Kaca cecair untuk kalis air

Kaca cecair untuk kalis air

Adalah diketahui bahawa pelbagai bahan kalis air digunakan untuk melindungi daripada faktor semula jadi yang berbahaya: hujan, kelembapan. Kaca cecair mempunyai banyak kelebihan berbanding sebatian lain, salah satunya ialah serba guna dalam aplikasi.

Bahan ini mengandungi kalium dan natrium silikat. Kaca cecair serupa dengan gam perkeranian, perbezaannya adalah dalam butiran kecil (kalis air mengandungi pengubah yang meningkatkan ciri-ciri tertentu bahan). Kalis air cecair untuk konkrit adalah pengubahsuaian yang meningkatkan ciri kekuatannya, menghalang penyerapan air. Dalam pembinaan moden, bahan ini digunakan untuk:

 • perlindungan dari kelembapan ditampal permukaan penyelesaian simen (kaca disalut dengan beberapa lapisan, dan ia memenuhi liang konkrit);
 • menyediakan buburan simen untuk merawat kolam renang, perlindungan lembapan sendi yang berbeza (campuran memperoleh sifat-sifat kalis air dan kehendak menggenggam);
 • pengubahsuaian pelbagai jenis konkrit (selepas pengeringan, bahan ini menjadi sangat tahan lama dan mempunyai sifat kalis air yang cemerlang).

Komposisi dan sifat-sifat kaca cecair

Pengeluaran bahan menggunakan unsur-unsur yang sama seperti penciptaan kaca biasa: natrium dan kalium silikat. Di samping komposisi yang sama, bahan-bahan tersebut menganggap kira-kira proses pembuatan yang sama. Terdapat dua cara untuk membuat gelas kalis air untuk kalis air:

 1. Memukul pasir dan baking soda di bawah pengaruh suhu tinggi.
 2. Kesan kalium, litium dan natrium pada bahan silika. Dalam kes ini, bahan tersebut mengalami pemanasan berterusan.

Cara membuat kalis air dengan kaca cecair

Sebelum menjalankan kerja kalis air, penyediaan kualiti permukaan diperlukan untuk memohon bahan pelindung. Mana-mana pencemaran atau habuk tidak akan membenarkan bahan itu mematuhi dengan tegas ke permukaan untuk dirawat. Kemudian kalis air berlaku dalam urutan berikut:

 1. Dengan cara roller / berus, impregnasi digunakan untuk permukaan struktur.
 2. Kali kedua untuk memproses bahan hendaklah selepas setengah jam selepas prosedur pertama. Ia adalah sangat penting untuk tidak membuat apa-apa jurang apabila menggunakan kalis air. Adalah perlu untuk cuba menampung simen atau kayu sekata mungkin.
 3. Selepas anda perlu menyediakan lapisan pelindung. Untuk tujuan ini, perlu membuat mortar simen biasa untuk melepa, dan kemudian mencairkan ia dengan kaca air dalam perkadaran yang sama. Oleh itu campuran yang kering dengan cepat, dicairkan, dan kemudian digunakan dengan cepat dan dalam bahagian-bahagian kecil. Sapukan plaster di dinding atau lantai dengan kulir.
 4. Peringkat terakhir adalah pemanasan. Untuk tujuan ini, gunakan bahan yang ada: polistirena, bulu kapas basalt,

Cara menggunakan kaca cecair untuk kalis air

Walaupun pelbagai bahan kalis air moden, kaca cecair masih digunakan secara aktif untuk melindungi telaga, kolam, perapian, dapur, dinding, lantai, struktur kayu. Arahan untuk bekerja dengan bahan ini sangat mudah, tetapi anda harus tahu bagaimana untuk mempersiapkan dan selamat menggunakan penyelesaiannya. Kaca cecair untuk kalis air boleh digunakan dengan cara yang berbeza, bergantung kepada jenis kerja.

Pengawal asas cecair

Kaedah yang murah dan mudah untuk melindungi asas dari kelembapan adalah penggunaan kaca cecair. Bahan ini diperolehi dengan mencampurkan larutan garam dengan soda dan pasir kuarza. Larutan dipecat untuk mendapatkan kristal-larut kalsium silikat dan natrium. Bahan-bahan mentah yang terhasil dibubarkan dalam air, adalah penting untuk mengambil kira perkadaran untuk mendapatkan ketumpatan yang diperlukan.

