Lantai cecair dengan video tangan anda sendiri

Bagaimana untuk membuat lantai cecair kaca, getah

Lantai cecair adalah salutan yang semakin popular. Lantai cecair hari ini dipasang di pelbagai bilik. Di samping bangunan kediaman - ini adalah pejabat dan premis pengeluaran.

Lantai cecair mempunyai ulasan yang sangat positif. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan ini menggabungkan kualiti terbaik dari pelbagai bahan. Lantai ini mempunyai penampilan yang menarik dan moden. Dan kekuatannya yang tinggi akan memelihara lapisan dalam bentuk asalnya selama bertahun-tahun.

Mengubah rumah mereka dan mengubah lantai dengan bantuan bahan cecair semua orang boleh. Walau bagaimanapun, untuk berjaya mengisi lantai cecair dengan tangan anda sendiri, anda perlu bersedia untuk proses yang memakan masa.

Perkara pertama yang anda perlukan ialah memperoleh alat khas. Iaitu:

 • Penggelek. Lukisan dan pengudaraan dengan duri;
 • Tangki dalam;
 • Bor dengan muncung untuk komponen pencampuran;
 • Spatula, panjangnya dari 1.5 meter;
 • Tahap bangunan;
 • Berus lebar;
 • Lacquer dengan asas poliuretana;
 • Primer;
 • Campuran untuk lantai cecair.

Dengan mengumpulkan alat lengkap, anda boleh mula bekerja dengan selamat. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menghapus penutup lantai lama. Perlu diingat bahawa lantai cecair bukanlah satu cara yang dapat menyembunyikan semua kekurangan dan penyelewengan sendiri. Oleh itu, adalah penting untuk menyediakan asas secara kualitatif.

Mengeluarkan senarai panjang dan permukaan lama anda perlu membersihkan segala-galanya dari kotoran dan puing-puing. Permukaan dibersihkan di seluruh kawasan mesti dirawat dengan primer. Untuk lebih baik permukaan, anda boleh menambah pasir kuarza kepadanya.

Menjalankan apa-apa prosedur sehingga buku primer benar-benar kering. Selepas ini, permukaannya dilapisi dengan menggunakan bahan polietilena atau bumbung.

Selepas itu, anda boleh meneruskan ke peringkat seterusnya, iaitu untuk tingkatkan lantai. Prosedur ini dijalankan menggunakan senarai panjang konkrit. Atau anda boleh menggantinya dengan mortar simen-pasir. Dengan memasang suar yang menentukan pesawat, anda boleh mengisi senarai yg panjang lebar. Suara-suar ini dipasang pada konvol gipsum, dan kemudian diselaraskan menggunakan tahap. Penyelesaiannya diedarkan ke seluruh kawasan yang diperlukan dan dibiarkan selama sehari. Pada akhir masa yang diperuntukkan, beacon boleh ditarik keluar. Dan baki retak yang mudah ditutup dengan spatula. Untuk melindungi permukaan dari kemunculan karat, semua profil keluli akan dikeluarkan.

Selepas itu, perkara yang paling sukar ialah menunggu. Lagipun Proses pengeringan konkrit konkrit berlangsung sepanjang bulan. Sehubungan itu, kerja selanjutnya harus digantung.

Walaupun permukaan membeku, masa lapang boleh digunakan dengan kelebihan dan memilih jenis lantai masa hadapan. Secara keseluruhan, terdapat dua jenis permukaan pengisi:

Kedua, seterusnya pula dibahagikan kepada dua subspesies:

 • Epoxy. Lantai tersebut dengan mudah membawa beban besar;
 • Urethane epoksi. Jenis ini dipasang di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi.

Bagi ruang tamu yang paling kerap menggunakan lantai pengisi mineral.

Di samping itu, perhatian khusus harus diberikan kepada pilihan campuran. Mereka juga dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 • Kumpulan asas. Komposisinya menyamakan penyimpangan dengan perbezaan hingga 8 sentimeter.
 • Lantai sendiri meratakan dari kelompok tengah berjaya menghapuskan penyelewengan hingga 3 cm.
 • Pasukan penamat mampu mengatasi perbezaan ketinggian sehingga 1 cm.

