada asid.

Ciri-ciri ini menentukan kelebihan kaca cecair:

 • Menembus ke dalam retak dan liang terkecil, meliputi dasar konkrit dan kayu.
 • Mencipta filem kalis air.
 • Mempunyai perbelanjaan yang kecil dan harga yang rendah (berbanding dengan impregnations lain dan penghalau air).
 • Berbeza tempoh operasi yang panjang (kira-kira 5 tahun). Sekiranya kalis air ditutup dengan lapisan cat, maka ia akan bertahan lebih lama.
 • Membolehkan untuk menjalankan kerja dalam keadaan kelembapan yang tinggi.

Penggunaan kaca cecair dihadkan oleh ciri-ciri teknikal komposisi:

 • Ia tidak sesuai untuk permukaan bata kalis air (disebabkan kemungkinan kemusnahan).
 • Filem yang dihasilkan agak rapuh, jadi perlu menggabungkan beberapa jenis hidroproteksi.
 • Bahan kering dengan cepat, kemahiran profesional diperlukan untuk menjalankan kerja.

Penting! Apabila membeli kaca cair, teliti mengkaji komposisinya. Bahan yang didasarkan pada natrium silikat dibezakan oleh lekatan yang tinggi dan lekatan yang baik untuk bahan-bahan mineral. Gelas air kalium boleh digunakan dalam media berasid.

Penggunaan kaca cecair dalam pembinaan ↑

ZhS paling kerap digunakan untuk kalis air:

 • Ruang bawah tanah dan loteng. Bahan ini melindungi struktur konkrit dari kesan kelembapan yang merusak dan memberikan sifat pelindung kebocoran permukaan, sesuai untuk kerja indoor dan outdoor.
 • Wells. Kerja-kerja dibuat dalam dua tahap: pertama dinding dirawat dengan komposisi tulen, lapisan kedua digunakan mortar yang terdiri daripada campuran simen-pasir dan keluli kristal cair.
 • Kolam renang. Rawatan dalaman mengurangkan kemungkinan kebocoran dan kemusnahan mangkuk, luaran - menjimatkan dari kesan buruk air bawah tanah. Bahan-bahan yang digunakan dalam lapisan tebal atau dalam beberapa pendekatan.

Kaca cecair untuk kalis air boleh digunakan dalam bentuk tidak sempurna dan dalam komposisi pelbagai campuran, impregnasi dan aditif.

Komposisi ini juga digunakan untuk rawatan antiseptik pelbagai permukaan. Ia bukan sahaja menghalang penampilan cendawan atau kulat, tetapi juga memusnahkan "penempatan" mikroorganisma yang berbahaya. Oleh itu, ZHS sedang dalam permintaan apabila menyediakan dinding untuk dinding atau lukisan. Penyelesaian ini memberikan kelembapan dan sifat tahan api kepada kayu, seramik dan kertas.

Penggunaan kaca cecair dalam kehidupan seharian ↑

Mengapa menggunakan kaca cecair? Keupayaan menangkap yang tinggi memungkinkan untuk menggunakannya dalam bidang berikut:

 • meletakkan linoleum dan jubin PVC;
 • pembuatan dempul untuk paip logam kedap;
 • impregnasi kain untuk memberikan mereka sifat tahan api;
 • rawatan permukaan luka di batang pokok (cantuman, pemangkasan);
 • permukaan penggilap;
 • pemulihan kaca dan porselin yang rosak;
 • pembuatan lantai meratakan sendiri dalam format 3D;
 • pemprosesan badan kereta;
 • reka bentuk seni (dekorasi siling digantung, jubin seramik dan permukaan cermin, penciptaan tingkap kaca berwarna dan panel mozek).

Ia menarik: gam silikat (nama kedua kaca cecair) telah menemui aplikasi luas dalam kreativiti - ia digunakan dalam pelbagai jenis karya.