Kaca cecair untuk lantai dan yayasan digunakan dalam kes-kes di mana penggunaan penyelesaian lain tidak praktikal. Dalam peranan lapisan kalis air bebas, natrium silikat tidak boleh menonjol, tetapi apabila berinteraksi dengan simen ia mengisi dengan liang bahan yang kuat dan membentuk lapisan pelindung tipis yang tahan terhadap kelembapan dan air. Selalunya digunakan seperti penyelesaian untuk pemeriksaan lantai. Bagaimana untuk berfungsi dengan kaca cecair:

 • Permukaan, yang memerlukan kalis air, dibersihkan daripada kesan gris dan kotoran;
 • Konkrit dibersihkan dengan teliti dengan berus, membuka liang-liang bahan;
 • Komposisi selesai disalut lapisan oleh lapisan dengan menggunakan berus lebar (3 lapisan diperlukan, selang apabila digunakan adalah setengah jam atau lebih);
 • Permukaan yayasan itu dikeringkan, dan selepas itu mungkin untuk memulakan kalis air roll / gusset.

Menutup bilik bawah tanah dan attics dengan kaca cecair

Rawatan dengan kaca cecair premis seperti bilik bawah tanah atau bilik bawah tanah adalah sama dengan proses silisifikasi struktur konkrit. Oleh kerana bahan ini mempunyai tahap perlindungan yang tinggi terhadap air, ia boleh digunakan di dalam bangunan dan di sisi jalan. Dalam kes ini, walaupun penggunaan kaca yang ketara akan menjadi murah, kerana bahan tersebut mempunyai harga yang agak rendah. Kalis air berfungsi dengan cepat, dan kehidupan operasi lapisan pelindung sangat besar.

Kaca cecair untuk kayu dan konkrit menyediakan permukaan yang dirawat dengan sifat kalis air yang sangat baik, sebagai tambahan, terima kasih kepada struktur kristal komposisi, ia tetap wap-ketat untuk waktu yang lama. Apabila melakukan kerja dalaman, kaca itu ditambah kepada penyelesaian simen. Untuk menyediakan campuran seperti itu, anda memerlukan 10 liter simen dan hanya 1 liter kalis air. Kerja luar memerlukan penyediaan bahan lain: pasir, simen dan kaca air diambil dalam perkadaran 3: 3: 8. Pada masa yang sama, air tidak boleh melebihi 25% daripada jumlah jisim penyelesaian.

Rawatan dengan basuh atau cecair kaca cecair

Kalis air untuk telaga dan kolam adalah suatu keharusan. Sebagai peraturan, struktur tersebut dibina menggunakan unsur konkrit. Dalam kes ini, sendi mereka tanpa pemprosesan yang betul akan beransur-ansur memecah di bawah tindakan air atau lompatan suhu. Akibatnya, kolam / sumur akan mula mengalir air. Kaca cecair untuk kalis air boleh melegakan perlindungan struktur dari kemusnahan dan dengan ketara memanjangkan hayat operasi. Bagaimana untuk merawat kolam atau telaga dengan agen kalis air:

 • membersihkan permukaan struktur dari mana-mana lapisan;
 • campurkan larutan dengan mencampurkan kaca cair dengan simen dan pasir halus (8: 3: 3);
 • Jahit jahitan dengan campuran yang disediakan dengan menggunakan spatula atau gunakan tali yang diiringi dengan sebatian ini (ia mesti dibuang ke dalam slot dengan tukul);
 • Tutup struktur dengan penyelesaian menggunakan berus cat.