Apabila senarai panjang benar-benar kering, kot primer digunakan dari atas. Ia akan memberikan lapisan keseragaman dan menyembunyikan semua retak terbentuk.

Dinding pengedap di sekitar perimeter lantai adalah langkah terakhir sebelum menuang.

Selepas ini, anda boleh meneruskan ke peringkat pengisian. Campurkan campuran hanya mengikut arahan. Sapukan pada lapisan 5-7 mm. Di samping itu, kerja perlu segera, kerana selepas 30-40 minit campuran akan bertambah. Untuk mengedarkan cecair diperlukan dengan bantuan alat khas - rakli. Juga, anda boleh berjalan di sekeliling lantai tanpa mengeras, tetapi hanya jika anda mempunyai kasut khas dengan kancing pada satu-satunya. Ia dibenarkan memohon beberapa lapisan. Walau bagaimanapun, setiap daripada mereka perlu dirawat dengan roller jarum. Ini akan mengeluarkan semua gelembung udara. Pengeringan selesai berlaku 72 jam. Selepas itu, permukaan ditutup dengan varnis pelindung.

Untuk melihat bagaimana untuk mengisi lantai cecair dengan tangan anda sendiri, adalah disyorkan untuk menonton video ini.

Kaca cecair untuk lantai sering digunakan. Bahan ini mempunyai kelebihan berikut:

 • Mempunyai sifat antiseptik dan penahan air;
 • Tidak berkuasa;
 • Di samping itu, kaca tidak boleh dibakar dan terjejas oleh pelbagai asid.

Buat lantai cecair di dalam garaj atau bilik lain yang diperbuat daripada kaca cair tidak sukar. Untuk ini, perlu mencurahkan bahagian yang sama bahan cecair dalam jalur dan selari dengan dinding dan segera mengedarkannya di permukaan. Untuk melakukan semua secara kualitatif, sebagai tambahan kepada spatula yang luas, roller jarum dan squeegee dengan pemegang panjang digunakan. Spatula merebak secara merata ke seluruh kawasan. Roller digunakan untuk penyamaan penuh dan penyingkiran gelembung udara.

Perlu diingat bahawa lantai dengan kaca cecair hanya boleh dilakukan pada permukaan rata dan siap.

Lapisan lapisan hendaklah dari 3 hingga 5 mm.

Selepas pengeringan, anda boleh memohon lapisan varnis. Ini akan memberikan penampilan yang lebih rapi dan mengukuhkan lantai.

Berjalan di atas lantai mungkin selepas sehari. Tetapi anda hanya boleh mengeksploitasi sepenuhnya dalam tempoh lima hari. Termasuk sistem "lantai hangat" di bawah kaca cecair hanya boleh seminggu.

Lantai dengan getah cecair sering digunakan di ruang garaj. Tetapi sering kali mungkin untuk memenuhi liputan ini di tempat lain (sukan dan taman permainan dan tempat bukan kediaman lain). Lantai getah diperbuat daripada cip getah. Untuk itu ia ditambah pelbagai pewarna dan gam poliuretana khas. Ia digunakan untuk salutan yang disediakan melalui pengabut khas.

Kelebihan lantai getah pukal adalah seperti berikut:

 • Salutan digunakan untuk hampir semua permukaan yang disediakan (asfalt, konkrit, seramik, logam dan lain-lain);
 • Di samping lantai, getah cecair juga boleh ditutup dengan struktur menegak.

Hayat perkhidmatan lantai pengisian ini, dengan semua peraturan operasi, tidak melebihi 10-15 tahun.

Pada harga, lantai pukal jauh melebihi salutan getah lain. Walau bagaimanapun, ini sepenuhnya dibayar dengan kemudahan pemasangan dan prestasi tinggi.

Ia tidak begitu sukar untuk memohon lapisan getah cecair secara bebas. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan ia tidak boleh diakses. Lagipun, ini memerlukan peralatan semburan khas.

Kelebihan getah cecair adalah seperti berikut:

 • Praktikal;
 • Fleksibiliti;
 • Kemungkinan salutan lancar;
 • Digunakan dalam bentuk sejuk;
 • Pengeringan mengambil masa minimum;
 • Bahan bersih dari segi ekologi yang tidak mengandungi bahan berbahaya;
 • Dengan yakin dengan perubahan suhu yang tajam.