Bagaimana menggunakan kaca cecair ↑

Dalam bentuk tulen, bahan itu digunakan agak jarang, atas dasarnya penyelesaian berikut disediakan:

 • Primer. Digunakan untuk rawatan permukaan awal. Ia adalah perlu untuk mengambil bahagian yang sama simen dan kaca air, dan jumlah yang mencukupi air (menyebabkan cecair perlu mendapatkan campuran yang sesuai untuk roller permohonan atau berus). Pertama, simen bercampur dengan air, kemudian kaca cair ditambah. Untuk persiapan, disyorkan menggunakan mixer bangunan. campuran mengeras dengan cepat (daya maju - kira-kira 30 minit), di mana ia boleh dicairkan dengan sedikit air.
 • Penyelesaian kalis air. Untuk menjalankan kerja kalis air, campuran bahagian yang sama pasir yang diset, simen portland dan gam silikat disediakan.
 • Mortar refraktori. Pertama, campuran 1 bahagian simen dan 3 bahagian pasir tulen disediakan, maka sejumlah kecil cecair logam ditambah (kira-kira 20% daripada jumlah jisim). Komposisi ini boleh digunakan untuk meletakkan ketuhar dan perapian.
 • Antiseptik. Untuk merawat kayu dengan kaca cecair, ia dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1. Mortar juga sesuai untuk batu, plaster dan permukaan konkrit.
 • Memperkukuhkan alasan. Untuk memberi kekuatan, gunakan larutan 400 gram minuman keras dan satu liter air. Pemprosesan dijalankan dalam 2-3 lapisan, oleh itu perlu menunggu pengeringan setiap lapisan.

Penting! Pertama, semua komponen kering bercampur, maka komponen cecair ditambah. Campuran mestilah mudah alih dan homogen. Resipi sejagat adalah satu liter cecair kaca setiap 10 kg campuran selesai.

Arahan untuk kegunaan kaca cecair ↑

Bagaimana untuk memohon gelas air untuk kalis air maksimum? Perhatikan urutan berikut:

 • Bersihkan permukaan habuk dan bahan pencemar lain.
 • Sapukan kot primer dengan roller atau berus.
 • Tunggu setengah jam dan tambah lapisan lain. Berhati-hati bahawa tiada pas.
 • Sediakan campuran pelindung simen, pasir dan kaca air.
 • Kacau dan laraskan dengan cepat dengan spatula pada permukaan (ingat daya maju kecil).
 • Gunakan pakaian pelindung, sarung tangan dan cermin mata semasa kerja.

Penting! Campurkan jumlah penyelesaian yang boleh anda lakukan dalam masa 15-20 minit. Berhati-hati bahawa tiada perkara asing memasuki komposisi.

Penggunaan kaca cecair dalam mortar memerlukan pematuhan yang tepat dengan perkadaran. Kesilapan boleh menyebabkan keretakan atau keruntuhan struktur. Sekiranya anda menyediakan konkrit di rumah, pertimbangkan nu berikut:

 • Pada skala perindustrian, 72 liter gam (kira-kira 7%) ditambah kepada kiub campuran konkrit, yang memastikan ciri teknikal optimum produk siap. Dalam pengeluaran rumah menggunakan bahagian 1:10.
 • Jangan tambahkan gam silikat kepada larutan selesai.
 • Jangan tuangkan air ke dalam campuran. Pertama anda perlu membubarkan kaca air, dan kemudian campurkan serbuk simen.
 • Oleh kerana silikat mengurangkan masa penetapan konkrit, larutan itu mesti diulik dalam bahagian kecil.
 • Selepas bekerja, basuh tangan anda dengan teliti dan semua alat yang bersentuhan dengan JS.

Penting! Meningkatkan dos gam silikat boleh menyebabkan pengeringan selesai konkrit.

Penyelesaian dengan kaca cair disediakan seperti berikut:

 • Ambil sebotol air minuman (lebih baik tidak menggunakan periuk teknikal kerana kandungan kotoran yang tinggi), tambah segelas gelas cair ke dalamnya dan kacau dengan teliti.
 • Tuangkan penyelesaian yang dihasilkan ke dalam bekas yang besar.
 • Terus mencampurkan penyelesaiannya, tambah campuran konkrit kering dalam bahagian kecil.
 • Pukul campuran dengan pengadun pembinaan sehingga jisim seragam terbentuk.
 • Tuangkan penyelesaian konkrit ke dalam acuan yang disediakan.

Penting! Siapkan mortar dalam jumlah yang diperlukan untuk mengisi struktur.

Video: menggilap kereta dengan kaca cecair ↑

Kekurangan kaca cecair membolehkan anda tidak takut pada palsu. Walau bagaimanapun, apabila membeli gam silikat, perhatikan konsistensinya. Susunannya harus membosankan, tanpa benjolan dan inklusi. Jangan simpan untuk penggunaan masa depan - jangka hayat bahan adalah 12 bulan, dan anda boleh membelinya di mana-mana kedai pembinaan. Pembinaan dan pembaikan yang berjaya!