Cara memilih gelas kalis air untuk kalis air

Walaupun banyak pengeluar yang menawarkan kaca cecair, tidak ada perbezaan dalam komposisinya, jadi pilihan jenama tertentu adalah perkara peribadi untuk setiap pembeli. Jangan berfikir bahawa, bahan yang lebih mahal, lebih baik, kerana semua campuran yang dicadangkan untuk kalis air mempunyai ciri-ciri yang sama. Oleh itu, pilihan harus berdasarkan secara eksklusif pada jenis kaca, iaitu kalium dan sodium. Dalam kes ini, setiap spesies mempunyai plus dan minus bersamaan tertentu. Bila untuk memilih alat ini atau yang:

 • Kompaun sodium sesuai untuk memproses objek bangunan;
 • Campuran kalium digunakan untuk asas dan lantai, kerana ia lebih likat.

Harga untuk perkhidmatan kalis air dengan kaca cecair

Kos kerja bergantung kepada bahan yang digunakan, kerumitan / skop kerja, briged yang disewa. Harga minimum perkhidmatan adalah 200-300 rubel setiap 1 km persegi. m permukaan yang dirawat. Komposisi kalis air boleh dibeli di kedai dalam talian, menempah penghantaran ke rumah. Di samping itu, anda boleh memohon untuk tujuan ini di mana-mana kedai pembinaan. Harga anggaran untuk kalis air ditunjukkan dalam jadual.

Kalis air dengan kaca cecair: arahan

Kaca cecair hari ini aktif digunakan dalam pembinaan, ini disebabkan oleh banyak ciri-ciri positif bahan ini, antara mereka:

 • rintangan kelembapan;
 • inertness kimia;
 • rintangan kebakaran;
 • kekonduksian terma yang rendah;
 • ketiadaan ketoksikan.

Kenapa pilih gelas air

Antara lain, kaca cecair mempunyai lekatan yang sangat baik untuk kebanyakan permukaan. Bahan ini mempunyai kesan antiseptik dan menunjukkan ketahanan terhadap lelasan semasa operasi. Komposisi ini dicirikan oleh ciri-ciri anti-karat dan juga rintangan angin.

Kalis air dengan kaca cecair adalah paling biasa kerana penggunaan komposisi sebagai ramuan. Dalam bentuk yang tulen, bahan digunakan kurang kerap. Dalam proses pengeluaran, campuran pasir kuarza dipecat dengan soda dan dihancurkan, ini memungkinkan untuk mendapatkan produk yang selepas larut dalam air.

Untuk membentuk halangan yang boleh dipercayai terhadap air, permukaannya ditutup dengan kaca cecair dalam dua lapisan, setiap satu mesti dikeringkan dengan baik. Kaedah ini dipanggil pelincir dan mencadangkan penambah lanjut bahan roll kalis air. Kalis air dengan kaca cecair sering digunakan apabila diperlukan untuk menutup lipatan dan retak di blok konkrit dan asas. Pada masa yang sama, kaca cecair natrium ditambah kepada campuran simen, air dan simen juga digunakan untuk penyediaannya.

Komposisi kalis air digunakan dalam jumlah 50 g per 1000 g simen. Untuk setiap 10 g gelas perlu ditambah kira-kira 150 g air. Campuran harus disediakan dalam jumlah kecil untuk menggunakannya dalam waktu yang singkat, kerana ia cepat membeku.

Kalis air dengan kaca cecair boleh dilakukan berdasarkan teknologi lain, yang melibatkan menambah campuran ke konkrit untuk mencurahkan asas selanjutnya. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan bahan-bahan berikut:

Kaca cair ditambah dalam jumlah 5% daripada jumlah jisim. Awalnya adalah perlu untuk mempersiapkan segala-galanya untuk menuangkan asas, untuk ini, kerja-kerja penggalian dijalankan, kerja-kerja membentuk dan rangka tetulang diletakkan. Pasir bercampur dengan simen, kaca cecair larut dalam air, dan kemudian bahan-bahan digabungkan dan dicampur. Selepas menambah runtuhan, anda harus segera mula mencurahkan asas.

Kalis air dan telaga

Kalis air dengan kaca cecair mungkin melibatkan kerja di kawasan telaga dan lembangan. Komposisi ini sesuai untuk kalis air luaran dan dalaman. Dalam kes yang kedua, campuran itu digunakan oleh beberapa lapisan di dinding dan lantai kolam. Awalnya adalah perlu untuk memproses semua lekukan dan sendi. Pendekatan ini membolehkan mencapai pengedap yang sangat baik.