Perbezaan utama antara salutan dan lantai cecair biasa adalah penggunaan pelbagai lukisan dan prasasti ke lapisan bawah. Pasang jenis ini hanya pada permukaan rata yang sempurna. Lagipun, ketebalan lapisan dengan corak tidak melebihi 400 mikron.

Pemasangan lantai sedemikian berlaku dalam beberapa peringkat. Lapisan lapisan tiga digunakan:

Selain penampilan asal, salutan ini tahan lama daripada bahan-bahan yang telah menjadi biasa kepada kami (lamina, parket dan lain-lain).

Terdapat dua jenis lantai hiasan:

 • Linoleum cecair, yang sering digunakan untuk dapur dan mandi.
 • Lantai 3d pengisi. Ini adalah polimer telus, dipenuhi dengan lukisan besar-format. Lantainya sememangnya semakin popular, kerana penggunaannya boleh membuat ruangan yang menarik dan unik.

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Lantai cecair oleh tangan sendiri

Gambar dari laman web: kakpravilnosdelat.ru

Kraf rakyat yang benar, yang di negara kita mempunyai jumlah yang banyak, lebih suka melakukan segala-galanya dengan tangan mereka sendiri, sambil menyelamatkan bajet keluarga, dan selain itu, memahami pengetahuan bangunan yang terbaik, untuk pendidikan umum. Walaubagaimanapun, kertas dinding penapisan dan lantai 3-D cecair dikatakan mempunyai dua perbezaan besar. Benar, dengan keinginan yang hebat, bahkan seorang profesional dapat belajar untuk menghasilkan proses yang paling kompleks, dan untuk memahami bagaimana untuk mengisi lantai cair, dan lebih-lebih lagi, kerana tidak ada yang terlalu rumit di sini.

Pengetahuan asas: pengelasan salutan pukal, jenis dan jenis mereka

Sebaik sahaja pembaikan bermula di apartmen atau di dalam rumah, persoalan lantai tidak dapat dielakkan timbul, di mana pasaran sekarang menawarkan hanya beberapa kedudukan yang luar biasa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengguna semakin lebih suka lantai cecair, kerana ketahanan khas mereka, kemudahan pemasangan, dan agak murah, berbanding, contohnya, dengan kayu dan bahkan lamina. Selain itu, permukaan pengisian hanya boleh menjadi dua spesies berasingan, polimer ini, atau mineral, boleh dipilih oleh semua orang mengikut keutamaan mereka sendiri.

Linoleum cecair, yang pada dasarnya merupakan lantai pengisian, dipanggil mineral, tetapi lebih kerap, lapisan polimer, yang digunakan dengan menuang dan meratakan. Permukaannya hendaklah licin dan sempurna walaupun hasilnya. Pada kemunculan lapisan sedemikian lebih rapat menyerupai linoleum yang telah disebutkan, tetapi merasa seperti lantai lebih seperti jubin.

Untuk menghilangkan semua keraguan, dan untuk memahami dengan jelas apa lantai cecair, gambar pengeditan (pengisian) dan hasil akhir yang diperoleh, ia tidak akan menyakiti sama sekali. Selain itu, permukaan yang diperolehi sememangnya akan menjadi sangat halus dan benar-benar walaupun, tanpa jaggies, sendi, lipit dan lain-lain. Perlu dipertimbangkan bahawa apabila bekerja dengan kayu, misalnya, permukaan lantai perlu dibangkitkan, sekurang-kurangnya sentimeter sebanyak 5-15, tetapi lantai hanya dapat satu hingga tujuh milimeter.