Kaca cecair - arahan aplikasi

Kaca cecair kini digunakan secara meluas dalam kerja pembinaan dan kemasan. Bahan ini mempunyai banyak sifat penting, yang membolehkan untuk meningkatkan kualiti hasilnya dengan ketara. Lekatan yang tinggi, ciri-ciri penahan air maksimum memungkinkan untuk mewujudkan perlindungan yang boleh dipercayai untuk pelbagai struktur, untuk memberikan kekuatan kepada bahan. Bahkan pemula dapat dengan mudah menggunakan kaca cair dalam kerja mereka. Permohonan itu, arahan penggunaannya agak mudah.

Varian kegunaan kaca cecair

Pelbagai penggunaan kaca cair adalah luas. Menggunakannya:

 • mewujudkan lapisan kalis air yang boleh dipercayai dan tahan lama;
 • pelekat pelbagai bahan dijalankan;
 • memandangkan kepadatan, kekuatan dan rintangan yang diperlukan.

Penggunaan produk ini memberikan permukaan dengan perlindungan mutlak dari kesan kelembapan. Oleh itu, kaca air digunakan dalam bentuk kalis air. Ia cukup untuk menampung asas ini dengan yayasan, bawah tanah, lantai, dinding, untuk memperluaskan kehidupan bangunan dengan ketara, untuk tidak memusnahkan kemusnahan awal.

Ia adalah mungkin untuk menggunakan alat ini bagi menjalankan penamat, membaiki premis dengan kelembapan udara yang tinggi :. tab mandi, bilik mandi, bilik, dll gelas air lapisan tidak akan membenarkan muncul acuan, reput kulat. Bahan ini digunakan dalam pembinaan telaga, kolam, bilik bawah tanah. Kaca cair mengatasi dengan perlindungan struktur ini lebih baik daripada bahan kalis air. Air tidak akan mempunyai kebocoran melalui lapisan sedemikian.

Kaca cecair mempunyai lekatan yang ideal. Oleh itu, ia boleh digunakan untuk merapikan sebarang jenis permukaan. Produk ini digunakan untuk porselin, kadbod, kaca, cermin, dsb.

Menambah bahan ke mortar simen membolehkan memberi kekuatan pada asas, socle bangunan. Komponen ini boleh dimasukkan ke dalam cat, yang digunakan untuk pemprosesan. Kaca cecair akan memberikan ketahanan api kepada bahan.

Kaedah penggunaan dalam pembinaan dan penamat

Kaca cair tergolong dalam kategori bahan siap, aplikasi alat tidak akan menimbulkan masalah, kerana arahan terperinci ada pada paket. Sekiranya perlu, hantarkannya pada permukaan halus menggunakan alat khas. Di atas permukaan konkrit, permukaannya dilekatkan dengan menggunakan berus, roller atau pistol semburan. Pengagihan satu lapisan kaca cecair memastikan penembusan alat ke dalam substrat ke kedalaman kira-kira 2 milimeter. Sekiranya anda perlu melakukan pemprosesan yang mendalam, anda perlu memohon beberapa lapisan.

Jika perlu, untuk membuat penyelesaian untuk asas yang kukuh, peralatan dinding bawah tanah, telaga, lantai diukur dalam 10 liter campuran konkrit, satu liter cecair kaca ditambah. Adalah penting untuk melakukan pencampuran kualiti jisim. Kaca cecair boleh ditambah kepada mortar untuk meletakkan dapur dan perapian untuk memberikan ketahanan terhadap kebakaran. Dalam kes ini, jumlahnya mestilah kira-kira 15% daripada jumlah jisim.

Dalam penyediaan campuran yang digunakan untuk rawatan antiseptik dari acuan, kulat, kaca cair dan air diambil dalam jumlah yang sama. Untuk membasmi bahan, memberi mereka ketahanan api, penyelesaian berair juga digunakan. Nisbah air dan kaca ialah 5: 2.

Stensils untuk kertas dinding di bawah lukisan

Apa dempul adalah lebih baik untuk dempul dinding untuk dinding

Daripada dinding kot selepas dempul

Kandungan: Apa yang diperlukan dalam rawatan lapisan dempul Proses pengamplasan dempul Banyak pemula yang pertama mula bekerja sendiri ...

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

31 + = 33