Dalam menjalankan kerja luar, kaca cecair bertindak sebagai komponen konkrit dan dengan pasti melindungi kolam dari kesan air bawah tanah, memastikan kekuatan substrat. Kalis air telaga dengan kaca cecair menyediakan penyediaan campuran cecair kaca, simen dan pasir, yang disatukan dalam bahagian yang sama. Penyelesaian yang terhasil harus diproses sendi dan jahitan, dan selepas dan seluruh permukaannya. Untuk mencapai kesan yang lebih besar, dinding telaga dipancarkan dengan kaca cecair.

Pemilik rumah peribadi dengan bawah tanah berhadapan dengan masalah kemasukan air melalui sesak di tingkat bawah. Penyelesaian yang sangat baik untuk masalah ini ialah penggunaan penyelesaian kaca cecair untuk kalis air. Jika sendi berlaku, mereka berada dalam peringkat pertama hendaklah dibersihkan daripada debu dan habuk. pembaikan lanjut disediakan daripada campuran simen Portland dan gelas air pada nisbah 1 hingga 20. Air ditambah kepada komposisi dalam jumlah yang menyebabkan untuk mendapatkan konsistensi krim tebal.

Campuran diletakkan dalam jahitan dan keretakan, permukaannya dilapisi dengan air menggunakan berus. Selepas 24 jam, rawatan perlu dilakukan dengan kaca cecair. Sekiranya dinding konkrit basah, maka ia akan diproses mengikut teknologi yang sama, tetapi lapisan hendaklah dibuat lebih tebal dan padat. Adalah penting untuk diingati bahawa komposisi disediakan dalam kuantiti yang kecil supaya ia boleh digunakan dalam masa yang sesingkat mungkin.

Arahan tambahan untuk menggunakan kaca air

Kalis air konkrit dengan kaca cecair boleh dilakukan dengan berus atau roller. Lapisan pertama dibiarkan kering selama kira-kira 30 minit. Selepas anda dapat meneruskan pembentukan lapisan seterusnya. Adalah penting untuk memastikan keseragaman lapisan - tidak sepatutnya pecah. Kemudian anda boleh mula memohon lapisan pelindung. Untuk melakukan ini, mortar simen disediakan, yang digunakan untuk dinding plaster. Apabila penyelesaian sudah siap, kaca perlu ditambah dan bercampur dengan baik.

Langkah seterusnya adalah untuk menutup permukaan dengan campuran. Hari ini, penggunaan kaca cecair adalah perkara biasa, arahan untuk permohonannya mesti dikaji. Oleh itu, penyelesaian itu, sebagai tambahan kepada kaca yang digunakan, tidak masuk akal untuk mencairkan semula, kerana bahan itu kehilangan sifatnya. Penggunaan mortar biasanya dibuat dengan lapisan spatula nipis. Peringkat terakhir akan menjadi pemanasan, untuk ini, bulu kapas basal atau polistirena biasanya digunakan.

Ulasan tentang sifat kaca cecair

Sebelum anda mula menggunakan bahan yang diterangkan dalam artikel, anda perlu menjadi lebih akrab dengan ciri-cirinya. Ia adalah kalium atau natrium silikat. Silikat litias kadang-kadang digunakan, tetapi ini boleh dianggap sebagai pengecualian. Ciri-ciri produk akhir bergantung kepada komposisi. Menurut pengguna, penyelesaian kalium mempunyai kualiti rintangan terhadap kesan kimia dan atmosfera.

Tetapi jika komposisi dalam proses operasi akan berinteraksi dengan mineral, lebih baik memilih campuran berdasarkan natrium silikat. Yang kedua juga akan menyumbang kepada pemejalan cepat simen. Berinteraksi, bahan-bahan ini datang ke dalam reaksi kimia, di mana natrium aluminat terbentuk. Ia juga bertindak sebagai pemangkin untuk proses pengerasan.