Permukaan pengisi mineral

Foto dari laman web: stoydiz.ru

Campuran untuk tingkat sedemikian didasarkan pada simen lama-baik, yang memberi kekuatan dan ketahanan terhadap kerosakan. Dan komposisi penyelesaian itu juga termasuk pengisi dan pengelas lain, tidak berbahaya kepada kesihatan selepas pengeringan. Benar, campuran seperti ini sering digunakan untuk mengukur ketidaksamaan, selepas itu bahagian atas diletakkan lamina, papan, atau jubin. Penyelesaian sedemikian dilakukan dalam tiga jenis:

 1. Pandangan dasar direka untuk menyamakan penyimpangan besar, sehingga lapan sentimeter.
 2. Penyelesaian purata sesuai untuk meratakan penyelewengan sehingga tiga sentimeter.
 3. Komposisi penamat ini bertujuan untuk menyelesaikan kerja penjajaran lengkap. Ia sepatutnya sudah sangat lancar, kerana lantai itu sendiri akan dibentangkan langsung di permukaannya, untuk dipilih. Dan bagaimana untuk mengisi lantai cecair, ia tidak akan sukar difahami, tetapi anda perlu mengambil kira bahawa kerja ini tidak mudah.

Gambar dari laman web: osnovam.ru

Pilihan ini sudah lebih tahan terhadap beban yang paling pelbagai lantai. Ia hanya digunakan untuk bilik-bilik di mana yang paling boleh dilalui. Jenis lantai ini hampir sepenuhnya selamat untuk kesihatan manusia, sukar untuk menggaruk, dan untuk memusnahkan atau malah merosakkan, masih perlu dicuba. Terdapat empat komposisi polimer seperti:

 1. Salutan jenis yang paling stabil ialah metil metakrilat. Mereka digunakan di tempat letak kereta dan tempat-tempat lain yang serupa, tetapi di rumah lantai itu jarang digunakan, kerana aplikasi yang agak kompleks, dan tidak berhasil, anda memandu di sekitar rumah di kereta atau traktor.
 2. Sangat tahan memakai, salutan poliuretana lebih mudah dipasang, dan selain itu, mereka tidak takut akan bahan kimia yang menghakis, jatuh suhu, tidak membakar, dan berkhidmat dengan setia selama lebih daripada dua dekad, dengan penyetaan asal yang betul.
 3. Varian lantai urethane epoksi sebenarnya juga sangat baik, mereka boleh menahan hampir apa-apa beban, sementara masih tetap fleksibel dan lembut.
 4. Pilihan kedua adalah yang paling biasa, memandangkan kesederhanaan meletakkan, murah, dan ciri prestasi yang agak tinggi juga. Ini mengenai permukaan mengisi epoksi, yang berperilaku baik di bilik basah, tahan terhadap kimia, tidak takut suhu tinggi dan rendah, dan sebagainya. Bagaimana untuk mengisi lantai cecair, video pada akhir artikel akan dipaparkan dengan jelas dan dalam semua butiran.

Cemerlang lantai cecair oleh diri sendiri: video, kelebihan dan kekurangan

Sebelum mula bekerja, anda perlu memahami butir-butirnya, dan khususnya untuk memahami apa kelebihan kelemahan seperti lantai. Sudah jelas bahawa perkara pertama yang diingati adalah jangka hayat lantai sedemikian, dan ia boleh dikatakan tetap tidak berubah selama empat puluh hingga lima puluh tahun, yang memang merupakan tempoh yang sangat panjang. Tetapi ada kelebihan lain dalam liputan jenis ini.

 • Ketiadaan lengkap semua jenis sendi dan lipit, di mana seluruh jajahan bakteria dan mikroorganisma sering ditanam, terutamanya dalam bilik yang lembap.
 • Jangka masa perkhidmatan bebas masalah yang sangat panjang.
 • Mencuci lantai sedemikian adalah keseronokan, kerana apa-apa pencemaran daripadanya datang dari air mudah, dan deterjen tidak akan diperlukan.
 • Kesederhanaan mengisi membayangkan kelajuan kecemasan, dan anda boleh menguruskan hanya untuk sehari.
 • Salutan sedemikian adalah benar-benar selamat, bio-lengai, tidak memancarkan aldehid, dan tidak tahan api.

Bagaimana untuk mengisi lantai: video-arahan untuk mereka yang tidak tahu

Foto dari laman web: youtube.com

Jika anda menganalisa semua kebaikan dan keburukan, anda masih bertekad untuk melakukan di rumah atau apartmen anda hanya seperti lantai, sudah tiba masanya untuk memikirkan peralatan dan alat yang mungkin diperlukan pada masa yang sama. Jangan lupa tentang campuran kering sendiri, yang mesti dipilih dengan bijak, supaya tidak menggigit siku anda. Mari kita mulakan, mungkin, dengan jenama yang paling popular dan menuntut di pasaran.