Pengguna menegaskan bahawa kaca cecair, permohonan, arahan penggunaan yang diterangkan dalam artikel itu, telah mendapat popularitinya juga kerana kebolehan melekat yang tinggi. Oleh itu, kaca boleh digunakan untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Apabila bersentuhan dengan bahan lain, kaca menembusi dan mengisi liang-liang. Bahan ini mempunyai ciri-ciri tahan api, tidak melepaskan bahan berbahaya dan mempunyai sifat antiseptik. Walau bagaimanapun, pembeli menekankan bahawa ia masih penting untuk mengelakkan sentuhan dengan kulit, kerana ia mempunyai antara bahan alkali. Jika anda memutuskan untuk menggunakan bahan yang dijelaskan dalam artikel semasa kerja, adalah penting untuk membaca ulasan pada kalis air dengan kaca cecair. Daripada jumlah ini, anda dapat mengetahui bahawa campuran itu juga mempunyai kekonduksian terma yang rendah. Ciri ini berkaitan dengan penebat haba di bawah keadaan perindustrian.

Sebelum meneruskan kepada pemendapan bahan di permukaan, ia perlu dicairkan dengan air menggunakan nisbah 1 to 2. Jika penggunaan konsisten itu, aliran teladan kaca cecair untuk kalis air 300 gram per meter persegi. Menggunakan campuran "Stekloizol9raquo;, anda boleh mengendalikan laman web dengan plaster terluluhawa atau konkrit yang tidak rata. Ini akan mewujudkan perlindungan antiseptik dan menguatkan lapisan.

Kesan pada permukaan konkrit boleh dilakukan dengan cara yang berbeza, menggunakan kaedah tertentu untuk menggunakan komposisi. Sebelum menggunakan kaca cecair, perlu menyediakan permukaan, bersihkan, selari dan degerase. Untuk membendung konkrit ke kedalaman cetek dalam lingkungan 2 mm, berus udara atau berus perlu digunakan. Tetapi jika anda bercadang untuk memberikan perlindungan yang mendalam, permohonan kaca dijalankan dalam beberapa lapisan, dalam kes ini, ia mungkin dapat membuang sehingga 20 mm.

Perlu diperhatikan bahawa dengan bantuan kaca cair, ia mungkin membuat lantai yang akan mempunyai lapisan kalis air yang berkesan. Adalah mungkin untuk mencapai matlamat sedemikian apabila membina konkrit, serta timbunan simen-pasir di lantai dan di ruang bawah tanah rumah. Dalam penyelesaian, ia hanya perlu untuk menambah kaca, dan komposisi yang dihasilkan juga boleh digunakan untuk rawatan anticorrosion. Terutama yang berkaitan adalah kalis air dalam kes kolam renang, di mana anda boleh melindungi permukaan sepenuhnya dari kebocoran.

Adakah kaca tahan karat sesuai untuk kalis air?

Untuk melindungi terhadap kesan merosakkan air dan kelembapan, sejumlah besar bahan kalis air telah dibangunkan. Antaranya, bukan tempat terakhir ialah kaca cair. Tidak lama dahulu, alat yang muncul digunakan dengan kekuatan dan kegunaan utama dalam banyak industri. Oleh kerana sifatnya yang unik, kaca cecair sangat sesuai untuk dinding kalis air, lantai, lantai ruang bawah tanah dan bilik loteng. Ia digunakan untuk membekalkan kolam, melindungi asas dari air bawah tanah. Mereka ditutup dengan lantai kayu, dinding dan siling. Adalah penting bahawa kaca cair mempunyai sifat antiseptik yang baik, melindungi permukaan dari jamur dan acuan.

Sudah tentu, sebelum melakukan kerja, perlu menyediakan permukaan: untuk membersihkan bahan cemar dan berhati-hati mengeluarkan sisa-sisa salutan lama. Permukaan semestinya rata, tanpa retakan, cip dan kecacatan lain.

Penebat harus memberikan perlindungan yang boleh dipercayai terhadap air, menahan beban dinamik dan hidrostatik yang besar. Adalah penting bahawa lapisan kalis air adalah elastik dan nipis. Salutan perlu mengisi liang dan retak. Bahan kalis air mesti mempunyai sifat antiseptik dan mempunyai lekatan yang tinggi.