Foto dari laman web: centro-pol.ru

Oleh kerana anda membuat keputusan untuk membuat lantai sedemikian untuk pertama kalinya, anda perlu memikirkan anggaran yang paling banyak, dan pada masa yang sama, versi paling mudah, dan ini adalah jenama campuran "Akan Menemukan Scoreline T-45". Serbuk kering sedemikian memerlukan paling sedikit, sehingga 13 kilogram per meter persegi pada tebal sentimeter. Sebagai perbandingan, perlu dikatakan bahawa campuran Bergauf akan memerlukan kilogram sudah tujuh belas, tidak kurang. Ya, dan versi pertama mengering selama dua setengah jam, dan semua yang lain lebih lama. Cuma baca arahan pada beg dan anda akan gembira.

Instrumentasi dan peralatan: hanya apa yang diperlukan

Adalah jelas bahawa cara yang paling optimum untuk mengetahui bagaimana untuk membuat lantai cecair dengan tangan anda sendiri, video di akhir artikel memberikan gambaran yang benar-benar objektif, tetapi dengan teliti belajar arahan tidak menyakiti, itu adalah fakta. Kos perkhidmatan pembinaan profesional akan dikenakan biaya sekitar tujuh atau sepuluh dolar per meter persegi permukaan, sehingga melakukan ini sendiri dapat menyimpan jumlah yang layak dari anggaran keluarga. Seluruh prosesnya agak mudah, dan jika semuanya dilakukan secara ketat pada teknologi, maka tidak ada masalah sama sekali.

Gambar dari laman web: tolkobeton.ru

 • Dari dua, hingga enam enam baldi plastik. Adalah dinasihatkan untuk membeli basuh baru, atau dengan berhati-hati dengan mencuci yang sedia ada, supaya mereka tidak mempunyai sisa-sisa kapur, cat dan sebagainya.
 • Spatula konvensional, serta roller berduri, terutamanya untuk memohon mortar untuk lantai meratakan sendiri, yang mudah dibeli di mana-mana pasaran pembinaan.
 • Gerudi berkelajuan rendah atau pengadun khas, bertujuan untuk campuran komposisi dan penyelesaian.
 • Krakostus khas, yang diperlukan untuk berjalan di permukaan yang baru dicat.
 • Alat yang dipanggil squeegee, dengan pelepasan laras, untuk mengagihkan sama rata lapisan mortar ke seluruh permukaan. Satu, kemungkinan besar tidak akan cukup, jadi lebih baik untuk mempunyai pasangan di tangan.

Ia tidak akan menyakiti untuk mendapatkan pelarut, yang akan membantu mengatasi alat kotor apabila anda selesai bekerja. Apa jenis cecair yang diambil, anda akan diminta di kedai di mana anda akan membeli campuran kering untuk lantai.

Arahan langkah demi langkah: mudah dan cantik lantai cecair, video dan komen

Gambar dari laman web: goodnapolka.ru

Apabila semuanya sudah siap, peralatan, peralatan dan peralatan dibeli dan dihantar ke rumah anda, sudah tiba masanya untuk memulakan proses menuangkan lantai. Dan anda perlu melakukan langkah demi langkah ini, dengan teliti mengikuti semua garis panduan dan menghormati teknologi, maka salutan akan menjadi cantik, dan juga akan digunakan untuk masa yang lama dan boleh dipercayai.

 • Pertama sekali, anda perlu menyediakan permukaan itu sendiri, dengan mana sisa papan, linoleum, dan sebagainya dibuang. Selain itu, anda perlu berhati-hati membersihkan celah-celah, jika ia boleh didapati, segel dengan sealant, dan merawat keseluruhan permukaan dengan primer khas.
 • Selepas penghabisan dan pengeringan akhir, anda perlu meneruskan ke peringkat kedua, yang terdiri daripada menuangkan komposisi. Adalah perlu untuk memerhatikan kelembapan bilik, yang tidak boleh melebihi enam puluh peratus, serta rejim suhu. Turun naik suhu dibenarkan dalam julat antara lima hingga dua puluh darjah haba.
 • Campuran harus dicampurkan dengan pengadun, dan kemudian diterapkan dengan roller jarum secara merata di seluruh permukaan. Ketebalan satu lapisan perlu satu setengah sentimeter, tidak lebih.
 • Memakai sepasang scark, yang sandal dengan kancing berduri, anda perlu berjalan melalui seluruh permukaan dengan roller jarum. Dengan cara ini semua gelembung dan rongga udara akan dibuang, yang berlaku apabila kompaun itu diaduk dan dituangkan.
 • Lapisan kedua boleh digunakan selepas sejam atau dua atau tiga, bergantung kepada campuran itu sendiri, yang lebih baik dibaca pada beg itu, ia ditunjukkan tepat.

Gambar dari laman web: goodnapolka.ru

Dua belas jam selepas menuangkan lapisan kedua, anda boleh menutup permukaan dengan varnis. Sekiranya terdapat varian dengan lantai 3-D, maka anda perlu terlebih dahulu memasang pelekat khas dengan teliti atau menggunakan corak. Walau bagaimanapun, untuk pemula kerja ini akan menjadi agak sukar, walaupun mungkin. Pernis harus digunakan hanya selepas semua persediaan awal, dan jangan lupa bahawa lebih baik untuk menerapkannya dalam pernafasan pembinaan khas.

Berapa lama lantai cecair kering? Terdapat jawapan yang mudah untuk soalan ini - kira-kira selepas tamat tempoh sepuluh hari, selepas permohonan akhir, liputan sedemikian boleh dimanfaatkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk membaca arahan untuk semua campuran dan varnis, kerana pengeluar boleh menetapkan istilah yang lebih panjang atau lebih pendek, dan ini semestinya perlu dipertimbangkan.

Selepas membaca artikel itu, saya sekali lagi memastikan bahawa kita boleh melakukan banyak dengan tangan kita sendiri, jika hanya keinginan itu dan pengalaman akhirnya akan datang ... Proses ini diterangkan dengan terperinci yang mencukupi, serta toolkit dengan bahan, jadi ia akan kekal untuk yang kecil! Sudah tentu, saya akan bermula dengan permukaan kecil, seperti bilik mandi atau tandas, saya perlu mengisi tangan saya, dan kemudian saya boleh melakukan hubungan seks dengan kawasan yang lebih besar, artikel yang baik, berguna. Terima kasih! =)

Screeds and flooring self-leveling. Perbezaan utama

Semua campuran cecair diri boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama:

Lantai kasar yang ditanam dengan skala besar

Menamatkan lantai meratakan diri

Keperluan untuk asas untuk lantai pengisian ditunjukkan pada pakej. Ia harus tahan lama, kering, bersih dan tidak mempunyai kecacatan yang signifikan (retakan dan cip) yang dapat dilihat melalui salutan. Untuk mengelakkan kembung dan mengelupas permukaan polimer, habuk, kotoran minyak dan pencemaran kimia juga tidak dibenarkan.

Penyediaan pangkalan konkrit

Menyediakan lantai kayu

Tentukan jumlah penyelesaian lantai yang diperlukan "oleh mata" adalah agak sukar, jadi untuk tujuan ini lebih baik menggunakan suar:

Menentukan tahap lantai bersih

Melaraskan horizontality permukaan dengan bantuan pin

Peringkat utama mengisi lantai pengisian

1. Untuk mengimbangi perkembangan dan menghalang penampilan keretakan di masa depan, lantai sepanjang dinding mesti diperbaiki pita pelekat diri pelekat. Band-band bersebelahan bertindih 15 hingga 15 sentimeter.

Memasang pita peredam

Mengisi lantai pengisian

Penandaan lantai meratakan diri dengan roller jarum dan berus

Tingkat penarafan diri 3D

Permukaan sedemikian kelihatan sangat menarik. Anda boleh mencapai kesan ini dengan cara berikut. Dalam lapisan asas pertama, lapisan imej dakwat khas pada filem vinil, cip marmar, pasir berwarna, dan lain-lain, yang kemudian ditutup dengan lantai diri meratakan. Kedalaman imej bergantung kepada ketebalan lapisan yang diisi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

43 − 35 =