Kalis air dengan kaca cecair bawah tanah dan garret

Bekerja pada salutan gelas bilik cecair dan ruang loteng adalah sama dengan silisifikasi struktur konkrit. Ia mempunyai tahap perlindungan struktur konkrit yang tinggi dari kesan merosakkan air dan boleh digunakan di luar bangunan dan di dalamnya.

Kerja kalis air dilakukan dengan cepat. Tempoh perlindungan sifat kaca cecair sangat besar sehingga dapat dibandingkan dengan kehidupan struktur itu sendiri.

Komposisi kimia kaca cecair membolehkan menembusi walaupun liang-liang terkecil dan retak bahan, dengan pasti melindungi dari kesan kelembapan. Walaupun bahan yang dirawat dengan kaca cair memperoleh sifat-sifat pencemar air, kerana struktur kristal ia tetap wap-telap. Apabila melakukan kerja dalaman, kaca air untuk kalis air ditambah ke dalam buburan simen. Untuk mempersiapkannya untuk 8-10 liter mortar simen, 1 liter kaca cecair mencukupi.

Untuk membuat kalis air di luar campuran dicairkan dalam bahagian yang berbeza. Untuk menyediakan mortar, anda perlu mengambil simen, pasir dan kaca air dalam nisbah 1.5: 1.5: 4. Air tidak memerlukan lebih daripada ¼ penyelesaian. Sekiranya kerja dilakukan dengan sempurna, penebat yang kuat akan diperoleh, melindungi bukan sahaja dari air, tetapi juga dari kebakaran.

Kerja-kerja di kalis air kalis air dijalankan dalam dua peringkat. Pertama, kaca cecair digunakan untuk dinding telaga, maka lapisan kedua digunakan dengan buburan simen yang terdiri daripada simen, pasir dan kaca cair dalam bahagian yang sama.

Tanpa keterlaluan, kolam renang adalah objek peningkatan kerumitan. Mereka mesti menahan beban berat dari air. Air dengan cepat memusnahkan bahan binaan dan, akibatnya, pembinaan kolam yang sangat. Itulah sebabnya kalis air yang disempurnakan dengan betul sangat penting dalam pembinaan dan operasi kolam.

Bekerja di kalis air renang dijalankan di dalam dan di luar. Kalis air di dalam mangkuk melindungi ia daripada kemusnahan dan kebocoran, luaran - melindungi dari kesan merosakkan air bawah tanah. Hayat kolam bergantung pada bahan kalis air yang dipilih untuk peralatan kolam renang. Untuk kalis air, bersama-sama dengan sebatian simen-polimer, bahan-bahan anjal, termasuk kaca cecair, sering digunakan, yang membentuk sebuah filem yang menangkis air dan menghalang penampilan retakan di dinding kolam.

Kaca cecair untuk kalis air digunakan dalam bentuk tulen, dan dalam bentuk impregnations dan aditif. Ia mengisi semua liang dan retak di bata dan konkrit, berfungsi sebagai perlindungan yang boleh dipercayai daripada kerosakan dan kakisan.

Peraturan untuk penyediaan penyelesaian

Campurkan bahan-bahan kering dan kacau selama beberapa minit, kemudian tambahkan kaca air atau campurannya dan campurkan lagi 3-5 minit. Campuran siap mestilah homogen dan mudah alih. Cairkan campuran selesai dengan kaca cair, air atau pengisi tidak dibenarkan.

Perkadaran penyelesaian sejagat untuk kalis air: untuk 10 liter mortar simen 1 liter kaca cecair.

Kaca cecair - alat universal. Ia berjaya digunakan dalam banyak bidang aktiviti manusia. Pembinaan tidak terkecuali. Kalis air, perlindungan daripada kerosakan dan kulat, meningkatkan kualiti konkrit, cat, putties dan plaster - jauh dari senarai lengkap "merit" kaca cair. Dan kini mengenai penggunaan kaca cecair dalam pembinaan dengan lebih terperinci.

Artikel ini membuktikan perlunya kalis air di bawah timbunan konkrit, menggambarkan bahan untuk lapisan kalis air dan kaedah permohonan mereka.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

58 − 54 =